AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
voda
0
Update2: Aandeelhouders AkzoNobel willen dat gesprek met PPG weer op gang komt

PPG houdt deur voor overnamegesprekken open.

(ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van AkzoNobel willen dat er één of meerdere onafhankelijke commissarissen worden aangesteld die het gesprek weer op gang krijgen tussen het verf- en chemieconcern en het Amerikaanse PPG Industries over een eventuele overname. Dit bleek maandag uit de ochtendsessie in een zitting voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam.

Bij de zitting, die werd aangevraagd door grootaandeelhouder Elliot Advisors, is ruim 17 procent van het aandeelhouders van AkzoNobel maandag vertegenwoordigd.

Een groep aandeelhouders vroeg vanmiddag voor de rechter om een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders willen hierin het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel voorleggen en willen aansturen op de aanstelling van een of meerdere nieuwe onafhankelijke commissarissen.

De advocaten van AkzoNobel stelden dat zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van AkzoNobel dit verzoek afwezen. Op 29 mei nabeurs zal de Ondernemingskamer uitspraak doen over de zaak tussen AkzoNobel en Elliot Advisors.

Ondertussen zei PPG CEO Michael McGarry vanochtend dat wat hem betreft de deur nog steeds open staat voor AzkoNobel om te praten over een overname. In zijn laatste overnamevoorstel bood het Amerikaanse concern 61,50 euro per aandeel in contanten en 0,357 aandelen PPG Industries. Dat bod wees AkzoNobel af.

Het concern is bang dat een overname door PPG te veel onzekerheden en onduidelijkheden bevat en wees er verder op dat het bod AkzoNobel onderwaardeert. Bovendien zou een overname van het Nederlandse concern gezien de geografische en marktsegment overlap tussen de twee bedrijven te veel mededingingstechnische complicaties opleveren. AkzoNobel vreest bij een overname door PPG ook verlies van klanten, medewerkers en partners.

Op een groen Damrak sloot het aandeel AkzoNobel maandag 0,5 procent hoger op 75,70 euro.

Update2: om datum uitspraak Ondernemingskamer en slotstand AkzoNobel te vermelden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
bdj
1
quote:

Beur schreef op 22 mei 2017 18:22:

[...]Elliot gaat uit van de stelling: "Een brutaal mens heeft de halve wereld" en is met deze strategie door de jaren heen succesvol geweest.
Maar met een variant op wat Accuboor hierboven al opmerkt:"Ook de Paus rijdt wel eens door rood licht".
Aan Elliot te bewijzen dat Burgmans c.q. AKZO nooit serieus naar de biedingen van PPG hebben gekeken. Lijkt me een lastige klus.

Elliot is in dit geval gewoon een opportunist die graag snel geld wil verdienen. In mijn ogen niets mis mee (maar daar kunnen de meningen over verschillen). Ze willen op deze manier de druk op de ketel houden. Wie eist, bewijst dus dat kan idd een punt worden.

Ik vind het met name zorgwekkend dat de trent lijkt dat een aandeelhouder in een Nederlands bedrijf op de tigste plaats komt als er een overname is maar wel op de eerste plaats als een hut failliet gaat (imtech). Ik zit overigens long met wat P72 als vangnet
The Entrepreneur
0
quote:

bdj schreef op 22 mei 2017 19:16:

[...]

Ik vind het met name zorgwekkend dat de trent lijkt dat een aandeelhouder in een Nederlands bedrijf op de tigste plaats komt als er een overname is maar wel op de eerste plaats als een hut failliet gaat (imtech).
Erg frappant inderdaad!!
In Nederland wordt alles beschermd wat maar beschermd kan worden. En zodra er een keer 2 beschermde zaken in conflict komen, gaat er een balletje rollen hoor!
Uiteindelijk zal de keuze gemaakt moeten worden: Nationalisme, Kapitalisme, Liberalisme of een combinatie, maar wat er ook gekozen wordt, ga niet alles reguleren en beschermen, val ook weer eens aan!

"He who defends everything, defends nothing!". (Frederick Barbarossa)
[verwijderd]
1
quote:

Guus_Geluk schreef op 22 mei 2017 16:27:

Het is toch niet te geloven...

Mathijs Smit? @Mathijs__Smit
Advocaat ondernemingsraad vreest dat Akzo door PPG grote schade oploopt. Zelfs break up fee van 200 Mln zou slechts doekje voor bloeden zijn
Zijn ze weer allemaal tegen je? Hoop dat je ook wat van het mooie weer hebt kunnen genieten. Vol verwachting klopt ons hart... Of nee, waarom eigenlijk. Het hele verhaal klinkt voor mij alsof het verworpen wordt, PPG de eer aan zichzelf houdt door te laten weten nog wel te willen babbelen over een glas wijn, AKZO en Kamp geen zin hebben en er dus niks van gaat komen. Maar goed, allicht komende maandag na beurs meer, als ze niet verdagen. En voor er weer over posities begonnen wordt. Nee, ik heb geen positie AKZO, volg het circus van een afstandje, puur voor het vermaak.
ressiva_
1
quote:

Beur schreef op 22 mei 2017 18:22:

[...]Elliot gaat uit van de stelling: "Een brutaal mens heeft de halve wereld" en is met deze strategie door de jaren heen succesvol geweest.
Maar met een variant op wat Accuboor hierboven al opmerkt:"Ook de Paus rijdt wel eens door rood licht".
Aan Elliot te bewijzen dat Burgmans c.q. AKZO nooit serieus naar de biedingen van PPG hebben gekeken. Lijkt me een lastige klus.

Je weet deksels goed Beur dat Akzo bij lange na niet de 100 euro koers zal bereiken, dus ze liegen ons gewoon wat voor!
The Entrepreneur
0
quote:

ressiva_ schreef op 22 mei 2017 21:11:

[...]Je weet deksels goed Beur dat Akzo bij lange na niet de 100 euro koers zal bereiken, dus ze liegen ons gewoon wat voor!
En dat is duidelijke taal!! Proficiat! ;-)
4finance
0


AKZO..... volgens mij is PPG bieding feestje over.... B&B hebben er totaal geen zin in en de ondernemingskamer zal (verwacht ik) ook niet mee werken....

[verwijderd]
4
quote:

Beur schreef op 22 mei 2017 18:09:

[...]Toch wel. Het gegeven dat PPG Burgmans uitgenodigd heeft om in de RvC van PPG te komen zitten zal neem ik aan geen impulsieve daad geweest zijn maar iets waaraan de nodige overwegingen aan zijn voorafgegaan.
Het geeft blijk van vertrouwen in iemand die dat vertrouwen natuurlijk ook niet meer hoeft te bewijzen als voormalig baas van 1 van 's-werelds grootste bedrijven (Unilever).
Nu ineens die persoon incompetent vinden wegens een stevige weigering om in te gaan op jouw bod, dat onmiskenbaar duidt op een samenzwering met overvaltrekken van een sinds kort-aandeelhouder met de potentiële overnemer, duidt eerder op finale wanhoop,brutaliteit en incompententie van de collaborateurs. Een zwaktebod.
Toch niet, PPG spant de zaak niet aan, en het is dus ook niet de mening van PPG maar de mening van Elliott die hier ter discussie staat. Bovendien is PPG expliciet een andere mening toegedaan dan Elliott door juist te stellen dat Burgmans wat haar betreft niet weg hoeft.

Het een bijt het ander DUS niet en de OK is competent genoeg om deze meningen van elkaar te scheiden.

Ik denk dat wat hier speelt een serieuze en terechte frustratie is van grootaandeelhouders, die op deze wijze geuit wordt, als gevolg van het door Akzo met de voeten treden van zowat alle gangbare normen van een goede CG. Het is van den zotte om bij een overname bod dat 50% hoger ligt dan de koers voor de biedingen, nog niet eens serieus in gesprek te willen treden. Voorts zijn een aantal andere uitspraken van de Akzo top, de RvC incluis, tamelijk absurdistisch en amateuristisch te noemen, alsmede de 180 graden draai omtrent de plotselinge verkoop van chemie. Het is dat Akzo zich kan verschuilen achter misplaatst populistisch kortzichtig geleuter van de politiek en een beschermingswalletje, anders was deze soap allang een non-event geweest en was de (vijandige) overname een feit geweest.

Ik hoop van harte dat deze alsnog door gaat en dat wij niet vervallen tot een communistische heilstaat, met door de staat beschermde bedrijven die niet concurrerend zijn en met aan het pluche vastgelijmde bestuurders. Zou op termijn een zeer zeer slechte zaak zijn voor de BV Nederland.

BASF en BAYER kopen
0
Burgmans (Akzo): zulke agressie heb ik nog nooit meegemaakt

Akzo en PPG strijden om gunst van aandeelhouder

Boze aandeelhouders eisen dat Akzo op zijn minst met zijn Amerikaanse rivaal PPG om tafel gaan zitten. Het Nederlandse verf- en chemieconcern haalt zich anders mogelijk een vijandige overname op de hals, zo waarschuwden zij maandag in de Ondernemingskamer.

Door: Wilco Dekker 22 mei 2017, 21:16

Blijf op de hoogte

'De elitaire tijd dat de top van het bedrijf het allemaal wel bepaalt is voorbij, en dat weet Akzo best. De aandeelhouders moeten worden gehoord.'

Aan het woord is topman Michael McGarry van PPG Industries en zijn pleidooi vlak voor de lunchpauze markeert het einde van een zware ochtend voor Akzo in de Ondernemingskamer aan het Amsterdamse IJdok. Daar eist de Amerikaanse activistische aandeelhouder Elliott dat Akzo een bijzonder aandeelhoudersvergadering uitschrijft. Het enige agendapunt voor die 'bava': het ontslag van Antony Burgmans. Hij zou als president-commissaris de overname door PPG tegenwerken omdat Akzo niet eens wil praten. Burgmans moet worden vervangen door een 'supercommissaris', die regelt dat beide partijen alsnog gaan praten.

Het pleidooi van McGarry volgt op een ochtend vol vinnige verwijten van boze aandeelhouders, die vinden dat Akzo tenminste om de tafel moet met PPG. Advocaten van grote Angelsaksische beleggers als Franklin Templeton betogen dat die al vele jaren trouw aandeelhouder zijn; ze kunnen dus niet worden beticht van de jacht op snelle winsten. Ze zijn samen met Elliott goed voor 17,7 procent van de Akzo-aandelen.

Weet het Nederlandse bedrijf wel wat het doet door PPG drie keer de deur te wijzen, met een vijandige overname als risico? In dat geval staat het Nederlandse bedrijf buitenspel als het gaat om de werknemers en de duurzaamheid. Als het met PPG gaat praten, kan het daar nog invloed op uitoefenen. De aanwezige aandeelhouders zijn ook boos dat Akzo niet de 'diepgravende en zorgvuldige' analyse wil overhandigen, waaruit zou blijken dat de eigen strategie beter is. Ook is er woede over de 'onderbuik van het establishment', dat in de persoon van minister Kamp dit weekeinde opeens pleitte voor een wettelijke bedenktijd bij overnames.

In gesprek
Akzo's president-commissaris Antony Burgmans.
Akzo's president-commissaris Antony Burgmans. © Hollandse Hoogte / Amaury Miller
Als we gaan praten met PPG, dan zal dat worden geïnterpreteerd als onderhandelen

Advocaat AkzoNobel
Na de lunchpauze mag Akzo. Hun advocaat zegt de zorgen van de aandeelhouders 'ontroerend' te vinden. 'Maar het gaat ze natuurlijk om die 12 of 13 euro winst per aandeel die ze nu snel kunnen pakken', zegt hij. En als hier bijna 18 procent van de aandeelhouders bij de Ondernemingskamer is, voegt hij eraan toe, dan is ruim 82 procent er dus niet.

De top van Akzo heeft voor de diepgaande analyse op 6 mei anderhalf uur gesproken met de top van PPG, maar volgens de Amerikanen stelde dat gesprek weinig voor. 'Waarom heeft Akzo eigenlijk niet doorgevraagd', vraagt voorzitter van de Ondernemingskamer Gijs Makkink. 'Dan had u uw aandeelhouders beter kunnen uitleggen waarom u het bod weigert'. 'Als we gaan praten met PPG, dan zal dat worden geïnterpreteerd als onderhandelen', antwoordt de Akzo-advocaat. 'Dan gaan er dingen uitlekken, dan gaat de beurskoers oplopen en dan kun je niet meer wegzwemmen uit de fuik.'

Agressie
Antony Burgmans zelf krijgt ook het woord. Hij zegt dat Akzo veel op rondreis is geweest om goed te luisteren naar aandeelhouders, en dat de commissarissen achttien keer bijeen zijn geweest in tien weken. Maar het voorstel van PPG en de manier waarop het werd gedaan, vormden geen basis voor onderhandelingen. 'Ik heb in mijn leven al heel veel overnames meegemaakt', zegt de voormalig Unilever-topman. 'Maar dit niveau van agressie heb ik nog nooit meegemaakt.'

Een van de boze aandeelhouders stelt nog een compromis voor: als de eis voor de bava voor het verwijderen van Burgmans ('het ontslag van het boegbeeld is misschien een brug te ver') wordt ingetrokken, kan de Ondernemingskamer dan drie 'wijze personen' aanwijzen, die gaan werken aan de 'volstrekt verstoorde verhoudingen' tussen Akzo en zijn aandeelhouders? De Akzo-advocaat drukt de Ondernemingskamer daarna nog eens op het hart dat het 'grote gevolgen zal hebben voor Nederland', als de eis van activistisch aandeelhouder Elliott wordt toegewezen.

De Ondernemingskamer doet maandag 29 mei nabeurs uitspraak.
[verwijderd]
0
Burgmans (Akzo): zulke agressie heb ik nog nooit meegemaakt

Wat lult die vent nou toch. Is hij in elkaar geslagen? Heeft hij een pak rammel gehad? Hij is president commissaris met een vorstelijk salaris, dan moet je toch een beetje incasseringsvermogen hebben. Er staan miljardenbelangen op het spel van vele betrokken partijen. Er zijn ook genoeg betrokken partijen die gewoon op een vriendelijke manier aan Akzo hebben verzocht om in ieder geval eens te gaan praten met PPG, al na de afwijzing van het tweede bod. Deze man heeft bitter weinig steun onder aandeelhouders, al denkt hij van wel. Een aantal spant al een rechtszaak aan, maar er zijn er ook velen die op zijn minst zwaar geïrriteerd zijn door de halsstarrige houding van Akzo.
ressiva_
0
Als we gaan praten met PPG gaat de koers oplopen. Aldus de advocaat van AKZO! Wat een blunder die uitspraak!
Men geeft dus toe dat de belegger een hogere koers verwacht door een deal met PPG dan met een zelfstandig AKZO.
drulletje drie
0
quote:

ressiva_ schreef op 23 mei 2017 09:32:

Als we gaan praten met PPG gaat de koers oplopen. Aldus de advocaat van AKZO! Wat een blunder die uitspraak!
Men geeft dus toe dat de belegger een hogere koers verwacht door een deal met PPG dan met een zelfstandig AKZO.
AKZO heeft wel meer blunders begaan gister!
Wat denken ze nou dat als PPG zich nu terugtrekt alles vergeven en vergeten is door ruim 17% van de aandeelhouders!!!

Die grote jongens zijn echt woest hoor die gaan AKZO echt nog een hoop problemen bezorgen!

Kunnen ze wel denken dat het probleem weg is als PPG zich terug trekt maar dan zijn ze er echt nog niet!
Guus_Geluk
1
quote:

JohnDoe250 schreef op 22 mei 2017 20:41:

[...]
Nee, ik heb geen positie AKZO, volg het circus van een afstandje, puur voor het vermaak.
Waar zit bij jou dan het "vermaak"? Je hebt geen positie maar komt hier wel steeds stoken?!
[verwijderd]
0
Hoog tijd voor een final bod. An offer even you can't refuse, mister Burgmans.
Volgens Burgmans is de toon toch al vijandig en agressief.
Dus daar hoeven ze het niet voor te laten. En Ton Buchner is helemaal uit beeld. Die trekt het allemaal niet meer... Moest gisteren al uitslapen hoorde ik.
Er mocht niet worden gepraat anders zou de beurskoers gaan oplopen.... Hahahahahahahaha, die is echt grappig.... Stel je voor dat er waardecreatie zou ontstaan, dat is funest voor het bedrijf...
me_n
0
quote:

DeepSpaceHorizon schreef op 23 mei 2017 09:54:

Hoog tijd voor een final bod. An offer even you can't refuse, mister Burgmans.
Volgens Burgmans is de toon toch al vijandig en agressief.
Dus daar hoeven ze het niet voor te laten. En Ton Buchner is helemaal uit beeld. Die trekt het allemaal niet meer... Moest gisteren al uitslapen hoorde ik.
Er mocht niet worden gepraat anders zou de beurskoers gaan oplopen.... Hahahahahahahaha, die is echt grappig.... Stel je voor dat er waardecreatie zou ontstaan, dat is funest voor het bedrijf...

Haha, ja stel je voor inderdaad dat er waardecreatie ontstaat.
Dan is er nog de 200 miljoen break up fee, dat is ook maar een doekje voor het bloeden aldus Akzo.
Clowns
[verwijderd]
0
De Ondernemingskamer zal uitspreken dat het bestuur en de RVC de taak hebben om het bedrijf op een adequate manier te besturen en daarin het juiste belang te volgen. Zij hoeven niet te doen wat de aandeelhouders willen, want dat is eenvoudigweg hun taak niet. Daar komt dan bij dat tijdens de zitting nog geen 20% van de aandeelhouders aanwezig was, dus een duidelijke minderheid. Rechters kiezen altijd voor de formele positie, want dat is de wet. Iedere stakeholder in het bedrijf heeft zijn eigen bevoegdheid. Daarlangs zal het afgewogen worden. Akzo zal dus in het gelijk gesteld gaan worden.

PPG kan alleen nog een openbaar bod uitbrengen, maar dan kan het nog lang gaan duren, voordat die overname een feit is. Bovendien is de over te nemen partij zeer onwillig, niet alleen het bestuur, maar ook het personeel, de vakbonden en de politiek. Ik vraag me echt af of PPG zo'n grote investering wil doen met zoveel risico's er omheen. Akzo is geen klein visje voor hen. Ze zullen het met hangen en wurgen moeten financieren, dus veel risico.
[verwijderd]
0
quote:

elmono schreef op 22 mei 2017 22:51:

[...]

Toch niet, PPG spant de zaak niet aan, en het is dus ook niet de mening van PPG maar de mening van Elliott die hier ter discussie staat. Bovendien is PPG expliciet een andere mening toegedaan dan Elliott door juist te stellen dat Burgmans wat haar betreft niet weg hoeft.

Het een bijt het ander DUS niet en de OK is competent genoeg om deze meningen van elkaar te scheiden.

Ik denk dat wat hier speelt een serieuze en terechte frustratie is van grootaandeelhouders, die op deze wijze geuit wordt, als gevolg van het door Akzo met de voeten treden van zowat alle gangbare normen van een goede CG. Het is van den zotte om bij een overname bod dat 50% hoger ligt dan de koers voor de biedingen, nog niet eens serieus in gesprek te willen treden. Voorts zijn een aantal andere uitspraken van de Akzo top, de RvC incluis, tamelijk absurdistisch en amateuristisch te noemen, alsmede de 180 graden draai omtrent de plotselinge verkoop van chemie. Het is dat Akzo zich kan verschuilen achter misplaatst populistisch kortzichtig geleuter van de politiek en een beschermingswalletje, anders was deze soap allang een non-event geweest en was de (vijandige) overname een feit geweest.

Ik hoop van harte dat deze alsnog door gaat en dat wij niet vervallen tot een communistische heilstaat, met door de staat beschermde bedrijven die niet concurrerend zijn en met aan het pluche vastgelijmde bestuurders. Zou op termijn een zeer zeer slechte zaak zijn voor de BV Nederland.


Uiteraard is het de mening en de wens van Elliot die hier ter discussie staat. Maar waar ik op doelde is dat we toch gevoeglijk mogen aannemen dat de OK bij haar oordeel in aanmerking neemt dat er geen substantiële of dringende reden is te bedenken en het zeker niet in het belang is van het bedrijf om een door een vooralsnog kleine minderheid der aandeelhouders gewenste BAVA bijeen te roepen met als agendapunt een ingrijpend issue als het wegsturen van een President-Commissaris. Op wiens funtioneren tot voor kort weinig of geen aanmerkingen vanuit aandeelhouderskringen te bespeuren vielen en wiens capaciteiten niettemin kennelijk zo hoog worden ingeschat dat hem al een funktie als bestuurder in de nieuw te vormen combinatie zou zijn aangeboden. Een PC die bovendien unaniem gesteund wordt door de rest van het Bestuur, Management en OR. Een dergelijke maatregel zou onrust en onvrede binnen de top en de rest van een op zich goed draaiend bedrijf kweken en ik kan me nauwelijks voorstellen dat een OK dit niet meeneemt in haar oordeel.
7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 62,380
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 63,520
Laag 62,160
Volume 796.918
Volume gemiddeld 410.697
Volume gisteren 796.918

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront