Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

De robots komen...!

183 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
voda
1
Subsidie voor Nederlands robotskelet

Nederlandse onderzoekers storten zich op het robotpak — een inventief pak met kunstmatige spieren. Wie het pak draagt krijgt extra kracht, kan daarmee lichter tillen en dat moet klachten in zware beroepen terugdringen. Zo moet het pak het ziekteverzuim bij bijvoorbeeld magazijnmedewerkers of pakketbezorgers verminderen. Ook moeten mensen met een spierziekte of dwarslaesie door zo'n pak weer kunnen lopen of beter kunnen bewegen.

€32 mln
NWO stelt €32 mln beschikbaar voor zes innovaties, waaronder het robotpak.
Dit maakt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO vandaag bekend. Er is in totaal €32 mln verdeeld voor deze en nog vijf andere innovaties die volgens de organisatie potentie hebben. Het budget is beschikbaar voor universiteiten, bedrijven die meedoen krijgen de kans een ontwikkelde vinding commercieel in te zetten.

Ziekteverzuim
Het doel van het robotproject ('wearable robotics') is dat er jassen of andere kledingstukken komen die gewoon te dragen zijn, met daarin een mechaniek dat meebeweegt met de spieren. 'Hoe precies moeten we nog ontwikkelen. Het kan bijvoorbeeld met perslucht of met schaalstructuren', zegt projectleider Herman van der Kooij, hoogleraar biomechatronica van de universiteit Twente. De aansturing van het pak reageert direct op spieractiviteit, zodat werknemers de kleding gemakkelijk kunnen bedienen. 'Het moet natuurlijk voelen. Het is de bedoeling dat mensen er niet langzamer door gaan werken', aldus van der Kooij.

40%
Van het ziekteverzuim komt 40% door spier- en gewrichtsklachten.
Door met andere universiteiten, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen te werken moet de hulpkleding tot stand komen. Daarbij ziet hij vooral een markt in het voorkomen van klachten bij werknemers. 40% van het ziekteverzuim in Nederland komt volgens hem door spier- en gewrichtsklachten.

Innovatie
Naast het robotpak is er geld vrijgemaakt voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, groene brandstof uit afvalgassen uit de chemische industrie, blessurevrij sporten, extreme microscopie en voor zeer grote 3D-printers.
Voor elk onderwerp is rond de €4 mln beschikbaar en in elk onderwerp werkt één, of enkele universiteiten samen met een groep bedrijven. Bedrijven zelf kunnen geen aanspraak maken op de subsidie, maar krijgen wel een voorkeursrecht. 'Als er iets uit het project komt, krijgen zij als eerste de optie er iets mee te doen', zegt Van der Kooij.

Ondernemingen als Fokker, Shell, Siemens en Bosch zijn aan de genoemde projecten verbonden. De bedragen komen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens de opstellers kunnen met het geld 74 promovendi en 25 postdocs de komende vijf tot zes jaar aan de slag.

fd.nl/economie-politiek/1228067/subsi...
voda
0
'Automatisering dwingt tot 800 miljoen werknemers van baan te wisselen'

Door robotisering en automatisering zullen tot aan 2030 tussen 400 miljoen en 800 miljoen werknemers uit hun bestaande banen gedrukt worden. De technologische vooruitgang creëert ook massaal nieuw werk, maar de getroffen groep zal fors in zichzelf moeten investeren om daarvoor in aanmerking te komen en aansluiting te houden op de arbeidsmarkt. Dat stelt het McKinsey Global Institute op basis van eigen onderzoek.

In de meeste scenario's zal wel voldoende nieuwe werkgelegenheid ontstaan voor de ontheemde groep, aldus het consultancybureau, maar de overgang zal bijzonder uitdagend worden. Nationale overheden moeten complete deltaplannen voor de arbeidsmarkt optuigen, aldus McKinsey. De onderzoekers vergelijken de omvang van de aanstaande transitie met die van de Industriële Revolutie. Tot 375 miljoen werknemers zullen wereldwijd van sector moeten wisselen of heel andere vaardigheden moeten aanleren om inzetbaar te blijven.

Inhoud van banen verandert snel
De zorg is niet zozeer dat banen volledig weggeautomatiseerd worden, want dat geldt volgens de studie slechts voor 5% van het totaal. Voor 60% van de banen geldt wel dat een derde van de activiteiten vervangen kan worden, zodat de aard van het werk en ook de werkvloer zelf radicaal zullen veranderen.

Veel bestaande sectoren, waaronder de financiële wereld, zullen met veel minder mankracht toe kunnen, bijvoorbeeld op het gebied van administratieve en IT-ondersteuning, documentatie en dataverwerking. Vooral in westerse economieën wordt ook veel voorspelbare en repetitieve fysieke arbeid vervangen. In de zorg en het onderwijs zullen juist meer functies ontstaan, verwacht McKinsey.
Banengroei hangt af van beleid

De vernieuwingen drijven de productiviteit op, en daarmee kunnen veel nieuwe banen en economische groei ontstaan, zo redeneren de onderzoekers. Veel zal afhangen van beleidskeuzes. Het tempo waarin nieuw werk ontstaat, zal niet alleen bepaald worden door de technische haalbaarheid, maar ook de mate waarin de automatisering sociaal geaccepteerd wordt en de mate waarin overheden in staat zijn er nieuwe regulering voor op te stellen.

fd.nl/economie-politiek/1229993/autom...
voda
1
Bang dat robots en buitenlanders onze banen stelen? Dat doen ze al vijftig jaar en we worden er alleen maar rijker van

Het jaar is 1969. Wolkers schreef Turks Fruit, de Beatles namen Abbey Road op en Neil Armstrong zette de eerste stap op de maan. Piet de Jong was onze premier en regeerde over een land met een bloeiende industrie. Van de pakweg 5,3 miljoen werkende Nederlanders werkten er dat jaar bijna 1,3 miljoen in de industrie (inclusief energie- en watersector). Bijna een kwart van de totale werkgelegenheid kwam in 1969 voor rekening van die bedrijfstak. Bijna een halve eeuw later, in het jaar van De wereld volgens Gijp, Thuis van Borsato en precies nul mannen op de maan, is de industrie al lang geen banenmotor meer. De werkzame beroepsbevolking bedraagt nu zo’n negen miljoen en daarvan werkt nog maar 9% in de industrie. In absolute termen: van de 1,3 miljoen banen uit 1969 zijn er nu nog maar 800.000 over. In dezelfde periode is de productie in de industrie bijna verdubbeld.

Minder belangrijk
Onze fabrieken gingen van arbeidsintensief naar grotendeels geautomatiseerd. Maar er is nog een reden dat er nu minder fabrieksarbeiders zijn dan ten tijde van Turks Fruit: het relatieve belang van de industrie in de economie nam flink af. Terwijl de industriële productie verdubbelde, verdrievoudigde het bbp. Nederland de-industrialiseerde, want massaproductie verdween naar lagelonenlanden. Voor iedereen die zich zorgen maakt over de huidige trends van globalisering en robotisering en de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid: waar u bang voor bent, voltrekt zich al een halve eeuw. Machines en buitenlanders pikken onze banen al jarenlang in.

En niet alleen in de industrie ging werkgelegenheid verloren. Ook in de bouw werken nu minder mensen dan in 1969. Het aantal banen in die sector ging van ruim 550.000 naar 460.000 nu. In de landbouw werkten een halve eeuw geleden nog 275.000 mensen, tegen 195.000 nu. Opgeteld was industrie, bouw en landbouw ten tijde van Abbey Road goed voor bijna 40% van de werkgelegenheid. In het tijdperk-Borsato is dat nog maar 17%. En toch is er in de tussentijd geen structurele massawerkloosheid ontstaan. Integendeel: er werkt nu een groter deel van de bevolking dan ooit.

Overheid
Wat zijn al die mensen dan gaan doen? Ze zijn bij de overheid gaan werken, in de zorg en in de zakelijke dienstverlening. De ‘bedrijfstak’ overheid en zorg was in 1969 goed voor 20% van de werkgelegenheid. Sindsdien is dat gestaag gestegen naar 27%. In de zakelijke dienstverlening (de bedrijfstak van juristen, architecten, consultants, ontwerpers, onderzoekers, maar ook schoonmakers en beveiligers) was de banengroei nog veel indrukwekkender: van 9% een halve eeuw geleden, naar 21% nu. Als een sector automatiseert of robotiseert, als ze in het buitenland goedkoper kunnen produceren, dan kost dat banen in die bedrijfstak. Maar het zorgt ook voor lagere prijzen, en dus voor hogere koopkracht voor alle andere Nederlanders. Die nieuwe rijkdom vertaalt zich in nieuwe behoeften en vraag naar nieuwe producten en diensten. In de bedrijven die deze producten en diensten produceren, neemt de vraag naar arbeid daarom toe. Op den duur komt de arbeidsmarkt weer in evenwicht. Inderdaad, basiskennis economie.

Maar in tijden van robotangst en buitenlandvrees herkauw ik die kennis graag. Volgens recent onderzoek van McKinsey verdwijnen er door robotisering en automatisering tussen nu en 2030 wereldwijd tussen de 75 miljoen en 375 miljoen banen. Of, in de vriendelijke woorden van McKinsey: zoveel werknemers zullen moeten wisselen van beroep. Dat is tussen de 3% en 14% van alle werkenden in de wereld. De grootste schok verwachten de onderzoekers in China, maar ook in het Westen wordt de arbeidsmarkt flink opgeschud. Mensen zullen hulp nodig hebben bij deze transitie. De noodzaak voor bij- en omscholing is evident, maar in sommige gevallen zal ook inkomenssteun nodig zijn, denkt McKinsey. Het wordt een ingrijpende overgang. Goed om te weten dan, dat we in Nederland al vijftig jaar succesvol in transitie zijn.

Mathijs Bouman

fd.nl/weekend/1230363/bang-dat-robots...
nobahamas
0
Dank Voda, ik ben het volledig eens met Mathijs.
Gewoon blijven schakelen en meebuigen met veranderende markten.
Daarom denk ik ook dat het basisinkomen niet verkeerd is. Laat de vrijdenkers lekker hun gang gaan en nieuwe kansen creeëren.
voda
0
Mines in next decades will run by robots - Anglo
Published on Tue, 05 Dec 2017

Bloomberg reported that some mines in the next decade will run without humans and instead rely on robots, virtual models and sensors. According to Anglo American Plc, is betting on technology, such as computerized drills with "chiseling ability as good as a human" to increase productivity, cut costs and reduce environmental impact, Mr Tony O’Neill, technical director at Anglo, said at the Mines and Money conference in London.

Mr Tony O’Neill said that "The industry that everybody currently knows will be unrecognizable" in five to seven years. With mining processes automated, Anglo’s "employee of the future" will only need to focus on managing the company’s relations with governments and communities that live near its mines.

Anglo operates some of the world’s most valuable copper deposits and employs 87,000 workers from South Africa to Chile.

Bots, or software that can execute instructions, will be increasingly important in underground mining, O’Neill said. Small and self-learning, the technology requires less infrastructure than current methods, and commercial application is five to seven years away.

Anglo isn’t the first to invest in automation. In Australia’s Pilbara iron ore region, BHP Billiton Ltd. has begun work aimed at implementing autonomous trains along its 1,300-kilometer rail network. Barrick Gold Corp. is a year into the gold mining industry’s most ambitious experiment to modernize digging, using thousands of sensors at and around the Cortez mine in Nevada.

Mr Tony O’Neill said that other technology uses real-time, virtual models of physical processes to prevent problems before they occur and can be deployed to monitor the mine, processing and distribution. The systems, borrowed from the aerospace industry, could increase productivity by about 20% and lower costs by 15%.

The company plans to use so-called "dry water" for cooling and other processes that use lots of liquid. It also aims to reduce mine waste, which would make tailings dams unnecessary.

Source : BLOOMBERG
ffff
0
Ron,

Je krijgt van mij een antwoord waar heel veel beleggerservaring achter schuil gaat. Ik ben mijzelf ook aan het inlezen in de wereld van de robotica. Zoals zovelen zi ik die overal in opmars komen.

Maar dan een keuze maken........................... Precies, maar dan ook precies dezelfde situatie hadden we 22 jaar geleden bij de dotcom-world, bij de buiness-to-business toepassingen die " alles " zouden gaan veranderen of nog iets recenter bij de vele foto-voltaiche bedrijven in heel Europa die zich gingen toeleggen op de fabricage van zonnepanelen.

DUIZENDEN artekelen werden rond de eeuwwisseling geschreven over al die dotcom-bedrijven en duizenden artikelen over de fabrikanten van zonnepanelen. NU, achteraf bezien, kun je gewoon vaststellen dat niemand het vooraf wist, welk bedrijf het zou overleven en uitgroeien en welk bedrijf bij de hele grote groep zou gaan horen, die in het moeras weg gingen zinken.

Zelf diverse bedrijven in portefeuille gehad met wel degelijk de beste toekomstperspectieven...... Maar ze gingen toch dik over de kop, zoals zovele dotcom-bedrijven en zonnepanelenfabrikanten.

MIJN les in die jaren is geweest, dat het zo goed als onmogelijk is om te voorspellen welk bedrijf het gaat maken, want ook op dit gebied ontstaat binnen de kortste keren mondiale concurrentie. Weer een ander oorbeeld: Alstom moet zijn hogesnelheidstreinen wel met Siemens samenvoegen om ook maar.... een beetje... te kunnen concurreren tegen de Chinezen. China legt in één jaar méér hst-lijnen aan dan heel Europa in.... tien jaar.

Ik denk dus gezien mijn vorige ervaringen dat ook deze hele nieuwe industrie toch maar het best in een soort van mondiale roboticafonds te benaderen is. Dat is uiteraard mijn mening en iedereen mag denken dat hij één bedrijf op het oog heeft dat de Google van de robotica wereld gaat worden. Maar ik heb genoeg leergeld betaald met Q-Cells ennuh nog een pak anderen.

Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt, Ron.

Peter
[verwijderd]
0
In de medische sector neemt het gebruik van robotica ook een vlucht bij operaties. Jonge dokters staan er meer voor open en het biedt veel voordelen voor de patiënt. Andermaal is een Amerikaans bedrijf pionier en leider.
beurskrant.com/2018/01/04/robotica-in...
gerrit 69
0
www.iex.nl/Beleggingsidee/Trend-Inves...

Robotica: Hoge groeiverwachtingen
Door Robert Schuckink Kool op 26 mrt 2018 | Onderwerp: Trend Invest | Categorie: Beleggingsideeën

Robotica: Hoge groeiverwachtingen
Trend Robotica

Robots zijn op steeds meer terreinen van het menselijk leven te vinden. Niet alleen als stofzuig- en grasmaairobot maar ook als productierobots, zoals onder meer in autofabrieken. Verder zullen robots ons thuis steeds meer gaan ondersteunen als persoonlijk assistent met wie je via spraak kunt communiceren, verwachten experts.

Het is een kwestie van tijd tot we allemaal zo’n robot thuis hebben. Ook zullen zorgrobots steeds vaker in ons leven opduiken. Dat betekent groei en nog eens groei. En waar veel groei is, komt rendement in zicht. Beursgenoteerde robotica-aandelen zijn heel interessant voor beleggers.

In Japan, trendsetter op het gebied van robotica, groeit het aantal robots in de zorg rap. Ook in Nederland worden ze al ingezet. Zoals zorgrobots die helpen bij het in en uit bed tillen van hulpbehoevende ouderen. Ook worden ze ingezet bij demente ouderen, die rustig worden van de communicatie met robots.

Robots zullen daarmee, verwachten experts, weleens een belangrijk deel van het antwoord op het lastige zorgdossier in westerse landen kunnen vormen. Zorgrobots zullen zelfs, verwachten specialisten, onmisbaar gaan worden binnen de zorg.

Gigantische markt
Het interessante van robots is dat ze zo breed inzetbaar zijn. We hadden het net al even over robots die in fabrieken aan de slag zijn. Dat is een gigantische markt. Omdat robots door de voortdurend verbeterende computerchips steeds intelligenter worden, kunnen ze ook steeds verfijndere productietaken aan. Hierdoor komt ook reshoring – het terughalen naar het westen van productiewerk uit lagelonenlanden – op steeds meer terreinen in zicht.

Zo zal bij NedCar in Born de Mini Countryman worden geproduceerd. Jaarlijks 100.000 stuks. Helemaal door robots gemaakt! Productie die we hier in Nederland houden dus en die ook hier werkgelegenheid oplevert.

Maar de gebieden waarop robots actief zijn, beperken zich zeker niet tot zorg- en productierobots. Zo zijn er robots die worden ingezet in de olie- en gasindustrie, robots die onmisbaar zijn in de landbouw en veeteelt, chirurgische robots, robots die helpen om mensen na lawines te redden en robots die radioactieve lekkages kunnen dichten na een kernramp, enzovoorts.

Groei: +36% per jaar
De groei blijft er stevig inzitten bij robotica. Volgens International Data Corporation (IDC) groeide de omzet van de robotmarkt in 2017 met 17,9%. Voor de komende 5 jaren voorziet IDC een gemiddelde groei van 22,8% per jaar. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria is nog positiever en gaat uit van een groei van 36% per jaar tot 2025.

Groei en rendement horen natuurlijk bij elkaar, zeker op de langere termijn. Je ziet bijvoorbeeld dat de Trend Robotica – twintig toonaangevende internationale robotica-aandelen – van Trend Invest over het afgelopen jaar op een plus staat: 42,9%.
voda
0
Beursblik: robots maken inhaalslag in foodsector

(ABM FN-Dow Jones) De robotisering in de voedingsmiddelenindustrie loopt achter, vergeleken met bijvoorbeeld de auto-industrie, maar lijkt een inhaalslag te maken nu robots steeds handiger en slimmer worden. Dat schreef ABN AMRO woensdag in een rapport.

Robots konden tot voor kort nog niet zo goed vers voedsel verwerken, omdat ze niet flexibel genoeg waren. Ook moeten de machines aan strengere eisen voor de hygiëne voldoen dan in andere sectoren. Bovendien kent de voedingsmiddelensector lage marges, wat investeringen belemmert.

Overal in Europa is het aantal robots per werknemer in de voedingsindustrie nog lager dan in de rest van de totale industrie. In Nederland is dat verschil relatief klein, in Duitsland, waar de overige industrie veel sterker gerobotiseerd is dan in de rest van de EU, is het verschil juist groot.

Nu kunstmatige intelligentie en de verwerking van big data in een stroomversnelling raken, is er een ommekeer zichtbaar, stelden de economen van ABN AMRO. Zo werden in 2016 al twee keer zo veel robots verkocht in de food sector als in 2015. Ter vergelijking: in de Nederlandse transportmiddelenindustrie steeg het aantal industriële robots dat jaar met slechts 10 procent.

De robots zijn inmiddels slim genoeg om komkommers te sorteren, maar ook om ziektes in gewassen te voorspellen, merkten de ABN AMRO-economen op. Ze vergroten ook de traceerbaarheid van producten en kunnen tevens worden ingezet om de ketens in de industrie te verkorten. Zo is er een machine waarmee de boer zuivel direct op het erf kan verwerken. Een ander voorbeeld is een pluimveehouderij die met voldoende schaalgrootte zijn eieren zelf kan gaan verpakken.

Robotisering kan ook voedselverspilling terugdringen, door producten in een vroeg stadium individueel op kwaliteit te controleren. Omdat Nederland een relatief grote foodsector is, wordt er ook relatief veel voedsel verspild, merkt het rapport op.

Ten slotte bieden de robots een oplossing voor de krappe arbeidsmarkt. Door de lage werkloosheid in Nederland kan er moeilijk personeel worden gevonden, "zo zeer zelfs dat het de groei in de weg zit", schrijft de bank. De opmars van bewerkelijke kant-en-klaarmaaltijden, die gesneden moeten worden, draagt nog bij aan die krapte. Robots kunnen dat sneller en beter dan mensenhanden, volgens de bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
Robot bouwt robot in miljoenenfabriek
3 uur geleden in FINANCIEEL

AMSTERDAM (DFT) - Robots zijn in staat om volledig zelfstandig andere robots te bouwen. Het Zwitserse industriële concern ABB tuigt daarvoor een fabriek van $150 miljoen in Shanghai op.

www.telegraaf.nl/financieel/2732436/r...
=======================================================
26-10-2018:ABB: yld -/- 28%

When Should You Buy ABB Ltd (VTX:ABBN)?
Simply Wall St. Simply Wall St.•October 2, 2018

Let’s talk about the popular ABB Ltd (VTX:ABBN). The company’s shares received a lot of attention from a substantial price movement on the SWX over the last few months, increasing to CHF23.38 at one point, and dropping to the lows of CHF21.17. This high level of volatility gives investors the opportunity to enter into the stock, and potentially buy at an artificially low price. A question to answer is whether ABB’s current trading price of CHF23.19 reflective of the actual value of the large-cap? Or is it currently undervalued, providing us with the opportunity to buy? Let’s take a look at ABB’s outlook and value based on the most recent financial data to see if there are any catalysts for a price change.

www.trendinvest.nl/beleggen-trend-rob...
[verwijderd]
0
Beste allemaal,

Ik schrijf momenteel een reportage over sociale zorg robots in de zorg (zoals Paro, Tessa, Zora maar ook interactive katten en honden) en ik ben eigenlijk nog opzoek naar tegenstanders van dit onderwerp. Of in ieder geval mensen die niet de grootste fan van het idee van robots in de zorg zijn. Ik kwam dit forum tegen en ik denk ik probeer het hier even. Dus ben je niet fan van robots in de zorg? Reageer hier dan op waarom!
DeZwarteRidder
0
quote:

Cassandra123 schreef op 4 november 2018 09:26:

Beste allemaal,

Ik schrijf momenteel een reportage over sociale zorg robots in de zorg (zoals Paro, Tessa, Zora maar ook interactive katten en honden) en ik ben eigenlijk nog opzoek naar tegenstanders van dit onderwerp. Of in ieder geval mensen die niet de grootste fan van het idee van robots in de zorg zijn. Ik kwam dit forum tegen en ik denk ik probeer het hier even. Dus ben je niet fan van robots in de zorg? Reageer hier dan op waarom!
Vraag eerst maar eens wie zo'n robot ooit aan het werk gezien heeft.

Ik heb er nog nooit een gezien en dat zal waarschijnlijk nog heel lang duren.
Kaiser
0
Boston Dynamics' robots can go for runs, move boxes, and even do parkour. CEO Marc Raibert walks through some of the biggest moves their robots have made. www.facebook.com/wired/videos/how-bos...
rationeel
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 4 november 2018 09:47:

[...]
Vraag eerst maar eens wie zo'n robot ooit aan het werk gezien heeft.

Ik heb er nog nooit een gezien en dat zal waarschijnlijk nog heel lang duren.
Ligt er aan wat je onder robots verstaat.

De verregaande automatisering is het begin. Je hebt toch gezien wat dat inhoudt voor bijvoorbeeld het bank personeel. Laag geschoolde arbeid wordt uitgestoten. Mensen zouden ergens anders ingezet moeten kunnen worden, maar zijn daar blijkbaar lichamelijk niet voldoende toe in staat?

Door de algehele welwillendheid van de belastingbetaler, wordt dat ook niet afgedwongen.

Volgende stap wordt dan gezet in wat meer geschoolde arbeid.
183 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
869,48  -4,54  -0,52%  17:11
 Germany40^ 17.907,70 -1,00%
 BEL 20 3.858,32 -0,66%
 Europe50^ 4.937,61 -1,05%
 US30^ 37.772,34 -1,51%
 Nasd100^ 17.254,65 -1,54%
 US500^ 5.004,96 -1,33%
 Japan225^ 37.370,14 -1,65%
 Gold spot 2.335,58 +0,84%
 EUR/USD 1,0714 +0,15%
 WTI 82,27 -0,76%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,40%
RENEWI +3,78%
B&S Group SA +2,64%
Fugro +2,53%
Flow Traders +2,41%

Dalers

ADYEN NV -18,88%
VIVORYON THER... -6,15%
Alfen N.V. -5,80%
WDP -5,40%
TomTom -3,49%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront