IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kun je verdienen als je stopt met roken

Natuurlijk weet je dat het slecht is voor je gezondheid om te roken. En vrienden en familie herinneren je er constant aan dat je moet stoppen. Maar dat is je na al die jaren nog steeds niet gelukt.

Misschien lukt het eindelijk wèl als je weet hoeveel je in de komende dertig jaar kunt besparen door niet te roken - en wat je bovenop dat bedrag nog kunt verdienen als je dat geld goed belegt.

Lees ook: Je hypotheeklasten verlagen: vijf tips

Hoeveel kost roken?

Elke dag een nieuw pakje sigaretten of een aantal per week betalen lijkt nog wel te overzien, maar hoeveel ben je nou over dertig jaar kwijt aan al die pakjes? IEXGeld doet de rekensom.

Een pakje Marlboro met 20 sigaretten kost in Nederland tegenwoordig 6,70 euro. Sigarettenrokers rookten in 2016 gemiddeld 10,7 sigaretten per dag, volgens het Trimbos Instituut.

Verslaafde Nederlanders roken daarmee gemiddeld 195 pakjes per jaar en geven daar 1.309,24 euro per jaar aan uit. Prijsveranderingen even daargelaten, komt die 1.309,24 euro in dertig jaar uit op 39.277 euro; geen misselijk bedrag.

Rendement op rendement

Maar het wordt nog leuker: als je het geld dat je bespaart met roken jaarlijks belegt en daarmee gemiddeld rendement van 7% per jaar zou behalen, dan kom je nog veel verder dan 39.277 euro.

Veel mensen onderschatten de kracht van rendement op rendement. In de eerste jaren is het rendement op het eerder behaalde rendement mager, maar na verloop van tijd wordt dit steeds groter. Dan krijg je te maken met een sneeuwbaleffect, waardoor je vermogen steeds harder groeit.

Met een rendement van 7% per jaar kun je uiteindelijk uitkomen op een totaalbedrag van 133.103 euro na dertig jaar. Je kunt vast veel betere dingen verzinnen om te doen met dat geld dan sigaretten kopen.

Check ook: Aan de slag met beleggen? Tien tips voor beginners!

Hoeveel kun jij verdienen?

Het andere goede nieuws naast de gigantische besparing is dat je levensverwachting met meer dan drie jaar toeneemt als je dertig jaar lang geen 10,7 sigaretten per dag rookt.

Grote kans dat jij niet exact 10,7 sigaretten per dag rookt, maar minder of meer. Vul daarom zelf de rekentool van Omnicalculator in en bekijk hoeveel je kunt besparen en verdienen door niet te roken.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›