Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Aandeelhouders Sucraf dreigen met rechter'

Lees over dit aandeel ook

  1. 27 mrt Intrinsieke waarde Value8 opnieuw gestegen
  2. 27 mrt Intrinsieke waarde Value8 stijgt verder

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 augustus 2017 14:28
    Uit: De (Belgische) Tijd: Sucraf-aandeelhouders dreigen met juridische stappen

    Twee minderheidsaandeelhouders van de lege beursschelp Sucraf dreigen er mee naar de rechtbank te stappen. Ze vinden dat ze ongelijk zijn behandeld bij de verkoop van een flinke partij effecten die niet werden aangeboden voor dematerialisatie.

    Dat blijkt uit de pas gepubliceerde notulen van de algemene vergadering.
    De dematerialisatie van effecten aan toonder, waarbij papieren effecten omgezet worden in girale, moest normaal voor eind 2013 zijn afgerond. Effecten die later opdoken, konden wel nog tot 30 november 2015 worden verkocht; de opbrengst daarvan moest dan gestort worden bij de Deposito- en Consignatiekas (DCK).
    Dat gebeurde ook bij Sucraf, dat op 17 november 2015 in een persbericht aankondigde dat het Degroof Petercam de opdracht had gegeven om 56.695 aandelen en 62.820 winstbewijzen ‘ter beurze’ te verkopen. Samen maken die effecten 21,7 procent uit van het totale aantal uitstaande effecten van Sucraf.

    Visser
    Volgens twee minderheidsaandeelhouders – Guido Wallebroek en Guido Bernaerts – gebeurden er bij die verkoop ‘rare dingen’. Slechts van een klein deel van de effecten werd voor verkoop geafficheerd.

    Uit een persbericht van 4 december 2015 bleek dat een groot deel van de verkochte aandelen en winstbewijzen waren terechtgekomen bij een zekere Jacobus Pieter Visser, een belangrijke aandeelhouder van de Nederlandse holding Value8, de referentieaandeelhouder van Sucraf. Hij bleek plots een belang te hebben van 15,82 procent. Visser droeg later een kleine helft van dat belang over aan Value8 en bezit nu nog 7,27 procent.

    Wallebroek en Bernaerts willen de zaak nu laten onderzoeken door Euronext en/of de FSMA en zullen mogelijk ook naar het gerecht stappen, blijkt uit de notulen van de algemene vergadering . Ze zeggen het niet met zoveel woorden maar het vermoeden is dat Value8 een truc heeft uitgehaald om zijn belang in Sucraf te vergroten.

    Verwatering
    Value8 is een specialist in lege beursschelpen en wil ook bij Sucraf graag een nieuwe activiteit inbrengen. De holding is haar enige actief, een belang van 33 procent in een verwoeste suikerrietplantage in Congo, immers kwijt door onteigening. Het probleem is dat Sucraf een negatief eigen vermogen heeft. Om de balans op te kuisen zou Value8 de 3,2 miljoen schulden van Sucraf willen converteren in nieuwe aandelen.

    Voor een kapitaalverhoging en een statutenwijziging is echter een 75 procent-meerderheid vereist en daar komt Value8 momenteel niet aan. Een groep minderheidsaandeelhouders – onder wie Guido Wallebroek (die tevens bestuurder is bij Sucraf), Guido Bernaerts en een groep Ardense dokters – controleert ongeveer 27 procent en kan alle ingrepen dus blokkeren. Zij zijn het niet eens met de waardering die Value8 voor ogen heeft en vrezen ook een stevige verwatering.

    Teleurgesteld
    Peter Paul de Vries, de topman van Value8 en voorzitter van Sucraf, is niet verbaasd over de dreiging met juridische stappen. ‘Die was er al van het begin af aan.’ Daarmee doelt hij op de instap van Value8 in het kapitaal in augustus 2014, toen de Nederlanders het belang van de oprichtersfamilie Kronacker overnamen. Volgens hem is met name Wallebroek teleurgesteld dat de Kronackers niet aan hem hebben verkocht.

    Congo
    Overigens zei De Vries op de algemene vergadering ook dat het nog steeds de bedoeling is om de familie Kronacker – de oprichters en vroegere referentieaandeelhouders van Sucraf – een mandaat te geven om in Congo te proberen een schadevergoeding los te krijgen voor de onteigening van de plantage. In Kinshasa zou Sucraf ook nog een gebouw bezitten. Over zo een mandaat is er echter nog geen akkoord.

    Het zou de bedoeling zijn dat eventuele opbrengsten, na aftrek van de gemaakte kosten, voor de helft naar de Kronackers gaan en voor de helft naar Sucraf.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Value8

5,750 12:56
+0,100 +1,77%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links