Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Turkije

1.907 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 92 93 94 95 96 » | Laatste
jecebe
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 oktober 2018 11:01:

'Saoedi's: Khashoggi's dood was een foutje'

ff Apeldoorn bellen.
DeZwarteRidder
0
Erdogan: Bewijsmateriaal in Saoedisch consulaat overgeschilderd
16 oktober 2018 14:00 Laatste update: 10 minuten geleden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat uit het Turkse onderzoek naar de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gebleken dat in het Saoedische consulaat mogelijk met bewijsmateriaal is geknoeid.

De Turkse president stelde dat het onderzoek zich richt op het gebruik van "giftige stoffen". Uit dat onderzoek zou zijn gebleken dat sommige materialen in het consulaat zijn overgeschilderd, mogelijk om bewijs te verbergen. Erdogan wil zo snel mogelijk "een geloofwaardige conclusie" van het onderzoek bekendmaken.

Turkse onderzoekers zijn maandag begonnen met het onderzoek in het Saoedische consulaatsgebouw in Istanboel. Ze hebben daar onder meer bodemmonsters genomen in en rondom het gebouw waar Khashoggi voor het laatst gezien is, zo meldde een woordvoerder van de Turkse regering dinsdag.

"Er is nauwkeurig gezocht in het consulaat en alle noodzakelijke dingen worden meegenomen en onderzocht", aldus de Turkse official, die stelde dat het onderzoeksteam maandag negen uur bezig was geweest in het gebouw.

De Turkse onderzoekers zullen hun werk in het consulaat dinsdag voortzetten. Dan worden volgens Turkse media ook voertuigen en de nabijgelegen ambtswoning van de Saoedische consul doorzocht. De consul-generaal zelf is nog niet verhoord.

Turkse minister dringt aan op snelle resultaten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, wil net als zijn president dat het onderzoek snel vordert. "We moeten dit probleem oplossen, en wel zo snel mogelijk. Een consulaat is geen plek waar verhoren zouden moeten plaatsvinden", verwees hij naar het gerucht dat Khashoggi zou zijn overleden na een uit de hand gelopen verhoor.

De Saoedi's hebben volgens Cavusoglu nog geen bekentenis afgelegd of verdere informatie beschikbaar gesteld. De Turkse minister verwacht dat er er meer informatie beschikbaar komt nadat zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo zijn gesprekken met de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud en kroonprins Mohamed bin Salman heeft afgerond.

Pompeo is momenteel in Riyad, waar hij de verdwijning van Khashoggi bespreekt met de Saoedische koninklijke familie. Mogelijk reist hij daarna door naar Turkije.

Cavusoglu zei verder nog geen reden te zien om reisbeperkingen in te stellen voor Saoedische diplomaten van en naar Turkije. Tevens bevestigde hij dat het onderzoek in de ambtswoning van de Saoedische consul en enkele voertuigen dinsdag zou worden voortgezet.
DeZwarteRidder
0
Trump vraagt audio-opnames moord Khashoggi op, trekt bestaan in twijfel
17 oktober 2018 18:20

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gezegd dat zijn regering aan de Turkse regering heeft gevraagd vermeende audio-opnames van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi over te leggen. Trump gelooft niet dat het Saoedische koningshuis bij de verdwijning van de journalist is betrokken.

De Turkse regeringskrant Yeni Safak heeft woensdag details gepubliceerd uit audio-opnames van de vermeende marteling van en moord op Khashoggi, die in handen zouden zijn van de Turkse onderzoekers.

Het is in Turkije niet gebruikelijk dat dergelijke zaken in regeringsgezinde media worden gepubliceerd zonder goedkeuring van de regering.

De Amerikaanse president heeft laten weten dat zijn regering die auto-opnames graag wil horen, "als ze al bestaan". Hij ontkende kritiek uit binnen- buitenland dat hij zou proberen de Saoedische regering een hand boven het hoofd te houden. In een interview met Fox News zei hij dat hij echter niet van plan is weg te lopen bij de Saoedische bondgenoot.

Volgens Trump verwacht hij nog voor het einde van de week opheldering over het lot van Khashoggi.

Turkse onderzoekers doorzochten woensdag de ambtswoning van de Saoedische consul-generaal in Istanboel. Eerder deze week werd het consulaat ook door hen onder de loep genomen.

Trump opperde dat losgeslagen elementen achter moord zouden zitten

Dinsdag vergeleek Trump de beschuldigingen aan het adres van het Saoedische koningshuis nog met de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Brett Kavanaugh, de nieuwe rechter van het Amerikaans Hooggerechtshof. "Dit is weer zo'n geval van schuldig worden bevonden totdat het tegendeel wordt bewezen", aldus Trump.

Ook speculeerde de president dat "moordenaars die op eigen houtje handelden" achter de moord op Khashoggi zouden kunnen zitten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is in Saoedi-Arabië om over de kwestie-Khashoggi te spreken. Hij zei woensdag dat Riyadh nog een paar dagen moet krijgen om het eigen onderzoek naar de verdwijning van de journalist af te ronden.
Journalist zou op gruwelijke wijze zijn gemarteld en vermoord

Volgens de Turkse regering werd Khashoggi na zijn aankomst bij het Saoedische consulaat in Istanbul overmeesterd door een team van vijftien personen die vanuit Saoedi-Arabië waren ingevlogen. Zij zouden de journalist hebben gemarteld, waarbij zijn vingers werden afgesneden. Daarna werd hij onthoofd en werd zijn lichaam in stukken gesneden.

Verschillende leden van het vijftienkoppige Saoedische 'moordcommando' zouden banden hebben met de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman, die regelmatig flinke kritiek te verduren kreeg van Khashoggi. Bin Salman ontkent zelf elke betrokkenheid.

De Amerikaanse president Trump sprak eerder deze week met de kroonprins en de Saoedische koning Salman. Hij zegt hun ontkenningen te geloven.
DeZwarteRidder
0
De eerste getuige is al opgeruimd:
----------------------------------------------------------------
Speculaties om verdwijning luitenant
’Lid hitteam Khashoggi sterft bij mysterieus ongeluk’
Updated Gisteren, 23:17
Gisteren, 22:10 in BUITENLAND

RIYAD - Een van de 15 mannen van het moordcommando dat op dezelfde dag van de verdwijning van Jamal Khashoggi aankwam in Istanbul, zou bij een mysterieus ’verkeersongeluk’ om het leven zijn gekomen, zo melden diverse Turkse media.

Meshal Saad M. Albostani was een luitenant bij de luchtmacht. In twee privéjets kwamen hij en zijn 14 handlangers op 2 oktober aan op een vliegveld in Istanbul, om vervolgens naar het consulaat te gaan.

Daar zou Khashoggi opnames hebben gemaakt van zijn eigen martelingen en dood. Die stuurde hij via zijn smartwatch naar zijn verloofde, die buiten wachtte.

Sinds de verdwijning van de journalist groeit de ontzetting en woede wereldwijd. Onder meer Wopke Hoekstra heeft een belangrijk evenement afgezegd. Volgens Turkije is er genoeg bewijs van moord.

Mysterieus ongeluk

Albostani zou zijn gestorven in een verkeersongeluk. Daarover zijn weinig details bekendgemaakt. Turkse media schrijven dat hij ’mogelijk het zwijgen is opgelegd’ en speculeren over het lot van consul Mohammad al Otaibi.

Hij was ook bij de marteling en zou het hitteam hebben gevraagd ’hier weg te gaan’, om vervolgens toegesnauwd te worden dat hij moet oppassen ’dat hij nog leeft’ bij terugkeer in Riyad.

’Hoofdverdachte close met Bin Salman’

The New York Times berichtte de afgelopen dagen dat de hoofdverdachten van het moordcommando uit de directe kringen van kroonprins Mohammed Bin Salman komen. Turkse media doen dat nu dunnetjes over. De regeringskrant Sabah wijdde een hele pagina aan de „leider van het executiecommando”, die Bin Salman vaak vergezelde op diens reizen.

Hier loopt de geheim agent nog op de trap (linksboven) terwijl Bin Salman wordt begroet. De hoofdverdachte zou vaak in het bijzijn van de kroonprins zijn.

Volgens Sabah is de hoofdverdachte een geheim agent, die op de dag dat Khashoggi verdween om 3.38 uur in Istanbul landde en om 9.55 uur in het consulaat was.

Trump en Europa

Terwijl minister Stef Blok nu omonwonden van moord spreekt, en Nederland bij andere lidstaten erop aandrong minder wapens aan Saoedi-Arabië te leveren, is Amerika meer coulant. Pompeo vroeg om het land ’meer tijd te geven’ en Donald Trump geeft nu pas toe dat ’het erop lijkt dat Khashoggi inderdaad dood is’.

De VS zijn een groot wapenleverancier van Saoedi-Arabië. Een van de eerste wapenfeiten van Trump als president was een grote wapendeal.
DeZwarteRidder
0
’Gruwelijke moord Khashoggi bewijst amateuristische inlichtingenacties’

Door Roy Klopper
Updated 1 uur geleden
3 uur geleden in BUITENLAND

DEN HAAG - De gruwelijke lynchpartij waarbij journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord, bewijst dat ook de modernste inlichtingendiensten zich nog altijd bedienen van ’stompzinnige en amateuristische inlichtingenacties’.

Dit zegt expert buitenlandse betrekkingen en veiligheidszaken Rob de Wijk van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij reageert hiermee op de officiële bevestiging afgelopen nacht door het regime in Riyad dat de kritische journalist van de Washington Post is overleden in het consulaat.

De Wijk trekt een parellel met de onlangs door ons land uitgezette Russische spionnen die werden betrapt toen ze een cyberaanval wilden uitvoeren op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. „Ook dat was broddelwerk. Je ziet over de hele wereld dat dit soort operaties, ook nu diensten beschikken over de meest geavanceerde technieken, vaak knullig worden uitgevoerd.”

’Een enorme blunder’

Volgens de gerenommeerde buitenland-deskundige was het internationaal gezien ’een enorme blunder’ om een bekende journalist aan te pakken en hem dan ook nog eens in het buitenland te vermoorden. „Daardoor slaat nu de hele wereld er op aan. Landen als Nederland en de Verenigde Staten zijn nu wel gedwongen negatief te reageren, terwijl ze donders goed weten dat dergelijke praktijken in Saoedi-Arabië zeer geregeld voorkomen.”

De Wijk kenschetst de verontwaardiging in de Westerse wereld over de moord op Khashoggi dan ook als ’hypocriet’. „Iedereen weet dat het in Saoedi-Arabië helemaal mis is met de mensenrechten. Er worden daar continu mensen gemarteld. Als je iets doet dat het regime tegen staat, gaat je hand er af. De streng islamitische shariarechtspraak wordt er op grote schaal toegepast. Dus je kunt echt niet verbaasd zijn over de gruwelijke moord op Khashoggi. In eigen land doen de Saoedi’s niet anders. En dat is natuurlijk veel erger dan dit individuele geval waarop nu internationaal de pijlen zijn gericht.”

’Dit waait weer over’

De Wijk voorziet dat de omstreden kroonprins Mohammed bin Salman weg komt met het incident. „Dit waait weer over. De Westerse wereld kan ook niet anders, want we zijn voor onze olie volstrekt afhankelijk van de Saoedi’s. Olie komt nou eenmaal uit landen waarmee je als democratisch land eigenlijk helemaal niets te maken wil hebben”, zo betoogt de HCSS-directeur.

In diezelfde olie schuilt volgens De Wijk ook de aanleiding voor de misser met de journalist in Istanbul. „De kroonprins zag al tijden dat zijn land vanwege kelderende olieprijzen op een faillissement afstevende. Daarvoor werd ook door internationale instanties gewaarschuwd. Door de lagere inkomsten, had hij minder opties om criticasters af te kopen, zoals jaren lang wel gebeurde. Als je ze niet via geld rustig houdt, moet dat maar via meer onderdrukking. Daar lijdt de bevolking onder, maar het leidt ook tot excessen als in Istanbul. Dat de olieprijzen nu weer in de lift zitten, geeft misschien wat verlichting qua mensenrechten.”
Activisten liepen eerder bij het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nadat ze een demonstratie hebben gehouden waarin werd opgeroepen tot sancties tegen Saoedi-Arabië.

’Inner circle’

,De kroonprins, die eerder goede sier poogde te maken door vrouwen in zijn land toe te staan auto te rijden, is volgens De Wijk niet in een analyse te vatten: „Je moet echt tot de ’inner circle’ rond deze man horen om hem te doorgronden. En zelfs dat kleine kringetje zou ik niet kunnen benoemen. Wat deze man werkelijk wil, blijft ook voor de machtige Amerikaanse inlichtingendienst CIA ondoorgrondelijk. Maar feit is wel dat hij door de macht van de olie voorlopig overal mee weg komt. Dat zal de komende vijftig jaar zo blijven, in elk geval zo lang er nog geen massaal bruikbare energie-alternatieven in het Westen zijn.”
DeZwarteRidder
0
’Dubbelganger Khashoggi verlaat consulaat in zijn kleding’
Updated 1 min geleden
5 min geleden in BUITENLAND

ISTANBUL - Een lid van het vijftien man sterke team dat verdacht wordt van de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi droeg op de dag van de moord de kleren van Khashoggi. Dat blijkt uit beelden van bewakingscamera’s, aldus een Turkse functionaris tegen CNN.

CNN heeft de exclusieve beelden die deel uitmaken van het onderzoek van de Turkse regering verkregen. Daarop is volgens de zender te zien dat de man het consulaat verlaat via de achterdeur en is gekleed in de kleren van Khashoggi. Ook droeg hij een neppe baard en een bril. Qua postuur en leeftijd komt de dubbelganger aardig met de journalist overeen.

Dezelfde man werd volgens Turkse onderzoekers in de kleren van Khashoggi gezien in de Blauwe Moskee van de stad, slechts enkele uren nadat de journalist voor het laatst levend het consulaat was binnengekomen op 2 oktober.

Doodseskader

De man op de video, door de functionaris geïdentificeerd als Mustafa al-Madani, was lid van wat de onderzoekers een doodseskader noemen dat gestuurd was om Khashoggi te doden in het Saoedische consulaat. Dat moest gebeuren tijdens een geplande afspraak om papieren te regelen voor zijn aanstaande huwelijk.
DeZwarteRidder
0
Moord inzet machtsspel: Erdogan wil af van Saoedische kroonprins

Door Ralph Dekkers
Updated Vandaag, 07:15
Vandaag, 07:10 in BINNENLAND

RIYAD - President Erdogan heeft voor het oog van de wereld zijn grote rivaal als leider van de moslimwereld, Mohammed bin Salman, het mes op de keel gezet en daarmee de gruwelmoord op Jamal Khashoggi inzet gemaakt van een machtsspel dat het Midden-Oosten volledig op zijn kop zet.

De Turkse president eist dat de Saoedische opdrachtgevers van de liquidatie van de prominente journalist worden vervolgd. Hij noemde in een dramatische speech voor het parlement de Saoedische kroonprins niet bij naam, maar alles duidt erop dat hij de 33-jarige Mohammed bin Salman (MBS) van het toneel wil zien verdwijnen.

Het is hem een doorn in het oog dat de jonge ’royal’ door het Westen jarenlang als een grote hervormer werd onthaald, terwijl hijzelf werd weggezet als een despoot die journalisten opsluit. Nu zijn de rollen omgedraaid en is het tijd voor de afrekening.

MBS weet, ondanks groeiende onrust in eigen land, voorlopig van geen wijken en liet zich gisteren op een grote economische conferentie in Riyad, waarvoor veel buitenlandse bedrijven hadden afgezegd, een staande ovatie welgevallen. De prestigieuze bijeenkomst, bekend als ’Davos in de woestijn’, wordt gehouden in het luxueuze hotel Ritz-Carlton, waar de kroonprins onlangs nog tientallen rivalen liet opsluiten en martelen.

Oog in oog

Daarnaast trommelde MBS gisteren – in een gruwelijk staaltje van propaganda – de zoon van Jamal Khashoggi op om met hem op de foto te gaan. Zo stond Salah Khashoggi, die vanwege de kritiek van zijn vader op het koningshuis al tijden het land niet mag verlaten, noodgedwongen oog in oog met de waarschijnlijke ’beul’ van zijn vader.

Erdogan liet er in zijn speech geen misverstand over bestaan dat de moord op Khashoggi van tevoren minutieus was gepland. Daarmee liet hij geen spaan heel van het Saoedische verweer dat de journalist op 2 oktober als het gevolg van een handgemeen in het consulaat was omgekomen. De Turkse president beloofde de ’naakte waarheid’ van de liquidatie naar buiten te brengen, maar kwam met weinig nieuwe informatie op de proppen. Wel was het voor het eerst dat hij de vele anonieme verklaringen van de afgelopen drie weken bevestigde.

Hij repte echter met geen woord over het audio- en beeldmateriaal waarover de Turkse autoriteiten zouden beschikken en die het bewijs zouden vormen voor de gruwelmoord. Erdogan wil daarmee waarschijnlijk voorkomen dat zijn inlichtingendienst ervan beschuldigd wordt het Saoedische consulaat van afluisterapparatuur te hebben voorzien.

Roekeloos

Er leek lange tijd te worden gezocht naar een ontsnappingsroute voor het Saoedische leiderschap, dat de schuld in de schoenen van officieren van ’s lands inlichtingsdienst probeerde te schuiven. Die deur werd gisteren keihard door Erdogan dichtgeslagen. Hij eist dat de achttien verdachten die Saoedi-Arabië heeft opgepakt aan Turkije worden uitgeleverd. Ook wil hij dat hun opdrachtgevers worden vervolgd. Erdogan was opvallend mild over de Saoedische koning, waardoor de nadruk nog meer bij diens roekeloze zoon kwam te liggen.

President Trump zei gisteren dat hij de Amerikaanse reactie op de moord aan het Congres overlaat. Dat dringt er al langer op aan dat de relatie met Saoedi-Arabië onder de loep wordt genomen. Trump wilde wel kwijt dat de afhandeling van de moord „de slechtste cover-up ooit” was.

Hij ziet nu tot zijn afgrijzen hoe twee van de belangrijkste bondgenoten van het Westen in het Midden-Oosten hard met elkaar in aanvaring komen. Dat heeft grote gevolgen voor de toch al chaotische regio. Van de geplande Amerikaanse vredesvoorstellen voor Israël en de Palestijnen tot het front tegen Iran, dat nu aan het wankelen wordt gebracht door een zich onaantastbaar wanende kroonprins.

"Grote gevolgen voor toch al chaotische regio"

Volgens Erdogan onderzochten drie Saoedi’s een dag voor de verdwijning van Khashoggi bosrijke gebieden buiten Istanbul, mogelijk om te kijken of het lichaam van de 59-jarige journalist daar verborgen zou kunnen worden. Het Britse Sky News meldde gistermiddag dat lichaamsdelen van Khashoggi in de tuin van de residentie van de consul-generaal waren gevonden, maar dat werd later tegengesproken door de Turkse politie.

Masker

De Turkse politie wil ook een verdachte auto onderzoeken die een medewerker van het consulaat vijf dagen na Khashoggi’s verdwijning in een parkeerplaats in Istanbul had geparkeerd. De Mercedes zou drie verdachte koffers bevatten. De medewerker zou ook een masker bij zich hebben gehad dat doorgaans gebruikt wordt als bescherming tegen giftige chemicaliën. De politie, die de auto vanwege de diplomatieke immuniteit niet kan openen, onderzoekt ook of Khashoggi’s lichaam eventueel met een zuur is opgelost.
[verwijderd]
0
Lading suikerbieten verloren in Turkeye

TURKEYE - In het gehucht Turkeye tussen Waterlandkerkje en IJzendijke is iemand vanochtend een deel van een lading suikerbieten verloren.

Wijkagent Willem Pijpelink meldt op Twitter dat, nadat op straat flink wat suikerbieten waren aangetroffen, een onderzoek werd ingesteld naar de veroorzaker. Inmiddels is het transportbedrijf achterhaald dat de suikerbieten vervoerde.

Volgens Pijpelink kan het bedrijf een rekening verwachten voor het schoonmaken van het wegdek.

www.hvzeeland.nl/nieuws/36836-lading-...

Sorry Ridder, kon het niet laten :-)
DeZwarteRidder
0
quote:

hosternokke schreef op 28 oktober 2018 00:12:

Lading suikerbieten verloren in Turkeye

TURKEYE - In het gehucht Turkeye tussen Waterlandkerkje en IJzendijke is iemand vanochtend een deel van een lading suikerbieten verloren.

Wijkagent Willem Pijpelink meldt op Twitter dat, nadat op straat flink wat suikerbieten waren aangetroffen, een onderzoek werd ingesteld naar de veroorzaker. Inmiddels is het transportbedrijf achterhaald dat de suikerbieten vervoerde.

Volgens Pijpelink kan het bedrijf een rekening verwachten voor het schoonmaken van het wegdek.

www.hvzeeland.nl/nieuws/36836-lading-...
Sorry Ridder, kon het niet laten :-)
Die lading suikerbieten is mooi op tijd voor het suikerfeest....!!!
DeZwarteRidder
0
Turks OM: Khashoggi is gewurgd, lijk vernietigd
Updated 1 uur geleden
2 uur geleden in BUITENLAND

ISTANBUL - De kritische journalist Jamal Khashoggi is volgens het Turks Openbaar Ministerie gewurgd in het Saudisch consulaat in Istanbul zodra hij daar op 2 oktober binnenkwam. Zijn lijk is in stukken gezaagd en vernietigd.

Dat heeft het staatspersbureau Anadolu woensdag bekendgemaakt. De moord was volgens het OM een vooropgezet plan.

Riyad gaf het overlijden van Khashoggi pas toe na lang aandringen, met name van de Turken die schermden met een serie bewijzen. In Saudi-Arabië werden achttien verdachten opgepakt, onder wie leden van een doodseskader dat naar Istanbul was gestuurd om Khashoggi uit de weg te ruimen. Uitlevering kan Turkije vergeten.

Anadolu meldde dat de komst van de Saudische hoofdofficier van justitie naar Istanbul in verband met het onderzoek naar de geruchtmakende moordzaak niets concreets heeft opgeleverd over de toedracht of waar het stoffelijk overschot is gebleven. De afgevaardigde Saud al-Mujeb hield de boot voortdurend af. Dat vertelden Turkse overheidsfunctionarissen al voordat al-Mujeb naar huis was teruggevlogen.

Teamleider Irfan Fidan wilde onder meer de identiteit weten van de „lokale medewerker” die hand en spandiensten zou hebben verleend, maar kreeg tijdens de twee ontmoetingen met zijn collega uit Saudi-Arabië nul op het rekest. Wel kreeg hij een uitnodiging voor een tegenbezoek aan Riyad.
DeZwarteRidder
0
Kroonprins viel uit tegenover Kushner en Bolton
’Bin Salman noemde Khashoggi gevaar’
Updated 19 min geleden
20 min geleden in BUITENLAND

WASHINGTON - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de vermoorde journalist Jamal Khashoggi in de dagen na diens verdwijning omschreven als een gevaarlijke islamist, lid van de Moslimbroederschap. Dat deed hij volgens The Washington Post in een telefoongesprek met Trumps schoonzoon Jared Kushner en veiligheidsadviseur John Bolton voordat Riyad toegaf dat de columnist om het leven was gekomen in het Saudisch consulaat in Istanbul.

De poging van de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië Khashoggi in een kwaad daglicht te stellen, staat in schril contrast met de latere regeringsverklaring waarin de dood van de journalist werd afgekeurd als een „afschuwelijke vergissing” en een „vreselijke tragedie.” De gebeurtenis was „zeer pijnlijk voor alle Saudi’s en niet te rechtvaardigen”, zei prins Mohammed vorige week in een forumdiscussie.

Khashoggi werd vaak beschuldigd tot de Moslimbroederschap te behoren maar heeft dat altijd ontkend. „Hij was op geen enkele manier gevaarlijk. Iets anders beweren is volslagen belachelijk”, reageerde zijn familie. De Saudische ambassadeur in de VS, Khalid bin Salman, noemde Khashoggi vorige maand „een vriend.”
voda
0
Turkish lira recover to pre Trump sanctions levels

Turkish lira, which has a deep bearing on steel export prices from Turkey and CIS, gained on Tuesday to levels unseen since August, when US President Donald Trump doubled tariffs on Turkish steel, sending the currency crashing. The lira rose to as high as 5.497 per dollar in Istanbul, its strongest since August 9. Trump imposed the higher import tariffs on Aug 10, following up on sanctions against two Turkish ministers a week earlier for their role in the detention of US pastor Andrew Brunson. The measures pushed the lira to a record low of 7.22 per dollar, raising the specter of a currency crisis in the NATO member country.

A Turkish court released Brunson earlier in October, helping the lira to strengthen. Ankara has also begun cooperating with Washington during a probe into the killing of dissident Saudi journalist Jamal Khashoggi in Istanbul, though tensions remain over the war in neighbouring Syria and sanctions on Iran.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Erdogan opens new airport in Instanbul, set to be one of 'world's largest'

Turkey's newest airport, planned to be the world's largest, has been officially opened in Istanbul. Istanbul Airport will be capable of handling up to 90 million passengers by 2021, with further expansion leading to a total capacity of up to 200 million. President Recep Tayyip Erdogan officially opened the airport on Monday to coincide with the 95th anniversary of modern Turkey's foundation, and the associated public holiday, Republic Day. The airport is the highlight of Erdo?an's 15-year construction plan.

In the next two months, the airport will just cater to a minor number of international flights between Turkey, northern Cyprus, and Azerbaijan. The new airport has been plagued with controversy over working conditions after the labour ministry announced February that dozens of workers had died since the launch of construction in 2015 with hundreds of protestors detained in September.

Currently, Europe's largest airport remains to be London, Heathrow which took in 78 million passengers in 2017.

Source : Euro News
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
Erdogan plots opvallend mild over Bin Salman
’Opdracht moord Khashoggi komt uit hoogste kringen’
Updated Gisteren, 21:01
Gisteren, 21:00 in BUITENLAND

WASHINGTON - De opdracht voor de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi kwam van iemand uit „de hoogste kringen van de Saoedische regering”, maar niet van koning Salman. Dat schrijft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een opiniestuk voor de Amerikaanse krant The Washington Post.

De journalist Khashoggi werkte onder andere voor The Washington Post. Hij werd op 2 oktober in het Saoedische consulaat vermoord, even nadat hij daar naar binnen was gegaan.

In het stuk zet Erdogan onder meer de grieven op een rijtje die Turkije heeft over de voortgang van het onderzoek naar de moord. Vooral op het gebrek aan medewerking van de Saoedi’s gaat hij uitgebreid in. Zo willen zij niet zeggen waar zijn lichaam is gebleven en wie de lokale helper was.

’Niet de officiële lijn Saoedi-Arabië’

Erdogan schrijft ook dat de twee landen vriendschappelijke relaties onderhouden en dat de affaire Khashoggi niet als een ’probleem’ voor de twee landen moeten worden gezien. „Ik geloof voor geen seconde dat koning Salman, de bewaarder van de heilige moskeeën, opdracht gaf Khashoggi te vermoorden.”

„Daarom heb ik geen reden om aan te nemen dat deze moord de officiële lijn van Saoedi-Arabië reclecteert”, besluit hij verder.
voda
0
Turkse inflatie boven de 25 procent

Gepubliceerd op 5 nov 2018 om 08:33 | Views: 2.628

ANKARA (AFN/BLOOMBERG) - De inflatie in Turkije is in oktober gestegen naar 25,24 procent op jaarbasis, vooral veroorzaakt door de sterk in waarde gedaalde Turkse lira. Door de goedkopere lira wordt het veel duurder om bijvoorbeeld energie en levensmiddelen te importeren.

De Turkse lira is dit jaar stevig in waarde gedaald, door zorgen over de invloed van president Recep Tayyip Erdogan op het monetair beleid en de lange diplomatieke crisis tussen Turkije en de Verenigde Staten.

De prijzen van voedsel stegen met 29,3 procent. Ook energie, transport, kleding en andere diensten en producten werden fors duurder voor Turkse consumenten. In september verhoogde de Turkse centrale bank juist nog de rente flink om de inflatie te beteugelen.
DeZwarteRidder
0
'Turkije deelt gesprek dat dood Khashoggi linkt aan Saoedische kroonprins'
13 november 2018 07:28 Laatste update: een uur geleden

De opname van een telefoongesprek die vlak na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gemaakt, zou de daders rechtstreeks linken aan de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman.

De leider van het moordcommando dat Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel zou hebben gemarteld en vermoord, zegt in de opname: "Meld je baas dat de daad is volbracht." Dit hebben drie bronnen bevestigd in gesprek met The New York Times.

De genoemde 'baas' zou kroonprins Mohammed Bin Salman zijn. Het gesprek werd in het Arabisch gevoerd, vermoedelijk met een van de naaste medewerkers van de kroonprins.

De Turkse inlichtingendiensten hebben deze opname vorige maand al gedeeld met de CIA. Veiligheidsdiensten beschouwen deze opname als het sterkste bewijs tot nu toe dat Bin Salman direct betrokken was bij de moord op Khashoggi. Het Saoedische koningshuis ontkent dit tot nu toe.
'Dit gesprek is bijna zo goed als hard bewijs'

In een interview met The New York Times bevestigt voormalig CIA-topman Bruce O. Riedel dat "dit gesprek bijna kan worden beschouwd als hard bewijs". "Zo'n gesprek wijst heel direct naar een schuldige", aldus Riedel. Hij voegt er echter aan toe dat het geen direct bewijs is, omdat de kroonprins niet in het gesprek wordt genoemd.

Eerder deze week meldde Turkije de geluidsopnames van de dood van de Saoedische journalist te hebben gedeeld met Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de VS wordt de druk op de Amerikaanse president Donald Trump groter om concrete maatregelen tegen de Saoedi's te nemen vanwege hun rol in de moord op Khashoggi.

Ondanks ferme taal is actie tot nu toe uitgebleven. Trump heeft sinds zijn aantreden als president, tegen de adviezen van veel experts in, de banden met Saoedi-Arabië flink aangehaald. De economische belangen zijn groot. Zo sloot Trump een contract ter waarde van 110 miljard dollar met het land voor nieuwe wapenleveranties.

Khashoggi verdween op 2 oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel. Saoedi-Arabië stelde aanvankelijk dat hij het pand weer had verlaten, maar kwam daar later op terug.

Verschillende lezingen volgden, maar de laatste verklaring is dat Khashoggi is gedood met voorbedachten rade.

Volgens de Turkse openbaar aanklager is Khashoggi vlak na zijn binnenkomst in het consulaat gewurgd. Zijn lichaam zou in stukken zijn weggewerkt. De Turken hebben om de uitlevering van de personen gevraagd, maar dat verzoek is eerder al afgewezen.
voda
0
Turkey's economy has likely entered recession - Moody’s

Moody's in its report titled Global Macro Outlook 2019-20 said that "Turkey's economy began decelerating rapidly in the third quarter, in the wake of the currency crisis. Double-digit inflation, a steep increase in borrowing costs and curtailed bank lending are likely to weigh on household purchasing power, private consumption as well as investment, causing a severe contraction in domestic private sector demand. Besides being ineffective on the inflation front, the recently announced tax cuts on most will be too short-lived to provide more than a temporary boost to consumption, particularly amid very high interest rates that will curtail borrowing for expensive articles such as cars and appliances. We expect the economy to contract every quarter through mid-2019, and forecast just 1.5% growth in 2018 followed by a 2.0% contraction in 2019 and a 3% recovery in 2020. Persistent high inflation and the expected slowdown in lending will curtail growth."

It said “The inflation rate has risen steadily from around 10% at the beginning of the year to 25.3% in October. We expect inflation will head still higher in the next several months and will remain at double-digit rates through 2020, mainly because of unanchored inflation expectations spurred additionally by exchange rate and oil price pressures. Monetary policy was initially slow to respond to rising inflationary pressures, lacking the credibility that would ease financial volatility and lira weakness. But in September, as pressure from financial markets intensified, the central bank raised the one-week repo lending rate, to 24%, from 17.75% previously, and a 16 percentage-point increase since the beginning of the year. While these monetary policy moves, the new government’s promises to undertake fiscal consolidation and a budding rapprochement between Turkey and the United States have for now alleviated the extreme financial market pressures, Turkey remains susceptible to external shocks in an increasingly unsupportive external environment. Although the large current account deficit during the first half of 2018 shifted to surplus as of August on account of weak domestic demand, Turkey’s net new borrowing needs will remain substantial at about 30% of GDP in 2019. Moreover, at around $68 billion, foreign exchange reserves at the central bank cover less than half of the country’s annual foreign-currency repayment needs.”

Source : Strategic Research Institute
DeZwarteRidder
0
CIA: kroonprins zit achter moord op Khashoggi
Updated 2 uur geleden
Vandaag, 00:41 in BUITENLAND

WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Dat meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Khashoggi, een criticus van Bin Salman, werd begin oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul.

De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saudische autoriteiten. Khashoggi zou volgens hen zijn vermoord op het consulaat door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saudi-Arabië terug te brengen. Donderdag meldde de openbaar aanklager in Ryad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie.

Afgetapt telefoongesprek

Volgens de Washington Post baseert de CIA zich onder meer op een onderschept telefoongesprek tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur belde Khashoggi om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanbul moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.

Khalid bin Salman pleegde het telefoontje in opdracht van zijn broer, schrijft de krant. Of de ambassadeur op de hoogte was van de moordplannen is niet bekend. Een woordvoerder van de Saudische ambassade ontkent in de krant de inhoud van het gesprek.

Ook zou meespelen dat volgens de CIA Mohammed bin Salman de feitelijke machthebber is in Saudi-Arabië. ,,Het algemene standpunt is dat het onmogelijk is dat dit is gebeurd zonder dat hij op de hoogte of betrokken was", aldus een bron van de krant.

’Nooit gesproken’

In een reactie op Twitter schrijft Khalid bin Salman dat hij in 2017 voor het laatst contact had met Khashoggi. ,,Ik heb hem nooit telefonisch gesproken en hem zeker niet aangeraden voor wat dan ook naar Turkije te gaan. Ik vraag de Amerikaanse regering om alle informatie over deze bewering vrij te geven."

Bekijk ook:
Doodstraffen geëist voor moord Khashoggi

De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saoedische autoriteiten. Donderdag meldde de openbaar aanklager in Ryad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi. De journalist, die onder meer voor de Washinton Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.

Bekijk ook:
Trump praat met Erdogan over Khashoggi

Bekijk ook:
Oproep zonen Khashoggi voor teruggave lichaam
DeZwarteRidder
0
| Poetin en Erdogan openen TurkStream

Vladimir Poetin is maandag in Istanboel aangekomen voor een bijzondere ceremonie. De Russische president markeert met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan dat het belangrijkste deel van het TurkStream-project is voltooid. Voor deze gasverbinding tussen Rusland en Turkije heeft het in Nederland gevestigde bedrijf Allseas een 930 kilometer lange stalen buis die op de bodem van de zwarte zee is neergelegd. Ook maritiem dienstverlener Boskalis is bij het project betrokken. Er is sinds mei 2017 aan gewerkt, het Russische gasbedrijf Gazprom wil de verbinding eind 2019 in gebruik nemen.
1.907 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 92 93 94 95 96 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.155,40 +1,65%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.017,69 +1,64%
 US30^ 38.511,45 +0,68%
 Nasd100^ 17.498,54 +1,68%
 US500^ 5.074,95 +1,16%
 Japan225^ 37.903,71 +0,48%
 Gold spot 2.323,82 -0,15%
 EUR/USD 1,0703 +0,48%
 WTI 83,32 +1,55%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront