Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Galapagos GLPG Optie-draadje.

172 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
gerrit 69
0
Onderstaande optietactiek verplaatst en deze is geschreven door forumlid Ronster om 16.09 uur

Hierbij het gister aangekondigde m.b.t. opties Galapagos en verschillende tactieken die aangehaald kunnen worden. Corrigeer mij wanneer er foutjes in zitten.

Allereerst wat algemene informatie over opties. Zoals het woord zegt is het een optie (geen verplichting) vanuit de kopende partij. Stel jij koopt een optie galapagos waarbij je de aandelen kan kopen voor 60 euro dan ben jij niet verplicht dit ook daadwerkelijk te doen. Hetzelfde geld bij put opties (optie op verkoop tegen een vooraf vastgestelde prijs en datum). Bij opties is de tegenpartij ook een particulier of bedrijf en is het dus ook voor particulieren mogelijk om opties te schrijven. In dat geval heb jij de plicht om te kopen of verkopen tegen de vooraf afgesproken prijs en op de afgesproken datum. Opties gaan in contracten van 100. Hieronder genoemde koersen zijn per onderliggende waarde, maar bij opties gaat het om 100x de onderliggende waarde (= aandeel galapagos in dit voorbeeld). Ik houd geen rekening met transactiekosten.

In dit voorbeeld ga ik uit van de koersen rond 15:30 van de volgende opties:
DECEMBER 2017
CALL 60 : Bied € 8,80 , Laat € 9,20
CALL 70 : Bied € 4,00 , Laat € 4,16

PUT 60 : Bied € 2,85 , Laat € 3,20
PUT 70 : Bied € 7,85 , Laat € 8,25

Aandeel Galapagos € 66,10

Bron: www.iex.nl/Aandeel-Koers/60189120/Gal...

Het verschil tussen de bied en de laat heet de spread. Stel jij koopt opties dan koop jij uit de laat (iemand wil ze 'laten' / verkopen voor die prijs). Stel jij verkoopt de opties dan moet jij een koper / 'bieder' vinden tegen die prijs. Bij aandelen werkt dit precies hetzelfde, maar bij goed verhandelbare aandelen is die spread een stuk kleiner, let daar dus ook op! Je staat bij het kopen van een optie meteen die je koopt voor 3,20 en weer kan verkopen voor 2,85 meteen meer dan 10% verlies!

DEFENSIEF
Defensief zijn er sowieso een aantal mogelijkheden. Ik ga er twee bespreken.
1. Het kopen van een put optie:
Stel jouw strategie is, ik wil nog tot de 3e vrijdag van december 2017 afwachten wat de koers gaat doen. Mocht het helemaal in elkaar storten wil ik niet al mijn geld kwijt zijn, maar wel profiteren van stijgingen. Dan is dit een vrij eenvoudige mogelijkheid.
KOOP 1 PUT 60 Dec 2017 , kost € 3,20 x 100 = € 320
Stel Galapagos gaat naar 40 kan jij ze verkopen voor 60.
Stel galapagos gaat naar 100, kan jij ze verkopen voor 100, je oefent namelijk niet de optie uit om te verkopen voor 60.
Het kost je bovenop je aankoop van de aandelen dus 320 euro, maar daar koop je zekerheid voor.
Je kunt ook put opties kopen zonder de aandelen zelf in bezit te hebben. In dat geval speculeer je op een daling van de koers. Mocht de koers dan boven de 60 staan ben je dus je volledige inzet kwijt!!

2.
CALL opties schrijven op jouw aandelen.
Jij verkoopt de opties, wat betekend dat jij de plicht aan gaat en dus de premie ontvangt. Stel we gaan voor de CALL 60 , welke jij verkoopt voor 8,80 * 100 = 880 euro. In dat geval geeft jij een ander de optie om jouw aandelen te kopen voor 60 euro in december.
Stel koers gaat naar 40, in dit geval zal de optie niet uitgevoerd worden en behoud jij je aandelen. De 880 euro heb je al ontvangen en vergoed een stukje verlies op de aandelen
Stel de koers gaat naar 100, in dat geval verkoop jij ze voor 60 en heb je premie van 8,80 ontvangen. Je had ze dus ook voor 100 kunnen verkopen wanneer je geen optie had geschreven.
Ook hierbij, zonder de aandelen in bezit te hebben is dit zeer riskant. Je verlies van boven toe is onbeperkt! Gaat de koers naar 1.000 euro moet jij ze voor 60 verkopen en voor 1.000 inkopen!
Deze tactiek kan gebruikt worden voor wat extra rendement, maar kan dus ook je winst flink drukken.

NEUTRAAL
1 voorbeeld : CALL en PUT schrijven
Hierbij ontvang je premie van zowel de call als de put optie. Laten we gaan voor de Call 70 en Put 60. Je ontvangt dan 4 euro en 2,85 * 100 = totaal 685 euro.
Stel de koers gaat naar 40, je moet aandelen gaan kopen voor 60 euro. De put optie wordt namelijk door de tegenpartij uitgeoefend (zij kunnen verkopen voor 60 aan jou). De call optie zal niet gebruikt worden gezien de koers lager is (op de aandelenmarkt zijn ze goedkoper dan via de optie). Jij hebt dan dus ipv 100 aandelen, 200 aandelen. Wel aangekocht met korting van 685 euro, gezien de premie van jou blijft, maar voor 40 euro was een stuk goedkoper.
Stel de koers gaat naar 65 euro, de call 70 zal niet worden uitgeoefend, zij kunnen namelijk kopen voor 65 op de markt. De put 60 wordt ook niet uitgeoefend, ze mogen verkopen a 65 euro op de markt. In dit geval behoud je de aandelen (tussen de 60 en 70 euro is dit sowieso het geval dus) plus de premie is voor jou.
Stel de koers gaat naar 100 euro, de call optie zal dan ook uitgevoerd worden. Je moet ze dus weer voor 70 verkopen, waar je ze voor 100 had kunnen verkopen op de markt. De put zal aflopen gezien niemand ze aan jou wil verkopen a 60. Je krijgt er 70 voor + de premie = 76,85 waar je naar de 100 kon.
Let er dus op, dit is het meest gunstig in het geval van gelijkblijvende of stijgende koers en uiteraard afhankelijk van welke optieseries je kiest. Zo kan je de call en put 60 / 70 ook omwisselen, waardoor de zaken gaan verschuiven. Leuke puzzel voor jullie om dat eens uit te werken voor jezelf wat er dan gebeurd om te bekijken of je begrijp wat jouw keuze voor gevolgen kan worden.

OFFENSIEF
1. Offensief is Galapagos als aandeel zelf natuurlijk al. Je kan er uiteraard nog een tandje bovenop doen, maar let op de gevolgen.
Kopen van call opties, bijvoorbeeld de Call 70 voor 4,16.
De koers moet dan boven de 74,16 staan in december om winst te gaan maken. Gaat de koers naar 78,32 dan is jouw 4,16 ook direct 8,32 geworden (100% winst). Gaat de koers onder de 70 ben je ook echt alles kwijt! Verlies is beperkt tot je inleg, winst onbeperkt.

2. Verkopen van een put optie, bijvoorbeeld de put 70 voor 7,85. Je ontvangt dan dus de premie, maar hebt de plicht om te leveren mocht de verkopende partij dat willen. Zo lang de koers boven de 70 euro gaat zal niemand aan jou verkopen voor 70 en steek jij 7,85 in je zak. Wanneer de koers onder de 70 gaat moet jij ze voor 70 aanschaffen. Er zijn banken die schrijven van put optie niet toestaan, let daar ook even op. Dit omdat er voldoende cash geld moet zijn om ook daadwerkelijk voor 100 * 70 = 7.000 euro aan aandelen te gaan kopen mocht het zo ver komen. Je koopt eigenlijk aandelen met wat korting mocht het onder de 70 gaan ( 70 – 7,85 = 62,15 t.o.v. huidige 66,10). Mocht de koers hoger gaan behoud jij het geld en is het wat extra rendement. Wellicht dat je daarnaast ook gewoon aandelen hebt die dus mee zijn gestegen tot boven de 70.

Ik heb dit zelf uitgewerkt in word (in dit forum is het niet te doen een lap tekst te typen). Het kan zijn dat er zaken niet helemaal compleet zijn of wellicht kleine snelheidsfoutjes. Zoals je ziet zijn er echt veel mogelijkheden met opties, ook die ik nog niet besproken heb.

VRAGEN? Stel ze gerust, wellicht dat ik of een andere poster op dit forum jouw vraag kan beantwoorden. Ik hoop dat dit enigszins voldoet aan de verwachtingen,
gezien de meer dan verwachte 8 duimpjes omhoog.

******************
Ook van mij een ab-tje nr 11
[verwijderd]
0
quote:

Sentiment schreef op 14 juli 2017 22:39:

Ik vind de opties opmerkelijk duur
Duur is relatief bedrag. Ik koop ook niet zomaar opties. Trouwens schrijven (verkopen opties) van opties is dan weer ander verhaal.
d' Aandelen '
0
quote:

Sentiment schreef op 14 juli 2017 22:39:

Ik vind de opties opmerkelijk duur
Dan ben je niet de enige, ik koop en verkoop opties wat verder weg, zeg maart , juni 2018 dan worden de prijzen voor Galapagos opties astronomisch.

In die hoge prijs zit een grote risico premie verwerkt voor de verkoper / schrijver maar betekent voor de koper dat wanneer de koers voor hem / haar de verkeerde kant opgaat deze premie er hard uitloopt, maar ook al gaat het wel de goede kant op dan moet de optie premie wel heel hard stijgen om zoals in het eerder genoemde voorbeeld alle kosten terug te verdienen.

Op dagbasis pak ik weleens GLS opties op waar ik dan ook snel weer uitstap als de winst naar m'n zin en dat hoeft niet zo veel te zijn, tussen de 10 en 30 euro per optie vind ik al goed, tenzij er natuurlijk sprake is van een hele duidelijke trend.
[verwijderd]
0

Bron De Tijd

Speuren naar ijsbergen tijdens 'de kalmste beurszomer ooit'

Voor de beruchte 'Amsterdamtrader' kan het niet genoeg stormen. Helaas zit optiehandelaar Maarten Mosselman opgescheept met 'de kalmste beurszomer ooit'. Al blijft het uitkijken voor ijsbergen.

Toeval of niet, bij Webb Traders staat sinds kort een nieuwe pooltafel in het Amsterdamse kantoor. 'Zodat traders zich tijdens rustige momenten kunnen ontspannen', zegt Maarten Mosselman, wiens marktmakerbedrijf Caerus in 2013 werd overgenomen door Webb Traders. Rustige momenten horen hier niet vaak te zijn. Zelfs de lunch wordt aan de bureaus vol tradingschermen genuttigd, om snel te kunnen ingrijpen als er iets gebeurt op de beurzen.

Alleen gebeurt er de laatste tijd bitter weinig op de financiële markten. De volatiliteit - de mate waarin aandelenkoersen schommelen - is dit jaar uitzonderlijk laag. De beurs beweegt nagenoeg rimpelloos: een gestage stijging met nauwelijks uitschieters. Alsof niemand nog zin heeft om te handelen. Veel tijd om te biljarten dus.

'Dit is de kalmste beurszomer ooit', erkent de Amsterdammer, die al zestien jaar meedraait in het vak. De helft van die tijd leidde hij een dubbelleven als 'Jack', die met zijn blog 'Amsterdamtrader' een inkijk bood in de wereld van beurshuizen, inclusief de bonussen die sommigen er verdienden. Begin dit jaar trad de 'Banksy van de Amsterdamse beurswereld' uit de anonimiteit.

Hij bleek voor Webb Traders te werken, waar hij als marktmaker zorgt voor een vlotte handel in de opties op aandelen die op de beurzen van Amsterdam en Brussel noteren. Opties geven een koper het recht een aandeel te kopen (call) of te verkopen (put) aan een bepaalde prijs. Handig om te speculeren, maar ook om je risico in te dekken (zie inzet voor meer uitleg). Als marktmaker afficheert Mosselman de prijs waartegen hij een optie op bijvoorbeeld AB InBev wil kopen (bid) en verkopen (ask). Het verschil tussen die twee is de 'spread' of marge waarmee de marktmaker zijn brood verdient als dienstverlener.

Nu het toch zo rustig is, grepen we de kans om enkele uren naast Mosselman en zijn zes tradingschermen te zitten. Waarom doet de lage volatiliteit zoveel pijn? Hoe hard slaat de automatisering toe?

En wat is die 'woo-hoo' die om de paar minuten weerklinkt? 'Die hoor je telkens als onze software een automatische transactie heeft gedaan', glimlacht Mosselman. 'We' is het vijftiental traders die hier de handelsvloer delen met de pooltafel. Mosselman wijst op een van zijn schermen een kadertje aan met daarin een overzicht van de gerealiseerde transacties: aan- en verkopen van opties en soms van de onderliggende aandelen, die laatste om de optieposities in te dekken. De risicomanager kijkt mee vanachter zijn bureau iets verderop. Een miljoenenverlies kan in een vingerknip het eigen vermogen van het bedrijf wegvagen.

Wat opvalt is dat de meeste van de transacties automatisch gebeuren, inclusief de indekking. 'Vroeger volgden wij ieder slechts 3 à 4 aandelen, maar toen moest je nog handmatig je optieprijzen aanpassen. Nu doe ik samen met een collega alle aandelen van Amsterdam en Brussel. De prijzen worden automatisch aangepast via algoritmes waaraan onze IT-ontwikkelaars sleutelen. Stel dat we al veel opties van een bepaald aandeel gekocht hebben, dan wordt onze prijs automatisch bijgesteld zodat we niet blijven kopen en risico opbouwen.'

Tegelijk gaat de snelheid van alles omhoog, in die mate dat Mosselman en zijn collega's zelfs amper de tijd hebben om het persbericht te lezen als een aandeel beweegt. 'Vroeger kon je rustig lezen en nadenken of je zou verkopen of niet. Nu zijn we meestal te laat: je ziet eerst de koersreactie op het scherm, dan pas kunnen we kijken wat er aan de hand is.' Voor die bliksemsnelle koersreactie wijst Mosselman naar gesofistikeerde fondsen die een beroep doen op computerprogramma's en 'machine learning' om alle rapporten en berichten over een aandeel automatisch te lezen en te beoordelen.

Maar automatisering heeft nog altijd zijn limieten, en wel op de meest cruciale momenten. 'Als er iets bijzonders gebeurt - een terreuraanslag, een stevige winstwaarschuwing - werkt de computer niet zo goed meer. Dan moet je zelf met je vingers aan de knoppen gaan zitten', weet Mosselman. 'Dat is ook veel leuker dan op automatische piloot te vliegen: iedereen kan dat. Een gebeurtenis zoals de onverwachte uitslag van het brexitreferendum en de hevige koersreactie erop, dat is pas mooi. Je hebt het gevoel middenin de storm te staan terwijl de rest van de mensheid de schouders ophaalt.'

Knappe koppen

Net zulke stormachtige evenementen zijn zeldzaam geworden. 'Zelfs een terreuraanslag heeft nog maar weinig impact op de markten', zegt Mosselman. Wat de oorzaken van de lage volatiliteit ook zijn - denk aan de centrale banken die met hun soepele beleid een bodem onder de markt leggen - voor traders is het vervelend. Voor optiehandelaars des te meer, want opties gedijen net in een volatiel klimaat. Ze worden dan waardevoller omdat de kans stijgt dat ze uitgeoefend zullen worden.

Tegenwoordig zakken optieprijzen alleen maar, en daarmee ook de spreads waarmee traders als Mosselman hun geld verdienen. Bovendien dalen de volumes, want het heeft minder zin opties te kopen als de beurs toch niet beweegt. Voor een business waar de kleine winst per transactie opgekrikt moet worden door grote volumes, is dat extra pijnlijk. Dat leert een blik op het scherm, waar iemand zonet één optiecontract op een Belgisch aandeel gekocht heeft. Omdat een contract 100 aandelen vertegenwoordigt en de spread ditmaal 7 eurocent per aandeel bedraagt, verdient Webb Traders 7 euro. Daar koop je geen pooltafel mee.

Wanneer de grote makelaars uit Londen zich melden, gaat het wel meteen om grotere bedragen. Een order van 2.000 call-opties op ING bijvoorbeeld, waarna Mosselman kijkt of en hoeveel hij er kan leveren. 'Soms komt het slecht uit omdat we al een grote positie in dat aandeel hebben. Ze vertellen ons ook nooit wie de klant is of waarom ze het doen. Als ze na het eerste order terugkomen met nog eens 20.000 opties en de dag erna nog eens 20.000, word je wel wat nerveus. Je begint je dan af te vragen of hun research-afdeling vol knappe koppen iets bedacht heeft dat wij over het hoofd hebben gezien, waardoor onze prijs te laag is.'

De 'ijsberg' is even verraderlijk: een grote tegenpartij die zich vermomt als kleine particulier en blijft terugkeren met kleine orders. Hij probeert zo het automatisch handelssysteem te misleiden, want bij grote orders zou de prijs omhoog moeten.

Intussen leert een blik op het scherm dat er vandaag best veel individuele uitschieters zijn op de beurs. 'Het resultatenseizoen', weet Mosselman, waarbij een winstwaarschuwing een aandeel onderuit kan halen. Is dat goed of slecht voor de business? 'Er is wat geluk en pech mee gemoeid. Het hangt af van de posities die je in functie van de tegenpartijen hebt opgebouwd. Zelf hebben wij geen mening over een aandeel. Al moet je een minimale feeling hebben voor wat er leeft, zoals geruchten over een overnamebod. Dan moet je je prijs aanpassen.' Overnamebiedingen zijn sowieso een goede business: de saga rond verffabrikant AkzoNobel deed nog eens de kassa rinkelen.

[verwijderd]
0
(2)Met overnames is het wel opletten geblazen voor 'inside traders', beleggers die op basis van niet-publieke informatie handelen. Het was Mosselman die vorig jaar de 'overduidelijke handel met voorkennis' in Agfa-Gevaert publiek maakte. Iemand had voor 60.000 euro almaar duurdere call-opties op Agfa zitten kopen in de dagen voor het nieuws over een mogelijk overnamebod op de Mortselse groep bekendraakte. Illegaal én een aderlating voor de traders die de opties verkocht hadden zonder voldoende indekking. De toezichthouder onderzoekt de zaak nog. 'Het zou simpel moeten zijn, behalve in België', schreef Amsterdamtrader toen. Blijkbaar hebben wij een reputatie voor handel met voorkennis én het lakse optreden ertegen, al zou het in Frankrijk nog erger zijn.

De Brusselse beurs is ook om andere redenen risicovoller dan die van Amsterdam. Onze beursgenoteerde farmasector - iets wat Nederland amper heeft - is een volatiele aangelegenheid. Tegenslag met een medicijn kan zomaar 40 procent van de koers afschaven. 'Moeilijk te doorgronden, maar wel leuk', aldus Mosselman.

'Dat je als optiehandelaar minder concurrenten hebt in België, is in het begin ook leuk. Maar het wijst tegelijk op kleinere volumes: het betekent dat als ik een optie op UCB koop, ik binnen zes maanden waarschijnlijk nog met die optie zit in plaats van ze te kunnen wegstrepen als een koper zou opdagen. En dan hadden jullie nog die waanzinnige speculatietaks, waardoor de volumes verder inzakten.' Die is intussen weer afgeschaft. Woo-hoo.

De koper van een optie verwerft het recht om een specifiek aandeel te kopen of te verkopen aan de afgesproken prijs in het contract, en dat gedurende een afgelijnde periode. Een aandeel kopen kan via een call-optie, verkopen via een put-optie.

Stel dat je gelooft dat het aandeel KBC (vandaag 70 euro waard) de volgende maand stevig zal stijgen: je kan dan vandaag ofwel het aandeel kopen, ofwel een call-optie op KBC kopen met een vervaldag over 30 dagen. Die optie bevat ook een uitoefenprijs: dat is de koers die KBC moet bereiken alvorens de verkoper van de optie jou het aandeel moet leveren. Stel dat de uitoefenprijs 77 euro is, maar KBC de hele maand niet hoger dan 75 euro is gegaan: dan vervalt jouw optie waardeloos. In het andere geval ontvang je een aandeel dat flink hoger staat dan een maand geleden, en dat tegen de investering van een kleine premie om de optie te kopen.

Met een optie kan je niet enkel speculeren, maar ook je risico indekken. Als je een pakket KBC-aandelen hebt maar bezorgd bent over een koers- daling, kan je een put-optie op KBC kopen. Als de koers stevig zou dalen, mag je jouw aandelen binnen een maand verkopen aan de hogere prijs van vandaag. Geen verlies dus, tenzij de premie die je betaalde voor de optie, maar zo werkt een verzekering.

Optiehandelaars zullen hun posities zoveel mogelijk proberen in te dekken. In een ideale wereld verkopen ze een call-optie op KBC aan belegger A en kopen ze een call-optie op datzelfde aandeel van belegger B. Die twee posities wissen elkaar uit. Maar het komt niet altijd zo mooi uit, want misschien is er vandaag geen belegger die een call-optie wil verkopen. In dat geval kan de handelaar zich indekken door nu al een deel van de onder- liggende aandelen van zijn verkochte call-optie te kopen. Anders riskeert hij binnen een maand een duur aandeel te moeten kopen voor de koper van de call, met verlies als gevolg.
172 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 27,380
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 27,380
Laag 26,940
Volume 135.801
Volume gemiddeld 81.069
Volume gisteren 104.556

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront