IEXGeld

Dossiers

Profiel

Blijf uit de buurt van boiler rooms

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: boiler room.


Het is nogal wiedes dat je geen zaken moet doen met oplichters. Van dealtjes met een oplichter is uiteindelijk - behalve de oplichter zelf, natuurlijk - nog nooit iemand rijker geworden. Dat geldt zéker ook als het op beleggingen aankomt.

Helaas gaat het nogal eens mis. En steken argeloze beleggers hun geld in allerlei producten, met als doel een mooi rendement, maar met iets heel anders als resultaat. Van hun inleg zien ze niks of weinig meer terug.

Niet voor niets waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) regelmatig voor frauduleuze beleggingsfirma's. Boiler rooms zijn er een voorbeeld van. Je vindt de meest recente waarschuwingen van de AFM op deze pagina. De laatste update was 9 maart. 

Wat is een boiler room eigenlijk?

Een boiler room is een beleggingsfirma die met agressieve (vaak telefonische) verkoopmethoden consumenten probeert te verleiden tot het doen van transacties. Vaak zijn dit waardeloze of niet bestaande beleggingen (bijvoorbeeld aandelen).

Vorige week werd nog bekend dat meer dan duizend mensen opgelicht zijn met een miljoenenfraude bij beleggingsfondsen. Dat schrijft de NOS. Samen zijn die beleggers tientallen miljoenen armer geworden.

Zonder dat de belegger het weet wordt het geld weggesluisd naar 'verre oorden' of verbrast. Consumenten die eenmaal hebben toegehapt worden geregeld onder druk gezet om meer te kopen. Verkopen is vaak niet mogelijk.

Check ook: Beleggen in een beleggingsfonds? De voor- en nadelen op een rij

Een kans voor een wildvreemde?

Geen zuivere boel dus, daar moet je ver vandaan blijven. Word je gebeld, wees dan alert - ookal lijkt de persoon aan de andere kant van de lijn nog zo vriendelijk en betrouwbaar. Vaak worden er slimme spelletjes gespeeld, wat nee zeggen of ophangen lastig maakt.

Vraag je in elk geval af waarom iemand met een 'gouden beleggingskans' contact op zou nemen met jou, een wildvreemde. En onthoud dat het in Nederland verboden is om iemand zomaar te benaderen met het aanbod om aandelen te (ver)kopen.

In dit artikel, dat we eerder al schreven, lees je wat je kunt doen als je twijfelt of je inderdaad met criminele praktijken te maken hebt. En tot slot: doe bij de AFM melding van je ervaring.

Lees ook: Neem niet elk beleggingsadvies aan

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›