BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM Juli 2017

1.509 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 72 73 74 75 76 » | Laatste
Dicall69
0
quote:

popie schreef op 13 juli 2017 15:46:

4,99 bijna...
Er liggen er 69.164 moet met een mini-graver te doen zijn plaats maken even de schoppen aan de kant gooien en gaan met die banaan.
Het ziet er naar uit dan BAM zich schrap zet om de aanval in te zettem om de € 5,- vandaag te enteren, denk dat we in het laatste half uur de sprong gaan maken.
Vandaag sluiten boven de € 4,96 betekent, denkelijk toch morgen boven de € 5,- noteren !!!
€d_Modus Vivendi
0

‘De bloempot’ krijgt dankzij BIM zijn kenmerkende vorm

utiliteitsbouw 520
‘De bloempot’ krijgt dankzij BIM zijn kenmerkende vorm

Dubbelgekromde bekistingspanelen met een afwijking van maximaal 1 millimeter bij de plaatnaden. En wapeningskorven zo dicht dat je er niet eens doorheen kunt kijken. Bij BAM zijn ze ervan overtuigd dat zonder BIM het Rotterdamse kunstdepot ‘De bloempot’, nooit gemaakt had kunnen worden.

Het ziet er allemaal nog overzichtelijk uit. De tweelaagse bouwkeet op stalen poten steekt fier boven de bouwput uit. Maar projectorganisator Rik Schepers van BAM Bouw en Techniek realiseert zich dat hij niet lang meer van het vrije uitzicht kan genieten. Want uit die bescheiden cirkel op maaiveld groeit komende maanden een betonnen halve bol van 60 meter doorsnede die rakelings langs de keet scheert en doorsteekt tot bijna 40 meter hoogte. Dan is zijn bouwkeet naast Museum Boijmans Van Beuningen, plots nog maar een nietig dingetje.

Op dit moment steken er nog vooral paalkoppen boven de grond uit. Keurig in het gelid. Bij de toekomstige poeren staan ze soms wat rommeliger opgesteld. “Daar hebben de fundeerders een paar keer opnieuw een paal moeten maken, legt Schepers uit. “Diep in de bodem bleken nog restanten van groutankers te zitten van de oude bouwput van de Museumparkgarage. Een paar keer stuitten de fundeerders op een groutprop en moesten ze een nieuwe poging doen een paal naar de zandlaag op 25 meter diepte te brengen. Maar die horde is inmiddels genomen. De koppen worden gesneld.”
Veel wapening nodig

De bouwploeg maakt zich nu klaar voor de opbouw van de bekisting van de poeren en de onderste 12 meter van ‘De bloempot’, zoals het depot in de volksmond wordt genoemd. Daar komen alle krachten samen van het zware bouwwerk en is veel wapening nodig in complexe configuraties. Dat moet volgens Schepers wel met in het werk gestort beton. Vanaf 12 meter hoogte gaat het verder met prefab. Consequent in 64 segmenten per ring.

“Toen we aan het depot begonnen hebben we eerst de wereld afgestruind op zoek naar vergelijkbare betonconstructies. Maar een halve betonnen bol van deze afmetingen zijn we niet tegengekomen. We zijn te rade gegaan bij bouwers van grote gekromde infrawerken als stuwdammen, maar daarvan is het beton zelden zichtwerk. Dat wil zeggen: er worden niet zulke hoge eisen aan gesteld als bij het depot.” De betonnen schaal verdwijnt aan de buitenkant weliswaar achter isolatiemateriaal en de spiegelende glaspanelen waarmee alles wordt bekleed. Maar de binnenkant blijft volgens de wens van architect Winy Maas van MVRDV grotendeels in zicht. Zeker bij de hoge entree en in het atrium dat dwars door het gebouw steekt wordt het beton goed zichtbaar. MVRDV wil niks verhullen achter stuc en pleisterlagen maar de rauwe, zelfdragende constructie tonen. En daar worden dus hoge eisen gesteld aan het betonwerk.
De bloempot

De halve betonnen bol wordt bekleed met spiegelende panelen.

Dat vergt dus een gedegen voorbereiding. In de fabriek van BAM materieel in Lelystad zijn ze afgelopen jaar druk bezig geweest met het ontwerpen van een goede bekisting. Veel aandacht ging daarbij uit naar de plaatnaden die zo goed mogelijk moeten aansluiten. Om te kijken of de gekozen werkmethodiek ook kon, zijn begin dit jaar twee levensgrote segmenten opgebouwd in de hal in Lelystad. Daar is de precieze bouwwijze vastgesteld van gekromde stalen spanten met houten schenkels, horizontale balken en betonplex dat aan één zijde is ingezaagd om de krommingen goed te kunnen volgen.
Er komt veel handwerk aan te pas

De 64 segmenten van elke ring zijn nagenoeg identiek en de productie loopt inmiddels volop. De CNC-gestuurde frezen voor de schenkels staan te stampen en de lasrobots maken overuren aan de dubbelgekromde spanten. En verder komt er veel handwerk aan te pas. Binnenkort arriveren de eerste segmenten op de bouwplaats in Rotterdam en begint de opbouw. Er wordt pas beton gestort zodra de buitenkist als een complete gesloten ring is opgebouwd. Op die manier kan de hulpconstructie het best haar krachten kwijt.

Behalve dat de kist heel nauwkeurig moet worden gesteld, moet er ook wapening worden aangebracht. “En niet zo’n beetje ook”, stelt Schepers met gevoel voor understatement. Op zijn computerscherm loopt hij door het BIM-model en toont het binnenste van de kist, waar behalve flinke wapeningsstaven van rond 40 ook stortbuizen, centerpennen en ankerpunten om ruimte vechten.

De volledige integrale benadering in BIM is cruciaal om grip te houden op het hele proces.

“Het is allemaal zo dicht, dat je er niet doorheen kunt kijken. Niet voor niets werken we met zelfverdichtend beton. Trilnaalden krijgen we vanaf 6 meter hoogte van zijn levensdagen nooit helemaal onder in de kist.” Omdat alles zo zwaar is uitgevoerd kan er ter plekke ook niet meer geïmproviseerd worden en een staafje worden bijgebogen om plek te maken voor een kruisende staaf of een stortbuis. Alles moet tot in de puntjes zijn voorbereid. Dat gaat het beste in BIM. De volledig integrale benadering in BIM en het op elkaar afstemmen van informatiestromen zijn cruciaal om grip te houden op het hele proces.”
Opvallende clash

Schepers scrollt met zijn computermuis naar een opvallende clash waar ontwerpers en constructeurs zich lang het hoofd over hebben gebroken. Een zwaar stalen profiel van het atrium loopt precies op de plek waar de mast van de torenkraan staat. “We zijn er uiteindelijk op uitgekomen de balk tijdelijk op een andere plek te monteren en na ontmanteling van de kraan te verhuizen naar zijn definitieve plek. Maar daarvoor moesten we weer allerlei andere tijdelijke voorzieningen treffen. Met het oplossen van de ene clash creeër je, bij een complex gebouw als dit, voor je het weet weer een nieuwe clash.”

De projectcoördinator werpt een virtuele blik naar buiten vanuit de bouwkeet. Het model laat feilloos zien dat het niet lang meer duurt voor er geen zonlicht meer in de ruimte valt waar het interview plaatsvindt. Dat wil zeggen: niet direct. Want ook aan die kant wordt het collectiegebouw bekleed met spiegels. Die kaatsen straks ook het licht van de zon de keet in. Alleen bij een deel van het Erasmus-ziekenhuis komen gematteerde panelen aan de gevel om de privacy van patiënten te garanderen. Ter hoogte van de bouwkeet komen de standaardpanelen waarin, zoals de architecten van MVRDV het voor zich zien, de omgeving zich perfect weerspiegelt in het alzijdig ronde gebouw. “Tegen die tijd moeten we waarschijnlijk weer regelmatig de zonneschermen naar beneden doen.”

Museumpark loopt door op 35 meter hoogte

In het Depot Boijmans van Beuningen zijn vanaf 2020 de kunstwerken opgeslagen waarvoor in het museumgebouw zelf geen plek is. Daarnaast kunnen ook verzamelaars er opslagruimte huren voor hun eigendommen. Het gebouw wordt toegankelijk voor wie bereid is een kaartje te kopen. Het dakterras op 35 meter hoogte is per lift vrij toegankelijk. Op het dak komen 75 bomen. Volgens het idee van de architecten van MVRDV loopt het Museumpark dus door op het dak.
Eerste publicatie door Ad Tissink op 13 jul 2017
Laatste update: 13 jul 2017
arnoldus
0
quote:

etap schreef op 13 juli 2017 17:15:

Morgen maar doortrekken naar de 5,20
:-) :-) :-)
Vai
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 13 juli 2017 17:36:

slot 4,954 96604 stuks
Mooie stijging. Omzet prima maar ook niet meer dan dat. Ik ben er blij mee maar moet het vervolg zien.
Pas na 5,10 gaat het mooi worden en kunnen we door stijgen.
Maar dit is uiteraard mijn mening.
Vai
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 13 juli 2017 17:42:

bij mij vanaf 5,50 ;)
Kump goeh Ed. Komt wel. Geduld hebben.
Maar eerst moet de uptrend wat sterker worden.
Dicall69
0
Er zullen huizen gebouwd moet worden en dan betekent dit niet met lage marges, men moet er aan kunnen verdienen, gewoon weer heel goed nieuws voor BAM en Heijmans !!!

www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

Dicall69
0
quote:

Dicall69 schreef op 13 juli 2017 18:34:

Er zullen huizen gebouwd moet worden en dan betekent dit niet met lage marges, men moet er aan kunnen verdienen, gewoon weer heel goed nieuws voor BAM en Heijmans !!!

www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

Het huizen tekort zal vast en zeker flinke/ aanzienlijke opdrachten gaan opleveren, laten we hopen dat BAM daar een flinke happen van kan mee-eten !!!
[verwijderd]
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 13 juli 2017 17:48:

geen wijziging short t/m 12-7
Gezien de omzet en stijging vandaag kan (zal?) dat er morgen anders uitzien.
pardon
0
Zweedse brug stort in: meerdere gewonden
1 uur geleden
STOCKHOLM - Zeker twaalf mensen zijn donderdag gewond geraakt toen een brug in aanbouw instortte in Zweden. Daardoor kwamen bouwvakkers in de plaats Ludvika vast te zitten onder het puin, zeggen de hulpdiensten en lokale autoriteiten. Vier slachtoffers raakten ernstig gewond.

Op foto’s is te zien dat de brug volledig in elkaar is gestort. Het puin belandde op een onderliggende spoorweg. Volgens de lokale autoriteiten zit vermoedelijk niemand meer vast. „Reddingswerkers en de politie zijn ter plaatse”, zei een politiewoordvoerder.

Bouwbedrijf Skanska, dat de werkzaamheden uitvoerde, reageerde geschokt op het ongeval. „We nemen dit uiterst serieus”, zei een woordvoerder tegen persbureau TT. „Onze aandacht gaat nu uit naar de personen die gewond raakten door het ongeval. Er zijn al mensen onderweg om ondersteuning te bieden en een onderzoek te starten.”
gerrit 69
0
Vandaag de eerste forse witte candle op de daggrafiek.
Bij vervolg van dit herstel ligt de volgende weerstand op € 5,20
Ik neem aan dat het ongeval bij Ludvika in Zweden BAM daar niet bij betrokken is.
www.adnbeursanalyse.nl/Aandelen/BAM-g...
€d_Modus Vivendi
0
quote:

gerrit 69 schreef op 13 juli 2017 20:33:

Vandaag de eerste forse witte candle op de daggrafiek.
Bij vervolg van dit herstel ligt de volgende weerstand op € 5,20
Ik neem aan dat het ongeval bij Ludvika in Zweden BAM daar niet bij betrokken is.
www.adnbeursanalyse.nl/Aandelen/BAM-g...
nee, komen niet noordelijker dan Denemarken en Schotland
Dus die brug posting heeft nergens iets mee te maken.
Dicall69
0
Futures en olieprijs mooi groen, dus we beginnen morgen lichtjes in het groen om in de loop van de dag naar donkergroen te gaan.
Het zal morgen, vooral om de resultaten van de Amerikaanse banken gaan in combi met nog wat economisch nieuws vanuit de US.
BAM zal morgen zeer waarschijnlijk boven de € 5,- gaan noteren het kan dan, zomaar gebeuren dat er een short squeeze getriggerd wordt of de koers raakt gewoon in een uptrend !!!
Morgen expiratie als ik mij niet vergis dan ligt van volgende week de weg voor BAM open om aan herstel van d koers te beginnen richting de resultaten, ben benieuwd of we morgen ruim over de € 5,- al kunnen !!!
arnoldus
0
quote:

rauf schreef op 13 juli 2017 23:51:

Kut kooporder stond op €4.74 :(
Dat wordt weer maanden wachten
als die ooit nog daar komt :-)
1.509 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 72 73 74 75 76 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 17:35
Koers 3,900
Verschil -0,120 (-2,99%)
Hoog 4,036
Laag 3,870
Volume 691.847
Volume gemiddeld 1.429.711
Volume gisteren 825.674

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront