Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Stamceltechnologiebedrijf Ncardia haalt €10,5 mln op

Stamceltechnologiebedrijf Ncardia heeft €10,5 mln opgehaald bij een aantal Belgische en Nederlandse investeerders. De investering is vrijdag bekendgemaakt tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aan het Leidse bedrijf.

De investering helpt het bedrijf zijn eigen stamceltechnologie verder te ontwikkelen. Ncardia is een recent fusieproduct van het Nederlandse biotechbedrijf Pluriomics dat zogenoemde organen-op-een-chip maakt, en de Duitse branchegenoot Axiogenesis. De onderneming staat onder leiding van Stefan Braam, ceo en oprichter van Pluriomics.

Ncardia is actief in Europa en de Verenigde Staten. Het laatste land is veruit de belangrijkste markt voor farma- en biotechbedrijven.
Tot de investeringsmaatschappijen die Ncardia helpen met het versnellen van de groei behoren onder meer de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en enkele investeerders uit Wallonië, waar het bedrijf een productielocatie heeft.

Eerder dit jaar hadden bestaande investeerders ook al €4 mln in het bedrijf geïnvesteerd.

fd.nl/ondernemen/1227838/stamceltechn...
voda
0
Beursblik: positieve onderzoeksresultaten Galapagos valideren medicijn

Jefferies handhaaft Koopadvies.

(ABM FN-Dow Jones) De positieve resultaten van een onderzoek van Galapagos met patiënten met cystic fibrosss valideren het medicijn C1 corrector GLPG2222 en het platform voor cystic fibrosis. Dit stelde analist Peter Welford van Jefferies.

Het onderzoek geeft Galapagos tevens inzicht in de dosering. "De doses respons en tekenen van activiteit zijn bemoedigend in onze ogen", aldus de analist. Jefferies meldde tevens overtuigd te zijn van de 'blockbuster' potentie van kandidaatmedicijn filgotinib.

Welford is van mening dat de netto kaspositie van Galapagos ter waarde van 1,22 miljard euro, gemeten per 30 september, voldoende is om de plannen van het biotechbedrijf te financieren en daarnaast eventueel aanvullende overnames te kunnen doen.

Jefferies hanteert een Koopadvies en een koersdoel van 110,00 euro voor Galapagos.

Het aandeel noteerde maandag 3,9 procent hoger op 80,35 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Beursblik: MDxHealth breidt bereik SelectMDx snel uit in Europa

Biotechbedrijf sluit samenwerking met Spaanse Ferrer.

(ABM FN-Dow Jones) MDxHealth is in hoog tempo het bereik van SelectMDx aan het vergroten in Europa. Dit stelde KBC Securities maandag, nadat het biotechbedrijf voorbeurs een samenwerking aankondigde met Ferrer voor de uitrol van de prostaatkankertest in Spanje.

Volgens analist Lenny Van Steenhuyse is de samenwerking met Ferrer een van de vele distributiedeals die MDxHealth in de afgelopen maanden heeft afgesloten om SelectMDx zo breed mogelijk uit te rollen in Europa. Vergelijkbare deals zijn al gesloten in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten, zo merkte de analist op.

Bovendien kondigde MDxHealth in oktober nog een samenwerking aan met Swiss Unilabs, dat de SelectMDx IVD kit aankocht en de prostaatkankertest in zijn klinische laboratoria in negen Europese landen aanbiedt. "MDxHealth breidt het bereik van SelectMDx in Europa snel uit", concludeerde Van Steenhuyse.

KBC Securities handhaafde het koopadvies op MDxHealth met een koersdoel van 5,50 euro.

Het aandeel MDxHealth sloot vrijdag 7,1 procent hoger op 3,95 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europees Medicijnagentschap naar Amsterdam

Agentschap moet verhuizen vanwege Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) Het Europees Medicijnagentschap (EMA) verhuist van Londen naar Amsterdam. Dit is maandag besloten na een stemming van de landen van de Europese Unie.

De Europese tegenhanger van de Voedsel- en Warenautoriteit moet de Britse hoofdstad verlaten vanwege Brexit. Dit geldt ook voor de Europese Bankenautoriteit. Toch is het binnenhalen van de EMA lucratiever omdat er meer mensen werken, zo'n 900, en dankzij de jaarlijkse begroting van ruim 300 miljoen euro. Volgens een interne peiling onder medewerkers bestond het risico van een grote exodus wanneer een impopulaire locatie zou worden gekozen. Amsterdam zou evenwel de voorkeur genieten van een meerderheid van de EMA staf.

Van de 27 lidstaten deden er 16 een voorstel om het agentschap naar hun land te halen. Zij moesten voldoen aan bepaalde criteria, zoals een vliegveld in de buurt en een internationale school.

Tijdens de geheime stemming kozen 13 lidstaten voor Amsterdam en ook 13 voor Milaan. Een lidstaat onthield zich van een stem. Vanwege het gelijkspel moest loting de doorslag geven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken

De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken. Die kunnen nu nog te veel vragen voor hun medicijnen, vinden GroenLinks, SP en PvdA, en daarvan zijn patiënten de dupe zijn.

De drie partijen hebben een twintigtal plannen bedacht tegen ,,de uitwassen van de farmaceutische industrie'' en leggen die de Tweede Kamer en het kabinet voor. Ze willen onder andere fabrikanten eerder het recht geven door een ander uitgevonden medicijn te maken, zodat die sneller goedkoper wordt. Verder moet er een fonds komen voor onafhankelijk medisch onderzoek, dat zo niet de hand hoeft op te houden bij fabrikanten. Ook moet agressieve marketing worden tegengegaan, om te voorkomen dat artsen zich laten beïnvloeden.

GroenLinks, SP en PvdA willen verder een eind maken aan de geheimzinnigheid die rond onderhandelingen tussen kabinet en farmaceutische industrie hangt. Lopen onderhandelingen mis en houdt een medicijnfabrikant vast aan een te hoge prijs, dan moet de regering een patent aan de kant kunnen schuiven. Dan moet zij een andere fabrikant het recht geven om het medicijn te maken.

Vorige maand liep het getouwtrek over de prijs van een middel tegen taaislijmziekte hoog op. En volgende soortgelijke ruzies lijken alweer voor de deur te staan. Volgens de linkse oppositie is de macht van de fabrikanten te groot geworden en maken zij ,,monsterwinsten'' over de rug van patiënten.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/l...
voda
0
Stand still Galapagos tot eind 2017?

12 juli 2017
dna_galapagos
Beleggers die hebben ingezet op een overname van Galapagos dit jaar komen vooralsnog bedrogen uit. De overnamefantasie lijkt even te zijn verdwenen. Lijkt, want de geheimzinnige voorwaarden van de ‘stand still’ overeenkomst met Gilead kunnen wel eens snel eindigen.

Overnamegeruchten in combinatie met uitstekende onderzoeksresultaten voor het middel Filgotinib tegen reuma duwden de koers van het aandeel binnen korte tijd naar EUR 89,75. De Belgisch-Nederlandse medicijnmaker nieuwe stijl heeft in de vaart der volkeren handig gebruik weten te maken van de belangstelling van grote institutionele partijen. In april van dit jaar haalde het bedrijf gewoon even enkele honderden miljoenen op met een aandelenemissie in de Verenigde Staten.

AbbVie geduchte concurrent

Na deze succesvolle emissie is de glans van het aandeel verdwenen. Het ontbreken van overnamegeruchten en minder nieuws op het ‘onderzoeksfront’ is een combinatie die slecht valt bij beleggers.
Tegelijkertijd presenteerde concurrent AbbVie opvallend sterke onderzoeksresultaten voor haar kandidaatmedicijn tegen reuma. Volgens kenners is dit een tegenvaller voor de marktpotentie van Filgotinib, het vlaggenschip van Galapagos. Op dit moment heeft Galapagos een kleine achterstand in de race naar marktintroductie van haar reumamedicijn en dat zou kunnen betekenen dat AbbVie ervandoor gaat met een behoorlijk marktaandeel omdat ze simpelweg straks als eerste op de markt gaan zijn. Ondanks het gegeven dat de effectiviteit en veiligheid van Filgotinib aanmerkelijk beter waren, neemt dit de angst van beleggers niet volledig weg.
Als klap op de vuurpijl kampte Galapagos ook nog met een kleine tegenvaller in de vorm van haar kandidaatmedicijn tegen Cystic Fribosis (taaislijmziekte). Het onderzoek naar de triple combo (meerdere gen-toepassingen) voor Cystic Fribosis liep een kleine, maar niet noemenswaardige vertraging op. Beleggers lijken hier vooralsnog geen boodschap aan te hebben.

Ruime kaspositie

Galapagos raakt echter niet in paniek. De topman oogt vol vertrouwen over de kwaliteit van haar eigen reumamiddel. Daarbij biedt het resultaat van de zeer geslaagde emissie zicht op continuïteit dat op termijn rendement zou moeten opleveren. Het concern bezit momenteel een zeer ruime kaspositie van bijna 1,3 miljard euro. Met de hoge kosten die opgaan aan onderzoek is dit een ongekende luxe voor de biotechnologische onderneming. De onderzoeken kunnen nu zelfstandig gefinancierd worden. Van de Stolpe hoeft niet langer de hand op te houden bij de grote ‘farmareuzen’. Als gevolg daarvan hoeven eventuele toekomstige opbrengsten ook niet te worden gedeeld.

Topman wil geen overname

Onno van de Stolpe heeft altijd uitgesproken dat hij de diepe ambitie heeft om het concern uit te laten groeien tot een middelgrote zelfstandige en zeer succesvolle medicijnenmaker. Met deze vrije kas en een groeiende portefeuille aan zeer kansrijke medicijnen in de pijplijn lijkt er daarom geen vuiltje aan de lucht. Bovendien is het middel dat Galapagos in de maak heeft volgens specialisten veel beter dan het middel dat AbbVie op de markt gaat brengen.

Geheimzinnige afspraak

Feit blijft dat overnamespeculanten het aandeel de rug toekeren. Volgens kenners is dit begrijpelijk, maar niet slim. Waarom? Er is best wat geheimzinnigheid rond een mogelijke overname. Van de Stolpe heeft namelijk een ‘stand still-’ en ‘lock up’-overeenkomst met Gilead. De details ervan worden angstvallig geheim gehouden. Hoe dan ook; in deze overeenkomst heeft van der Stolpe afgedwongen dat Gilead geen bod op de onderneming mag doen tot een bepaalde tijd en/of op een bepaalde voorwaarde. Wanneer dat afloopt weet niemand. Tegelijkertijd mag in diezelfde overeenkomst Gilead de aandelen niet verkopen (lock-up). Hiervan loopt de termijn tot eind 2017.
Sommige kenners trekken de voorzichtige conclusie dat het moment van de lock up-periode en de duur van de stand still eenzelfde aflooptijd hebben. Deze aanname is eigenlijk vrij logisch. Dit betekent dat de Amerikanen Galapagos pas na eind 2017 mag overnemen.

Hoe dan ook; wie louter in Galapagos belegt vanwege een mogelijke overname komt – tot dit moment – in ieder geval bedrogen uit. Misschien verklaart dit de daling van de aandelenkoers. De overnamespeculant wil natuurlijk helemaal geen kas. Deze is niet geïnteresseerd in een goed gevulde pijplijn. De speculant wenst vurig dat er een zo hoog mogelijk bod komt op Galapagos. Het liefst één die uitmondt in een biedingstrijd tussen meerdere partijen.

Gilead blijft jager in ruste

Dat scenario behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Het Amerikaanse Gilead heeft nog steeds de beste papieren om Galapagos over te nemen. De Amerikaanse onderneming kampt met een ernstig groeiprobleem en morrende aandeelhouders. Het heeft een enorme berg contanten op de plank. Gilead heeft slechts 10% nodig van haar huidige kasmiddelen om de Belgisch-Nederlandse parel op te kopen. Ook bezit de Amerikaanse onderneming al 15% procent van de aandelen in Galapagos.
Daarnaast is Gilead de aangewezen partij omdat ze ook een overeenkomst hebben om Filgotinib op de markt te gaan brengen. De opbrengst moeten ze nu nog delen. Een overname zorgt ervoor dat alle opbrengsten naar Gilead gaan. En dat is niet mis. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan reuma. Wat ons betreft is Gilead daarmee slechts een jager in ruste.

Kansrijk aandeel

Dit is nog steeds een valide reden om het aandeel Galapagos nog niet af te schrijven. De stand still zal een keer eindigen. Misschien kan dit al aan het einde van dit jaar de weg vrij maken voor Gilead om de overname in gang te zetten.
Wanneer dat scenario niet opgaat, dan bezit de aandeelhouder met Galapagos een onderneming met opvallende kwaliteiten om snel en efficiënt genetische oorzaken van aandoeningen te herkennen en om deze te zetten in kant-en-klare targets waaruit kandidaatmedicijnen komen. Sterke voorbeelden hiervan zijn de snelheid waarmee de onderzoeken voor nieuwe medicijnen op het gebied van oogontsteking en taaislijmziekte zijn opgezet. Dit fundament is en blijft de basis voor beleggers om te investeren in deze kansrijke onderneming. Koersdoelen van serieuze bankanalisten variëren niet voor niets van 80 tot 110 euro per aandeel. Misschien is het een goed idee om gebruik te maken van de huidige malaise op de beurs. Het aandeel is waarschijnlijk niet heel lang in de aanbieding.

bustelberg.nl/stand-still-galapagos-t...
voda
0
RTL Z heeft de livevideo van RTL Z Beurs gedeeld.
Gisteren om 2:35 ·
Voor het RTL Z Beursspel is top-belegger Albert Jellema (ProBeleggen) op bezoek bij ceo Onno van de Stolpe van Galapagos. Samen met Janneke Willemse voert hij een live gesprek met de topman van het biotechbedrijf uit Leiden.
Instappen of niet? Speel mee met het beursspel: www.rtlzbeursspel.nl

www.facebook.com/rtlz/posts/149216883...
voda
0
Apotheker daagt farmaceuten uit: medicijn kan miljoenen goedkoper

Een Haagse apotheker gaat het dure taaislijmziekte-medicijn Orkambi zelf bereiden, hoewel hij weet dat hij daarmee mogelijk het patentrecht schaadt. Hij zegt het te kunnen maken voor alle 750 Nederlandse patiënten die waarschijnlijk baat hebben bij het middel. Dat zou jaarlijks een besparing van tientallen miljoenen euro's opleveren.

Apotheker Paul Lebbink komt op een pikant moment met zijn aankondiging. Morgen praat de Tweede Kamer over het geneesmiddelenbeleid. Daarbij zal ook worden gesproken over het patentrecht van de farmaceutische industrie en de beperkingen die dat oplevert voor apothekers om zelf medicijnen te maken. Minister voor Medische Zorg Bruins onderzoekt nog wat de mogelijkheden zijn voor apothekersbereiding van medicijnen waarop patent rust.

Lebbink is de eerste die Orkambi nu zelf gaat namaken. Hij zoekt daarmee de juridische grenzen op. Fabrikant Vertex heeft nog niet gereageerd.

Machtsmisbruik
Twee weken geleden overhandigde de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een advies aan Bruins. Daarin stelde de adviesraad dat het tijd is voor een andere aanpak van farmaceutische bedrijven. De overheid zou misbruik van de machtspositie door fabrikanten moeten aanpakken, bijvoorbeeld door apotheekbereiding te stimuleren.

"Dat middelen die onder patent zijn, door apothekers bereid mogen worden, is het belangrijkste onderdeel van dat advies", zegt Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie. "Dat zou echt een bom onder het systeem zijn. Het zou betekenen dat Orkambi voor een paar euro per pil gemaakt kan worden." Dat is precies wat apotheker Lebbink wil proberen. Een pil kost nu 100 euro, exclusief btw. Lebbink denkt het terug te kunnen brengen naar 20 euro.
"99,9 procent zeker dat ik een proces van farmaceut Vertex aan mijn broek krijg. Laat ze maar komen."
Apotheker Paul Lebbink
170.000 euro per patiënt per jaar wilde farmaceut Vertex oorspronkelijk hebben voor het taaislijmziekte-medicijn Orkambi. Naar verwachting werkt het medicijn bij de helft van de 1500 patiënten in Nederland. Dat zou neerkomen op een bedrag van 127,5 miljoen euro.

Voormalig VWS-minister Schippers ging niet akkoord met de prijs die Vertex vroeg. Hoewel bedragen tijdens onderhandelingen geheim gehouden worden, liet Schippers in de Tweede Kamer doorschemeren dat ze een prijskorting van 63 procent wilde op Orkambi.

Vertex voerde een keiharde lobby, waarbij de roep om medeleven voor de patiënten werd ingezet, zo reconstrueerde NRC afgelopen weekend.

Na maandenlang onderhandelen maakte Schippers eind oktober bekend dat er een deal was bereikt met Vertex: Orkambi kwam in het basispakket. Dat was de hoofdboodschap, en ook meteen de enige boodschap, want de inhoud van de deal met Vertex is nog steeds geheim.

China

"Ook als de minister die 63 procent korting op 170.000 euro heeft bedongen, durf ik te stellen dat wij het voor een derde van het overgebleven bedrag kunnen maken", zegt Lebbink. "Als we de grondstoffen groot inkopen, kan het voor 20.000 per patiënt per jaar." Productie voor 750 patiënten per jaar durft hij aan: "Daar zie ik niet tegenop. Cannabis-olie maken we ook voor heel Nederland. En dat voor meer dan 1000 patiënten per maand."

"We hebben een leverancier voor de grondstoffen gevonden in China. Daar gaan we bestellen, en vervolgens natuurlijk goed onderzoeken of het geen verontreinigde stoffen zijn. Natuurlijk moeten we nog kijken of het allemaal lukt. Maar we kunnen zelf best een beetje investeren, dus we gaan het gewoon proberen. Eerst op kleine schaal. Zonder dat we een verplichting aangaan, kijken of we het kunnen waarmaken."

Nek uitsteken?
Lebbink zegt het zeker niet als vrijwilligerswerk te zien. "Natuurlijk moeten apothekers ook winst maken. Maar wij hoeven geen absurd hoge onderzoekskosten terug te verdienen. Ik snap heus wel dat een bedrijf als Vertex die wel heeft, maar het probleem is dat ze niet open zijn over de hoogte van die onderzoekskosten. En dat ze tegelijkertijd exorbitant profiterende aandeelhouders achter zich hebben, geeft ze het nadeel van de twijfel."

Hij zegt het niet te doen om de industrie dwars te zitten. "We betalen die dure medicijnen met geld dat we met collectieve middelen moeten ophalen. Daar verwacht ik uitleg. De industrie moet toegeeflijker worden." Toegeeflijkheid is zeker niet wat hij van Vertex verwacht: "99,9 procent zeker dat ik een proces van fabrikant Vertex aan mijn broek krijg", zegt Paul Lebbink. "Maar laat ze maar komen. Ik reken op genoeg steun."

Hoogleraar Schellekens spreekt vertrouwen uit in de apotheker. "Ik denk dat hij het zou kunnen. En ik vind de prijs die hij rekent zelfs nog aan de hoge kant. Maar het product van Paul gaat alleen voorgeschreven worden als de overheid dat verplicht maakt."
Kunnen apothekers alle medicijnen namaken?
"Nee", zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP. "En dat willen we ook niet. Zeventig procent van de geneesmiddelen is generiek, zonder patent, en kost maar 2,50 euro per maand. Die kunnen apothekers wel namaken, maar dat wil je niet, tenzij ze niet beschikbaar zijn. Dat gebeurt geregeld door de extreem lage prijzen, waardoor fabrikanten ermee kappen."

Van oudsher richten apothekers zich vooral op het bereiden van medicijnen die maatwerk vereisen. Het is toegestaan om medicijnen na te maken, maar alleen voor hun eigen patiënten. Rond middelen waar patent op rust bestaat vaak onduidelijkheid. Ze mogen het in ieder geval niet doorverkopen aan andere apothekers.

De apothekers denken dat er meer heel dure middelen zijn dan alleen Orkambi, die ze goedkoper na kunnen maken. Maar daar hebben ze nog geen inventarisatie van gemaakt. "Als er een betaalbaar en beschikbaar middel is, willen we het middel liever niet zelf bereiden."

Middelen die apothekers niet 'zomaar' na kunnen maken, zijn zogenoemde 'biologicals', want dat zijn eiwitten. "Dat is wat ingewikkelder en hebben we niet geleerd tijdens de opleiding", zegt Lebbink.

Zowel Lebbink als Schellekens denken dat het namaken van biologicals op termijn wel mogelijk is. "Het namaken van sommige biologicals kan nu al", zegt Schellekens. "En namaken van biologicals is soms zelfs makkelijker dan van klassieke medicijnen."

nos.nl/artikel/2203912-apotheker-daag...
voda
0
Vader en zoon vinden anti-katerpil uit

VIDEO
Vanavond weer een zakelijk diner met wat 'verplichte' glaasjes wijn en morgen toch fris op die vergadering verschijnen? Student geneeskunde aan de Radbouduniversiteit Niels Pesser heeft het medicijn. Samen met zijn vader, die apotheker is, verkoopt hij anti-katerpil Zober!

Leoni Andriessen, Mathijs Noij en Job van der Meer 21 nov. 2017 Laatste update: 18:21

Wat kost zo'n pil?

Drie weken geleden zijn Jacco en Niels Pesser gestart met de verkoop van Zober! Een doosje met zes pillen kost 5,95 euro, een doosje met 24 pillen 21,95 euro. Voor een optimale werking, zo staat in de bijsluiter te lezen, moeten er evenveel pillen geslikt worden als geconsumeerde glazen alcohol. Dat kan gedurende de avond, of allemaal voor het slapengaan. De dosering is wel afhankelijk van gewicht, lengte en hoe goed je alcohol kan verdragen.

Het wat dure pilletje levert Niels en Jacco Pesser geen grote winstmarge op. De grondstof, in meest geconcentreerde vorm, is duur, zegt Niels. De kleine oplage van produceren en opstartkosten zijn een andere reden. ,,Bij een grotere productie wordt hij wellicht goedkoper.’’

Een pil die een paar jaar nodig heeft gehad om ontwikkeld te worden, zo schrijft het Nijmeegse universiteitsblad Vox. Het idee ontstond een jaar of vier geleden tijdens een fietsvakantie. Na een fietstocht door de bergen ploften vader en zoon neer in een restaurant. Daar werd gegeten, met een aantal glazen alcohol.

‘Dan zit je de volgende ochtend toch minder lekker op de fiets’, vertelt Niels in Vox. ‘Toen zijn we gaan nadenken: zouden we daar niet iets aan kunnen doen?’ Terug in Nederland gingen de twee op zoek in de wetenschappelijke literatuur over katers. Niels’ ervaring als student geneeskunde, en Jacco’s kennis als apotheker, kwamen daarbij goed van pas. Ze vonden iets zo alledaags is, dat het bijna te mooi is om waar te zijn: groene thee.

De apotheek van zijn vader in het Brabantse Hoeven werd de proeftuin, waar een combinatie van werkzame stoffen, bindmiddelen en een basis van speciale groene thee uit China tot pil is gesmeed. Welke combinatie zeggen ze niet. ‘We willen niet dat grote bedrijven onze receptuur kunnen namaken’, verklaart Jacco.

Uit die groene thee wordt de cafeïne gehaald – die stof is niet bevorderlijk voor een goede slaap. En omdat er in de thee maar een kleine hoeveelheid van de werkzame stof zit is indampen nodig om een hogere concentratie in de pil te stoppen. En dat is nodig, want anders moet je wel heel veel groene thee drinken om het katergevoel weg te krijgen, zegt Niels.

Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat
Hoogleraar Fras Russel

Niet overtuigd
Niels en Jacco Pesser in de apotheek van vader.
Niels en Jacco Pesser in de apotheek van vader. © PR

Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie van de Radboud Universiteit, dook op verzoek van Vox in de wetenschappelijke literatuur die er is over het effect van groene thee op katers. Dat verband bestaat wel, zegt hij, alleen is nooit aangetoond dat het een kater volledig kan doen verdwijnen. ‘Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat. Het effect van thee op de afbraak van alcohol gaat om 10 tot 15 procent. Heeft het lichaam normaal een uur nodig om een glas bier af te breken, dat doet het daar nu vijftig minuten over. Dat zet niet veel zoden aan de dijk.’ Bovendien, zo benadrukt Russel, kwam dat resultaat uit een studie met muizen. ‘Bij mensen is het allemaal niet uitgezocht.’

Katerig gevoel

Zober!
Zober! © PR

Toch zegt Niels dat de mensen uit de eigen kring waarin de pil nu getest is geen hoofdpijn of misselijkheid hadden. In de afgelopen drie weken zijn er ongeveer honderd doosjes besteld en mensen bestellen ook opnieuw. Ze horen positieve geluiden. ,,Het kan wel zijn dat je vermoeid bent als je wat weinig slaap hebt gehad. Sommigen hadden een wat droge mond, maar dat kan ook door uitdroging komen. Een katerig gevoel had niemand.’’ Hij gelooft niet dat een placebo-effect dat bij iedereen kan doen.

Maar wetenschappelijk bewijs is er niet, geeft hij toe. En dat zit ook niet in de planning. ,,Een wetenschappelijke studie naar de werking is duur, kost veel tijd en de noodzaak is er ook niet. Omdat het voedingssupplementen zijn en niet om een medicijn gaat, hoeft het niet.’’ Het betekent wel dat mensen van hun anti-katerpil denken dat het het zoveelste 'wondermiddeltje' is. ,,Dat is ons manco’’, zegt hij.

www.ad.nl/nijmegen/vader-en-zoon-vind...
jip banaan!
0
Uit het FD vlgs Bartjens

Jammer, Galapagos was eigenwijs

Had Onno van de Stolpe een jaar geleden maar geluisterd. Op deze plaats kreeg de topman van Galapagos het advies om de vijf andere Nederlandse biotechbedrijven met een beursnotering over te nemen. Alle vijf. Galapagos heeft immers geld zat. Meer dan een miljard euro kasgeld staat op een bankrekening te verpieteren.
De vijf andere biotechbedrijven hadden een jaar geleden een gezamenlijk beurswaarde van €820 mln. Wat hadden Van de Stolpe en Galapagos verdiend als ze het advies hadden opgevolgd?

Hier onder zo de rekensom. Eerst nog even vaststellen: beleggen in de ontwikkeling van geneesmiddelen is riskant. De bedrijven hebben niet of nauwelijks omzet, stapelen meestal verlies op verlies en hebben steeds positieve onderzoeksresultaten nodig om hun koers op peil te houden. De koersen kunnen enorm schommelen.
De beruchte volatiliteit pakte negatief uit voor drie van de vijf branchegenoten van Galapagos. Afgelopen twaalf maanden zagen Merus, ProQr en Kiadis hun koersen dalen. De eerste twee hebben een notering aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Kiadis heeft een beursnotering in Amsterdam en Brussel.
Vooral ProQr dat een medicijn tegen taaislijmziekte of cystic fibrosis ontwikkelt, heeft een moeilijk jaar achter de rug. De beurswaarde van het bedrijf is met €55 mln afgenomen. De teruggang bij Merus (minus €20 mln) en Kiadis (minus €15 mln) is beperkter. Samen zijn de drie nog altijd goed voor een beurswaarde van €470 mln.
De andere twee beursgenoteerde biotechbedrijven hebben het afgelopen jaar juist heel goed gedaan: de koersen van Uniqure en Pharming zijn omhoog geschoten.
Uniqure voerde een aanpassing door in zijn experimentele gentherapie tegen hemofilie-B die het bedrijf weer helemaal op de kaart heeft gezet. De beurskoers van het Amsterdamse biotechbedrijf verdubbelde vorige maand in een week tijd. De beurswaarde van Uniqure is afgelopen twaalf maanden gestegen van €170 mln naar €390 mln.
Nog groter is de koerswinst van Pharming. De beurswaarde van het Leidse biotechbedrijf bevond zich een jaar geleden op een dieptepunt: €90 mln. Inmiddels bedraagt die €690 mln.
Samen zijn de vijf collega's van Galapagos nu dus €1.550 mln waard - tegenover €820 mln een jaar geleden.
Met andere woorden: Galapagos had een vijfvoudige acquisitie ruimschoots terugverdiend. Zelfs als het steenrijke biotechbedrijf een overnamepremie van 25% had betaald en de overnamesom was uitgekomen op €1 mrd. Dan nog hadden Van de Stolpe en Galapagos op hun investering een rendement gemaakt van 55%.
Bijkomend voordeel: Galapagos was zelf een stuk groter geworden en daarmee een minder aantrekkelijke overnameprooi voor een groot buitenlands farmabedrijf.
Reageren? bartjens@fd.nl

Bartjens
voda
0
'Snel meer duidelijkheid over peperduur medicijn tegen SMA'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) hoopt dat binnen enkele weken meer duidelijk wordt over het voorlopig beschikbaar komen van het dure medicijn Spinraza voor een kleine groep ernstige gevallen. Dat heeft hij vandaag laten weten, na een gesprek met fabrikant Biogen.

ANP/Ruben Koenes 22-11-17, 17:25
1
Dirkje heeft per jaar drie injecties nodig, die per stuk 83.000 euro kosten
Patty Wijnen

Het middel Spinraza, een medicijn voor mensen met de zeldzame spierziekte SMA, is tot de Nederlandse markt toegelaten, maar wordt nog niet door verzekeraars vergoed. Het Zorginstituut, een van de belangrijkste adviseurs van de minister, is momenteel de effectiviteit van het medicijn aan het wegen. Zo'n beoordeling duurt doorgaans enkele maanden.

Bruins riep de fabrikant eerder al op het middel beschikbaar te stellen aan SMA-patiënten. De gesprekken die de minister de komende weken hierover met Biogen voert, staan los van pogingen om Spinraza in het basispakket te krijgen. Die komen daarna, benadrukt Bruins.

PvdA, SP en GroenLinks hebben vanochtend in de Tweede Kamer al een initiatiefnota ingediend om nieuwe en vrijgegeven medicijnen alvast aan patiënten te verstrekken, terwijl de definitieve prijs nog niet is uitonderhandeld.

Onderhandeling
Indirecte aanleiding daarvan is de media-aandacht die ontstond voor het selecte groepje patiënten dat kampt met MSA. ,,Dirkje heeft per jaar drie injecties nodig, die per stuk 83.000 euro kosten", vertelt haar moeder Patty Wijnen aan tafel bij het televisieprogramma Pauw. Haar dochter krijgt het medicijn dankzij de welwillendheid van een arts in Frankrijk. ,,In vier maanden tijd heeft Dirkje een enorme vooruitgang geboekt."

Nederland onderhandelt nog over de prijs van Spinraza met het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Biogen, dat het medicijn tegen SMA ontwikkeld heeft. Zo lang daarover nog geen overeenstemming is bereikt, staan patiëntjes als Dirkje in de kou en blijven zij verstoken van levensreddende middelen. Dat moet anders, vinden de drie linkse partijen.

www.ad.nl/politiek/snel-meer-duidelij...
voda
0
Beursupdate: ASIT biotech fors hoger in Brussel

Winstnemingen in Brussel.

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag lager van start gegaan. Kort na aanvang koerste de Bel20 index 0,4 procent lager naar 3.955,14 punten.

Onder de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen was UCB met minder dan een procent de grootste daler.

In de tweede lijn was EVS een opvallende stijger met drie procent. Gimv verloor daarnaast krap een procent. Het halfjaarresultaat van de investeringsmaatschappij GIMV kwam uit op 62,6 miljoen euro, ofwel 2,46 euro per aandeel. Vorig jaar in dezelfde periode was dit nog 85,1 miljoen euro. Met deze krap 63 miljoen euro zit GIMV naar eigen zeggen ook dit jaar op schema om een rendement op eigen vermogen te realiseren in lijn met de langetermijndoelstelling. KBC Securities verlaagde als gevolg van de resultaten het koersdoel voor de investeringsmaatschappij.

ASIT biotech kreeg van het Europees Octrooi Bureau een tweede patent voor het verbeterde productieproces bij actieve ingrediënten in ASIT+ kandidaatproducten die zich richten op pollen-, mijt- en voedselallergieën. Het biotechbedrijf koerste meer dan zeven procent hoger.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
‘Ik voel de urgentie om de farmawereld te veranderen’

Het is een beetje een groot woord, zegt oud-minister Ronald Plasterk, maar hij gebruikt het toch: systeemverandering. 'Ik heb het gevoel dat ik hier bij Mytomorrows deel kan zijn van een systeemverandering, een grote verandering. Dat vind ik mooi.'

Plasterk maakte eerder deze maand bekend dat hij een nieuwe baan heeft gevonden. De keuze was tamelijk verrassend, of zoals hij het zelf noemt: 'spannend'. De gewezen PvdA-minister van binnenlandse zaken treedt als chief scientific officer in dienst van Mytomorrows, een jong Nederlandse bedrijf dat de ambitie heeft om de Spotify, Booking of Uber te worden van de geneesmiddelensector.

Mondigere patiënten
De nieuwe werkgever van Plasterk maakt zelf geen medicijnen maar levert experimentele geneesmiddelen voor patiënten voor wie nog geen behandeling beschikbaar is. Bijvoorbeeld patiënten met alvleesklierkanker. Het gaat vaak om mensen die niet in aanmerking komen voor deelname aan een officieel testprogramma voor nog niet goedgekeurde medicijnen. Die patiënten en hun artsen kunnen in het databestand van Mytomorrows op zoek gaan naar medicijnen waar ze mogelijk iets aan hebben.

CV
Ronald Plasterk (1957) studeerde economie en biologie in Amsterdam en Leiden. In 1984 promoveerde hij op genetisch onderzoek naar de platworm, waarna hij carrière maakte in de wetenschap. In 2007 stopte Plasterk als hoogleraar in de moleculaire genetica en werd minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de PvdA. Tussen 2010 en 2012 was hij Tweede Kamerlid. Van 2012 tot 2017 was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Door de opkomst van internet zijn patiënten volgens Plasterk mondiger geworden. Ze wachten niet meer af, maar gaan zelf op zoek naar mogelijke behandelingen, ook als die nog niet officieel zijn goedgekeurd. 'Patiënten zien bijvoorbeeld dat in Frankrijk een middel wordt getest of al wordt gebruikt voor een aanverwante aandoening. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Anders krijgen we dingen die ik niet wil: medisch toerisme, geneeskunde voor de rijken of gekkigheid.'

Start-up
Plasterk vertelt zijn verhaal in het nieuwe onderkomen van Mytomorrows in Amsterdam-West, waar de typische sfeer van een start-up hangt. Hij is al begonnen aan zijn introductieprogramma, hoewel hij pas over twee weken officieel bij het bedrijf in dienst treedt. 'Ik heb een gevoel van urgentie, het gebeurt nu', zegt hij. 'Een paar weken vrij kon ik wel gebruiken, maar ik hoef geen half jaar naar Tibet om mezelf weer te vinden of zo. Ik hoop mezelf in het werk te vinden.'

Met zijn nieuwe functie keert de oud-minister in zekere zin terug naar de periode voordat hij de politieke arena betrad, naar de tijd dat hij een gevierd moleculair bioloog en hoogleraar was. Bij Mytomorrows wordt hij chief scientific officer en lid van het managementteam. 'Als ik aan boord stap, dan wil ik ook mee kunnen doen met het gesprek. Al is het laatste woord natuurlijk aan de ceo', zegt hij met een blik op Mytomorrows-ceo Ronald Brus, die ook is aangeschoven.

Legitieme vragen
Plasterk zal onder meer overleggen met de wetenschappelijke wereld over de vraag hoe de patiëntgegevens van de Mytomorrows-programma's het beste zijn te gebruiken. 'Met het klassieke onderzoek onder duizenden patiënten kun je heel nauwkeurig de werkzaamheid vaststellen. Dat kan niet met een programma van vervroegde toegang, omdat een controlegroep ontbreekt. En dat roept hele legitieme vragen op.'

Het gesprek komt op de verwijten die Mytomorrows ten deel zijn gevallen en die het bedrijf soms het adjectief 'omstreden' hebben bezorgd. De onderneming zou valse hoop bieden aan doodzieke patiënten, zou hen blootstellen aan onverantwoorde risico's of hen op hoge kosten jagen. Die verwijten waren volgens Plasterk jaren geleden misschien deels terecht, maar nu niet meer. 'Het is geen schande dat het bedrijf kritiek heeft geïncasseerd en de koers heeft bijgesteld.'

Placebo
'Alle medicijnen die Mytomorrows nu levert, hebben twee onderzoeksfases ondergaan. De bijwerkingen zijn bekend, de dosering ook en er is een indicatie dat het middel werkt. Bovendien: de medicijnen worden vergoed', aldus Plasterk. De oud-minister kaatst de bal ook terug: bij de testprogramma's van de farmabedrijven krijgt de helft van de patiënten niet het echte medicijn maar een placebo. 'Als je ernstig ziek bent en je doet mee aan een onderzoek, dan wil je toch liever het echt middel.' Overigens: als een patiënt al in aanmerking komt voor een testprogramma, kan hij of zij niet bij Mytomorrows terecht.

Nederland, Amsterdam,16 november 2017 Ronald Blus en Ronald Plasterk, MyTomorrowsFoto: Elmer van der Marel voor het FD

Ceo Ronald Brus mengt zich ook in het gesprek, om te onderstrepen dat zijn bedrijf heel veel geld en energie steekt in de opbouw van een 'superzoekmachine' voor medicijnen. 'Hoezo valse hoop?', zegt Brus. 'We hebben de grootste database ter wereld voor medicijnen in ontwikkeling. Dus patiënten en artsen komen bij ons terecht, net zoals je bij Amazon terecht komt als je een boek bestelt. Onze data zijn heel betrouwbaar en verifieerbaar. Daar zijn we heel goed in.'

Salaris voorlopig geheim
‘Die zag ik al van kilometers ver aankomen’. Ronald Plasterk, de kersverse cso van MyTomorrows, moet glimlachen om de vraag hoeveel hij gaat verdienen bij het farmabedrijf. Slechts een maand zat de oud-minister van Binnenlandse Zaken voor de PvdA werkloos thuis. Hij weet zelfs niet of hij überhaupt wachtgeld heeft gekregen. ‘Ik heb wel wat formulieren ingevuld’, zegt hij losjes. Maar de hoogte van zijn salaris blijft voorlopig geheim. ‘Hij verdient in ieder geval meer dan ik’, springt ceo Ronald Brus tussenbeide. Brus werd een vermogend man na de verkoop van het Leidse biotechbedrijf Crucell, waar hij de leiding had. Hij keert zichzelf nu helemaal geen salaris uit. Gebruikelijk is dat nieuwkomers naast een salaris een optiepakket krijgen dat later – bijvoorbeeld bij een eventuele beursgang - kan worden verzilverd. Plasterk was als minister verantwoordelijk voor de invoering van de Wet Normering Topinkomens waarin topsalarissen in het publieke domein gemaximeerd zijn en is toch een tikkeltje verlegen met de geheimzinnigheid. ‘Wat mij betreft had mijn salaris openbaar mogen zijn. Ik hoef me er niet voor te generen, maar ik voeg me naar het beleid van het bedrijf.’

Betaalbaar
Uiteindelijk gaat Mytomorrows verder dan versnelde toegang bieden tot medicijnen die nog niet officieel zijn goedgekeurd. Doel is medicijnen weer betaalbaar te maken. Om dat punt te onderstrepen, herhaalt Brus steeds twee cijfers: vorig jaar heeft de farmaceutische industrie $150 mrd geïnvesteerd in R&D, terwijl er slechts 22 nieuwe medicijnen in de Verenigde Staten werden goedgekeurd. 'De kosten per medicijnen worden steeds hoger', aldus Brus. 'We moeten een ander model vinden.'

$150 mrd
Investeerde de farmaceutische industrie vorig jaar, terwijl e slechts 22 nieuwe medicijnen werden goedgekeurd in de VS

Ronald Plasterk denkt ook dat het anders moet en dat internet een sleutel biedt. Hij heeft afgelopen weken zijn oor her en der te luister gelegd en kreeg veel positieve reacties op zijn overstap. 'Mensen met gevoel voor interessante maatschappelijke bewegingen zeggen: dat lijkt me interessant. Het huidige farmaceutische model zit op slot. Er moet iets gebeuren.'

fd.nl/ondernemen/1228064/ik-voel-de-u...
voda
0
PERSBERICHT: Galapagos verhoogt kapitaal door uitoefening van warrants

Mechelen, België; 23 november 2017, 22.01 CET; gereglementeerde
informatie - Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) kondigt een
kapitaalverhoging aan als gevolg van de uitoefening van warrants.

Galapagos heeft 41.000 nieuwe aandelen uitgegeven op 23 november 2017,
met een totale kapitaalverhoging van EUR353.835,00 (inclusief
uitgiftepremie) tot gevolg.

Overeenkomstig de regels van het warrantuitoefeningsprogramma van
Galapagos' directiecomité, dat erin voorziet dat leden van het
directiecomité automatisch een minimum aantal warrants uitoefenen
onder bepaalde voorwaarden, heeft CEO Onno van de Stolpe 15.000 warrants
uitgeoefend en hebben twee andere leden van het directiecomité in
het totaal 22.500 warrants uitgeoefend.

Overeenkomstig de Belgische transparantiewetgeving([1] #_ftn1) deelt
Galapagos mee dat haar maatschappelijk kapitaal thans EUR275.509.753,48
bedraagt; het totaal aantal stemrechtverlenende effecten bedraagt
50.936.778, wat gelijk is aan het totaal aantal stemrechten (de
"noemer"); alle stemrechtverlenende effecten en alle stemrechten zijn
van dezelfde categorie. Het totaal aantal rechten (warrants) om in te
schrijven op nog niet uitgegeven stemrechtverlenende effecten bedraagt
3.970.807, wat tevens gelijk is aan het totaal aantal stemrechten dat
bij de uitoefening van die warrants kan worden verkregen. Galapagos
heeft geen in stemrechtverlenende effecten converteerbare obligaties
noch aandelen zonder stemrecht uitstaan.

Over Galapagos

Galapagos (Euronext & NASDAQ: GLPG) is een biotechnologiebedrijf in de
klinische fase, gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van
geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Onze pijplijn bestaat uit
Fase 3 studies tot onderzoeksprogramma's in cystic fibrosis,
ontstekingsziekten, fibrose, artrose en andere ziekten. Ons target
discovery platform heeft drie nieuwe mechanismen opgeleverd die
veelbelovende resultaten tonen bij patiënten met ontstekingsziekten,
idiopathische longfibrose en atopische dermatitis. We richten ons op het
ontwikkelen en het commercialiseren van nieuwe medicijnen die
mensenlevens verbeteren. De Galapagos groep, met inbegrip van
fee-for-service dochter Fidelta, heeft ongeveer 578 medewerkers,
werkzaam in het hoofdkantoor in Mechelen, België en in de
vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië. Meer informatie op
www.glpg.com.

Contact

Investeerders:
Elizabeth Goodwin
VP IR & Corporate Communications
+1 781 460 1784
Paul van der Horst
Director IR & Business Development
+31 71 750 6707
ir@glpg.com
Media:

Evelyn Fox
Director Communications
+31 6 53 591 999
communications@glpg.com
Toekomstgerichte verklaringen

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Dergelijke
verklaringen zijn geen garanties voor toekomstige resultaten. Deze
toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie
van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om
toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken, tenzij dit
specifiek wettelijk of reglementair verplicht is.

([1] #_ftnref1) Wet van 2 mei 2007 betreffende de openbaarmaking van
belangrijke deelnemingen van emittenten waarvan aandelen zijn toegelaten
tot de verhandeling op een gereglementeerde markt.

GLPG Q4 warrants: hugin.info/133350/R/2151683/826082.pdf

This announcement is distributed by Nasdaq Corporate Solutions on behalf
of Nasdaq Corporate Solutions clients.

The issuer of this announcement warrants that they are solely
responsible for the content, accuracy and originality of the information
contained therein.

Source: Galapagos NV via Globenewswire

www.glpg.com

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
PERSBERICHT: JPMorgan Chase & Co meldt deelneming van 3,12% in TiGenix


Leuven (BELGIË) - 24 november 2017, 22:00h CET - TiGenix NV
(Euronext Brussels en Nasdaq: TIG; "TiGenix") maakt vandaag een
transparantiekennisgeving bekend overeenkomstig artikel 14 van de
Belgische wet van 2 mei 2007 op de openbaarmaking van belangrijke
deelnemingen in emittenten waarvan aandelen zijn toegelaten tot de
verhandeling op een gereglementeerde markt en houdende diverse
bepalingen.

Samenvatting van de kennisgeving

Op 15 november 2017 ontving TiGenix een transparantiekennisgeving van
JPMorgan Chase & Co, volgend op de verwerving van aandelen op 9 november
2017, waarna JPMorgan Chase & Co (via haar dochtervennootschap J.P.
Morgan Securities LLC) 8.557.505 stemrechten heeft in TiGenix (3,12% van
het totaal aantal stemrechten). Ten gevolge hiervan werd de drempel van
3% overschreden.

Inhoud van de kennisgeving

Datum van de kennisgeving: 15 november 2017.

Reden van de kennisgeving: verwerving van stemrechtverlenende effecten
of stemrechten.

Kennisgevingsplichtige persoon: JPMorgan Chase & Co (met adres te c/o CT
Corporation, 1209 Orange Street, Wilmington, DE19801, VSA), die een
moederonderneming/controlerende persoon is.

Datum waarop de drempel werd overschreden: 9 november 2017.

Overschreden drempel: 3%.

Noemer: 274.287.190.

Details van de kennisgeving: volgend op de verwerving van aandelen, was
het aantal stemrechten als volgt:


-- JPMorgan Chase & Co had 0 stemrechtverlenende effecten; en

-- J.P. Morgan Securities LLC had 8.557.505 stemrechtverlenende effecten
(3,12% van het totaal aantal stemrechten).


Keten van gecontroleerde ondernemingen via dewelke de deelnemingen
daadwerkelijk wordt gehouden: J.P. Morgan Securities LLC wordt
gecontroleerd door J.P. Morgan Broker - Dealer Holdings Inc., die wordt
gecontroleerd door JPMorgan Chase Holdings LLC , die wordt gecontroleerd
door JPMorgan Chase & Co.

Bijkomende informatie: deze positie verwijst naar aandelen van derden
waarvan gebruiksrechten gehouden worden.

Dit persbericht en de hogergenoemde kennisgeving kunnen worden
geraadpleegd op onze website:


-- persbericht: tigenix.com/news-media/

-- kennisgevingen:
tigenix.com/investors/share-informati...


Voor meer informatie

TiGenix

Claudia Jiménez

Senior Director Investor Relations and Communications

Tel: +34918049264

Claudia.jimenez@tigenix.com

Over TiGenix

TiGenix NV (Euronext Brussels en NASDAQ: TIG) is een geavanceerd
biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe behandelingen ontwikkelt voor
ernstige medische aandoeningen door de ontstekingsremmende eigenschappen
van allogene, of van een donor afkomstige, stamcellen te gebruiken.

Het hoofdproduct van TiGenix, Cx601, heeft met succes een fase
III-klinische studie in Europa afgerond voor de behandeling van complexe
perianale fistels, een ernstige en verzwakkende complicatie van de
ziekte van Crohn. Cx601 is ingediend voor goedkeuring in Europa en een
wereldwijde fase III-studie, bedoeld om een toekomstige aanvraag voor
een licentie voor een biologisch middel (Biologics License Application,
BLA) in de VS te ondersteunen, is in 2017 van start gegaan. TiGenix
heeft een licentieovereenkomst afgesloten met Takeda, een wereldwijd
farmaceutisch bedrijf dat actief is op het gebied van de
gastro-enterologie, waardoor Takeda de exclusieve rechten heeft
verworven om Cx601 buiten de VS te ontwikkelen en op de markt te brengen
voor complexe perianale fistels. Het tweede uit vetweefsel afkomstig
product van TiGenix, Cx611, doorloopt een fase I/II-studie bij ernstige
sepsis, een belangrijke oorzaak van sterfte in de ontwikkelde wereld.
Tenslotte heeft AlloCSC-01, gericht op acute ischemische hartziekte,
positieve resultaten aangetoond in een fase I/II-studie bij acuut
myocardinfarct (AMI). TiGenix heeft haar hoofdzetel in Leuven en heeft
vestigingen in Madrid (Spanje) en Cambridge, Massachusetts (VS). Voor
meer informatie, ga naar www.tigenix.com.

This announcement is distributed by Nasdaq Corporate Solutions on behalf
of Nasdaq Corporate Solutions clients.

The issuer of this announcement warrants that they are solely
responsible for the content, accuracy and originality of the information
contained therein.

Source: TiGenix via Globenewswire

www.tigenix.com

(END) Dow Jones Newswires

November 24, 2017 16:00 ET (21:00 GMT)
Forecast2006
0
LEIDEN (AFN) - Pharming heeft een verzoek tot een aanvullende licentie voor zijn medicijn Ruconest ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Dat bleek maandag.

Het betreft een aanvullende licentie voor Ruconest bij zogenoemde routinematige profylaxe ter voorkoming van aanvallen bij volwassen en adolescente patiënten van erfelijk angio-oedeem.
voda
0
Probiodrug en Crossbeta blijven samenwerken

Gepubliceerd op 5 dec 2017 om 07:20 | Views: 630

Probiodrug 15:01
11,65 -0,25 (-2,10%)

HALLE (AFN) - Probiodrug en Crossbeta Biosciences verlengen de samenwerkingsovereenkomst die zij vorig jaar sloten. Dat maakten de twee biotechnologiebedrijven dinsdag bekend, zonder in te gaan op financiële details.

Het Duitse Probiodrug, dat genoteerd is aan de beurs in Amsterdam, werkt aan geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer. Daarbij maakt het gebruik van technologie die ontwikkeld is door het Nederlandse Crossbeta.

Het samenwerkingsprogramma heeft tot dusver prima resultaten opgeleverd en heeft voldaan aan alle belangrijke doelstellingen, aldus Probiodrug.
Berdientje
0
Shire werkt samen met Rani Therapeutics om orale factor VIII-therapie te ontwikkelen; aandelen van 1%
5 december 2017 10:07 uur ET
seekingalpha.com/news/3316356-shire-t ...

5 december 2017 10:07 AM ET | Over: Shire PLC (SHPG) | Door: Douglas W. House, SA nieuwsredacteur

Shire plc (SHPG + 1%) combineert een samenwerkingsovereenkomst met Rani Therapeutics om het gebruik van de Rani Pill-technologie van laatstgenoemde te onderzoeken voor de orale toediening van factor VIII-therapie aan hemofilie A-patiënten. Shire heeft de exclusieve optie voor een licentie voor het ontwikkelen en commercialiseren van de technologie voor de indicatie nadat haalbaarheidsstudies zijn voltooid.

De Rani-pil maakt de toediening van grote moleculen mogelijk zonder de geneesmiddelen bloot te stellen aan spijsverteringsenzymen. Eenmaal ingenomen levert de capsule de nuttige lading via een injectie in de dunne darm. De injectie moet pijnvrij zijn vanwege de afwezigheid van scherpe pijnreceptoren in dat deel van het spijsverteringskanaal.
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 0,868
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,957
Laag 0,861
Volume 37.599.271
Volume gemiddeld 6.873.112
Volume gisteren 37.599.271

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront