First Solar Inc « Terug naar discussie overzicht

FIRST SOLAR INC

752 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 » | Laatste
Onderweg naar succes
0
Domin8tor bedankt voor de snelle reactie. FSLR is een mooi bedrijf met een mooie toekomst zeker nu de wind en zonne energie steeds meer toegepast wordt. Ik heb ook alle vertrouwen in de toekomst met de series 6. Alleen ben ik bang dat als er wat krapte op de markt komt FSLR gezien gaat worden als een simpele zonnepanelen fabriek en niet als de Apple van de solars zoals jij hierboven mooi omschrijft. Vandaar dat ik zocht naar eenbedrijf dat meer doet dan produceren van panelen. En daarin is Solaredge volgens mij wel een toonaangevend bedrijf. Het is een snel groeiend bedrijf dat elk kwartaal de verwachting overtreft en naar de toekomst toe ook zegt serieus door te groeien. Daarbij komt ook nog dat ze schuldenvrij zijn en een sterke kaspositie hebben om te groeien.

Ik ben rond $60 in FSLR gestapt en blijf nog wel even zitten. Ik zit verder vooral in ASML en AMG vooral de laatste is een groeipareltje in de nieuwe energie maar dan vanuit de grondstoffenkant.
domin8tor
0
Heeft SolarEdge ook nog inkomsten naast de verkoop van de hardware zoals de optimizers en omvormers?
Want op die monitoring diensten is eventueel mooi te verdienen door abonnementjes te verkopen. Die gaan op gegeven moment, als je alle vast lasten eruit hebt, direct de netto winst in ;)

Wat betreft kaspositie, altijd goed om zonder schuld te werken in deze sector. In sommige sectoren kan het prima en is het van belang voor de aandeelhouder, hier is het risico te hoog en zou je teveel rente moeten betalen. Beste dus volledig vanuit eigen vermogen, doen ze goed.

Mocht je nog een crypto avontuur willen, dan kan ik EOS op huidige koersen aanraden of GET Token (nederlands project). Hoog speculatief, downside 100%, upside vele honderden procenten wat mij betreft..
domin8tor
0
Zo, vandaag 2 puts geschreven FSLR September'18 strike 60$. Vang je 2,40$ premie voor. Wil wel uitbreiden maar nog niet tegen huidige koers. Dan maar wat premie vangen.

Het is lekker rustig qua nieuws, wat is jullie verwachting per wanneer bij FSLR de omzet flink zal gaan stijgen?
Gezien hun eigen investor relations overview powerpoint komt in Q2 de 600mw Ohio fabriek, in Q3 de Malaysia fabriek online met 1200mw en in Q4 de Vietnam fabriek met 1200mw.
Weet niet hoe het zit met omzetherkenning, volgt vaak later pas bij oplevering project, ze zijn hier redelijk conservatief in. Maar voor de 2019 guidance wordt er waarschijnlijk wel geancticipeerd op flinke omzetstijging. Ben benieuwd wat de EPS verwachting gaat doen, bij Q2 cijfers van oudsher ook de FY next year outlook dacht ik.
domin8tor
0
Nou, dit is wel weer een enorm overdreven reactie de laatste dagen (weken). Snap dat nu China de vraag niet invult er overcapaciteit ontstaat.
FSLR heeft 2 of eigenlijk 3 voordelen.
1. Uitverkocht t/m 2020.
2. Boekwaarde tangible van 48$, waarvan cash ~25$ dacht ik
3. Beste productieproces <4uur paneel eruit. Waar silicon producenten er 2 dagen over doen. Korte R&D cyclus. Wat kan ons helpen: goed nieuws over efficiency en kostprijs S6. niets meer niets minder.
4. Indirect voordeel uit #2, Chineze partijen zullen moeten dumpen en zitten al enorm in de schulden. Beter gaan er een aantal failliet en ontstaat er een gezondere markt.

Echter is punt 3 vrij waardeloos gezien alle capaciteit wel blijft bestaan. Stel er gaat een Chineze partij om, dan koopt een derde de apparatuur vrijwel voor niets. Race to the bottom met die panelen lijkt het elke keer.
Voordeel is dat FLSR vrijwel continue winstgevend is geweest en series 6 echt een A-klasse product is. Echter, bij stroom, commodity, in the end draait het om hoe goedkoop je het eruit krijgt. Vooral i.c.m. accu's moet je onder fossiele komen.

FSLR moet zich blijven onderscheiden als 'bankable' partner. Producent waar je op kan vertrouwen dankzij de cash. Dat is tot nu toe altijd nog de redding geweest. Maar business model en de markt is vrij k*t.

Twijfel om nu bij te kopen...
Mr sponge
0
Kijk dit is weer een mooi voorbeeld van “de waan van de dag”.
Vandaag lijkt de vraag uit China tegen te vallen en dondert de koers in elkaar en morgen draait de markt weer helemaal om.
Voor First Solar maakt dit erg weinig uit. Ze hebben hun productie voor de komende tijd al grotendeels verkocht.
Feit is dat First Solar een groot voordeel heeft, namelijk de kostprijs van de panelen. Als de concurrentie tegen 0% marge levert, maakt First Solar nog steeds winst. De concurrenten vallen om of maken veel schulden en First Solar komt er weer sterker uit tov de rest.
Dit bied straks weer een mooi instapmoment. Al kijk ik het nog even aan.

Ik zie nu weer een downgrade van JMP Securities (price target van $87 naar $46). En dan als onderbouwing “in the wake of recent policy developments in China that have "shaken global markets" that likely will pressure margins past 2019.”

Twee maanden geleden groeide de bomen nog tot in de hemel en nu valt er geen droog brood te verdienen. De waarheid zal wel in he midden liggen.

Ik zou het wel goed vinden als FSLR bij een dergelijke koersdip eigen aandelen in zou kopen. Wat je vaak ziet is dat bedrijven eigen aandelen gaan in kopen als de koers van het aandeel door het dak gaat. Door nu aandelen in te kopen kan FSLR veel aandelen voor weinig inkopen en geven ze als bedrijf aan het niet eens te zijn met de huidige koers/beurswaarde.

Rond de $50,- hoop ik bij te kunnen kopen… (zo’n 10% boven het koersdoel)
Bij de presentatie van de Q2 cijfers kan de koers dan weer +10% binnen een dag.
FSLR zit nu eigenlijk in een luxe positie, door de ombouw is er een beperkte output en kan men de krenten uit de pap halen. Ze hoeven niet in volle hevigheid mee in de prijzenslag. Ze kunnen zich richten op de gebieden waar de Series 6 panelen de grootste toegevoegde waarden bieden (en waar dus ook de marges het hoogste zijn)
Ik laat me niet meer gek maken door de waan van de dag. Die adviezen van de analisten/banken zijn er alleen maar om zelf goedkoop te kunnen instappen. Eerst de koers onderuit halen, dan zelf instappen en vervolgens het koersdoel weer verhogen en de koers oppompen... Steeds weer hetzelfde liedje.

Mr sponge
1
Nou die $50,- komt al wel erg snel in de buurt.
De huidige koersdaling is echt waanzin. Echter biedt dit wel kansen om straks bij te kopen. Maar voor het zover is nog even kijken of de koers niet nog verder gaat zakken.
De koop- en verkoopadviezen komen altijd in golven. Daar kan je maar beter gebruik van maken. Deze adviezen worden aangepast op basis van algemene informatie uit de markt. Maar de vertaling naar wat dat voor het individuele bedrijf betekent rammelt.
Marge druk is natuurlijk niet bevorderlijk, maar voor FSLR is de thuismarkt redelijk goed beschermd door de importheffingen. Tel daarbij op dat ze in het komend jaar niet veel meer hoeven te verkopen, omdat er gewoon geen productie meer is om te verkopen. Tegen de tijd dat FSLR weer voldoende productie heeft die verkocht moet worden, is de overcapaciteit mogelijk al weer weg.
Of door een grote concurrent/producent die omvalt, of doordat een land als China of India toch weer een fors extra budget reserveert voor Solar power...
Kijk maar eens een kwartaal terug, toen hadden ze het nog over een mogelijk tekort aan zonnepanelen...
domin8tor
0
Gelukkig is mijn gemiddelde inkoopprijs 49$ idd maar de markt is echt ruk.
Schommelt idd gigantisch, en volgens mij moet het midden-oosten ook nog worden vol gelegd met zonnepanelen. Vraag ontstaat vanzelf weer als de prijs laag genoeg is, maar daar zit net de crux.
Dit is tot nu toe een kwakkelaar in portefeuille.

FSLR moet panelen blijven verkopen, constant overgeleverd aan de markt. Wat dat betreft qua 'moat' geen al te beste. Enige moat zit op productieproces en type paneel. Output blijft hetzelfde en dat is dat de prijs zo laag mogelijk moet.

Maar ik blijf bullish hoor mr sponge. Weet zeker dat FSLR wat uit de hoge hoed gaat toveren, R&D budget zal omhoog gaan, daar is ook cash zat voor.

Zeer benieuwd naar massa productie resultaten van S6. En ik kan niet meer uitbreiden, mijn 60$ september puts geschreven staan nu flink onder water. Nooit zien aankomen toen we nog ruim boven 60 noteerden.
Mr sponge
1
quote:

domin8tor schreef op 7 juni 2018 17:53:

FSLR moet panelen blijven verkopen, constant overgeleverd aan de markt. Wat dat betreft qua 'moat' geen al te beste. Enige moat zit op productieproces en type paneel. Output blijft hetzelfde en dat is dat de prijs zo laag mogelijk moet.

Ik denk dat het zwakke punt van FSLR (de beperkte productie door de ombouwoperatie) er nu net voor zorgt dat ze het minste last hebben van deze dip.
Bijna alle panelen die ze in de komende 2 jaar gaan produceren zijn al verkocht! Dus die prijs ligt ook al vast.
Dit betekent dat FSLR op de korte termijn dus geen panelen hoeft te verkopen om de machines draaiende te houden. Hierdoor hoeven ze ook geen ramp projecten te accepteren en staan ze ook sterker in een eventuele prijsonderhandeling.
En waarschijnlijk zullen ze weer kiezen voor het zelf gaan bouwen van projecten op het moment dat de vraag of de marges te laag worden. Dat hebben ze in de vorige dip ook gedaan.
Een operationeel project kunnen ze dan zelf in beheer houden/exploiteren tot de markt weer is hersteld.
domin8tor
0
Earnings: investor.firstsolar.com/static-files/...

Natuurlijk dramatisch kwartaal, echter is dat timing wat we kennen bij FSLR. 2018 FY guidance is dan ook ongewijzigd, iets meer cash door capex timing. Voor 2018 hoeven we geen daling in te prijzen. Maar pre market prijst de markt blijkbaar wel de toekomstverwachting slecht in.

Mr Sponge, wat is jouw beeld voor wat betreft toekomstige winsten bij FSLR?
Ze praten in conference call over ASP van 25 cent per watt, en FSLR zou op 20 cent per watt zitten.
Dan hou je 5 cent over als marge, x 10Gigawatt productie, betekent dit heel simpel op een biervilt dat je 500mln operationele winst maakt bij 2,5miljard omzet? Gegeven het feit dat de selling price op 25 cent blijft?

Ben niet zo goed thuis in de Watt / productie watt/ watt per jaar etc terminologie.

Conclusie is wel dat de race to the bottom qua pricing eigenlijk helemaal geen gunstige business is. Dat toont de koers ook wel aan, ik heb / had behoorlijke oogkleppen op bij FSLR. Denk ook wel dat het goed komt, draaien ook redelijk structureel winst als enige in de sector. Nu nog wachten op exponentiële groei van zonne energie, dat kan alleen in combinatie met opslag. Gelukkig daalt die laatste ook steeds sneller in kosten.

Zodra de volgende kosten vergelijking op gaat: (Zonne energie + opslag) <= fossiele energie

Want zodra je voorbij dat punt bent, dat je goedkoper bent dan welke fossiele bron dan ook, dan gaat het exponentieel. Dan krijg je stranded assets bij de energie maatschappijen. ZOver is het nog niet, maar feit is wel, dat op techniek gebaseerde energie opwekking (wind / zon en accu's) steeds goedkoper wordt. Waarbij fossiel altijd afhankelijkheid heeft van de input van fossiele brandstof, die nooit naar 0 zal gaan, sterker nog, zal alleen maar schaarser worden de olie / gas.

Kernenergie hier even buiten gelaten, daar ga ik me niet in mengen ;)
rbot
0
Hi domin8tor,

Zie dat de cijfers niet goed worden ontvangen, bijna -7% premarket. Ik zit hier longterm in omdat ik geloof in zonne energie, verder vind ik het een erg lastige en moeilijk te voorspellen markt?

Wat verwacht jij vandaag en komende dagen/weken? Denk je dat de koers zou kunnen herstellen?
rbot
0
quote:

rbot schreef op 27 juli 2018 12:08:

Hi domin8tor,

Zie dat de cijfers niet goed worden ontvangen, bijna -7% premarket. Ik zit hier longterm in omdat ik geloof in zonne energie, verder vind ik het een erg lastige en moeilijk te voorspellen markt

Wat verwacht jij vandaag en komende dagen/weken? Denk je dat de koers zou kunnen herstellen?
Brogembank
0
FSLR nu premarket onder 50....
Ik zit nu al bijna 4 jaar in dit fonds en heb tot nu toe er alleen af en toe iets aan verdiend dmv schrijven calls en deze later weer goedkoper terugkopen. Heb momenteel geschreven call jan 19/60 ide op dit moment nog ongeveer 3.50 doet. Ik denk dat ik deze ga terugkopen om later weer eens te schrijven als de waan van de dag weer eens positief tegen solar aankijkt.

Fundamenteel is dit volgens mij het mooiste bedrijf in een veelbelovende sector, maar het blijft compleet koffiedik kijken van kwartaal op kwartaal.

Succes FSLR beleggers!
Mr sponge
0
Tja dit is FSLR, de timing van de projecten heeft een mega groot effect op de cijfers. De series 6 productie wordt opgestart. De Series 4 productie is ver terug geschroefd omdat die lijnen worden omgebouwd.
Het was bekend dat rond deze periode de productiecapaciteit het laagste punt zou bereiken. Tel daar wat kleine opstart probleem bij op, van de series 6 (die zijn er namelijk altijd bij een nieuwe lijn). En dan draaien ze een kwartaalverlies. Ach ja.
Maar om een goed beeld te krijgen moet je inderdaad echt even de CC terugkijken/lezen.
Ze hebben dus al 80% van de tot eind 2020 beschikbare productiecapaciteit verkocht! Dat is echt bizar. En je maakt mij niet wijs dat ze de productie van 2019 en 2020 nu al tegen bodemprijzen gaan verkopen.
Ik verwacht dat ze na de hele ombouw operatie, steeds meer nieuwe productielijnen gaan bijbouwen, omdat ze echt een uniek product hebben (beter en goedkoper dan de rest).
De vraag moet wel enorm zijn als je al zover vooruit grotendeels uitverkocht bent.

Bijkomend voordeel is ook dat ze zich ook geen zorgen hoeven te maken over de stijgende rente. Dat is voor FSLR alleen maar gunstig met zoveel cash op de bank.
Ik vermoed dat verschillende concurrenten alleen daar al van wakker liggen. Eigenlijk alle concurrenten zitten dik in de schulden. Kijk FSLR kan ook gewoon een groot project weigeren als de prijs niet goed is, ze hoeven geen ramp prijzen te accepteren.
Ik zal wel een rose zonnebril op ebbe, maar ik ben echt positief gestemd.
Mooi bijkoop moment dit!
Mr sponge
0
@Brogembank
Ik ben het helemaal met je eens!
FSLR is een prachtig bedrijf. Financieel sterk en een product dat zich onderscheid.
Het management weet wat ze doen. Enige rare punt vind ik dat het management steeds een deel van de aandelen verkoopt, die ze krijgen als bonus. Het management ziet de groei toch ook aankomen met de bijbehorende koersstijging? Maar goed, dat is al jaren zo. Mogelijk krijgen ze ook een deel van het salaris in aandelen uitgekeerd en hebben ze het geld nodig voor andere zaken.

domin8tor
0
quote:

rbot schreef op 27 juli 2018 12:08:

Hi domin8tor,

Zie dat de cijfers niet goed worden ontvangen, bijna -7% premarket. Ik zit hier longterm in omdat ik geloof in zonne energie, verder vind ik het een erg lastige en moeilijk te voorspellen markt?

Wat verwacht jij vandaag en komende dagen/weken? Denk je dat de koers zou kunnen herstellen?
Niks over te zeggen. Wat Brogembank zegt, je zou kunnnen overwegen om calls te gaan schrijven. Maar bij een onverwachte stijging ben je dan wel je stukken kwijt. Ik doe het niet (helaas).

Eens Mr Sponge voor wat betreft product/bedrijf/management. Management dat steeds verkoopt ook een doorn in het oog.
En de continue marge druk is toch echt wel een dik minpunt. Daarom zie je ook niet zoveel value investors hierin duiken, balance sheet zegt weinig. Gaat om toekomstverwachting , en in een commodity markt is dat continue marge druk. Niet interessant als je dat afzet tegen de moat van Microsoft bijv.
KeynesianEconomics
0
De investment case van 01/08/2017 van Kempen.
(https://www.kempen.com/nl/news-and-knowledge/quarterly-kgscf-september-2017/case-september-2017)

De investment case van 27/07/2018 IEX:
(https://www.iex.nl/Premium/Adviezen/281250/First-Solar-Zwak-kwartaal.aspx)

De Q2 cijfers van afgelopen vrijdag resulteerden in een zeer bewogen dag, verhandeld tussen -10% en -2,8% en uiteindelijk: -3,76%.

Met een YTD van -23,5% lijkt me dit een goed instapmoment?
KeynesianEconomics
0
Nog een side-dish van beleggersbelangen (1/8/2017):

Saudi Aramco investeert $5 mrd
Verschillende rapporten van experts laten zien dat de zonne-energie de komende decennia de belangrijkste energiebron zal worden. Het is goedkoper dan andere natuurlijke energiebronnen, zoals bijvoorbeeld windenergie. De verwachting is dat zonne-energie alleen nog maar voordeliger gaat worden.

Zonne-energiebedrijven kunnen daardoor meer in de belangstelling komen te staan. First Solar is de top van de markt en kan met een beurswaarde van $5,1 mrd weleens een prooi worden. Olieconcerns, die de komende decennia waarschijnlijk de wind tegen zullen krijgen, kunnen met een bedrijf als First Solar vooraan staan in nieuwe energie-ontwikkelingen. Oliebedrijven zijn kapitaalkrachtig genoeg om een dergelijke overname te financieren. Het is gemakkelijker om een bedrijf dat een goede positie bezit over te nemen in plaats van jezelf in de markt te vechten.

Onlangs werd bekend dat het staatsoliebedrijf Saudi Aramco $5 mrd gaat investeren in bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie. Op internetfora speculeren beleggers erover welke bedrijven dit kunnen zijn. In elk geval zijn zij het erover eens dat First Solar bovenaan het lijstje van Saudi Aramco staat. Wie weet is een eerste deelneming het begin van een consolidatieslag in de sector.
holenbeer
0
quote:

domin8tor schreef op 28 juli 2018 12:06:

[...]

Niks over te zeggen. Wat Brogembank zegt, je zou kunnnen overwegen om calls te gaan schrijven. Maar bij een onverwachte stijging ben je dan wel je stukken kwijt. Ik doe het niet (helaas).

....
Je zou puts en calls tegelijk kunnen schrijven. De put en call 50 jan 2019 doen samen ca. 12 dollar. Als je ze niet eerder terugkoopt, zou je in januari:
- ofwel de aandelen moeten leveren op 50 + 12 = 62 dollar
- ofwel de aandelen moeten kopen op 50 - 12 = 48 dollar
- ofwel 12 euro mogen bijschrijven (als de koers op 50 dollar uitkomt)

Als die 62 te laag is t.o.v. je aankoop, kan je een hogere call schrijven.

Als je ze tegen januari niet kwijt wil, kan je de call doorrollen. De put loopt dan waardeloos af, de call koop je terug (verlies zal worden gecompenseerd door de put, en door de premie + hogere strike van de nieuwe call) en je verkoopt opnieuw een call, bv. de 70 jun 2019.
Andersom kan dat ook als je ze niet wil kopen voor 48.

12 op 50 is bijna 25 % ruimte, dat is zelfs voor FSLR flink wat.

Als je sowieso al puts hebt geschreven, kan je, op een gunstiger moment, alsnog de calls bijschrijven. Als je de strikes goed kiest, loopt altijd of de call of de put waardeloos af, en met wat geluk beide.

Ik zit met gekochte calls en geschreven puts jan 2019, had direct hogere calls erbij moeten schrijven (maar had deze koersontwikkeling helemaal niet verwacht).
Mr sponge
0
quote:

domin8tor schreef op 28 juli 2018 12:06:

[...]

En de continue marge druk is toch echt wel een dik minpunt. Daarom zie je ook niet zoveel value investors hierin duiken, balance sheet zegt weinig. Gaat om toekomstverwachting , en in een commodity markt is dat continue marge druk. Niet interessant als je dat afzet tegen de moat van Microsoft bijv.
Ik was van plan om hierop te reageren. Maar ik kom nu dit artikel tegen.
Hier staat precies omschreven waarom het er allemaal een stuk beter voor staat dan "men"denkt.
seekingalpha.com/article/4191828-firs...
752 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 22:00
Koers 175,030
Verschil +0,740 (+0,42%)
Hoog 179,450
Laag 174,140
Volume 3.259.538
Volume gemiddeld 2.149.254
Volume gisteren 1.016.131

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront