Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
Beperktedijkbewaking
0
quote:

marique schreef op 30 januari 2014 16:10:

[...]
Nee, alles in de OJ-pf is exclusief dividend.
Dan heb ik een zuiverder beeld als ik het rendement wil vergelijken met andere indexen/aandelen/beleggingsfondsen.

Aan- en verkopen zijn inclusief 0,3% transactiekosten.
Nee? Is er een taalkundig misverstand?
Als ik je goed begrijp negeer je in je berichten en overzichten aangaande de Oj-pf elk dividend. OK.
Maar je ontvangt ze in de (hier niet gerapporteerde) praktijk toch wel?

Zo niet, dan snap ik je bericht over RDS totaal niet.

(Twee keer "niet". Dat komt ervan als je niet duidelijk maakt hoe je met het toch 'niet' mis te verstane div van RDS omgaat.)
marique
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 31 januari 2014 17:27:

Nee? Is er een taalkundig misverstand?
Als ik je goed begrijp negeer je in je berichten en overzichten aangaande de Oj-pf elk dividend. OK.
Maar je ontvangt ze in de (hier niet gerapporteerde) praktijk toch wel?

Zo niet, dan snap ik je bericht over RDS totaal niet.

(Twee keer "niet". Dat komt ervan als je niet duidelijk maakt hoe je met het toch 'niet' mis te verstane div van RDS omgaat.)

Jij begrijpt mij niet?
Of ik begrijp jou niet?
Samen zijn we toch niet dom, dacht ik.

Nieuwe poging tot verheldering:

Aankopen/verkopen voor de OJ-pf doe ik altijd intra day.
Aankopen voor de laatkoers met een opslag van 0,3% transactiekosten.
Verkopen voor de biedkoers met een afslag van 0,3%.
Dat percentage transactiekosten berekent mijn broker Alex als ik voor privé een dergelijke aankoop/verkoop doe.
Transacties bij smallcaps zijn soms lastig vanwege de beperkte liquiditeit met daarbij ook nog de vrij grote spread tussen bied en laat.

E.e.a. pas ik op deze wijze toe om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen.
Vaak loopt een transactie voor de OJ-pf gelijk met een transactie voor mijn privé-pf. Alleen de omvang is meestal anders.
Laatst met RDS bijvoorbeeld voor de OJ-pf volledig verkocht. Privé de positie voor de helft verkocht.

Dan dat dividend:
Ik houd met de OJ-pf geen rekening met eventuele dividenduitkeringen. Het rendement van de OJ-pf is dus volledig exclusief dividend.

Met de verkoop van RDS laad ik de verdenking op me dat ik vlak voor de uitkering van het kwartaaldividend nog even de koers cum-dividend meepak.
Nou, wie mij verdenkt van zoveel sluwheid, laat ik graag in die waan.

Wie mijn postings over een dividendstrategie (wel/niet kopen/verkopen vlak voor/na ex-dividend) weet wel beter.

Beperktedijkbewaking
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2014 11:57:

[...]
...
Dan dat dividend:
Ik houd met de OJ-pf geen rekening met eventuele dividenduitkeringen. Het rendement van de OJ-pf is dus volledig exclusief dividend.

Met de verkoop van RDS laad ik de verdenking op me dat ik vlak voor de uitkering van het kwartaaldividend nog even de koers cum-dividend meepak.
Nou, wie mij verdenkt van zoveel sluwheid, laat ik graag in die waan.

Wie mijn postings over een dividendstrategie (wel/niet kopen/verkopen vlak voor/na ex-dividend) weet wel beter.
OK, duidelijk, dank voor je informatieve reactie.

Maar door dat negeren van dividend doe de gerapporteerde resultaten van je Oj-pf dus eigenlijk te kort? Ben je eigenlijk dus iets te bescheiden?

PS. Ik kopieer die porto niet, maar kijk er als (M)LT belegger voor mezelf bij mijn transacties wel met een schuin oog naar...
marique
0
quote:

marique schreef op 4 januari 2014 19:53:

(...)
De ruime casshpositie houd ik nog even aan, waarschijnlijk tot aan de jaarcijfers in maart/april. Moet eerst nog zien of de almaar stijgende koersen vooruitlopen op uitblinkende bedrijfscijfers. Ben er niet gerust op.
Bijna alle jaarcijfers nu binnen. Matige resultaten, zoals ik vermoedde. Maar ... opvallend veel bedrijven verhogen het dividend. Dat mag je toch wel zien als een positief signaal.

Wat te doen met de vette kaspositie in mijn OJ-pf. Dat is comfortabel bij dalende koersen, maar niet als ze stijgen.
Als ik de OJ-criteria streng hanteer, is er maar plaats voor 4 aandelen:
- reedelsevier
- unilever
- docdata
- acomo
Nog nooit meegemaakt dat de keuze zo beperkt was.
Maar omwille van risicospreiding wil ik in de OJ-pf liever wat meer posities hebben. Ik denk dat ik toch maar wat cash ga spenderen en de OJ-normering wat soepeler ga toepassen.

NB
Doorgaans heb ik keuze uit 10 á 20 aandelen. Uit zo'n ruim aanbod is het soms ook nog lastig kiezen.
Weinig keuze, zoals nu, is voor mij een duidelijke aanwijzing dat het algemene koersniveau hoog is. Maar op korte termijn een diepe koerscorrectie? Geen idee.

Bijlage:
[verwijderd]
0
Zag van de week een leuk grafiekje dat aandelen eigenlijk niet zo duur zijn, als je kijkt naar inflatieniveau.

lukasdaalder.com/2014/02/28/best-of-t...

Misschien kan je je waarderingscriterium wat oprekken?

Groet,
Bolo
marique
0
Bolo,

Inflatie en rente gaan hand in hand. En ja, lage inflatie en rente zijn gunstig voor de aandelenbeurs. Maar direct oorzakelijk verband? Er zijn ook wel andere verklaringen te bedenken voor de huidige rally.

Of aandelen momenteel duur of goedkoop zijn of lijken, is moeilijk objecief vast te stellen. Ik zie alleen dat op grond van meerdere kengetallen de koersen aanmerkelijk hoger zijn dan 5-jaars gemiddelden.

Andere tijden, andere eisen. Dat geldt ook voor de OJ-pf. Die moet eigenlijk altijd volbelegd zijn. Dan kan ik het resultaat goed vergelijken met het universum aex/amx/ascx. Tijdelijk wat cash tussen een positiewisseling is oké. Maar de zeer ruime cashpositie van dit moment verstoort het beeld.
Ik ga de lat wat lager leggen.

marique
0
OJ-pf
gekocht
- boskalis 37,86
- brunel 48,85

NB
Gelet op de jaarcijfers over 2013 en de voorzichtige ‘outook’ die bedrijven rapporteren, verwacht ik voor 2014 weinig of geen verdere koersstijging. Een correctie lijkt me waarschijnlijker.

Desondanks ga ik de OJ-pf weer opvullen. De bedoeling is immers om de selectiecriteria te testen in álle beursomstandigheden. Daar hoort geen langdurige cashpositie bij.

Ik heb de selectieisen wat versoepeld waardoor ik meer keuze heb.
En aandelen blijven in portefeuille tot de volgende kwartaalcijfers. Tenzij bijzondere omstandigheden een ingreep wenselijk maken.
Dus voortaan meer B&H dan B&H/S.
theo1
0
Marique, wat vind je eigenlijk van Fugro? Ik heb dit aandeel alweer een paar jaar in bezit en eigenlijk is het een consistente tegenvaller. Voortdurende underperformance, maar zonder dat er heel zichtbaar dingen mis zitten. Maar wel altijd maar weer tegenvallers.
marique
1
theo,
Er zijn niet veel bedrijven waar ik veel van weet. Van Fugro weet ik alleen dat ze bodemonderzoek doen tbv olie- en gasconcerns. Die hele sector zit al een tijdje in het verdomhoekje met tegenvallende cijfers en dito koersen. Zie ook RDS en Vopak.

Wat cijfers van Fugro betreft, zie ik dat tov '07 de omzet per aandeel ongeveer gelijk is maar de wpa zo'n 15% minder.
Neem je de koers ultimo '07 als basis dan zou vergelijkenderwijs de koers nu rond 45 kunnen liggen.
Pluspunten vind ik de solide dividenduitkering en de sterke groei van het eigen vermogen.
theo1
0
@Marique,

Bedankt voor je reactie.
Ik zag dat Fugro ook alweer een tijdje in jouw portefeuille zat, vandaar de vraag. Ik zit er nu alweer een tijd te dubben over wat ermee te doen. Het is veruit mijn kleinste positie, maar ik heb er moeite mee er meer geld in te steken. Het dividend is aardig (ook niet spectaculair), maar de koers kachelt alleen maar achteruit en verder lijkt er ook niet veel voortgang in te zitten. Altijd wat: ruzie, dollarkoers, olieprijs, teruglopende investeringsbudgetten. Maar aan de andere kant lijkt het ook weer niet slecht genoeg om verlies te nemen en wegwezen. Een twijfelgeval.

Wat betreft groei eigen vermogen: vroeger was dit een overnamemachine: heel veel relatief kleine overnames. Maar tegenwoordig verkopen ze meer onderdelen. Dan kan het hard gaan met de balans.
handyman6
0
Zoals je ziet ,Theo 1 zijn mijn bijdrage ,ter info,(al weer ) verwijderd,hoewel er niks aanstootsgevends in stond...je reinste willekeur...maar goed ,hoop dat je het toch gelezen hebt,zoniet ,mail maar ff..grtH6
Beperktedijkbewaking
0
Fugro is fundamenteel OK, zoals elk technologisch bedrijf. Omdat technici van hun vak houden, en niet in koersen geïnteresseerd zijn.

Tot het hun bazen naar de kop stijgt. Zie Imtech en SBM. Ik vroeg Klaas Wester ooit (10 jr geleden) iets op een AVA. Minachting was mijn deel.

De minachting is geheel wederzijds. Voor Delftse kapsones al helemaal.
In vele jaren nauwelijks in koers gestegen! Ga fietsen of boren, maar vertel geen sprookjes meer. ZO-Azië boomt, Fugro doet te weinig mee.
[verwijderd]
0
dat Fugro opgericht is in 1962 is in feite grote quatsch.
ja toen is men het fugro gaan noemen nadat verschillende (vooroorlogse bedrijven) gespecialiseerd in grondmechanica en funderingstechnieken samengesmeed zijn tot één bedrijf. wanneer men bouwkunde ging studeren dan was het eerste hoofdstuk altijd grondmechanica,(de gro van fugro) hetgeen begon met grond en grondwater.(eerste regels) onder grond verstaat men die bestanddelen van onze aardkorst die van min of meer korrelige of vezelachtige samenstelling zijn. (etc.etc)
omdat dit soort grond weinig draagvermogen heeft (nederland is grotendeels moerasgebied) is men vanaf de oudheid gaan zoeken naar grondverbetering of naar fundering technieken (de fu van fugro).
dus de roots van fugro liggen in funderingstechnieken, o.a. de betonpalen van de wit, heikoppen of betonopzetters en verbetering van oude verrotte houten paalfundering zo als systemen ,de waal en lankelma etc..
daarnaast is nederland begonnen met het oprichten van een bureau voor grondmechanica (laboratorium voor grondmechanica dat de gehele bodemgesteldheid in nederland in kaart gebracht heeft)
velen ouderen zullen zich nog de zware donkerblauwe sonderings auto,s van de waal herinneren.
met zoveel jarenlang opgedane kennis is fugro een unicum op het gebied van bodemonderzoek geworden.
maar nu de problemen.
in de bouw is haast geen fluit te doen en zeker niet wat betreft de funderingsverbetering van oude monumenten.(subsidie nul),
grote infrastructurele projecten (b.v. nieuwe station voor rotterdam) daar is ook geen geld voor en om overal naar olie zoals op de noordpool te gaan zoeken is ook weinig noodzaak voor.
schijnt dat de vs binnenkort olie gaat dumpen om putin een beetje dwars te gaan zitten dus kortom om naar olie b.v. in de diepzee te gaan zoeken is momenteel weggegooid geld.
dus fugro zit momenteel met zeer geavanceerde vliegtuig(-en) en schepen uitgerust voor bodemonderzoek waar m.i. amper vraag naar is.
jammer maar waar maar het wemelt steeds meer op deze site ,eens voor en van beleggers, van typetjes waarvan ik mij afvraag wat hebben ze hier te zoeken en mij lastig te vallen met hun knip en jatwerk, beurscompetitielijstjes, waarde en groeiaandelen of ander gepruts.
begin febr. kreeg akzo even op zijn flikker dus kreeg je voor je putjes dec. 2014 serie € 32,- even ruim 85 centjes maar daar hoor je niemand over.
amateurs.
sorry, mon chapeau voor de enkele die er nog iets van begrijpen zoals vrind johan@61 en fw grace.
ceterum censeo moderatores dimittendos esse.
theo1
1
quote:

handyman6 schreef op 13 maart 2014 16:19:

Zoals je ziet ,Theo 1 zijn mijn bijdrage ,ter info,(al weer ) verwijderd,hoewel er niks aanstootsgevends in stond...je reinste willekeur...maar goed ,hoop dat je het toch gelezen hebt,zoniet ,mail maar ff..grtH6
Maak je geen zorgen, ik had het al gelezen. IEX houdt kennelijk niet echt van concurrentie.
[verwijderd]
3
quote:

le sobriquet schreef op 13 maart 2014 22:41:

jammer maar waar maar het wemelt steeds meer op deze site ,eens voor en van beleggers, van typetjes waarvan ik mij afvraag wat hebben ze hier te zoeken en mij lastig te vallen met hun knip en jatwerk, beurscompetitielijstjes, waarde en groeiaandelen of ander gepruts.
begin febr. kreeg akzo even op zijn flikker dus kreeg je voor je putjes dec. 2014 serie € 32,- even ruim 85 centjes maar daar hoor je niemand over.
amateurs.
sorry, mon chapeau voor de enkele die er nog iets van begrijpen zoals vrind johan@61 en fw grace.
ceterum censeo moderatores dimittendos esse.

Mag ik het vreemd vinden dat u ondanks alles toch even vanbij de professionals en andere goden neerdaalt en in deze draad iets (de enige echte waarheid) wenst bij te dragen?

Waarom parels voederen aan zwijnen gelijk wij, amateuristisch als we zijn?

Beperktedijkbewaking
0
quote:

le sobriquet schreef op 13 maart 2014 22:41:

dat Fugro opgericht is in 1962 is in feite grote quatsch.
ja toen is men het fugro gaan noemen nadat verschillende (vooroorlogse bedrijven) gespecialiseerd in grondmechanica en funderingstechnieken samengesmeed zijn tot één bedrijf. wanneer men bouwkunde ging studeren dan was het eerste hoofdstuk altijd grondmechanica,(de gro van fugro) hetgeen begon met grond en grondwater.(eerste regels) onder grond verstaat men die bestanddelen van onze aardkorst die van min of meer korrelige of vezelachtige samenstelling zijn. (etc.etc)
omdat dit soort grond weinig draagvermogen heeft (nederland is grotendeels moerasgebied) is men vanaf de oudheid gaan zoeken naar grondverbetering of naar fundering technieken (de fu van fugro).
dus de roots van fugro liggen in funderingstechnieken, o.a. de betonpalen van de wit, heikoppen of betonopzetters en verbetering van oude verrotte houten paalfundering zo als systemen ,de waal en lankelma etc..
daarnaast is nederland begonnen met het oprichten van een bureau voor grondmechanica (laboratorium voor grondmechanica dat de gehele bodemgesteldheid in nederland in kaart gebracht heeft)
velen ouderen zullen zich nog de zware donkerblauwe sonderings auto,s van de waal herinneren.
met zoveel jarenlang opgedane kennis is fugro een unicum op het gebied van bodemonderzoek geworden.
maar nu de problemen.
in de bouw is haast geen fluit te doen en zeker niet wat betreft de funderingsverbetering van oude monumenten.(subsidie nul),
grote infrastructurele projecten (b.v. nieuwe station voor rotterdam) daar is ook geen geld voor en om overal naar olie zoals op de noordpool te gaan zoeken is ook weinig noodzaak voor.
schijnt dat de vs binnenkort olie gaat dumpen om putin een beetje dwars te gaan zitten dus kortom om naar olie b.v. in de diepzee te gaan zoeken is momenteel weggegooid geld.
....
Aardig verhaal, veel van klok en klepel. Maar je laatste zinnen raken kant noch wal. Wie zegt dat Fugro het moet hebben van olie zoeken in diepzee of op polen?
marique
0
quote:

marique schreef op 13 maart 2014 13:38:

Pluspunten vind ik de solide dividenduitkering en de sterke groei van het eigen vermogen.
Las pas iets over dat eigen vermogen. Volgens de schrijver heeft Fugro een "kaartenbak"(?) op de balans tegen een te hoge waarde. Gevaar dreigt dat op die waarde flink moet worden afgeschreven (amortisatie/impairment). Zoiets is een eenmalig en non-cash item, maar meestal schrikt de beurs er wel van.

Heb begrepen dat er medio dit jaar een nieuwe manager aan het roer komt. Best mogelijk dat die een nieuwe bezem bij zich heeft.
[verwijderd]
0
quote:

marique schreef op 20 maart 2014 11:26:

[...]
Las pas iets over dat eigen vermogen. Volgens de schrijver heeft Fugro een "kaartenbak"(?) op de balans tegen een te hoge waarde.
Dit is een bibliotheek met seismische data die oliemaatschappijen kunnen kopen. In de verkopen uit deze bibliotheek zit een sterk seizoeneffect met de nadruk op het vierde kwartaal. Fugro waarschuwde bij een update over het derde kwartaal al dat de verkopen van multi-client seismic data tegenvielen, maar was wel hoopvol over het vierde kwartaal. Gezien de huidige marktontwikkelingen kan daar dus een tegenvaller ontstaan. Wel moet worden gezegd dat het effect voor Fugro redelijk beperkt is, daar het grootste deel van de activiteiten - Survey en Geotechniek – veel minder cyclisch is.

Bron : Theodoor Gilissen

[verwijderd]
0
www.bloomberg.com/news/2010-10-07/fug...
verder heeft fugro tientallen jaren voor ons gewerkt en heb ik gelijktijdig grondmechanica gedoceerd aan studenten die uit diverse families kwamen wier ouders of grootouders octrooihouders c.q. uitvinders waren van diverse funderingstechnieken.
op het fugro forum schrijft al jaren een oudgediende bij dit bedrijf ,de heer zandeman.
hoewel hij inmiddels al jaren gepensioneerd is zou u ook eens uw licht bij hem kunnen opsteken?
verder prutsen jullie maar lekker verder.
waar zijn nog echte beleggers op de iex zoals ?:
"bezinteergebelegt 15 dec 2013 om 11:03
Nu heb ik eigenlijk 1 vraag en wel of het mogelijk is, dan wel mss een nieuwe optie om te introduceren, om aan te geven als je denkt dat een aandeel gaat dalen door bv een minteken voor die aandelen te zetten want aandelen blijven niet alleen maar stijgen. "

en natuurlijk werd dit weer niet door nurse ratched begrepen ,dus maakt zeer gewaardeerde poster bezinteergebelegt dit even duidelijk met een simpel en m.i. zeer toepasselijk voorbeeld n.l.
"De afzonderlijke deelnemer, dus als ik denk dat bv randstad gaat dalen in het 1e kwartaal dan noteer ik een minteken voor Randstad en dat levert me dan punten/procenten op als randstad ook werkelijk gaat dalen, kort gezegd idd dus short gaan in het aandeel zoals verderop wordt genoemd."
rand. stond 31/12 € 47.15 en nu € 42,15
dat is dus al tot heden een kleine - 11 %
ja wanneer de beurs een beetje stijgt dan loopt de gehele hondenkar achter de worst aan maar wanneer het misgaat dan blijkt de iex een site voor heel veel prutsers te zijn.
dus droom maar lekker verder met die groei of waardeaandelen en die zogenaamde competitie 2014, maar voor mij zijn reeds de ware winnaars johan@61 , fw grace en bezinteergebelegt.
kom haast niet meer bij wanneer ik dit vergelijk met de resultaten van de om fiscale redenen weggevluchte zogenaamde multimiljonair of grote initiator directrice nurse r.
zo en nu wordt het tijd dat ik echt wat nuttigs ga doen.
ceterum censeo moderatores dimittendos esse.
4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront