AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Broer Konijn
0
Ook uit FD

Zwaargewicht Thomas moet AkzoNobel in gareel houden

Het Britse chemieconcern ICI, het Amerikaanse chemieconcern Huntsman, de Duitse chemiereuzen Bayer en Covestro, wat hebben zij met elkaar gemeen? Alle zijn werkgever of werkgever geweest van het zwaargewicht Patrick W. Thomas. Hij is een van de twee woensdag genomineerde commissarissen bij AkzoNobel. De voordracht kreeg de afgelopen dagen goedkeuring van Akzo's activistische grootaandeelhouder Elliott.

Thomas wordt geacht een meer Angelsaksische dimensie in de raad van commissarissen aan te brengen en goed oog te hebben voor aandeelhouderswaarde. Die kwaliteit moet hij kunnen leveren. Hij is Brit, geboren in 1957 in Portsmouth, volgde een technische opleiding aan Oxford University, en diende bijna twintig jaar een Brits en zeven jaar een Amerikaans concern. Van 2011 tot en met 2015 was Thomas ook commissaris bij het Britse gasconcern BG Group, nu onderdeel van Shell. Tussen 2004 en 2006 was hij eigen baas en adviseerde private-equitypartijen bij hun investeringen in de chemie.

Lees ook
Sue Clark, bijenhouder in bierland

Ervaring met afsplitsing

Tegelijk heeft Thomas ook veel kennis van het Duitse bedrijfsleven met zijn sterkere klemtoon op stakeholders value, een bredere focus dan alleen aandeelhouderswaarde. De 59-jarige Thomas is bestuursvoorzitter van Covestro, de in de herfst 2015 afgesplitste en naar de beurs gebrachte kunststoffentak Bayer MaterialScience van Bayer in Leverkusen. Thomas leidt de kunststofdochter al vanaf 2006, een bedrijf dat goed is voor €11,8 mrd aan omzet en 15.600 werknemers telt.

Bij Bayer en Covestro heeft Thomas veel ervaring opgedaan met het fenomeen afsplitsing en beursintroductie van bedrijfsonderdelen, kennis die hij nu kan laten gelden bij zijn toezichtstaak binnen AkzoNobel bij de afsplitsing van diens Specialty Chemicals-divisie. Covestro is nu nog circa voor 53% onderdeel van Bayer. Bij Covestro stapt hij per september 2018 op als ceo.

Kunststoffenman

Thomas is met de ervaring die hij opdeed bij ICI, Huntsman en Bayer een echte kunststoffenman. Plastics en kunststoffen vormen een van de hoofdproducten in de chemische industrie. Hij is inmiddels al zes jaar voorzitter van PlasticsEurope, de brancheorganisatie op Europees niveau, en bijna drie jaar bestuurslid bij de World Plastics Council.
Broer Konijn
0
En tot slot:

Activist krijgt dankzij wapenstilstand meer greep op beleid

Het is een gebruikelijke aanpak voor activistische beleggers als Carl Icahn of Elliott. Ruzie maken, dreigen met juridische stappen om vervolgens een wapenstilstand te sluiten met het bedrijf in ruil voor concessies. Elliott Capital, de belager van het Nederlandse verfconcern AkzoNobel, sloot de afgelopen twee jaar in de Verenigde Staten zogeheten standstills met IT-beveiliger EMC en met gezondheidsfirma Advisory Board. En nu dus met AkzoNobel.

Foto: Hollandse Hoogte
De uitruil is steeds dezelfde. In ruil voor steun aan het beleid krijgt de activist inspraak in de benoeming van een of twee nieuwe commissarissen. De winst voor de onderneming is dat het even rust krijgt, de activist hoopt met nieuwe toezichthouders dat het aandeelhoudersgeluid beter doorklinkt aan de bestuurstafel.

Omdat de wapenstilstand een tijdelijk karakter heeft, blijft de dreiging van de activist boven de onderneming hangen.

Uitzonderlijk

In Nederland komen wapenstilstanden niet zo vaak voor omdat het in conflicten meestal niet tot een rechtszaak komt. Het blijft vaak bij de dreiging van een gang naar de rechter. Toch is Elliott niet de eerste die de confrontatie zocht en vervolgens een wapenstilstand met uitruil sloot.

Lees ook
AkzoNobel en Elliott gunnen elkaar een korte adempauze

Lees ook
Zo lag verzekeraar Delta Lloyd in het voorjaar van 2016 overhoop met de Taiwanese aandeelhouder Fubon. Partijen troffen elkaar in de rechtszaal maar kwamen daarbuiten tot een overeenkomst: in ruil voor steun aan een aandelenemissie mocht Fubon een kapitaalbelang opbouwen tot 15% en een commissaris mogen voordragen.

KPN

Enkele jaren eerder sloot KPN een wapenstilstand met zijn Mexicaanse belager America Movil. In ruil voor twee commissariszetels gaf het bedrijf van miljardair Carlos Slim zijn steun aan een emissie en beloofde het ook zijn belang niet uit te breiden tot 30% of meer. Deze overeenkomst werd voor onbepaalde tijd gesloten met een intentie van twee jaar. De afspraak hield minder dan zes maanden. Toen zegden de Mexicanen de deal op en probeerde het KPN in handen te krijgen.

Oren en ogen

Activistische aandeelhouders hechten aan commissarissen in wie zij vertrouwen hebben. Maar de vraag is hoe groot de invloed van een commissaris is. In Nederland is wettelijk vastgelegd dat commissarissen zonder last of ruggenspraak in het belang van de onderneming en alle belanghebbenden moet handelen. Ze zijn ook niet in dienst bij de activist. Toch hoopt die hiermee een of meerdere paar oren en ogen te hebben die de dynamiek van vergaderingen beïnvloedt.

Het zijn vaak mensen met een duidelijk profiel en opvatting over de markt, zegt een Zuidas-advocaat op voorwaarde van anonimiteit. Over de twee nieuwe Akzo-commissarissen, zegt hij: 'Ze hebben een Angelsaksische oriëntatie en zullen meer genegen zijn de aandeelhouderswens in het oog te houden'.

Een collega die enkele 'standstills' heeft gesloten, zegt: 'Nieuwe commissarissen dragen niet de erfenis van de ruzie. Zij kijken met frisse blik naar de strategie, de beloftes en hoe er aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd.'

Dossier
Meer over de strijd tussen Elliott en AkzoNobel

Korte looptijd

De overeenkomst tussen AkzoNobel en Elliott heeft een korte looptijd, slechts drie maanden. Bij het Amerikaanse EMC was dat negen maanden. 'Het is in de VS gebruikelijk om een termijn te nemen tot de volgende algemene aandeelhoudersvergadering', weet de overnamespecialist. Dan heeft de activist zijn handen vrij om de stemming op de vergadering te beïnvloeden.

De korte periode van de afspraak wijst erop dat Elliott druk op het proces wil houden. De benoeming van de nieuwe topman Thierry Vanlancker op 8 september levert geen probleem op. Maar bij de vergaderingen over een opvolger van president-commissaris Antony Burgmans in mei 2018 en over de afsplitsing van de chemische divisie in de loop van het komende jaar wil de activist de handen vrij hebben om de stemming te beïnvloeden.
taurus86
0
AKZO zit dicht tegen een verkoop van de Chemietak aan.Dus even geen ruchtbaarheid of getallen in de markt s.v.p. Vandaar standstill.
Uit een eerder bericht op dit forum, dat de titaandioxide (hoofdgronstof!)in prijs gaat stijgen, is af te leiden dat de verfdivisie nu snel zijn kortingsbeleid kan gaan aanpassen en de eindprijzen weer naar het bruto-niveau kan laten oplopen.
Het tijdperk 'Super Korting'komt zo weer tot een einde en dat zal in de resultaten snel duidelijk worden.
Een trend die in Nederland met name in de bouw-/verbouwsector al duidelijk waarneembaar is. De omzetten stijgen doordat de kortingen dalen of zelfs helemaal verdwijnen (Keukens, Badkamers etc.); de omzetstijging in hoeveelheden is veel minder spectaculair.

[verwijderd]
0
Yep, chemietak biedingen zijn einde jaar bekend. Vanaf december kan PPG ook weer bieden. Ik houd de aandelen stevig vast...

Excelsi
0
quote:

Broer Konijn schreef op 16 augustus 2017 23:10:

Merci Excelsi. Wat wil je ons leren met deze berichten?
Dat Akzo deze club moet kopen?
Dat de redenen voor het verlagen vd outlook ook voor Akzo gelden?
Graag enige toelichting.

Mvg BK
met mijn berichten wou ik aangeven dat de objectieven van akzo zeer hoog liggen : er is geen groei in de verfmarkten en de grondstoffen stijgen en niet iedereen is er nog 100% in geslaagd dit door te duwen in de markt. Akzo is niet in staat om grote partijen te kopen, tikkurila zou nog kunnen denk ik, hoewel er overlap is in noorwegen en finland.
Broer Konijn
0
FD:

Sue Clark, bijenhouder in bierland

Bij een commissaris die een stempel van goedkeuring krijgt van een activistische aandeelhouder, zijn de verwachtingen hooggespannen. Sue Clark wordt voorgedragen als een van de nieuwe commissarissen van verffabrikant AkzoNobel, als onderdeel van een akkoord tussen het bedrijf en activistisch belegger Elliott

Elliott zal hopen dat de nieuwelingen meer openstaan voor een overname van AkzoNobel. Maar of ze daarvoor bij Clark aan het goede adres zijn, is de vraag. De Britse biologe verloor onlangs haar baan als gevolg van de overname van bierbrouwer SABMiller door AB InBev.

'Karaktervormende ervaring'

Clark, die in haar vrije tijd bijen houdt, maakte de afgelopen decennia carrière als directeur corporate affairs met reputatiebewaking als haar specialiteit. Eerst bij energiebedrijf Scottish Power, daarna bij de in doodsnood verkerende spoorbeheerder Railtrack, het ProRail van het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf werd genationaliseerd, maar Clark werd geprezen voor de wijze waarop ze communiceerde met beleggers en was daarnaast het publieke gezicht van Railtrack in een rechtszaak tegen de Britse overheid. ‘Het was een fascinerend jaar en een karaktervormende ervaring', zei een terugblikkende Clark toen ze een prijs van de financiële pers in ontvangst mocht nemen. ‘Maar geen jaar dat we zouden willen herhalen

Meer vrouwen aan het bier

In 2003 kwam Clark bij bierbrouwer SABMiller terecht, aanvankelijk als directeur corporate affairs, maar vanaf 2012 als directeur Europa. Het bedrijf achter de merken Grolsch en Peroni worstelde, zoals veel concurrenten, op deze markt met tanende verkopen. Het antwoord van Clark: meer bier aan vrouwen proberen te verkopen, met nieuwe producten maar ook door afscheid te nemen van seksistische reclames.

In de door mannen gedomineerde brouwerswereld was Clark sowieso al een uitgesproken stem voor emancipatie. 'Genderdiversiteit gaat om meer dan alleen het aantal vrouwen dat we in dienst hebben. Het strekt uit tot de markt die we willen bedienen, de producten die we maken en hoe we onze sector aan de buitenwereld presenteren', schreef ze vorig jaar in een blog naar aanleiding van Internationale Vrouwendag.

SABMiller in Japanse handen

De overname van SABMiller door AB InBev zetten een streep door die plannen. De combinatie zou zo machtig worden, dat een groot deel van de Europese activiteiten van SABMiller moest worden verkocht, hoofdzakelijk aan het Japanse Asahi.

Clark is momenteel commissaris bij frisdrankbedrijf Britvic en communicatieadviesbureau Tulcan.
[verwijderd]
0

zoek fonds
Stijgers

Heijmans
arrow 4,70%
Accell
arrow 4,49%
Boskalis
arrow 3,51%
Aperam
arrow 2,98%
ForFarmers
arrow 2,94%
meer...
Dalers

Flow Traders
arrow -2,08%
Sif Holding
arrow -0,96%
Van Lanschot Kempen NV
arrow -0,94%
Basic-Fit
arrow -0,82%
KasBank
arrow -0,81%
meer...
RSSDFT Geld
Gevaarlijk kerstvarkenGevaarlijk kerstvarken ...
Deliveroo laat alle bezorgers zzp'er wordenDeliveroo laat alle bezorgers zzp'er worden ...
Hypotheekrente dit najaar weer lagerHypotheekrente dit najaar weer lager -...
’Armenpas’ ook naar miljonairs’Armenpas’ ook naar miljonairs ...
Hypotheekklant te vaak melkkoe van bankHypotheekklant te vaak melkkoe van bank -...
DFT Geld
RSSDFT Ondernemen
Autheos is speurende koper voorAutheos is speurende koper voor
Vernieuwer Blokker direct wegVernieuwer Blokker direct weg
Voormalig Aldel weer faillietVoormalig Aldel weer failliet
VEB schikt met DeloitteVEB schikt met Deloitte
De Nike van het luierenDe Nike van het luieren
DFT Ondernemen
RSSDFT Tech
Salesforce zakt op beursSalesforce zakt op beurs
E-sports naar miljardenomzetE-sports naar miljardenomzet
Snap-bestuurder alweer wegSnap-bestuurder alweer weg
Zwangere kijkt keizersnede vooraf in 3DZwangere kijkt keizersnede vooraf in 3D
Winst Tencent knaltWinst Tencent knalt
DFT Tech
Beursagenda woensdag

06:30
NL: Fabrieksorders

15:45
VS: PMI (Flash)

16:00
VS: Verkoop nieuwe huizen

16:30
VS: Olievoorraden

Woensdag in De Financiële Telegraaf:

Vijf private equitypartijen willen AkzoNobel Chemie

Waarom 'koning van vernieuwing' van troon viel bij Blokker

Cyberbeveiligers stuiten op wantrouwen bedrijven

Home » DFT » Bedrijven » Akzo Nobel Akzo Nobel ISIN: NL0000009132 77,70EUR0,280,36%

1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief
Vijftal aast op chemie AkzoNobel
50 min geleden Wouter van Bergen en Edwin van der Schoot
De kans groeit dat AkzoNobels chemiedivisie verkocht wordt aan private equity. Vrijwel alle grote mondiale investeerders bereiden een bod voor.

Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Akzo Nobel

Dat vertellen meerdere bronnen met kennis van het verkoopproces.

In een vroeg stadium werd al bekend dat CVC en KKR samen een mogelijk bod op de chemiedivisie van AkzoNobel voorbereidden.

CVC, mede bestuurd door de Nederlander Rolly van Rappard, opende onlangs een fonds van €16 miljard voor dergelijke investeringen in bedrijven.

Geladen met schuld
De Amerikaanse private equity-reus Apollo wordt naast CVC/KKR als de meest serieuze bieder gezien. Apollo wil in zijn eentje de portemonnee trekken en heeft een verleden met de sector door zijn investering in LyondellBasell.

Een bron die veel met Apollo werkt, bezweert: „€10 miljard is prima op tafel te leggen door Apollo. Deels in schuld natuurlijk.”

Lees hier meer over de jagers op AkzoNobel Chemie

Morgen Boven de 80
Dat gaat een 12 miljard bod worden
Rising hope
0
Alleen jammer dat onze geldmaker dat bij elke scheet roept. Ik ben benieuwd naar de koers vandaag.
[verwijderd]
1
[quote alias=moneymaker_BX id=10234174 date=201708230754]
Pre 78
Ik zeg openen in de 80ers

[/quot

Gaat deze super goeroe vandaag gelijk krijgen ???

Die 75 euro van Gemalto zullen we dan maar vergeten oh grote ziener
[verwijderd]
0
Akzo kan natuurlijk ook zijn verf divisie in de etalage zetten Volgens DFT is die wel 20 miljard waard

Als dit allemaal klopt dan kan Akzo makkelijk nog naar de 100 Euro dit jaar
[verwijderd]
0
quote:

zilveruitje schreef op 23 augustus 2017 08:58:

Akzo kan natuurlijk ook zijn verf divisie in de etalage zetten Volgens DFT is die wel 20 miljard waard

Als dit allemaal klopt dan kan Akzo makkelijk nog naar de 100 Euro dit jaar
20mrd is m.i. wel de bovenkant (16x ebitda). Echter PPG had al 750mln synergie en dat drukt de multiple aanzienlijk, dus dat zou zo maar kunnen. Met 10mrd voor chemie kom je dan op 120 p.a. uiteindelijk...
[verwijderd]
0
Hoe zit het nou met het verkoopproces? Bij de strategie update zij Tonnie toch dat de informatie pas in september verstuurd zou worden naar geïnteresseerden? Is daar nog een update op gekomen?
Broer Konijn
0
FD:

AkzoNobel maakte in maart van dit jaar bekend zijn chemietak, die goed is voor een derde van de omzet, binnen een jaar te willen afsplitsen. Analisten verwachten dat de chemietak een verkoopprijs tussen de €8 mrd tot €12 mrd oplevert. AkzoNobel zint op 'een bedrag boven in die bandbreedte', zei huidig bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker toen hij nog baas van de Specialty Chemicals-divisie was.

Akzo kondigde de verkoop aan op het moment dat ook het bod van rivaal PPG bekend werd. Dat bod werd door Akzo afgewezen, tot onvrede van de activistische aandeelhouder Elliott. Het hedgefonds voerde aandeelhoudersverzet, wat leidde tot een tevergeefse poging om president-commissaris Antony Burgmans af te zetten.
Akzo stelde in maart dat het afsplitsing van de chemietak al langer in voorbereiding had. Het zou geen reactie zijn op het overnamebod van PPG.
Broer Konijn
0
KKR voelt ook druk. Uit FD:

Activistische belegger aan de poort bij 'barbaar' KKR

Bij de strijd om RJR Nabisco werd KKR destijds bestempeld als 'barbaren'
Meestal is KKR de belager in plaats van de belaagde. Nu zijn de rollen omgedraaid. De investeerder die eind jaren tachtig bekend werd als een van de barbaren voor de poort van sigaretten- en voedingsconcern RJR Nabisco, heeft een activistische aandeelhouder aan boord.

Het gaat om ValueAct, waarvan de topman, Jeff Ubben, onlangs tegen de Amerikaanse nieuwswebsite Axios zei dat hij het aandeel KKR ondergewaardeerd vindt. De markt onderschat volgens Ubben de macht en flexibiliteit die het private-equityhuis dankzij zijn enorme balans van $39 mrd heeft.

Hoewel Ubben zich tot nu toe vriendelijk opstelt, is de komst van een activist bij KKR opmerkelijk. KKR vestigde in de jaren tachtig zijn naam als een van de grootste private-equityfirma's van de wereld. De investeerder kocht een serie ondergewaardeerde bedrijven op, en ging daarbij soms hardhandig te werk.

De felle overnamestrijd om RJR Nabisco in 1988 wordt gezien als het hoogtepunt - en het einde - van de koopgekte die destijds in de Verenigde Staten heerste. KKR kocht het sigaretten- en voedingsconcern voor $25 mrd, een enorme schuldenlast die nog jarenlang op de prooi zou drukken. Om die te verlichten hakte KKR het bedrijf in delen, die stuk voor stuk verkocht werden.

Barbaar die zich als heer gedraagt

Ted Forstmann, een investeerder die aan het kortste eind trok in de strijd om RJR Nabisco, bestempelde KKR destijds als 'barbaren' die snel buiten de stadspoorten gezet moesten worden. De term belandde in de titel van het boek Barbarians at the Gate, dat de overname uitgebreid reconstrueert. Sindsdien beschrijven critici aandeelhouders die in hun ogen alleen uit zijn op winst, van private equity-firma's tot activistische aandeelhouders, graag als barbaren.

Barbarians at the gate

De overname van RJR Nabisco werd beschreven in het boek Barbarians at the Gate, geschreven door de onderzoeksjournalisten Bryan Burrough en John Helyar.

Ubben gedraagt zich tot nu toe niet als barbaar, maar als een heer. De liefde lijkt wederzijds. 'We hebben gesprekken met ze gehad en ze zijn geweldig', zei KKR-bestuurder Scott Nuttall in april, toen hij toelichting gaf op de kwartaalcijfers. 'Wij hebben graag slimme, langetermijnbeleggers als aandeelhouders.'

ValueAct staat bekend als een van relatief vriendelijke activistische aandeelhouder. Dat betekent niet dat het $16 mrd grote hedgefonds soft is. Het dwong bijvoorbeeld na maandenlange publieke druk het vertrek af van Steve Ballmer als topman van Microsoft.

Regelmatig goed gesprek met het bestuur

In april maakte het Amerikaanse ValueAct op een conferentie bekend dat het een belang van 5% in KKR heeft gekocht. Het hedgefonds heeft dat de afgelopen maanden uitgebreid tot 6,1% van de aandelen, zo bleek maandagavond laat uit een deponering bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De komst van ValueAct zorgde voor een opleving van het aandeel, dat sinds de dag van de aankondiging 2,1% hoger staat, iets meer dan de plus 1,7% die de S&P 500 in dezelfde periode neerzette.

In de documenten geeft de aandeelhouder ook een inkijkje in zijn werkwijze. ValueAct heeft bijvoorbeeld gesprekken gehad met de top van KKR, en is van plan dat vaker te doen. Onder andere het dividendbeleid, fusies en overnames en de structuur van het bedrijf zijn daarbij aan de orde gekomen.

In feite hebben ze niets te zeggen

Daar moet wel bij aangetekend worden dat aandeelhouders feitelijk niets te vertellen hebben bij KKR. Het is bijvoorbeeld onmogelijk dat ze de topman wegstemmen. Ook bij andere belangrijke beslissingen hebben oprichters Henry Kravis en George Roberts het voor het zeggen. Alleen door in gesprek te blijven met het bedrijf kunnen aandeelhouders invloed uitoefenen.

KKR stelt zich ondanks zijn machtspositie vriendelijk op tegen ValueAct. Het luistert naar zijn aandeelhouder en prijst hem in het openbaar; het heeft er veel van weg dat Kravis en Roberts geleerd hebben van alle keren waarin zij de barbaren waren in plaats van de belaagde partij.
7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 13:22
Koers 65,260
Verschil -0,840 (-1,27%)
Hoog 65,700
Laag 64,780
Volume 152.348
Volume gemiddeld 366.817
Volume gisteren 512.038

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront