Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olie: Zijn contractors weer aantrekkelijk?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jilles van den Beukel 3 oktober 2018 12:48
    Bedankt voor alle interessante vragen!

    Boskalis. Eerlijk gezegd: ik vind het al moeilijk genoeg om iets te zeggen over de olie en gas wereld. Als ik niets over Boskalis vermeld zegt dat niets over Boskalis, wel iets over mij: ik weet niets van baggeren en sleepvaart. En ik ben niet iemand die op basis van financiële cijfers zinvolle dingen kan zeggen.

    Seadrill chapter 11, Noble. Alle drillers hebben het moeilijk gehad. En diegenen die in 2010-2014 veel of teveel geïnvesteerd (en geleend) hadden gingen soms over de kop (Seadrill) of hadden het behoorlijk moeilijk (Noble). Wat ik aantrekkelijk vind in Transocean is dat zij in 2016/2017 overbleven als een van de sterkere financiële spelers en dat zij die sterkte gebruikt hebben om hun vloot te verjongen (overnames). Maar dat betekent niet dat bv Noble ook niet aantrekkelijk kan zijn. Misschien wel minstens zo aantrekkelijk maar wel met wat meer risico (kortom: meer downside maar ook meer upside).

    SBM: Vind ik de moeilijkste vraag om te beantwoorden. De aantrekkelijkheid van SBM zit denk ik in de FPSO’s: aantrekkende markt en hierin hebben zij een goede marktpositie (Brazilië, Guyana). Ik heb er geen goed beeld van hoe belangrijk andere activiteiten nog voor hen zijn, wat voor marktpositie ze daarin hebben. Misschien ooit een volgende column..

    Fugro. Ook Fugro kan profiteren, al is het bedrijf minder afhankelijk van de olie en gas industrie. Dat ik in deze column voor een bedrijf in het deepwater drilling segment heb gekozen ligt eraan dat:
    - voor oliemarkten is er de komende jaren een trend naar krappere oliemarkten (dat kan sneller komen door iets als Iran sancties; langzamer of helemaal niet door tegenvallende economische groei)
    - Binnen olie is de positie van deepwater tov VS schalieolie verbeterd
    - Olieproducenten zijn aantrekkelijker vroeger in de cyclus (als de olieprijs aantrekt), contractors later in de cyclus (als vervolgens de activiteiten aantrekken)
  2. mm20 9 oktober 2018 22:42
    quote:

    Jilles van den Beukel schreef op 3 oktober 2018 12:48:

    Bedankt voor alle interessante vragen!

    Boskalis. Eerlijk gezegd: ik vind het al moeilijk genoeg om iets te zeggen over de olie en gas wereld. Als ik niets over Boskalis vermeld zegt dat niets over Boskalis, wel iets over mij: ik weet niets van baggeren en sleepvaart. En ik ben niet iemand die op basis van financiële cijfers zinvolle dingen kan zeggen.
    Boskalis is al jaren meer dan bagger en sleepvaart. Overname Smit, is heavy lift. Overname Dockwise is transport en installatie. VBMS is engineering. Boskalis installeert dus platformen, transport van FPSO en bouw windmolenparken. Ongeveer elke tak van de Offshore hebben ze binnenshuis. Alleen bodemonderzoek nog... Fugro?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links