Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gedoe in het Midden-Oosten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 18 apr Logische herfinanciering Pharming
  2. 18 apr CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Risky bets 6 juni 2017 19:33
    www.ft.com/video/2af62cb3-256b-42fe-a...

    Is wel meer aan het worden dan "gedoe" Mearsk zegt dat ze geen goederen Qatar meer in krijgen. Schepen onder Qatar's vlag worden geboycot www.tradewindsnews.com/gas/1274718/qa... . Volgende stap is dat Egypte het Suez canaal ook blokkeerd.

    Ik heb Vandaag GLNG gekocht. Die hebben zelf Qatar niet als tegenpartij en een aantal LNG schepen zonder werk. Als LNG scheepvaart spot (en charter) rates gaan stijgen zijn hun een grote winnaar.
  2. [verwijderd] 7 juni 2017 03:39
    ik las een overzichtelijk stukje op bloomberg, dat de verschillende opec landen plus rusland, beland hebben bij verschillende olieprijzen. klinkt op zichzelf best aannemelijk. landen als saudië arabië kunnen veel lager prijs aan. dan bijv. nigeria of zo iets.

    dit creëert duidelijk een verschil in macht tussen de opec landen. de niet opec landen. die produceren vaak te weinig olie ten opzichte van hun consumptie. dus mocht het bepaalde landen lukken om de prijs op te drijven. dan zitten wij waarschijnlijk genaaid.

    we kunnen wel heel braaf doen. ik ben ook kei hippie, een echte linkse idealist. gratis knuffels uitdelen, en bomen knuffelen. maar niemand wil dat die olie prijs hoger wordt dan 100 dollar. helemaal niemand. dan wil je ook liever dat iemand een buisje met gif tevoorschijn tovert. zodat je daar later op kan afreageren. stiekem wil je dat eigenlijk.

    wou er zelf nog aan toevoegen, die kubus in mekka. de steen van abraham staat niet heel vers meer in het geheugen. dat geeft wel heel veel macht aan 1 persoon. vooral als iedereen denkt, dat die daar een keer geweest moet zijn. als ik zoveel macht had, dan zou ik rigoureus beelden die echt 3000 jaar oud zijn om ver laten gooien. je zou als de dood zijn dat zoiets uitkomt. paganisme. huh? nee hoor, hier heb ik een steen.

    ik las jaren geleden in de trouw, dat er in de oude korans staat, stad van het licht of zo iets. maar dat er niet letterlijk mekka staat. en dat er meer steden in aanmerking komen voor die titel. het is een narratief.

    met de hand geschreven, en mensen kunnen die taal meestal geeneens. meestal een handje vol mensen zouden de oudste geschiften kunnen lezen. en sommige kunnen misschien wel helemaal niet meer vertaald worden.

    volgens mij is qatar een beetje een land dat tussen het wal en het schip in valt. moet er wel bij zeggen, landen veranderen ook qua houding. je moet echt elke dag kijken om het een beetje mee te krijgen.

    saudië arabië had ook blijkbaar een nieuwe pief, liep echt gigantisch achter. die laat een hele andere wind waaien dan zijn voorganger.

    ik hou me er maar niet meer mee bezig. vermoedelijk, zolang het daar spannend blijft. gaat het hier ook minder worden. het is goed om kritisch te zijn, we zullen er vast ook geen dingen doen. sterker nog, we zullen wel tiranniseren. maar die conflicten en oorlogen, die worden over het algemeen begonnen door de leiders daar in die gebieden zelf.

    het zijn bloedige oorlogen. en er gebeuren een heleboel zaken waar je niet echt een goed beeld bij hebt, omdat wij in blije gebieden wonen. vooral vergeleken met daar, lijkt mij. maar wij komen over het algemeen niet binnen zetten en gaan daar de dienst uitmaken. vaak zijn de leiders daar zo lomp bezig. het is dan stabiliseren. en dat mislukt gigantisch.

  3. [verwijderd] 7 juni 2017 04:30
    Obama dicteerde 'besturen met chaos'. De gevolgen: zo'n 50 Sunnie Moslims zetten hun markt van dollar/Amerika naar yuan/China. Qatar met daar een enorme Amerikaanse basis speelde een centrale positie van het exporteren van dood en verderf. Het regelmatig aanhoren van collega's vermoord en/of familie's vernietigd zal dan ook bij die organisatoren zijn uitgekomen en uiteindelijke toch affecteren. Resultaat: 100 biljoen voor wapens en 400 biljoen voor olie&gas in plaats van 1/2 triljoen wapens en toekomst van nagenoeg geen goedkope benzine in je tank.
    Trump heeft inderdaad de Amerikaanse positie verstevigd.
    Hebben we Amerika nodig?
    Als je een pistool of raket niet op mij richt vind ik u vriendelijker. Om vals geld (Obama-scheten-dollars) in je munten pakket te kiezen dan is dat een zware belasting. Stel je neemt roebels en yuans in je munten pakket dan zullen de Russen en China minder hun missielen en ander enge schietgedoe op je richten want tenslotte, je gaat niet in je eigen voet schieten! (vingers snijden)

    Nu wilt Trump hebben dat we 'moet' (zoals sieg-heil) betalen voor Amerikaanse wapens. Dus Sunnie moslims en Europa samen moet wapens kopen? Dus met meer wapens kopen meer wapens naar me gericht krijgen! Dus in Nederland: met meer BTW meer oorlog? ( BTW=BBP=3% daarvan aan wapens kopen=meer pistool/raketten tegen je kop gericht)

    Laten we niet over iemand hebben die 'trigger happy' kan zijn maar Amerikanen hebben we het minst nodig!
  4. [verwijderd] 7 juni 2017 05:37
    ik neem aan dat je op mij reageert. je hebt me om geluld. 100.000.000.000.000 euro? dollar? aan wapens. doel je op de laatste wapen deal in sauië arabië? las op reuters 110.000.000.000 dollar. meestal hoor je. 100.000.000.000. en op een vage nieuwszender. 400.000.000.000. ach. en 400.000.000.000.000 aan dollars olie en gas? in plaats van 500.000.000.000.000.000 wapens.

    mijn lees skills zijn wat minder dan de jouwe. ik denk dat ik je tekstje gesnapt heb. je hebt me ten volle overtuigd. he leuke nacht toegewenst.
  5. [verwijderd] 8 juni 2017 07:56
    Got, u maakt me helemaal van balans met dat genul. Ik moest even terug vallen op mijn inlichtingen dienst. Ja, de verhouding is 0,1 triljoen aan wapens tot 0,4 triljoen aan olie en gas wat Tillerson niet wilt spanderen aan het dure proces van frekking in Amerika. Niet vergeten een Amerikaan of een Nederlander = 10 keer tot 100 keer te duur om mee te mogen bieden op 'tenders'. De Russen lieten me dat gisteren weten en gelijk hebben ze want zij kunnen een atoomonderzeebombootduikdinges voor 1/10 bouwen.

    Het mooie, Tillerson met Trump hebben dat gelul om olie&gas in de 'toekomst-markt' verschoven van 'hoe-vol zijn de olie opslag tanken in Amerika ' naar 'hoe makkelijk kunnen we met vals geld olie&gas uit de grond krijgen'!

    Nu even terug naar die macht of onmacht van die nullen. Tien jaar terug moest ik even een klusje overnemen die in totaal 15 biljoen koste en we hadden alle staal nodig wat 'de wereld kon leveren'.

    Gebruik de koffie corrigeer factor van geld ontwaardering ( niet inflatie) met dank aan Draghi en maakt dat 15 30 biljoen of te wel 30.000 miljoen voor dat tien jaar naar nu te spiegelen. Dat staal werd geleverd over 5 jaar dus men kan in de wereld hoog uit 5 van die 30 biljoen projecten doen. Dus maakt dat 150 biljoen of te wel 0,150 triljoen en dan is er gewoon niet genoeg staal in de wereld wat op tijd geleverd kan worden.

    Maakt dat 150 gemakshalf 200 met Tillerson die 400 wilt spanderen. Dan ook de complimenten dat de meeste hoogovens gesloten of gehalveerd zijn dan ken men aannemen dat de dollar gaat halveren wat het beleid is van Trump.

    Mijn vraag aan u is: wat gaat dat doen aan uw huiswaarde? Weer gisteren, in Spanje, hadden ze het bezit van 36 biljoen aan hypotheken verkocht voor 1 euro en de macht om de betalingen uit die hypotheek te krijgen moesten ze het dekken met 7 biljoen. Dus als uw huis 36 biljoen waard is, werd het even afgewaardeerd naar 7. Dus uw huis is afgewaardeerd met zo'n 80%. Ze noemen dat in Amerika niet 'uw huis is kopje onder' maar 'uw hypotheek is kopje onder'!

    Alstublieft moet nou nu niet in uw bed woelen.

    Groet

    Choke
  6. [verwijderd] 9 juni 2017 07:11
    Nu gaat Tokyo een financiële engineering shop worden! Iemand zeide tegen me dat het Den Helder zou worden want Brexit jaagt London weg. De qualificatie voor een zaken centrum is dat je bij 'Kamer van KoopHandel' zegt dat je 15% belasting gaat betalen en die trutjes daar rapporteren dat direct aan de belasting dienst en de belastingdienst zegt dat ze niet aan koophandel in kamertjes doen! Draghi zegt in 1 zucht: hij alleen (zoals in sieg-heil) gaat door om geld verdient uit man-uren te exporteren naar die financiële steden maar niet naar de kop van Noord-NoordHolland of enige ander Europese stad.

    Mijn gevoel zegt: fok rente lang termijn en munt devaluatie nog langer termijn. Dus het wordt een touw trekkerij tussen 'prijs en waarde'. Saudi Arabia offerde mij gisteren om voor -90% te werken, niet neuken voor drie maanden en de risico dat als je iets verkeerd zegt mag je het land niet uit en moet eerst je boete terug betalen.

    In Nederland is een vrouw geen flikker waard want zij 'moet' 'kort verkocht' worden bij het overlijden volgens Romein-Nederlandse wet want erven van generatie naar generatie mag niet-siegheil, want dekken van risico is het alleen recht van Draghi.

    Misschien klink ik wel een beetje conservatief maar ik ben opgevoed dat vrouwen man-uren produceren door kindjes te krijgen. Ik laat u kiezen: houd u van man-uren maken of geld drukken, vrouwtje neuken of door Draghi verkracht worden.

    Dat gedoe in het Midden Oosten is niet zoveel anders dan hier in Nederland, in wetenschap noemt men dat 'soort zoekt soort'.

  7. [verwijderd] 10 juni 2017 17:49
    Volkerenmoord verdoezelen met voetballen Qatar 2022! Zijn er nog meer van die grapjes? BBP is er nog zo eentje, olympische spelen. Ze zeggen voetbal en olympische stadiums bouwen is gelijk aan kathedralen bouwen en is goed voor 22% BTW en 16% munt devaluatie te vragen!
    Gaan we een beeldenstorm krijgen?
  8. [verwijderd] 10 juni 2017 18:30
    "Saudi Arabia offerde mij gisteren om voor -90% te werken"

    Dat is een forse inlevering, er is dus duidelijk wat aan de hand! zit je in de olie?

    De Arabs waren altijd het minst productieve volk op deze aardkloot, of sterker nog! ze deden nooit zelf arbeid.
    In het ergste geval mogen ze zelf gaan werken, een forse omschakeling na tientallen jaren overvloed in dollars en olie.
  9. [verwijderd] 10 juni 2017 18:36
    "dat het Den Helder zou worden"

    Dat lijkt mij heel bijzonder, dit Windgat is economisch geisoleerd van elke voorspoed of investering.
    In de Bloemenbuurt koop je hier een "Eigen Huis" voor <90K euro...maar dan moet je nog wel een vaste aanstelling hebben bij een schoonmaakbedrijf dat de(nog) aanwezige marine-establishmenten kuist....
  10. [verwijderd] 10 juni 2017 18:46
    In Qatar heeft een mensenleven geen enkele waarde, locals uitgezonderd.

    Op aangeven Trump hebben ze dit land in de ban gezet, de sancties lopen nu.
    Alle luxe, weldaad en overconsumptie, die ze gewend zijn, loopt er nu letterlijk uit, geld of geen geld, de grens met het buurland en de zee blijft dicht.

    Een lesje in nederigheid?
  11. [verwijderd] 13 juni 2017 08:00
    Tussen Den Helder en Engeland wordt veel gevlogen en Marine communicatie gaat volgens mij 'met beste complimenten' in zo'n mate dat je Europese 1-wording niet nodig hebt.

    Ja min 90%!!! in de olie. Dat min90% had ik ook al in de metaal verwerking bedrijf 10 jaar terug en zo'n 5 jaar terug de belasting 95% minder vraagt! Dat laatste is een denker van' hoe kan dat nou?

    Kijk, oorlog voeren kan heel grappig zijn. Zo stond ik ooit in een lift van een hotel waar ik een cursus in bodemonderzoek deed en een Amerikaan stond tegen me aan te lullen hoe wij 'n 1/2 triljoen wapens kon leveren aan die vrijheidvechters die ook in het hotel zaten waarmee ik stond te zuipen.

    Dus ik werd aangezien als een belangrijke diplomaat terwijl ik in fiete stomdronken wou raken om die cursus te overkomen. Geheimedienst; me hoela.

    Dat in Qatar.

  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 juni 2017 08:17
    quote:

    paulta schreef op 10 juni 2017 18:46:

    In Qatar heeft een mensenleven geen enkele waarde, locals uitgezonderd.
    Op aangeven Trump hebben ze dit land in de ban gezet, de sancties lopen nu.
    Alle luxe, weldaad en overconsumptie, die ze gewend zijn, loopt er nu letterlijk uit, geld of geen geld, de grens met het buurland en de zee blijft dicht.
    Een lesje in nederigheid?
    De grootste Amerikaanse basis (tegen IS en Al Qaeda) in het Midden-Oosten ligt in Qatar.
    Het grootste LNG-project van Shell ligt daar ook en dat is tevens de grootste gasbel ter wereld (samen met Iran).
    Trump heeft niks te maken met de sancties van de buren; hij is gewoon een domme blaaskaak.
  13. [verwijderd] 13 juni 2017 08:28
    Turkse yogurtjes in de supermarkt nu, inferieure spullen van dubieuze afkomst bereiken nu het land.

    Probeer maar eens 20 honderd dollar biljetten op te eten, je krijgt het niet weg hoor!

    Veel geld aanwezig, maar geen bronwater en ingevlogen krabbetjes meer! dat zal ze leren....

    #TheRealTrump@ "They have to eat their own shit, will learn them"
  14. [verwijderd] 13 juni 2017 13:51
    Ik groet nooit maar dan ook nooit iemand met 'sieg heil' als ze tegen me aan zitten 'moeten' en Erdogan zegt Nederlanders zijn naazies, nu Israel zegt :Al Jazeera van Qatar waren aan het 'Goebelen'. Geert Wilders moet gediscrimineerd blijven worden.
    Het begint een op 1 stapeling van regelgevers en die zich niet aan de regels houden.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links