Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Het drama Spanje..

996 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » | Laatste
2008drama
0
quote:

le sobriquet schreef op 25 mei 2015 20:58:

kijk jonas dit is waar het in de archtectuur omdraait
www.studiokoning.nl/Foto_Amsterdam_4/...
op straatniveau eerst trapjes als overganggebied tussen de publieke en private ruimte dan een lichte,transparante, houten en glazen beganegrond wand waarop een zware gesloten bakstenen gevel elk beëindigd op een eigen wijze.
zowel in de hoogte als in de breedte gelijk een partituur van een symphonie.
waar vind je muziek in rotterdam?
de zandhoek kun je vergelijken met het dogenpaleis in venetië.

Stukje vanaf Jordaan door de Grote Bikkersstraat... Heerlijk gebraden kip eten op de hoek! Maar dat zal wel niet passen in bovenstaande dialoog.
Maar dat heb ik nu ook met de vis van Schmidt in Rotterdam..

Grt
[verwijderd]
0

Mooie architectuur en mooie foto. In Rotterdam zijn er ook wel mooie plekjes. Probleem is dat de halve stad is platgebombardeerd in WO2 en er voor een andere stijl is gekozen. Op zich niet gek, want die reconstructiestadjes of stadsdelen zijn toch wat kitscherig vaak.

Drama, Schmidt zit al niet op een mooie locatie en nu gaan ze zelfs naar eeen soort bedrijfsterrein. Is eigenlijk ook meer groothandel. Een paar goede viswinkels zouden wat mij betreft er in Rotterdam wel bij mogen.

We zitten trouwens op een Spaanse draadje. Om een link te maken: een paar goede Spaanse restaurants van met dampende paella's tot het meer verfijnde kunnen er hier ook wel bij.

Groet, Jonas
hirshi
1
quote:

morgen1 schreef op 26 juni 2016 20:52:

Linkse Podemos tweede partij van Spanje geworden
Bij de parlementsverkiezingen in Spanje is het linkse Podemos volgens de exit-polls de tweede partij geworden. De conservatieve PP van premier Rajoy is de grootste gebleven, maar blijft ver verwijderd van de absolute meerderheid, waardoor er alsnog een coalitieregering gevormd moet worden. Het was de tweede keer in een half jaar tijd dat de Spanjaarden naar de stembus gingen.

De PP, die nu in het parlement 123 van de 350 zetels heeft, blijft ongeveer gelijk. Opvallend is dat Podemos de sociaaldemocratische PSOE passeert, die voorheen met de PP streed om de macht. Podemos gaat van 69 zetels naar tussen 91 en 95 zetels, de PSOE zakt van 90 naar 81 tot 85 en de liberale partij Ciudadanos gaat van 40 naar 26 tot 30 zetels.

Podemos heeft zich steeds verzet tegen de bezuinigingen. Spanje is zwaar getroffen door de economische crisis. De werkloosheid is 20 procent, onder jongeren ligt de werkloosheid zelfs op 40 procent. Volgens correspondent Rop Zoutberg vinden veel Spanjaarden dat het tijd is dat er iets gaat gebeuren. Hij zegt dat Podemos de sleutel hiervoor in handen heeft. Dan zou er een regering met de PSOE gevormd moeten worden; het hangt erom of ze samen de meerderheid hebben.

Sinds het herstel van de democratie haalde de PP of de PSOE de absolute meerderheid. De noodzaak voor coalities is nieuw. Volgens Zoutberg staan de Spaanse partijen lijnrecht tegenover elkaar, wat het vormen van de coalitie erg moeilijk maakt.

Europa

Podemos is zeer kritisch over Europa. Volgens Zoutberg heeft de partij, als de exit-polls kloppen, een sterk wapen in handen tegen Brussel. Zoutberg zegt dat het interessant is om te zien in hoeverre de brexit uitwerkt op de Spaanse politiek.

Koning Felipe van Spanje ontbond het parlement in mei nadat de partijen er niet in geslaagd waren een coalitieregering te vormen, na de vorige verkiezingen in december.
Beste morgen1,

Het had je gesierd als je ook even de moeite had genomen de werkelijke uitslag te vermelden.
Die was namelijk al grotendeels bekend toen je je posting inzond.
Ik was in Madrid en niet in de gelegenheid te reageren. Dat doe ik bij deze.

In de eerste plaats: Podemos werd niet de tweede grootste partij maar de derde.
Het stemmen aantal ging van 69 naar 71.
Wat je kennelijk niet weet is dat Podemos gefuseerd is met Izquierda Unida, de Communistische partij van Spanje. De nieuwe naam van Podemos is Unidos Podemos 71. Die fusie heeft dus niets opgeleverd.

De conservatieve PP ging van 123 zetels naar 137 zetels en zij zijn dus de winnaars van deze verkiezingen, wat niet wegneemt dat ze geen absolute meerderheid hebben en het vormen van een regering moeilijk wordt.

De bevolking heeft duidelijk een NEO-COMMUNISTISCHE toekomst afgewezen en gekozen pro-Europa.

Een volgende keer morgen1 dus je natte dromen vergeten en terugkeren naar de realiteit.

En kijk ook eens naar de groeicijfers van de Spaanse economie.
Kaiser
0
Spaanse banken moeten miljarden terugbetalen aan klanten

21/12/16 - 15u08 Bron: Belga © epa.

Het Europees Hof van Justitie vindt dat verschillende Spaanse banken hun klanten miljarden aan onterecht geïnde rentes op woningleningen moeten terugbetalen. Door het verrassende arrest krijgen de aandelen van de banken zware klappen op de beurs van Madrid.

Een Spaanse rechtbank verwees in 2013 bepaalde clausules uit hypotheekcontracten naar de prullenbak. Het ging over bepalingen die inhielden dat de rente op de leningen niet onder een bepaalde grens kon zakken. De rechtbank vond echter niet dat de te veel geïnde rentes uit het verleden moesten worden terugbetaald. Het Hof in Luxemburg oordeelde daar vandaag anders over. De banken zullen daardoor wellicht ruim 4 miljard euro moeten ophoesten om klanten te vergoeden.
hirshi
1
In Barcelona zijn duizenden mensen de straat op gegaan om zich uit te spreken voor de Spaanse eenheid en tegen het Catalaanse separatisme. Volgens de Spaanse politie waren er 15.000 mensen op de been.

De demonstratie is de eerste actie van de Tabarnia-campagne. Tabarnia is een denkbeeldige deelstaat die zich wil afscheiden van de rest van Catalonië en onderdeel wil blijven van Spanje. De naam Tabarnia is een samentrekking van Barcelona en Tarragona, twee Catalaanse steden.

Tabarnia begon als een parodie op sociale media op de plannen van regionaal president Puigdemont om na een eenzijdig referendum de onafhankelijke republiek Catalonië uit te roepen. Inmiddels heeft de grap serieuze vormen aangenomen.


nos.nl/artikel/2220663-duizenden-demo...

Heel bijzonder dat de NOS hier aandacht aan besteedt. Pro-Spanje demonstraties in Catalonië krijgen in Nederland in de regel nauwelijks aandacht.
nobahamas
1
Ik vind dat niet zo vreemd.
Catalonië heeft sinds de 17e eeuw enorm geleden onder tijdelijke heersers en grensconflicten.
Het volk heeft een tienvoud aan oorlogen en volkerenmoord doorstaan dan wij hier in Nederland.
Als laatste heeft Franco het land platgebrand, en Spanje wordt nog steeds geregeerd door de erven van Franco.
In Spanje is het vrije denken vermoord door het regime van Franco omdat de staat alles besliste, in Catalonië leeft het particulier initiatief wel, en bouwt men hard aan de toekomst.
Niet vreemd dat ook onze media partij kiezen voor de langdurig onderdrukten, en hun ook meer rechten gunnen.
Voor historische feiten:
www.sitges-info.nl/geschiedenis-van-c...
nobahamas
1
Ik heb de laatste weken in Catalonië vertoefd, en heb met veel mensen gesproken, van jong tot oud.
Door een man van 80 jaar ben ik gewezen op de samenstelling van de bossen:
Hij wees mij op het bos in de Franse pyreneën, en vroeg mij hoe het komt dat de kleur van het bos daar anders is dan het bos in het Catalaans grensgebied.
Oorspronkelijk zijn de bossen in het gebied voor meer dan 80% zomereik en steeneik, en in het Franse deel is dat nog steeds zo.
Franco heeft een strook van 20 km laten platbranden in het gehele Catalaanse grensgebied.
Alle landbouwgebieden en bebouwing werd verbrand om de bevolking te verjagen.
Later is het gebied volledig beplant door zilverspar en den om het gebied beter controleerbaar te houden.
Vluchten uit Catalonië was onmogelijk, en overleven in het gebied evenmin.
Franco is weg, maar de minachting leeft nog steeds.
nobahamas
1
Spanje is duidelijk verdeeld, in bevolking, cultuur en klimaat.
Het Noorden wordt gekenmerkt door industrie, ontwikkelde gemeenschappen en opleidingen, en een hoge mate van toerisme.
Water is schaars maar aanwezig.
Het midden en zuiden is arm en kent ook weinig ontwikkeling. de bevolking is arm en landbouw is nauwelijks nog mogelijk door de verdroging.
Het land droogt uit, en doet er alles aan om de rijke Noord-Europeaanse gepensioneerden naar het land te trekken voor een genoeglijke oude dag.
Spanje sterft een langzame dood, en zal alles doen om het Catalaanse goud vast te houden.
hirshi
0
Noba,

Jouw opvattingen kloppen niet met de bijgevoegde link.
Soms een correct weergave maar ook veel onderbuikgeklets. En dat is jammer.
Het zal me niet lukken je vooroordelen weg te nemen.
Je praat vanuit een persoonlijke opvatting en het is verder ook niet aan mij jou te overtuigen dat de waarheid genuanceerder ligt.

Je hebt kennelijk gesproken met mensen die de separatisten steunen, maar separatisten vertegenwoordigen niet in hun eentje de inwoners van Catalonië. Wat je had moeten doen is ook je oor te luister leggen bij andersdenkende inwoners. Dan had je meer evenwichtige conclusies kunnen trekken. Die optie is kennelijk niet bij je opgekomen. Naar de andere kant van de waarheid luisteren is aan jou niet besteed.

Verder lees ik dat je van mening bent dat media partij moeten kiezen.
Helemaal niet, laat dat maar aan totalitaire staten over.
Dat was nu juist mijn kritiek. Op het artikel zelf was niets aan te merken.
De journalistiek dient zich objectief en zonder vooringenomenheid op te stellen Dat is de taak van de journalistiek. En dat gebeurt niet als zaken aan de aandacht onttrokken worden.

Denk jij nu maar dat Spanje een langzame dood sterft. Ik weet wel beter. En ja je was gewoon aanwezig was in een autonome regio van Spanje. En dan vraag ik me af als je het land zo veracht en verfoeit wat je daar te zoeken hebt.
josti5
1
Ik kan mij geheel vinden in de waarnemingen van nobahamas.
Vorig jaar oktober, onderweg van Italië naar Portugal, sprak ik in een hotel in Zuid-Frankrijk een Nederlandse vrouw, woonachtig in Barcelona.
Het was de periode, waarin heel Catalonië weer van de buitenwereld dreigde te worden afgesloten.
'Weer', want zij had het al eerder meegemaakt, en waarschuwde ons, reizigers die Catalonië door moesten, voor een mogelijke blokkade, want dan kon er werkelijk niemand meer in of uit, tot en met de kleinste wandelpaadjes aan toe.
Wij hebben geluk gehad, maar hoorden even later van haar, dat de blokkade weer plaatsgevonden had.
Bijzonder knap dat Catalonië, ondanks eeuwenlange onderdrukking en tegenwerking, tóch een groot deel van haar eigen identiteit heeft behouden.
Dat zegt wat over de bevolking als geheel.
Overigens leven in Zuid-Frankrijk eveneens 'Catalaanse' gevoelens en opvattingen, tot in Mende aan toe.

En ja: Spanje en Portugal drogen uit, en niet alleen door klimaatverandering.
Rijd maar door Midden- en Zuid-Spanje: meer dan olijfbomen en af en toe een (weliswaar) enorme sinaasappelplantage staan er niet.

Portugal en Spanje vechten al sinds jaar en dag om het rivierwater.

Door het enorme waterverbruik in Portugal (2100 m3 per persoon) en het oppompen ervan daalt en daalt de grondwaterstand.
Een stevige droogteperiode zoals het afgelopen jaar nekt zelfs olijfbomen van vele honderden jaren oud - en die hebben toch al het nodige overleefd...
Het water is te duur geworden om olijfgaarden, sinaasappel-, amandel- en vijgenplantages, te besproeien: de opbrengst dekt de kosten van het water niet, en de landerijen worden verlaten, en verdrogen.
Want het schaarse en peperdure water wordt gebruikt voor de golfvelden en de zwembaden, vandaar ook het enorme verbruik per hoofd van de bevolking.

Midden/Zuid Spanje, Alentejo en Algarve (maar óók Griekenland): de komende woestijnen van Zuid-Europa - al schenkt moeder Natuur deze weken overvloedig haar vloeibare gaven: da's uitstel van executie, want het alles vernietigende mensenwerk gaat dóór....

Dit jaar eens kijken, hoe Zuid-Italië en Sicilië er voor staan...

hirshi
0
John,

Ook jij hebt kennelijk het nieuws gemist over de grote demonstratie gisteren.
Geen wonder want het wordt liever doodgezwegen in de pers.
Dat fenomeen heeft weinig met water te maken.
Jouw beeldvorming over olijven en sinaasappelen is veelzeggend.

Houd je maar bij voetbal.
Ik denk dat je daar verstand van hebt, maar zeker weet ik dat niet, want van voetbal weet ik dan weer te weinig om dat te kunnen beoordelen.

Naar Zuid-Italië en Sicilië ga je natuurlijk te voet. Je weet immers dat dat het enige schone middel is om je te verplaatsen. Dus koop maar vast stevige passende schoenen. En vergeet je zwembroek niet!
josti5
0
Hirshi, het gaat mij niet om één grote demonstratie, of één ervaring, maar om het beloop van een en ander in de tijd.
En dan zie je feiten en ontwikkelingen, zoals beschreven, het Franco-achtige wapengekletter incluis, óók in Portugal trouwens, waar een markt in Quarteira plotseling wordt bestormd door 100 bewapende agenten en ambtenaren, op jacht naar zwarte handel en nepgoederen.
Beetje overdreven: 10 gewapende agenten-met-zonnebril om één standje...
hirshi
0
John,

Om die grote demonstratie ging het mij nu juist wel. Het laat zien dat er ook een ander geluid bestaat dan dat van separatisten. Maar dat geluid wordt systematisch weggemoffeld. Niet vergeten dat er helemaal geen meerderheid is die afscheiding van Catalonië wil. Ook niet in Catalonië zelf. Het brengt geen grotere welvaart, integendeel zelfs.

Je zult mij het Franco regime niet horen goedpraten. Absoluut niet. Maar elk land heeft wel zijn smetten uit het verleden. Ga maar eens naar het Mussert monument dan kom je er wel achter.
josti5
0
Overigens: die demonstratie staat hier gewóón op teletekst, pagina 126:

Spaanse betoging tegen separatisme

In Barcelona zijn duizenden mensen de
straat op gegaan om te demonstreren
voor eenheid en tegen het Catalaanse
separatisme.Volgens de politie liepen
ongeveer 15.000 betogers mee.

De demonstratie is de eerste actie van
de Tabarnia-campagne.Tabarnia is een
denkbeeldige deelstaat die zich wil
afscheiden van de rest van Catalonië en
onderdeel wil blijven van Spanje.Het is
een parodie op de plannen van de vorige
regiopresident Puigdemont om Catalonië
onafhankelijk te maken.

Puigdemont wilde na de verkiezingen in
december opnieuw regiopresident worden,
maar daar kwam hij deze week van terug.

hirshi
0
Ja John, als je goed zoekt kun je er wel iets over vinden.
Teletext is trouwens nog steeds een goede nieuwsbron.
Ze hebben vaak een primeur.
nobahamas
1
Cijfers zijn altijd relatief:
Een grote demonstratie van 15.000 man tegen een onafhankelijk Catalonië.
Olot is een gemiddelde stad in Catalonië, telt 34.000 inwoners.
In Olot heeft 95% van de bevolking voor een onafhankelijk Catalonië gestemd.
hirshi
1
Zeker noba.
Cijfers zijn altijd relatief.

In Nederland kun je Urk als voorbeeld nemen om ons stemgedrag te definiëren.
Even onzinnig.

Eén ding staat voor mij vast. Als 15.000 separatisten gedemonstreerd hadden was het voorpaginanieuws geweest.
nobahamas
0
Dat is waar, want ze hadden het zonder vergunning moeten doen en waren uit elkaar geslagen.
hirshi
0
De separatisten hebben economische schade aangericht die zijn weerga niet kent.
Maar er zijn grote veranderingen gaande in Catalonië. Puigdemont, voormalig leider van de separatisten, is al uitgekotst.

Een beweging die sterk in opkomst is heet "Tabarnia". Begonnen als grap, maar inmiddels uitgegroeid tot een serieus platform. Zij zijn voor afsplitsing van een groot gebied waarvan Catalonië deel uitmaakt. Tabarnië blijft dan wel gewoon onderdeel van Spanje. Daarmee handelen ze binnen de Spaanse grondwet.

Separatisten lappen die grondwet aan hun laars. Zij weten geen raad met deze nieuwe beweging. Het doel van de Tabarnianen is inmiddels bereikt. Zij hebben de separatisten een spiegel willen voorhouden.
whammy
0
Volgens Reuters, El Pais en andere nieuwsagentschappen is Puigdemont vanmorgen in Duitsland gearresteerd toen hij probeerde vanuit Denemarken Duitsland in te komen.
996 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.158,80 +1,67%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,91 +1,60%
 US30^ 38.463,97 +0,56%
 Nasd100^ 17.481,29 +1,58%
 US500^ 5.073,70 +1,13%
 Japan225^ 37.853,71 +0,34%
 Gold spot 2.325,95 -0,06%
 EUR/USD 1,0707 +0,51%
 WTI 83,09 +1,27%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront