Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Europa, Euro, Brexit, etc.

2.111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 102 103 104 105 106 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 26 februari 2018 07:49:

FD.NL
Labour wil in douane-unie blijven na de brexit
Britse oppositiepartij zet het debat op scherp en bezorgt Theresa May mogelijk een pijnlijke nederlaag. 'Het wordt buigen of barsten voor de regering.'
Het wordt steeds waarschijnlijker dat Theresa May er mee gaat stoppen, want dit is een volstrekt hopeloze zaak, op welke manier je het ook bekijkt.
Nieuwe verkiezingen en een nieuw referendum liggen in het verschiet.
izdp
0
Nee, nieuw referendum komt er niet.
Labour gaat ook voor Brexit.
De rest stelt te weinig voor.
Zo werkt het dus als de democratie alleen in naam bestaat.
Met de US deelt de UK een gemankeerde structuur die een democratie in de weg staat.
Tevens een enorme waarschuwing om nooit die structuur te willen voor de EU.
Met op- en aanmerkingen is de huidige structuur van de EU al democratischer dan die van hun. En dat geloven hier weinigen ;-)
DeZwarteRidder
0
Corbyn wil douane-unie met Europese Unie
Updated 10 min geleden
11 min geleden in BUITENLAND

COVENTRY - De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn wil dat Groot-Brittannië na de Brexit met de Europese Unie een douane-unie vormt. De unie zou heffingen bij de handel met Europa moeten voorkomen en zou ervoor zorgen dat er geen fysieke grens nodig is tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland.

Premier Theresa May probeert tot een akkoord te komen met de EU over de brexit, maar een klein deel van haar achterban blijft liever in de unie. Labourleider Corbyn hoopt de onrust binnen de conservatieve partij te gebruiken om de positie van May te verzwakken.

May wil pertinent geen douane-unie met de EU vormen, omdat het zou voorkomen dat Groot-Brittannië nieuwe handelsakkoorden kan sluiten met snelgroeiende economieën als China en India.
[verwijderd]
0
www.youtube.com/watch?v=jVYf06HeQYc

commentaar op merkels zgn. standpunt brexit van alice weidel,misschien wel ooit de opvolger van merkel.
DeZwarteRidder
0
EU stuurt Londen aanmaning van 2,7 miljard
1 uur geleden in BUITENLAND

BRUSSEL - De Europese Commissie eist een achterstallige betaling van 2,7 miljard euro op van de Britse regering. Brussel heeft een aanmaningsbrief naar Londen gestuurd omdat de Britten weigeren douanerechten af te dragen voor kleding en schoenen uit China. De douanerechten van de lidstaten zijn een van de inkomstenbronnen voor de jaarlijkse EU-begroting.

Het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar al gevraagd bijna 2 miljard euro aan gederfde douane-inkomsten in de Brusselse kas te storten, nadat de fraudedienst OLAF van de EU had vastgesteld dat importeurs op grote schaal frauderen.

Gewaarschuwd

De Britten waren al jaren eerder gewaarschuwd voor mogelijke fraude bij de invoer van textiel en schoeisel uit China maar lieten dat op zijn beloop. Zo werden damesbroeken fictief gewaardeerd op 91 cent per kilo, terwijl alleen de marktprijs van katoen al 1,44 euro per kilo was.

De commissie heeft berekend dat de schade voor de EU-begroting in de periode van november 2011 tot december vorig jaar 2,7 miljard euro bedraagt.
haas
0
Cambridge Analytica hatte wohl Verbindung zu Brexit-Kampagne
Unerlaubte Wahlwerbung brachte Cambridge Analytica in die Kritik. Nun soll die Firma auch Verbindungen zur Brexit-Kampagne gehabt haben.
DeZwarteRidder
0
EU kan migratiedeal Libië vergeten

Door Niels Rigter
Updated 12 min geleden
39 min geleden in BINNENLAND

Tunis - Zolang in Libië geen staatsgezag is, kan Europa het op z’n buik schrijven migranten tegen te houden of terug te sturen. Europa zal nog jaren moeten rekenen op migratiestromen vanuit de ingestorte staat.

Dat zei VN-gezant voor Libië Ghassan Salamé na een ontmoeting met minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tunesische hoofdstad Tunis.

De deal die Italië met steun van de Europese Unie heeft gesloten met de Libische kustwacht, die in ruil voor financiële steun migranten uit zee vist en ze in kampen stopt, is ‘kortzichtig’, zei Salamé.

„Er zijn geen snelle oplossingen. Ze hebben het effect van een aspirientje. Het staatsgezag in Libië moet worden opgebouwd totdat er één effectieve regering is in Tripoli. Dat duurt inderdaad jaren. Zolang dat er niet is, heeft het geen zin migranten tegen te houden.”

Na de NAVO-interventie in 2011, waarbij dictator Khadaffi werd verdreven, verviel Libië verder in chaos. Het land heeft twee regeringen, waarvan de officieel erkende in Tripoli zwaar leunt op gewapende milities en die in de rest van het land amper macht heeft.

Turkije-deal

Daarom kan de deal die de EU met Turkije sloot ook niet dienen als blauwdruk voor Libië. „In Turkije is een overheid. Als je daar een afspraak mee hebt, krijg je resultaten, of je krijgt ze niet. Maar in Libië is geen regering. Kortzichtige Europeanen - en dat mag je onderstrepen – die denken dat ze het Turkse voorbeeld kunnen invoeren in Libië, snappen het niet.”

Bovendien is de ene migratie de andere niet, zegt de VN-gezant. „Voor migranten uit oost- en sub-sahara is Libië een corridor. Als je die afsluit, zoeken ze een andere.”

Regeerakkoord

Kaag beaamde dat een migratiedeal met Libië ver weg is. „Het principe van migratiedeals is verankerd in het regeerakkoord. Maar niemand heeft gezegd dat het goed is om met Libië te beginnen.”

De bewindsvrouw van D66 maakt momenteel een rondreis door Noord-Afrika, waarbij migratie het belangrijkste onderwerp is. Ook spreekt ze over het handelsklimaat, perspectieven voor jongeren en radicalisering. Zondag bezocht Kaag in de Tunesische hoofdstad Tunis onder meer het Bardomuseum, waar gaten in muren en vitrines herinneren aan de terreuraanslag van 18 maart 2015, toen twee terroristen verkleed als militairen het museum binnendrongen en met automatische wapens 23 mensen doodschoten, waaronder 17 buitenlandse toeristen.
Europa ’geobsedeerd’

Ook op dit onderwerp kijkt Europa te eenzijdig, zei VN-gezant Salamé. „Europa is geobsedeerd door een bepaald type terrorisme als de enige oorzaak van hoofdpijn. Het moet ook naar andere oorzaken kijken van het instorten van de staat.” De VN-gezant noemde lukrake arrestaties, lokale conflicten, buitenlandse huurlingen en de massale aanwezigheid van wapens in het land als andere oorzaken waarom staatsopbouw amper van de grond komt.
DeZwarteRidder
0
China en VS belangrijkste handelspartners EU

Gepubliceerd op 26 mrt 2018 om 12:33 | Views: 585 | Onderwerpen: China, Europa, Verenigde Staten

LUXEMBURG (AFN) - De Verenigde Staten en China waren ook in 2017 de belangrijkste handelspartners van de Europese Unie. Ongeveer een derde van de totale handel van de EU is met die twee economische grootmachten, aldus cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Volgens Eurostat was de VS vorig jaar goed voor bijna 17 procent van de goederenhandel van de EU, ofwel een bedrag van 631 miljard euro. Voor China gaat het om ruim 15 procent ofwel 573 miljard euro. Daarna komen Zwitserland (7 procent), Rusland (ruim 6 procent) en Turkije en Japan met respectievelijk 4,1 en 3,5 procent van de EU-handel.

In totaal werd vorig jaar door de 28 EU-landen voor een bedrag van 5226 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Daarvan ging 64 procent naar een ander EU-land, en de rest naar buiten de EU. De belangrijkste handelsproducten van de EU wat betreft goederen zijn machines en transportmiddelen zoals auto's, vrachtwagens en vliegtuigen, en verwerkte producten en chemicaliën.
DeZwarteRidder
0
fd.nl

'Brussel overweegt €56 mrd te vragen aan ECB'

Commissie stelt vandaag voor dat centrale banken in eurozone winsten doorsluizen naar Brussel om brexitgat in Europese begroting te vullen, aldus FT
gerrit 69
0
www.telegraaf.nl/financieel/1852618/v...
VNO-NCW: brexitchaos dreigt nog altijd
Updated Vandaag, 13:49
Vandaag, 13:34 in FINANCIEEL

DEN HAAG (ANP) - Met nog exact een jaar te gaan totdat Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt, begint de tijd voor het Nederlandse bedrijfsleven te dringen.

Chaos dreigt als Nederlandse ondernemers niet op tijd duidelijkheid krijgen over nieuwe handelsafspraken met de Britten, waarschuwt voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Brussel en Londen bereikten eerder deze maand een principeakkoord over een overgangsfase na de zogeheten brexit, die op 29 maart 2019 officieel is. Tot januari 2021 blijft het land deel uitmaken van de douane-unie en de interne markt. In de tussentijd mogen de Britten verdragen afsluiten voor na de overgangsfase.

Die extra ademruimte doet niets af aan de haast die is geboden bij de bilaterale onderhandelingen, vindt De Boer. Hij ziet het liefst dat Nederland tegen het einde van 2019 al definitieve afspraken met Londen heeft liggen, maar is sceptisch. ,,Dat zie ik niet gebeuren gelet op de grote interne spanningen in het Verenigd Koninkrijk. Ook is in zo’n korte tijd nog nooit een compleet nieuwe handelsrelatie opgetuigd'', zei hij op een bijeenkomst met vijfhonderd ondernemers.
DeZwarteRidder
1
'Elk Brexit-scenario kost Britse schatkist tientallen miljarden per jaar'

Gepubliceerd: 18 april 2018 09:32

Elk van de vier scenario's die de Britse regering hanteert voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) zal de Britse belastingbetaler tientallen miljarden euro's per jaar kosten. Dat blijkt uit een studie die deze week is verschenen.

De analyse werd uitgevoerd door de denktank Global Future, onder leiding van economie-professor Jonathan Portes van King's College in Londen, meldt The Guardian.

De onderzoekers berekenden dat het scenario waar de regering van premier Theresa May de voorkeur aan geeft, een handelsakkoord op maat met de EU, de Britse schatkist jaarlijks ongeveer 40 miljard pond (46 miljard euro) gaat kosten.

Bij twee van de drie andere scenario's komen nog hogere kosten kijken. Een vrijhandelsakkoord vergelijkbaar met dat tussen Canada en de EU zal jaarlijks 66 miljard euro kosten. Als er geen handelsakkoord komt en het VK op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie handel moet gaan drijven met de EU, kost dat jaarlijks ongeveer 94 miljard euro.

Met de minst kostbare optie, een regeling à la Noorwegen, loopt de schatkist op jaarbasis ongeveer 20 miljard euro mis. De Noren hebben een vrijhandelsverdrag met de EU, en moeten voldoen aan de Europese economische regels, maar zijn geen deel van de douane-unie.

Lagerhuis

Het onderzoek komt op een ongunstig moment voor de regering-May. Het Britse Lagerhuis bespreekt maandag het plan om het VK uit de Europese douane-unie te halen. Negen parlementariërs uit Mays eigen Conservatieve Partij hebben zich bij de oppositie gevoegd in de roep aan de premier om van dat voornemen af te zien.

Het is waarschijnlijk dat het Lagerhuis ervoor zal stemmen om zichzelf inspraak te geven in de kwestie rond de douane-unie. Dat betekent een nederlaag voor May, tenzij ze de stemming kan voorkomen door stevige concessies te doen.
Chiddix
0
Na Brexit indien er geen kink in de kabel komt , zal de economie VK aan gaan trekken.
Een goede handelsovereenkomst met VS is de verwachting maar de EU is uiteraard heel belangrijk voor de UK. In eerste instantie kost het een smak geld. Daarna moet de zon gaan schijnen? En baas in eigen land is ook wat waard.
DeZwarteRidder
0
quote:

Chiddix schreef op 18 april 2018 14:17:

Na Brexit indien er geen kink in de kabel komt , zal de economie VK aan gaan trekken.
Een goede handelsovereenkomst met VS is de verwachting maar de EU is uiteraard heel belangrijk voor de UK. In eerste instantie kost het een smak geld. Daarna moet de zon gaan schijnen? En baas in eigen land is ook wat waard.
Direct na Brexit zal de economie van de UK in elkaar storten en het zal vele jaren duren alvorens de economie weer terug is op het oude nivo.
Tevens zal er een enorme inflatie ontstaan.
Chiddix
0
Volgens Wilders zou een Nexit tot een enorme economische groei leiden in Nederland. Waar die dit op baseert weet ik niet.
DeZwarteRidder
0
Zwitserse frank verzwakt, normalisatie centrale bank duurt nog even
Begin 2015 apprecieerde de munt op één dag met 20%. Sindsdien staat de beleidsrente van de centrale bank (SNB) op -0,75%. Inmiddels is de Zwitserse frank weer terug bij af. Sinds vorig jaar verzwakt de Zwitserse frank sterk, vooral door het toegenomen vertrouwen in de eurozone. En door de Amerikaanse sancties tegen Rusland halen veel Russen hun Zwitserse tegoeden terug. De SNB zal haar beleid voorlopig niet wijzigen, omdat de munt als veilige haven opwaartse druk kan voelen door de geopolitieke spanningen. Op termijn krijgt de SNB echter meer ruimte om het monetaire beleid te verkrappen. Dit zou goed nieuws zijn voor de Zwitserse commerciële banken. De tienjaarsrente is voor eerst sinds 2015 weer positief. Het duurt echter nog lang voordat de balans van de SNB weer normaal is. Het balanstotaal van de SNB bedraagt nu maar liefst 120% van het bbp en de bank heeft voor $ 93 miljard aan Amerikaanse aandelen in bezit.
Auteur: Ineke Valke

Chiddix
0
De PVV citeert uit een rapport van onderzoeksbureau Capital Economics. Meer groei, meer inkomen , meer banen , meer welvaart bij een Nexit.
De Rabo Bank zegt , Nexit is desastreus.
DeZwarteRidder
0
LONDEN - De Britse premier Theresa May heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Hogerhuis. Een meerderheid stemde daar voor een aanpassing van de wet over het vertrek uit de EU. Daardoor kan Groot-Brittannië toch lid blijven van de douane-unie, terwijl May daar juist uit wil stappen.

Het voorstel van de oppositie om de „vertrekwet” aan te passen, kreeg steun van enkele conservatieven. Het laatste woord is daarmee nog niet gezegd. Het Lagerhuis kan in een later stadium de aanpassing weer teniet doen.

De douane-unie zorgt er voor dat er geen fysieke grenzen tussen de landen van de EU zijn. Deel uitmaken van die unie is belangrijk voor onder meer de handel en het vrij verkeer van mensen.
DeZwarteRidder
0
Begrotingstekort eurolanden afgenomen

Gepubliceerd op 23 apr 2018 om 11:04 | Views: 65 | Onderwerpen: Europa

LUXEMBURG (AFN) - Het begrotingstekort van de eurolanden is vorig jaar gedaald tot 0,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone. In 2016 ging het nog om een tekort van 1,5 procent.

Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg voor de gehele Europese Unie het tekort 1,0 procent, tegen 1,6 procent in het voorgaande jaar. De Europese begrotingsregels schrijven voor dat landen hun tekort moeten beperken tot maximaal 3 procent van het bbp.

Eurostat tekende binnen de EU het hoogste tekort op in Spanje met 3,1 procent. Buurland Portugal was goed voor een tekort van 3 procent. Verder voldeden alle cijfers aan de eisen van Brussel. In Malta was zelfs sprake van een begrotingsoverschot met 3,9 procent. In Nederland bedroeg het overschot 1,1 procent. Dat was in 2016 0,4 procent, daarvoor kampte Nederland nog met een tekort.

Verder maakte Eurostat bekend dat de schuld van de eurolanden is afgenomen tot 86,7 procent van het bbp, tegen 89,0 procent een jaar eerder. Voor de gehele EU kwam de schuld uit op 81,6 procent.
DeZwarteRidder
0
Londen overweegt eigen satellietnavigatie
56 min geleden in BUITENLAND

LONDEN - Groot-Brittannië overweegt een eigen satellietnavigatiesysteem op te zetten en uit het Europese Galileo-project te stappen. Brussel wil Londen de toegang tot gevoelige veiligheidsinformatie ontzeggen na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Londen is kwaad en pikt dat niet.
Galileo moet het Europese antwoord zijn op het Amerikaanse GPS-systeem.

De Financial Times meldde woensdag dat Groot-Brittannië ook het geld terug wil dat het al heeft meebetaald aan het Galileo-project dat bij elkaar tien miljard euro kost. Londen heeft ongeveer 1,4 miljard geïnvesteerd.

Galileo moet het Europese antwoord worden op het Amerikaanse GPS-systeem. De Europese Commissie is al begonnen met het uitsluiten van Britse bedrijven en Groot-Brittannië van bepaalde informatie. Volgens de Britse minister van Handel, Greg Clark, bedreigt dat de samenwerking op het gebied van veiligheid.
DeZwarteRidder
0
Column: Europese rente kan naar 3% oplopen

Door Richard Abma
26 apr. 2018 in FINANCIEEL

De afgelopen dagen zie ik de opwaartse druk op rentes weer toenemen na twee maanden van rentedalingen. Dit wordt gevoed door de Amerikanen die de 10-jaars rente momenteel tot boven de 3% hebben neergezet.

Dit niveau zagen we voor het laatst in 2013 voor slechts 1 dag en daarvoor wat langer begin 2011. Destijds noteerde de Duitse 10-jaars rente respectievelijk 2% in 2013 en 3% in 2011. Tot en met 2012 liepen beide rentes redelijk gelijk op qua percentage zoals te zien is in de figuur. Ondertussen is de spread tussen de Duitse en Amerikaanse rente historisch groot geworden. De Duitse 10-jaars rente noteert momenteel 0,64%.

In de tijd dat het verschil tussen beide rentes ontstond was de Europese economie in een veel slechtere vorm dan nu het geval is. Het verschil in rentes tussen landen onderling binnen Europa was in 2012 ook veel groter dan nu. De Griekse rente noteerde 30% en de Portugese rente was een kleine 7%. Het verschil in rentes tussen Noord- en Zuid-Europa is inmiddels teruggebracht tot 1 procent, Griekenland uitgezonderd met een 10-jaars rente van 3,9%. Ook hier is economisch herstel in aantocht zoals ik dit heb aangekaart in een eerdere column.

Van alle Europese landen was Duitsland het meest veilig dus was er een vlucht gaande in het schuldpapier van dit land, dit zorgde voor lagere rentes daar. Inmiddels is door het monetaire beleid van de ECB voor veel landen met hoge rentes het voortbestaansrisico fors afgenomen en zijn de meeste belangrijke verkiezingen goed uitgepakt voor de stabiliteit van de Eurozone. Ook worden belangrijke stappen gemaakt tot het integreren op fiscaal gebied. Dit heeft de kracht van de Euro doen toenemen op de valutamarkten.

Toch is tot op heden de spread tussen Amerikaans schuldpapier en Duits schuldpapier nog historisch groot. Naar mijn inzicht is dit een bedreiging voor Europese obligatiebeleggers. De economische groei in Europa is immers flink aangetrokken de afgelopen jaren door onder andere de monetaire stimulans vanuit de ECB. Het effect van deze stimulans zal zeker nog een aantal jaren voelbaar zijn, het programma zelf eindigt echter naar alle waarschijnlijkheid einde dit jaar.

Eindelijk stopt dan de grootste koper van staatsobligaties met het onderdrukken van de rentestanden. Het nieuw gekweekte geld zal ook invloed hebben op inflatieontwikkelingen. Een grotere vraag naar goederen door de hogere groei stuwt grondstofprijzen zoals olie. De olieprijs noteert fors hoger dan een jaar geleden, dit heeft zeker effect op de zogenaamde headline inflatie in de komende kwartalen. Ook zal de core inflatie op den duur toenemen met alle gevolgen voor de te verwachten rentestanden.

Het kan goed zijn dat we door deze ontwikkelingen de komende kwartalen snel normaliseren naar ‘normale’ rentestanden. Als u zich afvraagt wat een normale rentestand zou kunnen zijn dan ligt het antwoord in het plaatje dat hierboven is getoond. Dit zou een obligatiekrach inluiden in Europa, ik hoop dat beleggers hier zich niet door laten verrassen.

Richard Abma is managing partner bij OHV Vermogensbeheer.
2.111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 102 103 104 105 106 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.890,70 -1,09%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.938,70 -1,03%
 US30^ 37.930,24 -1,10%
 Nasd100^ 17.316,12 -1,19%
 US500^ 5.024,70 -0,94%
 Japan225^ 37.475,14 -1,38%
 Gold spot 2.326,34 +0,44%
 EUR/USD 1,0720 +0,21%
 WTI 82,52 -0,46%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront