Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

nieuws uit Japan!

4.673 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 ... 230 231 232 233 234 » | Laatste
voda
0
'Topman Nissan niet naar Amsterdam om Ghosn'

Gepubliceerd op 7 dec 2018 om 12:57 | Views: 1.057

TOKIO (AFN) - De topman van het Japanse autobedrijf Nissan kon een bijeenkomst in Amsterdam op 29 november niet persoonlijk bijwonen vanwege het onderzoek in Japan naar de vermeende belastingfraude door de gearresteerde oud-voorzitter Carlos Ghosn. Dat meldden ingewijden rond de kwestie aan persbureau Reuters.

Volgens de bronnen moest topman Hiroto Saikawa de Japanse autoriteiten bijstaan in het onderzoek naar Ghosn, die drie weken geleden in Tokio werd opgepakt. Saikawa volgde de bijeenkomst vervolgens via een videoverbinding.

Op de bijeenkomst werd gesproken over de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Ghosn is op papier nog steeds topman van die alliantie. Ook is hij nog altijd formeel baas van Renault, hoewel zijn functie tijdelijk wordt waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré.

Intern onderzoek

Het is niet duidelijk of Saikawa een uitreisverbod heeft gekregen of dat hij vrijwillig in eigen land bleef voor samenwerking met aanklagers. Naar verluidt wordt Ghosn maandag officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens belastingfraude en misbruik van bedrijfsbezittingen.

Overigens zou Renault bijna klaar zijn met de eerste conclusies bij een onderzoek naar de financiële gang van zaken door Ghosn, aldus persbureau Bloomberg. Renault is bezig met een intern onderzoek om te zien of betalingen aan Ghosn en andere topbestuurders correct zijn verlopen en openbaar zijn gemaakt. Verder zou Nissan nog steeds geen harde bewijzen hebben geleverd aan Renault over de vermeende financiële malversaties door Ghosn. Daar hadden de Fransen wel om gevraagd.
voda
0
'Nissan faalt weer met kwaliteitscontrole'

Gepubliceerd op 7 dec 2018 om 09:31 | Views: 1.550

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft opnieuw gefaald met de interne kwaliteitscontroles. Dat erkende Nissan na berichtgeving door de Japanse zakenkrant Nikkei.

Volgens Nissan waren er tekortkomingen bij inspecties van remmen en stuursystemen bij een fabriek in Kyoto bij de modellen Note, Leaf en Juke. Nissan roept ruim 1,1 miljoen auto's terug naar de garage ter controle. In het verleden ging Nissan ook al in de fout met zijn kwaliteitscontroles. Dit leidde ook tot grote terugroepacties.

De zaak zorgt voor nieuwe druk op Nissan na de arrestatie van voormalig voorzitter Carlos Ghosn in Japan drie weken geleden. Hij zit nog steeds vast in een Japanse cel. Naar verluidt wordt hij maandag officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens belastingfraude en misbruik van bedrijfsbezittingen.
voda
0
Japans Pioneer verdwijnt van de beurs

Gepubliceerd op 7 dec 2018 om 09:14 | Views: 2.088

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De Japanse fabrikant van audio- en videoapparatuur Pioneer verdwijnt van de beurs in Tokio. De investeerder Baring Private Equity Asia koopt het elektronicabedrijf en wil dit als private onderneming runnen.

Baring betaalt aandeelhouders 25 miljard yen, omgerekend 195 miljoen euro, voor Pioneer. De firma uit Hongkong steekt daarnaast circa 600 miljoen euro in de financiering van de onderneming. De deal lijkt een aanpassing van een eerdere financieringsovereenkomst in september tussen de twee partijen. Pioneer zit al een tijd in financieel zwaar weer.

Pioneer maakte in de jaren tachtig en negentig faam met vernieuwende elektronica, zoals laserdiscs, karaokesystemen en stereo-installaties. Om uit te breiden naar andere markten stak het bedrijf zich flink in de schulden, maar klinkende resultaten bleven tot dusver uit. Pioneer probeert momenteel door te breken met technologie voor autonoom rijdende auto's.
voda
0
Nikkei sluit negatieve week hoger af

Gepubliceerd op 7 dec 2018 om 07:09 | Views: 1.582

TOKYO-Nikkei 225 07:20
21.678,68 +177,06 (+0,82%)

TOKIO (AFN) - De Japanse aandelenbeurs is vrijdag met winst gesloten. Het late herstel op Wall Street zorgde voor enige opluchting onder beleggers na de eerdere zware koersverliezen. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende zorgen over het handelsconflict en de economie. Ook werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De Nikkei-index in Tokio ging 0,8 procent hoger het weekeinde in op 21.678,68 punten. De Japanse hoofdindex verloor deze week 3 procent. De Japanse makers van telecomapparatuur Fujitsu en NEC stegen 3,1 procent en 1,7 procent. De Japanse overheid liet weten geen apparatuur van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE meer te kopen. In de Verenigde Staten mogen de twee Chinese bedrijven ook geen telecomapparatuur leveren vanwege zorgen over de nationale veiligheid.

De Japanse oliebedrijven Inpex en Japan Petroleum Exploration verloren 1,1 procent en 2,2 procent. De olieprijzen bleven onder druk staan nadat de OPEC donderdag nog geen akkoord wist te bereiken over een productieverlaging. Het oliekartel vergadert vrijdag verder.

De meeste andere beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen eveneens licht vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent hoger en de beurs in Shanghai daalde 0,1 procent. De Kospi in Seoul klom 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent in de plus.
voda
0
Ghosn aangeklaagd in Japan

(ABM FN-Dow Jones)De Japanse openbare aanklagers hebben maandag de voormalige voorzitter van Nissan Motor Carlos Ghosn en zijn rechterhand beschuldigd van het niet rapporteren van inkomsten van de topman in vijf jaarverslagen van Nissan. Dat bleek uit een verklaring van de autoriteiten.

Ook de autofabrikant zelf werd aangeklaagd voor dezelfde overtredingen, meldden Japanse nieuwszenders Kyodo News en NHK.

Een woordvoerder van Nissan wilde geen commentaar geven.

Ghosn werd op 19 november in Tokyo gearresteerd. De autoriteiten verdenken hem ervan dat hij in de vijf boekjaren tot en met 2015 een slordige 10 miljard yen of zo'n 89 miljard dollar verdiende bij Nissan, maar niet meer dan ongeveer de helft van dat bedrag rapporteerde in de jaarverslagen.

Ghosn ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Het kantoor van zijn advocaat wilde geen commentaar geven.

Ook de voormalige Nissan-medewerker en rechterhand van Ghosn, Greg Kelly, werd in staat van beschuldiging gesteld.

De Japanse aanklagers verdenken inmiddels Ghosn ervan ook in drie boekjaren tot en met maart 2018 te weinig inkomen te hebben opgegeven. De nieuwe verdenkingen betekenen dat Ghosn nog 22 dagen in hechtenis kan blijven voordat hij kan verzoeken om te worden vrijgelaten op borgtocht.

Volgens personen die bekend zijn met de zaak gaat het om uitgesteld loon dat Ghosn pas uitbetaald zou krijgen na zijn pensionering. Ghosn zou in een periode van negen jaar zo'n 82 miljoen dollar aan uitgesteld loon hebben opgebouwd, volgens een persoon die het onderzoek van Nissan naar Ghosn kent. De advocaat van Kelly zegt dat de regeling door zijn cliënt was voorgelegd aan experts buiten het bedrijf en dat deze geen problemen zagen.

Ghosn wilde Saikawa ontslaan

The Wall Street Journal onthulde dit weekend dat Ghosn van plan was de CEO van Nissan, Hiroto Saikawa, te vervangen, voordat hij werd gearresteerd. Volgens de bronnen van de Amerikaanse zakenkrant was Ghosn ontevreden met de manier waarop Saikawa omging met zwakke verkoopcijfers in de VS en kwaliteitsproblemen in Japan.

Saikawa heeft gezegd dat het bedrijf informatie over mogelijke malversaties door Ghosn heeft overgedragen aan de Japanse justitie en heeft ook gezegd dat Ghosn te veel macht had bij de Japanse autofabrikant.

Volgens de WSJ is niet bekend of Saikawa wist dat Ghosn hem wilde ontslaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Dochterbedrijf SoftBank grootste Japanse beursgang ooit

(ABM FN-Dow Jones) Softbank Corp, de Japanse mobiele telefonietak van SoftBank Group, heeft zijn beursgang geprijsd op 1.500 yen per aandeel en zal nog eens 160 miljoen aandelen uitgeven om te voldoen aan de grote vraag. Dat bleek uit een melding aan toezichthouders.

Met de beursgang, inclusief de overtoewijzingsoptie die geheel wordt uitgeoefend, haalt het concern 2,65 biljoen yen op, of 23,5 miljard dollar. Daarmee is het de grootste beursgang aller tijden in Japan en ook een van de grootste wereldwijd. Het record is nog voor het Chinese e-commerce-concern Alibaba dat in 2014 goed was voor 25 miljard dollar. De introductieprijs van het aandeel komt overeen met de indicatie die het bedrijf vooraf had gegeven. Het aandeel wordt vanaf 19 december verhandeld. Er was veel vraag van particuliere beleggers naar het aandeel. Softbank Corp mikt op een dividendrendement van bijna 5 procent, wat aantrekkelijk is, nu banken in Japan vrijwel geen spaarrente betalen. Het bedrijf voelt wel druk om de prijzen te verlagen, aangezien de twee grootste rivalen hun tarieven met wel 40 procent zeggen te willen verlagen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Japanse economie krimpt veel harder

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse economie is in het derde kwartaal veel sterker dan verwacht gekrompen. Dit bleek maandag uit cijfers van de Japanse overheid.

In de periode juli tot en met september kromp de economie van het land met 2,5 procent op jaarbasis. Dat was flink meer dan de krimp van 1,2 procent die in een eerdere raming werd voorzien.

Op kwartaalbasis was er een teruggang van 0,6 procent in plaats van de eerder gemelde 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Nikkei begint week fors lager

Gepubliceerd op 10 dec 2018 om 07:11 | Views: 2.451

TOKYO-Nikkei 225 07:20
21.219,50 -459,18 (-2,12%)

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Japan is maandag met een fors verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Een dieper dan verwachte krimp van de Japanse economie en tegenvallende Chinese handelscijfers zorgden voor een negatieve stemming. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters omlaag.

De Nikkei-index in Tokio raakte 2,1 procent kwijt en eindigde op 21.219,50 punten. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse economie in de periode juli tot en met september met 2,5 procent is gekrompen. Dat is de grootste krimp in ruim negen jaar. Retailer Fast Retailing en telecomconcern Softbank, twee zwaargewichten in de index, zakten 2,4 procent en 3,5 procent.

Japan Display leverde bijna 11 procent in. Volgens zakenkrant Nikkei schroeft het bedrijf de productie van smartphoneschermen terug in december. Pioneer kelderde meer dan 27 procent. De Japanse fabrikant van audio- en videoapparatuur wordt van de beurs gehaald. De investeerder Baring Private Equity Asia koopt het worstelende elektronicabedrijf en wil het als een private onderneming runnen.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,3 procent in de min en de beurs in Shanghai daalde 0,8 procent. Zowel de Chinese export als de import nam in november minder sterk toe dan voorzien. De Kospi in Seoul zakte 1,2 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 2,3 procent in de min.
voda
0
Mitsubishi Motors UK continues strong 2018 performance in November

Mitsubishi Motors in the UK recorded its best November on record with passenger cars sales totaling 1,843, an increase of 64 percent compared to November 2017. This performance has seen Mitsubishi Motors cement its position as the fastest growing mainstream brand on a year to date basis, despite a challenging UK passenger car market which is three percent down year on year.

The Mitsubishi Outlander PHEV is the UK’s best-selling plug-in vehicle of 2018. In November, 801 units were sold, compared to 579 sold in November 2017, a rise of 38.3%. With improved EV and petrol-engine performance, and significantly increased efficiency, the new Mitsubishi Outlander PHEV has impressive WLTP figures of 139mpg and 46g/km, as well as a real-world EV range of 28 miles. Year to date registrations of Outlander PHEV have increased by 11% compared to the first 11 months of 2017.

Mr Rob Lindley, Managing Director, Mitsubishi Motors in the UK said that “We are delighted to have maintained a very strong performance throughout 2018, and recorded our best ever November result. To be growing at a time in which the passenger car market is in a slight decline is especially pleasing, these tremendous accomplishments by our Dealer partners and our team are vital as we grow our brand into 2019 and beyond.”

Source : Strategic Research institute
voda
0
Nissan submits recall notice in Japan

Since October 2017, after the discovery of nonconformities in the final vehicle inspection process at plants in Japan, Nissan has submitted recall notifications to the Japanese Ministry of Land, Infrastructure and Transportation. Since October 2017, after the discovery of nonconformities in the final vehicle inspection process (kanken) at plants in Japan, Nissan has submitted recall notifications to the Japanese Ministry of Land, Infrastructure and Transportation (MLIT) on Oct. 6 and 25, 2017, and Jan. 12 (an amendment to the notification issued on Oct. 6 and 25, 2017) and June 29, 2018. A total of 1,143,540 affected vehicles have been recalled across 42 models.

Following these actions, Nissan has newly found several nonconformities that may have caused inaccurate pass/fail judgments during the inspection process. Nissan will promptly prepare for recall procedures in Japan, and notify MLIT of its recall plan as soon as possible.

This recall action is limited to Japan.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Banken en automakers drukken Nikkei

Gepubliceerd op 11 dec 2018 om 07:09 | Views: 1.622

TOKYO-Nikkei 225 07:20
21.148,02 -71,48 (-0,34%)

TOKIO (AFN) - De Japanse effectenbeurs is dinsdag licht lager geëindigd onder aanvoering van de Japanse banken en autofabrikanten. De andere beurzen in het Verre Oosten gingen overwegend omhoog na het late herstel op Wall Street. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het brexit-akkoord in Europa.

De Nikkei-index in Tokio sloot uiteindelijk 0,3 procent in de min op 21.148,02 punten. De Japanse banken stonden onder druk in navolging van de verliezen onder Europese en Amerikaanse sectorgenoten. Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder akkoord zou slecht zijn voor de wereldeconomie, waardoor de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven mogelijk minder snel zal verhogen. Mizuho Financial Group en Mitsubishi UFJ Financial Group verloren tot 2 procent.

De autobouwers Nissan en Subaru verloren 3,1 procent en 2,4 procent. De Amerikaanse autofabrikanten dringen er bij de Trump-regering op aan om de Amerikaanse automarkt niet verder open te stellen voor voertuigen van Japanse makelij totdat Japan ook de eigen markt meer toegankelijk maakt.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en de beurs in Shanghai won 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent hoger. De Kospi in Seoul noteerde vlak. Samsung Biologics dikte bijna 18 procent aan. Het biotechnologiebedrijf van Samsung behoudt zijn notering aan de beurs. De handel in het aandeel was sinds 15 november onderbroken nadat de toezichthouder stelde dat het bedrijf de boekhoudregels rond de beursgang in 2016 zou hebben geschonden.
voda
0
Waarom Japan massa's huizen gratis weggeeft

Ieder land heeft zo zijn eigen woningmarktproblemen. Hier hebben starters de grootst mogelijke moeite om een woning te vinden, in Japan kampen ze juist met een overschot aan huizen. In Japan hebben ze een mooie oplossing: in sommige dorpen worden de woningen gratis weggegeven.

Economieredactie 06-12-18, 16:04 Laatste update: 23:07

De Japanse overheid heeft zelfs al een naam bedacht voor de ‘spookhuizen’ op het platteland: ‘akiya’. Volgens een rapport uit 2013 heeft Japan meer dan acht miljoen leegstaande huizen, vooral in plattelandsregio’s en voorsteden. Het Fujitsu Research Institute voorspelt dat dit aantal tegen 2033 zal groeien tot meer dan 20 miljoen. Oftewel: een derde van het totaalaantal huizen.

Een van de maatregelen van de Japanse autoriteiten is dat onbewoonde eigendommen te koop worden aangeboden via zogenaamde ‘akiya databanken’. De huizen bevinden zich allemaal in relatief goede staat en zijn spotgoedkoop. De Amerikaanse nieuwssite Vice vond één website waar de prijzen niet hoger gaan dan 30 miljoen yen (omgerekend 234.000 euro), andere huizen worden voor letterlijk nul yen aangereikt.

Okutama is zo’n dorp dat al even kampt met een leegloop en een ‘akiya databank’ heeft. Het ligt op zo’n twee uur treinen van de hectische metropool Tokio. Een oase van rust midden in de natuur. Maar de bevolking daalde van 13.000 in 1960 naar 5200 op dit moment. Wie aanspraak wil maken op een gratis huis of renovatiesubsidie moet wel aan een aantal voorwaarden: jonger dan 40 jaar, of lid zijn van een gezin met tenminste één kind onder de 18 jaar en één partner onder de 50 jaar. Ook moeten potentiële eigenaren beloven dat ze permanent in het dorp zullen blijven.

Vergrijzing
Hoe heeft het zover kunnen komen in Japan? De voornaamste oorzaak is de sterk toenemende vergrijzing. Waar het land in 2015 nog 127 miljoen inwoners telde, zullen dat er in 2065 amper 88 miljoen zijn, een daling van 39 miljoen op een halve eeuw tijd. Er zijn te weinig jonge mensen om de huizen die door de ouderen verlaten worden, te vullen. Japanners krijgen amper nog kinderen, of wachten er langer mee, en zoeken banen in de grote steden.

Een andere factor voor de leegstand is bijgeloof. Eigendommen geassocieerd met tragedies zoals zelfmoord, moord of gewoon eenzame sterfgevallen zouden ongeluk brengen, waardoor het welhaast nog onmogelijker is om ze aan de man te brengen. En tot slot is er nog een historische reden. In de twintigste eeuw kende Japan twee grote bevolkingsexplosies: de eerste was net na de Tweede Wereldoorlog, de tweede tijdens de economische heropleving in de jaren tachtig. Beide creëerden grote woningtekorten. Daarop werd een massa huizen gebouwd, wat leidde tot dichtbevolkte dorpen en steden. Veel van die woningen waren echter van slechte kwaliteit, waardoor een meerderheid van de bewoners na verloop van tijd een nieuw huis kocht.

900 steden en dorpen van de kaart
Of de databank (en andere maatregelen zoals subsidies om een huis op te knappen, of boetes tegen leegstand) genoeg zal zijn om leegstand op het platteland te reduceren, is twijfelachtig. Volgens een voorspelling van de Japan Policy Forum zouden tegen 2040 bijna 900 steden en dorpen in Japan niet meer bestaan. ,,Goedkope of gratis huizen zullen niet genoeg zijn voor de nieuwkomers. Gebieden waar de bevolking is weggetrokken, hebben ook economische ontwikkeling en sociale cohesie nodig. Dan pas zullen mensen verhuizen naar plattelandsgebieden en er voorgoed blijven’’, aldus een onderzoeker van de Washington University aan CNN.

Bekijk ook het college van de Universiteit van Nederland: Ben je gelukkiger op het platteland of in de stad?

www.ad.nl/economie/waarom-japan-massa...
voda
0
Japanse machine-orders flink gestegen

(ABM FN-Dow Jones) De machine-orders in Japan zijn in oktober stevig toegenomen. Dit bleek woensdag uit overheidscijfers.

De totale waarde van machine-orders steeg op maandbasis met 19,5 procent, na een daling van 17,8 procent in september. De data zijn gecorrigeerd voor seizoenseffecten.

In de private sector namen de orders in oktober, exclusief volatiele orders, met 7,6 procent toe, na een afname van 18,3 procent in september.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Hitachi koopt stroomnetwerkactiviteiten ABB'

Gepubliceerd op 12 dec 2018 om 10:53 | Views: 793

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - Het Japanse conglomeraat Hitachi doet een grote overname op de elektriciteitsmarkt. Het bedrijf koopt het onderdeel voor de aanleg van elektriciteitsnetwerken van het Zwitserse industrieconcern ABB, meldt persbureau Nikkei. Met de overname zou een bedrag zijn gemoeid van 800 miljard yen, omgerekend 6,2 miljard euro.

De twee bedrijven bevestigen met elkaar in gesprek te zijn. Volgens Hitachi gaan de onderhandelingen over een strategische samenwerking die uit 2014 stamt. De Japanners en Zwitsers richtten destijds een joint venture op voor de levering van materieel voor Japanse elektriciteitsnetwerken. ABB stelt dat het om een ,,uitbreiding en herdefinitie'' van die samenwerking gaat.

Hitachi zint al langere tijd op manieren om zijn activiteiten voor infrastructuur voor elektriciteit uit te breiden. Onlangs maakte het bedrijf bekend de opbrengsten uit de aanleg van stroomnetwerken in drie jaar tij met 60 procent te willen verhogen.
voda
0
Japanse beurs toont stevig herstel

Gepubliceerd op 12 dec 2018 om 07:13 | Views: 2.141

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.

De Nikkei-index in Tokio eindigde 2,2 procent in de plus op 21.602,75 punten. Toyota en Misubishi stegen 2,2 en 2,9 procent door de hoop dat China de importtarieven zal verlagen van 40 tot 15 procent. Yahama Motor dikte 4,2 procent aan na een update van de strategie. Recent zwaar afgestrafte aandelen zoals robotmaker Fanuc en technologiebedrijf TDK wonnen 1,3 en 2,5 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen eveneens vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,6 procent hoger en de beurs in Shanghai klom 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney sloot met een winst van 1,4 procent. De Kospi in Seoul dikte 1,5 procent aan. De Zuid-Koreaanse autobouwers Hyundai en Kia kregen er 6,3 en 2,9 procent bij.
voda
0
EU krijgt fiat voor omvangrijk handelspact met Japan

Europese exporteurs krijgen vanaf februari volgend jaar gemakkelijker toegang tot de Japanse markt. Dat vloeit voort uit de steun die het Europees Parlement woensdag met een grote meerderheid heeft gegeven aan een handelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan.

Volgens eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) creëert de overeenkomst 'de grootste vrijhandelszone die ooit is uitonderhandeld'. Gezamenlijk zijn beide economische grootmachten goed voor bijna een derde van de wereldeconomie.

Profijt voor agrarische sector
Een groot deel van de €1 mrd aan Japanse invoerheffingen voor Europese producten zal verdwijnen, aldus Malmström. Vooral de agrarische sector kan daarvan profiteren. Dat is ook gunstig voor Nederland, dat na de Verenigde Staten 's werelds grootste exporteur is van landbouwproducten. Japanse autofabrikanten krijgen anderzijds betere toegang tot de Europese markt.
Over het handelsakkoord is jaren onderhandeld. De gesprekken kwamen in een stroomversnelling nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse president Donald Trump een zeer protectionistische handelspolitiek ging voeren. Dat laatste leidde onder meer tot hoge Amerikaanse tariefmuren voor buitenlands staal.

Strategische partners
De EU en Japan kunnen nu strategische partners worden beschouwd in het gevecht tegen het oprukkende protectionisme. Belangrijk is ook dat beide landen zich in het akkoord hard maken voor het nakomen van de afspraken die in het klimaatakkoord van Parijs (uit eind 2015) zijn gemaakt. Trump maakte vorig jaar bekend dat de Verenigde Staten uit dit klimaatverdrag zullen stappen.

In september vorig jaar trad al een groot Europees handelsverdrag met Canada voorlopig in werking. Daar ging een zeer moeizaam goedkeuringsproces aan vooraf door grote maatschappelijke protesten tegen handelsafspraken die de EU ook wilde maken met de VS. Uiteindelijk liepen de onderhandelingen met Washington spaak, waarna het akkoord met Canada kon doorgaan.

fd.nl/economie-politiek/1282083/eu-kr...
voda
0
'Nissan haalt geld op bij Chinese dochter'

Gepubliceerd op 13 dec 2018 om 08:39 | Views: 1.357

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - Automaker Nissan is van plan omgerekend bijna 1 miljard euro terug te halen van zijn Chinese dochter. Dat meldden ingewijden rond de kwestie. Het is het Japanse bedrijf er alles aan gelegen om zijn financiële slagkracht te vergroten, nu er scheurtjes aan het ontstaan zijn in de samenwerking met zijn Franse partner Renault. Het geld moet naar verluidt eind januari zijn overgemaakt.

Nissan heeft in China een samenwerking met Dongfeng Motor. Normaal gesproken herinvesteert Nissan de winsten die het haalt, mogelijk ook om aan belastingheffingen te ontkomen. Door het geld nu naar Japan te sturen zou Nissan wat meer financiële lucht krijgen, mocht de alliantie tussen Nissan, Renault en Mitsubishi klappen.

De kwestie rond de inmiddels gewipte Nissanvoorzitter Carlos Ghosn, die op papier nog wel de baas is van Renault, ligt aan de basis van de problemen. Ghosn werd vorige maand opgepakt op verdenking van fraude. Er doen geluiden de ronde dat Nissan de kwestie Ghosn gebruikt om te tornen aan de machtsverhouding binnen de alliantie. Renault is daarin nu de machtigste van de drie.
voda
0
'Techbedrijf SoftBank neemt afstand van Huawei'

Gepubliceerd op 13 dec 2018 om 07:19 | Views: 2.524

TOKIO (AFN/RTR) - Het Japanse telecom- en technologieconcern SoftBank neemt afstand van het Chinese techbedrijf Huawei Technologies. De onderneming vervangt zijn 4G-infrastructuur komend jaar door apparatuur van branchegenoten als Ericsson en Nokia. Dat melden Japanse media.

Daarnaast worden toekomstige bestellingen voor netwerkapparatuur voor 5G ook bij de twee Europese bedrijven geplaatst. Ook twee andere mobiele providers in Japan, NTT Docomo en KDDI, hebben besloten om geen Chinese apparatuur meer te gebruiken voor 5G-netwerken. De Japanse overheid kondigde recent aan, zonder overigens officieel namen te noemen, Huawei en het eveneens uit China afkomstige ZTE uit te sluiten voor toekomstige 5G-netwerken.

Internationaal leven grote zorgen voor Chinese spionage, onder meer via deze bedrijven. Die ontkennen overigens zeer stellig zich aan deze praktijken schuldig te maken. Huawei weet momenteel daarbij ook de aandacht op zich gericht vanwege de arrestatie van financieel bestuurder en vicevoorzitter Meng Wanzhou in Canada. Meng werd daar opgepakt voor uitlevering aan de Verenigde Staten, waar Huawei wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran.
voda
0
Nikkei zet stijging voort

Gepubliceerd op 13 dec 2018 om 07:16 | Views: 1.626

TOKYO-Nikkei 225 07:20
21.816,19 +213,44 (+0,99%)

TOKIO (AFN) - De Japanse effectenbeurs zette donderdag de stijging voort na het stevige herstel een dag eerder. Het optimisme over de handelsonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten bleef zorgen voor een positieve stemming onder beleggers. Ook Elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters omhoog.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio eindigde 1 procent hoger op 21.816,19 punten. Een dag eerder won de Japanse hoofdindex al ruim 2 procent. Vooral de Japanse technologiebedrijven waren in trek na de koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Panasonic en Canon, die gevoelig zijn voor de handel met China, dikten 1,5 procent en 1,2 procent aan. Het farmaceutische concern Takeda Pharmaceutical kreeg er meer dan 7 procent bij, na een adviesverhoging door Tokai Toyko Research Institute.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,3 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,1 procent. De Kospi in Seoul won 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot met een kleine winst van 0,1 procent. De Australische telecombedrijven Hutchison Telecommunications, een samenwerking van Vodafone en Hutchison, en TPG Telecom kelderden respectievelijk 21,4 procent en 16,7 procent nadat de toezichthouder van het land zijn zorgen uitte over de fusieplannen van de twee bedrijven.
voda
0
Sentiment in Japanse maakindustrie volgens Tankan beter dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse maakindustrie is in de drie maanden tot en met december niet meer of minder gunstig gestemd geraakt over het economisch klimaat, maar is daarmee wel optimistischer dan vooraf werd gedacht. Dat bleek vrijdag uit het Tankan-rapport van de centrale bank van Japan.

De bank mat een sentimentsindex van 19, gelijk aan de meting in september, maar marktvorsers hadden vooraf rekening gehouden met een index van 17.

Daar staat tegenover dat in het rapport van de Bank of Japan ook de verwachting staat dat de index in de komende drie maanden kan dalen naar 15 en dat duidt op minder gunstige marktomstandigheden voor bedrijven die actief zijn in de maakindustrie

Een econoom van NLI Research verwees daarbij naar externe omstandigheden, zoals de handelsverhoudingen tussen China en de Verenigde Staten, omdat dit de vraag vanuit China frustreert.

Daar staat tegenover dat grote fabrikanten gemiddeld met 14,3 procent nog iets meer willen investeren in dit boekjaar, dat in maart 2019 eindigt. Een kwartaal eerder lagen deze voornemens op 13,4 procent.

Voor het lopende jaar verwacht grote producenten 0,1 procent meer winst te boeken, gebaseerd op een gemiddelde koers van de dollar/yen van 109,41 yen.

De dollar noteerde vrijdag op 113,55 yen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
4.673 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 ... 230 231 232 233 234 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront