Aegon « Terug naar discussie overzicht

AEGON JULI 2017

1.985 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 96 97 98 99 100 » | Laatste
Peett
0
Volatiele solvabiliteit vraagt om stevige buffer.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon heeft in het afgelopen kwartaal naar verwachting een verwaarloosbare winst gerealiseerd, maar de ogen van beleggers zullen vooral gericht zijn op het plan van de verzekeraar om de kapitaalpositie van zijn Nederlandse tak te versterken. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten en een vooruitblik van ING naar de aankomende kwartaalcijfers op 10 augustus.

Aegon boekte in het afgelopen kwartaal volgens de gemiddelde verwachting van achttien analisten een nettowinst van 3 miljoen euro. De ramingen lopen uiteen van een verlies van een paar honderd miljoen euro tot ruim 400 miljoen euro winst. Een jaar eerder werd nog een verlies van 385 miljoen euro gerapporteerd. In de eerste drie maanden van dit jaar volgde een winst van ongeveer dezelfde omvang.

Net als een jaar eerder verwachten de analisten dat de nettowinst hard wordt geraakt door verliezen in de categorie 'overig' en door ongunstige rente- en marktbewegingen.

De onderliggende winst voor belasting is aanzienlijk stabieler en stijgt naar verwachting van 435 miljoen naar 494 miljoen euro, iets meer dan de 488 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017.

De solvabiliteit, die de afgelopen kwartalen een zorgenkindje bleef, verbeterde op kwartaalbasis volgens de consensus van 157 procent naar 160 procent, dankzij de verkoop van enkele gesloten Amerikaanse portefeuilles met verzekeringen.

Hollandse dijken

De Solvency II-ratio van het Nederlandse verzekeringsbedrijf blijft echter zwak, zelfs nadat de holding er in het eerste kwartaal al 100 miljoen in injecteerde. Analist Albert Ploegh van ING becijfert in een rapport dat Aegon 1,2 miljard euro nodig heeft om de Hollandse dijken te verstevigen tegen onverwachte grote verliezen, rekening houdend met aanscherping van een aantal belangrijke regels.

Dit tekort kan hoger uitvallen als Aegon besluit om een zwaardere buffer na te streven dan de huidige bandbreedte van 130 tot 150 procent, nadat het cijfer vorig jaar erg volatiel bleek. Elke tien procentpunt extra zou neerkomen op bijna 400 miljoen euro extra bufferkapitaal, aldus Ploegh.

De marktvorser gaat ervan uit dat Aegon geen aandelen zal uitgeven die de winst verwateren. De verzekeraar zou al zo'n 800 miljoen tot 900 miljoen opzij hebben gezet om in het Nederlandse bedrijf te injecteren en zou het resterende tekort moeten invullen met betere interne risicomodellen en aanpassing van de beleggingsportefeuille.

De analist van ING vraagt zich daarbij af of een kapitaalinjectie van in totaal 1 miljard euro wel echt genoeg is om het debat over de solvabiliteit te laten verstommen, na alle discussie over de verwachte verlagingen van de UFR-rekenrente en de LAC DT-korting.

Fictieve winst

Over dat laatste onderwerp, het vermogen om in de toekomst een eenmalig groot verlies te compenseren met de winsten van de daaropvolgende jaren, via uitgestelde belastingbaten, is Aegon nog in discussie met toezichthouder DNB.

Aegon liet al doorschemeren dat die fictieve winstpost straks mogelijk niet langer voor driekwart mag meetellen als bufferkapitaal, maar nog slechts voor de helft. Dit zou de solvabiliteit van het Nederlandse verzekeringsbedrijf met 8 procentpunt verlagen, van Ploeghs huidige raming van 141 procent tot 133 procent.

De analist vreest bovendien dat Aegon de Nederlandse toezichthouder niet veel zekerheid kan bieden dat de Amerikaanse divisie de Nederlandse gaat bijspringen na een grote economische schok, omdat de twee divisies onder verschillende toezichtsregimes staan. Dus zou DNB wel eens kunnen besluiten dat het fictieve LAC DT-vermogen zelfs voor minder dan de helft mag meetellen, waardoor de buffer van Aegon Nederland nog verder omlaag zou gaan, zo verwacht de marktvorser.

ING heeft een Houden advies op Aegon en een koersdoel van 5,10 euro.

Aegon publiceert de cijfers over het afgelopen kwartaal op donderdag 10 augustus voorbeurs. Het aandeel noteerde vrijdag 1,0 procent lager op 4,61 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 21, 2017 09:37 ET (13:37 GMT)
[verwijderd]
0
pete67
0
het is weer bangmakerij, want sinds een half uur geleden dit stuk geplaatst is doet de koers niets, dus het is weer bangmakerij om de laatste particulieren eruit te jagen.
Peett
0
quote:

pete67 schreef op 21 juli 2017 16:04:

het is weer bangmakerij, want sinds een half uur geleden dit stuk geplaatst is doet de koers niets, dus het is weer bangmakerij om de laatste particulieren eruit te jagen.
Misschien overname voorbereiden door ING?
Wilbar
0
quote:

pete67 schreef op 21 juli 2017 16:04:

het is weer bangmakerij, want sinds een half uur geleden dit stuk geplaatst is doet de koers niets, dus het is weer bangmakerij om de laatste particulieren eruit te jagen.
De vraag is niet of het bangmakerij is maar de vraag is veel meer of de uitgesproken verwachtingen omtrent de solvency problematiek in NL in het artikel reëel zijn. Daar zal eenieder zijn eigen afwegingen in moeten maken.
Wilbar
0
quote:

Peett schreef op 21 juli 2017 16:05:

[...]
Misschien overname voorbereiden door ING?
Nee, ING heeft "net" z'n verzekeringstak afgestoten..
[verwijderd]
0
slaat nergens op. Analisten zijn de grootste leugenaars die er zijn. alleen voor eigen gewin praten ze of geven zogenaamde adviezen. 1 advies: Particulieren laat je niet gek maken door die kneuzen.
pete67
0
wel lekker dat het zo prettig leest hier sinds ik dat blockscript gebruik.
voor de beginners hier alvast een lijstje om mee te beginnen :

Peentje, vriend van .....
Dirk5.50
shorterman
Aphrodite01
japiestik

en hier een link naar het script :

www.beursduivel.be/Forum/Topic/134534...
Peett
0
quote:

Wilbar schreef op 21 juli 2017 16:21:

[...]
Nee, ING heeft "net" z'n verzekeringstak afgestoten..
ING inhuren om overname voor te bereiden door bv NN?
snipper
0
..hoogconjuctuur..beurzen overzee ATH..bijna alle aandelen ATH bereikt over zijn daar iig goed naar op weg..koers Aegon doet niets..loopt zwaar achter de muziek aan...alles is straks op de terugweg.
Peett
0
vrijdag 21 juli 2017, 16:13
Rentestijging goed voor economie
Toen Mario Draghi zich liet ontvallen dat het tijdperk van kwantitatieve verruiming (QE) zal eindigen en de langetermijnrente omhoog sprong, deed hij Nederlanders een plezier. Vergeet woedeaanvallen en renteschommelingen. De simpele waarheid: bij een hogere langetermijnrente stijgen de rentemarges, wat goed is voor de kredietverstrekking en de economische groei.

Hoe dat zit? Denk als een bankier. De kerntaak van een bank is geld lenen van spaarders tegen een kortetermijnrente en dat vervolgens uitlenen tegen een lange rente. Men verdient geld aan de spread, het verschil tussen de korte en lange rentes, ook wel de netto rentemarge. Dat is de potentiële winst. Bij een kleine spread verdient een bank weinig en worden alleen leningen verstrekt aan cliënten met een onberispelijke kredietgeschiedenis. Neemt de spread toe? Dan is het verstrekken van leningen met meer risico’s aantrekkelijk. Het is een simpele rekensom van risico versus potentiële winst.

Banken essentieel voor economie
In onze wereld van fractioneel bankieren waar een bank geld creëert door kredieten te verstrekken betekent snellere kredietgroei een snellere toename van de hoeveelheid geld in omloop. Wie de data van de afgelopen 100 jaar bekijkt, ziet dat gedegen monetaire groei de beste economische stimulans vormt. Als ondernemers kapitaal verkrijgen, gaan ze langetermijninvesteringen aan die uiteindelijk veel opleveren. Nieuwe fabrieken, software, apparatuur, onderzoek, producten, kortom: alles wat onze economie draaiend houdt.

De kredietverstrekking binnen de eurozone draait namelijk al jaren op een waakvlammetje. Zelfs met de recente verbeteringen blijft de kredietgroei ver achter bij de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In mei nam de kredietgroei weliswaar 3 procent toe ten opzichte van voorgaande jaren, maar het blijft weinig. Kredietgroei van Nederlandse ondernemingen is nog steeds negatief! Iedereen zoekt de schuld bij de zogenaamd wankele balansen van banken in de Eurozone. Dat is een zondebok. De meeste Europese banken zijn aanzienlijk gezonder dan wordt beweerd, houden opmerkelijk veel cash aan en ze hebben ruimte om geld uit te lenen. Dit doen ze echter niet, omdat de spread zo klein is.

Kwantitatieve verruiming schadelijk
Waarom zo klein? Dat is de schuld van QE! Draghi probeerde de vraag naar kredieten aan te wakkeren door langetermijnobligaties te kopen, zodat de langlopende rente omlaag ging. Fout! Goedkoper geld doet weinig als de korte rente vrijwel op nul staat en banken dus nauwelijks verdienen aan leningen. QE bleek een lapmiddel in de VS, Japan en Groot-Brittannië, zoals Ben Bernanke, Haruhiko Kuroda en Mervyn King ontdekten. In Scandinavië en de eurozone is het niet anders. Overal verlaagde het de spread en verminderde daardoor leningen en brede geldgroei.

Centrale banken begrijpen dit niet omdat ze niet door bankiers worden gerund. De meeste centrale bankiers zijn toezichthouders en juristen die vooral naar bankbalansen kijken en zich bezig houden met het redden van systeembanken. Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb al jarenlang het vermoeden dat QE vooral bedoeld was om banken te herkapitaliseren en niet zozeer economische stimulering. Vrijwel alle nieuwe reserves zijn bij centrale banken terechtgekomen als overtollige reserves, stof te happen. Banken kregen sterkere buffers, maar de economie werd er niet sterker van.

Stop met die onzin
QE heeft al veel te lang geduurd in Europa. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben QE jaren geleden stopgezet en zagen toen een scherpe toename van de kredietgroei en de hoeveelheid geld in omloop. Zodra Draghi stopt met QE, profiteert Nederland. Banken en debiteurs kunnen die onzin met negatieve rente eindelijk vergeten. De spread wordt weer breed genoeg voor banken om met liefde geld uit te lenen. We zitten dan niet meer in een verstoorde wereld waar 3% leninggroei als een verbetering aanvoelt, het zal sneller zijn, met 5-8% en daarmee ook economische groei.

“Maar een hogere rente zorgt ervoor dat bedrijven minder kunnen lenen!” horen we vaak. Die vrees deel ik niet. Op het moment van schrijven is de Nederlandse tienjaarsrente 0,72%. Er is zeer veel ruimte naar boven zonder dat de klap hard aankomt bij bedrijven. Of om het anders te stellen: als een bedrijf direct verlies maakt zodra de rente iets stijgt, heeft het een verkeerd businessmodel. Daarnaast is de earnings yield (winst gedeeld door de prijs) – een goede graadmeter voor de lange termijn ROI (Return on Investment) van een bedrijf - in Nederland rond de 6%. De kredietkosten na belasting kunnen fors stijgen zonder dat dit grote gevolgen heeft voor de winst.

Voor aandelen zijn valse angsten altijd positief. De markten hebben de irrationele angst immers volledig ingeprijsd. Zodra beleggers ontdekken dat de wereld tóch niet vergaat, kunt u stijgende koersen verwachten. Koop nu dus, zolang iedereen nog bang is voor Draghi en het einde van QE een positieve impuls aan de Nederlandse economie geeft die maar weinigen verwachten.

Ken Fisher is oprichter van Fisher Investments
[verwijderd]
0
Al die berichten gaat de koers niet mee omhoog aug wordt voor Aegon een drama.En dit is nog maar het begin
aandeelofoptie
0
Ploegh - nog zo'n mongool die zich analist noemt

De shorters nog een handje helpen - die redden zich wel hoor

Zo'n betoog en dan het aandeel op "hold" zetten - dat zou dan een dikke vette " verkoop" moeten zijn
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
quote:

shorterman schreef op 21 juli 2017 16:53:

Vanmorgen voor 4,65 alles verkocht, nu tegen 4,60 alles weer teruggekocht.
incl. je extra bijkoop? mi te vroeg, maar ja, wie alles weet heeft de wereld.
[verwijderd]
0
quote:

shorterman schreef op 21 juli 2017 16:53:

Vanmorgen voor 4,65 alles verkocht, nu tegen 4,60 alles weer teruggekocht.
En maandag ben je weer alles kwijt met Aegon verdien je 0.0
1.985 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 96 97 98 99 100 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:37
Koers 5,522
Verschil -0,064 (-1,15%)
Hoog 5,540
Laag 5,390
Volume 8.098.027
Volume gemiddeld 6.787.970
Volume gisteren 7.585.195

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront