Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 385,01 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 12.579,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,3 procent op 5.387,38 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,7 procent hoger op 7.682,27 punten.

De handelsdag stond volledig in het teken van de halfjaarlijkse OPEC-bijeenkomst in Wenen, waar gesproken werd over de toekomst van het productieverlagingsakkoord van het oliekartel en een aantal andere grote olieproducenten, dat begin 2017 werd geïmplementeerd.

De OPEC bereikte een akkoord over een verhoging van de productie met 1 miljoen vaten per dag. "Maar dat is op papier, in de praktijk betekent dit zo'n 600.000 vaten, omdat lang niet elk lid ook kan verhogen", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. "Het blijft bewust wat vaag", zei Van Cleef. Dit zodat ieder lid "met opgeheven hoofd" naar huis kan en de deal zo kan uitleggen dat iedereen tevreden is, ook het thuisfront. "Alleen maar winnaars".

Zaterdag spreekt het kartel nog met de niet aangesloten olielanden, en dan vooral met Rusland. Maar dit zal volgens ABN AMRO weinig verrassing opleveren.

De aandacht ging tevens uit naar het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en belangrijke partners als China en Europa. Vandaag worden de importheffingen van de Europese Unie op Amerikaanse producten geëffectueerd. Trump dreigde via Twitter importheffingen van 20 procent te gaan invoeren op alle auto's uit de EU als de importheffingen op Amerikaanse producten niet verlaagt worden of van tafel verdwijnen.

Op macro-economisch vlak werd in Europa tevens bekend dat de Franse economie in het eerste kwartaal van 2018 minder hard is gegroeid dan in het vierde kwartaal. Het bbp steeg met 0,2 procent, tegenover 0,7 procent in het vierde kwartaal.

Daarnaast kreeg de markt een reeks inkoopmanagersindexen te verwerken. Uit cijfers van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de economie van de eurozone in juni harder is gegroeid dan een maand eerder. De samengestelde index steeg van 54,1 in mei naar 54,8 in juni. De separate indexen van Duitsland en Frankrijk lieten eenzelfde beeld zien.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 3,7 procent tot 68,01 dollar, terwijl een augustus-future Brent 2,3 procent hoger bewoog op 74,77 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1635. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1657 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1603 op de borden.

Aan olie- gerelateerde fondsen noteerden vrijdag hoger. Royal Dutch Shell steeg 3,3 procent, BP won 3,1 procent en Total noteerde 3,3 procent hoger, terwijl oliedienstverlener John Wood 5,6 procent steeg en Subsea7 4,8 procent won. SBM Offshore werd 4,1 procent duurder.

Airbus won 2,1 procent, nadat het concern waarschuwde mogelijk te vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk in het geval van een harde Brexit.

Italiaanse banken herstelden van forse verliezen een dag eerder, na het nieuws dat twee Eurosceptische beleidsmakers financiële en budgettaire posten in de Italiaanse regering hebben gekregen.

De Europese autosector stond onder druk, vanwege de aanhoudende zorgen over de handelsspanningen met de Verenigde Staten. Daimler verloor 0,6 procent, BMW daalde 1,1 procent, terwijl Volkswagen 0,4 procent steeg.

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.760,04 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Stevige verliezen op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met stevig verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX leverde 2,4 procent in op 546,81 punten.

De meeste aandacht ging vanochtend uit naar Duitsland, waar uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen onder Duitse ondernemers is gedaald. De vertrouwensindex daalde naar 101,8, hetgeen fractioneel beter was dan de 101,6 waarop de markt rekende.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees erop dat het al om de zesde daling in de afgelopen zeven maanden gaat. Dat wakkert de zorgen over de Duitse economie aan, aldus Brzeski, hoewel nog altijd moet blijken hoe de economie er echt voor staat.

Het kan volgens de econoom gaan om een tijdelijke terugval, het permanent terugschakelen naar een lagere versnelling of zelfs het begin van het einde van een "lange en indrukwekkende" groeiprestatie, die in 2009 startte. De komende maanden zal volgens ING blijken welk scenario het nu is.

Verder blijft de markt bevreesd voor een verdere escalatie van de wereldwijde handelsrelaties. The Wall Street Journal meldde zondagavond op basis van bronnen dat president Donald Trump van plan is om veel Chinese bedrijven te verbieden om te investeren in Amerikaanse technologie en om extra technologie-export naar China te blokkeren.

Ook waarschuwde Trump Europa dat het de aangekondigde, en in sommige gevallen ook al ingevoerde maatregelen, maar beter kan intrekken, omdat de VS niet van plan zijn het hierbij te laten.

"De Verenigde Staten dringen erop aan dat alle landen die kunstmatige handelsbelemmeringen en -heffingen op de invoer van goederen hebben ingevoerd, die belemmeringen en heffingen verwijderen, of zullen worden geconfronteerd met meer dan wederkerigheid door de VS", schreef Trump in een tweet.

Uit Amerika kwam verder een opbeurend cijfer over de verkoop van nieuwe woningen. Een tegenvaller was dat de Chicago Fed National Activity Index in mei onder nul schoot, wat betekent dat de groei inmiddels onder de langjarige trend ligt.

De euro/dollar noteerde op 1,1695. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1664.

Olie steeg vrijdag hard na een akkoord binnen oliekartel OPEC over een verhoging van de productie. Zaterdag schaarde, niet heel verrassend, een groep niet aangesloten landen onder leiding van Rusland zich achter het akkoord. Maandag noteerde het zwarte goud in het rood.

In de AEX sloten alle aandelen in het rood, met uitzondering van Gemalto, waarop een overnamebod ligt. De Franse digitale beveiliger steeg 0,2 procent. AkzoNobel beperkte het verlies tot 0,6 procent.

Unilever daalde 1,1 procent. De indexzwaargewicht meldde een belang te nemen van 75 procent in het Italiaanse Equilibra.

Groter waren de verliezen voor ArcelorMittal, ASML en Randstad. ArcelorMittal daalde 5,0 procent, toch vooral vanwege alle zorgen over de mondiale handel. Uit cijfers van World Steel bleek dat er wereldwijd in mei maar liefst 6,6 procent meer staal werd geproduceerd, waarbij de bezettingsgraad van de fabrieken ook nog eens steeg.

ASML daalde 5,1 procent, net als ArcelorMittal ook om de handelsperikelen. Randstad verloor 4,8 procent. Jefferies waarschuwde voor een groeivertraging bij de uitzender, nu de verwachtingen voor de groei in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk neerwaarts worden bijgesteld. Reden voor analist Kean Marden om zijn winstverwachtingen voor Randstad met 3 procent te verlagen en "te anticiperen op een minder genereus speciaal dividend".

In de AMX zorgden de oplopende spanningen voor koerswinst voor Flow Traders, dat volatiliteit op de beurzen vaak vertaald ziet in hogere winsten. Flow Traders werd 2,6 procent duurder. WDP won 0,7 procent.

ASMI en Besi behoorden net ASML tot de grootste dalers met verliezen van 4,2 en 8,9 procent. AMG verloor 4,6 procent.

In de AScX wisten verschillende aandelen wel in het groen te eindigen, onder aanvoering van Acomo dat 2,0 procent duurder werd en VolkerWessels dat 1,8 procent steeg.

Heijmans verloor daarentegen 3,7 procent en ICT Group werd 7,3 procent goedkoper.

Net als de Europese aandelenmarkten kleurde ook de Amerikaanse beurs rood. Bij het sluiten van de handel in Europa verloor de Dow Jones index 1,6 procent, daalde de breder samengestelde S&P 500 index 1,4 procent en werd de Nasdaq index zelfs 2,3 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Rode beurzen in Europa

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenmarkten kenden maandag een valse start met breedgedragen verliezen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 2,0 procent lager op 377,17 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,5 procent op 12.270,33 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,9 procent op 5.283,86 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,2 procent lager op 7.509,84 punten.

"Een verkoopgolf over de brede linie", aldus marktanalist David Madden CMC Markets, "nu beleggers angstig zijn voor een mondiale handelsoorlog".

Daarnaast was het macro-economisch nieuws uit Duitsland tegenvallend. De Ifo vertrouwensindex daalde naar 101,8, hetgeen fractioneel beter was dan de 101,6 waarop de markt rekende.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees erop dat het al om de zesde daling in de afgelopen zeven maanden gaat. Dat wakkert de zorgen over de Duitse economie aan, aldus Brzeski, hoewel nog altijd moet blijken hoe de economie er echt voor staat.

Het kan volgens de econoom gaan om een tijdelijke terugval, het permanent terugschakelen naar een lagere versnelling of zelfs het begin van het einde van een "lange en indrukwekkende" groeiprestatie, die in 2009 startte. De komende maanden zal volgens ING blijken welk scenario het nu is.

De euro/dollar noteerde op 1,1695. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1664.

Bedrijven actief in halfgeleiders daalden stevig. In Amsterdam verloor ASML 5,1 procent, het Duitse Infineon daalde 5,3 procent en in Parijs ging STMicroelectronics 4,6 procent onderuit.

Oliereuzen als Shell en BP stonden maandag onder druk. Shell noteerde 3,1 procent lager, terwijl BP 2,8 procent daalde. Het Franse Total leverde 1,5 procent in. Vrijdag wonnen deze aandelen juist nog stevig, toen oliekartel OPEC besloot tot een minder sterke productieverhoging dan voorzien.

Osram Licht verloor met dubbele cijfers. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam is het bedrijf relatief gevoelig voor een handelsoorlog. Daarbij merkte de analist ook op dat de koersdaling gebeurde bij bovengemiddelde volumes.

Vermogensbeheerder Quilter debuteerde maandag in Londen. Old Mutual prijsde Quilter, voorheen bekend als Old Mutual Wealth Management, op 145 pence per aandeel. Het aandeel eindigde lager dan de eerste koers die tot stand kwam.

Prysmian verloor 9,5 procent. De Italiaanse kabelproducent gaf een winstwaarschuwing af, vanwege technische problemen bij een zeekabelproject.

Ambu steeg 6,6 procent. JP Morgan is begonnen met het volgen van het Deense gezondheidstechnologiebedrijf met een koopadvies.

Net als de Europese aandelenmarkten kleurde ook de Amerikaanse beurs rood. Bij het sluiten van de handel in Europa verloor de Dow Jones index 1,6 procent, daalde de breder samengestelde S&P 500 index 1,4 procent en werd de Nasdaq index zelfs 2,3 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Krap winstje op Damrak dankzij zwaargewichten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft de koersklap van maandag een halt weten toe te roepen door dinsdag 0,1 procent hoger te sluiten op 547,27 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump stookte het vuurtje desalniettemin nog wat verder op. Hij meldde op Twitter dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

Volgens Trump hebben Europese autofabrikant lang geprofiteerd van de Verenigde Staten, in de vorm van handelsbarrières en heffingen. Maar uiteindelijk zal dit worden rechtgetrokken, aldus de president, die beloofde dat dit niet lang zal duren.

"We krijgen andere landen zo ver dat ze hun heffingen en handelsbarrières terugbrengen en wegnemen". Dat is volgens Trump ook nodig omdat hierdoor Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven jarenlang achtergesteld zijn.

"Ze moeten het eerlijk spelen of ze zullen heffingen betalen", dreigde de president.

In tegenstelling tot maandag leek de markt ditmaal niet zo onder de indruk van de nieuwe dreigementen van Trump.

Macro-economisch was er verder niet heel veel te beleven, op twee cijfers uit Amerika na. De huizenprijzen doen het nog altijd goed, maar het consumentenvertrouwen daalt wel.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1672. Maandagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,1696.

In de AEX behoorden Philips en DSM tot de koplopers met winsten van 1,2 en 0,9 procent. ASML steeg 0,7 procent, nadat het aandeel en feitelijk de hele sector maandag tot de kop van Jut behoorde. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees daarbij ook op een adviesverhoging door AlphaValue, dat besloot om ASML van de verkooplijs te halen.

Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever wonnen ook, respectievelijk 1,2 en 0,4 procent. JP Morgan Cazenove bracht een rapport uit waarin Shell werd genoemd als leidend binnen de sector qua aandeelhoudersrendement. Ook kan Shell volgens de analisten het beste inspelen op een volatiele olieprijs.

De grootste daler was KPN met een verlies van 2,1 procent. Aegon daalde 1,4 procent.

In de Midcap ging Sligro Food Group 0,8 procent hoger. Toezichthouder ACM is inmiddels akkoord met de verkoop van 130 vestigingen van Emté aan Jumbo en Coop. "Naast de goedkeuring door de ACM hebben ook de betrokken Ondernemingsraden een positief advies uitgebracht. Partijen verwachten op korte termijn tot de afrondende transactie te komen", meldde Sligro vanmiddag.

Nog wat beter dan Sligro deed AMG het met een dagwinst van 1,2 procent.

Net als ASML was er ook herstel voor Besi. Het aandeel won 0,3 procent.

Fugro en Air France-KLM waren de sterkste dalers in de AMX met verliezen van respectievelijk 2,2 en 4,6 procent.

Onder de kleinere aandelen was ICT Group spekkoper met een winst van 3,8 procent. Maandag ging er nog meer dan zeven procent bij ICT aan koerswaarde verloren. Acomo steeg 2,6 procent, maar Pharming moest 3,4 procent prijsgeven en Beter Bed werd 3,1 procent goedkoper.

Ondanks steun van de jaarvergadering, alle agendapunten werden goedgekeurd, daalde het aandeel MKB Nedsense 8,5 procent. Daarentegen won Probiodrug 6,6 procent.

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel won Wall Street licht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kleine verliezen op Europese aandelenmarkten

(ABM FN) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, hoewel de verliezen beperkt waren.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 377,25 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 12.234,34 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.281,29 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7.537,92 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump stookte het vuurtje met zijn partners nog wat verder op. Hij meldde op Twitter dat het Amerikaanse onderzoek naar invoerheffingen op auto's uit de Europese Unie in de afrondende fase zit.

"Ze moeten het eerlijk spelen of ze zullen heffingen betalen", dreigde de president.

Macro-economisch was er in Europa geen nieuws van betekenis.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1672. Maandagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,1696.

BMW verloor 0,5 procent. De Duitse autoproducent waarschuwde voor de sluiting van Britse fabrieken als de Brexit de toeleveringsketen zou schaden. Ook sectorgenoten Daimler en Volkswagen hadden het lastig, als gevolg van de uitspraken van Trump. Daimler werd 0,8 procent goedkoper en Volkswagen daalde ook 0,8 procent. Beiersdorf was koploper in Frankfurt met een winst van 2,2 procent.

Bedrijven actief in halfgeleiders lieten dinsdag een herstel zien, na maandag rake klappen te hebben gekregen. STMicroelectronics won 1,9 procent, Infineon steeg 0,7 procent en ASML werd ook 0,7 procent duurder.

Mijnbouwers zaten dinsdag in de lift. BHP Billiton noteerde 2,0 procent hoger, terwijl Rio Tinto 0,9 procent steeg en Anglo American 1,1 procent won.

Carnival noteerde 3,1 procent hoger, waarmee de cruiseshipbeheerder herstelde van verliezen een dag eerder, toen het concern zijn winstverwachting voor het hele boekjaar verlaagde.

J Sainsbury daalde 2,3 procent, nadat uit de meest recente data van Kantar Worldpanel bleek dat de omzet in de twaalf weken eindigend op 17 juni daalde, terwijl het marktaandeel van het supermarktconcern terugliep van 16 procent naar 15,6 procent. Tesco verloor 1,2 procent. Hoewel de grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk een 1,4 procent hogere omzet boekte, daalde het marktaandeel van 27,9 procent naar 27,7 procent.

ProSiebenSat.1 Media steeg 1,8 procent, nadat UBS het advies verhoogde van Verkopen naar Neutraal, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 25,00 euro naar 24,00 euro.

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel won Wall Street licht.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Signify onderuit op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent tot 547,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

De zorg dat de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en belangrijke partners als China en de Europese Unie een grote rem op de wereldeconomie zouden kunnen veroorzaken, trok donderdag opnieuw het sentiment naar beneden.

Daarnaast heeft de markt oog voor de tweedaagse bijeenkomst van de Europese Unie in Brussel, die donderdag aanving, waarbij onder andere het collectieve Europese asielbeleid op de agenda staat. De bijeenkomst is met name voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel van groot belang. Merkel heeft van coalitiepartner CSU twee weken de tijd gekregen om overeenstemming te bereiken over het te voeren migratiebeleid.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij is de druk op de Duitse coalitie de reden dat de Europese beurzen momenteel slechter presteren dan de Amerikaanse en Aziatische beurzen. "Er waren vandaag eigenlijk weinig fondsen die overeind bleven staan, ondanks de hogere olieprijs", aldus Schutte, die erop wees dat de aanhoudende handelsperikelen met name tot druk leidden op aandelen uit de halfgeleidersector.

Sales trader Gert Berendse van ING wees nog op uitspraken vanochtend van bondskanselier Merkel voorafgaand aan een EU-top dat er "geen Europese schuld komt", wat direct druk zette op de zuidelijke landen en dan vooral Italië.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat Nederlandse producenten in juni minder positief gestemd zijn dan een maand eerder. De vertrouwensindex daalde van 9,8 in mei naar 7,7 in juni.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni is gedaald. De index daalde van 0,2 positief in mei naar 0,5 negatief in juni.

Het consumentenvertrouwen in Duitsland voor juli heeft een pas op de plaats gemaakt. De vertrouwensindex noteerde ongewijzigd op 10,7, terwijl de consumentenprijzen in juni op jaarbasis met 2,1 procent zijn gestegen, tegenover 2,2 procent een maand eerder.

De inflatie in Spanje is in juni opnieuw opgelopen. Afgelopen maand stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 2,3 procent, tegen 2,1 procent een maand eerder. Ook in Italië nam de inflatie toe, tot 1,4 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal is gegroeid met 2,0 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een groei met 2,3 procent. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg in de week eindigend op 23 juni met 9.000 tot 227.000 aanvragen.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent tot 73,71 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1592. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1553 op de borden.

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 4 van de 25 aandelen in het groen. RELX won 1,0 procent, ASR steeg 0,8 procent, terwijl Shell 0,1 procent steeg en Gemalto fractioneel hoger, maar vrijwel vlak sloot.

Volgens handelaar Bert van Pol van Mijn-Effecten was de winst van ASR mogelijk een reactie op de constatering dat de verzekeraar voor ligt op schema met het integreren van de activiteiten van Generali. Daarbij, zo benadrukte Van der Pol, herhaalden verschillende analisten hun adviezen voor ASR.

De grootste daler in de AEX was Signify met een verlies van 5,0 procent. Sectorgenoten Zumbotel en Osram Licht kwamen met tegenvallende verwachtingen en dit zorgde voor een koersval van beide aandelen. Analist Edwin de Jong van NIBC gaf aan dat de waarschuwing van Osram vooral verband hield met de automotivesector en daarin heeft Signify geen activiteiten. Zumtobel refereerde volgens De Jong aan prijsconcurrentie in de sector en prijsdruk in het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste markt voor het Oostenrijkse bedrijf. Er lijkt volgens NIBC sprake van structurele problemen in de sector en De Jong zal het koersdoel voor Signify verlagen, zo waarschuwde de analist.

De chipsector stond donderdag ook weer onder druk. Dit is volgens portefeuillehouder Albert Jellema van Probeleggen een daling die direct gerelateerd lijkt aan het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. ASMI noteerde 2,8 procent lager, terwijl ASML 2,9 procent verloor.

Besi werd nog eens 4,8 procent goedkoper. Dit jaar leverde Besi al ruim een derde aan beurswaarde in. In de AMX deed alleen Air France-KLM het slechter met een daling van krap 50 procent.

Fugro verloor 1,5 procent. Seabed Geosolutions heeft de opdracht gekregen voor zeebodemonderzoek voor meerdere olie- en gasvelden in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico. De financiële details werden niet vermeld.

Onder de kleinere aandelen was NSI uitblinker met een winst van 1,7 procent, B&S Group won 1,3 procent en Basic-Fit steeg 1,0 procent. Heijmans was met een verlies van 4,3 procent de sterkste daler. Kiadis Pharma daalde 3,3 procent.

Fagron, dat woensdag nog won na een koopaanbeveling door KBC Securities, verloor nu 0,7 procent. Pharming werd 2,7 procent goedkoper.

Lokaal profiteerde Esperite van een nieuwe financiering en won 0,3 procent.

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.709,20 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Europese beurzen onderuit

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag opnieuw lager geëindigd. Beleggers bleven bezorgd dat internationale handelsruzies de wereldeconomie flink kunnen afremmen.

De STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 376,87 punten, de Duitse DAX verloor 1,4 procent tot 12.177,23 punten en de Franse CAC 40 leverde 1,2 procent in tot 5.275,64 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent lager op 7.615,63 punten.

Nadat de beurzen maandag ook al hard onderuit gingen, leek de Amerikaanse president Donald Trump woensdag weer terug te krabbelen van zijn dreigementen om Chinese investeringen in Amerikaanse technologie te dwarsbomen met presidentiële decreten.

Beleggers bleven toch op hun hoede. Toen Trumps adviseur Larry Kudlow woensdagavond de sussende woorden van zijn president nuanceerde vervlogen de winsten en eindigde de S&P 500 index toch lager, onder aanvoering van techfondsen en financiële waarden.

"Het onvermogen van Wall Street om te herstellen na deze afzwakking van het standpunt van de Amerikaanse overheid, roept de vraag of we ons moeten voorbereiden op meer zwakte tegen het einde van het kwartaal", stelde analist Michael Hewson van CMC Markets.

Verder keken beleggers naar de tweedaagse EU-top in Brussel, die donderdag begon en waar het Europese asielbeleid op de agenda staat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet een Europese oplossing vinden voor het migratieprobleem, om te voorkomen dat haar regeringscoalitie uiteenvalt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni is gedaald. De index daalde van 0,2 positief in mei naar 0,5 negatief.
Het consumentenvertrouwen in Duitsland maakt in juli een pas op de plaats. De vertrouwensindex noteerde ongewijzigd op 10,7. De inflatie in Spanje steeg in juni naar 2,3 procent, van 2,1 procent een maand eerder. Ook in Italië nam de inflatie toe, tot 1,4 procent.

In de tweede helft van de handelsdag bleek de Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal omlaag te zijn bijgesteld van 2,3 naar 2,0 procent. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg in de week eindigend op 23 juni met 9.000 tot 227.000 aanvragen.

Olie werd duurder. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 73,65 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent hoger stond op 77,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1582. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1553 op de borden.

Het aandeel Zumtobel implodeerde in Wenen. De koers daalde 19 procent nadat de verwachtingen van de Oostenrijkse lampenmaker volgens UBS ruimschoots tekort schoten. Analisten zullen volgens de Zwitserse bank hun ramingen flink neerwaarts gaan bijstellen. Ook Osram Licht gaf een winstwaarschuwing en verloor ruim 21 procent in Frankfurt.

Het Nederlandse Signify werd mee omlaag getrokken en verloor 5 procent, hoewel het bedrijf niet actief is in de autosector waar Osram problemen voorziet. De strategie-aanpassingen die Osram en Zumtobel willen doorvoeren, duiden volgens NIBC op structureel negatieve ontwikkelingen in de sector.

Halfgeleiders bleven onder druk staan in Amsterdam. ASML verloor 2,9 procent, ASM International zakte 2,8 procent en BE Semiconductor verloor 4,8 procent. De chipbedrijven hebben last van het handelsconflict tussen de VS en China, waar president Trump met regelgeving wil voorkomen dat Amerikaanse technologie in Chinese handen komt. "De vraag die een belegger moet beantwoorden: gaat het handelsconflict verder uit de hand lopen?" schreef Albert Jellema donderdag. Ook is het de vraag of de sector in een 'supercyclus' zit of toch nog steeds gevoelig is voor de reguliere economische cyclus.

Tullow Oil eindigde 3,4 procent lager in Londen, nadat het energieconcern de ondergrens van zijn productieverwachtingen voor 2018 opwaarts bijstelde.

De Zweedse retailer H&M sloot 1,9 procent hoger. Er was een fors lagere nettowinst over het tweede kwartaal, waarin het modehuis bleef zitten met een berg onverkochte kleding.

Advent zal 1,9 miljard euro uittrekken voor de overname van Zentiva, de Europese generieke tak van Sanofi. Dit meldde de Franse farmaceut donderdag voorbeurs, nadat de twee partijen sinds 17 april exclusief met elkaar in gesprek waren. De overname zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond. Sanofi werd 1,0 procent goedkoper.

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag rond het sluiten van de Europese beurzen hoger.

De S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.703,55 punten. De Dow Jones index stond vlak op 24.122,09 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent tot 7.461,95 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Mooie winsten op Europese beurzen

Gepubliceerd op 29 jun 2018 om 17:44 | Views: 39

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van het tweede kwartaal met mooie koerswinsten gesloten. Beleggers schoven de zorgen over het slepende handelsconflict even aan de kant. Op het Damrak ging Galapagos in de uitverkoop na heroverweging van de samenwerking met een belangrijke partner.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 551,68 punten. De Amsterdamse hoofdindex boekte in het tweede kwartaal een winst van ruim 4 procent. De MidKap klom 0,9 procent tot 776,38 punten. Parijs en Frankfurt gingen tot 1,1 procent vooruit, Londen deed het wat rustiger aan met een plus van 0,3 procent.

Galapagos raakte 4,4 procent kwijt bij de hoofdfondsen. Het biotechnologiebedrijf liet weten de toekomst van de samenwerking op het gebied van taaislijmziekte met branchegenoot AbbVie te heroverwegen. Volgens het bedrijf heeft AbbVie besloten niet verder te gaan met een geplande tweede drievoudige combinatietherapie.

Chiptoeleverancier

Speciaalchemiebedrijf DSM won 2,2 procent in de AEX. Investeerder Bain Capital wil volgens persbureau Bloomberg DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) inlijven. DSP is een samenwerking van DSM en het Chinese Sinochem.

In de MidKap voerde chiptoeleverancier Besi de stijgers aan met een plus van 3,2 procent. TomTom daalde 1,7 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaartdiensten leveren aan hotelvergelijkingssite Trivago.

Onder de indruk

In Frankfurt klom Deutsche Bank 1,8 procent. Beleggers waren niet onder de indruk dat de Amerikaanse tak van de bank niet is geslaagd voor de tweede fase van de stresstest van de Federal Reserve in de VS. De Duitse containervervoerder Hapag-Lloyd kelderde 15 procent na een winstalarm.

Novartis won ruim 4 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut wil oogzorgdivisie Alcon definitief afsplitsen en kondigde een aandeleninkoopprogramma van 5 miljard dollar aan. In Milaan steeg Fiat Chrysler 1,8 procent na mediaberichten dat het Zuid-Koreaanse Hyundai aast op een overname van de Italiaans-Amerikaanse autobouwer.

Euro

De euro was 1,1672 dollar waard, tegen 1,1576 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 73,93 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder op 79,46 dollar per vat.
voda
0
AEX sluit nerveuze week in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft een nerveuze week positief afgesloten. De AEX steeg 0,8 procent op een slotstand van 551,68 punten. Op weekbasis was evenwel sprake van een verlies van 1,5 procent. De AMX steeg 0,9 procent en de AScX won 0,5 procent.

Ondanks het herstel van vrijdag blijft de handel wisselvallig. En dat heeft alles te maken met het handelsconflict tussen Amerika, Europa en China. Volgens mediaberichten zou de Amerikaanse president Donald Trump overwegen om de Verenigde Staten uit de Wereldhandelsorganisatie te halen.

Het handelsconflict zet ook druk op de Amerikaanse economie, volgens Monex Europe. Donderdag werd al bekend dat de groei in het eerste kwartaal naar beneden is bijgesteld tot 2 procent, met de consumentenbestedingen op het zwakste niveau in bijna 5 jaar.

"Het 'America First' beleid van Trump zaait verdere twijfel over de toekomstige groeivooruitzichten", aldus Monex.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer en Olij zal het handelsconflict de gemoederen nog wel even bezighouden. Zeker tot en met 5 juli, de dag erna zal Amerika nieuwe heffingen in werking stellen, voorziet de beursexpert weinig verandering.

Komende week begint vermoedelijk rustig, omdat Amerika woensdag Onafhankelijkheidsdag viert. Dan is Wall Street gesloten en een dag eerder zal de handel in New York eerder worden gestaakt.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag voldoende nieuws. Britse groeicijfers waren iets positiever en het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet liep in juni licht op. Verder groeide de bedrijvigheid rond de regio Chicago. Duitse cijfers over de detailhandel en arbeidsmarkt waren wat mager.

De meeste aandacht ging uit naar inflatiecijfers uit de eurozone. Deze maand lag de inflatie op 2,0 procent, 0,1 procentpunt meer dan in mei. De kerninflatie daalde juist met 0,1 procentpunt naar 1,0 procent.

De euro/dollar werd vrijdagmiddag verhandeld op 1,1670. Dat de munt deze week wist te herstellen, was opvallend. "Er was deze week voldoende aanleiding voor beleggers om de euro te verkopen. Het commentaar van ECB-beleidsfunctionarissen wekte de indruk dat de ECB mogelijk pas na september 2019 de rente zal verhogen. Dit heeft ertoe geleid dat wij onze rentevoorspellingen hebben aangepast. We verwachten nu dat de ECB pas in december 2019 over zal gaan tot een eerste renteverhoging. Daarnaast verwachten we nu meer stress op de Italiaanse obligatiemarkt later dit jaar. Beleggers lijken ook in deze richting te denken. Toch is de euro amper verzwakt", zag valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Olie werd vrijdag weer een procent duurder en kostte ruim 74 dollar per vat.

In de AEX wisten vrijwel alle fondsen hoger te koersen. Koploper was Altice met een koerswinst van 3,5 procent. DSM won 2,2 procent. Na de beleggersdag vorige week besloten zowel KBC Securities als ING om het koersdoel voor DSM te verhogen, naar respectievelijk 100 en 121,50 euro. Voor beide banken geldt DSM als een koopkandidaat. Verder zou Bain Capital volgens Bloomberg azen op DSM Sinochem Pharmaceuticals.

ASML, de afgelopen dagen nog de gebeten hond, won 2,4 procent.

Galapagos stond wel flink onder druk. Het aandeel koerste 4,4 procent lager nadat AbbVie heeft besloten niet verder te gaan met de initieel geplande tweede drievoudige combinatietherapie met potentiator GLPG3067. Galapagos heroverweegt nu de toekomst van haar CF-samenwerking met AbbVie. Volgens KBC Securities is dit een stap terug voor het bedrijf, maar blijven de lange termijn vooruitzichten goed. Analist Peter Welford van Jefferies zette vraagtekens bij de beslissing van AbbVie, maar ziet ook kansen voor Galapagos. Het terugwinnen van alle rechten op taaislijmziekte kan op termijn juist waarde toevoegen aan het aandeel. Jefferies en KBC Securities handhaafden dan ook hun koopadvies.

In de AMX ging BE Semiconductor Industries, na dagen van koersdruk, 3,2 procent hoger. Intertrust won 2,6 procent. TomTom was de grootste daler en verloor 1,7 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Kiadis Pharma 4,5 procent hoger. Basic-Fit won 3,0 procent. Lucas Bols leverde 1,2 procent in en B&S Group was met een verlies van ruim 2 procent de sterkste daler.

Lokaal steeg DGB Group met 10,6 procent bij bovengemiddelde volumes. Vandaag hield de onderneming een aandeelhoudersvergadering. Alle agendapunten, zoals de jaarrekening 2017, décharge en de eventuele uitgifte van nieuwe aandelen, werden goedgekeurd. Ook zei niet-uitvoerend bestuurder Mark Logtenberg dat DGB "goed op weg" is om zijn doelstellingen te halen.

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs steeg de Dow Jones index ruim een procent en wonnen de S&P 500 en de Nasdaq 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Uitgelicht: taaislijmziekte programma Galapagos onder druk

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos zat deze week in de hoek waar de klappen vielen. Ten opzichte van vorige week verloor het aandeel van de Belgisch-Nederlandse biofarmaceut 7,7 procent op een slotstand van 78,94 euro.

Het waren niet zozeer de studieresultaten omtrent het programma met potentiële behandelingen tegen taaislijmziekte (CF) die de aandacht trokken maar het nieuws dat partner AbbVie Galapagos opnieuw in de steek dreigt te laten.

Het leek wel een flashback naar drie jaar geleden. Toen werkten Galapagos en AbbVie samen aan de ontwikkeling van filgotinib, het middel tegen ontstekingsziekten als reuma. Het leek dan ook een formaliteit dat de Amerikaanse farmaceut de optie zou uitoefenen om het medicijn over te nemen en op de markt te brengen. Zo ver kwam het niet want AbbVie trok onverwacht de stekker uit die samenwerking. Echt rouwig was Galapagos daar uiteindelijk niet om.

Dan donderdagavond, toen Galapagos met een soortgelijk bericht kwam. Ditmaal over de drievoudige therapie tegen CF die beide bedrijven samen ontwikkelen. AbbVie trekt zich terug uit de geplande ontwikkeling van een tweede triple combo therapie tegen de ziekte.

Dat besluit heeft zeker kwaad bloed gezet bij Galapagos. "Hun beslissing is ons niet goed bevallen", verklaarde CEO Onno van de Stolpe vrijdag tegen de Belgische krant De Tijd.

"De alliantie met AbbVie loopt niet zo lekker", erkende de topman. "We denken dat er geen toekomst is voor deze alliantie. We moeten samen aan tafel zitten en zien hoe we hier uitkomen. Of het hele onderzoeksprogramma moet bij ons terecht komen, of bij AbbVie. En ik denk dat we alle twee geïnteresseerd zijn."

Of de beslissing van AbbVie te maken heeft met de studieresultaten waarmee Galapagos donderdagavond kwam, is niet helemaal duidelijk. Galapagos maakte bekend dat corrector GLPG2737, een van de componenten van de eerste drievoudige therapie die wordt ontwikkeld in samenwerking met AbbVie, goed werd verdragen door patiënten. De effectiviteit werd ook bewezen want de concentratie van zweetchloride nam significant af. Daarmee werd het primaire eindpunt qua werkzaamheid bereikt. Verdere details worden later op een conferentie gepresenteerd en Galapagos gaat hogere doses testen op patiënten. Tussentijdse resultaten van de eerste drievoudige therapie worden in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

Hoewel de resultaten op het eerste gezicht in orde leken, vond Peter Welford van Jefferies de werkzaamheid toch tegenvallen. De analist wees er evenwel op dat dit wel gezien moet worden in de context van een lagere dosis die wordt toegediend bovenop het middel Orkambi van concurrent Vertex Pharmaceuticals.

Topman Van de Stolpe vond ook dat de resultaten niet denderend waren. "Zeker niet dramatisch, maar ook niet goed".

"Ik ben evenwel niet zo negatief over ons onderzoek, wel over onze vrienden van AbbVie. Maar ik ga ervan uit dat het wel goed komt. We hebben al voor hetere vuren gestaan", aldus de topman.

Financieel staat Galapagos er nu sowieso veel beter voor dan de vorige keer dat AbbVie hen verraste. Toen had het bedrijf zo'n 375 miljoen euro in kas. Nu dik een miljard euro.

Niet zo gek dat analisten in het algemeen dan ook positief blijven over Galapagos en het potentieel van het bedrijf. Jefferies handhaaft het koopadvies en KBC Securities doet dat ook.

Wel vindt KBC dat Galapagos een stap terug doet door de nieuwste ontwikkelingen rond het taaislijmziekteprogramma. Analisten van UBS gingen een stap verder en vroegen zich hardop af of dit het begin van het eind was voor het CF-programma.

Analist Welford van Jefferies ziet het glas in elk geval halfvol. Het besluit van AbbVie om niet verder te gaan met de tweede drievoudige therapie kan mogelijk betekenen dat Galapagos de volledige rechten terugkrijgt. "Dat kan op lange termijn waarde toevoegen aan het aandeel", aldus de analist.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 379,93 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,1 procent op 12.306,00 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 5.323,53 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.636,93 punten.

De Europese beurzen reageerden vrijdag positief op het nieuws dat de leiders van de Europese Unie tijdens de tweedaagse top in Brussel een overeenkomst sloten over het migrantenvraagstuk, waarmee een hoop politieke onrust uit de markt is gehaald.

Met name de Duitse bondskanselier Angela Merkel kon opgelucht adem halen, nadat coalitiegenoot CSU Merkels' CDU twee weken de tijd gaf om tot overeenstemming te komen over het te voeren migratiebeleid.

De de-escalatie van de Duitse regeringscrisis was volgens analisten van Danske Bank de basis voor het opwaarts momentum van vandaag. "Maar we moeten het risico van een breuk van de Duitse regering en de val van Merkel in de komende maanden niet onderschatten", aldus de analisten. " Als zij vervangen wordt door een conservatieve kandidaat kan dit ernstige gevolgen hebben voor de stabiliteit en veerkracht van de Europese Unie", zei Danske Bank.

Macro-economisch is vrijdag tot nog toe een drukke dag gebleken met weer een afgenomen werkloosheid in Duitsland in juni, hoewel er op aangepaste basis een pas op de plaats was, en een licht opwaarts bijgestelde groei van de Britse economie over het eerste kwartaal. Verder kon de markt reageren op de verder opgelopen inflatie in de eurozone en Frankrijk. Deze cijfers betroffen juni en zijn nog niet definitief.

Die prijsstijging in de muntunie met 2,0 procent is exact het niveau waar de Europese Centrale Bank al tijden zijn beleid op afstemt. Echter de kerninflatie liet met een daling naar 1,0 procent een heel ander verhaal zien. Deze daling van de kerninflatie zal volgens econoom Bert Colijn van ING voor hoofdpijn zorgen bij de Europese Centrale Bank. De stijging van de energieprijzen “maskeert” de werkelijke ontwikkeling van het consumentenprijspeil, aldus Colijn.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer en Olij wees op een al met al een nerveuze handel door het handelsconflict van de VS met onder meer China en Europa. En tot en met 5 juli, de dag erna zal Amerika nieuwe heffingen in werking stellen, voorziet de beursexpert weinig verandering.

Naast het handelsconflict spelen nog de zorgen om Italië, aldus Schutte. En tot slot is vandaag de laatste dag van het tweede kwartaal. Toch een ijkpunt voor grote beleggers, meent Boer & Olij, en dat zorgt altijd voor wat "window dressing".

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 74,19 dollar, terwijl een augustus-future Brent 2,0 procent hoger bewoog op 79,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1670. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,126 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1568 op de borden.

Novartis steeg 4,0 procent, nadat de Zwitserse farmaceut een inkoopprogramma van eigen aandelen van 5 miljard dollar aankondigde. Het ontvouwde tevens plannen om zijn Alcon-oogzorgdivisie af te splitsen.

Deutsche Bank steeg 1,8 procent, zelfs nadat de Amerikaanse Federal Reserve het financieringsplan van de Amerikaanse tak van Deutsche Bank afwees.

CaixaBank steeg 3,3 procent, nadat de Spaanse bank donderdag laat meldde het merendeel van zijn vastgoeddivisie te verkopen aan een bedrijf van Lone Star.

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 2.740,45 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX bezwijkt onder mondiaal handelsconflict

(ABM FN-Dow Jones) De AEX worstelde deze week opnieuw met de gevolgen van de steeds verder toenemende handelsspanningen tussen Amerika enerzijds en Europa en China anderzijds. En anders dan vorige week wist de Amsterdamse hoofdgraadmeter de verliezen ditmaal niet weg te werken, ondanks een redelijk herstel op vrijdag. Dus bleef er op een slotstand van 551,68 punten op vrijdag een verlies van 1,5 procent over, nadat de index een week eerder op 560,34 punten sloot.

Deze week ging de dreigende handelsoorlog tussen De Verenigde Staten, China en Europa een nieuwe fase in. Harley Davidson maakte bekend zijn productie deels naar Europa te willen verhuizen in reactie op de Amerikaanse importtarieven, wat tegen het zere been was van de Amerikaanse president Donald Trump, die opnieuw dreigde om importtarieven te zetten op Europese auto's. China zou ondertussen niet van plan zijn om te zwichten voor de druk uit Amerika. Naast importheffingen zou Beijing mogelijk fusies en overnames met Amerikaanse bedrijven willen tegenhouden. Vrijdag gingen berichten rond dat Trump Amerika uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zou willen halen.

Sales trader Gert Berendse van ING sprak van een "politiek wespennest", waarin ook de markten gevangen worden. Uitspraken van politici zoals Trump zijn in staat om de markt omhoog of omlaag te sturen.

Duidelijk is volgens Berendse dat "dezelfde onzekerheden er nog altijd zijn". Daarbij schurkte de VIX deze week weer tegen de 20 aan. Komt de index daarboven dan gaan aandelen weer in de uitverkoop, volgens Berendse. Vrijdag stond de index rond een stand van 16 punten.

"Het moet eerst erger worden voordat het beter wordt", verwacht Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. "Trump heeft zo veel dingen gezegd. Daar kan hij nu niet meer op terugkomen."

Het handelsconflict drukt ook het vertrouwen van beleggers en dan met name in Europa. Uit de Investor Confidence Index van State Street bleek voor de maand juni een daling van bijna 11 punten tot 90,8. Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. In Azië en Amerika steeg het beleggersvertrouwen deze maand wel.

"Politieke onrust in Europa blijft het beleggersvertrouwen schaden. Europese beleggers worden geconfronteerd met een populistische regering in Italië en een zwakkere coalitie in Duitsland, als gevolg waarvan ze in juni opnieuw hun risicoblootstelling hebben teruggeschroefd", volgens macrostrateeg Tim Graf van State Street.

Maandag kwam er slecht nieuws uit Duitsland. De Ifo index daalde en dat was al voor de zesde keer in zeven maanden tijd. De vraag is nu volgens econoom Carsten Brzeski van ING of er sprake is van een tijdelijke terugval van de Duitse economie of dat deze structureler van aard is. Het Duitse consumentenvertrouwen wist zich in juli wel te stabiliseren en de stand van 10,7 was iets beter dan verwacht. In de eurozone daalde het consumentenvertrouwen en verslechterde het economisch sentiment. Ook in Amerika was sprake van een daling, bleek uit het rapport van de Conference Board. De lezing van de Universiteit van Michigan wees op een lichte stijging van het vertrouwen van Joe Sixpack, hoewel de toename wel minder sterk was dan een voorlopig cijfer deed vermoeden.

De inflatie in de eurozone liep op. In juni stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 2,0 procent en lagen daarmee rond het niveau dat de Europese Centrale Bank graag wil zien. Enigszins vertekend was het inflatiecijfer wel, want vooral gespekt door de oplopende energieprijzen. De kerninflatie bleef dan ook steken op 1,0 procent en daarmee iets onder de 1,1 procent in mei.

Na het verlies van vorige week, wist de euro zich deze week goed te handhaven boven de grens van 1,16 dollar. En dat was opvallend. "Er was deze week voldoende aanleiding voor beleggers om de euro te verkopen. Het commentaar van ECB-beleidsfunctionarissen wekte de indruk dat de ECB mogelijk pas na september 2019 de rente zal verhogen. Dit heeft ertoe geleid dat wij onze rentevoorspellingen hebben aangepast. We verwachten nu dat de ECB pas in december 2019 over zal gaan tot een eerste renteverhoging. Daarnaast verwachten we nu meer stress op de Italiaanse obligatiemarkt later dit jaar. Beleggers lijken ook in deze richting te denken. Toch is de euro amper verzwakt", zag valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

"Mocht er meer negatief euro-nieuws komen terwijl de euro nauwelijks verzwakt, dan is dit een signaal dat de euro/dollar een bodem heeft bereikt rond 1,15", aldus Boele.

De olieprijs steeg deze week bijna 8 procent nadat de OPEC een akkoord bereikte met een aantal niet-leden buiten het kartel over het verhogen van de productie. Er zal dagelijks 1 miljoen vaten meer olie mogen worden opgepompt, "maar dat is op papier, in de praktijk betekent dit zo'n 600.000 vaten, omdat lang niet elk lid ook kan verhogen", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. De marktvorser verwacht dat vooral Saoedi-Arabië de productie nu zal opvoeren. Ook Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten zullen dit doen. "En wellicht Koeweit en als het echt meezit misschien Irak ook."

Op bedrijfsvlak is het volgende week redelijk rustig. RoodMicrotec geeft een update over de omzet-ontwikkeling in de eerste zes maanden van het jaar. Op macro-economisch vlak is er aandacht voor een reeks aan mondiale inkoopmanagersindexen over de industrie en dienstensector. De eerste helft van de week belooft sowieso rustig te blijven in aanloop naar Onafhankelijkheidsdag in Amerika op woensdag, waardoor Wall Street de deuren gesloten houdt en dinsdag al eerder dicht zal gaan. Donderdag en vrijdag zullen beleggers zich focussen op rapporten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, waarbij het officiële rapport op vrijdag als leidraad geldt voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Vooralsnog is de verwachting dat de rente dit jaar nog twee keer wordt verhoogd.

voda
0
Deel 2:

Het aantal stijgers in de AEX was deze week zeer beperkt. Koploper was Philips, dat 0,6 procent won, maar verder kwam het handjevol stijgers niet verder dan winsten van minder dan een half procent.

Galapagos ging flink onderuit na de bekendmaking van onderzoeksresultaten met zijn zogenoemde triple combo therapie als behandeling voor taaislijmziekte (CF). Een van de componenten uit de drievoudige behandeling, GLPG2737 werd goed verdragen en bewees ook zijn werkzaamheid want de concentratie van zweetchloride nam aanzienlijk af. Toch besloot partner AbbVie om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een andere drievoudige therapie, waardoor Galapagos de samenwerking zal heroverwegen. Een stap terug, concludeerde KBC Securities. Analisten van UBS vragen zich zelfs af of dit het eind betekent van de triple combo als behandeling tegen CF. Analist Peter Welford van Jefferies stelde dat het weglopen van AbbVie vragen oproept. Volgens de analist zal dit de verwachtingen van beleggers over het taaislijmziekteprogramma zeker resetten. Maar het terugkrijgen van de rechten van het CF-programma kan op termijn ook waarde toevoegen, aldus Welford. Op weekbasis daalde Galapagos 7,7 procent.

Signify was ook een sterke daler en verloor 4,0 procent nadat sectorgenoten Zumtobel en Osram winstwaarschuwing gaven. Volgens Edwin de Jong van NIBC is het feit dat bedrijven in de sector hun strategieën opnieuw beoordelen een mogelijk teken dat de negatieve ontwikkelingen structureel zijn. Daarom is er reden genoeg om ook over Signify voorzichtig te zijn.

Sowieso domineerde het rood deze week in de AEX. ArcelorMittal en Randstad verloren op weekbasis 8,2 en 5,3 procent. Jefferies waarschuwde in een analistenrapport dat de groei bij Randstad mogelijk onder druk komt te staan omdat de grootste economieën in Europa wat beginnen te haperen.

Halfgeleiders bleven onder druk staan vanwege de dreigende handelsoorlog. ASML verloor 4,3 procent in de AEX en in de AMX leverde ASM International 5,1 procent in en daalde BE Semiconductor Industries 10,2 procent. Hiermee was het aandeel onder de middelgrote bedrijven de sterkste daler.

In de Midcap waren er net als in de AEX nauwelijks stijgers. Wessanen voerde de lijst aan en steeg 1,9 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Basic-Fit op, met een winst van 4,5 procent. Het aandeel kreeg van KBC Securities een koopaanbeveling met een koersdoel van 35,00 euro. Analisten Alan Vandenberghe en Lisa Soenen wezen erop dat Basic-Fit de snelstgroeiende fitnessketen in Europa is met het grootste aantal clubs. "Basic-Fit is in staat om hoge marges te genereren die nog altijd stijgen", aldus de twee marktvorsers. Zij voorzien een EBITDA-marge die stijgt van 29,7 procent in 2017 naar 38,4 procent in 2025. De analisten spreken zelfs van een "uniek groeiprofiel".

Fagron steeg 3,9 procent na een adviesverhoging door KBC Securities. Het aandeel ging van Houden naar Kopen en het koersdoel van 14,00 naar 16,50 euro. Volgens KBC Securities kent de magistrale bereider veelbelovende groeivooruitzichten.

BinckBank won 4,0 procent op weekbasis. Kepler Cheuvreux haalde het aandeel deze week van de verkooplijst. Het advies ging van Reduceren naar Houden bij een ongewijzigd koersdoel van 4,60 euro. De adviesverhoging volgt nu de waardering "realistischer" oogt, aldus de analisten. Kepler verhoogde de winstraming voor 2018 tot en met 2020 met 7 tot 20 procent.

De rode lantaarn was voor Beter Bed, dat 8,6 procent moest inleveren. Pharming daalde op weekbasis 6,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Breedgedragen verliezen op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de tweede jaarhelft begonnen. De AEX leverde 0,9 procent in en sloot op 546,51 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft volgens investment manager Simon Wiersma van ING "de markten als het ware gegijzeld. "Eén tweet vanuit het Witte Huis en beleggers zijn in rep en roer", zo vatte hij de markt samen.

In dit licht was ook de toelichting van een econoom op de inkoopmanagersindex van China tekenend. De Chinese industrie groeide minder hard in juni, zo berekende Markit. De deelindex voor nieuwe exportorders daalde tot het laagste niveau dit jaar en wees op krimp. Econoom Zhengsheng Zhong van CEBM sprak van een "grimmige" situatie als gevolg van de escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Dit leidde tot een zwakke vraag in de industrie, aldus Zhengsheng Zhong.

Maar niet alleen een escalerend handelsconflict, ook de politieke situatie in Duitsland zorgt voor onrust. De euro/dollar daalde naar 1,1599. Vrijdagavond bij het sluiten van Wall Street was dit nog 1,1681.

Op macro-economisch vlak keken beleggers vanochtend vooral naar cijfers over de industrie in diverse Europese landen. De activiteit in de industrie van de eurozone groeide in juni, zoals ook werd voorzien, minder hard dan in de voorgaande maand. In Amerika groeide de industrie volgens ISM juist harder, hoewel cijfers van Markit op een groeivertraging wezen.

Olie werd maandag goedkoper.

In de AEX sloten vrijwel alle aandelen lager. Alleen Gemalto won fractioneel, maar op dit fonds ligt ook een overnamebod van het Franse Thales van 51,00 euro per aandeel.

AkzoNobel gaat een nieuwe chloorfabriek bouwen in de Rotterdamse Botlek. Daar zijn tientallen miljoenen euro's mee gemoeid. Het koersverlies werd maandag beperkt tot 0,1 procent. Net als ABN AMRO dit deed.

De sterkste daler was maandag Altice met 3,2 procent. Volgens beursexperts die deelnamen aan de enquete van Actiam is Altice deze maand ook het aandeel om bij weg te blijven. Sowieso zijn de experts somber gestemd. Slechts 19 procent rekent op een stijging van de AEX in juli, terwijl 53 procent negatief gestemd is.

"Er zijn dan ook genoeg redenen om terughoudend te zijn", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. "De mogelijke dreiging die er van een Italiaanse populistische regering uitgaat, de naderende Brexit, Trumps handelsoorlog die steeds verder lijkt te escaleren, monetaire verkrapping in de VS en in de eurozone om er maar eens een paar te noemen."

In de AMX wist alleen Takeaway.com het groen te vinden. Het aandeel steeg 2,1 procent.

Wereldhave, dat net als andere vastgoedfondsen een negatief rapport van ING om de oren kreeg, verloor 4,5 procent. ING verlaagde het koersdoel voor Wereldhave van 43,00 naar 34,00 euro.

Grandvision werd 4,4 procent goedkoper en TomTom leverde zelfs 9,7 procent in. Beleggers reageerden geschrokken op een bericht dat Apple eigen kaarten gaat bouwen. Analisten van UBS zeiden dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en handhaafden hun koopaanbeveling voor TomTom.

Onder de kleinere aandelen viel Basic-Fit op met een koerswinst van 5,2 procent. NSI en Vastned, ook genoemd in het vastgoedrapport van ING, verloren 2,5 en 4,6 procent. ING haalde NSI van de kooplijst en zette Vastned op de verkooplijst, met koersdoelen van respectievelijk 35,50 en 38,00 euro.

Core Laboratories, dat dit weekend met een waarschuwing kwam, verloor 5,7 procent.

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street vlak tot licht lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Rode koersen in Europa

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag over de brede linie lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 376,75 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 12.238,17 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.276,76 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,2 procent lager op 7.547,85 punten.

Enerzijds blijft de handelsoorlog volgens marktanalist David Madden van CMC Markets als een zwaard van Damocles boven de markt hangen en anderzijds is de politieke crisis in Duitsland ook een extra reden voor beleggers om terughoudend te zijn.

Terwijl het akkoord over het Europees migrantenvraagstuk vrijdag tot opluchting leidde op de Europese beurzen, lijkt de kwestie alsnog tot een breuk van de regering Merkel te leiden. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zou af willen treden als Merkel hem niet verder tegemoet komt in het vluchtelingenbeleid.

Bovendien dreigde de Europese Unie richting de Verenigde Staten met nieuwe importtarieven op Amerikaanse goederen ter waarde van 300 miljard dollar, als president Donald Trump doorgaat met het heffen van importtarieven op Europese auto's.

Inmiddels begint het handelsconflict effect te sorteren. De Chinese industrie groeide minder hard in juni, zo berekende Markit. De deelindex voor nieuwe exportorders daalde tot het laagste niveau dit jaar en wees op krimp. Econoom Zhengsheng Zhong van CEBM sprak van een "grimmige" situatie als gevolg van de escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Dit leidde tot een zwakke vraag in de industrie, aldus Zhengsheng Zhong.

De markt kreeg maandag ook in Europa een reeks inkoopmanagersindices voor de industrie te verwerken. De activiteit in de industrie van de eurozone is in juni, zoals voorzien, minder hard gegroeid dan in de voorgaande maand. De index daalde van 55,5 in mei naar 54,9 afgelopen maand.

Separate indexen lieten een verdeeld beeld zien. De Duitse industrie liet in juni een groeivertraging zien. Ook in Frankrijk was sprake van een vertraging, evenals in Nederland. In Italië versnelde de groei, terwijl de groei in Spanje stabiel was, evenals in het Verenigd Koninkrijk.

De werkloosheid in de eurozone was in mei ongewijzigd ten opzichte van een maand eerder. Het werkloosheidspercentage bedroeg 8,4 procent.

Olie noteerde maandag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 73,68 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 77,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1599. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1640 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1684 op de borden.

Europese mijnbouwers stonden maandag onder druk. Anglo American verloor 1,8 procent, Antofagasta daalde 2,9 procent en BHP Billiton noteerde 2,7 procent lager.

De Amerikaanse activistische belegger Daniel Loeb draait Nestlé de duimschroeven aan. "Het management van Nestlé handelt niet snel genoeg", schreef Loeb in een brief aan de top van de Zwitserse gigant. De activist wil dat Nestlé ongeveer 15 procent van zijn omzet desinvesteert en de opbrengsten gebruikt voor overnames of het terugkopen van eigen aandelen. Het aandeel Nestlé won 0,7 procent.

Micro Focus International steeg 1,5 procent, nadat de softwareproducent bekendmaakte zijn SUSE-segment te verkopen voor 2,5 miljard dollar aan het Zweedse EQT.

De productieproblemen met vitamines bij BASF zijn spoedig opgelost, zo verwacht de onderneming. Uiterlijk in het derde kwartaal is de ellende voorbij, aldus de Duitsers. Het aandeel daalde desondanks 0,8 procent. Het Nederlandse speciaalchemiebedrijf DSM, dat het afgelopen halfjaar flink profiteerde van de problemen in Ludwigshafen, leverde maandag 0,7 procent in.

ThyssenKrupp verloor een procent. De staaldivisie van de Duitsers wordt samengevoegd met die van Tata Steel in Europa om zo een "Europese staalkampioen" te creëren. De combinatie zal jaarlijks tot een half miljard euro aan synergievoordelen opleveren.

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot van de Europese aandelenmarkten op kleine verliezen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Groen slot in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. De AEX steeg 0,7 procent naar 550,06 punten.

Volgens handelaar Ramon Hörchner van ABN AMRO was er opluchting om Duitsland, waar bondskanselier Angela Merkel en Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken, het eens werden over het te voeren migratiebeleid.

"Als Duitsland in de problemen komt, dan nemen de zorgen over [de houdbaarheid van] Europa toe", aldus Hörchner, die er op wees dat de euro vandaag ook sterker werd.

Verder blijft de markt met een schuin oog naar de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en diverse handelspartners kijken. "De schrik is er vanaf, maar het is nu zien hoe het uitpakt en welke sectoren en aandelen wel of niet worden geraakt", vatte Hörchner samen.

De Amerikaanse president Donald Trump zocht vandaag weer de spotlights. "De economie doet het misschien beter dan ooit tevoren en dat is nog voordat de slechtste en meest oneerlijke handelsovereenkomsten ooit door een land gemaakt zijn opgelost", twitterde de president dinsdag. "In elk geval, we boeken goede vooruitgang. De meeste landen zijn het erover eens dat deze moeten worden veranderd, maar niemand heeft daar ooit om gevraagd", aldus Trump.

De Europese detailhandelsverkopen bleken in mei gelijk aan die in april. De producentenprijzen stegen in mei met 0,8 procent op maandbasis. Ook stegen de Amerikaanse fabrieksorders in mei.

De euro/dollar noteerde op 1,1650. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1615 en bij het slot in Amsterdam stond er gisteren een stand van 1,1606 op de borden. De olieprijzen daalden.

In de AEX eindigden vrijwel alle fondsen hoger. Signify was koploper met een winst van 3,5 procent, nadat de kwartaalcijfers van Acuity Brands veel beter uitvielen dan voorzien, hoewel een omzetstijging niet leidde tot meer winst. De lichtfabrikant rekent voor de tweede jaarhelft op en "bescheiden" verbetering van de Noord-Amerikaanse lichtmarkt.

KPN won 2,7 procent. Morgan Stanley verlaagde dan wel het koersdoel met 0,30 euro naar 3,20 euro, maar het Overwogen advies werd herhaald. De analisten menen dat de zorgen van beleggers over nieuwe regelgeving en marktconsolidatie overtrokken zijn.

Verder wonnen Philips en Galapagos elk twee procent.

ArcelorMittal en Altice verloren 0,6 en 0,8 procent. Verder eindigde alleen ABN AMRO in het rood met een verlies van 0,3 procent.

In de AMX was SBM Offshore koploper met een koerswinst van 5,8 procent. Analisten reageerden positief op de aankondiging dat de oliedienstverlener de opdracht heeft ontvangen om de bouw van een tweede Liza-FPSO voor te gaan bereiden. KBC Securities verhoogde het koersdoel licht naar 19,00 euro en InsingerGilissen sprak van een beter gevulde portefeuille. Met het kostenefficiënte Fast4Ward programma denkt Insinger dat SBM goede kansen maakt op meer nieuwe opdrachten.

Verder won Grandvision 2,9 procent. Zakenbank Berenberg herhaalde vandaag dat Grandvision een favoriet is. "Grandvision biedt superieure groei […] toch is het waarderingsgat relatief groter geworden", aldus de analisten. Zij voorzien dat de koers kan stijgen naar 25,00 euro.

FlowTraders leverde 4,8 procent in en de toeleveranciers van de halfgeleidersector ASMI en Besi doken respectievelijk 2,4 en 8,9 procent in het rood. Besi kwam voorbeurs met een omzetwaarschuwing en dit is aanleiding voor NIBC om de eigen taxaties nog eens goed na te lopen. Duidelijk is volgens de analisten dat er geen goede periode aanbreekt voor Besi. Zelfs de start van 2019 kan wel eens moeilijk worden.

Onder de kleinere aandelen ging Ordina aan de leiding met een winst van twee procent. Sif steeg 1,5 procent. NSI werd echter 2,7 procent goedkoper en Basic-Fit daalde 4,4 procent. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit met 3 euro naar 31,00 euro, maar verlaagde ook het advies naar Houden. "We blijven positief over de lange termijn groeimogelijkheden, maar vinden voor de kortere termijn de waardering fair", zo zei analist Frank Claassen tegen ABM Financial News.

Lokaal viel verder de koerswinst van 12,8 procent van Veon op. Enerzijds verkoopt Veon een belang van 50 procent in Wind Tre aan CK Hutchison en anderzijds heeft het een bod uitgebracht op de bezittingen van Global Telecom Holding in Pakistan en Bangladesh. De desinvestering levert Veon 2,45 miljard euro op met een boekwinst van ongeveer 1,1 miljard dollar.

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Dow Jones en S&P 500 index kleine winsten, terwijl de Nasdaq index een pas op de plaats maakte.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Europese beurzen sluiten met winst

Gepubliceerd op 3 jul 2018 om 17:41 | Views: 63

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. Beleggers reageerden opgelucht op de afwending van de politieke crisis in Duitsland. Op het Damrak ging chipbedrijf Besi in de uitverkoop na een omzetalarm. SBM Offshore was juist in trek, na een grote opdracht.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,7 procent hoger op 550,06 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 765,96 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,9 procent aan. Wall Street is dinsdag een halve dag open en blijft woensdag de hele dag dicht.

Bij de middelgrote fondsen kelderde Besi 8,9 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie verlaagde zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal. Het bedrijf kampt met een annulering van 28 miljoen euro aan orders van een niet bij naam genoemde klant. Sectorgenoot ASMI deelde met een min van 2,4 procent in de malaise.

Air France-KLM

SBM Offshore was de grote winnaar in de MidKap met een plus van 5,8 procent. De maritiem dienstverlener heeft een contract gekregen van ExxonMobil voor werkzaamheden aan een tweede productie- en opslagschip (FPSO) voor het olieveld Liza bij Guyana.

Air France-KLM klom 1,6 procent. Sebastién Bazin is volgens Franse media kandidaat voor de post van niet-uitvoerend bestuursvoorzitter van de luchtvaartcombinatie, een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris. Bazin is de huidige topman van hotelketen AccorHotels.

Altice Europe

Koploper in de AEX was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 3,5 procent. Aegon klom 0,3 procent. De verzekeraar gaat zijn bestaande samenwerking met Santander in Spanje uitbreiden. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe was met een min van 0,8 procent de grootste daler.

In Londen ging Glencore 8,1 procent onderuit. Beleggers schrokken van het nieuws dat de grondstoffenhandelaar een dagvaarding heeft ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Justitie in een mogelijke witwas- en corruptiezaak.

Euro

In Frankfurt steeg Commerzbank 0,6 procent. De Franse bank Société Générale (plus 0,6 procent) neemt het onderdeel dat zich bezighoudt met de handel in onder meer aandelen en grondstoffen over van zijn Duitse branchegenoot.

De euro was 1,1653 dollar waard, tegen 1,1606 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 73,10 dollar. Eerder op de dag steeg de prijs boven de 75 dollar per vat en dat was voor het eerst sinds november 2014. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 77,02 dollar per vat.
voda
0
Europese beurzen eindigen hoger

(ABM FN) De Europese beurzen zijn dinsdag in het groen gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 379,81 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,9 procent op 12.349,14 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,8 procent op 5.316,77 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent hoger op 7.593,29 punten.

De markten profiteerden volgens marktanalist David Madden van CMC Markets van enerzijds de politieke opluchting in Duitsland en anderzijds een positieve noot vanuit China over de lastige handelsrelatie met de Verenigde Staten.

Bondskanselier Merkel en Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken, bereikten maandag laat een akkoord over het te voeren migratiebeleid. Merkel sprak van een "echt goed compromis" dat zou moeten helpen bij de regulering van het verkeer van asielzoekers binnen de Europese Unie zonder spanningen te veroorzaken met de Duitse buurlanden.

"Als Duitsland in de problemen komt, dan nemen de zorgen over [de houdbaarheid van] Europa toe", aldus handelaar Ramon Hörchner van ABN AMRO, die er op wees dat de euro vandaag ook sterker werd.

Ondanks het akkoord, zullen we de ontwikkelingen in de Duitse politiek "nauwlettend" gevolgd blijven worden, stelde marktanalist Charalambos Pissouros van JFD Brokers.

Verder wees Madden op de berichtgeving vanuit de Chinese centrale bank dat de yuan niet zal worden ingezet als een wapen in de handelsoorlog met de VS. “Handelaren zien dit als een stap in de goede richting”, aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in Europa bekend dat de detailhandelsverkopen in mei, gerekend naar volume, gelijk waren ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis stegen de verkoopvolumes wel, met 1,4 procent.

De producentenprijzen in de eurozone stegen in mei op maandbasis met 0,8 procent en op jaarbasis met 3,0 procent.

De centrale bank van Zweden handhaafde dinsdag de rente op 0,5 procent negatief. De centrale bank herhaalde zijn intentie in het vierde kwartaal te gaan beginnen met het verhogen van de belangrijkste beleidsrente.

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,1650. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1650 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1639 op de borden.

Olie noteerde dinsdag grofweg vlak. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 73,86 dollar, terwijl een september-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 77,25 dollar.

??Glencore verloor circa acht procent, nadat de mijnbouwer meldde een dagvaarding te hebben ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Justitie met betrekking tot het mogelijk niet correct naleven van corruptiewetgeving en het schuldig zijn aan het witwassen van geld.

Ageas werd in Brussel 2,5 procent goedkoper, "wat opvalt na het positieve nieuws", zei handelaar Hörchner van ABN AMRO. Hij verwees na de aankondiging gisteren dat BNP Paribas Fortis heeft besloten een putoptie op 25 procent plus 1 aandeel van AG Insurance van Ageas niet uit te oefenen. Dit betekent dat Ageas meer aandelen kan inkopen, concludeerde KBC Securities.

Daar stonden vandaag overigens wel twee negatieve analistenrapporten tegenover. Credit Suisse zette Ageas op Underperform omdat het aandeel relatief duur is. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel naar 37,70 euro en handhaafde de verkoopaanbeveling. De analisten van Kepler spraken van een "wake up call" en noemden het aandeel, net als Credit Suisse, "duur" in vergelijking tot sectorgenoten.

Commerzbank verkoopt zijn handelsdivisie Equity Markets & Commodities (EMC) aan Société Générale. Commerzbank steeg 0,6 procent, terwijl Société Générale 0,6 procent won.

SBM Offshore kreeg van het Amerikaanse ExxonMobil de opdracht gekregen om de bouw van een tweede Liza-FPSO voor te gaan bereiden. De oliedienstverlener noteerde bij de slotzoemer 5,8 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Klein verlies voor AEX in dunne handel

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht in het rood gesloten. De AEX verloor 0,2 procent op een slot van 549,22 punten. De AMX daalde 0,8 procent en de AScX leverde 0,7 procent in.

Europa kon zich woensdag niet optrekken aan de handel in Amerika, waar Wall Street gesloten bleef vanwege de viering van Independence Day. Daarom waren de volumes laag, zag ook marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "En beleggers wilden ook geen grote posities innemen in afwachting van de Fed-notulen die donderdag worden vrijgegeven", aldus de marktvorser.

Ondertussen blijven de zorgen over een mondiale handelsoorlog boven de markt hangen. China benadrukte woensdag dat het niet de eerste stap zal zetten door importtarieven in te voeren, maar dat het wacht tot Amerika in actie komt. Naar verwachting wordt vrijdag een eerste ronde Amerikaanse heffingen op Chinese goederen van kracht.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vandaag inzicht in de bedrijvigheid van de dienstensector in diverse Europese landen en de eurozone in zijn geheel.

De economische activiteit in de dienstensector in de eurozone nam in juni verder toe ten opzichte van mei. De dienstensector in Duitsland en Frankrijk groeiden vorige maand in een hoger tempo. Ook in Italië was er sprake van een stijging, terwijl in Spanje juist sprake was van een groeivertraging. De sterkste groei werd in het Verenigd Koninkrijk waargenomen.

"De groei in de eurozone kwam in juni weer wat op stoom, wat het einde van een solide kwartaal markeert", aldus econoom Chris Williamson van Markit. Dit zou volgens hem een groei van iets meer dan 0,5 procent betekenen in de periode april tot en met juni. "Dit ondersteunt het beeld van de ECB om de stimuleringsmiddelen later dit jaar terug te schroeven", aldus Williamson.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1641. Woensdagochtend bewoog het muntpaar nog op 1,1651.

Olie werd woensdag circa een half procent goedkoper. Donderdag verschijnen de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden.

Onder de hoofdfondsen ging KPN aan kop met een winst van 1,5 procent. Analisten van Bernstein bleken te spreken over de voorspelbare kasstroom en het "competente" management van KPN. In alle opzichten lijkt het aandeel volgens de analisten een voor de hand liggende keuze in een risk-off klimaat. Evenwel werd het koersdoel licht neerwaarts bijgesteld van 2,50 naar 2,45 euro met een ongewijzigd neutraal advies, vanwege aanpassingen aan de ramingen voor het telecombedrijf.

Altice Europe verloor 5,3 procent. Topman Patrick Drahi van Altice zou volgens directeur Alain Weill van het Franse dochterbedrijf SFR niet van plan zijn de Franse tak van hand te doen. Signify verloor 2,1 procent, ondanks een optimistisch gestemd rapport van NIBC. Volgens analist Edwin de Jong zijn de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse sectorgenoot Acuity Brands goed nieuws voor Signify, na recente winstwaarschuwingen bij sectorgenoten Osram en Zumtobel. Dinsdag was Signify ook koploper in de AEX nadat uren daarvoor Acuity Brands met de meevallende cijfers kwam.

Galapagos kreeg bij Goldman Sachs een koersdoelverlaging. Het aandeel daalde 1,5 procent. De Amerikaanse bank verlaagde het koersdoel van 104,00 naar 95,00 euro maar handhaafde de koopaanbeveling in reactie op het nieuws dat Galapagos zijn samenwerking met AbbVie op het vlak van taaislijmziekte aan het heroverwegen is.

AbbVie besloot eind vorige maand om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een initieel geplande tweede drievoudige combinatietherapie tegen de ziekte, waaraan het met Galapagos werkte. Reden voor de analisten van Goldman Sachs om de bijdrage uit taaislijmziekte, ofwel cystic fibrosis, volledig uit de taxaties te halen. De zakenbank is wel van mening dat de markt de waarde van de brede R&D-pijplijn van Galapagos onderschat. Aanjagers voor de tweede jaarhelft zijn volgens de analisten nieuwe onderzoeksresultaten met filgotinib als behandeling tegen reuma en de ziekte van Bechterew.

In de Midkap stegen Takeaway.com en Aperam met respectievelijk 1,6 en 1,1 procent.

Onder de dalers was het stuivertje wisselen tussen TomTom, Flow Traders en BAM Groep. TomTom bleek de grootste daler en verloor 4,5 procent.

BAM maakte dinsdagavond samen met VolkerWessels bekend dat beide een extra kostenoverschrijding van tientallen miljoenen euro's voorzien voor het project Zeesluis IJmuiden voornamelijk gebaseerd op een aangepaste planning. BAM zegt te mikken op ongeveer 30 miljoen euro en VolkerWessels sprak van 31,5 miljoen euro. Het aandeel daalde 3,7 procent. Smallcap fonds VolkerWessels verloor woensdag zelfs 10,4 procent.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management is het vertrouwen in bouwers even helemaal weg. Analisten van Morgan Stanley spraken van een flinke tegenvaller voor VolkerWessels. De zakenbank rekende al op een additionele kostenpost, maar had die begroot op slechts 15 miljoen euro. De nieuwe afschrijving die BAM moet doen toont aan dat het bouwbedrijf eerder te optimistisch was over de financiële impact, aldus KBC Securities. NIBC gaf aan het koersdoel op BAM te zullen verlagen.

Flow Traders gaf in de AMX 4,1 procent prijs, nadat de flitshandelaar eerder nog profiteerde van de opgelopen volatiliteit.

Onder de kleinere aandelen won Hunter Douglas 2,3 procent, terwijl Ordina 2,7 procent daalde.

Het lokaal genoteerde HeadFirst Source won 2.8 procent na de aangekondigde overname van Myler.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen verdeeld de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 380,05 punten, de Duitse DAX daalde 0,3 procent tot 12.317,61 punten, de Franse CAC 40 won 0,1 procent tot 5.320,50 punten en de FTSE 100 daalde 0,3 procent op een slotstand van 7.573,09 punten.

Europa kon zich woensdag niet optrekken aan de handel in Amerika, waar Wall Street gesloten bleef vanwege Independence Day. Ondertussen blijven de zorgen over een mondiale handelsoorlog boven de markt hangen. China benadrukte woensdag dat het niet de eerste stap zal zetten door importtarieven in te voeren, maar dat het wacht op Amerika. Naar verwachting wordt vrijdag een eerste ronde Amerikaanse heffingen op Chinese goederen van kracht.

"Beleggers zien een handelsoorlog steeds dichterbij komen en bouwen daarom aandelenposities af", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Hij wees op de lage volumes en beperkte marktvolatiliteit vanwege de feestdag in Amerika.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou er in EU-verband wel naarstig gezocht worden naar een eventueel akkoord op het vlak van tarieven voor de grootste exporteurs van auto's. Ook hopen de betrokken partijen op de mogelijkheid tot dialoog tussen Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in Europa bekend dat de meeste dienstensectoren van de eurozone en die in het Verenigd Koninkrijk in juni een groeiversnelling lieten zien. Alleen Spanje meldde een groeivertraging.

"De groei in de eurozone kwam in juni weer wat op stoom, wat het einde van een solide kwartaal markeert", aldus econoom Chris Williamson van Markit. Dit zou volgens hem een groei van iets meer dan 0,5 procent betekenen in de periode april tot en met juni. "Dit ondersteunt het beeld van de ECB om de stimuleringsmiddelen later dit jaar terug te schroeven", aldus Williamson.

De Britten sprongen er met hun groeiversnelling vooral uit, waarmee volgens analist Naeem Aslam van ThinkMarkets de kans toeneemt dat de Bank of England minder lang wacht met een renteverhoging. Dit zorgde volgens hem ook voor een stijging van het Britse pond ten opzichte van de dollar. De markt rekent in toenemende mate op een Britse renteverhoging in augustus.

Woensdagochtend kwamen er ook cijfers die groeiversnellingen toonden van de Japanse en Chinese dienstensector.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1641. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1650.

Olie werd woensdag ongeveer een half procent goedkoper.

Sainsbury is akkoord gegaan met een financieringspakket van 3,5 miljard Britse pond, omgerekend ongeveer 4,6 miljard dollar, voor de fusie met Asda, dat in handen is van het Amerikaanse Wal-Mart. Het aandeel Sainsbury sloot 3,0 procent hoger.

Cateraar Compass Group maakte bekend dat financieel directeur Johnny Thomson het bedrijf aan het eind van het jaar verlaat. Het aandeel daalde 1,7 procent.

BP en ConocoPhillips maakte bekend een aantal belangen te ruilen. Het aandeel van BP leverde 0,2 procent in.

In Amsterdam was BAM Groep de gebeten hond. BAM maakte dinsdagavond samen met VolkerWessels bekend dat beide een extra kostenoverschrijding van tientallen miljoenen euro's voorzien voor het project Zeesluis IJmuiden voornamelijk gebaseerd op een aangepaste planning. BAM zegt te mikken op ongeveer 30 miljoen euro. De nieuwe afschrijving die BAM moet doen toont aan dat het bouwbedrijf eerder te optimistisch was over de financiële impact, aldus KBC Securities. NIBC gaf aan het koersdoel op BAM te zullen verlagen. Het aandeel BAM daalde 3,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,43  +0,41  +0,05%  13:24
 Germany40^ 17.957,60 -0,72%
 BEL 20 3.873,52 -0,27%
 Europe50^ 4.949,04 -0,82%
 US30^ 38.306,52 -0,12%
 Nasd100^ 17.351,60 -0,98%
 US500^ 5.038,69 -0,66%
 Japan225^ 37.692,64 -0,81%
 Gold spot 2.328,35 +0,53%
 EUR/USD 1,0729 +0,29%
 WTI 82,97 +0,08%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,81%
Flow Traders +5,79%
NX FILTRATION +3,09%
Fugro +2,97%
JUST EAT TAKE... +1,52%

Dalers

ADYEN NV -11,87%
WDP -4,62%
Alfen N.V. -2,63%
TomTom -2,27%
VIVORYON THER... -1,90%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront