Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Nieuwe technologie

15 Posts
DeZwarteRidder
0
Musk toont concept van ondergrondse snelwegen tegen fileprobleem
Gepubliceerd: 28 april 2017 21:39 Laatste update: 29 april 2017 07:48

Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk heeft een conceptvideo getoond van een van zijn nieuwe projecten, het bouwen van een tunnelsysteem dat auto's met hoge snelheid ondergronds moet gaan vervoeren.

Musk deelde de video tijdens de TED 2017-conferentie.

De ondergrondse autosnelwegen zijn onderdeel van een van Musks recent opgerichte bedrijven, The Boring Company, dat zich richt op het graven van tunnels.

Musk zegt zich enorm te storen aan de verkeersopstoppingen in de Amerikaanse stad Los Angeles. Hij wil daarom met The Boring Company een netwerk van tunnels gaan aanleggen om zo dergelijke filevorming te voorkomen.

In de getoonde conceptvideo is te zien hoe auto's via een soort lift naar de tunnels worden gebracht. Zij worden daar op een groot plateau gezet, dat de auto's met een snelheid van bijna 210 kilometer per uur zou moeten kunnen vervoeren. De auto's rijden niet zelf door de tunnels.

Tijdens de TED-conferentie liet Musk weten dat er meerdere van dit soort tunnels onder elkaar gegraven kunnen worden, meldt Recode. "De diepste mijnen zijn veel dieper dan dat de hoogste gebouwen hoog zijn".

Musk zou echter slechts een klein gedeelte van zijn tijd besteden aan het project van The Boring Company, zo'n twee tot drie procent. Volgens hem zijn het vooralsnog "stagiairs en mensen die het part-time doen".
Door: NU.nl

www.nu.nl/gadgets/4655454/musk-toont-...
DeZwarteRidder
1
quote:

beeldscherm schreef op 29 april 2017 11:02:

Nu word het toch tijd dat ze hem gaan opsluiten..
Het is een zeer slim idee, want het systeem is alleen geschikt voor Tesla's......

:-)
DeZwarteRidder
0
Microsoft waarschuwt voor stoommachine-moment
’Nederland mist de boot’
28 APR 2017 Rob Goossens

Schiphol - Als Nederland niet zwaarder inzet op de digitale economie, dreigen we weg geconcurreerd te worden door landen als Oekraïne en Portugal. Dat stelt directeur Ernst-Jan Stigter van Microsoft Nederland.

„Qua concurrentievermogen doen we mee met de wereldtop”, aldus Stigter. „En nergens in de wereld hebben meer mensen breedband-internet. Maar hoe we er nu voorstaan, wordt bijna als vanzelfsprekend beschouwd. Niet iedereen beseft dat zo’n voorsprong ook kan verdwijnen.”

Voorbij gelopen

Stigter is sinds afgelopen zomer algemeen directeur van Microsoft Nederland, en werkte daarvoor zeven jaar in het buitenland. Daardoor is hij naar eigen zeggen anders naar Nederland gaan kijken. „In Oost-Europa is bijvoorbeeld de bereidheid om naar de cloud te gaan, veel groter dan hier. Met de huidige koers en snelheid wordt Nederland door alles en iedereen voorbijgelopen.”

Het World Economic Forum (WEF) becijferde in januari 2016 dat de digitale transformatie eenzelfde impact op de wereldeconomie zal hebben als de introductie van de stoommachine aan het begin van de achttiende eeuw. Volgens het WEF verplaatsen banen en bedrijvigheid zich naar de landen en bedrijven die wél transformeren.

Blijven bijscholen

De Microsoft-directeur ziet onder meer het gat toenemen tussen gevraagde en beschikbare vaardigheden. „De tijd dat men 25 jaar op school zat, 25 jaar werkt en vervolgens 25 jaar met pensioen gaat is voorbij. We moeten ons blijven bijscholen. Momenteel zitten er 8.000 mensen met een ict-achtergrond werkloos thuis terwijl er 25.000 vacatures zijn. Dat gat wordt alleen maar groter. ”

Hij vindt dat des te wranger omdat Nederland een rijke geschiedenis heeft als innovatieland. „Nederlanders zijn de beste toepassers. Kijk naar Cornelis Corneliszoon, die eind 16e eeuw de houtzaagmolen uitvond. De krukas bestond al lang, maar hij dacht: als ik hem nou aan een molen vastmaak, dan kan ik er een zaagmachine van maken.”
Goedkoper

Stigter wijst erop dat de digitale economie veel harder groeit dan de gehele economie. Momenteel zitten er enkele procenten verschil tussen. „En er zijn nog mogelijkheden te over. Maatwerk wordt door digitale oplossingen bijvoorbeeld veel goedkoper. Daarnaast ontstaat er natuurlijk nieuwe activiteit, zoals op het gebied van kunstmatige intelligentie.”

Nederland kan de schade volgens Stigter herstellen door digitale vaardigheden een prominentere plek te geven in het onderwijs. „En dan heb ik het niet over leren programmeren, maar over omgaan met de middelen. Daar is geen speciaal vak voor nodig. Tijdens de gymles gebruik je sensoren om te meten wie de meeste meters aflegt, en bij techniek maak je je eigen robot.”
Koerswijziging

De opvattingen van Stigter zijn een opvallende koerswijziging zien die Microsoft-ceo Satya Nadella al eerder had ingezet. Hoewel oprichter Bill Gates zich al persoonlijk met maatschappelijke thema’s bezighield, bleef het bedrijf maatschappelijk altijd op de vlakte.

Stigter vindt het niet meer dan logisch dat Microsoft zich nu in het debat mengt. „90% van het bedrijfsleven gebruikt onze software. Het is onze plicht om te laten zien hoe klanten met onze middelen de digitale transformatie in gang kunnen zetten.”

Hij haalt daarbij gemeente Hollands Kroon als voorbeeld aan. Deze fusiegemeente bestaat uit vijfentwintig verschillende dorpen. „Een geboorteaangifte kreeg daardoor nogal wat voeten in de aarde”, aldus Stigter. Microsoft hielp de gemeente vervolgens om aangifte digitaal mogelijk te maken. Het bewijs wordt vervolgens thuisbezorgd. Stigter: „Daarmee is Hollands Kroon een voorbeeld.”

Saillant: ook het WEF deelt een ’Nederlandse’ pluim uit. Volgens het WEF geeft Philips het goede voorbeeld. Het bedrijf stootte zijn lichttak af en verandert nu, volgens het WEF, „de manier waarop zorg wordt geleverd in de wereld”.

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/28072...
DeZwarteRidder
0
Cloud wil gratis warmte geven
1 uur geleden Rob Goossens

Amsterdam - De Nederlandse datacenterindustrie biedt zijn restwarmte aan om tuinbouw en huizen te verwarmen. Met deze gratis warmte krijgt het nog te vormen nieuwe kabinet hulp uit onverwachte hoek om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Nederland bungelt in Europa helemaal onderaan op het gebied van hernieuwbare energie, zo blijkt uit de cijfers van statistiekbureau Eurostat. Momenteel is 5,8% van ons energieverbruik duurzaam, terwijl dat 15% in 2020 moet zijn. Alleen Malta en Luxemburg doen het nog slechter, maar die hebben van Brussel lagere doelstellingen gekregen.

Directeur Stijn Grove van de Dutch Datacenter Association (DDA) stelt daarom voor om via de restwarmte van datacenters de warmtevoorziening in Nederland structureel te verduurzamen. Datacenters draaien grotendeels op wind en zon. De hitte die de computers in deze centers afgeven kan worden omgezet naar stadswarmte.

Bijproduct

Grove stelt daarom voor om alle datacenters aan warmtenetten te koppelen. „Voor ons is die restwarmte een bijproduct, niet de kern van ons bedrijfsmodel. Als online-industrie zijn we inmiddels zo groot, dat we ons ook verplicht voelen om een bijdrage te leveren aan de vraagstukken waar we als land voor staan.”

Nederland speelt een belangrijke rol in de internetindustrie omdat in Amsterdam het een-na-grootste internetknooppunt van de wereld staat. Als gevolg daarvan neemt ook het aantal datacenters rap toe. Eén van 30.000 vierkante meter gebruikt net zoveel energie als 45.000 huishoudens. Alleen al in de regio Amsterdam staan er meer dan 20 grote datacenters.

Bruikbaar

Om de restwarmte te kunnen gebruiken, moeten er aanpassingen in het warmtenet worden aangebracht. Daarnaast is de warmte het meest bruikbaar in de buurt van concentraties van datacenters, zoals in regio Amsterdam. Grove: „De warmte van de datacenters rond Amsterdam kan gebruikt worden om 800.000 huishoudens te verwarmen.”

In december maakte minister Kamp (Economische Zaken) al bekend dat hij zwaar inzet op warmtenetten. Hij wil de afhankelijkheid van gas verminderen en ervoor zorgen dat de Nederlandse economie in 2050 zo goed als CO2-neutraal is.

Dat Nederland momenteel zo beroerd scoort, komt met name door koeling en verwarming. Samen zijn die goed voor de helft van het totale energieverbruik, en daarvan is slechts 3,61% duurzaam opgewekt. Andere Europese landen scoren daarin fors hoger, mede omdat zij gebruik maken van stadswarmte.

Aansluiten

Mocht Nederland de handreiking van DDA aannemen, zou het een grote stap kunnen zetten. De restwarmte van de datacenters staat gelijk aan zo’n 1,5 miljard kubieke meter aardgas. In Slochteren wordt dit jaar naar verwachting 23,4 miljard kuub geproduceerd.

DDA krijgt voor zijn voorstel bijval uit de groene industrie. Directeur Gerwin Hop van Over Morgen, dat bedrijven en gemeentes helpt met hun energietransitie, noemt het voorstel ‘superinteressant’. „Voor bestaande bouw moet restwarmte nog wel opgewerkt worden, maar voor nieuwbouw is dat al niet eens meer nodig. Deze hoeven hierdoor ook niet meer op het gasnet aangesloten te worden, zoals het ministerie wil.”

www.telegraaf.nl/dft/28076672/__Cloud...
DeZwarteRidder
0
Biotechbedrijf ChainCraft investeert 6 miljoen in demonstratiefabriek

Gepubliceerd: 01 mei 2017 11:13 Laatste update: 01 mei 2017 11:13

Het Amsterdamse biotechbedrijf ChainCraft investeert 6 miljoen euro in een demonstratiefabriek voor de vergisting van groente- en fruitresten tot vetzuren.

De fabriek moet begin volgend jaar zijn deuren openen, schrijft Het Financieele Dagblad. Een jaar later moet de fabriek volledig draaien. Het doel is een miljoen kilo vetzuren per jaar produceren.

Vetzuren kunnen worden toegevoegd aan diervoeding en een alternatief vormen voor antibiotica, aangezien ze bacteriën in het maagdarmkanaal van kippen, geiten, varkens en runderen bestrijden. Verder kunnen vetzuren onder meer worden ingezet als toevoeging in smeermiddelen, verf, lijm, coatings en verpakkingsmaterialen.

ChainCraft werd in 2010 opgericht door Niels van Stralen, die een patent van de Wageningse universiteit overnam. Het was een patent voor een vergistingsmethode waarmee organische afvalstoffen, zoals groen-, fruit- en tuinafval en agrarische reststromen, kunnen worden omgezet in vetzuren.

Het geld voor de proeffabriek komt van het Amsterdamse havenbedrijf, AKEF (Amsterdams Klimaat & Energiefonds) en een subsidie.
Door: NU.nl
DeZwarteRidder
0
Elon Musk wil internetsatellieten lanceren
Gisteren, 22:13

HAWTHORNE - SpaceX wil een netwerk van internetsatellieten in een baan rond de aarde brengen. Die moeten als een soort vliegende routers ervoor zorgen dat mensen altijd verbinding hebben.

Dit jaar en volgend jaar moeten een paar prototypes de ruimte in gaan om de technologie te testen. De eerste echte satelliet moet in 2019 worden gelanceerd en in 2024 moet het netwerk actief zijn.

4425 satellieten rond de aarde

Volgens de vicepresident van het bedrijf, Patricia Cooper, moeten er in totaal 4425 satellieten in een baan rond de aarde komen. Dat is drie keer zo veel als alle huidige satellieten bij de aarde. De SpaceX-satellieten moeten op 1110 tot 1325 kilometer boven het aardoppervlak komen te staan. Voor communicatiesatellieten is dat vrij laag, de meeste staan hoger. Volgens Cooper is het systeem simpeler dan overal gaten te graven en breedbandkabels te leggen.

Het plan doet denken aan internet.org, het project van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Die wil satellieten lanceren om afgelegen en arme delen van Afrika aan te sluiten op de digitale snelweg. De raket met de eerste Facebook-satelliet ontplofte in september op de ruimtebasis van SpaceX, een paar dagen voor de lancering. De oprichter van SpaceX is Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla.
DeZwarteRidder
0
Experimentele Amerikaanse 'mini-shuttle' terug op aarde

Gepubliceerd: 07 mei 2017 19:13 Laatste update: 07 mei 2017 19:14

Een experimenteel Amerikaans ruimtevaartuig is zondag na bijna twee jaar geland in Florida. De onbemande Boeing X-37B bracht ruim 700 dagen door in een baan om de aarde, waar het een geheime missie uitvoerde.

Het vaartuig, dat oogt als een kleine versie van een spaceshuttle, landde bij het Kennedy Space Center. De ongeveer 9 meter lange X-37B bracht niet eerder zoveel tijd door in de ruimte. De langste van drie eerdere missies met zo'n onbemande mini-shuttle duurde 22 maanden.

Het ruimtevaartuig van de luchtmacht is met raadsels omgeven. Zo is onduidelijk wat voor prijskaartje aan de X-37B hangt. De luchtmacht stelde zondag in een e-mail dat de toestellen onder meer kunnen worden gebruikt om ruimtevaarttechnologie te testen.

De Verenigde Staten beschikken over twee van de onbemande toestellen, die zijn ondergebracht in hangars die ooit werden gebruikt voor spaceshuttles. De luchtmacht is van plan later dit jaar weer een X-37B de ruimte in te sturen.
Door: ANP
DeZwarteRidder
0
Voorbereiden op komst robots
22 min geleden

Amsterdam - Robots en slimme machines kunnen binnen vijf jaar hoogopgeleide professionals binnen de geneeskunde, juridische dienstverlening en informatietechnologie vervangen. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Bedrijven moeten zich voorbereiden op de impact die kunstmatige intelligentie (AI) op bedrijfsstrategie en werkgelegenheid heeft. “Veel taken die nu door specialisten worden uitgevoerd, veranderen in goedkope voorzieningen”, zegt vice-president Stephen Prentice. Hij wijst erop dat AI complex werk kan veranderen in een gemeten dienst waar bedrijven voor betalen, net zoals elektriciteit.

Als voorbeeld noemt hij een advocaat. Voor juridisch advies betalen ondernemingen nu fors. Slimme machines kunnen veel taken overnemen. Ook in de financiële sector kunnen veel banen geautomatiseerd worden zoals voor het toekennen van leningen en schadeafhandeling bij verzekeringen.

Gartner benadrukt dat AI niet alleen ten koste gaat van banen. Het heeft ook toegevoegde waarde. Doordat machines herhalende taken op zich nemen, kunnen werknemers zich richten op het verbeteren van het serviceniveau en het afhandelen van complexe problemen.

www.telegraaf.nl/dft/tech/28132802/__...
DeZwarteRidder
0
STARTER VAN DE WEEK Magnitude Space maakt verbinding
Peloton aan minisatellieten
3 uur geleden Sophie Zimmerman

AMSTERDAM - Het Internet of Things (IoT) groeit snel. Steeds meer apparaten kunnen data verzenden waardoor het gebruik eenvoudiger wordt en er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Alleen is er wel een verbinding nodig om die data te communiceren, en die is er niet overal. „Slechts 10% van de wereld is momenteel gedekt door een netwerk, zoals GSM of wifi”, vertelt Ernst Peter Hovinga, oprichter en ceo van Magnitude Space.

De Amsterdamse startup wil daar verandering in brengen door een peloton aan minisatellieten te lanceren. De eerste satelliet is eind dit jaar klaar om de ruimte in te gaan. Hovinga: „We hebben een technologie ontwikkeld waarmee organisaties overal ter wereld eenvoudig alles kunnen monitoren. We bieden betaalbare en wereldwijde dekking.”

Een dergelijke technologie ontwikkel je niet zomaar. Hovinga, die jarenlang in de telecommunicatie heeft gewerkt, en partner Coen Jansen hebben met ’wel honderd’ bedrijven, experts en instanties in de markt gesproken voordat ze, in samenwerking met ISiSpace, Hyperion Technologies en de European Space Agency, begonnen met de ontwikkeling van de eerste satelliet.

Maar nu de lijn duidelijk is, pakken de ondernemers snel door. Na het aantrekken van partners Maarten Engelen en Laurens Groenendijk (beiden onder meer betrokken bij kappersplatform Treatwell) en het officieel oprichten van een bv, is het plan om eind 2017 de lucht in te gaan. „We willen de standaard zetten. Ons Low Power Global Area Network (LPGAN) zal de eerste in zijn soort zijn”, aldus Hovinga. „De ontwikkeling op dit gebied gaat razendsnel. Als technologie moeten we mee kunnen bewegen. De bouwstenen van ons netwerk maken dit ook mogelijk.”

Zodra de eerste satelliet in de lucht is, zullen er snel meer volgen. „Hoe meer satellieten we in de ruimte hebben, hoe meer mogelijkheden we kunnen bieden. In het begin komt de satelliet minstens één keer per dag langs, waardoor je er eenmaal data uit kunt sturen. Met meer satellieten kan dit vaker.”

Eenmaal per dag data uitzenden is echter al genoeg voor veel van de mogelijkheden die het commerciële satelliet-netwerk biedt. „Denk bijvoorbeeld aan het lokaliseren van vee op de gigantische landerijen in Zuid-Amerika en Australië of aan data van regensensoren in afgelegen gebieden.”

De technologie opent deuren die tot nu toe gesloten waren omdat gebieden worden ontsloten op een nieuwe en betaalbare manier. „Waar ook ter wereld hoeven ondernemers niet meer te wachten tot er zendmasten worden geplaatst. Het verhoogt de efficiëntie van veel bedrijven en biedt kans voor nieuwe businessmodellen”, legt Hovinga uit. „Daardoor kunnen we de levens van veel mensen verbeteren. Dat geeft een geweldig gevoel.”
DeZwarteRidder
0
Chinese satelliet stuurt 'onhackbare' communicatie over 1.200 kilometer

Gepubliceerd: 18 juni 2017 10:52 Laatste update: 18 juni 2017 10:52

Een Chinese satelliet heeft kwantumtechnologie gebruikt om 'onhackbaar' te communiceren over een afstand van 1.200 kilometer. Dat is een verveelvoudiging van het eerdere record.

Het team van Chinese wetenschappers schrijft over deze week over het experiment in Science. Bij de communicatie werd gebruikgemaakt van 'kwantumverstrengeling'.

Door dat fenomeen kan één deeltje een effect hebben op een 'tweeling' op grote afstand. Wetenschappers weten niet precies hoe het fenomeen werkt, maar kwantumverstrengeling maakt het theoretisch gezien mogelijk om over zeer lange afstanden zonder vertraging te communiceren, terwijl die communicatie niet kan worden afgeluisterd.

In 2015 hadden Delftse wetenschappers een wereldprimeur door twee deeltjes te laten verstrengelen over een afstand van 1,3 kilometer. Een jaar later lanceerde China zijn satelliet om kwantumverstrengeling in de ruimte te testen over nog veel langere afstanden.
Superpositie

Tijdens het succesvolle experiment communiceerde een deeltje op de aarde met een deeltje in de satelliet.

Zij bevonden zich eerder in een 'superpositie', waarbij de deeltjes tegelijk verschillende kwantumeigenschappen kunnen hebben. Pas als een van de deeltjes wordt geobserveerd krijgt hij één kwantumstaat, en verandert het gekoppelde deeltje mee. Nobelprijswinnaar Albert Einstein noemde dit fenomeen 'spooky action at a distance' (spookachtige actie op afstand).

Omdat er tussen de twee deeltjes geen meetbare transmissie zit, denken wetenschappers dat kwantumverstrengeling kan worden gebruikt om veilig te communiceren.
Door: NU.nl
DeZwarteRidder
0
Ruimtevaartbedrijf uit Leiden bouwt mee aan Europese raket
Gepubliceerd: 20 juni 2017 15:54 Laatste update: 20 juni 2017 16:07

De belangrijkste nieuwe raket van Europa, de Ariane 6, zal voor een deel in Nederland worden gemaakt.

Het ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands uit Leiden heeft dinsdag de opdracht gekregen om twee motorframes te bouwen.

De frames worden in de onderste en de bovenste trap van de raket gezet. De motoren worden er in vastgemaakt. De frames moeten ervoor zorgen dat de motoren de enorme krachten van een lancering overleven.

Met de overeenkomst is een bedrag van 46 miljoen euro gemoeid. Airbus Defence and Space Netherlands heette in het verleden onder meer Dutch Space en Fokker Ruimtevaart.

De Ariane 6 is de opvolger van het huidige model, de Ariane 5. De nieuwe raket moet de concurrentie met landen als China en met bedrijven als SpaceX aangaan. In 2020 moet de eerste raket worden gelanceerd.

Airbus laat speciaal een nieuwe hal bouwen in Oegstgeest, aan de Rijn. Van daaruit kunnen de frames makkelijk naar andere fabrieken in Duitsland en Frankrijk worden vervoerd. Uiteindelijk zullen de raketten, met de Nederlandse frames, in Frans-Guyana worden gelanceerd.

De Nederlandse overheid investeert bijna 70 miljoen euro in de nieuwe Europese raket. Dat geld moet worden terugverdiend met bouwopdrachten, zoals die voor voor Airbus in Leiden, en met satellietmissies waar de samenleving baat bij heeft. Volgens de industrie levert elke euro die in de ruimtevaart wordt geïnvesteerd ongeveer 5 euro op.
Door: ANP
DeZwarteRidder
0
Startup presenteert slimme 360 graden-camera voor vergaderingen

Gepubliceerd: 21 juni 2017 16:14 Laatste update: 21 juni 2017 16:14

Een Amerikaanse startup presenteert de Meeting Owl, een 360 graden-camera met speaker die automatisch op een sprekende persoon in de ruimte richt tijdens veraderingen.

De 'Meeting Owl' werd woensdag gepresenteerd. Het apparaat is gemaakt door de Amerikaanse startup Owl Labs, met een investering van Playground, het kapitaalinvesteringsbedrijf van Android-oprichter Andy Rubin.

De Meeting Owl is een slimme speaker in de vorm van een uil, met bovenop een 360 graden-camera. De robotcamera richt het beeld vanzelf op de persoon die spreekt, bijvoorbeeld aan een vergadertafel. Diensten als Google Hangouts doen ongeveer hetzelfde, maar dan met mensen die niet samen in een ruimte zitten. De uilencamera werkt met bestaande diensten als Skype.
Uilvormige camera

De uilvormige camera verbindt met wifi en heeft een 360 graden-camera aan de bovenkant met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Verder zijn er acht microfoons en is het apparaat aan te sluiten aan een computer of monitor via usb. De Meeting Owl werkt met een aangepaste versie van Android en wordt aangestuurd door een Snapdragon 410-processor van Qualcomm.

Bestellingen voor de Meeting Owl zijn vanaf nu te plaatsen, maar in beperkte oplage en alleen in de Verenigde Staten. De camera kost 799 dollar.
Door: NU.nl
izdp
0
Heeft Trump die soms getest tijdens zijn gesprekken met Comey?
Comey had geen probleem met die waarschuwing over opnames.
Trump blijkbaar wel, want hij laat er zich niet over uit.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.806,70 +0,21%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.937,82 +0,48%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.384,66 +1,00%
 EUR/USD 1,0658 -0,12%
 WTI 82,59 +0,46%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront