Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

apple

1.342 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 64 65 66 67 68 » | Laatste
voda
0
Apple presenteert nieuwe MacBook Air en Mac mini

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft dinsdag nieuwe versies van de MacBook Air- en Mac mini gepresenteerd, tegelijk met een reeks nieuwe productaankondigingen.

De techreus hoopt daarmee de zwakke verkoop van zijn pc's en tablets nieuw leven in te blazen.

De nieuwe MacBook Air is de eerste volledige upgrade van Apple's populairste laptopmodel sinds 2010. De computer heeft een retina-scherm met een hoge resolutie, smallere schermranden en Touch ID, terwijl het model 10 procent dunner en lichter is dan het huidige model.

De nieuwe MacBook Air is verkrijgbaar vanaf 1.199 dollar, in vergelijking met 999 dollar voor het bestaande model.

De nieuwe Mac mini is voorzien van verbeterde processors, waardoor de computer vijf keer sneller is geworden. De goedkoopste versie van dit model is 799 dollar, tegenover 499 dollar voor de huidige versie.

Verder presenteerde Apple een nieuwe iPad Pro en de Apple Pencil.

De nieuwe modellen liggen vanaf 7 november in de winkel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Apple overtreft verwachtingen

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft in het afgelopen kwartaal de verwachtingen van analisten overtroffen, maar kwam met een tegenvallende outlook voor het lopende kwartaal. Het techbedrijf publiceerde donderdag nabeurs de kwartaalresultaten.

De winst per aandeel kwam uit op 2,94 dollar tegen 2,08 dollar vorig jaar. De consensus van analisten lag volgens FactSet op 2,78 dollar.

In het afgelopen vierde kwartaal van het gebroken boekjaar boekte Apple een omzet van 62,9 miljard dollar, 20 procent meer dan een jaar eerder. De consensus van analisten mikte op 61,4 miljard dollar. De omzet uit diensten steeg van 7,9 miljard naar 10 miljard dollar, een recordomzet voor Apple.

Er gingen 46,9 miljoen iPhones over de toonbank, beduidend meer dan de 41,3 miljoen toestellen een jaar eerder. Er werden verder nog 9,7 miljoen iPads verkocht en 5,3 miljoen Mac’s.

Topman Tim Cook bleek te spreken over het "recordbrekende" vierde kwartaal. "We beginnen het vakantieseizoen met de sterkste lijn producten en diensten ooit."

De CEO denkt dat de omzet dit lopende kwartaal tussen 89 miljard en 93 miljard dollar zal uitkomen met een brutomarge van 38 tot 38,5 procent. Dit viel de markt toch wat tegen, die voor het lopende kwartaal hoopte op een omzet van 92,74 miljard dollar.

Apple wil over het afgelopen fiscale jaar een dividend uitkeren van 0,73 dollar per aandeel.

Als gevolg daalde het aandeel in de elektronische handel nabeurs met 3,2 procent, nadat het in de reguliere handel nog 1,5 procent won.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Apple wringt zich in bochten om iPhone-verkopen te verstoppen

Als je in een supermarkt je boodschappen wilt afrekenen, dan vraagt de kassamedewerker toch ook niet hoeveel items je in je karretje hebt?

Hij zei het echt, Apple-ceo Tim Cook. Boodschappen doen in de supermarkt 'is een beetje zoals' beleggen in Apple: om tot de prijs te komen heb je echt niet alle uitgesplitste verkoopinformatie nodig. En dus zal het techbedrijf voortaan niet meer uitsplitsen hoeveel iPhones, iPads en Macbooks het verkoopt.

Beleggers zullen het moeten doen met het cumulatieve, totale verkoopcijfer. Hun reactie was voorspelbaar: zij zetten het aandeel Apple AAPL$206,51-7,07% vrijdag ruim 6% lager.

De supermarktvergelijking van Cook is vreemd en verwarrend, maar zijn zet is nogal doorzichtig. Het is hartstikke leuk om te melden dat je meer en meer iPhones en iPads verkoopt. Het is minder leuk om zwart-op-wit op te schrijven dat er geen schot meer in de zaak zit.

Want dat is wat er aan de hand is: de smartphonemarkt is volwassen geworden, en dat betekent dat de groei eruit is. Het is een van de redenen dat de chipindustrie het deze zomer zo ontzettend zwaar heeft gehad op de beurs. Logisch dat Apple liever heeft dat aandeelhouders lezen over groeiende omzet- en winstcijfers dan over afgevlakte iPhone-verkopen.

Toch begeeft het bedrijf zich op glad ijs. De laatste tijd is er juist sprake van grote druk op bedrijven als Google, Microsoft en Amazon om beter uit te splitsen hoe de verschillende bedrijfsonderdelen presteren. Dit voorjaar kreeg dat trio er zelfs een brief over van de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Overigens zonder resultaat.

Apple beweegt nu dus juist de andere kant op. Dat wordt even wennen voor beleggers en analisten, voor wie het verkoopcijfer van de iPhone het afgelopen decennium een vast beginpunt is geworden in hun spreadsheets. De iPhone is immers de belangrijkste winstmotor van Apple, en daarmee ook een belangrijke input voor de resultaten van toeleveranciers zoals AMS uit Oostenrijk en Dialog Semiconductor uit Duitsland.

Het iPhone-cijfer is zelfs een proxy voor de wereldwijde smartphonemarkt geworden, omdat belangrijke concurrenten hun omzet ook niet uitsplitsen. Advies voor Cook: vergeet de supermarkt en wijs de volgende keer gewoon lekker naar de concurrentie.

fd.nl/beurs/1276581/apple-wringt-zich...
Belegde boterham
0
De journalist van de FD heeft het niet begrepen :-)

De Iphone sales worden niet meer gepresenteerd.

"De laatste tijd is er juist sprake van grote druk op bedrijven als Google, Microsoft en Amazon om beter uit te splitsen hoe de verschillende bedrijfsonderdelen presteren. "

De sales van Iphone zijn onderdeel van een bedrijfsonderdeel ;) en boekhoudkundig (volgens mij zit jij daar in Voda) gaat het om $ of EU, niet om aantallen!

FD minor report bij deze :-)
hirshi
1
De strekking van het betreffende artikel is wat mij betreft een andere.

De journalist doelt op het verschijnsel dat de smartphonemarkt niet langer een groeisector is door verzadiging en dat die ontwikkeling ten grondslag ligt aan het niet meer apart openbaar maken van de iPhone-verkopen in de toekomst.

Dat zou de reden zijn dat beleggers het aandeel afgewaardeerd hebben.
Belegde boterham
0
Tsja, in de onze (1e) wereld idd, maar 50% van de wereld is nog niet eens online Hirshi.

Expansiekansen genoeg. Zie de activiteit in India van oa een apple.

CFO Apple Luca Maestri verwoordde het zo:

"As demonstrated by our financial performance in recent years, the number of units sold in any 90-day period is not necessarily representative of the underlying strength of our business.

Furthermore, a unit of sale is less relevant for us today than it was in the past, given the breadth of our portfolio and the wider sales price dispersion within any given product line."
-----

Maar er wordt veel over geschreven en gezegd (geklaagd) wellicht draaien ze het nog terug.

Met name analisten zullen dan aan het werk moeten als ze geen verkoopcijfers meer krijgen van de units sold :-)
voda
0
Zwitserse banken hielden Apple buiten de deur

Gepubliceerd op 15 nov 2018 om 08:57 | Views: 2.142

ADYEN NV 16:22
515,20 -21,10 (-3,93%)

Apple 14 nov
186,80 0,00 (0,00%)

BERN (AFN) - De mededingingswaakhond in Zwitserland onderzoekt of financiële instellingen in het land op ongeoorloofde wijze betalingsverwerkers buiten de deur hebben gehouden. Het gaat om Credit Suisse, UBS Switzerland, PostFinance, Swisscard en Aduno Holding.

De banken zouden onderling hebben afgesproken om het Zwitserse bedrijf voor mobiele betalingen Twint voorrang te geven. Diensten als Apple Pay en Samsung Pay konden niet worden gekoppeld aan de creditcards die door de banken zijn uitgegeven.

Bij de instellingen hebben doorzoekingen plaatsgevonden.
voda
0
Apple brengt orders bij toeleveranciers terug

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft in de afgelopen weken zijn orders bij toeleveranciers teruggebracht. Dit meldde The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen.

Een tegenvallende vraag in combinatie met een breder aanbod van toestellen, maakt het volgens de zakenkrant lastiger voor Apple om goed in te schatten hoeveel componenten het nodig heeft.

Vooral de productie van de iPhone XR zou op een lager pitje zijn gezet. Ook omdat Chinese concurrenten het Apple lastig maken.

Apple weigerde commentaar tegenover The Wall Street Journal.

Als een grote verrassing mag het nieuws overigens niet komen. Bijvoorbeeld toeleverancier Lumentum verlaagde eerder deze maand de winstverwachtingen.

Lumentum zei dat één van haar grootste klanten heeft verzocht om de toelevering van laserdiodes voor 3D sensing voor dit kwartaal flink terug te brengen.

Hoewel Apple niet bij naam werd genoemd, ging de markt er wel van uit dat het de maker van onder meer de iPhone betrof.

Apple is met 30 procent van de omzet de grootste klant van Lumentum.

Naast Lumentum temperden toeleveranciers Qorvo en Japan Display de verwachtingen ook al.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2018 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved
voda
0
'Apple geeft bonus op iPhone-verkoop Japan'

Gepubliceerd op 22 nov 2018 om 11:14 | Views: 2.093

NEW YORK (AFN) - Japanse telecombedrijven krijgen van Apple een bonus voor elke smartphone die ze aan de man weten te brengen. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Apple is er alles aan gelegen om de tegenvallende vraag naar zijn nieuwste iPhones aan te jagen.

Volgens de krant zullen telecomreuzen vanaf volgende week gaan stunten met de prijzen voor de nieuwste iPhones. Details over de subsidie die telecombedrijven in het vooruitzicht zijn gesteld, werden niet gemeld. Ook is niet bekend of Apple dergelijke constructies met telecombedrijven in andere landen gaat optuigen.

Apple, dat onlangs zijn productiedoelen voor de nieuwste iPhones naar beneden bijstelde, weigerde commentaar te geven tegen The Wall Street Journal.
voda
0
Video: Mooi instapmoment Apple

(ABM FN-Dow Jones) Volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker Lynx is het staakt-het-vuren in het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China zeer positief voor bedrijven als Apple. De beleggingsspecialist neemt de Amerikaanse techreus onder de loep.

www.youtube.com/watch?v=yWV3wAzuHDo

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
Een leverancier van lenzen voor smartphones voor Apple zag de koers van hun aandeel fors dalen nadat het bedrijf bekend maakte dat de omzet 28% lager gaat zijn.
voda
0
Opnieuw tegenvallende omzetcijfers toeleverancier Apple

(ABM FN-Dow Jones) Largan Precision, een lensproducent en belangrijke toeleverancier van Apple, heeft in november een 29 procent lagere omzet geboekt.

Largan boekte in november een omzet van 4,01 miljard Taiwanese dollar, omgerekend circa 114 miljoen euro, in vergelijking met 5,61 miljard Taiwanese dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzetdaling versterkt de zorgen bij het Japanse effectenhuis Daiwa over de vraag naar iPhones. Daarnaast zijn er ook "orderaanpassingen van Chinese klanten", voegde Daiwa toe. Volgens Daiwa zouden de iPhone-verkopen in het eerste kwartaal van 2019 verder kunnen afnemen.

Dinsdag gaf Cirrus Logic, een Amerikaanse chipproducent en toeleverancier van Apple, een omzetwaarschuwing af voor het derde kwartaal van het lopende boekjaar. Cirrus verwacht dat de omzet zal uitkomen in een bandbreedte van 300 miljoen dollar tot 340 miljoen dollar, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een omzet tussen de 360 tot 400 miljoen dollar.

The Wall Street Journal meldde halverwege november al dat Apple zijn orders bij toeleveranciers heeft teruggebracht. Een tegenvallende vraag in combinatie met een breder aanbod van toestellen, maakt het volgens de zakenkrant lastiger voor Apple om goed in te schatten hoeveel componenten het nodig heeft.

Vooral de productie van de iPhone XR zou op een lager pitje zijn gezet. Ook omdat Chinese concurrenten het Apple lastig maken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
haas
0
ik las dat Buffet en S.Van Berkel apple gekocht hadden op nivo 195
nu staat apple 172

dus ik denk dat ik wel putopties kan schrijven atm 12 mnds..........
én/of turbo :Apple Inc Binck turbo long 140.1574 4,00
voda
0
Verkoopverbod oude iPhones in China na patentbreuk

(ABM FN-Dow Jones) Een Chinese rechtbank heeft Apple gelast te stoppen met de verkoop van oudere iPhone-modellen, nadat de rechter oordeelde dat de techgigant inbreuk heeft gemaakt op twee patenten van Qualcomm. Dit meldde chipfabrikant Qualcomm maandag.

China is 's werelds grootste markt voor smartphones.

De rechtbank oordeelde dat Apple inbreuk heeft gemaakt op een patent met betrekking tot het bewerken van foto's en het 'swipen' op een apparaat met touchscreen.

Het besluit van de Chinese rechtbank dateert overigens al van 30 november. De uitspraak is de laatste wending in een langlopend juridisch geschil tussen Qualcomm en Apple.

Het import- en verkoopverbod lijkt overigens niet te gelden voor de nieuwste apparaten van Apple, omdat deze producten nog niet op de markt waren toen de octrooiklacht werd ingediend.

Ook is niet helemaal duidelijk wanneer het verbod ingaat.

Qualcomm heeft meer dan twaalf patentzaken tegen Apple lopen in China.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Apple bouwt voor $1 mrd een nieuwe campus in Texas

Het Amerikaanse techbedrijf Apple gaat in de Texaanse stad Austin een tweede campus bouwen. De bouw van de nieuwe faciliteiten moet $1 mrd gaan kosten en uiteindelijk werk bieden aan maximaal 15.000 medewerkers.

In eerste instantie begint de maker van de iPhone met 5000 nieuwe medewerkers. Het gaat dan om onderzoekers, maar bijvoorbeeld ook om designers en medewerkers van de klantenservice, maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het bedrijf achter de iPhone wil de komende jaren fors meer medewerkers in de VS.Foto: Stephen Lam/Reuters

De nieuwe campus in Austin komt op een steenworp afstand van een bestaande Apple-campus in Austin te liggen. Op dit moment werken daar zo'n 6000 mensen. Naast Apple huisvest de snelgroeiende stad ook techbedrijven als Apple en Dell.

Meerdere steden
Apple is daarnaast van plan om de komende drie jaar nieuwe faciliteiten te starten in Seattle, San Diego en Culver City (Californië). Ook wil het bedrijf een deel van zijn bestaande vestigingen in de Verenigde Staten verder uitbreiden.

Bedrijven in de VS staan in het 'America first'-beleid van president Donald Trump onder druk om nieuwe banen vooral in de VS te creëren, schrijft Bloomberg. Zo waarschuwde Trump importtarieven te gaan heffen op iPhones vanuit China.

20.000 medewerkers
Begin dit jaar beloofde Apple om $30 mrd in Verenigde Staten te investeren. Tegen 2023 moet het aantal medewerkers met 20.000 medewerkers gegroeid zijn. Het bedrijf heeft in de VS nu zo'n 90.000 mensen in dienst.

Ook andere techbedrijven breiden in de VS snel uit. Zo liet Amazon in november weten 50.000 banen te creëren door verschillende nieuwe kantoren te openen.

fd.nl/ondernemen/1282073/apple-bouwt-...
voda
0
Apple schond patent Qualcomm volgens Duitse rechtbank

(ABM FN-Dow Jones) Een Duitse rechtbank heeft donderdag geoordeeld dat Apple inbreuk heeft gemaakt op een patent van Qualcomm, wat kan leiden tot een verkoopverbod voor sommige iPhone-modellen in Duitsland.
Dat meldde The Wall Street Journal donderdag.

Een rechtbank in München oordeelde ten gunste van Qualcomm in een procedure tegen Apple. Dit kan leiden tot een verkoopverbod voor verschillende iPhone-modellen, waaronder de 7 Plus, 8, 8 Plus en iPhone X. De zaak raakt niet aan de nieuwste modellen die Apple dit jaar op de markt heeft gebracht.

Duitsland is op één na de grootste markt voor Apple in Europa.

Qualcomm moet als zekerheid eerst een bedrag van 668 miljoen euro per procedure storten voordat het verkoopverbod kan ingaan. Apple kan namelijk nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Volgens Counterpoint Research verscheepte Apple dit jaar zo'n 6 tot 8 miljoen iPhones naar Duitsland.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: omzetwaarschuwing Apple geen verrassing

(ABM FN-Dow Jones) De omzetwaarschuwing die Apple woensdag nabeurs afgaf, komt niet als een donderslag bij heldere hemel, aangezien beleggers hun verwachtingen al neerwaarts hadden bijgesteld. Dat zei analist Tom Forte van D.A. Davidson in een reactie.

Het aandeel Apple was de afgelopen maanden al ruim 30 procent gedaald, nog voordat de omzetwaarschuwing werd afgegeven die woensdag in de elektronische handel nabeurs nog eens 7,5 procent van de koers af haalde.

De iPhone-verkopen vertragen of stagneren al twee jaar, en Apple kon de omzet alleen verder laten groeien dankzij hogere prijzen voor zijn nieuwste modellen. Het bedrijf verhulde het probleem door het aantal verkochte telefoons niet langer te rapporteren en presenteerde zijn nieuwe modellen in september vorig jaar met verwarrend grote prijsverschillen.

Apple meldde dat met name in China de vraag fors was gedaald. Dit zou een indirect gevolg zijn van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump met China voert. Deze handelsoorlog raakt Apple niet direct, omdat de iPhones die in China worden gemaakt, vrijgesteld zijn van importheffingen. Maar indirect zorgt de handelsoorlog voor minder enthousiast bestedingsgedrag in China.

"Ik kan meegaan met het idee dat de handelsoorlog tussen de VS en China één van de factoren is die de vertraging van de Chinese economie veroorzaken", zei Forte. "De langdurige handelsoorlog leidt tot zwakte bij de Chinese fabrieksproducten en heeft een invloed op de Chinese economie. Dit leidt tot minder vraag naar iPhones."

Volgens de analist heeft Apple de lagere vraag niet kunnen compenseren met hogere prijzen.

In december verlaagden diverse analisten al hun winstramingen of koersdoelen voor Apple, door zorgen over een vertraging in de vraag naar iPhones in China en andere markten.

De grootste vraag voor beleggers is nu in hoeverre de tegenvaller het gevolg is van afnemende vraag naar iPhones en de verwarrende strategie voor prijzen en modellen, dus met Apple zelf, en hoeverre het te maken heeft met de mondiale economie, met name in China.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Apple verlaagt productiedoelstelling iPhone met 10 procent - media

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft zijn productiedoelstellingen voor nieuwe iPhone's voor de komende drie maanden met circa 10 procent verlaagd. Dit meldde de Nikkei Asian Review woensdag.

De stap wordt geïnterpreteerd als een signaal dat de resultaten van de fabrikant van onder meer de iPhone dit jaar opnieuw onder druk komen te staan. De neerwaartse productiebijstelling volgt slechts een week nadat het bedrijf met een omzetwaarschuwing kwam.

Apple vroeg zijn leveranciers aan het einde van de vorige maand al om voor het lopende kwartaal minder nieuwe iPhones te produceren dan eerder gepland, meldde Nikkei op basis van bronnen bekend met de situatie. Het is de tweede keer in twee maanden dat de techreus de geplande productie van de iPhone verlaagt.

De laatste productieverlaging geldt voor alle nieuwe iPhone-modellen, dat wil zeggen de XS Max, XS en XR, meldden de bronnen aan Nikkei.

Volgens één bron, zo meldde Nikke, zal het totale productievolume van zowel oude als nieuwe iPhones worden teruggebracht tot circa 40 miljoen tot 43 miljoen stuks voor het eerste kwartaal. Eerder werd nog uitgegaan van een productie van 47 miljoen tot 48 miljoen toestellen.

Dit zou een krimp van meer dan 20 procent op jaarbasis betekenen in vergelijking met de 52,2 miljoen stuks die Apple in het eerste kwartaal van 2018 verkocht.

Nikkei kon Apple niet bereiken voor een reactie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Slachtoffer Apple

De recente omzetwaarschuwing van Apple was achteraf gezien logisch (achteraf constateren is altijd makkelijk). Het technologiebedrijf zei op 1 november vorig jaar dat het geen verkoopcijfers van afzonderlijke producten meer publiceert, zoals het aantal verkochte iPhones. Op dat moment gaven diverse toeleveranciers van Apple al omzetwaarschuwingen. Dan kun je aan je water aanvoelen hoe laat het is.

De Apple-analisten stelden hun winstverwachtingen eind vorig jaar lichtjes bij. Van $13,40 naar $13,18 per aandeel. Maar nadat Apple deze week zelf met een omzetwaarschuwing was gekomen, waren de analisten pas echt overtuigd en gingen de winsttaxaties onderuit naar $12,00.

De verwachte omzetdaling voor de laatste drie maanden van vorig jaar houdt volgens Apple vooral verband met de Chinese markt, die goed is voor 20% van de totale verkopen. Apple waarschuwt voor een 8% lagere omzet. Dat betekent dat de Chinese verkopen 40% lager zijn. Dat is ongelofelijk veel.

Apple liet in zijn persbericht met de omzetwaarschuwing doorschemeren dat het handelsconflict met China het achterliggende probleem is. Daar zit wat in. Hierdoor zijn Chinese consumenten terughoudend geworden, wat terug te zien valt in de recentelijk gedaalde Chinese autoverkopen.

Is door het handelsconflict in China weerstand tegen iconische Amerikaanse producten ontstaan? Dat valt eigenlijk wel mee, blijkt uit een recentelijk gepubliceerd analistenonderzoek. Apple's waarschuwing kan ook een signaal zijn dat de Chinese consument niet meer bereid is 30% extra voor een nieuw model iPhone te betalen zonder dat hij er 30% meer functionaliteiten voor terug krijgt.

Het is in ieder geval een duidelijke boodschap voor de Amerikaanse president Donald Trump. Hij mag dan stellen dat handelsoorlogen eenvoudig te winnen zijn, maar ook makkelijke oorlogen zijn niet zonder oorlogsslachtoffers. Apple is daar een voorbeeld van.

Hoe nu verder? Het bedrijf wil minder afhankelijk worden van de verkoop van iPhones, nu nog goed voor twee derde van de totale omzet. Apple wil inzetten op aanvullende producten voor de iPhone, zoals streaming muziek en video en betaaldienst Apple Pay. Dan is het wel belangrijk dat er zoveel mogelijk iPhones verkocht worden. Hoe meer iPhones in omloop, hoe groter het Apple-ecosysteem. En als je daar eenmaal in zit, is het moeilijk overstappen. Dat klinkt als een goede langetermijnstrategie.

Als ik het Apple-voorbeeld zie, moet ik aan chipmachinefabrikant ASML denken. Ook daar hoor je veel waarschuwingen van bedrijven in dezelfde sector. ASML zegt dat het nog prima gaat. Op 23 januari komt het bedrijf met de kwartaalcijfers en dan zal blijken of dit achteraf ook een 'appletje-eitje' was. Ik hoop het niet.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Disclaimer en meer columns op fd.nl/vanzeijl.

Corné van Zeijl

fd.nl/beurs/1285184/slachtoffer-apple
voda
0
Chinese dealers van Apple verlagen prijs iPhone

Twee grote wederverkopers van Apple in China hebben de prijzen van sommige iPhone-modellen verlaagd, tot meer dan 20%. De prijsdalingen volgen op de verlaagde omzetverwachting waarmee Apple beleggers vorige week de stuipen op het lijf joeg. Apple-ceo Tim Cook weet de lagere omzet in het vierde kwartaal van 2018 met name aan tegenvallende verkopen in China.

De Britse zakenkrant Financial Times berichtte vrijdag dat de populaire Chinese internetwinkels JD.com en Sunning de prijzen van de iPhone 8.8 Plus en de iPhone XR die dag hadden verlaagd, in een poging om de teleurstellende verkopen op te krikken. Op de officiële website van Apple voor Chinese consumenten bleven de prijzen gelijk.

JD.com en Sunning verlaagden vrijdag de prijzen van de iPhone 8.8 Plus en de iPhone XR.Foto: Reuters

Eigen prijzen
De Chinese retailers kunnen zelf tot de prijsverlaging hebben besloten. JD.com en Sunning staan beide op Apples lijst van geautoriseerde onlinewederverkopers. Maar Apple heeft lokale wederverkopers meer ruimte gegeven hun eigen prijzen te bepalen na de introductie van de dure iPhone X in 2017, citeert de FT een analist van onderzoeksbureau Canalys. Dat bood de retailers destijds de mogelijkheid om van hun voorraden af te komen. Vóór 2017 hield Apple vrij streng de hand aan verkoopprijzen zoals die in de VS waren vastgesteld.

JD.com is een van China's grootste e-commerceplatformen. De dealer heeft de prijs van het standaard iPhone 8-model verlaagd naar 3999 yuan (€515). Dat is 22% goedkoper dan op de Chinese website van Apple. Sunning biedt de iPhone XR, die Apple vorig jaar lanceerde, aan voor 5399 yuan, terwijl die op de Apple-site 6499 yuan kost.

Chinees Nieuwjaar
Analisten in China schrijven de problemen van Apple in hun land toe aan de hoge prijzen die het vraagt voor zijn topmodellen. Vergelijkbare modellen van concurrenten als het Chinese Huawei zijn goedkoper.

Apple krijgt het steeds lastiger in China en erkent dat, zei James Yan van onderzoeksfirma Counterpoint tegen de FT. Retailers grijpen volgens hem het winkelseizoen voor het Chinees Nieuwjaar in februari aan om nog iets goed te maken van verliezen op iPhones.

Nieuwe modellen
The Wall Street Journal meldde eveneens vrijdag dat Apple in het najaar drie nieuwe modellen lanceert. Volgens de Amerikaanse zakenkrant zit daar ook een opvolger bij van de in 2018 geïntroduceerde iPhone XR, ondanks de tegenvallende verkopen van dit lager geprijsde model.

Apple heeft weinig andere mogelijkheden dan opnieuw met een lcd-toestel te komen, zeggen anonieme bronnen tegen de krant, mede omdat dit toestel al maanden in de productiepijplijn zit. Dat valt niet eenvoudig te veranderen. Vanaf 2020 zou Apple de 'liquid cristal display' willen laten vallen en volledig willen overstappen op oled (organische licht emitterende diode). Het nieuwe topmodel iPhone dat komende herfst op de markt, zou met drie camera's zijn uitgerust.

Psychologische grens
In een toelichting op de omzetwaarschuwing gaf Cook de afkoelende Chinese economie en het handelsconflict tussen de VS en China de schuld voor de tegenvallende verkopen. Maar de oplossingen die hij noemde, zoals het makkelijker maken van het kopen op afbetaling, wezen er ook op dat het bedrijf inziet dat de torenhoge prijzen van zijn producten een probleem vormen.

Lees ook
Overspeelde Apple z'n hand met peperdure telefoons?

Toen Apple in 2017 voor het eerst meer dan $1000 voor het nieuwste model iPhone rekende, kreeg het al een storm van kritiek over zich heen. Hiermee zou een psychologische grens zijn overschreden. Aanvankelijk werd de geringere groei van de verkopen nog goed gemaakt door de hogere prijzen. Maar daar lijkt nu ook een eind aan te zijn gekomen.

fd.nl/ondernemen/1285442/chinese-deal...
1.342 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 64 65 66 67 68 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.389,02 +0,41%
 EUR/USD 1,0635 -0,33%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront