Fugro « Terug naar discussie overzicht

Fugo - januari 2016

131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
[verwijderd]
0
[verwijderd]
2
Als baggeraar probeert Boskalis vooral zaken boven water te halen, maar met de belegging van het bedrijf in Fugro is precies het omgekeerde gebeurd. Het 25%-belang van Boskalis in de bodem­onderzoeker is dit jaar onder water gekomen. Reken maar mee.

Het verhaal begon zo mooi in het najaar van 2014. De aandelenkoers van Fugro stond zwaar onder druk en topman Peter Berdowski van Boskalis besloot een kleine 20% van de aandelen te kopen. De baggeraar betaalde daar ruim €242 mln voor. Daarop spoot de koers van het aandeel Fugro omhoog, omdat beleggers op een complete overname hoopten.

Boskalis kocht begin 2015 nog zo’n 5% extra stukken bij. Het is niet bekend tegen welke prijs precies. Om het aankoopbedrag van die pluk aandelen te schatten, neemt Bartjens de slotkoers van de dag voordat Boskalis meldde dat het belang was gegroeid naar 25,14%. Die koers is €24,80.

Boskalis zou dan in totaal €359 mln hebben betaald om voor een kwart eigenaar van Fugro te worden. Maar toen begon de malaise in de olie-industrie. Het aandeel Fugro werd midscheeps geraakt. Het belang van Boskalis is nu nog maar €276 mln waard, €83 mln minder dan de baggeraar heeft neergeteld. Dat is €0,66 per aandeel Boskalis.



Het waardeverlies is vervelend voor beleggers in Boskalis. En omdat de crisis in de oliewereld nog lang niet voorbij lijkt, dringt zich de vraag op wat Berdowski gaat doen.

Hij heeft een paar opties. Ten eerste kan hij aandelen bijkopen, om zo de gemiddelde aankoopprijs van het belang in Fugro te verlagen. Pas bij 30% moet Boskalis een bod uitbrengen op alle aandelen. Maar bijkopen is misschien niet heel verstandig. Als de koers verder daalt, gaat Boskalis met nog meer geld het schip in.

Een betere optie is om de samenwerking met Fugro op gang te brengen. Dat was altijd het doel van Berdowksi, die synergievoordelen ziet. Maar Fugro houdt de boot af. Het bedrijf meent dat de marktpositie wordt aangetast met Boskalis aan boord.

Dan rest Berdowski nog een andere optie: heel Fugro kopen. Maar kan dat? Boskalis zou nog 63 miljoen aandelen moeten verwerven, met een overnamepremie van 20% kost dat afgerond €1 mrd. De baggeraar heeft €?440 mln aan kasmiddelen en zou dus op z’n minst €?560 mln moeten bijlenen. Belangrijk is of Boskalis dan binnen de ebitda-ratio van 3,0 blijft, die het concern als maximum heeft gesteld. Dat is de nettoschuld gedeeld door het brutobedrijfsresultaat.

Een rekensommetje gebaseerd op de halfjaarcijfers leert dat de combinatie Boskalis/Fugro maximaal €?2,1 mrd extra kan lenen. Dat is ruim voldoende om Fugro te kopen. Bovendien is dat nog zonder de synergie gerekend, die Berdowski dan eindelijk kan bewerkstelligen. Hoe dan ook, het wordt tijd dat Boskalis iets gaat doen met de investering. Want nu is het bagger.
bezinteergebelegt
0
Kortom, PB heeft zich vooralsnog flink vergaloppeerd aan Fugro. En 20 procent overnamepremie ? dat zullen ze bij de aandelenvriendjes niet zo leuk vinden hoor want 13 plus 20 procent is nog geen 16 eurie als evtl bod. Zal dan pijn doen bij velen
bezinteergebelegt
0
quote:

bezinteergebelegt schreef op 14 januari 2016 17:44:

dus morgen dan maar weer de bodem van eergisteren testen op 12,51.
Het antwoord komt vanzelf
bezinteergebelegt
0
quote:

bambricks schreef op 15 januari 2016 12:12:

Ik krijg het sinds gisterenavond Shortsell niet geopend.
Dat doen ze bewust want doet wss vreselijk pijn aan je ogen. ( in het geval van Fugro ). Het moet echt Boka gaan worden anders ligt het snel naast de MH17
[verwijderd]
1
Martin den drijver die weet alles van Fugro te ontcijferen en verlaagt het koers van 19 naar 14 euro
Hij merkt wel op dat Fugro er nog wel goed voorstaat maar hun omzet die zakt een beetje weg
Ik vraag mij af kan die man zomaar in de boeken kijken bij Fugro maaaaaaar dan moet die man toch schatrijk zijn?? Hij geeft wel een hold advies af maar verlaagt de koers die nu al ver eronder zit namelijk bijna 12 euro
Als op die man te werk gaat dan zit je toch echt goed nietwaar????
De Witte Ruiter
0
Volgens de Noorse broker Fearnley Securities wordt er inmiddels zo weinig geïnvesteerd in het aanboren van nieuwe olie dat het huidige overaanbod snel kan verdwijnen, waardoor de olieprijs volgend jaar kan stijgen naar $70 per vat.
pielsje
0
quote:

carson kid schreef op 15 januari 2016 13:36:

Martin den drijver die weet alles van Fugro te ontcijferen en verlaagt het koers van 19 naar 14 euro
Hij merkt wel op dat Fugro er nog wel goed voorstaat maar hun omzet die zakt een beetje weg
Ik vraag mij af kan die man zomaar in de boeken kijken bij Fugro maaaaaaar dan moet die man toch schatrijk zijn?? Hij geeft wel een hold advies af maar verlaagt de koers die nu al ver eronder zit namelijk bijna 12 euro
Als op die man te werk gaat dan zit je toch echt goed nietwaar????

Ik kan er weinig van maken Carson..
Maar het is wat jij wilt dat het is hoor
Risky bets
0
Mijn fugro short opties verkocht. Wil niet meer short op olie zitten, want denk dat we niet veel meer down kunnen. En risk-reward vanaf 12 laag vond ik het niet meer waard. Ben benieuwd, mijn porto krijgt aardige klappen deze week.
bezinteergebelegt
0
olie weer een trap = om 9.01 fugro weer een trap, vandaag onder de 12, het wordt goedkoper en goedkoper en goedkoper.........
Boskalix
0
Berdowski heeft ooit in een interview gezegd, dat BK in Fugro geïnvesteerd heeft toen het zo laag stond om te voorkomen, dat een vreemde partij er met Fugro vandoor zou gaan. Overname is gezien de beschermingsconstructie niet mogelijk.
Lange termijn (2017?) gaat die olieprijs en dus de koers van Fugro wel weer een keer omhoog. De vraag is of je de stukken als kleine belegger zo lang wilt vasthouden want dividend keren ze ook al niet uit.
Even een rekensommetje.
Stel 1000 stukjes Fugro maal 12 Euro =12000 Euro.
Bij een stijging naar 18 begin 2017 is de winst 6000 Euro.
Het alternatief is een turbo met een lage hefboom (3,x) en een stoploss op 8,x.
Dan investeer je voor 1000 stuks ca 4000 Euro en maakt bij een stijging naar 18 zo'n 15000 winst. Je risico bij een koersdaling is vergelijkbaar met dat bij de aandelen.
Je kunt ook nog voor call opties kiezen. 10 calls op een koers van 13 op dec 2016 kosten ca 2000 Euro en bij elk punt stijging komt er ca 500 E bij.
Je winst bij een koers van 18 is dan ca 3000 Euro. Het risico hierbij is, data als de stijging er dit jaar niet komt je je geld kwijt bent.
Dus is de turbo het beste alternatief. De kleine belegger kan ook nog voor een kleiner aantal turbootjes kiezen.
[verwijderd]
0
Hefbomen zijn allang uit het straatbeeld aan de grenzen verdwenen en het vrije handelsverkeer
mag gewoon ongecontroleerd verder gaan van land naar land....dat bepaalt niemand meer...
Een hefboom constructie op de idiote beurs is wat een andere sukkel jouw toegeeft om zijn stukjes te verkopen omdat nieuwsberichten erop duiden dat b.v. olieprijzen lager kunnen
Of deze berichten op waarheid berusten en wie dat beweerd doet er niet toe en beseft de verkoper niet omdat ie bang is dat zijn beurssaldo daalt en daar kan ie niet tegen dus verkoopt
ie maar met zijn domme handeling,in het voordeel van de onrustzaaier......
Om nu zo een hefboom te laten werken naar omhoog en omlaag al gelang naar wens
gaat dit niet op het aandeel van een bepaald bedrijf zijn prestaties of outlook maar door de hefboom omhoog dan wel omlaag te laten Dit doe je door te beoordelen of het aandeel wel of niets meer waard is,,, en dat doe je door berichten te verspreiden die altijd in je voordeel werken
omdat nu eenmaal schapen en andere kuddedieren op de beurs ieder bericht serieus nemen
door angst dat hun kapitaal slinkt na de berichtgeving Een eigen koers varen hebben die bange verkopers dan niet omdat ze geen ervaring hebben in zelf beleggen...en veel geld verliezen.....
[verwijderd]
0
di 19 jan 2016, 09:39

'Nederlandse offshorebedrijven kansrijk in Iran'

door onze redactie DFT

AMSTERDAM -
Nederlandse oliebedrijven zullen sterk profiteren van het verdwijnen van sacties tegen Iran. Vooral Boskalis, Fugro en Vopak zullen meer omzet boeken, maar SBM Offshore zal geen extra werk in Iran vinden.
Dat constateert Kepler Chevreux in een dinsdag vrijgegeven analistenrapport. SBM Offshore ligt goed in de markt, maar is vooral actief in diepwaterprojecten.

Miljoenenopdrachten
Boskalis kan worden ingeschakeld voor extra dregwerk in de acht grootste havens van Iran, die daarmee naar internationale niveaus gaan voor de grote olietankers. Die opdrachten lopen op tot enkele honderden miljoenen.
Kepler Chevreux waarschuwt voor China. Het land heeft goede relaties opgebouwd met Iran sinds de sancties zijn uitgebroken.
gerrit 69
0
In de column van vandaag geeft Wessel Aslander zijn visie over Fugro
www.wallstreetweb.nl/nieuwsarchief/EF...
Zie ook de grafiek op deze website

Auw, die snoeiharde olieprijsdaling …

Wat een structureel sterk dalende olieprijs in 1,5 jaar met een individueel aandeel kan doen wordt duidelijk in de jaargrafiek van Fugro. Het aandeel, dat sinds midden jaren 90 in een duidelijk stijgende trend zat die sinds 2005 nog flink versnelde, is nu helemaal ‘in elkaar getrapt’. De koers is door zóveel kleine en grote, horizontale én stijgende steunen gezakt dat er amper nog iets over is van de koers van 2011; toen zij nog boven 60 noteerde. Op de daggrafiek is het aandeel in de loop van 2014 zelfs onder de 10 terechtgekomen maar het is op deze grafiek nog net voorkomen. Ondertussen is de koers, na een tijdelijke opleving tot ruim 25, opnieuw onderweg naar de low van eind 2014 rond 11. En ALWEER onder de laatste stijgende (rode) steun die er nog te bekennen was zodat ook het lange termijn vooruitzicht van dit aandeel asgrauw is geworden. Natuurlijk: de koers kan zich, mocht de olieprijs zich de komende tijd langzaam (wat) gaan herstellen, enigszins herpakken en weer boven die stijgende rode steun kruipen. Maar dan dient ook nog afgerekend te worden met andere (horizontale en dalende) weerstanden voordat het aandeel de handen weer een beetje vrij krijgt.

Scenario: voor de echte speculanten: kopen rond (maar in ieder geval boven) 11 voor een tijdelijke en felle stijging naar 18. Onder 11 absoluut afblijven !
Wessel Aslander
*************************
Hierbij de daggrafiek van het aandeel Fugro
www.adnbeursanalyse.nl/Aandelen/FUGR-...

[verwijderd]
0
Enige jaren geleden toen deed ene president van de VS er alles aan om de olieprijs hoog te houden dat koste hem miljarden door oorlog te voeren in irak en Iran te boycotten
Vandaag de dag Wordt er weer olie vanuit deze staten geleverd en ook al is de olieprijs spot goedkoop blijkt dat er steeds meer olielanden vasthouden om de olie op te pompen
Dat doen zij toch niet omdat ze dat leuk vinden maar ze kijken vooruit in de toekomst
Op de beurzen daar doen shorters hun werk om onrust te zaaien onder de beleggers die olie aandelen bezitten en flinke verliezen hebben opgelopen Zoals we allen weten heeft de olie de beurzen sinds de laatste 50 jaar gedomineerd ook toen men zei dat de bronnen op zouden geraken Nu blijkt er opeens teveel olie te zijn die op oceanen gelijken Maar auto"s vliegtuigen moeten op olieproducten vooruit gebracht worden anders staan ze stil dat blijft zo dus deze dalingen heeft te maken met de macht overnemen en zich onder elkaar kapot te maken
Vooral de VS tegen de rest van de wereld....
Risky bets
0
Ah, dus toen amerika de helft van hun olie moesten importeren toen hielden ze de prijs hoog en nu ze nog maar 20% importeren proberen ze de prijs zo laag mogelijk te krijgen. Sterke redenering wel.
Remfin
0
131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 10:19
Koers 23,200
Verschil +0,280 (+1,22%)
Hoog 23,880
Laag 23,160
Volume 140.199
Volume gemiddeld 372.109
Volume gisteren 328.118

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront