Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

10 Dingen die een bitcoin-belegger moet weten

Tien dingen die jij als (beginnend) crypto belegger moet weten over bitcoin

De afgelopen maanden worden we platgegooid met artikelen over bitcoin. Er worden duidelijke kampen gevormd, want: je bent ervoor of je bent ertegen. Sommigen zien bitcoin en de technologie erachter als een onontkoombare disruptie van het monetaire systeem, terwijl anderen het afdoen als een nieuwe vorm van de goudkoorts of de tulpenmanie.

Wat je er ook van vindt, om een gefundeerde mening te kunnen vormen, moet je wel de feiten kennen. En als je erin wilt beleggen moet dat helemaal. Daarom bij deze: de antwoorden op de tien meest gestelde bitcoin-vragen.

1. Waar komt bitcoin vandaan?

Bitcoin is ooit bedacht door een geniale, maar onbekende, cryptograaf die zich schuilhoudt onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Nog altijd is niet bekend wie hij is (of wie het zijn). In zijn white paper uit 2009 omschreef hij voor het eerst het concept van bitcoin als peer-to-peer digitale valuta. Dit houdt in dat de munt gebruikt kan worden als transactiemiddel om waardepapieren van persoon tot persoon te verplaatsen, zonder tussenkomst van banken of andere derde partijen.

2. Hoe werkt bitcoin?

Bitcoin is een decentrale munt, wat betekent dat niemand de baas is. In wezen is iedereen die een bitcoin bezit een klein beetje eigenaar van de hele blockchain, de keten van datablokken waar alle bitcoin-transacties in worden opgeslagen.

Bij iedere transactie wordt er een nieuw blok toegevoegd aan de keten en gedeeld met het volledige netwerk van bitcoin-bezitters. De digitale munt heeft door middel van cryptografie bepaalde regels meegekregen. Zo is er bijvoorbeeld een limiet van 21 miljoen bitcoins, meer kunnen er nooit worden gecreëerd. Op langere termijn zorgt dat voor deflatie. U hoeft zich geen zorgen te maken dat er te weinig bitcoins in omloop zijn want alle bitcoins samen zijn op te delen in 2,1 biljard eenheden, ook wel satoshi’s genoemd.

Het verzenden van bitcoins kan anoniem en binnen enkele minuten. Het enige wat u nodig heeft is een digitale bitcoin-portemonnee, waarop u met uw bitcoin-adres bitcoins kunt ontvangen en verzenden. Het bitcoin-netwerk – dat bestaat uit alle bezitters van bitcoin tezamen - zorgt er vanzelf voor dat uw transacties worden geverifieerd en worden toegevoegd aan de blockchain, zodat er nooit onduidelijkheid kan bestaan over het saldo op uw rekening.

3. Zijn bitcoins veilig?

Het bitcoin-netwerk is veilig en goed versleuteld, maar desondanks worden er nog weleens bitcoins gehackt, wanneer een gebruiker of aanbieder iets aan zijn kant niet goed versleuteld heeft. De technologie achter bitcoin is gebaseerd op cryptografie.

Belangrijk daarbij is het onderscheid tussen de zogeheten private key en de public key. Wanneer u in het bezit bent van de private key kunt u daarmee aantonen dat u eigenaar bent van de daaraan gekoppelde public key, en dus de eigenaar van het saldo op uw bitcoin adres. Via deze public key kunnen anderen een betaling doen naar uw bitcoin adres.

Tijdens een bitcointransactie wordt er door middel van het oplossen van rekensommen geverifieerd of de bitcoins aan uw private key mogen worden toegekend. Bitcoin is niet te kraken doordat het beschikt over een sterk hash-algoritme. Een hash-functie creëert een willekeurige rij van 40 of 80 decimalen en maakt het onmogelijk om de eigenlijke hash of een deel van deze rij te produceren. Door de krachtige hash-functie is het bijna onmogelijk om met een verschillende invoer, dezelfde uitvoer te creëren. Het zou 35.000 miljard jaar duren om tot de juiste oplossing te komen.

4. Hoe worden bitcoins gecreëerd?

Bitcoin mining is een vak apart. Net als goud moeten bitcoins worden ‘gedolven’. Niet fysiek in de grond, maar door zeer complexe berekeningen uit te voeren, waar, naarmate er meer bitcoins zijn, steeds meer rekenkracht voor nodig is. Die rekenkracht is belangrijk, want om transacties te verwerken en te valideren zijn computers nodig die hun rekenkracht beschikbaar stellen aan het netwerk. In ruil hiervoor krijgen zij bitcoins als beloning.

5. Kun je al betalen met bitcoin?

Ja, dat kan. Omdat de munt een peer-to-peer werking heeft kan er van persoon tot persoon geld worden overgemaakt zonder tussenkomst van een bank of andere derde partijen. Inmiddels zijn er steeds meer partijen in binnen en buitenland die bitcoin als betaalmiddel accepteren. De laatste paar maanden laait de discussie op over de duur van het bevestigen van de transactie.

Eenmaal verstuurd komen de bitcoins over het algemeen binnen een seconde aan bij de ontvanger waarna de transactie definitief goedgekeurd moet worden binnen het blockchain netwerk. Dit kost enige tijd. Overigens kunnen de onbevestigde transacties ook al gelden als formele overdracht.

Alleen wanneer een crimineel op hetzelfde moment twee transacties met dezelfde bitcoins verricht is het accepteren van een onbevestigde transactie, bijvoorbeeld door een supermarkt, een gevaar. De onbevestigde transactie zal dan worden ingetrokken, om ‘double spending’ te voorkomen.

6. Is bitcoin een goede belegging?

Net als bij iedere andere belegging is ook van bitcoin niet vooraf te zeggen of het een goede of slechte belegging zal zijn. Wat we wel weten is dat bitcoin grote aantrekkingskracht uitoefent op een nieuwe generatie beleggers – en gezien het koersverloop moet worden bestempeld als zéér risicovol. Het is dan ook aan te raden om u goed te verdiepen in bitcoin (en andere cryptovaluta’s) en slechts een zeer klein deel van uw vermogen in bitcoin aan te houden.

Daytraders zijn gek op cryptocurrencies, juist vanwege die hoge mate van volatiliteit. De verhalen over grootverdieners in bitcoinland heeft u vast wel voorbij zien komen. Onthoud daarbij dat vaak alleen de succesverhalen worden uitgelicht en dat het voor een beginneling zeer lastig is om op korte termijn veel geld te verdienen met bitcoins.

7. Kan ik long en short gaan op bitcoin?

De doorgewinterde beleggers onder ons zullen het zich waarschijnlijk meteen afvragen. “Kan ik zowel long als short gaan op bitcoin?” Het antwoord daarop is: ja! De hoge mate van volatiliteit maakt het voor beleggers natuurlijk zeer interessant om een short- of longpositie in te nemen. Een aantal exchanges, waaronder OKCoin, bieden deze mogelijkheid.

Door een margin trade uit te voeren, leent u als het ware bitcoins van de broker. Hou er rekening mee dat de hefboomfactor zowel uw winsten, als uw verliezen exponentieel kan vergroten. Ook bitcoin-futures en -opties zijn te verhandelen op een aantal van deze exchanges. Sinds kort is er zelfs een speciaal platform voor bitcoin-future en -optiehandel, genaamd ‘deribit’. Het gebruik van dit platform wordt (nog niet) aangeraden. Let er ook op dat u in alle hectiek van deze markt uw doel, uw beleggingshorizon en het maximale risico dat u wilt lopen nooit uit het oog verliest.

8. Hoe heeft de koers zich ontwikkeld?

Behoorlijk spectaculair. Waar er in 2010 nog twee pizza’s werden verkocht voor 10.000 bitcoins, kunt u nu op Thuisbezorgd.nl dezelfde twee pizza’s bestellen voor een schamele 0,02 bitcoin. De koers van bitcoin kent zeer hoge pieken, en minstens even diepe dalen. Zo stond de prijs in november 2013 op bijna 1200 dollar. Kort daarna, midden december raakte bitcoin een dieptepunt van 380 dollar, om in januari 2015 tot 150 dollar te kelderen. Momenteel bereikt de koers hoogtepunten: afgelopen woensdag bereikte bitcoin een nieuwe all time high van $4648.80.

9. Wat is bitcoin cash?

Op 1 augustus vond er een bijzonder fenomeen plaats in bitcoinland. Voor het eerst sinds de lancering in 2008 is bitcoin gesplitst. Of liever gezegd, is de onderliggende blockchain gesplitst. Dit betekent dat er naast de huidige klassieke bitcoin een nieuwe munt is ontstaan.

De blockchain is als het ware in tweeën gesplitst, waardoor er nu twee ketens van blokken naast elkaar lopen die tot 1 augustus dezelfde geschiedenis hadden. (De bitcoin-community heeft het in zo’n geval over een hard fork). De nieuwe munt heet bitcoin cash en zou volgens de voorstanders een verbeterde versie van bitcoin zijn. Of dit ook echt het geval is moet nog blijken. Momenteel is bitcoin cash de op twee na grootste cryptocurrency met een prijs van 590 dollar per coin en een marktkapitalisatie van bijna 10 miljard dollar.

10. Welke andere cryptocurrencies zijn er?

Heeft u even? Het staat iedereen vrij om een blockchain te beginnen en daarom zijn er inmiddels naast bitcoin tal van andere cryptocurrencies die de aandacht proberen te trekken van durf-beleggers. De meeste van deze altcoins worden gepositioneerd als verbetering op de ‘gebreken’ van bitcoin. Met name ether en ripple krijgen veel aandacht van het grote publiek.

Binnen het ethereum-netwerk wordt de valuta ether gebruikt voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld decentrale applicaties. Ether’s zijn programmeerbaar en kunnen worden gebruikt voor het bouwen van slimme contracten of het implementeren van applicaties. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel een cryptocurrency die het faciliteert.

Zo zijn er cryptomunten die je krijgt naar gelang het aantal lezers van een door jou geschreven artikel, ook kan je denken aan een peer-to-peer beurs, waar je kunt handelen zonder tegenpartij. Iedere cryptocurrency heeft zijn eigen schoonheid, maar momenteel blijft bitcoin met een marktkapitalisatie van bijna 76 miljard dollar de allergrootste.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links