Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Vopak uitblinker op groen Damrak
Aandacht voor bedrijfscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten. De AEX won 0,4 procent tot 553,35 punten, de AMX steeg 0,9 procent en de AScX sloot 0,6 procent in het groen.

Volgens vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer zet het positieve sentiment van dinsdag zich ook woensdag voort. Dat betekent dat geopolitieke zorgen over Syrië en een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China naar de achtergrond zijn verdwenen. De aandacht verschoof naar het bedrijfscijferseizoen.

Afgelopen week heeft Mike Pompeo, de CIA-directeur die president Donald Trump tot minister van Buitenlandse zaken wil benoemen, een ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Hierover twitterde Trump woensdag dat het een "erg soepele" ontmoeting was. Hij sprak van een goede relatie. Volgens de president zal het voor de wereld, maar ook voor Noord-Korea zelf, "geweldig" zijn als het regime in Pyongyang besluit om af te zien van zijn nucleaire ambities.

Het belangrijkste macrocijfer was vandaag de inflatie uit de eurozone. Het inflatiecijfer steeg in maart naar 1,3 procent, van 1,1 procent in februari. Een voorlopige raming van Eurostat begin deze maand wees op een inflatie van 1,4 procent in maart.

"Draghi mag zijn biertjes nog even in de koelkast laten liggen. Samen met de renteverhoging", reageerde econoom Tom Simonts van KBC.

De euro/dollar noteerde op 1,2372. Dinsdagavond koste een euro nog 1,2374 dollar.

Olieprijzen gingen met ongeveer 2 procent omhoog. Uit het wekelijkse Amerikaanse voorradenrapport kwam een daling naar voren.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 16 aandelen in het groen, aangevoerd door Vopak met een winst van 6,9 procent. Het tankopslagbedrijf maakte resultaten bekend die volgens ING onderliggend sterk waren. Vopak herhaalde daarbij de outlook. CFO Gerard Paulides zei tegen ABM Financial News dat hij gezien de moeilijke marktomstandigheden tevreden is over het resultaat. Het bedrijfsresultaat, aangepast voor wisselkoerseffecten ter waarde van 13 miljoen euro, was vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2017.

ArcelorMittal was ook een grote stijger met 4,4 procent, terwijl Philips 2,4 procent won.

Kwartaalcijfers van ASML konden beleggers niet bekoren en het aandeel verloor 2,1 procent. Analisten zeiden echter dat de resultaten boven verwachting waren. Voor het lopende tweede kwartaal mikt ASML op een omzet van 2,5 miljard tot 2,6 miljard euro bij een brutomarge van ongeveer 43 procent. Dat weerspiegelt een "significante" toename van de omzet uit EUV.

Altice gaf 2,4 procent toe. Volgens persbureau Reuters krijgt het bedrijf een boete aan zijn broek uit Brussel vanwege het verwerven van PT Portugal in 2015 zonder hiervoor eerste officiële toestemming af te wachten.

Heineken heeft in de eerste maanden van 2018 de volumes flink zien stijgen. Volgens CEO Jean-Francois van Boxmeer waren de resultaten afgelopen kwartaal in lijn met de verwachtingen. Daarbij profiteerde Heineken van het vroeg vallen van Pasen. Analisten van Morgan Stanley vonden de groei tegenvallen. De koers van Heineken zakte 1,5 procent.

RELX kwam halverwege de handelsdag met een summiere trading update naar buiten. Het uitgeversconcern zei dat de trens uit 2017 zich hebben doorgezet in de eerste drie maanden van het jaar. Het aandeel sloot 0,1 procent lager.

In de Midkap won AMG 4,6 procent, OCI 4,2 procent en Aperam 3,7 procent.

ASMI, dat morgen met resultaten komt, daalde 2,1 procent.

In de AScX bevond Kiadis Pharma zich bovenaan met een koerswinst van 4,7 procent. Kendrion dikte 3,9 procent aan.

Basic-Fit kon niet in het groen komen en raakte 1,5 procent kwijt.

Van de lokaal genoteerde aandelen liet Lavide Holding een opvallende stijging van 19,4 procent zien, zonder aanwijsbare reden.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen hoger. De S&P 500 steeg 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen eindigen hoger
Geopolitieke zorgen naar de achtergrond.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag voor de tweede dag op rij gestegen, nadat beleggers de aandacht richtten op de bedrijfsresultaten, in plaats van de geopolitieke spanning rond Syrië en de mogelijke handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

De STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 381,86 punten, de Duitse DAX sloot 0,04 procent hoger op 12.590,83 punten en de Franse CAC 40 zette een plus neer van 0,5 procent op 5.380,17 punten. De Britse FTSE 100 wist zelfs 1,3 procent aan te dikken tot 7.317,34 punten.

De Britse beurs deed het beter dan de beurzen op het vasteland, nadat de Britse inflatie onverwacht daalde, waardoor de koers van het pond sterling met een half procent wegzakte.

Een sterk begin van het kwartaalcijferseizoen leek de zorgen te overstemmen over de oorlog in Syrië en de handelsruzie tussen China en de Verenigde Staten, de twee grootste economieën van de wereld.

"Er wordt nog wel gemompeld over handelsdisputen en het geopolitieke risico van escalatie in het Midden-Oosten, maar voorlopig lijken markten zich weer te laten leiden door fundamentele waarden", stelde analist Richard Perry van Hantec Markets in een rapport. "Het cijferseizoen in de VS is goed begonnen, met Goldman Sachs en Netflix als de aanjagers gisteren voor het aanhoudende herstel op Wall Street. Die beweging helpt ook de markten in Azië en de eurozone", aldus Perry.

Bijna 80 procent van de S&P-bedrijven die cijfers hebben gepubliceerd, hebben de analistenverwachtingen tot nu toe overtroffen, volgens FactSet. Voor de Stoxx Europe 600-bedrijven is dat 70 procent.

Britse aandelen kregen woensdag een extra duw omhoog omdat de inflatie van de consumentenprijzen in maart bleek te zijn gedaald naar 2,5 procent, van 2,7 procent in februari. Economen rekenden op een stabiel cijfer. De lagere inflatie is goed voor huishoudens maar maakte het moeilijker voor de Bank of England om de verwachte renteverhoging volgende maand inderdaad door te voeren.

Gunstig voor het politieke sentiment was mogelijk ook een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, die meldde dat de CIA-directeur die hij op buitenlandse zaken wil benoemen, Mike Pompeo, afgelopen week heeft gesproken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Trump sprak van een "erg soepele" ontmoeting en een goede relatie. Volgens de president zal het voor de wereld, maar ook voor Noord-Korea zelf, "geweldig" zijn als het regime in Pyongyang afziet van zijn nucleaire ambities.

"Met het uitblijven van een escalatie na de Amerikaanse, Franse en Britse militaire acties tegen Syrië en ervan uitgaande dat de dreiging van een handelsoorlog is afgenomen, kunnen de indices de verliezen sinds eind januari geleidelijk goedmaken", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Inflatiecijfers trokken woensdag de aandacht. De consumentenprijzen in de eurozone stegen in maart met 1,3 procent, tegenover 1,1 procent in februari. Het inflatiecijfer viel iets lager uit dan de voorlopige meting van 1,4 procent.

In Duitsland was er een loonakkoord voor ambtenaren. De ambtenarenvakbond Verdi kwam overeen dat de lonen voor 2,3 miljoen werknemers in de publieke sector in dertig maanden tijd met 7,5 procent zullen stijgen. Analisten van Unicredit becijferen dit op een loongroei van 3 procent per jaar, waar Verdi aanvankelijk op 6 procent aanstuurde.

De loongroei is gunstig voor de Europese Centrale Bank, die hoopt dat hogere lonen uiteindelijk zullen leiden tot een hogere inflatie in de eurozone. ING-econoom Carsten Brzeski merkte echter op dat dat er steeds meer tekenen zijn dat de traditionele spiraal van prijzen en lonen gebroken is.

De bouwsector in de eurozone produceerde in februari 0,5 procent minder dan in januari, maar steeg op jaarbasis wel met 0,4 procent.

In het Verenigd Koninkrijk buigt het Hogerhuis zich over de Brexit-wet. De grote vraag is volgens valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO of de wet aangepast wordt en wat het mogelijke effect zal zijn op de strategie van de Britse premier Theresa May.

De olieprijs steeg sterk, nadat Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie afgelopen week onverwacht bleken te zijn gedaald. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent tot 68,16 dollar, terwijl een juni-future Brent 2,2 procent won op 73,13 dollar. Het was de hoogste olieprijs sinds december 2014.

De euro/dollar noteerde op 1,2372. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2355 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2370 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Continental verloren 4 procent. De halfjaarcijfers zullen worden geraakt door wisselkoers- en waarderingseffecten, waarschuwde het bedrijf, waardoor de operationele winstmarge lager wordt ingeschat.

De Britse mijnbouwfondsen eindigden woensdag hoger, nadat Rio tinto meldde dat de ijzerertsexport van zijn Australische mijnen in het eerste kwartaal met 5 procent is gestegen. Het aandeel won 1,1 procent.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken verloor 1,4 procent, nadat de groei van de biervolumes in het eerste kwartaal tegenviel, terwijl ook de tegenwind op de valutamarkten dit jaar guurder lijkt te worden.

ASML was hekkesluiter in Europa met een verlies van 2,1 procent, ondanks licht beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal. Zorgen over de dalende marge in het tweede kwartaal zijn volgens Bryan Garnier onnodig.

Volkswagen leverde 0,2 procent in. Duitse autoriteiten zijn binnengevallen op diverse locaties van de sportautofabrikant Porsche, meldde dagblad Handelsblatt. De inval zou verband houden met het emissieschandaal rond dieselmotoren.

Danone steeg 1,5 procent, nadat de Franse zuivelproducent zijn outlook voor 2018 herhaalde.

Intu Properties verloor 4,1 procent, nadat Hammerson afzag van plannen om de eigenaar van winkelcentra over te nemen, gezien de zwakke Britse winkelmarkt. Het aandeel Hammerson steeg juist 4,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.678 punten. De Dow Jones index stond vlak op 24.779 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit in het rood

Gepubliceerd op 19 apr 2018 om 17:51 | Views: 0

AEX 17:56
551,31 -2,04 (-0,37%)

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is donderdag lager geëindigd. Beleggers op het Damrak verwerkten een stroom aan resultaten. Arcadis kreeg een flinke tik na zijn handelsbericht en ook Unilever eindigde in de min.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent lager op 551,31 punten. De MidKap leverde 0,9 procent in tot 801,65 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen 0,2 procent omhoog, terwijl Frankfurt 0,2 procent daalde.

Arcadis kelderde 10,5 procent en was daarmee de grootste daler bij de middelgrote bedrijven. Het advies- en ingenieursbureau zag de omzet in het eerste kwartaal dalen door negatieve wisselkoerseffecten. Ook de operationele winst viel lager uit. In de Midkap raakte PostNL 4,6 procent aan beurswaarde kwijt. Het bedrijf wil dat de postmarkt wordt geconsolideerd. Door de samenvoeging van spelers op de markt blijven postdiensten behouden voor de consument, zei topvrouw Herna Verhagen tegen De Telegraaf.

Shire

Unilever (min 1,9 procent) was een van de grootste dalers in de AEX na zijn eerstekwartaalcijfers. Het levensmiddelenconcern kondigde nog een groot aandeleninkoopprogramma aan, maar daar hadden beleggers al rekening mee gehouden. Ook chipmachinemaker ASML daalde flink (min 3,3 producent). Dat was te wijten aan zwakke vooruitzichten van zijn Taiwanese klant TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld.

Farmaceut Shire ging in Londen bijna 6 procent omhoog. Het Iers-Amerikaanse bedrijf legde drie keer een overnamebod van de Japanse concurrent Takeda naast zich neer, maar staat wel open voor verdere gesprekken. Ook aast branchegenoot Allergan op Shire. Ingenieursbureau Weir Group kreeg er ruim 6 procent bij nadat het bekend had gemaakt zijn Amerikaanse branchegenoot Esco over te willen nemen.

Euro

Merck ging in Frankfurt 0,4 procent omhoog. Het Duitse farmacie- en chemieconcern verkoopt zijn divisie voor consumentenproducten aan het Amerikaanse Procter & Gamble voor 3,4 miljard euro. Mercks branchegenoot Novartis daalde in Zürich 2,3 procent. De Zwitsers zagen afgelopen kwartaal de winst en omzet evenwel groeien. Novartis rekent ook voor het hele jaar op groei, na drie vrij zware jaren op rij.

Levensmiddelenconcern Nestlé ging na kwartaalcijfers 0,2 procent omhoog in Zürich. Het Franse reclamebedrijf Publicis Groupe steeg meer dan 7 procent in Parijs dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers

De euro was 1,2342 dollar waard, tegen 1,2372 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 68,93 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer, op 74,38 dollar per vat.
voda
0
Arcadis hard onderuit op rood Damrak
Unilever en ASML ook afgestraft.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak eindigde donderdag lager nadat zwaargewichten Unilever en ASML flink inleverden en ook Arcadis hard werd geraakt door een groter dan verwachte impact van de duurdere euro.

De AEX verloor 0,4 procent tot 551,31 punten, terwijl de AMX 0,9 procent daalde en de AScX vrijwel ongewijzigd de dag uitging.

"Buiten was het warm, maar op de beurs was enige tocht voelbaar", zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen.

Boosdoeners waren de bedrijfsresultaten van Unilever en Arcadis, die behoorlijk sterk te lijden hadden van negatieve wisselkoerseffecten. "Dat begint een beetje op een trend te lijken", zei Jellema.

De komende kwartalen zal de zwakkere dollar en duurdere euro naar verwachting een minder grote invloed hebben.

Op economisch gebied bleken 's middags de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten nagenoeg gelijk te zijn gebleven, terwijl de Philadelphia Fed Index een stijging liet zien van 22,3 in maart naar 23,2 in april. De leidende indicatoren vertraagden tot een stijging van 0,3 procent in maart, na sterkere stijgingen in de voorgaande maanden.

Vanochtend bleek de omzet van de Britse detailhandel al onverwacht gedaald. Gisteren werd reeds bekend dat de Britse inflatie afzwakte. Verder bleek dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone is gezakt.

De euro/dollar noteerde op 1,2353. Woensdagavond was dat 1,2378. De olieprijzen stegen ongeveer één procent.

Stijgers en dalers

Zwaargewicht Unilever daalde 1,9 procent, na het publiceren van de kwartaalresultaten.Het Brits-Nederlandse concern had flink last van wisselkoersen, maar onderliggend waren de resultaten conform de consensus met een autonome groei van 3,4 procent. ING vond desalniettemin dat de autonome omzetgroei tegenviel. Bernstein vond de resultaten redelijk. De prijsdruk in het Amerikaanse continent was wel een punt van zorg.

Altice was de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent. Credit Suisse verhoogde de winstramingen, dankzij wisselkoerseffecten, terwijl ratingbureau Standard & Poor's zijn kredietrating voor het kabelconcern juist verlaagde, omdat de kredietanalisten de kasstroom voorlopig niet zien herstellen.

Shell kon 1,5 procent bijschrijven, profiterend van de hogere olieprijs. Het aandeel staat inmiddels alweer bijna op 29 euro, merkte Jellema op.

ASML verloor 3,3 procent. UBS, Berenberg en S&P verhoogden allen het koersdoel voor het concern dat een dag eerder resultaten rapporteerde. De orders voor de volgende generatie EUV stelden gerust. Volgens Jellema had het aandeel nog steeds last van de negatieve reactie op de cijfers van woensdag, waardoor beleggers voorzichtiger werden.

De resultaten van Arcadis werden hard afgestraft door beleggers met een verlies van 10,5 procent. Het advies- en ingenieursconcern bleef autonoom groeien, maar de operationele winst viel analisten tegen. Arcadis kreeg ook te maken met zware valutaire tegenwind. Omdat de winst hierdoor wordt geraakt, valt ook ook de ontwikkeling van het werkkapitaal tegen, meende Jellema.

Een opvallende beweging was de winst van 3,8 procent voor TomTom in de Midkap.

De dienstverlener voor de olie-industrie Fugro klom 1,9 procent en sectorgenoot SBM Offshore 1,5 procent, vermoedelijk profiterend van de oplopende olieprijs.

Sligro maakte omzetcijfers bekend en daalde 0,6 procent. De omzet steeg, mede dankzij de samenwerking met Heineken in de groothandelsdivisie Food Service. Autonoom was echter sprake van een kleine krimp. De tegenwind bij Food Retail "is niet langer relevant", meende KBC Securities, aangezien het onderdeel Emté inmiddels verkocht is.

PostNL zakte 4,6 procent. CEO Herna Verhagen liet weten dat consolidatie nodig is in de postsector.

In de AScX was er aandacht voor NSI, dat 0,7 inleverde. Het vastgoedfonds meldde een hoger direct resultaat in het eerste kwartaal.

Fietsfabrikant Accell won 4,9 procent. D'Ieteren en Pon worden door het Nederlandse beleggersblad Beursgenoten genoemd als mogelijke kopers van fietsenfabrikant. Pon probeerde dit vorig jaar al, maar zag die poging toen stranden.

BinckBank sloot 2,1 procent hoger. De onlinebroker komt maandag met kwartaalcijfers en zal naar verwachting profiteren van de toegenomen marktvolatiliteit, die beleggers aanzet om meer te handelen op de beurs.

Het lokaal genoteerde Curetis won 4,0 procent. Woensdag steeg de koers al flink na melding van de lancering van een nieuwe cartridge, en daar kwamen vandaag nog eens positieve onderzoeksresultaten bij.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 0,2 procent, daalde de breder samengestelde S&P 500 index 0,5 procent en werd de Nasdaq index 0,6 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen verdeeld gesloten
Focus op bedrijfsresultaten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 381,95 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 12.567,42 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.391,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.328,92 punten.

"De aandelenmarkten stijgen geleidelijk, geholpen door de afname van de spanningen rondom een handelsoorlog en het feit dat de geopolitieke ontwikkelingen minder zorgwekkend zijn geworden", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Industriële en grondstofaandelen zaten donderdag stevig in het zadel, waarbij met name de aan olie gerelateerde fondsen stegen, dankzij de hogere olieprijs. Daarnaast kijken handelaren uit naar de uitkomst vrijdag van een bijeenkomst van OPEC en niet-OPEC-leden. Ondertussen hebben de zorgen over Amerikaanse sancties tegen Moskou de prijzen voor metalen, waaronder aluminium en nikkel, doen stijgen.

"De olierally heeft een vuurtje ontstoken onder de grondstofaandelen en grondstofprijzen, nadat de Amerikaanse Energy Information Administration woensdag meldde dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 1,1 miljoen vaten", zei Accendo Markets. "Het onvermogen van het Witte Huis een besluit te nemen over een nieuwe ronde van Russische sancties en de aanhoudende economische ellende in Venezuela hebben de onzekerheid over het aanbod verder vergroot", voegden de analisten van Accendo toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in februari is gedaald tot 35,1 miljard euro, van 39,0 miljard euro een maand eerder.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in maart, tegen de verwachting in, gedaald met 1,2 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis stegen de Britse detailhandelsverkopen met 1,1 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 68,80 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 74,21 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2353. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2394 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2373 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Schneider Electric klom met 1,8 procent. De Franse energiebeheerder liet weten te mikken om aan de bovenkant van zijn autonome groeidoel voor 2018 uit te zullen komen.

Weir Group won 6,2 procent. Het in Londen genoteerde ingenieursbedrijf neemt het Amerikaanse ESCO over voor 1,05 miljard dollar.

Publicis Groupe steeg 7,4 procent. Het advertentieconcern boekte een autonome omzetgroei van 1,6 procent in het eerste kwartaal, nadat een jaar eerder de omzet nog met 1,2 procent kromp.

Deutsche Bank verloor 0,3 procent nadat de bank meldde dat chief operating officer Kim Hammonds het bedrijf volgende maand verlaagd. De onrust aan de top houdt aan bij de belegerde bank, die eerder deze maand Christian Sewing benoemde tot CEO, als opvolger van topman John Cryan.

Unilever daalde 1,9 procent, na het publiceren van de kwartaalresultaten. Bernstein vond de resultaten redelijk. De prijsdruk in het Amerikaanse continent was wel een punt van zorg. ING zei dat de autonome omzetgroei tegenviel. Het Brits-Nederlandse concern had flink last van wisselkoersen, maar onderliggend waren de resultaten conform de consensus met een autonome groei van 3,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent lager op 2.6889,34 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Halfgeleiders onderuit op lichtrood Damrak
Ook Wessanen levert in.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een klein verlies gesloten. De AEX daalde 0,2 procent naar 550,38 punten.

Beleggers moesten het stellen zonder veel richtinggevend nieuws. Consumenten in Nederland hebben meer vertrouwen gekregen en gaven ook meer uit.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg ook. De vertrouwensindex steeg van 0,1 in maart naar 0,4 in april. Ondanks deze stijging had econoom Bert Colijn van ING een gemengd gevoel, omdat eerder deze week de ZEW index nog een scherpe daling liet zien.

"Hoewel de zorgen over de mondiale economie toenemen, aangejaagd door een eventuele handelsoorlog en oplopende olieprijzen, is er nog altijd veel goeds te vinden voor Europese consumenten", aldus Colijn. Hoewel consumenten wellicht niet meer op hun roze wolk zitten, stimuleert de economie nog altijd de consumptie, denkt de econoom van ING.

Daarbij kijkt de markt volgens marktanalist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management inmiddels vooral weer naar de fundamentals in de vorm van de bedrijfscijfers. "En die zijn vooralsnog conform verwachting en de verwachtingen waren vrij hoog", aldus Juvyns voor de camera van ABM Financial News.

Hoopgevend voor de komende weken noemde Juvyns dat de winstgroei bij Amerikaanse bedrijven "dubbelcijferig" is.

De euro/dollar noteerde op 1,2274.

Stijgers en dalers

In de AEX was Altice koploper met een koerswinst van 1,7 procent. Galapagos werd 1,3 procent duurder.

KPN en Vopak behoorden tot de grootste dalers met verliezen van 2,2 en 2,9 procent, maar beide aandelen noteerden ex-dividend. ASML leverde opnieuw in, ditmaal 1,7. Sinds de cijfers halverwege deze week staat het aandeel onder druk. Het afgegeven van een tegenvallende outlook door TSMC hielp het sentiment rondom ASML ook niet.

In de AMX ging Arcadis 3,0 procent hoger, nadat het aandeel donderdag nog met dubbele cijfers werd afgestraft na een kwartaalupdate. Takeaway werd 1,8 procent duurder. Net als in de AEX stonden ook de toeleveranciers van de halfgeleidersector in de Midcap onder druk. Besi verloor 4,0 procent en ASMI leverde 8,4 procent in. ASMI presteerde in het afgelopen kwartaal binnen de door de onderneming afgegeven bandbreedte. Toch sprak NIBC van een teleurstelling. De marge-ontwikkeling stelde eveneens teleur, maar de orderinstroom was wel goed. De kwartaalupdate bevestigde volgens NIBC dat 2018 een jaar wordt waarin het zwaartepunt in de tweede jaarhelft ligt. "Meer dan verwacht zelfs."

Verder leverde Air France-KLM 2,5 procent in. Vanmiddag bleek dat de recente stakingen Air France-KLM al meer dan 220 miljoen euro hebben gekost. CEO Jean-Marc Janaillac noemde het conflict met de vakbonden een uitzichtloze situatie die "serieuze" consequenties heeft voor de maatschappij. In een poging om tot een oplossing te komen, zal de topman de mening gaan vragen aan al het personeel. Deze elektronische consultatieronde loopt van 26 april tot en met begin mei.

Nadat overnamespeculatie Accell donderdag al een plus opleverde van krap vijf procent, kwam daar vrijdag nog eens 5,6 procent bovenop. Heijmans werd 2,2 procent duurder.

De grootste daler in de AScX was Wessanen. Het aandeel daalde 3,4 procent na het openen van de boeken. De producent van biologische en natuurlijke voedingsmiddelen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet licht zien aantrekken, maar de winst stond onder druk. Bij de eigen merken werd afgelopen kwartaal een autonome omzetgroei gerealiseerd van 4,3 procent. Daarmee kwam de groei wel lager uit dan de 6 tot 8 procent waarop analisten rekenden. Dit verklaart volgens CFO Ronald Merckx van Wessanen de negatieve koersreactie vrijdag.

Overigens zei Merckx tegen ABM Financial News gehoord te hebben dat grootaandeelhouder Jobson geen aandelen Wessanen heeft verkocht, ondanks een melding bij de AFM die een daling van 25,4 naar 2,4 procent liet zien. Vermoedelijk is Jobson zijn belangen aan het herstructureren. Eerder al verschoof het belang van Delta Partners, waar Jobson mede-oprichter van is, naar Jobson privé.

Het lokaal genoteerde Curetis had de wind opnieuw in de rug en won zo'n acht procent. Woensdag steeg de koers al flink na melding van de lancering van een nieuwe cartridge, en daar kwamen donderdag nog eens positieve onderzoeksresultaten bij. Dit leverde gisteren een koerswinst van 4,0 procent op.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa een procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen overwegend hoger gesloten
Week in teken kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend hoger gesloten, waarbij de markt gedurende de handelsdag tussen kleine winsten en lichte verliezen schommelde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 381,84 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 12.540,50 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 5.412,83 punten. De Britse FTSE 100 sloot een half procent hoger op 7.368,17 punten.

Europa richtte zijn vizier vrijdag met name op Wall Street, waar de neerwaartse trend van een dag eerder werd voorgezet. De oplopende rente van Amerikaanse treasuries leidde een dag eerder al tot druk op de aandelenmarkten. "En als het in Amerika regent dan regent het over het algemeen ook in Europa", zei Europe Editor Grethe Schepers tegen ABM Financial News. "Er is de laatste tijd veel geld gevloeid richting obligaties, met wisselende resultaten voor de aandelenmarkten", voegde zij toe.

Een tweede thema was de Brexit. "Er wordt gemeld dat de EU de door het Verenigd Koninkrijk voorgestelde oplossing voor de Ierse grens zal verwerpen, waardoor de Britse premier Theresa May vast zit tussen de onwrikbare EU en een voor sommige Britse beleidsmaker onaanvaardbaar compromis", zei hoofdstrateeg Marshall Gittler van ACLS Global. "Dus het 'Goldilocks' scenario van stijgende rentevoeten, die het pond ondersteunen richting zijn hoogste niveau sinds de Brexit, stort in", voegde hij toe.

Daarnaast liet de Amerikaanse president Donald Trump zich gelden in aanloop naar een bijeenkomst van ministers van de organisatie van olie-exporterende landen, OPEC, en niet OPEC-landen, waar gesproken zal worden over de mogelijke verlenging van de productieverlagingsakkoord. President Trump gaf de OPEC via Twitter de schuld van de "kunstmatig hoge" olieprijzen. Trump noemde de situatie vrijdag "niet goed" en "onaanvaardbaar".

Olie noteerde vrijdag vervolgens in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 68,23 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 73,67 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2297. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2351 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2346 op de borden

Bedrijfsnieuws

Reckitt Benckiser verloor 2,9 procent nadat het concern over het eerste kwartaal een 2 procent hogere identieke omzet rapporteerde, terwijl de markt had gerekend op een stijging van 2,6 procent.

ASM International noteerde 8,4 procent lager. De toeleverancier van de halfgeleider industrie rapporteerde over het eerste kwartaal een omzet die aan de onderkant van de verwachtingen lag, terwijl de orderinstroom aan de bovenkant van de verwachtingen uitkwam.

Shire verloor 3,3 procent, nadat Allergan donderdag meldde niet van plan te zijn een bod te doen op de Ierse farmaceut. Allergan daalde een half procent.

Barclays steeg een half procent. Britse toezichthouders hebben voorgesteld om CEO Jes Staley een boete op te leggen na een onderzoek naar zijn poging om een klokkenluider te identificeren. De bank zei dat de CEO zijn baan zal behouden.

Ericsson steeg 17,5 procent, nadat de Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur over het eerste kwartaal een lager nettoverlies rapporteerde ten opzichte van vorig jaar. Daarmee deed Ericsson het beter dan gevreesd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.675,12 punten. De Dow Jones index daalde 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Philips uitblinker op groene beurs
Binck en Basic-Fit wel onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX won 0,7 procent op 554,25 punten.

De bedrijvigheid in de economie van de eurozone is in april in eenzelfde tempo gegroeid als in maart. De inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,6 in maart naar 56,0 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector juist steeg van 54,9 naar 55,0. Dit bracht de samengestelde index voor april op 55,2, tegen eveneens 55,2 in maart.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit zit de economie van de eurozone in een lagere versnelling. Het groeitempo was sinds begin 2017 niet meer zo laag, merkte de econoom op. Desalniettemin vindt Williamson de groei nog altijd "robuust" en denkt hij dat de economie aan begin van het tweede kwartaal met 0,6 procent groeide.

De daling van de inkoopmanagersindices is volgens Williamson niet verrassend noch zorgelijk. "Zo'n sterke groei als aan het begin van het jaar houdt slechts zelden lang aan."

Daarbij hebben de stakingen in Frankrijk vermoedelijk een negatieve impact gehad, aldus Markit. Ook heeft de duurdere euro de export parten gespeeld, voegde Williamson toe.

In de VS bleek de economie in april juist wat extra wind in de rug te hebben. De inkoopmanagersindex voor de industrie ging van 55,6 in maart naar 56,5 in april. Daarmee noteerde de index op het hoogste punt in 43 maanden. Voor de dienstensector steeg de index van 54,0 naar 54,4, de hoogste stand in twee maanden. Daarmee kwam de samengestelde index uit op 54,8, tegenover 54,2 in maart.

Verder was de aandacht gericht op de Amerikaanse tienjaarsrente. De vrees onder handelaren is dat deze bij het doorbreken van de 3 procent tot verkopen op de aandelenmarkten leidt. Vooralsnog lijkt de weerstand echter te groot en handelt de rente op 2,978.

Analist Padhraic Garvey van ING rekent erop dat die 3 procent in de komende weken wel wordt doorbroken. De analist denkt echter niet dat de rente tot boven de 3,5 procent zal stijgen. Daarvoor is een wezenlijke stijging van de kerninflatie naar 2,5 procent nodig, verwacht hij. Hoewel dat niet ondenkbaar is, gaat ING daar in het basisscenario niet van uit.

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,2216. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2288 op de borden.

Olie werd goedkoper. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent en een vat Brent werd 0,3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips uitblinker met een koerswinst van 5,5 procent na het openen van de boeken. Berenberg was goed te spreken over de cijfers. Die waren beter dan verwacht. "De markt anticipeerde op een zwakker kwartaal. De sterke start en de aanzienlijk ordergroei moeten echter het vertrouwen geven dat de groei van 4 tot 6 procent en een stijging van de winstmarge met 100 basispunten op schema ligt", aldus de analisten. S&P was ook te spreken over de cijfers, maar omdat het koersdoel van 36,00 euro na de koerssprong van vandaag in zicht komt, besloten de analisten hun koopadvies in te trekken.

Altice eindigde 1,9 procent in het groen en de verzekeraars NN en ASR gingen 1,7 en 2,2 procent hoger. Ook de banken waren in trek, met koerswinsten van één tot bijna anderhalf procent voor ABN AMRO en ING.

Onderin eindigden Randstad en Heineken met verliezen van 1,3 en 2,2 procent. De uitzender opent morgen de boeken. De brouwer noteerde ex-dividend, maar dit verklaarde de daling slechts ten dele. Een directe reden voor de daling zag handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten niet. In Brussel ging concurrent AB InBev een procent in het rood. AB InBev heeft volgens Van der Pol wellicht last van de oplopende rente, maar dit geldt niet echt voor Heineken, dat ook nog een flinke koersdoelverhoging kreeg van HSBC van 93,00 naar 102,00 euro.

Wolters Kluwer daalde 1,6 procent. De uitgever noteerde ex-dividend.

In de AMX won Takeaway.com 3,7 procent en steeg Flow Traders in aanloop naar de kwartaalcijfers morgen 2,8 procent. Analisten rekenen op recordcijfers bij Flow.

Air France-KLM verloor 1,9 procent. De stakingen in Frankrijk houden aan en vermoedelijk is er morgen een uitval van 25 procent.

In de AScX viel Avantium op met een koersstijging van 6,2 procent. Wessanen steeg 3,9 procent, na de koersdaling afgelopen vrijdag na het openen van de boeken.

De kwartaalcijfers van BinckBank leverden de onlinebroker weinig krediet op. Het aandeel daalde 4,9 procent ondanks dat Binck flink meer orders verwerkte dan in het voorgaande kwartaal. Analisten van ING en ABN AMRO bestempelden de resultaten van de onlinebroker als redelijk conform verwachting. Voor de camera van ABM Financial News sprak analist Corné van Zeijl van Actiam van "vuurwerk" na een "extreem rustig" 2017.

Ook Basic-Fit daalde 4,0 procent. Het aantal lidmaatschappen van de fitness-keten steeg afgelopen kwartaal met 24 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 1,65 miljoen stuks. Daarbij steeg de omzet met 20 procent op jaarbasis tot 92,6 miljoen euro. "Al met al is Basic-Fit goed op weg om aan onze doelstellingen en de consensusverwachtingen te voldoen voor 2018, ondanks dat er in het eerste kwartaal minder clubs werden geopend dan verwacht", aldus analist Marc Zwartsenburg van ING. "Maar dat zal vanaf het tweede kwartaal worden gecompenseerd."

Op de lokale markt steeg Curetis 5,8 procent en Ease2pay ook 5,8 procent. Lavide werd 5,7 procent meer waard, ondanks de waarschuwing dit weekend dat de accountant niet tijdig de cijfers over 2017 zal opleveren.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street tot een half procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger
Bedrijvigheid economie eurozone ongewijzigd in april.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, herstellend van aanvankelijke verliezen en geholpen door afnemende politieke spanningen en de verwachting van sterke bedrijfsresultaten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,35 procent tot 383,18 punten, de Duitse DAX steeg 0,25 procent op 12.572,39 punten en voor de Franse CAC 40 was er een plus van 0,5 procent op 5.438,55 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent hoger op 7.398,87 punten.

"Aandelen zijn voorzichtig positief in aan loop naar een van de drukste weken van dit jaar tot nu toe, waarin een stroom economische cijfers samenkomt met een storm aan bedrijfsresultaten wereldwijd", aldus Chris Beauchamp van IG.

Een daling van de euro tegen een sterkere dollar hielp de Europese markten ook vooruit.

De markt kreeg maandagochtend een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De bedrijvigheid in de economie van de eurozone is in april in eenzelfde tempo gegroeid als in maart. De inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,6 in maart naar 56,0 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector juist steeg van 54,9 naar 55,0. Dit bracht de samengestelde index voor april op 55,2, tegen eveneens 55,2 in maart.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit zit de economie van de eurozone in een lagere versnelling. Het groeitempo was sinds begin 2017 niet meer zo laag, merkte de econoom op. Desalniettemin vindt Williamson de groei nog altijd "robuust" en denkt hij dat de economie aan begin van het tweede kwartaal met 0,6 procent groeide.

De daling van de inkoopmanagersindices is volgens Williamson ook niet verrassend noch zorgelijk. "Zo'n sterke groei als aan het begin van het jaar houdt slechts zelden lang aan." Daarbij hebben de stakingen in Frankrijk vermoedelijk een negatieve impact gehad en heeft de duurdere euro de export parten gespeeld, voegde Williamson toe.

De euro/dollar daalde naar 1,2216. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2288 op de borden.

Olie noteerde min of meer vlak. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 68,20 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 74,20 dollar.

Bedrijfsnieuws

UBS sloot 2,5 procent lager, ondanks dat de Zwitserse bank 19 procent meer winst over het eerste kwartaal rapporteerde, dankzij sterke prestaties van zijn vermogensbeheerdivisie.

Philips steeg in Amsterdam 5,5 procent na positief ontvangen jaarcijfers. "Hoewel er nog meer werk te verzetten is, is 2018 goed van start gegaan, met een vergelijkbare orderinstroom van 10 procent, een vergelijkbare omzetgroei van 5 procent en een verbetering van de operationele winst met 130 basispunten", zei CEO Frans van Houten in een toelichting op de cijfers.

Heineken daalde zonder duidelijke reden 2,2 procent in Amsterdam en in Brussel eindigde AB InBev een procent in het rood. De uitkering van dividend bij Heineken verklaarde de koersdaling slechts ten dele. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten heeft AB InBev wellicht last van de oplopende rente, maar dit geldt niet echt voor Heineken, dat ook nog een flinke koersdoelverhoging kreeg van HSBC, van 93,00 naar 102,00 euro.

Het aandeel Air France-KLM daalde 1,9 procent in Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij denkt dat dinsdag een kwart van de vluchten zal uitvallen door stakingen van piloten en cabine- en grondpersoneel.

Alitalia was ook in het nieuws. De Europese Commissie onderzoekt of een lening van de Italiaanse regering geen ongeoorloofde staatssteun is geweest voor de luchtvaartmaatschappij.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de Europese beurzen verdeeld. S&P 500 index noteerde 0,15 procent hoger op 2.674,06 punten. De Dow Jones index daalde 0,03 procent tot 24.457,96 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,16 procent tot 7.157,45 punten.

--

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX houdt winst vast
Randstad en AkzoNobel eindigen lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag verdeeld geëindigd, maar de AEX-index hield zijn winst vast na een stroom bedrijfsresultaten, sterke economische cijfers en een oplopende staatsrente.

De AEX index sloot 0,4 procent hoger op 556,44 punten. De Midkap-index daalde 0,4 procent en de Smallcaps leverden gemiddeld 0,22 procent in.

Hoofdfondsen Randstad en AkzoNobel leverden beide in na tegenvallende resultaten en ook de koers van Flow Traders ging hard onderuit, ondanks een fantastisch kwartaal voor de flitshandelaar. De zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever hielden de Amsterdamse hoofdindex echter overeind, daarbij geholpen door staalconcern ArcelorMittal.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management was het een rustige dag, die na de diverse bedrijfsresultaten uiteindelijk geen grote beweging opleverde.

Beleggers hielden de Amerikaanse tienjaarsrente nauwlettend in de gaten. De rente ging dinsdagmiddag voor het eerst in meer dan vier jaar tijd door de grens van 3 procent heen. De stijging was beperkt, maar is een belangrijke trend, in reactie op de sterke Amerikaanse economie, zei Van Eerden.

Nu de markt meer rekening houdt met nog drie renteverhogingen dit jaar door de Federal Reserve, zou de rente verder kunnen stijgen tot 3,5 procent. Dan zal dit wel gevoeld worden op de aandelenmarkten, verwacht Van Eerden.

De vermogensbeheerder noemde het opvallend dat de hogere rente niet gepaard ging met een verdere stijging van de dollar. De euro zakte weliswaar even onder het niveau van 1,22 dollar, maar klom er vervolgens weer boven. Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten stond er 1,2219 op het bord.

Van Eerden zei de greenback goed in de gaten te houden. Als de dollar inderdaad verder aansterkt, is dat goed nieuws voor Nederlandse multinationals, zoals Royal Dutch Shell, Unilever en Ahold Delhaize,

die veel last hebben van de dure Europese eenheidsmunt.

De sterke economie van de VS werd dinsdagmiddag bevestigd door economisch nieuws over de woningmarkt in de Verenigde Staten, waar de huizenprijzen stegen en de verkoop van nieuwe woningen toenam. Ook het consumentenvertrouwen nam in april toe, volgens The Conference Board.

Eerder dinsdag werd bekend dat het Franse ondernemersvertrouwen in april licht is gedaald, terwijl de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland zoals verwacht stevig daalde in april. De inmiddels geweken dreiging van een handelsoorlog en andere geopolitieke spanningen van de afgelopen maand waren in het lagere ondernemersvertrouwen terug te zien.

De oliefutures stegen dinsdag met 0,4 procent, tot krap 69 dollar per vat in New York en 75 dollar voor een vat ruwe Brent-olie in Londen.

Stijgers en dalers

Er waren zestien stijgers en negen dalers in de AEX.

Onder de hoofdfondsen verloren AkzoNobel en Randstad respectievelijk 2,3 en 2,8 procent na de publicatie van kwartaalcijfers.

Analisten zagen weinig verrassingen bij Randstad. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam maakte de nieuwe CFO van Randstad een zwakke indruk.

ING noemde de jaarstart van AkzoNobel zwak, maar merkte op dat dit niet ongebruikelijk is en niet al te veel zegt over de rest van het jaar. Van Zeijl zocht naar lichtpuntjes in de kwartaalupdate van AkzoNobel, maar die waren schaars.

Verzekeraars waren in trek, mogelijk profiterend van de hogere rente. ASR Nederland won 1,3 procent, Aegon 0,8 procent en NN Group 0,4 procent.

Cijfers van Unibail-Rodamco van maandag nabeurs maakten weinig indruk en leverden uiteindelijk een plusje van 0,1 procent op.

Ook de defensieve waarden en indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever noteerden in het groen, met stijgingen van respectievelijk 1,1 procent, 0,8 procent.

Heineken leverde de eerdere winst weer in en sloot 0,7 procent lager.

Onder de AMX fondsen leverde flitshandelaar Flow Traders 8,7 procent in ondanks een recordkwartaal. In aanloop naar de cijferpublicatie was de koers al flink opgelopen omdat iedereen had kunnen zien hoe volatiel de beurzen in het eerste kwartaal waren. Daar spint Flow Traders zoals bekend garen bij. Degroof Petercam haalde het fonds van de kooplijst na de sterke koersontwikkeling, hoewel het koersdoel werd opgetrokken naar 40,00 euro.

Bouwer BAM Groep verloor 1,1 procent. De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden dreigt opnieuw vertraging op te lopen, schreef De Telegraaf. "Een onderaannemer van de hoofdaannemer van de sluisdeuren in Zuid-Korea heeft financiële problemen", zo zei een woordvoerster namens de twee bouwbedrijven BAM en VolkerWessels tegen de krant.

Het kleinere, op duurzame technologie gestoelde fonds Avantium zette de goede lijn van maandag door, maar beperkte de koerswinst aan het einde van de dag tot 3,5 procent. Een enkele koper kan zo'n klein aandeel flink hoger zetten, merkte Van Eerden daarover op. "Dat gaat nergens over."

Van Lanschot bungelde onderaan met een verlies van 2,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten ging de Dow Jones index 0,1 procent lager, verloor de breder samengestelde S&P 500 index 0,2 procent en daalde de Nasdaq met 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen eindigen verdeeld
Mijlpaal voor rente VS maakt beleggers voorzichtig.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. De winsten werden deels weer ingeleverd, nadat de tienjarige Amerikaanse rente voor het eerst in jaren boven 3 procent uitkwam, wat tegenwind voorspelt voor de aandelenmarkten.

De STOXX Europe 600 index maakte een pas op de plaats op 383,11 punten, de Duitse DAX verloor 0,2 procent op 12.550,82 punten, terwijl de Franse CAC 40 0,1 procent steeg tot 5.444,16 punten. De Britse FTSE 100 won zelfs 0,4 procent tot 7.425,40 punten.

De Europese beurzen zagen de dagwinst wegglippen nadat de rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen, die wordt gezien als de belangrijkste obligatiemarktindicator van de wereld, voor het eerst sinds 2014 kortstondig boven 3 procent uitkwam. Hogere rendementen op staatsleningen zetten doorgaans de aandelenmarkten onder druk, omdat obligaties een veiliger rendement bieden dan aandelen, terwijl een hoge rente lenen duurder maakt voor bedrijven.

Veel Europese bedrijven zijn actief in Amerika en lenen daar ook geld, zodat ze gevoelig zijn voor de rente in de VS.

Oliegerelateerde fondsen blonken uit, nadat de prijs voor een vat Brent-olie boven 75 dollar per vat steeg, door oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië en Jemen. Ook dat prijsniveau werd niet vertoond sinds 2014.

"Zal een tienjarige Treasury op 3 procent de aandelenmarkten direct laten instorten? Het antwoord vandaag was ontegenzeggelijk nee. De toon in de markt was voorzichtig, maar leek in niets op de daling in februari, toen de Treasury boven 2,9 procent uitkwam", aldus analist Jasper Lawler van London Capital Group.

De hogere Amerikaanse marktrente is een antwoord op de verwachting van stijgende inflatie en meer renteverhogingen door de Federal Reserve, die wordt gevoed door de sterke Amerikaanse economie en bedrijfsresultaten.

Die kracht werd dinsdagmiddag bevestigd door cijfers over de woningmarkt, waar de huizenprijzen stegen en de verkoop van nieuwe woningen toenam. Ook het consumentenvertrouwen nam in april toe, volgens The Conference Board.

Eerder dinsdag werd bekend dat het Franse ondernemersvertrouwen in april licht is gedaald, terwijl de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland stevig daalde, onder de dreiging van een handelsoorlog en andere geopolitieke spanningen die inmiddels geweken lijken.

De euro/dollar noteerde op 1,2219, opverend na een eerder daling. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2204 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2209 op de borden. Gedurende de handelsdag dook het muntpaar onder de 1,22.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van de Spaanse bankreus Banco Santander verloor 3,3 procent, ondanks een 10 procent hogere nettowinst in het eerste kwartaal, die de analistenverwachtingen volgens gegevens van FactSet overtrof.

Olieconcerns boekten terreinwinst, gesteund door de oplopende olieprijs. BP sloot 1,4 procent hoger, terwijl Royal Dutch Shell een winst van 1,2 procent kon noteren, op 29,33 euro. Ruim een maand geleden dook de koers nog onder 25 euro.

AMS verloor 9 procent. De chipfabrikant en toeleverancier van Apple kwam met een teleurstellende outlook.

Ook William Hill werd gedumpt. Het aandeel kelderde met meer dan 13 procent nadat dagblad The Times meldde dat de Britse regering de maximale inzet op bepaalde gokmachines, die als zeer verslavend worden gezien, wil beperken tot 2 Britse ponden.

SAP won 3,5 procent, nadat het Duitse softwarebedrijf de outlook voor 2018 verhoogde.

De Nederlandse uitzender Randstad daalde 2,8 procent, ondanks een verwachte omzetstijging in de eerste drie maanden en een meevallende autonome groei.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag rond het sluiten van de Europese beurzen lager. De S&P 500 index zakte 0,6 procent tot 2.652 punten, de Dow Jones-index verloor 1 procent tot 24.190 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Tienjaarsrente stuurt AEX in het rood
Value8 stijgt dubbele cijfers na jaarrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag flink in het rood gesloten. De AEX leverde 0,9 procent in op 551,73 punten.

Nadat de Amerikaanse tienjaarsrente dinsdag al even door de drie procent schoot, noteert deze inmiddels op 3,019 procent.

"Code rood", aldus sales trader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News over de rente.

Naast de Amerikaanse rente wees Berendse ook op geluiden vanochtend in de markt dat de inflatie in de eurozone eerder wat oploopt dan daalt. En dat zou een signaal zijn dat de Europese Centrale Bank mogelijk in een wat vlotter tempo gaat verkrappen.

Donderdagmiddag staat een rentebesluit van de ECB op de rol.

Van het rentebesluit wordt weinig verwacht. ABN AMRO denkt dat de ECB pas in juni de boodschap zal aanpassen met betrekking tot het einde van het opkoopprogramma. Analist Georgette Boele van ABN AMRO voorziet dat de ECB pas voor het eerst in september 2019 de rente optrekt, waar de markt dit enkele maanden eerder verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,2184. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2235 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,2225 op de borden.

De olieprijzen daalden licht. De voorraden in Amerika bleken afgelopen week opgelopen.

Stijgers en dalers

In de AEX wist KPN 1,9 procent te winnen. Indexzwaargewicht Unilever won 0,6 procent.

Philips Lighting was een van de grootste dalers. Het aandeel verloor 3,4 procent, nadat de Duitse sectorgenoot Osram dinsdagavond met een winstwaarschuwing kwam. Donderdag opent Philips Lighting zelf de boeken.

Verder verloor ING Groep 3,5 procent, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. ArcelorMittal werd 3,2 procent goedkoper.

In de Midcap was Refresco, waar een overnamebod op ligt, koploper met een koersstijging van 2,3 procent. Boskalis won 0,7 procent. De maritieme dienstverlener presenteerde een nieuwe opdracht. Boskalis gaat een nieuw wooneiland bij het Amsterdamse IJburg aanleggen.

Bodemonderzoeker Fugro werd in aanloop naar een trading update morgen 2,4 procent goedkoper. Sectorgenoot SBM Offshore daalde 2,7 procent. Flow Traders daalde 3,4 procent en was daarmee de sterkste daler.

In de AScX ging Sif aan de leiding met een stijging van drie procent. De bekende belegger Geert Schaaij van Beursgenoten gaf een koopadvies op Sif. "Beleggers kunnen met Sif de structurele groei van windmolenparken als belegging dicht bij huis houden", aldus Schaaij.

KAS Bank verloor juist drie procent. ING sprak van een minder sterk kwartaal dan een jaar eerder. "In lijn met onze verwachtingen worden de baten beïnvloed door consolidatie binnen het institutionele klantsegment", aldus KAS Bank.

Ook ICT Group, dat net als KAS Bank de boeken opende, eindigde in het rood. ICT daalde zelfs 4,6 procent, ondanks een volgens NIBC sterke autonome groei, die vermoedelijk ook de rest van het jaar doorzet.

De kwartaalupdate van Van Lanschot Kempen werd wel positief ontvangen. Het aandeel koerste twee procent hoger. Volgens ING begon Van Lanschot het jaar dan ook goed, met een onderliggende winst in lijn met de voorgaande kwartalen.

Het lokaal genoteerde Lavide steeg bijna negen procent en Value8 werd ruim 12 procent duurder. De nettowinst van Value8 lag in 2017 op ruim 21 miljoen euro en aandeelhouders kunnen een dividend van 0,15 euro per aandeel tegemoet zien plus een bonusdividend van 5 procent. "We gaan weer actief op acquisitiepad", klonk het enthousiast in Bussum. Daarbij kijkt CEO Peter Paul de Vries ook naar "nieuwe poten" voor Value8, hoewel zogenoemde add-on overnames meestal de meeste waarde toevoegen omdat ze ook synergievoordelen met zich meebrengen.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel daalde de Dow Jones index 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500 index ging evenwel 0,2 procent hoger en techbeurs Nasdaq won 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten
Stijgende tienjaarsrente VS zet Europese beurzen onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 380,17 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,0 procent op 12.422,30 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 5.413,30 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.379,32 punten.

Met name de stijgende tienjaarsrente in de Verenigde Staten drukte woensdag op de aandelenmarkten. De Amerikaanse rente passeerde woensdag de psychologische grens van 3 procent, nadat deze dinsdag ook al kort hierdoor schoot. Dat was voor het eerst in ruim vier jaar tijd.

De rente stijgt door de verwachting dat de inflatoire druk de Federal Reserve ertoe zou kunnen brengen om het tempo van de renteverhogingen op te voeren, waardoor de financieringskosten voor bedrijven en ook consumenten zullen stijgen.

"De risicobereidheid van beleggers verminderd en de aantrekkende rente in de VS lijkt te groeien als alternatief voor de aandelenmarkten", aldus analisten van onlinebroker Lynx. "De dividendrijke industriële sector krijgt zware klappen", voegden zij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in april fractioneel is gestegen. De vertrouwensindex noteerde in april op 101 tegen een stand van 100 in zowel maart als februari.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 67,58 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 73,42 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2184. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2202 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2233 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Osram Licht verloor 8,2 procent nadat de Duitse lampenfabrikant dinsdagavond een winstwaarschuwing gaf. De winst per aandeel zal 1,90 tot 2,10 euro zijn, en niet zoals eerder voorspeld 2,40 tot 2,60 euro. Osram waarschuwde onder meer voor de aanhoudende zwakke dollar ten opzichte van de euro.

Kering steeg 4,6 procent. De fabrikant van luxegoederen boekte in het eerste kwartaal 27 procent meer omzet, dankzij het Gucci-merk en "uitzonderlijke dynamiek" bij Balenciaga. Berenberg besloot na de cijfers het koersdoel te verhogen van 436,30 naar 525,00 euro.

Credit Suisse overtrof de verwachtingen met een winstgroei van 16 procent. CEO Tidjane Thiam stelde dat het derde jaar van zijn reorganisatie daarmee goed was begonnen. Het aandeel van de Zwitserse private-banking-gigant steeg 3,6 procent.

Metro Bank verloor 7,3 procent. De Britse bank wist zijn winst weliswaar te vervijfvoudigen maar de kapitaalpositie verzwakte.

Het aandeel Shire zakte 2,8 procent. De Ierse farmaceut gaf zijn steun aan een verbeterd overnamebod van het Japanse Takeda Pharmaceutical. Het Japanse bedrijf werd 7 procent minder waard door de aangekondigde deal.

Statoil boekte in de eerste drie maanden van 2018 meer winst dankzij hogere prijzen en een dito productie, terwijl wisselkoersen juist een negatieve impact hadden. Het Noorse Statoil behaalde in het afgelopen kwartaal een aangepaste winst van 4,4 miljard dollar, waarvan na belastingen 1,5 miljard dollar overbleef. Vorig jaar lag de winst voor belastingen nog op 3,3 miljard dollar. Het aandeel daalde 2,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.631,39 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Enorme koersbewegingen op groen Damrak
Koers Philips Lighting, Fugro en Besi beweegt met dubbele cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten. De AEX steeg een half procent naar 554,41 punten.

Aanleiding was volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO "een duidelijke move in de obligatiemarkt". De rente in zowel de Verenigde Staten als Europa daalde en dit wordt op de aandelenmarkten goed opgepakt. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot onder de drie procent.

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank deed vanmiddag, zoals voorzien, niet veel stof opwaaien. De ECB bracht geen veranderingen aan. Wel werd volgens marktanalist Elwin de Groot van Rabobank duidelijk dat de beleidsraad van de centrale bank zich een beetje zorgen begint te maken over de recente stroom van zwakkere macro-economische cijfers.

Zolang er echter "geen significant verdere verslechtering in de komende weken en maanden" plaatsvindt, zal het plan van de ECB niet veel wijzigen, verwacht De Groot. Hij rekent in juni op meer duidelijkheid van de centrale bank over de afronding van het opkoopprogramma voor obligaties.

De euro/dollar dook donderdag naar 1,2107. Volgens ABN AMRO lag er een belangrijke steun op 1,2160. Nu het muntpaar daaronder handelt, komt de 1,20 in het vizier, meent analist Georgette Boele van ABN AMRO. De olieprijzen stegen tot 0,5 procent.

Stijgers en dalers

Individuele aandelen lieten vandaag grote bewegingen zien. Kwartaalcijfer werden onthaald met ofwel een grote daling of een stevige stijging. Er werd volgens Bonsee van ABN AMRO extreem fel gereageerd. "Het is alles of niets", aldus de handelaar.

Zo sloot KPN donderdag 4,4 procent hoger. Analisten spraken van een meevallende winst, geholpen door dito kostenbesparingen. "Een goed instapmoment", zeiden analisten van Morgan Stanley. De omzetdruk van KPN in de consumentenmarkt is wel een punt van zorg bij Jefferies.

Daarentegen leverde Philips Lighting 13,3 procent in. Morgan Stanley noemde de cijfers een flinke tegenvaller, vooral bij Home. NIBC sprak van een zwak eerste kwartaal.

De cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en Galapagos kregen een gematigder ontvangst. Shell daalde een half procent en Galapagos werd 1,6 procent goedkoper. De winstcijfers van Shell waren wat beter dan verwacht en volgens Morgan Stanley is het dividend van de energiegigant volledig afgedekt.

In de Midcap was het beeld hetzelfde. De cijfers van Fugro werden beloond met een koerswinst van 1,68 procent, terwijl BE Semiconductor Industries 16,9 procent verloor.

NIBC reageerde positief op de cijfers van Fugro. "In het seizoensgebonden zwakste kwartaal heeft Fugro onverwacht een positieve autonome groei gerapporteerd, waarbij de Marine divisie een verbazingwekkende groei op vergelijkbare basis van 14,4 procent laat zien, veel beter dan verwacht", aldus de analist. NIBC hanteert een Koopadvies en een koersdoel van 17,50 euro. Fugro scherpte de outlook ook wat aan. De Nederlandse bodemonderzoeker ging eerder uit van een stabiele omzetontwikkeling, maar zei donderdag dat de omzet , mits op vergelijkbare basis, zal stijgen.

Besi voldeed aan de eigen doelstellingen en NIBC was te spreken over de "erg sterke" kasgeneratie, "in een kwartaal dat meestal niet zo sterk is".

GrandVision, dat ook met cijfers kwam, steeg 7,1 procent. Toch sprak Morgan Stanley van een zwakke jaarstart, met onder meer een margedaling van 1,22 procentpunt.

Intertrust was na Besi de grootste daler, met een verlies van 5,4 procent, eveneens na publicatie van de kwartaalcijfers. Het trustkantoor had in het eerste kwartaal last van de lagere dollar en pond, en het uitdagende marktklimaat in Nederland. Berenberg bestempelde de resultaten als licht tegenvallend.

Onder de kleinere fondsen in de AScX zag Ordina de koers met 4,8 procent oplopen. De onderneming vond dat het een goede jaarstart maakte en zag de omzet met dubbele cijfers groeien.

BinckBank daalde juist 4,8 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Binck van 4,00 naar 4,30 euro, maar handhaafde het advies op Reduceren.

HeadFirst Source boekte een flinke omzetgroei vorig jaar en verwacht dit jaar verdere groei. De koers steeg ruim acht procent.

DPA zag de kwartaalcijfers beloond met een winst van bijna drie procent. "Het is mooi om te zien dat onze investeringen zich in het eerste kwartaal van 2018 vertalen in omzet- en winstgroei", aldus topman Eric Winter.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones en S&P 500 index noteerden rond het sluiten van de Europese aandelenhandel 0,7 procent hoger. De Nasdaq index won zelfs 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten
Markt verwerkt rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten, nadat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank voor weinig verrassingen zorgde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 383,75 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.500,47 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 5.453,58 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.421,43 punten.

Het zwaartepunt van de Europese handelsdag lag donderdag bij het rentebesluit van de ECB en het daarop volgende commentaar van voorzitter Mario Draghi.

"De euro werd in de verkoop gezet na de laatste update van de ECB en dit hielpen de Duitse en Franse beurzen vooruit", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De verrassing was niet groot toen de centrale bank het monetaire beleid ongewijzigd hield, net als de forward guidance.

Wel lijkt de beleidsraad van de ECB zich een beetje zorgen te maken over de recente stroom van zwakkere macro-economische cijfers, zo concludeerde marktanalist Elwin de Groot van Rabobank. "Zolang we geen significant verdere verslechtering zien in de komende weken en maanden, zal het plan van de ECB niet veel wijzigen", denkt De Groot evenwel.

De euro werd gedurende de dag flink meer waard, maar verspeelde gedurende de dag alle winsten, waarbij de dollar aantrok. Over de relatief sterke euro zei voorzitter Mario Draghi van de ECB dat hierover weinig wordt gepraat binnen de centrale bank. Sommige handelaren lazen tussen de lijnen door dat de centrale bank nog steeds niet erg te spreken is over de recente waardestijging van de euro.

De dollar wist de winsten uit recente sessies vast te houden, zelfs nadat de tienjaarsrentes weer onder de psychologische grens van drie procent doken.

Rond het sluiten van de Brusselse beurs koerste het muntpaar op 1,2107. Bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag stond er nog een stand van 1,2184 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in mei licht is afgenomen. De vertrouwensindex daalde van 10,9 in april naar 10,8 in mei, exact zoals economen ook hadden voorzien.

Olie noteerde donderdag in het groen en stegen tot 0,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell sloot in Amsterdam 0,5 procent lager. Hoewel de energiereus in de eerste drie maanden van 2018 een hogere winst boekte, was de operationele kasstroom volgens analisten van Morgan Stanley aan de lichte kant.

Deutsche Bank daalde 1,3 procent, nadat de bank over het eerste kwartaal een 79 procent lagere omzet rapporteerde. De bank kondigde tevens aan zijn Amerikaanse investeringsbank te gaan inkrimpen.

Philips Lighting sloot 13,3 procent lager. De lichtspecialist boekte in het eerste kwartaal een 67 procent lagere omzet, vanwege slechte prestaties bij de Home divisie.

Sectorgenoot Osram steeg juist 1,4 procent, nadat UBS het koersdoel verlaagde van 81,00 euro naar 65,00 euro, maar het advies handhaafde op Kopen, volgend op de winstwaarschuwing van de Duitse lampenfabrikant eerder deze week.

Volkswagen schreef 2,7 procent bij. De Duitse autoproducent bevestigde zijn outlook voor het hele boekjaar. De omzet steeg in het eerste kwartaal 3,6 procent, terwijl de winst na belasting licht daalde tot 3,3 miljard euro.

Barclays gaf 1,4 procent aan beurswaarde prijs. De Britse bank boekte in het eerste kwartaal vanwege rechtszaken en boetes een verlies van 764 miljoen pond.

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones en S&P 500 index noteerden rond het sluiten van de Europese aandelenhandel 0,7 procent hoger. De Nasdaq index won zelfs 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit licht hoger op Koningsdag
Beter Bed omlaag na omzetwaarschuwing.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag op Koningsdag iets hoger gesloten. De AEX steeg 0,1 procent tot 554,94 punten, terwijl de AMX vlak sloot en de AScX 0,6 procent steeg.

Positief nieuws over Noord-Korea kon de koersen niet omhoog brengen. Noord en Zuid-Korea tekenden vrijdag een overeenkomst om te gaan werken aan "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland.

Verder bleek de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van 2018 met 2,3 procent te zijn gegroeid. Dit is een groeivertraging ten opzichte van de 2,9 procent die in het vierde kwartaal werd gemeten, maar wel beter dan de krap twee procent die economen voorzagen.

Econoom James Knightley van ING sprak van een goed cijfer voor de VS, zeker als rekening werd gehouden met de lastige vergelijkingsbasis. Knightley denkt dat het lopende tweede kwartaal zelfs beter wordt. "Het eerste kwartaal is typisch het slechtste kwartaal voor de Amerikaanse groei", merkte de econoom op.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan, daalde deze maand wel ten opzichte van maart. De daling was echter minder hard dan voorlopige cijfers deden vermoeden.

Vanochtend was al gebleken dat het economisch sentiment in de eurozone in april onveranderd bleef. De economie van het Verenigd Koninkrijk groeide in de eerste maanden van 2018 met 1,2 procent, terwijl er op 1,4 procent was gerekend. Op kwartaalbasis was er evenwel nauwelijks sprake van groei.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2106. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,2100. De olieprijzen noteerden licht lager.

Volgende week zullen beleggers weer een reeks kwartaalcijfers voorgeschoteld krijgen. Onder meer AMG Advanced Metallurgical Group, BAM Groep, Sif en Brunel openen de boeken. Internationaal komen cijfers van Apple, Spotify, dat onlangs naar de beurs in Amerika ging, Tesla en BMW.

Qua macro-economisch nieuws is volgende week vrijdag het Amerikaanse banenrapport de grote blikvanger in combinatie met de Federal Reserve.

Stijgers & dalers

In de AEX was indexzwaargewicht Unilever de grootste stijger met 1,5 procent, gevolgd door Galapagos met een winst van 1,0 procent en Philips dat 0,9 procent steeg. Ondanks dat Goldman Sachs Ahold Delhaize van de kooplijst haalde, steeg de koers 0,8 procent. Het koersdoel ging dan ook omhoog van 20,20 naar 20,40 euro.

Onderaan eindigde Altice met een verlies van 5,7 procent.

Galapagos meldde positieve preklinische resultaten met GLPG1972 in een artrose ratmodel. De preklinische resultaten laten volgens het biotechbedrijf een gunstig effect zien op kraakbeen en botten met GLPG1972.

De middelgrote aandelen werden door Arcadis aangevoerd dat 2,9 procent erbij kreeg. Corbion eindigde 2,7 procent hoger en WDP 1,8 procent.

ASMI daalde 2,0 procent, net als Fugro. Intertrust verloor 1,7 procent. De bodemonderzoeker spoot donderdag nog met dubbele cijfers omhoog na het openen van de boeken. Fugro kreeg vandaag een opdracht voor bodemonderzoek voor de kust van Brazilië.

In de AScX steeg Pharming 6,2 procent. Avantium en Sif wonnen beiden 1,4 procent.

Beter Bed was verreweg de grootste daler met 7,0 procent. Het concern heeft in het eerste kwartaal van 2018 minder omzet geboekt, doordat de beddenverkoper tegenwind ondervond in Duitsland. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 4,0 procent op jaarbasis naar 110,4 miljoen euro. KBC Securities verlaagde na de omzetwaarschuwing het koersdoel voor Beter Bed van 13,00 naar 10,50 euro met een ongewijzigd Houden advies.

RoodMicrotec verloor 5,2 procent. Het bedrijf is een gerechtelijke procedure gestart tegen een debiteur. De zaak betreft een vordering van 130.000 euro. De debiteur beroept zich op verrekening met een door RoodMicrotec betwiste vordering wegens schadevergoeding, aldus de onderneming. Vanwege de kwestie neemt Rood een voorziening van 130.000 euro.

Alumexx daalde 1,6 procent. Phelix, de rechtsvoorganger van Alumexx, leed in 2017 een verlies van 436.000 euro, vooral als gevolg van eenmalige externe kosten van 406.000 euro. Alumexx, dat op 2 januari dit jaar een notering kreeg, zei dat de eerste drie maanden van dit jaar zich hebben ontwikkeld conform prognose.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa een half procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX licht hoger op Koningsdag

Gepubliceerd op 27 apr 2018 om 17:39 | Views: 317

AEX 18:05
554,94 +0,53 (+0,10%)

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag licht hoger gesloten. Elders in Europa noteerden de beurzen ruimere plussen. Waar Europese beleggers nog veel bedrijvencijfers te verwerken hadden, bleef het in Nederland vanwege Koningsdag rustig met bedrijfsnieuws. Beddenverkoper Beter Bed kwam onverwachts met een kwartaalbericht dat ook nog eens teleurstellend was. Het aandeel kreeg een flinke tik.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 554,94 punten. De MidKap bleef vlak op 776,42 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent, Londen won 1,1 procent.

Beter Bed kreeg een verlies van 7 procent aan de broek. De beddenverkoper heeft de problemen op de Duitse markt nog niet onder controle. Dat drukte de omzet in het eerste kwartaal. Bij de hoofdfondsen was Unilever koploper met een plus van 1,5 procent. Altice leverde 5,7 procent in en sloot de rij.

Advieswijziging

Galapagos openbaarde positieve onderzoeksresultaten en won 1 procent. Philips Lighting kon de winst na een advieswijziging door analisten van Citi niet vasthouden en verloor 1,4 procent. Donderdag had het verlichtingsbedrijf al te maken met een koersval van 13 procent.

In Stockholm kelderde Electrolux 12 procent na een onverwachte winstdaling in het eerste kwartaal. De Zweedse producent van huishoudelijke apparatuur waarschuwde ook voor hogere materiaalkosten in de komende maanden.

Vliegtuigbouwer

De Spaanse bank BBVA klom 2,2 procent in Madrid na het behalen van de hoogste kwartaalwinst in jaren. Royal Bank of Scotland (RBS), dat ook met cijfers kwam, zakte in Londen 1,5 procent. In Frankfurt steeg Daimler 0,9 procent. Het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart zag de kwartaalomzet stijgen.

Vliegtuigbouwer Airbus won 1,5 procent in Parijs dankzij een onverwachte, kleine winst in het eerste kwartaal. Sanofi zakte 1,7 procent. De Franse farmaceut haalde minder winst en omzet in het afgelopen kwartaal.

De euro was 1,2104 dollar waard, tegen 1,2101 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 67,88 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder en werd verhandeld voor 74,53 dollar per vat.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger
Vooral focus op bedrijfscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 384,64 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op 12.580,87 punten en de Franse CAC 40 sloot 0,5 procent hoger op 5.483,19 punten. De Britse FTSE 100 won 1,1 procent op 7.115,16 punten.

Er was op de laatste dag van de week aandacht voor bedrijfscijfers en economische groeidata. Tevens was er positief nieuws uit Azië. Noord en Zuid-Korea tekenden vrijdag een overeenkomst om te gaan werken aan "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland.

De Franse economie groeide in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent. In Spanje ging het om een groei van 0,7 procent en de Britse economie kwam vrijwel tot stilstand met een groei van slechts 0,1 procent.

De groei van de Amerikaanse economie liep terug van 2,9 naar 2,3 procent geanualiseerd. Dat was evenwel beduidend beter dan de krappe twee procent waarop economen hadden gerekend.

Econoom James Knightley van ING sprak van een goed cijfer voor de VS, zeker als rekening werd gehouden met de lastige vergelijkingsbasis. Knightley denkt dat het lopende tweede kwartaal zelfs beter wordt. "Het eerste kwartaal is typisch het slechtste kwartaal voor de Amerikaanse groei", merkte de econoom op.

De euro/dollar noteerde op 1,2106. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2081 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2104 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 67,88 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 74,55 dollar.

Bedrijfsnieuws

Royal Bank of Scotland boekte in het eerste kwartaal van 2018 een sterk hogere winst. De bank handhaafde de eerder afgegeven outlook. De bank verloor toch 1,5 procent.

Daimler behaalde juist minder winst in het eerste kwartaal van 2018, ondanks een licht hogere omzet. Daimler verkocht in het eerste kwartaal 806.900 auto's, een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel steeg 0,9 procent. Daarentegen daalde Deutsche Bank 3,4 procent en RWE zelfs 7,3 procent.

Ahold Delhaize won 0,8 procent, ondanks dat Goldman Sachs het aandeel van zijn kooplijst haalde. Er is gezien het koersdoel nog slechts beperkt opwaarts potentieel, aldus Goldman, nadat de koers het flink beter deed dan Europese sectorgenoten. Het koersdoel ging licht omhoog naar 20,40 euro.

Het aandeel Airbus won 1,5 procent. De omzet van de vliegtuigfabrikant daalde afgelopen kwartaal met 12 procent op jaarbasis naar 10,1 miljard euro. Volgens Airbus kampte het de afgelopen maanden met een tekort aan A320neo-motoren. "Een uitdagende situatie", zo zei CEO Tom Enders. Hij heeft echter vertrouwen dat de fabrikanten van de motoren zich aan hun afspraken zullen houden en dat de doelen van Airbus voor dit jaar om ongeveer 800 commerciële toestellen af te leveren niet in gevaar komen.

Tussenstanden Wall Street

Omtrent het slot van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street ongeveer een half procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak licht hoger gesloten
Handelsdag in teken van eurozwakte.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met een kleine winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 555,73 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Volgens marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe stond de handelsdag in het teken van eurozwakte, waarbij de Europese munt ten opzichte van de dollar rond het laatste niveau in drie maanden schommelde. "De euro is zeker nog niet uit zijn dal", concludeerde Hordijk.

Zwaartepunt ligt deze week volgens de marktanalist bij het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdag staat geagendeerd, waarbij recente macro-data suggereren dat de inflatie richting de 2 procent doelstelling van de centrale bank beweegt. Het enige waar de centrale bank volgens Hordijk woensdag mee kan verrassen, is als zou blijken dat het beleidscomité meer begint te neigen naar vier renteverhogingen dit jaar dan drie.

Op macro-economisch werd maandag bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland even hard zijn gestegen als in de voorgaande maand. De inflatie bedroeg in april 1,6 procent op jaarbasis. De Duitse detailhandelsverkopen stegen in maart op jaarbasis met 1,3 procent. Op maandbasis was echter sprake van een daling met 0,6 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat Amerikanen in maart meer hebben uitgegeven. De bestedingen stegen met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl de persoonlijke inkomens op maandbasis 0,3 procent stegen. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid, steeg op jaarbasis naar 2,0 procent. Dat is een sterker inflatiecijfer dan de 1,7 procent voor februari. De Amerikaanse centrale bank streeft naar een prijsstabiliteit van 2 procent.

Tevens werd bekend dat de bedrijvigheid rond de regio Chicago in april in een iets hoger tempo is gegroeid dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex steeg van 57,4 in maart naar 57,6 deze maand.

Tot slot werd bekend dat de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in maart zijn gestegen. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,4 procent, terwijl de verkopen op jaarbasis met 3,0 procent daalden.

Olie noteerde maandag vlak tot licht hoger. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 68,23 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 74,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2075. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2125 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2131 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Randstad met een winst van 1,5 procent.

AkzoNobel daalde 1,9 procent als gevolg van een ex-dividend notering.

Philips Lighting verloor 1,8 procent, nadat het concern vorige week al circa een vijfde aan beurswaarde verloor na een kwartaalrapportage.

In de Midkap woog BE Semiconductor Industries op de koersvorming vanwege een royale dividenduitkering van 4,64 per aandeel. Het aandeel noteerde 6,8 procent lager.

Boskalis gaat binnenkort een olieplatform van 90.000 ton vervoeren en dat wordt de zwaarste lading ooit voor een halfafzinkbaar transportschip. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Intertrust steeg 3,1 procent en herstelde daarmee deels van de klap van vorige week. Toen verloor het trustkantoor ruim acht procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Van de kleinere fondsen kon Avantium rekenen op de aandacht van beleggersAvantium testte met succes enkele katalysatoren voor een grote Amerikaanse raffinaderij. Het aandeel steeg 1,6 procent.

VolkerWessels was met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger van de AScX-fondsen. De winst van VolkerWessels schreef handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten toe aan een koopadvies van Exane. De Franse bank hanteert daarbij een koersdoel van 28,00 euro voor de bouwer.

Pharming was met een verlies van 4,6 procent de sterkste daler.

Detacheerder DPA Group houdt nog altijd vast aan de omzetdoelstelling van 200 miljoen euro en legt daarbij in de huidige markt het accent op rendement. Dit zei CEO Eric Winter in een interview met ABM Financial News. Het aandeel won 0,9 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis verloor 11,4 procent, na publicatie van de jaarcijfers. De jaarcijfers van het Duitse diagnosticabedrijf wisten beleggers niet te overtuigen, ondanks dat Curetis verwacht eind dit jaar 250 tot 300 Unyvero-systemen te hebben geïnstalleerd ten opzichte van 175 begin dit jaar. Curetis moest echter ook over 2017 een omzetdaling en groter verlies melden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.674,02 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten
Fusie- en overnamenieuws gaf Europese beurzen steun in de rug.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 385,32 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 12.612,11 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.520,50 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent hoger op 7.509,30 punten.

Global Market Strateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management wees er maandag in zijn wekelijkse marktoverzicht op dat beleggers de afgelopen maanden bezorg waren over een mogelijke economische vertraging in de eurozone. "Ondanks het feit dat de inkoopmanagersdata vanaf een hoog niveau wat zijn afgezwakt, wijzen de meest recente cijfers nog steeds op een groei van circa 2 procent. Samen met het recent gemeten gezonde consumentenvertrouwen, duidt dit erop dat de groei de komende maanden waarschijnlijk positief blijft en dit de Europese aandelenmarkten zal ondersteunen", zei Juvyns.

Fusie- en overnamenieuws gaf de Europese beurzen maandag een steun in de rug. J Sainsbury gaat fuseren met Asda, het Britse supermarktbedrijf van WalMart. De twee bedrijven boekten in 2017 een gecombineerde omzet van 51 miljard pond. Asda wordt gewaardeerd op 7,3 miljard pond en WalMart zal 42 procent van het fusiebedrijf in handen houden, al blijft het stemrecht beperkt tot 29,9 procent. Het Amerikaanse concern krijgt ook 3 miljard pond in cash.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland even hard zijn gestegen als in de voorgaande maand. De inflatie bedroeg in april 1,6 procent op jaarbasis, gelijk aan maart.

De geldhoeveelheid in de eurozone groeide in maart minder snel. Vorige maand groeide de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 3,7 procent. In februari bedroeg de groei 4,2 procent. De kredietverstrekking aan huishoudens steeg in maart met 3,0 procent, ten opzichte van 2,9 procent een maand eerder.

De Duitse detailhandelsverkopen stegen in maart op jaarbasis met 1,3 procent. Op maandbasis was sprake van een daling met 0,6 procent.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Sainsbury won 14,5 procent, in reactie op de fusie met Asda, waardoor Tesco als marktleider wordt afgetroefd.

WPP steeg 8,6 procent, nadat de advertentiereus beter dan verwachte kwartaalresultaten publiceerde.

Accor steeg 2,0 procent. Het concern maakte bekend Movenpick Hotels & Resorts over te nemen voor 560 miljoen Zwitserse frank in contanten.

Skandinaviska Enskilda Banken verloor 4,5 procent. De Zweedse bank boekte in het eerste kwartaal een lagere nettowinst.

Glencore verloor 5,0 procent. De tegoeden ter omvang van in totaal 3 miljard dollar van twee bedrijven van de mijnbouwer in de Democratische Republiek Congo zijn vrijdag bevroren.

Deutsche Telekom daalde 0,1 procent, na het nieuws dat de raad van besturen van Sprint en T-Mobile US akkoord zijn gegaan met een all-stock-fusie van 26 miljard dollar. Deutsche Telekom is het moederbedrijf van T-Mobile en bezit 42 procent van gecombineerde entiteit.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.674,02 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5.134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.313,48 -0,11%
 EUR/USD 1,0708 +0,09%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront