Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klagen over makelaars en klagende makelaars

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. bierie 21 september 2018 12:38
    Makelaars moeten ten altijd taxaties insturen en laten verifiëren door het NWWI. Hoe kan het dan dat het NWWI accepteert dat voor de verkoop een taxatie van € 200.000,- wordt gesteld en dat wanneer verkocht er een andere waarde komt. Dit zou inhouden dat de verkoopmakelaar zijn werk niet naar behoren heeft gedaan. Het NWWI zou dit nummer 1: niet moeten accepteren. Nummer 2: onderzoek naar moeten doen.

    VREEMD!
  2. LLinssen 21 september 2018 17:20
    Ik heb onlangs een interessant artikel gelezen waarin uit de doeken werd gedaan dat het wel degelijk makkelijk is om een taxateur te beinvloeden door ze aan te spreken op het moment dat ze binnen komen. Zowel aan de vraag om een lagere waarde af geven als de vraag om een hoge waarde af te geven werd zonder pardon door de meeste taxateurs gewoon voldaan.

    Dat het vreemd is dat de marktwaarde volgens taxateurs dichter bij het geboden bedrag ligt dan bij de vraagprijs (ook al gaat het soms om 20% verschil) is vreemd te noemen maar wellicht dat dit hier vooral sprake van is een populaire prijsklasses.
  3. [verwijderd] 22 september 2018 12:19
    Zou als makelaar zijnde maar niet te veel klagen, je hebt nu brood op de plank! Wat ook van de plank kan voor hen is de 2008/2009 overlevingskit, als die er al is natuurlijk..

    Kortom, elke makelaar die nu klaagt bestaat jonger dan 10 jaar. Daar is geen oplossing voor, buiten die overlevingskit om dan, of de boel verkopen!
  4. @iPlof 24 september 2018 21:10
    De markt betaalt 230k, dus dat is de actuele prijs/waarde. Dat dit niet zoveel zegt over de waarde van het onderpand toekomst lijkt me evident. Er worden niet gek veel huizen verkocht. 95% vd huiseigenaren kan nooit en te nimmer het huis terug kopen tegen deze actuele extreem hoge waarde. Beter is het niet om de actuele waarde te betwisten maar gewoon geen 100% hypotheek te geven. Dat de woningwaarde flink zal zakken op lagere leennormen is wel een feit ja.
  5. Peak 28 september 2018 09:56
    Beste Jos,
    Uit de praktijk kan ik bevestigen dat het inderdaad handjeklap is tussen bemiddelaar of de bank waar de hypotheek wordt gevestigd en de taxateur die de opdracht gegund wordt. Ik kocht mn eerste huis en zei tegen hypotheekbemiddelaar; laat de taxateur maar even goed kritisch kijken, zodra deze denkt dat het wat minder waard is wil ik dat weten. Zegt de bemiddelaar: wat wil jij nu precies? Wil je de woning wel of niet ? Ik zei; ik wil een marktconforme taxatie zodat het feest niet doorgaat wanneer de waarde niet goed is op grond van de ontbindende voorwaarden (kan de lening niet krijgen). De bemiddelaar zei toen: die taxatie komt wel goed. Als je twijfelt moet je maar een bouwkeuring laten doen, maar die taxatie maak ik me helemaal niet druk over. Je hebt alleen niet zoveel tijd meer hiervoor. Dit gaf voor mij duidelijk aan dat de taxatie niet objectief is. Later heb ik zelf bemiddeld en bleek het volstrekt normale policy (standaard werkwijze op verschilllende kantoren) om de taxateur op te geven wat de "veronderstelde" waarde zou zijn. Dat is tot daaraan toe, maar in de praktijk werd de woning daar ook altijd op getaxeerd (soms net iets meer). Er werd op verschillende plekken ook altijd met een en dezelfde taxateur gewerkt. Uiteraard is er nooit bij een waarde van de omliggende woningen van bijvoorbeeld € 550.000 getaxeerd op € 700.000 maar een slag van 10% in een stijgende markt, dat kon nog wel worden "weggeschreven". Mijn eigen huis kelderde in waarde na aankoop en pas 10 jaar later stond ik weer op het droge. Het heeft me nooit lekker gezeten al die tijd. Ik vind het ook vreemd dat het zo gaat want banken staan toch onder stevig toezicht ?. Het risicomanagement van banken schiet hierin tekort lijkt me. En het toezicht daarop. Er wordt teveel uitgeleend of in elk geval niet op objectieve waarde bepaling van onderpand. Het uitlenen op zich staat centraal en de belastingbetaler springt wel weer bij als het weer misgaat lijkt de heersende gedachte van de altijd zo vriendelijke bankiers en hun alwetende commissarissen.
    Ik heb geen last gehad van een dubieuze aankoopmakelaar. Die had ik niet ingeschakeld.
  6. [verwijderd] 28 september 2018 14:39
    Zoals ook in jou treffende andere column geschreven, objectiviteit is niet te waarborgen als de makelaar zijn inkomen verdiend aan de opdrachtgever...

    De handjeklap praktijken... kan een makelaar anders?
    Wie kan mij met droge ogen en stalen gezicht uitleggen dat de woning die ik nog geen 2 jr geleden kocht voor 300k nu 380k "waard" is? Hier schuilt 0 economische grondslag in, tenzij bakstenen ineens schaars zijn ;-)

    Wat mij betreft zijn we nu weer terug in 2006... kwestie van wachten tot de bom valt.

    Daarnaast is een bank ook gebaat bij een hogere taxatiewaarde, omdat hij dan een hoger hypotheek mag verschaffen (uitgaande dat inkomen toereikend is). Dus zelfs als die misstanden ziet zal hij geen klokkeluider spelen, het verleden heeft wel aangetoond dat die graaiers ook niet Roomser dan de Paus zijn.

    Idem voor de hypotheekadviseur, die wil toch graag zijn klant tevreden stellen.

    Kortom; een malafide markt met een verre van zuivere waardering waar de partijen dermate van elkaar afhankelijk zijn dat de "controle" weg is.
    In elk weldenkend bedrijf met AOIC zou dit al 100x aangepakt zijn...
  7. Mr_Baldy 3 oktober 2018 11:33
    ik heb het ook mee gemaakt, makelaar zei huis te koop zetten voor 300K terwijl ik al een andere woning had gekocht moest ik voor overbruggings hyptheek een taxatie laten doen, toen taxateur kwam vroeg hij wat heb je nodig en wat vraag je voor je huis, 300K dus, na 10 min was hij weer weg en kreeg week later rappart taxatie 300K. huis in de verkoop week later verkocht voor 340K ken de mensen en ook die hadden binnen week taxatie voor 340K. blijft toch vreemd verhaal 40K in 2 weken tijd hoger getaxeerd
  8. Atari 17 oktober 2018 13:05
    Precies zonder dat men vooraf weet wat ervoor is betaald. Je ziet nu duidelijk in de praktijk dat kopers in de waan van de dag domme biedingen doen dan opzoek gaan naar een sjoemelende taxateur die mee wil doen in hun ellende. En straks als het mis gaat krijgt iedereen de schuld behalve hun. Klanten betalen veel te veel voor woningen en taxateurs zijn allemaal bezig met eigen belang.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links