SBM Offshore « Terug naar discussie overzicht

SBM Offshore - on topic - 3e kwartaal 2018 (SBM nieuws)

1.122 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 53 54 55 56 57 » | Laatste
ff_relativeren
0
@ Halte,

de opbouw van de inhoudingen tot US $ 1,5 miljard is beschreven in het Vonnis van 6 juli.
Het vermeldt een Vast, en een Variabel deel van de inhoudingen.
Vast : US $ 892,7 miljoen (CivielRechtelijk & herstel afwijkingen van contracten).
Variabel US $ 596,4 miljoen (gebaseerd op ROI).

Dicall69
0
quote:

Halte schreef op 17 juli 2018 21:57:

Wat ik in deze discussie mis is de vraag hoe zo‘n boetebedrag door een rechter wordt berekend in die zin er moet toch enige relatie zijn tussen het door SBM onterecht genoten voordeel als gevolg van de binnen gehaalde Petrobas orders van de afgelopen 10 jaar d.mv van steekpenningen verkregen en de hoogte van de uiteindelijke boete; als de boete inderdaad 1,3 miljard euro gat bedragen dan ga ik ervan uit dat SBM eer dan 1 miljard euro van de winst van de afgelopen jaren te danken heeft aan de winsten op Braziliaanse projecten voor Petrobas of is er geen relatie met het door SBM genoten voordeel en is de uitspraak van 6 jui meer het machtsvertoon / chantage door Braziliaanse rechters ten gunste van de Braziliaanse schatkist op kosten van de SBM aandeelhouders ?
Als toch alles kommer en kwel is kan de koers ook nog richting de € 8,- dan kunnen we allemaal laag instappen je te veel verdiepen dan de kernpunten levert hoe dan ook meestal geen geld op en daar is de beurs ook niet op gebaseerd !!!
kenner66
0
Er is op dit forum een intersante en inhoudelijk sterke discussie over SBM mijn complimenten hiervoor!!
ff_relativeren
0
quote:

ff_relativeren schreef op 17 juli 2018 22:03:

@ Halte,

de opbouw van de inhoudingen tot US $ 1,5 miljard is beschreven in het Vonnis van 6 juli.
Het vermeldt een Vast, en een Variabel deel van de inhoudingen.
Vast : US $ 892,7 miljoen (CivielRechtelijk & herstel afwijkingen van contracten).
Variabel US $ 596,4 miljoen (gebaseerd op ROI).

Aanvullend : het bedrag is zo hoog opgelopen nadat er 3 eerdere contractjaren aan het proces werden toegevoegd.
Remfin
0
Halte
0

Bedankt voor de reactie; de hoogte van de bedragen is dus inderdaad beargumenteerd door de rechter echter er valt natuurlijk altijd wel iets op af te dingen door SBM als je je verdediging maar op orde hebt en misschien toch nog een ( (lagere ) schikking eruit kan slepen alhoewel het hier waarschijnlijk te laat voor is gezien de duur en de huidige fase van de rechtsgang ;volgens mij zijn de eerste berichten van steekpenningen door SBM bij binnenhalen Petrobas contracten al van bijna vier jaar geleden !
BelgFre
0
voor hetzelfde geld brengt het leger advocaten van SBM
een procedure fout aan het licht of een achterpoortje
in de berekening van Petrobas en valt alles minder duur uit...

SBM brengt best een pb uit, zoals greenyard dit deed
eerlijk met een plan hoe ze het gaan aanpakken,
tenzij ze graag naar beneden gehaald werden natuurlijk...
[verwijderd]
0
quote:

Financiator schreef op 17 juli 2018 21:37:

[...]

Helemaal gelijk, dankzij Jullie posts, heb ik mijn positie een week geleden gesloten, uiteraard verbasde het mij toen wel dat de koers de eerste dagen bleef stijgen, ik dacht dat ik een verkeerde beslissing had genomen, maar jullie hadden gelijk
dat had ik dus ook.
Met heel klein verlies verkocht,
Ik dank de forum leden voor hun uitleg en de reden waarom.
Forum kan blijkbaar ook nuttig zijn.
Guus_Geluk
0
quote:

Diegy schreef op 17 juli 2018 17:17:

En morgen gaat iedereen weer kopen omdat de koers te veel is afgestraft en krijgen we een herstel van rond de 4%
Morgen worden de turbo's op 10 en vervolgens op 9 euro eruit getikt.
En dan zijn de Amerikanen nog niet eens wakker. Die zetten het aandeel ongetwijfeld morgen onder de 8 euro.
Het gaat over een enorme boete en zo'n afstraffing duurt meestal minimaal 3 dagen.
elvis
0
SBM heeft hoogstwaarschijnlijk zijn hand overspeelt .
Ze hebben met hun ADVISEURS gegokt en gehoopt op een goede deal, wat een rampzalig management ! Het lijkt wel casino en dit moeten de aandeelhouders betalen.
Wat voorheen mogenlijk was is nu geheel verloren.
Het onderste uit de kan ".............
Guus_Geluk
0
Imtech 2.0 is in de maak. Daar ook jarenlang fraude, net als bij SBM. We weten allemaal op welke koers Imtech geeindigd is. Inderdaad, op 1 cent.
[verwijderd]
0
Hahhah, 1 analist krijgt het voor elkaar om een aandeel rond de 20% te laten zaken. Dat is ook een kunst. Voor mij krijgt hij de poedelprijs.
[verwijderd]
0
vindt persoonlijk ook beangstigd wat kantoor kan uitrichten voor een bedrijf. en dat eigenlijk op basis van een nieuwe inzicht en mening.
Chela
0
quote:

ff_relativeren schreef op 17 juli 2018 20:27:

[...]
@ JAO gaf vandaag om 12:06 uur een langere versie van het Bernstein verhaal.
Ik heb enkele kanttekeningen bij deze langere versie :

1.
@ JAO geeft geen bron-linkje. Daardoor is het voor ons niet verifieerbaar of heel de tekst het originele verhaal is, en welk medium er mee is gekomen.

2.
In het verhaal wordt gesteld dat SBM Offshore een voorziening moet gaan nemen. -maar er wordt niet gemeld of die voorziening het maximale inhoudingsbedrag moet zijn

3.
SBM Offshore kan naar mijn beste weten op dit moment geen voorziening nemen van die orde van grootte uit de eigen middelen. Hooguit met een forse lening.

Het probleem van die lening : daar moet rente + onderpand tegenover staan.

4.
Op lease-inhoudingen neem je geen voorziening. Je meldt een omzetwaarschuwing + een winstwaarschuwing. Ik kom daar straks op terug.

5.
Ik ben het wel eens met de stelling dat de financiering van de Liza FPSO,
en de dividend-uitkering in de knel zullen komen.

6.
Het artikel eindigt met de verwijzing naar de sterke kasstroom. Gents and Ladies, het is juist die kasstroom die een opdonder gaat krijgen.

Al met al, vind ik het een zwak verhaal van Bernstein. Niet vanwege de waarschuwing voor de US $ 1,5 miljard aan inhoudingen. Wel vanwege bovenstaande punten.

Oke, ik zou dus terug komen op de hypothetische omzetwaarschuwing en de hypothetische winstwaarschuwing. Voordat de lease-inhoudingen het maximale bedrag hebben bereikt, is SBM Offshore vele jaren verder. Beide hypothetische waarschuwingen zouden dan ook over vele jaren moeten gaan.

De inhoudingen op de leasebedragen betreffen 6 FPSO's. Waarvan er 1 al in het voorjaar van 2022 uit de (langjarige) lease gaat. Blijft over : 5 FPSO's.

In vorige postings ben ik uitgegaan van maximaal US $ 100 miljoen inhoudingen per jaar. In dat schema zijn we 15 jaren verder voordat de US $ 1,5 miljard is opgehoest. Kritiekpunt daarbij is -uiteraard- of de finale afrekening van dezelfde orde van grootte gaat zijn, en of die schikking / afrekening al binnen enkele jaren in een alles-omvattend akkoord is gegoten.

Het Vonnis van 6 juli bestaat qua bedrag uit 2 delen. Een vast deel van US $ 900 miljoen. En een variabel deel voor het restbedrag, berekend op de ROI.

Ik geloof niet in de ROI als grondslag. ROI is de Return on Investment.
Waarom zou de hele voorinvestering in FPSO's zonder rendement op de investering moeten zijn ? Kapitaal is niet gratis. Voorfinanciering is niet gratis. Als de Braziliaanse Overheid als eiser een variabel bedrag wil stapelen bovenop het vaste bedrag, dan zal ze mettertijd voor een betere grondslag moeten zorgen.

Betekent dit dat het variabele deel van de baan is ? Nope. In de periode (van jaren) die achter ons ligt, is er alles aan gedaan om het bedrag steeds verder op te hogen. En niets wijst er op dat men met minder genoegen zal nemen.


Voorlopige -en persoonlijke- conclusie

Met het systeem van lease-inhoudingen zou het geld van beleggers in SBM nog heel veel jaren dood geld zijn. Minder omzet, en geen netto winst meer onder de streep.

Ik denk persoonlijk dat SBM Offshore niet voor die route kiest. Zonder netto winst wordt het heel moeilijk om FPSO-opdrachten te blijven voorfinancieren. En dat betekent een snoeiharde achterstand op de concurrentie.

Er staat in mijn ogen voor SBM Offshore een andere route open. Een route waarbij de zittende aandeelhouders de klos zijn : een (claim)emissie voor een bedrag van € 900 miljoen. Als SBM opschiet, dan is een uitgifteprijs van € 9,- per emissie-aandeel misschien nog haalbaar. Maar reken dan wel op een verwatering van 50%.

Hoe langer SBM wacht met keuzes maken, hoe moeilijker het wordt om een uitgifteprijs van € 9,- nog te halen. Dan daalt de uitgifteprijs. En stijgt de verwatering.

Ik ben het met je eens: die lease-inhoudingen zal SBM ten koste van alles willen vermijden, het is immers -vooralsnog- de kurk waarop het bedrijf drijft. Overigens gaat het daarbij niet eens zozeer om de nettowinst alswel om de EBITDA (lees: vrije kasstroom). Of SBM hier voor een andere route kan kiezen is maar de vraag hè, het tussenvonnis is er duidelijk in: er moet ingehouden worden.

Je geloofde niet in te benutten kasruimte waar ik het over had, verwijzend naar lopende investeringen en uitgaven. Ben even in de Q1 Trading Update gedoken en daarin staat o.a. strong cash flows from the Lease and Operate segment more than offsetting investment in FPSO Liza and the construction cost of the Fast4WardTM hull. Scheelt weer dus.
Daarnaast: de financiering ad €720 miljoen van Liza 1 heeft SBM in december vorig jaar rondgemaakt.
Hier ben ik dus minder pessimistisch. Dividend zal wel eens lastig kunnen worden.
Wat bedoel je overigens met ruimte via de al gedane voorziening van $300 miljoen? Alsof dat bedrag niet betaald hoeft te worden.

Andere te prefereren oplossingen boven een emissie zijn er wel, al of niet middels een schikking. Ik denk dan bv aan een (gedeeltelijke 50%) verkoop van een fpso a la Turritella of Liza1 (inkomsten naar voren halen dus). Of misschien een converteerbare obligatielening?

edit: morgen maar even Luten van IR bellen hoe dat persbericht van het MPF nu precies te duiden qua bedragen.

ff_relativeren
0
quote:

Aotearoa day trader schreef op 17 juli 2018 23:31:

Hahhah, 1 analist krijgt het voor elkaar om een aandeel rond de 20% te laten zaken. Dat is ook een kunst. Voor mij krijgt hij de poedelprijs.

Misschien was het knapper van al die andere analisten om de beurskoers nog 11 dagen stabiel te houden.

DNFTT
0
quote:

Guus_Geluk schreef op 17 juli 2018 23:26:

Imtech 2.0 is in de maak. Daar ook jarenlang fraude, net als bij SBM. We weten allemaal op welke koers Imtech geeindigd is. Inderdaad, op 1 cent.
Ook fraude? Imtech hing met plakband aan elkaar, er is verder weinig vergelijk.
ff_relativeren
0
@ Chela,

Goede punten, dank je. mbt de Liza financiering ging het me niet alleen om de lening, maar ook over de rente die betaald moet worden. Als de cashflow wordt aangetast, dan ondervindt alles daar gevolgen van.

mtb de reservering van $ 300 miljoen, die zou normaliter overgemaakt worden naar de Braziliaanse Staat. (en staat als het goed is op een bankrekening van SBM en wordt buiten de ongoing business gehouden, toch ?)

Indien de Lease-inhoudingen onvermijdelijk zijn, dan kan het kastekort dat daaruit ontstaat naar mijn onbescheiden mening worden aangevuld vanuit de gereserveerde gelden.

Het neemt m.i. niet weg, dat SBM Offshore een omzetwaarschuwing en een winstwaarschuwing moet gaan afgeven. Mocht je met de Investor Relations van SBM Offshore gaan bellen, dan ben ik benieuwd of ze ook de startdatum kunnen -en willen- bevestigen van die Lease inhoudingen.

Wanneer start de lagere omzet uit lease inkomsten ; wat is de verwachte inhouding op jaarbasis (ik ben voorlopig uitgegaan van maximaal $ 100 miljoen -dus een equivalent van 15 jaren-) ; en in het verlengde van deze twee : voor hoeveel jaren verwacht SBM een lagere omzet uit Lease & Operate (en lagere of geen winst) ..

Al met al, ik ben heel benieuwd naar jouw feedback na het gesprek met SBM Investor Relations. En dank voor je inspiratie zo laat op de avond.

Greetzzz
DNFTT
0
Liquide middelen en cashflow zijn dermate ruim dat er weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden en er is helemaal geen noodzaak om dit vanavond nog in kannen en kruiken te hebben.
Aandacht voor de business en gas er op.
ff_relativeren
0
quote:

japio,o schreef op 18 juli 2018 00:11:

Liquide middelen en cashflow zijn dermate ruim dat er weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden en er is helemaal geen noodzaak om dit vanavond nog in kannen en kruiken te hebben.
Aandacht voor de business en gas er op.
@ japio,o

de cashflow wordt dus stevig aangetast. Terwijl de kosten door lopen.
Gevolg : de liquide middelen sneuvelen als eerste. Er is dus wel degelijk haast geboden.

1.122 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 53 54 55 56 57 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 14,560
Verschil +0,100 (+0,69%)
Hoog 14,670
Laag 14,280
Volume 608.744
Volume gemiddeld 541.156
Volume gisteren 420.642

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront