BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM Mei 2018

1.102 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 » | Laatste
Doemebest
0
pardon
0
Fiod onderzoekt corruptie door VolkerWessels-bedrijven
De opsporingsdienst Fiod doet onderzoek naar twee dochterbedrijven van het beursgenoteerde bouwbedrijf VolkerWessels. ‘De verdenking is (ambtelijke) corruptie,’ meldt een woordvoerder van het Functioneel Parket van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) maandagavond op vragen van Het Financieele Dagblad.

De brug over de Simpson Bay van het Caribische eiland Sint Maarten, waar de Fiod mogelijke corruptie van bouwer VolkerWessels onderzoekt.
De brug over de Simpson Bay van het Caribische eiland Sint Maarten, waar de Fiod mogelijke corruptie van bouwer VolkerWessels onderzoekt.Foto: VolkerWessels
Het Functioneel Parket leidt het Fiod-onderzoek. Volgens de woordvoerder ‘wordt onderzocht of er steekpenningen zijn betaald in ruil voor het verkrijgen en uitvoeren van opdrachten.’ De Fiod onderzoekt verschillende projecten. Een daarvan is de aanleg in 2013 door VolkerWessels van de zogenoemde ‘Causeway Swing Bridge’ op het Caribische eiland Sint Maarten.

Aanleiding voor de vragen van het FD is niet eerder bekend geworden informatie die het OM in een openbare civiele procedure voorlegde aan het gerechtshof op Sint Maarten. Daaruit blijkt het bestaan van een strafonderzoek naar de rol van VolkerWessels-dochterbedrijf Volker Construction International (VCI) bij de aanbesteding en bouw van de brug op Sint Maarten.

Fiod-invallen
Onbeperkt toegang?
Neem een voordelig proefabonnement

Profiteer nu
In juni 2017 zijn op verzoek van het OM diverse bedrijfspanden doorzocht op Sint Maarten, waaronder een trustkantoor en kantoren van het havenbedrijf aldaar. In Nederland is een bedrijfspand van een verdachte dochteronderneming doorzocht. Het OM verstrekt geen nadere informatie, omdat het onderzoek nog loopt. Onbekend is welk andere dochterbedrijf van VolkerWessels wordt onderzocht.

Een woordvoerder van VolkerWessels wilde maandagmiddag alleen bevestigen dat er een strafonderzoek loopt naar de bouw van de brug 'door een consortium met VolkerWessels'. De woordvoerder wilde niet zeggen of de onderneming en/of medewerkers als verdachte zijn aangemerkt.

Volker Construction International (VCI) is een in Woerden gevestigde dochter van VolkerWessels. Het is een houdster- en financieringsmaatschappij voor het ontwerpen, aannemen en uitvoeren van bouwprojecten buiten Nederland.

Eerst afgewezen, daarna een 10
VCI diende twee offertes in voor de bouw van de brug. Sint Maarten wees in eerste instantie het duurste voorstel af, ook omdat het design het slechtst was. Maar bij een volgens het OM onnavolgbare herevaluatie verkoos Sint Maarten alsnog het eerder afgewezen dure ontwerp. Dat was opeens het fraaiste voorstel en kreeg een tien. Dit winnende, dure bod werd tijdens de bouw nog eens 10% duurder.

Uit informatie in bezit van Het Financieele Dagblad blijkt dat het strafonderzoek al een jaar loopt. VolkerWessels en het OM hebben hier niet eerder publiekelijk melding van gemaakt.

Enquête naar wanbeleid
Het strafonderzoek naar VolkerWessels kwam eind vorige week aan de orde bij het gerechtshof op Sint Maarten, tijdens de behandeling van het verzoek van het OM om een civiele enquête naar mogelijk wanbeleid door het havenbedrijf van Sint Maarten.

Dit staatsbedrijf financierde via de uitgifte van een obligatielening van $150 mln de bouw in 2013 door VolkerWessels van de brug over de Simpson Bay. Deze financiering voert het OM op als een van de vijf aanwijzingen voor wanbeleid van de haven.

Duurste voorstel werd nog duurder
Met de opbrengst van de obligatielening herfinancierde de haven $100 mln bestaande leningen. Met de rest betaalde het havenbedrijf de brug. Het uitverkoren duurste voorstel van VolkerWessels zou $39,5 mln kosten. Dat werd $43,5 mln.

Het OM noemt voor het hof in Sint Maarten de gang van zaken rond de brug opmerkelijk. Omdat volgens het OM zakelijke verklaringen ontbreken voor de keuze van de duurste variant en voor het duurder worden daarvan, vermoedt het OM dat persoonlijke belangen van betrokkenen mogelijk een rol hebben gespeeld.

Standard Trust Company
Vanwege het strafonderzoek naar VolkerWessels heeft Nederland een rechtshulpverzoek aan het OM in Sint Maarten gedaan. Voor de uitvoering daarvan deed het OM op Sint Maarten 6 juni vorig jaar een huiszoeking bij de Standard Trust Company op Sint Maarten. Dat was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Uit de informatie in handen van het FD blijkt dat het OM op Sint Maarten vanwege het Nederlandse onderzoek naar de rol van VolkerWessels ook op 8 juni vorig jaar kantoorpanden van het havenbedrijf van Sint Maarten is binnengevallen. Daaronder was ook het kantoor van de havendochter SimpsonBay Lagoon Authority Corporation. Het havenbedrijf beantwoordt geen vragen. Een woordvoerder van VolkerWessels wil bevestigen noch ontkennen dat daar doorzoekingen plaatsvonden.

$8 mln aan corruptie
Het hof beslist 26 juni over het enquêteverzoek. Op 11 juni dient bij de rechtbank op Sint Maarten een eerste zitting van een strafproces tegen havendirecteur Mark Mingo. Het OM verdenkt hem en twee medeverdachten van $8 mln aan corruptie.
pardon
0
Onderzoek VolkerWessels-dochters Sint Maarten
Gepubliceerd op 28 mei 2018 om 21:46 |
VolkerWessels (17:35)
22,480 -0,140 (-0,62%)

AMERSFOORT (AFN) - Een door twee dochterbedrijven van VolkerWessels uitgevoerd bouwproject op Sint Maarten wordt onderzocht door de Nederlandse autoriteiten. Dat heeft het bouwbedrijf bekendgemaakt. Details over het onderzoek wil VolkerWessels niet geven.

Het onderzoek betreft de bouw van een brug op Sint Maarten enkele jaren geleden. Volgens VolkerWessels is de zaak onderdeel van een groter onderzoek naar meerdere infrastructurele projecten op het Caribische eiland.

Volker Construction International (VCI) en Volker Stevin Caribbean (VSC) begonnen in 2010 met de voorbereidingen voor de bouw van de Causeway Bridge. In 2012 wonnen ze de aanbesteding en dat jaar en in 2013 werd de brug gebouwd. VCI en VSC kregen volgens VolkerWessels ongeveer 32 miljoen euro voor het project en leden daar een verlies op van ongeveer 1,5 miljoen euro.

Sinds 2014 zijn de dochterondernemingen niet meer actief. VolkerWessels heeft ook een eigen onderzoek aangekondigd en heeft daarvoor externe experts ingeschakeld.
Doemebest
0
Dank, pardon, vervelend voor Volker maar waarschijnlijk geen impact op bam,die daar ook actief zijn.
OnoMatopee
0
FIL Limited - Koninklijke BAM Groep N.V. - Bunnik

Procentuele verdeling (longpositie)
Soort aandeel Totale deelneming Rechtstreeks reëel Rechtstreeks potentieel Middellijk reëel Middellijk potentieel
Kapitaalbelang 6,19 % 0,00 % 0,00 % 2,88 % 3,30 %
Stemrecht 5,35 % 0,00 % 0,00 % 2,05 % 3,30 %

Soort aandeel Aantal aandelen Aantal stemmen Kapitaalbelang Stemrecht Wijze van beschikken Afwikkeling
Gewoon aandeel 7.929.411,00 5.644.008,00 Reëel Reëel Middellijk
(FIL Investments International, FIL Pensions Management)
Gewoon aandeel 9.075.687,00 9.075.687,00 Potentieel Potentieel Middellijk
(FIL Investments International)

www.afm.nl/nl-nl/professionals/regist...
OnoMatopee
0
en dat was eerder: kapitaalbelang van 5,59 procent met een stemrecht van 4,62 procent.
Op 21 februari dit jaar meldde FIL nog een kapitaalbelang van 4,50 procent met een stemrecht van 3,52 procent.
snipper
0
...dit is niet uit te bannen, net zoals dopinggebruik in het wielrennen..

Strukton verscherpt controle op corruptie

Amsterdam - Bouwconcern Strukton heeft de controle op corruptie en het bestuur intern aangescherpt. Dat blijkt uit de jaarrekening van de bouwer uit Utrecht, die in eigen land veel werkt voor ProRail en Schiphol. Ook is er op last van de banken een aparte raad van commissarissen (rvc) bij Strukton benoemd, die vreemd genoeg dezelfde samenstelling heeft als die van het moederbedrijf.
De toegang tot de informatie is hetzelfde. De rvc bouwt zo ook relaties op met de directie van de werkmaatschappij. Het installeren van een rvc is een uitvloeisel die in 2014 met de banken is gemaakt. Toen stond Strukton er anders voor dan nu”, zegt een woordvoerder.

Strukton is via het beursgenoteerde Oranjewoud voor 97,67% van Gerard Sanderink (69). Hij is tevens bestuursvoorzitter van het bouwbedrijf.

Strukton boekte vorig jaar een omzet van €1,9 miljard, een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Het nettoresultaat bedroeg €25 miljoen, waar dat het jaar daarvoor nog €13 miljoen was. Er ging per saldo €14 miljoen meer uit dan in het bouwbedrijf, zo blijkt uit het kasstroomoverzicht.

Metroproject

„De negatieve kasstroom in de jaarrekening wordt veroorzaakt doordat de voorfinanciering op het metroproject in Riyaad geleidelijk terugloopt”, zegt een woordvoerder. Het blijkt dat Strukton vorig jaar een corruptieonderzoek naar de lokale agent is gestart op dit project, met behulp van externe deskundigen.

Er zijn volgens de rvc geen aanwijzingen voor mogelijke onrechtmatigheden aangetroffen, maar toch heeft men besloten om de interne procedures op de juiste naleving van wet-en regelgeving aan te scherpen. „Dit proces verdient gezien de internationale ambitie een continue aandacht”, zo stelt het jaarverslag.

Gisteren maakte Strukton bekend dat ze een project in Indonesië heeft verkocht aan ’s lands grootste bouwer BAM. Het gaat om de ontwikkeling van een drijvende brug, met daarin ’s wereld grootste getijdenenergiecentrale.

„Dat heeft niet met het integriteitsrisico te maken. We richten ons op focuslanden als Australië, het Midden-Oosten, en Colombia en Chili in Latijns-Amerika. Indonesië zit daar niet bij”, stelt de woordvoerder. Het is niet duidelijk hoeveel Strukton in de getijdecentrale heeft gestoken.

Insiders

Insiders in de bouwsector stellen tegenover deze krant dat het concern openstaat voor consolidatie of verkoop voor deze of alle activiteiten.

Volgens de zegsvrouw is dat echter ’niet aan de orde’, hoewel het jaarverslag wel rept van verkoop van ’specifieke bezittingen’ om de nettoschuld verder naar beneden te brengen. Daarbij heeft Strukton meer financieringsruimte nodig voor de projecten, onder meer door snellere facturatie.

Er zijn onlangs nieuwe financieringsafspraken gemaakt, waardoor Strukton ’verder af staat’ van de financiers, met betere condities.
Bestuursvoorzitter Sanderink stelt in het jaarverslag dat het nog steeds met uitdagende markten te maken heeft,vooral in de weg- en waterbouw.
In deze divisie werd vorig jaar ook een operationeel verlies van €3 miljoen geleden, volgens het jaarverslag door minder projecten en een aantal tegenvallers.
Strukton gaat er niet op in welke projecten dat zijn. „In de huidige civiele markt is het nog altijd lastig opereren, vooral specifiek bij wegenbouw, met lage marges en grote concurrentie”, stelt de woordvoerder.
Utreg1960
0
quote:

Doemebest schreef op 28 mei 2018 22:42:

Dank, pardon, vervelend voor Volker maar waarschijnlijk geen impact op bam,die daar ook actief zijn.
VW is zogezegd het beste jongetje van de klas en komt met alles weg en BAM is altijd de Sjaak als er wat mis gaat in de bouwwereld dus ben benieuwd.
Utreg1960
0
BAM had nu al op -10% gestaan met het bericht van VW dankzij de Shorters.
Marktwerking.
OnoMatopee
0
Heeft Bam weer iets misdaan of was het VW? We krijgen pvd altijd van alles en iedereen de rekening gepresenteerd. Of is het Sicilië dat Bam graag in lires genoteerd wil hebben? De hele maandwinst is bijna verdampt
JVDP
0
quote:

Utreg1960 schreef op 29 mei 2018 09:08:

BAM had nu al op -10% gestaan met het bericht van VW dankzij de Shorters.

Koersdaling VolkerWessels wordt met gemak gecorrigeerd door de ondersteunende banken, je kunt met een paar aandeeltjes de koers omhoog drijven, zo laag zijn de omzetten.

Gr JvdPee
HSpecter
0
AMSTERDAM (AFN) - FIL Limited heeft zijn belang in BAM vergroot. Dat bleek dinsdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
FIL heeft momenteel een kapitaalbelang van 6,19 procent en een stemrecht van 5,35 procent. Dat was eerder nog respectievelijk 5,85 procent en 5,04 procent, zo valt op te maken uit de registers van de toezichthouder.
Utreg1960
0
quote:

OnoMatopee schreef op 29 mei 2018 09:13:

zie bijlage, buiten boekje
Yep.
Volume geeft nu 218 k aan.
Utreg1960
0
quote:

Utreg1960 schreef op 29 mei 2018 08:52:

[...]

VW is zogezegd het beste jongetje van de klas en komt met alles weg en BAM is altijd de Sjaak als er wat mis gaat in de bouwwereld dus ben benieuwd.

Nog ff en meer ingeleverd dan VW dankzij de korte broeken.
Ondertussen wel gestaffeld bijkopen :-)
boldie
0
volume ruk eens kijken of straks anders is want daling slaat nergens op maar goed beurs heeft altijd gelijk
1.102 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 09:03
Koers 3,804
Verschil -0,002 (-0,05%)
Hoog 3,826
Laag 3,800
Volume 7.570
Volume gemiddeld 1.419.815
Volume gisteren 557.556

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront