(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft de verkoop van zijn middel tegen angio-oedeem, Ruconest, in het eerste kwartaal van 2017 zien toenemen en daarmee ook de omzet. Bovendien werd op operationeel niveau winst gedraaid. Dit meldde de biofarmaceut uit Leiden woensdag voorbeurs.

"Ik kijk met vertrouwen uit naar een voortgaande groei van Pharming in de rest van 2017, met stijgende omzet, een veelbelovende pijplijn en nieuwe kansen voor het vergroten van aandeelhouderswaarde", zei CEO Sijmen de Vries in een toelichting op de cijfers.

De verkopen van Ruconest stegen van 13,7 miljoen euro in 2016 naar 15,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017. Een jaar eerder werd een omzet behaald van 1,7 miljoen euro. Het gros van de opbrengst kwam uit Amerika, waar Pharming vorig jaar de rechten op het middel terugkreeg. Dit was het eerste kwartaal waarin het concern volledig kon profiteren daarvan.

Vanwege de toegenomen vraag in Amerika en ter voorbereiding van de lancering van de zelftoedienings kits in Europa werden de voorraden Ruconest verhoogd van 17,9 miljoen euro in 2016, naar 18,9 miljoen euro.

De omzet nam toe van 2,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 naar 15,5 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

Op operationeel niveau werd winst behaald, hetgeen conform de eigen verwachting van Pharming was, aangezien het concern meldde in de loop van dit jaar operationeel winstgevend zou worden. Na een operationeel verlies van 3,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016, werd nu een operationele winst behaald van 3,9 miljoen euro.

Onder de streep resteerde echter nog een nettoverlies van 5,7 miljoen euro, tegen 3,4 miljoen euro negatief in het eerste kwartaal van 2016.

De kaspositie daalde naar 27,6 miljoen euro, van 32,1 miljoen euro eind 2016.

Outlook

Pharming gaf bij de kwartaalcijfers geen concrete outlook voor heel het jaar. Wel zal de omzet uit de verkoop van Ruconest verder toenemen.

Dinsdag maakte Pharming al bekend een bestaande lening te hebben geherfinancierd met een nieuwe lening ter waarde van 100 miljoen dollar, tegen betere voorwaarden. Hierdoor is niet alleen een behoorlijke verwatering van het aandeel voorkomen maar het zorgt ook voor een "aanzienlijke" afname van de cashburn van ongeveer 16 miljoen euro in 2017 en 8 miljoen euro in 2018, zei het bedrijf.

Het aandeel Pharming sloot dinsdag 1,8 procent hoger op 0,34 euro.