Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Finse liftenmaker Kone is een interessant aandeel

12 Posts
DeZwarteRidder
0
Finse liftenmaker Kone is een interessant aandeel

In Nederland is het geen bekend aandeel, maar iedereen maakt weleens gebruik van een door Kone gefabriceerde lift. Hendrik Oude Nijhuis dook voor Effect wat dieper in dit interessante bedrijf.

Niks bijzonders, een lift, is misschien de eerste gedachte. Maar het is zonder meer ‘high-tech’ wat Kone doet. Het Finse bedrijf opende onlangs ’s werelds diepste testomgeving, 350 meter onder de grond in een voormalige mijnschacht. Een doolhof van zestig kilometer aan wegen heeft nu ook elf liftschachten met een gezamenlijke lengte van 1,6 km.

Hier kan Kone de meest extreme hoogbouw-innovaties en -technologieën ontwikkelen en testen, zoals de UltraRope, die het mogelijk maakt liften tot een kilometer de lucht in te schieten. Er worden snelheden tot 90 km per uur bereikt. Dat is 26 meter per seconde.

Met het aandeel Kone kan goed worden ingespeeld op de economische groei in China, waar het bedrijf een goede marktpositie heeft. Kone ontwerpt, produceert en installeert behalve liften ook roltrappen en automatische deuren.

Op de verkoop van liften en roltrappen zit vaak een kleine winstmarge maar vervolgens wordt vele jaren goed verdiend aan – vaak wettelijk verplicht – onderhoud. De meerjarige onderhoudscontracten die op afloopdatum dikwijls weer worden verlengd vormen een stabiele en lucratieve bron van inkomsten voor Kone.

De wereldwijde markt voor liften en roltrappen wordt gedomineerd door slechts enkele spelers. Otis (onderdeel van United Technologies) is marktleider gevolgd door Kone, het Zwitserse Schindler en het Duitse ThyssenKrupp.

Kone heeft vooral een sterke positie in de opkomende markten en zag het aantal verkochte installaties het voorbije decennium beduidend sneller stijgen dan welke concurrent dan ook.

In Effect 4, die vrijdag 21 april verscheen, leest u het hele artikel van Hendrik Oude Nijhuis over het Finse aandeel Kone. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

nobahamas
0
Ik sta te juichen, en de markt met mij?!
www.google.com/finance?q=HEL%3AKNEBV&...
Cijfers vallen gewoon tegen, en Kone verliest marktaandeel in Q1 2017

Bijlage:
nobahamas
1
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
DeZwarteRidder
0
quote:

nobahamas schreef op 30 april 2017 23:23:

Thijssenkrupp heeft veel betere vooruitzichten, maar daar gaat het hier niet om.
Deze Ridder is erg goed in het afzeiken van andere posters, en heeft zelf niet veel meer te melden dan copy-paste van bekende publicaties.
Ik vraag me sterk af of hij ûberhaupt wel een cent belegt.
Ik verdenk hem ervan dat hij moderator was / of nog is, en heb al meerdere malen contact gehad met het beheer van deze site over zijn gedrag.
Jouw 'analytisch vermogen' is duidelijk geheel afwezig, dat blijkt o.a. uit bovenstaande nonsens en nog meer uit door jouw gepromote 'scam-aandelen' zoals GTAT, Solazyme, Gevo, Poet en Amyris en nog vele anderen.
Martinezz
0
Interessant aandeel inderdaad. Ik volg Hendrik Oude Nijhuis nu 8 jaar en heb mede hierdoor toch een interessant jaarlijks rendement (gemiddeld 23,8%) behaald. Voor een hobby belegger die hooguit 1x per week er een uurtje aan besteed toch best aardig. Binnen zijn betaalde diensten is KONE inderdaad als zeer interessant bestempeld. Inmiddels is deze dan ook in mijn portefeuille opgenomen.
mjmj
0
quote:

nobahamas schreef op 30 april 2017 22:04:

Ik sta te juichen, en de markt met mij?!
www.google.com/finance?q=HEL%3AKNEBV&...
Cijfers vallen gewoon tegen, en Kone verliest marktaandeel in Q1 2017

Noba heb je je belgische leuvense speler gezien?
nobahamas
0
quote:

mjmj schreef op 14 mei 2017 10:42:

[...]

Noba heb je je belgische leuvense speler gezien?
Jazeker, de waarde wordt nu (h)erkend.
mjmj
0
quote:

Martinezz schreef op 14 mei 2017 09:46:

Interessant aandeel inderdaad. Ik volg Hendrik Oude Nijhuis nu 8 jaar en heb mede hierdoor toch een interessant jaarlijks rendement (gemiddeld 23,8%) behaald. Voor een hobby belegger die hooguit 1x per week er een uurtje aan besteed toch best aardig. Binnen zijn betaalde diensten is KONE inderdaad als zeer interessant bestempeld. Inmiddels is deze dan ook in mijn portefeuille opgenomen.
waar lees je zijn aanbevelingen?
[verwijderd]
0

Kone is een geweldig bedrijf, dat de jongste jaren echter zeer zwaar gokt op China, terwijl de concurrentie (vooral OTIS) een jaar of drie geleden besliste om het daar wat voorzichtiger aan te doen.
Hun cijfers zijn natuurlijk ook erg geflatteerd niet alleen door de immo bubbel in China maar ook door de ingezakte euro.
Daardoor lijken ze (momenteel) profitabeler dan ze zijn (Schlindler in CH en UTX in $ zijn op dit moment benadeeld).

Uiteraard opereren ze in een uiterst comfortabel oligopolie en worden ze vooraf betaald voor hun diensten (waardoor ze met een groot negatief werkkapitaal kunnen werken. Het is een magnifieke business.

Helaas kunnen ze met die cash flow weinig aanvangen buiten de dividend betaling. De waardering is nogal hoog voor de inkoop van eigen aandelen.

Thyssenkrupp is mismanagede bagger, is al decennia de risée van de sector. Alle cash wordt daar verslonden door de rest van het bedrijf.

Schindler's waardering ligt ver boven m'n pijngrens, en die doen niks beter dan Kone of Otis.

Doch Otis is m.i. op alle vlakken beter dan Kone, en lager gewaardeerd. Heck, een jaar of wat geleden kreeg je ze gratis bij een deelbewijsje UTX.

En het voordeel bij Otis, de cash die afgeworpen wordt kan meteen intern worden geïnvesteerd in P&W motoren, die de aan een omgekeerde cash conversie cyclus onderworpen zijn (veel cash investeren vooraf, maar een dikke payoff na een jaar of 10)

Dus ik kies voor Otis/UTX.
DeZwarteRidder
0
FD.nl

Steeds meer omzet uit liftendivisie

De resultaten van het liftenonderdeel van ThyssenKrupp zijn al vijf jaar stijgende. In het boekjaar 2015/2016 werd er met liften een bedrijfsresultaat behaald van €860 mln. In de staalproductie bleef het resultaat in dat boekjaar steken op €315 mln. ThyssenKrupp denkt in de liften te kunnen groeien naar een bedrijfsresultaat van €1 mrd.

Wat omzet betreft verschillen de twee bedrijfsonderdelen nauwelijks nog van elkaar. De Europese staalbedrijven van het Duitse concern boekten in het verslagjaar 2015/2016 een omzet van €7,6 mrd, terwijl de liftactiviteiten uitkwamen op een omzet van €7,5 mrd.

€860 mln

In afgelopen boekjaar boekte liftenonderdeel van ThyssenKrupp een bedrijfsresultaat van €860 mln

Sven Diermeyer, een analist bij Independent Research, verwacht een 'fundamentele verandering' bij ThyssenKrupp. Dat heeft vooral te maken met de grillige staalmarkt, die in de afgelopen jaren sterk onder druk stond doordat China goedkoop staal op de markt bracht. Hoewel de vooruitzichten wat rooskleuriger lijken en de staalactiviteiten weer winstgevend zijn, snijdt ThyssenKrupp wel voor €500 mln in de kosten bij de staaltak.
Verkennende gesprekken met Tata Steel

'Uiteindelijk zal ThyssenKrupp een onderneming worden die industriële goederen produceert, met een belang in een staal joint-venture', zegt Diermeyer tegen Bloomberg. Hij verwijst daarmee naar de verkennende gesprekken die het Duitse bedrijf voert met Tata Steel over de vorming van een gezamenlijke onderneming voor hun Europese staalbedrijven. Dit gaat ook Nederland aan, omdat Hoogovens onderdeel is van Tata.

De magneettechnologie, die over twee jaar in de praktijk kan worden toegepast, moet bijdragen aan de groei van de liftendivisie die ThyssenKrupp nastreeft. Schierenbeck heeft hoge verwachtingen: hij rekent op een revolutie in het ontwerp van hoge gebouwen. Om daarvoor te zorgen wil ThyssenKrupp samenwerken met concurrenten - het Amerikaanse Otis, het Finse Kone en Schindler uit Zwitserland zijn de belangrijkste. Schierenbeck: 'We praten met onze concurrenten over licenties. Alleen kunnen we deze markt niet tot ontwikkeling brengen.'
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
873,52  +7,01  +0,81%  12:04
 Germany40^ 18.006,80 +0,82%
 BEL 20 3.879,92 +0,43%
 Europe50^ 4.977,64 +0,83%
 US30^ 38.265,03 +0,04%
 Nasd100^ 17.238,49 +0,17%
 US500^ 5.016,22 -0,01%
 Japan225^ 37.546,21 -0,47%
 Gold spot 2.296,99 -1,30%
 EUR/USD 1,0662 +0,09%
 WTI 81,97 -0,10%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +28,07%
ALLFUNDS GROUP +4,35%
JUST EAT TAKE... +3,87%
PROSUS +3,65%
NX FILTRATION +2,31%

Dalers

RANDSTAD NV -5,98%
Akzo Nobel -4,99%
NSI -3,34%
Alfen N.V. -1,82%
ArcelorMittal -1,45%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront