Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
de tuinman
0
hugin.info/137912/R/2128903/813069.pdf

ABLYNX RAPPORTEERT HALFJAARRESULTATEN VOOR 2017 EN GEEFT EEN BUSINESS UPDATE VAN HET JAAR TOT OP HEDEN
Belangrijke vooruitgang in toonaangevende programma's en een strategische samenwerking met Sanofi
Conference call en webcast vandaag om 16u00 Belgische Tijd

GENT, België, 24 augustus 2017 – Ablynx [Euronext Brussel: ABLX; OTC: ABYLY] rapporteerde vandaag haar financiële resultaten voor de eerste zes maanden van 2017, afgesloten op 30 juni 2017, die zijn opgesteld overeenkomstig IAS 34 ‘Tussentijdse Financiële Verslaggeving’ zoals toegepast binnen de Europese Unie, een business update van het jaar tot op heden en de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Bedrijfshoogtepunten van het jaar tot op heden ?

Caplacizumab – eerste-in-zijn-klasse anti-vWF Nanobody® in volledige eigendom voor de behandeling van verworven trombotische trombocytopenische purpura (aTTP) o diende een aanvraag tot markttoelating (MAA - Marketing Authorisation Application) in bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA - European Medicines Agency) o voltooide recrutering van 145 patiënten in de Fase III HERCULES studie, met topline resultaten verwacht eind Q3 2017 o ontving Fast Track status van de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten (VS) ?

ALX-0171 – geïnhaleerd anti-RSV Nanobody in volledige eigendom o voltooide het opeenvolgend dosisverhogend deel van de Fase IIb RESPIRE studie in 36 baby’s gehospitaliseerd ten gevolge van een respiratoir syncytiaal virus (RSV) infectie en initieerde vervolgens het parallelle dosis gedeelte van de studie, waarvan topline resultaten verwacht worden in H2 2018 ?

Vobarilizumab – anti-IL-6R Nanobody o hield ‘einde Fase II’ meetings met de regelgevers in Europa en de VS om de Fase IIb data in reumatoïde artritis (RA) en het ontwerp van een mogelijk Fase III programma te bespreken o zette de Fase II studie in patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE) verder, met alle patiënten reeds gerecruteerd en waarvoor topline resultaten naar verwachting gerapporteerd zullen worden in H1 2018 o na gesprekken met AbbVie en andere potentiële farmaceutische partners, werd beslist om de resultaten van de SLE studie af te wachten, en het resultaat van AbbVie’s beslissing over het lichten van de optie, alvorens beslissingen te treffen over de verdere strategie voor vobarilizumab ?

Samenwerkingen
o sloot een strategische onderzoekssamenwerking af met Sanofi voor in totaal mogelijks acht nieuwe programma’s initieel gefocust op imuungemedieerde ontstekingsziekten, met een vooruitbetaling van €23 miljoen en tot €2,4 miljard aan mogelijke mijpaalbetalingen plus in schijven oplopende royalty’s

GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE
o rapporteerde bemoedigende resultaten met het bispecifiek anti-IL-17A/F Nanobody in een Fase Ib studie in plaque psoriasis, die werd uitgevoerd door onze partner Merck KGaA
o ontving een mijlpaalbetaling van €15 miljoen van Merck KGaA voor de afronding van een preklinisch pakket voor een nieuw Nanobody (ALX-1141) gericht tegen ADAMTS-5 in osteoartritis, waarvoor Merck KGaA de start van een Fase I studie voorziet in H2 2017
o ontving een mijlpaalbetaling van €2,5 miljoen van Merck & Co., Inc. naar aanleiding van hun initiatie van een toxicologie studie met een bi-specifiek Nanobody, als onderdeel van de immuno-oncologie samenwerking

Financiële hoogtepunten voor de eerste zes maanden van 2017

• Inkomsten waren €34,7 miljoen (2016: €53,1 miljoen)
• O&O kosten bedroegen €50,5 miljoen (2016: €49,0 miljoen)
• Bedrijfsverlies van €24,8 miljoen (2016: €2,0 miljoen)
• Netto cash burn1 van €30,9 miljoen (2016: €19,0 miljoen)
• Kaspositie van €204,5 miljoen (2016: €288,7 miljoen)
de tuinman
0
Phase III HERCULES topline results expected in late Q3 2017

Als deze aan de verwachtingen kan voldoen dan komt dit levensreddend medicijn volgend jaar op de markt. Spannuuuund!!!
voda
0
Beursblik: geen verrassingen bij Kiadis Pharma

Kaspositie door kredietfaciliteit rond 15 miljoen euro volgens KBC Securities.

(ABM FN-Dow Jones) De cijfers van Kiadis Pharma over de eerste eerste zes maanden van 2017 bevatten geen verrassingen. Dit concludeerde KBC Securities in een reactie op het halfjaarbericht.

Kijkend naar de ontwikkeling van de kaspositie, die ultimo juni op 10,7 miljoen euro stond, zou die inclusief de onlangs afgesloten kredietfaciliteit uitkomen rond 15 miljoen euro, berekende analist Lenny Van Steenhuyse, die de cashburn in de eerste jaarhelft daarmee inschat op circa 8,5 miljoen euro.

"Op basis hiervan en het feit dat we de kaspositie inschatten rond 15 miljoen euro, zou Kiadis Pharma nog tot en met de eerste helft van 2018 genoeg geld in kas hebben", aldus de analist, die een koopadvies heeft op het aandeel en een koersdoel van 17,50 euro.

Het aandeel Kiadis Pharma sloot donderdag 1,5 procent hoger op 5,84 euro

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
de tuinman
0
www.fiercebiotech.com/research/gentle...

CRISPR is typically used to edit disease-causing gene mutations, but is increasingly being tapped for broader applications. The latest? Identifying sequences that activate genes, which could help unravel the causes of autoimmune disease.
voda
0
De lama als medicijn

Door stom toeval ontdekten Belgische wetenschappers 25 jaar geleden dat lama's over bijzondere antilichamen beschikken. Na investeringen van honderden miljoenen euro's aan onderzoek leveren die eiwitten binnenkort nieuwe geneesmiddelen op voor diverse ziektes, van luchtweginfecties tot bloedkanker.

Het klinkt natuurlijk als een vreemd verhaal: de lama als medicijn. En het is ook een vreemd verhaal. Maar het is wel echt waar: de lama staat aan de basis van een hele nieuwe generatie medicijnen. De eerste van die geneesmiddelen komt waarschijnlijk volgend jaar op de markt.

Het bereiken van die mijlpaal heeft wel veel geduld en geld gekost. In 25 jaar tijd zijn honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen op basis van antilichamen van ‘kameelachtigen’: in de praktijk komen die vooral van de lama.

‘Het verhaal is erg geschikt voor feestjes’, zegt Edwin Moses. ‘Maar het heeft tijd gekost om investeerders en beleggers te overtuigen.’ Moses is ceo van Ablynx, het Belgische biotechbedrijf dat aan de basis staat van de nieuwe technologie.

Ablynx houdt kantoor op een bedrijventerrein even buiten Gent, waar lama’s in geen velden of wegen zijn te bekennen. Alleen een plaatje van het dier in de ontvangsthal verwijst naar de bijzondere oorsprong van de Ablynx-technologie.

Moses is ook een beetje beducht om te veel nadruk te leggen op de lama’s, alsof hij bang is om dierenliefhebbers voor het hoofd te stoten. Veel reden voor die angst is er niet. De lama’s worden niet zozeer gebruikt als proefdier of productiedier, maar als inspiratiebron. Om de zoveel maanden wordt een paar deciliter van hun bloed afgetapt om op zoek te gaan naar de bijzondere antilichamen waarmee deze dieren uit de Andes zich tegen ziektes verweren.

Want de crux, zo vertelt Moses, zit hem in die antilichamen. ‘Die zijn uniek’, zegt Moses. Het Zuid-Amerikaanse hoefdier beschikt over veel kleinere antilichamen dan gebruikelijk. Daardoor zijn de antilichamen van deze kameelachtigen gemakkelijker toe te dienen bij mensen, en zijn ze ook makkelijker in grote aantallen te produceren.

Nog een voordeel: kameelachtigen maken zeer veel verschillende antilichamen aan zodra zich een nieuwe ziektekiem aandient. Dat betekent dat biotechbedrijven veel te kiezen hebben, en dat is belangrijk omdat lang niet ieder antilichaam geschikt blijkt als basis voor een nieuw medicijn. De antilichamen die wel geschikt zijn, worden vervolgens in het lab nagemaakt en gehumaniseerd. Daarna volgt een lang traject van testen in labs en klinieken.

Het aantrekken van investeerders en beleggers in lama-antilichamen is in de loop der jaren aardig gelukt. Zij staken samen met grote bekende farmabedrijven al meer dan €750 mln in Ablynx. Het kapitaal is door het biotechbedrijf gebruikt om zo’n vijftig nieuwe kandidaatsmedicijnen tegen onder meer kanker te ontwikkelen. Acht daarvan zijn in zo’n vergevorderd stadium dat ze al op mensen worden getest.

Dat brede palet aan geneesmiddelen-in-ontwikkeling is een bewuste strategie van Moses. ‘We zijn in 2007 naar de beurs gegaan om veel geld op te kunnen halen. Ons ambitieniveau moest omhoog. We wilden ons niet beperken tot een paar ziektes, omdat de kans op mislukking altijd groot is. Door het net breed uit te gooien, spreidden we het risico.’
De beloning voor al die inspanningen lijkt nabij. Ablynx hoopt begin volgend jaar in Europa toestemming te krijgen voor verkoop van zijn eerste medicijn, een middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP. De volgende stap is waarschijnlijk groter, namelijk goedkeuring van een medicijn tegen het RS-virus, een luchtweginfectie die jaarlijks tot meer dan 3 miljoen ziekenhuisopnames leidt en vooral voor heel jonge kinderen gevaarlijk kan zijn.

Dromedarissenbloed uit Mali
Zoals zo vaak bij wetenschappelijke doorbraken speelde het toeval een grote rol bij de ontdekking van de bijzondere antilichamen van kameelachtigen. Hierbij voert het verhaal naar Hoeilaart, even onder Brussel, waar professor Serge Muyldermans woont. De hoogleraar gaat gekleed in een geel T-shirt van Eendracht Racing Hoeilaart, de plaatselijke voetbalclub waarvan hij jarenlang voorzitter was.

Het was eind jaren tachtig, tijdens het jaarlijkse practicum, zo vertelt Muyldermans, dat de eerstejaarsstudenten biologie plotseling weigerden om nog langer hun proeven te doen met muizenbloed. ‘Die studenten zeiden: ‘We gaan toch geen muis doden voor zo’n stom practicum.’

Gelukkig wisten de docenten raad. Doordat het biologie-onderzoek onder leiding van de legendarische hoogleraar Raymond Hamers al jaren alle kanten opschoot, lagen er op de Vrije Universiteit van Brussel nog wat zakken met dromedarissenbloed, afkomstig uit Mali. En dus gingen de studenten hun practicum doen met dromedarissenbloed.

‘In dat practicum bleek dat het moleculair gewicht van de antistoffen lager was dan we hadden verwacht’, zegt Muyldermans. ‘Dat was een grote verrassing. Hadden we die ontdekking vijf jaar eerder gedaan, dan was die in de prullenbak beland. Maar nu zagen we het belang meteen in. Omdat we ook bezig waren met het bewerken van gewone antilichamen, wat niet erg lukte. Met die kleinere antilichamen was alles opeens veel eenvoudiger.’

Voor het vervolgonderzoek besloten Muyldermans en Hamers een kameel te immuniseren, een proces waarbij minieme hoeveelheden ziektekiemen worden geïnjecteerd om een auto-immuunreactie op te wekken. Een geschikte kameel vonden ze in Marokko, bij de oom van een van hun technici. De antilichamen die de immunisatie opleverden, deden de wetenschappers steeds opnieuw versteld staan. Hamers vroeg en kreeg in 1992 een patent op zijn vinding.

Toch toonden farmabedrijven aanvankelijk weinig belangstelling voor de ontdekking. De producenten van medicijnen hadden in de jaren negentig hun handen vol aan de ontwikkelingen rond conventionele antilichamen, die een hele reeks aan succesvolle geneesmiddelen opleverden. ‘Het ongeloof was groot’, vertelt Muyldermans. ‘Als ik een voordracht kwam geven, lag de hele zaal plat. Welke onnozelaar gaat nu antilichamen van een kameel gebruiken?’

Wel geïnteresseerd was Unilever. Het Britse-Nederlandse concern dacht de antilichamen – die immers relatief goedkoop zijn - te kunnen gebruiken in bijvoorbeeld tandpasta tegen cariës, of in anti-roosshampoo. Unilever had zelfs een tijdlang een eigen boerderij met lama’s, nadat bleek dat de dieren makkelijker waren te immuniseren dan de veel grotere kamelen. Uiteindelijk liepen de inspanningen op niets uit.
voda
0
Deel 2:

Heerlijke beesten
Duidelijk was dat de toekomst van lama-antilichamen vooral zat in medicijnen. Rond 2002 besloten de Belgen die uitdaging zelf ter hand te nemen. Ze richtten Ablynx op. Muyldermans was hier nauw bij betrokken. En nu, vijftien jaar later, stelt de hoogleraar tevreden vast dat niemand meer lacht om de lama als medicijn. ‘Het verhaal is ingeburgerd. Dat zie ik door het aantal wetenschappelijke publicaties over het onderwerp en ook doordat grote bedrijven als Roche en Novartis nu samenwerken met Ablynx.’

In de tussenliggende jaren heeft Muyldermans een bijzondere voorliefde voor kamelen en lama’s ontwikkeld, zo blijkt aan het einde van het bezoek aan Hoeilaart. In de tuin bij zijn dochter houdt de hoogleraar twee alpaca’s: kleinere versies van de lama. ‘Heerlijke beesten. Ze houden het gras kort en zijn nooit ziek.’

De vraag dringt zich op of er na het afhaken van Unilever nog Nederlandse ondernemingen zijn die de bijzondere antilichamen van lama’s proberen te benutten. Die zoektocht leidt al snel naar Argenx, een Belgisch-Nederlands biotechbedrijf dat ooit in Utrecht het levenslicht zag, maar inmiddels al jaren kantoor houdt in de buurt van Gent, het epicentrum van de Belgische biotech.

‘Dat Argenx nu in Gent zit, is echt een kwestie van subsidies. Die zijn in België veel royaler’, vertelt Hans de Haard, de Nederlandse chief scientific officer van Argenx. De Haard werkte jaren voor Unilever – in Lelystad immuniseerde hij persoonlijk de lama’s – en bekleedde een sleutelfunctie bij Ablynx, tot hij met twee compagnons besloot zijn eigen weg te gaan.

Bij het bestuderen van het lamabloed was De Haard al veel langer iets anders opgevallen: De lama beschikt niet alleen over unieke kleine antilichamen, ook de conventionele antilichamen van het dier zijn bijzonder. ‘Ik heb dat gegeven tien jaar laten liggen’, vertelt De Haard. ‘Pas in 2008 zijn we er weer naar gaan kijken. Toen viel ons opnieuw op dat de conventionele antilichamen van de lama heel erg menselijk zijn.’

‘Onze menselijke antilichamen hebben dezelfde sequenties als die van de lama’, zegt De Haard. ‘Dat is echt heel opmerkelijk. Zo’n overeenkomst verwacht je bij apen, maar niet bij lama’s.’ De gelijkenis biedt een grote voordeel: de conventionele antilichamen van de lama roepen bij de mens zelden een afweerreactie op. Argenx ging op dit pad verder, met als bijkomend voordeel dat het bedrijf de patenten van Ablynx niet nodig heeft en juist eigen patenten kon claimen.

Inmiddels is De Haard tien jaar verder en heeft Argenx voor vier verschillende indicaties patiëntenstudies lopen. Het gaat om een antilichaam tegen twee vormen van bloedkanker en een ander medicijn dat wordt getest op twee zeldzame auto-immuunziektes.

Toch is er nog een lange weg te gaan. Als alle onderzoek voorspoedig verloopt, kan het eerste medicijn van Argenx binnen enkele jaren op de markt komen. Dat neemt niet weg dat de verwachtingen van beleggers hooggespannen zijn. Argenx heeft eerder dit jaar een notering gekregen aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs en heeft een beurswaarde van circa € 475 mln.

Van levende lama’s is trouwens ook bij Argenx geen enkel spoor. De Haard vertelt dat het bedrijf gebruik maakt van de diensten van twee fokkerijen in Frankrijk. ‘Eén in de Elzas en één in de Ardeche, vlakbij de wereldberoemde gorge. Daar is het prachtig. Hoog in de bergen zijn die dieren ook meer op hun gemak.’

'Antilichamen lama al langer ingezet'
Ook in Nederland geloven sommige onderzoekers al langer heilig in de helende werking van lamabloed. Theo Verrips (74) is het voormalige hoofd van Unilevers afdeling biowetenschappen. Na zijn pensioen richtte Verrips in 2010 een eigen biotechbedrijf op, QVQ geheten, dat inmiddels tien mensen in dienst heeft.

De lama’s die QVQ gebruikt, staan ergens diep in België, Duitsland en Frankrijk. Dus ontvangt Verrips zijn bezoek in Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn, niet ver van zijn woonhuis. Hier zijn dan eindelijk kameelachtigen in levende lijve te zien. In dit geval twee alpaca’s.

De twee dieren – een witte en een donkerbruine – zijn strak geschoren. Alleen boven op hun kop zit nog een dot wol, die de onschuldige blik in hun ogen extra beminnelijk maakt. ‘Het zijn heel gemakkelijke dieren’, zegt de verzorgster. ‘Alleen met het nageslacht wil het nog niet vlotten. Het vrouwtje wil niet.’

De unieke kleine antilichamen van de lama, zo vertelt Verrips, moeten zo’n zestig miljoen jaar geleden zijn ontstaan. ‘Toen is in de evolutie van de kameelachtigen ergens een foutje gemaakt en ontstonden de bijzondere antilichamen.’
Eenmaal aan de koffie wordt het na verloop van tijd duidelijk dat QVQ van Verrips geen klassiek biotechbedrijf is dat veel geld investeert in toekomstige geneesmiddelen. QVQ boekt al sinds haar oprichting omzet. De onderneming maakt antilichamen van lama’s na en verkoopt die onder meer aan ziekenhuizen.

Pas langzaam dringt het tot de FD-verslaggever door dat de lama als medicinaal hulpmiddel al jarenlang staande praktijk is. ‘Maar natuurlijk’, zegt Verrips, enigszins verwonderd door het onbegrip. ‘De kleine antilichamen worden al lang gebruikt als proces-aid, voor het zuiveren van eiwitten voor bijvoorbeeld immunotherapie. En ook bij het stellen van diagnoses voor bijvoorbeeld kanker. Gewoon omdat ze veel goedkoper zijn.’
Een tweede klantengroep van QVQ bestaat uit farmaceutische bedrijven, die naar voorbeeld van Ablynx eigen medicijnen ontwikkelen op basis van lama-antilichamen. Tot de klantengroep behoort ook het Nederlandse Synthon uit Nijmegen.

Maar de ambities van Theo Verrips rijken verder. Zo is QVQ samen met de Universiteit van Twente bezig met de oprichting van een nieuw dochterbedrijf dat een geneesmiddel tegen artrose moet gaan ontwikkelen. En de onderneming is vergevorderd met de ontwikkeling van een hiv-test, die met hulp van een druppel bloed binnen een minuut uitsluitsel geeft – net als een predictortest. ‘De antilichamen van lama’s zijn hier ideaal voor.’

In het Kinderparadijs Malkenschot zitten de jonge kinderen inmiddels aan het Unilever-ijs, terwijl Theo Verrips vertelt over een derde initiatief. QVQ is in overleg, onder meer met de Gates Foundation, over de ontwikkeling van kunstmatige melk voor baby’s die geen werkend immuunsysteem hebben. De antilichamen moeten jonge kinderen beschermen tegen infectieziekten. Met dank aan de lama. Een geweldig dier.

fd.nl/morgen/1212957/de-lama-als-medi...
Piddybull
0
Bron: De Tijd online
Goede resultaten voor prostaatkankertest MDxHealth

Uit een studie gepubliceerd in het vakblad The Prostate blijkt dat SelectMDx, een urinetest van het Waalse biotechbedrijf MDxHealth om mannen met een hoog risico op prostaatkanker er uit te halen, betere resultaten oplevert dan de concurrerende PCA3-test.
'Vroegdiagnostiek van klinisch significante prostaatkanker is belangrijk om het optimale behandelingsplan te kiezen. Huidige methoden zoals PSA en mpMRI zijn nuttig, maar geven geen informatie over de biologie die ten grondslag ligt aan de kanker. Recente studies hebben aangetoond dat de SelectMDx test correct mannen kan identificeren die een verhoogd risico hebben op agresieve prostaatkanker', aldus een persbericht van MDxHealth.
Wanneer er vermoedens zijn dat iemand prostaatkanker heeft, wordt eerst een PSA-bloedtest uitgevoerd en wordt de prostaat ook via het rectum betast. In een volgend stadium volgt doorgaans een biopsie, waarbij weefsel wordt weggenomen uit de prostaat. Een techniek die meer en meer in opmars is, is ook mpMRI, wat staat voor multiparametrische MRI (scan op basis van magnetische resonantie).
De studie in The Prostate, uitgevoerd door onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, toont aan dat het resultaat van SelectMDx overeenstemt met dat van het mpMRI-onderzoek en daarin beter scoort dan de PCA3-test.
Piddybull
0
Bron De Tijd

Nieuwe topman geeft Teva vleugels

Na zeven maanden is de zoektocht naar een nieuwe topman voor Teva Pharmaceutical Industries voorbij. Het Israëlische bedrijf, ’s werelds grootste producent van generische geneesmiddelen, heeft de 56-jarige Kåre Schultz benoemd tot nieuwe CEO. Schultz komt over van het Deense farmabedrijf H. Lundbeck, dat hij sedert midden 2015 leidde.
Investeerders sturen al een tijd aan op een opsplitsing van Teva in twee activiteiten - gepatenteerde speciale medicijnen en goedkope kopiemiddelen, zeg maar generieken – en daar zal Schultz ongetwijfeld mee te maken krijgen. Het aandeel Teva schiet 8,1 procent hoger op de beurs van Tel Aviv.
In Denemarken zien ze het vertrek van Schultz bij Lundbeck met lede ogen aan. Lundbeck dondert 11,3 procent lager op de beurs van Kopenhagen.
Piddybull
0
Bron Bolero

AstraZeneca sloot ESMO, de Europese kankerconferentie, met extra vertrouwen af. De Britse farmareus presenteerde er twee onderzoeksresultaten: enerzijds de PACIFIC-data (die hun immuun-oncologie medicijn Imfinzi test in vroegtijdige longkanker) en anderzijds de FLAURA-data (Tagrisso in patiënten die borstkanker hebben met een BRCA-mutatie).

De meest in het oog springende dataset was die van PACIFIC: Imfinzi (PD-L1 medicijn) rapporteerde een hazard ratio van 0,5 in derdelijnsbehandeling van longkanker. Dat betekent dat er de helft minder sterfgevallen zijn dan bij de huidige behandeling, over eenzelfde periode gemeten. De overall survival data (die weergeven hoeveel langer patiënten uiteindelijk leven) konden nog niet bekend worden gemaakt. Aangezien dit een derdelijnsbehandeling is (patiënten faalden al twee voorgaande behandelingen), is de opportuniteit eerder beperkt, al schrijft KBC Asset Management analist Pieter Mahieu het medicijn nog 1,5 miljard USD in piekomzet toe.

De FLAURA-data toonden in fase 3 studie aan dat de gemiddelde periode waarin een tumor bij borstkankerpatiënten met BRCA-mutatie niet verder groeit 16,8 maand bedraagt wanneer ze werden behandeld met Tagrisso van Astra, terwijl dit slechts 5,6 maand is met de huidige standaardbehandeling (Astra's Iressa of Roche's Tarceva). De hazard ratio bedroeg 0,46. Voor Tagrisso houdt Mahieu een piekomzet van 4,0 miljard USD voor ogen.

Het falen van de MYSTIC-studie (combinatie van twee immuun-oncologie medicijnen) eerder dit jaar, waarbij er geen verandering werd vastgesteld in de evolutie van de kankergroei in eerstelijnslongkanker was een ontgoocheling, maar de huidige resultaten tonen aan dat er in de pijplijn van AstraZeneca leven is na MYSTIC. Bovendien mag MYSTIC nog niet helemaal worden afgeschreven (al doen we dat voorzichtigheidshalve toch), want in 2018 worden de resultaten bekendgemaakt die zullen aantonen of de combinatietherapie al dan niet de levensduur van de patiënten verlengt.

De positieve resultaten van AstraZeneca in de voorbije weken hebben een impact op het koersdoel van KBC Asset Management. Analist Pieter Mahieu verhoogt het koersdoel van 5000 GBP naar 5200 GBP. De aanbeveling blijft op “Kopen” staan.
[verwijderd]
0
Discussie kosten drug ontwikkeling (in dit geval kanker). Zie ook discussie op Twitter, artikel in Business Insider, NYTimes.

jamanetwork.com/journals/jamainternal...

en hier: www.npr.org/sections/health-shots/201...
[verwijderd]
0
quote:

Zeurkip schreef op 11 september 2017 19:30:

Discussie kosten drug ontwikkeling (in dit geval kanker). Zie ook discussie op Twitter, artikel in Business Insider, NYTimes.

jamanetwork.com/journals/jamainternal...

en hier: www.npr.org/sections/health-shots/201...

www.nytimes.com/2017/09/11/health/can...
voda
0
Niet wachten op die pil, maar nu zorgen voor een fijne oude dag

Opinie | Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Over twee decennia zijn er in Nederland rond de 4,5 miljoen 65 plussers, waarvan de helft boven de 75 jaar oud zal zijn. Het is enerzijds een fijn vooruitzicht dat de kans steeds groter is om gezond oud te worden, met veel vrienden en familie om je heen. Anderzijds weten we ook dat dit voor een groeiende groep ouderen niet gegeven is. Eenzaamheid en dementie zijn de sluipmoordenaars van deze tijd. Het kan ons allemaal overkomen, maar kunnen we daarmee dealen?

De neiging bestaat erop te rekenen dat er een pilletje wordt ontdekt als tegengif. Onze samenleving kent een steeds sterker geloof in nieuwe medicijnen en technologie die alle ellende wegnemen. Weg met alle pech! Daardoor gaat er te veel aandacht uit naar het vinden van medicijnen en de gedachte dat ouderen daarmee dan weer zelfstandig hun eigen leven kunnen blijven leven.

We kunnen ook niet op die pil gaan zitten wachten. Er is veel meer actie nodig om het groeiend aantal dementerenden, hun familie en omgeving te helpen om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Zolang hen dat gegeven is. Er zijn vooral antwoorden nodig op de sociale vragen over hoe je met dementie omgaat. Wat moet je als familie tegen iemand zeggen die jou niet meer herkent? Wat zeg je op het werk als je zelf in de gaten krijgt dat de hersens niet meer werken zoals altijd?

Onlangs bezocht ik zorginstelling Viattence in Epe. Er ging een wereld voor me open. De dementerende ouderen slapen er boven en niet gelijkvloers, zoals in de meeste zorginstellingen in Nederland. Aangezien ze hun hele leven vaak boven sliepen, houden ze nu ook meer rust en ritme in hun dagelijks bestaan. Ze hebben beneden een huiskamer, eetkamer en rustkamer. Mensen gaan overdag bij moeheid niet naar bed op de slaapkamer, maar even op bed in de rustkamer. Bij het wakker worden zijn ze meteen weer onderdeel van het leven overdag.

Het toilet heeft een stortbak met een touwtje. Niet dat je met het touwtje doortrekt, want het werkt op sensoren. Het zorgt er echter voor dat de ouderen weer als vanouds het toilet doortrekken. Overal staan oude bruine radio’s met draaiknoppen. Tapijt in de kleuren van vroeger, ingebouwd in de vloer, zodat ze er niet over vallen. Foto's van koningin Wilhelmina, want koning Willem Alexander is niet bij iedereen bekend. Bakelieten lichtknoppen en stopcontacten, die ze weten te gebruiken. Alle geur- en voelsensoren worden in huis aangesproken.

Bij binnenkomst beland je dus ruim zestig jaar terug in de geschiedenis, maar de ouderen leven op. Ik kwam een mevrouw tegen die niets meer kon lezen, behalve bladmuziek. Ze speelt weer elke dag piano. Als mensen buiten in de zon willen zitten, worden ze ingesmeerd met zonnebrand. Iedereen ziet er zongebruind uit en is blij. De kinderen en partners van de bewoners gaan voor hun gevoel niet naar een zorginstelling, maar naar het huis van hun ouders of partner. Ze ruimen de kamers mee op en nemen klussen over. De mantelzorg gaat er veel meer vanzelf, al vergt het natuurlijk veel inzet.

Nog steeds zijn deze bewoners in de war. Een oudere mevrouw was als balletdanseres op weg naar een circusact en een hoogbejaarde meneer moest met zijn ouders naar de slager. Toch is hun kwaliteit van leven daar zichtbaar hoger dan ik elders wel zag. Hoe bereiken we dat overal? Onze ouderen verdienen dit. Anne Mei The van de Universiteit van Amsterdam vraagt al langer aandacht voor de sociale en psychologische kanten van dementie, ook voor de omgeving. Ze heeft gelijk. Daar moet veel meer in worden geïnvesteerd.

Het personeel, de bestuurder en de families van de bewoners van Viattence bewijzen dagelijks dat dit zich uitbetaalt. Zo kun je waardig met dementerenden omgaan en de familie rust geven. Binnen het reguliere budget. De instelling loopt evenwel tegen regels aan die botsen met deze creativiteit. Zo botst het insmeren met zonnebrand bijvoorbeeld gemakkelijk met hygiëneregels. Met de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn echter ook afspraken te maken over verantwoorde zorg. Het vraagt lef van de toezichthouder en bestuurders om het gesprek over goede zorg op de juiste manier te voeren.

Maar het kan. Zoek de mazen van de wet op en maak er goede afspraken over. Natuurlijk moet een zorginstelling zich verantwoorden over de geleverde zorg. Met een goed verhaal over de betere kwaliteit van leven die dat oplevert voor dementerenden en hun familie kunnen toezichthouders er gerechtvaardigd vertrouwen in hebben. Doe als Epe. Smeer erop los. Niet wachten op die pil.

fd.nl/opinie/1217756/niet-wachten-op-...
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
By Charley Grant
Sept. 15, 2017 5:30 a.m. ET
0 COMMENTS
Peace and quiet never sounded so good to drug stock investors.

The NYSE Arca Pharmaceutical Index is up 5% over the last month, which has handily outpaced the broader market. The Nasdaq Biotechnology Index, meanwhile, has shot up 8% over that same time frame.

The return of large acquisitions has been one reason for the rally— Gilead Sciences stock rose sharply after announcing an $11 billion deal to buy cancer specialist Kite Pharma on Aug. 28.

Positive clinical data has also spurred the rally. AbbVie shares are up 25% in just one month after the company unveiled strong results for experimental medicines in atopic dermatitis and rheumatoid arthritis. Johnson & Johnson and Bayer revealed sparkling new data late last month for their anticlotting blockbuster drug, Xarelto, which portend a large expansion of the drug’s sales potential.

But what hasn’t been happening is arguably just as important for investors. A movement to crack down on high drug prices appears to have fizzled in Washington, D.C. President Donald Trump, after repeatedly vowing to crack down on high drug prices during his campaign, has gone largely silent on the issue.

Meanwhile, leading Democrats in the Senate have turned their focus away from bills that would allow Medicare to negotiate drug prices directly with companies and toward single-payer health-insurance legislation. A single-payer system would be a huge negative for the drug industry, but that is years away at best.

Risks to drug prices haven’t vanished—two bills that could affect prices in California have reached the governor’s desk, though their fate is unclear. Investors can count on a full-throated legal challenge from the industry if they become law.

But relative calm on the drug-pricing front pushes the attractive investing traits of pharma to the forefront. These companies have predictable earnings and respectable dividends, and are relatively insensitive to the economy’s twists and turns. Valuations are generally in line with the broader market, which continues to trend higher.

Monthly returns of 8% aren’t realistic over the long term. But a calmer political environment should continue to mean happy shareholders.

www.wsj.com/articles/drug-stocks-bene...
voda
0
Schippers: medicijnen 150 miljoen goedkoper

Gepubliceerd op 15 sep 2017 om 08:21 | Views: 1.262

Galapagos 14:47
84,75 -1,86 (-2,15%)

DEN HAAG (AFN) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft door onderhandelingen met farmaceuten voor 155 miljoen euro aan besparingen op medicijnen bedongen in de afgelopen twee jaar. Dat bevestigt de bewindsvrouw vrijdag, na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Dure medicijnen vallen sinds enkele jaren niet meer standaard in het basispakket. Om de kosten van de zorg onder controle te houden onderhandelt de minister eerst over de prijs. De prijzen van 24 medicijnen gingen na de gesprekken die de minister voerde omlaag, schrijft het FD vrijdag. Zonder de besparingen hadden die medicijnen in totaal 620 miljoen euro gekost.

Hoewel de gesprekken tot dusver er altijd toe leidden dat een middel alsnog in het basispakket kwam, waarschuwt Schippers in het interview dat hier in de toekomst wel eens een einde aan kan komen. Als voorbeeld noemt ze het middel Orkambi, dat bedoeld is voor mensen met taaislijmziekte en gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar kost. De gesprekken over Orkambi liepen eerder dit jaar vast.

Onderhandelingen
De onderhandelingen met de producent van Orkambi zijn wel weer opgestart, maar zijn volgens Schippers ,,niet makkelijk''. Maar ze beschouwt Orkambi nog niet als verloren zaak. ,,Ik heb gezegd dat er ooit een medicijn komt waarbij we het niet gaan redden en dat ik zorgen heb over Orkambi. We zijn in onderhandeling en het gaat er stevig aan toe.''

In een interview dat zaterdag in het FD verschijnt gaat Schippers verder in op medicijnprijzen en andere zaken.
de tuinman
0
Baricitinib is een Janus-kinase (JAK) remmer voor orale toediening voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA). Het middel heeft een ander werkingsmechanisme dan de bestaande middelen bij RA. Daarom kan het middel een alternatief bieden voor patiënten in een vergevorderd stadium die niet (meer) reageren op beschikbare medicatie. Omdat langetermijneffecten onbekend zijn, heeft baricitinib vooralsnog geen plaats bij de behandeling van patiënten die niet eerder behandeld werden voor RA. Bijwerkingen die in de praktijk speciale aandacht vragen zijn herpes zoster infecties, verhoogd LDL-cholesterol, lymfoom en verminderde leverfunctie. Patiënten die baricitinib gebruiken dienen hiervoor een waarschuwingskaart te ontvangen.

www.medicijnbalans.nl/medicijngroepen...
voda
0
'Stap in goede richting voor Kiadis'

Gepubliceerd op 20 sep 2017 om 09:22 | Views: 1.532

Kiadis Pharma 16:07
6,13 +0,59 (+10,69%)

AMSTERDAM (AFN) - De speciale beoordeling die Kiadis Pharma heeft gekregen voor zijn belangrijkste middel van de Amerikaanse toezichthouder FDA is goed nieuws voor het bedrijf. Het zorgt ervoor dat makkelijker met de FDA kan worden overlegd wat goedkeuring van het middel kan versnellen. Dat concluderen analisten van KBC Securities.

De FDA verstrekte het leukemiemedicijn het Regenerative Medicine Advanced Therapy (RMAT)-stempel. Topman Arthur Lahr van Kiadis sprak van een belangrijke mijlpaal. ,,Het is een bevestiging van de FDA voor het significante potentieel van ATIR101'', zo zei hij.

KBC handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 17,50 euro. Het aandeel stond omstreeks 09.20 uur 6 procent hoger op 5,87 euro.
3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 15:46
Koers 26,640
Verschil -0,480 (-1,77%)
Hoog 26,980
Laag 26,640
Volume 45.549
Volume gemiddeld 80.773
Volume gisteren 86.317

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront