Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De waarheid achter Ripple

De waarheid achter Ripple

Ripple is de op één na populairste crypto van dit moment. Verdiend of niet verdiend, tijd om er dieper in te duiken. Waarom is Ripple plotseling zo populair?

De cryptovaluta is hot en de koers gaat volgens velen, zoals ze dat dan in cryptoland zeggen, to the moon. Het ging zelfs zo goed met ripple dat ze ether voorbij gestormd was. De marktkapitalisatie van Ripple is momenteel maar liefst 70 miljard.

Het was dan ook de best presterende crypto van 2017, met een stijging van wel 36,000%. Critici onder ons vragen zich af of deze stijging wel terecht is. 

In de eerste vier jaar van het bestaan van Ripple ontving zij in totaal $93,6 miljoen van onder andere Andreessen Horowitz, Google Ventures en VC's. Deze firma's investeren doorgaans in bedrijven als Uber of Facebook. Het lijkt erop dat zij potentie zien in Ripple, de vraag is alleen: waarom?

Ripple heeft zich in haar vroege bestaansgeschiedenis al zeker bewezen. Ook werkt Ripple vandaag de dag samen met meer dan 100 verschillende financiële instituten. Alles aan Ripple lijkt op het eerste gezicht perfect, maar toch is dit niet het geval.  

De gemoederen in cryptoland zijn al lange tijd verdeeld en dit is waarom.

De cryptomunt XRP staat los van Ripple

Bij Ripple wordt vaak gelijk gedacht aan de cryptomunt met de ticker XRP. Niets is echter minder waar, want Ripple staat helemaal los van de cryptocoin: XRP, wat nogal eens voor verwarring zorgt. Ripple heeft haar eigen cryptomunt - XRP - in het leven geroepen, om zo (gemakkelijker) producten te kunnen leveren aan haar klanten. 

In 2015 kreeg het pas de naam Ripple, tot dan toe droeg zij de naam opencoin. Ripple heeft meer dan 150 werknemers. Nu hoor ik u denken, is Ripple een bedrijf? Ja, dat klopt. Ripple geeft banken de mogelijkheid om geld (goedkoper en met minder risico) over grenzen heen te brengen. Hiervoor maakt Ripple gebruik van het Ripple-netwerk en de Ripple-blockchain, maar niet van XRP.

Daarnaast helpen ze banken om de liquiditeit te verbeteren, wanneer ze handelen op de opkomende markten (emerging markets). Dit is het enige Ripple product dat ook echt gebruik maakt van XRP's. Voor 2018 staat er wel een nieuw product op de planning, maar ook deze zal geen gebruik maken van de XRP token.

De meer dan 100 bedrijven waar Ripple momenteel mee samenwerkt maken allemaal gebruik van de mogelijkheid om geld goedkoper van A naar B te verplaatsen en hiervoor is dus geen XRP nodig. Slechts één samenwerkingspartner maakt gebruik van XRP

Dit betekent dat al het goede nieuws dat er voor zorgde dat mensen XRP kochten eigenlijk helemaal losstaat van XRP, omdat het te maken heeft met Ripple als bedrijf. Voor Ripple maakt het niet uit welk product de klant aanschaft. Voor de XRP investeerders is dit er op of er onder.

Wist u dat? Ripple oprichter is de 5e rijkste man van de wereld

Ripple is niet decentraal

Ripple bezit 62% van de bestaande XRP zelf. Om investeerders in XRP tegemoet te komen hebben ze aangegeven 55 miljard van de coins in escrow te stoppen, om de voorspelbaarheid van het aanbod te waarborgen. Doordat het systeem centraal is, is het echter nog maar de vraag of investeerders Ripple op haar woord vertrouwen.

Ripple gaf aan iedere maand 1 miljard coins te vrij te geven, 55 maanden lang. De grote winnaar hierin is dus – u raadt het al – Ripple zelf. Een ander naadeel van centralisatie is dat als een pilaar weg valt, Ripple als kaartenhuis in elkaar kan storten. Bij regulatie of  een verbod op crypto's kan een centrale munt makkelijker worden aangepakt.

Ripple is niet disruptief (genoeg)

Wat Ripple als bedrijf dus eigenlijk doet is het verbeteren van de bankensector. En Ripple is niet het enige bedrijf dat zich hiermee bezig houdt.

Bij het investeren in cryptocurrencies is het altijd van belang dat er wordt gekeken naar de mate van disruptie. Hiermee wordt bedoeld: kan dit product ook in de markt worden gezet zonder het gebruik van een blockchain of cryptotoken? Bij Ripple kan dit wel, wat direct inhoudt dat de mate van disruptie relatief laag is. Bitcoin is wel een disruptor. Zonder de blockchain technologie waren Peer-2-Peer transacties niet mogelijk. 

Het R3-consortium doet precies hetzelfde als ripple. In totaal zijn 70 van de grootste banken ter wereld bezig met optimaliseren van de verplaatsing van geld van A naar B. De reden waarom u hier waarschijnlijk niet van gehoord heeft – ondanks dat er 107 miljoen dollar naar toe gegaan is – is omdat zij dit bewerkstelligen zonder gebruik te maken van een cryptotoken.

Ook de welbekende SWIFT-transacties zijn in feite niks anders dan hetgeen wat Ripple doet. Wanneer zij hun eigen blockchain beginnen kunnen ze Ripple in principe zo van de kaart vegen.

Wanneer we dit alles opsommen lijkt de recente stijging van de vraag naar Ripple-tokens onterecht. Degene die vooral rijk geworden is van de koersstijging is het bedrijf zelf. Ondanks dit krijgen wij dagelijks vragen binnen over het aankopen van XRP. Het enige wat ons rest te zeggen is: Bezint eer ge begint. 

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 januari 2018 18:51
    Bitcoin, Bitcoin, Bitcoin. Daar ligt uw interesse mw. Vos en mogelijk heeft u daar meer verstand van.

    Mogelijk loopt het niet zo lekker en is Ripple een stoorzender? Als investeerder en ik neem aan dat Bitcoin het grootste deel van uw portefeuille in beslag neemt is dat natuurlijk niet gewenst.

    Onbegrijpelijk dat u een podium krijgt binnen dit medium om halve waarheden te verspreiden. Vooral omdat het uw eigen belang dient.

    Maar de waarheid achter mevrouw Vos is een artikel waar niemand op zit te wachten ben ik bang en waar natuurlijk lang niet zoveel clicks op binnen komen. iex.nl wordt met dit soort artikelen een FUD platform.

    Bezint eer ge begint.
  2. [verwijderd] 15 januari 2018 20:22
    Beste Madelon.
    Wat Ripple doet met xCurrent en het interledger protocol en met private versies van de Ripple blockchain is inderdaad ongeveer hetzelfde als wat SWIFT nu doet en binnenkort ook van plan is te moderniseren met blockchain (Hyperledger).
    Dit noemt men namelijk "financial messaging".
    Deze messaging is in feite de basis van het internationale betaalverkeer en bestaat ondertussen al meer dan 30 jaar. Het probleem bij deze messaging is echter dat het niet de broodnodige vertrouwensrelatie (of het gebrek eraan) tussen globale partners en banken oplost. Anders gezegd men kan wel een "snelle" betaling doen als een soort van "schuld erkenning", maar de definitieve afsluiting van de betaling waarbij dus effectief het geld van de ene bank naar de andere overgaat is NIET opgelost met messaging. Daarvoor heb je "iets" nodig dat de settlement doet, of dus iets wat zorgt voor de dagelijkse/wekelijkse afsluiting van de rekeningen (settlement). Om niet voortdurend met goud of bankbiljetten wereldwijd heen en weer te sleuren, heeft SWIFT daarvoor het netwerk van "correspondent banking" bedacht. Dit zijn banken die als tussenpersoon door iedereen wereldwijd voldoende betrouwbaar worden geacht en die zorgen voor het afsluiten van de rekeningen na de "messaging", ook wel "clearing" genoemd. Pas DAARNA is de geldoverdracht definitief. Zo werkt het. SWIFT heeft (nog steeds) GEEN oplossing die deze Correspondent Banks vervangt. Een ander gevolg van dit Correspondent Banking is dat banken en globale handelaars, om snel te kunnen betalen in al die vreemde munten op lokale markten, een zogenaamde Nostro rekening hebben. Dit is handig, maar het is ook kostelijk en niet alleen maar omdat het "geblokkeerd" en verlieslatend kapitaal is, maar ook omdat die munten in sommige streken nogal onderhevig zijn aan inflatie, waardoor men soms wat moet "bijladen" omvoldoende liquide te blijven.

    En hier verlaten we dan met de Ripple oplossing ook het terrein van het "bedrijf Ripple" en xCurrent en komen we, met xRapid, op het veld van de XRP Ledger die WEL, zonder enige tussenpersoon, waarde kan overbrengen tussen twee van elkaar vreemde partijen. Bijkomend (groot) voordeel is dat XRP ook handig is als reservemunt en één XRP rekening al jouw Nostros kan vervangen....
    Snap je?

    Tot daar deze les in internationaal betaalverkeer...

    En ja... Bitcoin en de Bitcoin blockchain zou ook die rol van tussenpersoon kunnen spelen... ware het niet dat Bitcoin nogal traag is met confirmatie tijden van uren ipv seconden en ook vrij duur met transactie kosten van dollars ipv tienden van een dollarcent...
  3. [verwijderd] 15 januari 2018 20:35
    Het is dan ook duidelijk dat Madelon BTC heeft en geen XRP.
    Wel grappig dat de titel het woord 'Waarheid' bevat terwijl er onwaarheden worden weergegeven.

    Er zijn inmiddels 2 klanten die XRP gebruiken. Althans 2 die bekend zijn gemaakt. Dit zullen er zeker meer zijn.

    Het decentraal verhaal is ook een typisch BTC voorstander puntje om XRP te bashen.

    Ja het klopt dat Ripple nog de meerderheid van de XRP's in handen heeft. en 55 miljard zitten inderdaad in escrow. Dit is gewoon een feit. Ze geeft aan dat er wordt getwijfeld, maar geen dan ook aan dit doet, want er is geen enkel bedrijf die dit publiekelijk kenbaar heeft gemaakt.

    Decentralisatie is na 2018 geen issue meer want dan is XRP meer gedecentraliseerd dan een BTC. BTC die nu zogenaamd decentraal is, maar waar de grootste miners natuurlijk ook gewoon de dienst uitmaken. Dit is gewoon een punt waarbij de BTC aanhangers zichzelf voor de gek houden.

    Een ander punt is dat als Ripple als pilaar weg zou vallen, het geheel gewoon verder door gaat. Het XRP netwerk heeft Ripple niet nodig om te kunnen draaien.

    Daarnaast geeft ze aan dat als SWIFT met een ander iets komt, dat banken dan niet over zouden stappen naar Ripple met of zonder XRP.
    Swift heeft al iets ontwikkeld en ook met hun nieuwe technologie kunnen ze niet opboksen tegen XRP. Zowel qua snelheid als aantal transacties per seconde.
    Ze moet ook niet vergeten dat het merendeel van de banken ook niet blij zijn met SWIFT. Een aantal banken verdienen hier geld mee. De rest betaald alleen maar.

    Het R3 gedeelte moet ze ook maar eens verder induiken. Dan zal ze erachter komen dat R3 een partner was van Ripple, maar hun afspraken niet zijn nagekomen in de tussentijd zelf wat hebben gemaakt. Zeker niet hetzelfde en het is ook geen verbeterde versie van XRP.

    Madelon had met deze titel het volgende wel kunnen schrijven:

    Wij volgers van BTC en andere cryptocurrency vinden Ripple en XRP niet zo leuk. Waarschijnlijk is XRP een verbeterde versie van onze eigen coins waar we in investeren en dat is heel vervelend. Daarom verspreiden we heel veel FUD. Ook werken ze samen met banken en dat vinden we stom.

    Wat ik jammer vind is dat andere coin liefhebbers leugens verspreiden over Ripple en XRP, terwijl XRP in tegenstelling tot vele andere coins een daadwerkelijk wereldwijd probleem oplossen. Wat is dit probleem? Hoge kosten en lange doorlooptijden van betalingen.

    Het is tijd om te erkennen dat Ripple hierin aan het slagen is.

    Banken en andere financiële instellingen zullen de overstap naar XRP moeten gaan maken om mee te kunnen blijven doen. Doen ze dit niet, dan zullen ze hogere kosten blijven maken dan hun concurrenten. Klanten die veel internationale betalingen doen, zullen overstappen naar de concurrent. Doordat Ripple op een goede manier bezig is om samen met overheden, centrale banken, banken en overige partijen in gesprek te gaan, zijn banken zelf ook aan het kijken naar alternatieven en zijn er ook andere alternatieven dan de coin XRP. Allen tot nu toe geen beter product dan Ripple met XRP kan aanbieden.

    We willen toch allemaal dat banken de kosten naar beneden brengen? Ripple maakt dit mogelijk of je nu voor bent of niet.
  4. [verwijderd] 15 januari 2018 23:08
    De schrijfster ontgaat veel belangrijke punten. Eén van de belangrijkste punten is het feit dat niet Ripple, maar XRP nostro/vostro accounts overbodig maakt. De schrijfster zou zich daar eens in moeten verdiepen, want er is extreem veel geld mee gemoeid. Zijn zulke accounts overbodig, dan kan die immense hoeveelheid geld ergens anders voor gebruikt worden.
  5. snirpjan 16 januari 2018 16:27
    Even los van de technologie: het punt wat Madelon heel terecht aanstipt is dat de Ripple token of coin geen aandeel is. En dat het nog maar de vraag is in hoeverre de waarde van de Ripple token te koppelen is aan de opbrengsten en winstgevendheid van het bedrijf. Wat in ieder geval zo is is dat het grootste deel van Ripple tokens in handen is van de eigenaren van het bedrijf Ripple. Die zo dus dubbel profiteren van hun vinding die overigens niet echt als blockchain kwalificeert. Heel slim natuurlijk, maar bij Ripple is de governance dus wel wat anders geregeld dan bij veel andere coins. De serieuze cryptobelegger kijkt niet alleen naar de technologie maar ook naar dit soort van zaken. Of meld zich aan op de www.dagvandecrypto.nl op 29 en 30 januari in de RAI.
  6. timmetje83 16 januari 2018 17:03
    quote:

    snirpjan schreef op 16 januari 2018 16:27:

    Even los van de technologie: het punt wat Madelon heel terecht aanstipt is dat de Ripple token of coin geen aandeel is. En dat het nog maar de vraag is in hoeverre de waarde van de Ripple token te koppelen is aan de opbrengsten en winstgevendheid van het bedrijf. Wat in ieder geval zo is is dat het grootste deel van Ripple tokens in handen is van de eigenaren van het bedrijf Ripple. Die zo dus dubbel profiteren van hun vinding die overigens niet echt als blockchain kwalificeert. Heel slim natuurlijk, maar bij Ripple is de governance dus wel wat anders geregeld dan bij veel andere coins. De serieuze cryptobelegger kijkt niet alleen naar de technologie maar ook naar dit soort van zaken. Of meld zich aan op de www.dagvandecrypto.nl op 29 en 30 januari in de RAI.
    Dit is toch allemaal oud nieuws dat ripple en xrp niet hetzelfde zijn. Maar zij kunnen wel kant en klaar systeem aanbieden aan banken inclusief xrp. Dat kan verder geen enkele crypto, daarnaast hebben ze groot netwerk waar xrp geïntegreerd kan worden.
  7. tampi 17 januari 2018 09:14
    De XRP-coin is een mooie coin. Het heeft al bewezen dat het prima naast het bestaande SWIFT systeem kan functioneren.

    Er is wat ontevredenheid onstaan over het SWIFT systeem omdat elke US Dollar transactie moet worden gemeld aan de financiele autoriteiten van de US. Het gevolg is dat de US de geldstromen kan volgen van vrijwel elk land. Wanneer je dus een coin gebruikt, los je direct dit probleem op.

    Ik twijfel niet aan de potentie van XRP, daarom heb ik ze al een tijdje geleden gekocht. Maar ik betwijfel of het ooit naast het bestaande SWIFT zal draaien. Andere coins zijn daar namelijk ook prima geschikt voor.

    Bovendien denk ik dat banken hun business moeten wijzigen. Er is een kans dat we deze banken niet meer nodig hebben voor geldtransfers over de grenzen in de toekomst. Mocht er een daling komen in geld transfers over de grenzen, dan verwacht ik dat XRP uiteindelijk niet meer nodig zal zijn.

    In mijn beleving kun je dan ook beter in het bedrijf Ripple investeren dan in de XRP coin.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 januari 2018 09:22
    quote:

    tampi schreef op 17 januari 2018 09:14:

    De XRP-coin is een mooie coin. Het heeft al bewezen dat het prima naast het bestaande SWIFT systeem kan functioneren.

    Er is wat ontevredenheid onstaan over het SWIFT systeem omdat elke US Dollar transactie moet worden gemeld aan de financiele autoriteiten van de US. Het gevolg is dat de US de geldstromen kan volgen van vrijwel elk land. Wanneer je dus een coin gebruikt, los je direct dit probleem op.

    Ik twijfel niet aan de potentie van XRP, daarom heb ik ze al een tijdje geleden gekocht. Maar ik betwijfel of het ooit naast het bestaande SWIFT zal draaien. Andere coins zijn daar namelijk ook prima geschikt voor.

    Bovendien denk ik dat banken hun business moeten wijzigen. Er is een kans dat we deze banken niet meer nodig hebben voor geldtransfers over de grenzen in de toekomst. Mocht er een daling komen in geld transfers over de grenzen, dan verwacht ik dat XRP uiteindelijk niet meer nodig zal zijn.

    In mijn beleving kun je dan ook beter in het bedrijf Ripple investeren dan in de XRP coin.
    Die laatste zin klopt als een bus, maar helaas kunnen wij geen aandelen Ripple Inc kopen.
  9. timmetje83 17 januari 2018 09:45
    XRP features fast settlement times compared to traditional payment solutions. And when compared to Bitcoin, Ripple transactions can be settled in seconds, not hours. Trade payments are handled automatically, and all payments are irreversible. Ripple transactions are also anonymous (just like Bitcoin) and are virtually cost-free.

    www.thestreet.com/story/14448161/1/cr...
  10. Mr_Baldy 17 januari 2018 12:38
    in de 3 sec zit dus transfer (niet zo bijzonder) maar ook de settlement en hier gaat zit de grootste koste besparing, maar ja mevr VOS heeft met geluk op juiste moment waarschijnlijk BTC gekocht en omdat deze nu opeens veel waard is maakt dit haar gelijk een expert in crypto's hahaha wat een flut verhaal, standaard verhaal dat elke BTC beleaver overal rond strooit zonder maar enige vorm van onderzoek te doen.

    mis in haar argumenten ook nog de dood doener dat er zoveel coins beschikbaar zijn alleen hoor je maar weinig mensen dat er van elke BTC 1 miljoen satoshi's zijn wanneer je dus satoshi's met de xrp drops vergelijk is het de hoeveelheid nog maar een factor 48 groter bij XRP ipv 4800 wat vaak geroepen wordt.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links