Fagron « Terug naar discussie overzicht

FAGRON - 2e kwartaal 2018.

102 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
[verwijderd]
1
quote:

effegenoeg schreef op 12 april 2018 10:32:

[...]

Wisselkoerseffect lijkt hier de spelbreker te zijn.

Dus in feite presteren ze een stuk beter dan vorig jaar.
Partner
0
Fagron weer besproken bij Business Class, geen nieuws maar wel een bevestiging dat ze goed bezig zijn.... ruimte voor een verdere koersverhoging de komende jaren.
Partner
2
Ik heb het gepresteerd om op de bijna-top van eur 38,--- te kopen en heb de afdaling meegemaakt, alleen door claimemissie/bijkopen gemiddelde kunnen drukken naar 15,70 dus alles is er mij aan gelegen........we zijn er bijna...
effegenoeg
0
quote:

Partner schreef op 15 april 2018 12:50:

Ik heb het gepresteerd om op de bijna-top van eur 38,--- te kopen en heb de afdaling meegemaakt, alleen door claimemissie/bijkopen gemiddelde kunnen drukken naar 15,70 dus alles is er mij aan gelegen........we zijn er bijna...
Een echte belegger dus!
Stephan010
0
Stijging te maken van Harry Mens programma van gisteren waarbij Fagron ter sprake kwam ?
Atlas
0
Ik doe graag even beroep op jullie kennis... Waar kan ik terugvinden wie er nog short zit in Fagron en voor hoeveel aandelen?
ChefInkoop
0
quote:

Stephan010 schreef op 16 april 2018 12:08:

Stijging te maken van Harry Mens programma van gisteren waarbij Fagron ter sprake kwam ?

Die laatste overname schijnt heel lucratief te zijn.
[verwijderd]
2
quote:

Atlas schreef op 16 april 2018 12:25:

Ik doe graag even beroep op jullie kennis... Waar kan ik terugvinden wie er nog short zit in Fagron en voor hoeveel aandelen?
Er is momenteel 1 shorter Capital Partners. De stand per 10.4.2018 was 0,89%. (Ca. 640.000 aandelen).

Op de Belgische website: www.fsma.be

Zoekfunctie : short

Dan klikken op : archief, historische posities van het lopende....... en downloaden.

- Rechtsonderin op Current positions klikken.

- Bovenaan op ISSUER Full name klikken en Fagron zoeken.

[verwijderd]
2
Op 6 december 2017 waren er 6 grootaandeelhouders met in totaliteit 41.734.187 van de 71.843.904 aandelen oftewel ca. 58%.
Pokerface
2
Bron: De Aandeelhouder

Deel 1:

Nieuwe topman Fagron moet groei brengen
Overname Humco zet buy and build weer op de agenda.


(ABM FN) CEO Rafael Padilla moet nieuwe schwung brengen bij Fagron, nadat zijn voorganger de magistrale bereider uit een diep dal wist te halen.

"Nadat de stabiliteit van Fagron de afgelopen twee jaar succesvol werd hersteld, is de onderneming nu goed gepositioneerd om haar leidende posities in de markt voor farmaceutische bereidingen verder uit te bouwen. De Raad van Bestuur en de heer Stols hebben in onderling overleg besloten dat voor deze nieuwe fase een ander leiderschap vereist is", aldus de verklaring die Fagron afgaf bij de aankondiging van het vertrek van Stols.

Volgens niet-uitvoerend voorzitter van de Raad van Bestuur Koen Hoffman zijn er andere kwaliteiten van een topman nodig in de verschillende fases van een bedrijf. Zo heeft Stols de onderneming na woelige tijden naar een "veiliger oord" gebracht. Maar de toekomt vraagt om groei en dynamiek, aldus de voorzitter.

En na de komst van Padilla lijkt de buy and build strategie van Fagron weer terug op de agenda met de acquisitie van het Amerikaanse Humco, nadat onder Stols al enkele kleine overnames werden gedaan.

Humco stond niet in de etalage en Fagron heeft onder leiding van Padilla de eerste stap gezet. Uiteindelijk lukte het de topman om Humco te overtuigen om deel te worden van de Fagron-familie. Daarvoor moest wel 47,5 miljoen dollar op tafel komen en een earn-out die kan oplopen tot 22,5 miljoen dollar.

Hoewel Fagron bij de aankondiging van de deal aangaf dat de overname aan de prijs was, er werd volgens CFO Karin de Jong een hogere multiple betaalde dan in het verleden gebeurde, ziet Padilla meer dan genoeg kansen om van deze eerste grote overname sinds Fagron bijna bezweek onder een tweetal Amerikaanse acquisities een succes te maken.

De CEO ziet interessante synergievoordelen op het vlak van inkoop en productie. Zo zal de Texaanse faciliteit van Humco een centrale plek gaan innemen als producent van vehikels, waaronder topische en transdermale crèmes, siropen en suspensies, van Fagron.

Maar niet alleen aan de kostenkant ziet Padilla kansen. Humco en Fagron zijn in de Verenigde Staten actief in aangrenzende markten waarbij er slechts zeer beperkt sprake is van overlap met klanten. Dit biedt groeimogelijkheden, zowel in de Verenigde Staten als in Europa en Zuid-Amerika. De klanten van Humco kunnen profiteren van het assortiment Fagron, terwijl de vehikels en farmaceutische merkproducten van Humco een aanvulling op het assortiment van Fagron vormen. Een eerste succes op dit vlak werd al gehaald in Brazilië, waar Fagron al klanten heeft binnengehaald voor de producten van Humco.

De synergiën moeten op langere termijn een paar miljoen aan besparingen opleveren, zo betoogde Padilla enthousiast. Daarnaast verwachten we ook nog eens miljoenen aan extra omzet door de producten van Humco buiten de Verenigde Staten te introduceren.

Bang dat Fagron zich vertilt aan deze overname, die met een omzet van 26 miljoen euro nipt boven de 25 miljoen euro ligt dan de ‘scope’ waarop Fagron eerder zei te mikken, is Padilla niet.

"We hebben geleerd van het verleden", zei de nieuwbakken topman in gesprek met ABM Financial News.

Terugkijkend waren de acquisities van Bellevue Pharmacy en Freedom Pharmaceuticals simpelweg te groot in vergelijking tot de balans Fagron. Toen tegenwind de kop opstak was er te weinig ruimte om dit op te vangen, meent Padilla.

Humco is niet te groot, het gaat om circa 8 procent van de omzet van Fagron, terwijl de twee Amerikaanse overnames goed waren voor meer dan 20 procent van de omzet destijds.

Maar belangrijker dan omvang is volgens Padilla dat de overname past bij Fagron, zowel strategisch als cultureel. Plus dat Humco de enige van de grotere spelers op de Amerikaanse markt voor toedieningsvormen en farmaceutische grondstoffen is die niet door de Amerikaanse Department of Justice wordt onderzocht. "De enige schone entiteit, absoluut een reden", aldus Padilla over het besluit om Humco te kopen.

Met Humco is afgesproken dat maandelijks de voortgang wordt besproken en met het oog op de earn out wordt dit ook gedocumenteerd, zodat er aan het einde van de earn-out periode "geen verrassingen" zijn. Dat neemt niet weg, aldus Padilla, dat Humco veel vrijheid heeft. Fagron is een ondernemende onderneming en dat mag Humco ook zijn, bedoelt de CEO, die dagelijks contact heeft met de voorzitter van Humco.
Pokerface
2
Deel 2:

Spaans voetbal

Padilla voert met Fagron een multi-merken strategie. Zo bedient het in Amerika de markt met de merken Fagron, Humco en B&B. Aan de achterkant is alles gecentraliseerd en louter aan de verkoopzijde is dit verschil zichtbaar. Daardoor zijn de extra kosten voor deze strategie volgens Padilla beperkt, maar de voordelen groot.

De Spaanse CEO, afkomstig uit voetbalstad Barcelona, speelt liever Spaans dan Engels voetbal. Dat wil zeggen, niet op de nul spelen als uitgangspunt, maar spelen om te scoren. En dat kan met een multi-merken strategie, meent hij. Met elkaar concurreren zorgt voor scherpte onder 'zijn spelers', in plaats van zich als verdedigers te verschuilen achter één merk.

Fagron investeert jaarlijks circa 3 procent van de omzet in haar faciliteiten en in productontwikkeling. Daarnaast steekt Fagron 2 tot maximaal 3 procent van de omzet in marketing. Met de bouw van de nieuwe Amerikaanse faciliteit in Wichita was ongeveer 15 miljoen dollar gemoeid. Dat is een relatief laag bedrag, dat door een toetreder in de markt opgebracht zou moeten kunnen worden.

Een grotere barrière vormt volgens Padilla de benodigde kennis. "Het gaat om kennis en expertise in de nichemarkt van bereidingen, de financiële barrière is inderdaad beperkt", zo erkende de CEO.

Een signaal dat Fagron na de overname van Humco nog niet klaar is, is te zien in de nieuw aangestelde Business Development Manager. Deze onderzoekt nieuwe regio's voor Fagron, zoals Canada. Daarbij merkte Padilla op dat de Canadese markt heel goed vanuit de VS bewerkt zou kunnen worden, aangezien de regelgeving in beide regio’s vrijwel hetzelfde is.

Eind 2017 zat Fagron op een schuldratio van 2,5, waar de kredietverstrekkers 3,25 toestaan. Na de overname van Humco is de schuldratio nog steeds beneden de 3,0, een niveau waar Fagron zich comfortabel bij zegt te voelen.

De groep is sterk gediversifieerd naar regio's, naar klanten, naar producten en naar vergoedingsstatus van de producten, wat de risico's beperkt, aldus Padilla. Daarnaast genereert Fagron veel vrije cashflow, waardoor de onderneming meent dat de schuld snel kan worden teruggebracht.

Recent is Fagron weer begonnen met het uitkeren van dividend. Over 2017 keerde de onderneming 0,10 euro per aandeel uit. Hoe het toekomstige dividendbeleid vormgegeven zal worden, kon CFO Karin de Jong nog niet zeggen. Zij wees erop dat Fagron een historie heeft van het laten terugvloeien van winst richting aandeelhouders, maar dat dit ook afhankelijk is van acquisitiemogelijkheden die Fagron heeft.

Hoofdpijn

Padilla erfde drie 'hoofdpijndossiers' toen hij als CEO aan de slag ging. Bij de kwartaalcijfers vorige week kon Fagron melden dat één van deze dossiers, namelijk die met betrekking tot JCB Laboratories, inmiddels gesloten is.

De schikking betreft een betaling door Fagron "die aanzienlijk lager ligt dan de geclaimde 6 miljoen dollar", aldus de magistrale bereider.

Dit betekent dat Fagron nog een akkoord moet bereiken over de afronding van AnazaoHealth en afwacht wat er uit een onderzoek van het Amerikaanse Department of Justice komt. Met de oud-eigenaren van Anazao is Fagron nog altijd in gesprek en over het sectoronderzoek van de DoJ "kunnen we op dit moment niet meer zeggen dan dat we volledig meewerken aan het civiele onderzoek", aldus Padilla.
[verwijderd]
1
quote:

JacobusJW schreef op 16 april 2018 14:12:

[...]

Er is momenteel 1 shorter GSA Capital Partners. De stand per 10.4.2018 was 0,89%. (Ca. 640.000 aandelen).

Shorter GSA heeft op 17 april zijn positie afgebouwd naar 0,79%.
Urbi et Orbi
1
Dave2601
0
102 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 09:53
Koers 17,940
Verschil +0,100 (+0,56%)
Hoog 17,960
Laag 17,880
Volume 4.180
Volume gemiddeld 54.251
Volume gisteren 72.462

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront