BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM December 2018. Feestmaand Super Strong Buy

3.411 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
OnoMatopee
0
Stampvoetend door de huiskamer? Dat ook weer niet. “Boos worden heeft weinig zin. En gelukkig werd al snel duidelijk dat er geen persoonlijke ongevallen waren. Dat maakt natuurlijk een groot verschil.”

Rob van Wingerden: “Als mijn vrouw oliebollen bakt, ben ik haar moreel psychische steun”

Van Wingerden oogt ontspannen, ‘onthult’ dat hij gek is op oliebollen en dat “zijn vrouw ze zelf bakt”. Hij niet. Hij is haar “moreel psychische steun, haha.”
Keutenberg

Van de parkeergarage, naar oliebollen, naar zijn liefhebberij: fietsen. Hij reed de Amstel Goldrace al een paar keer uit. Inclusief die steile Keutenberg van twintig procent. “Da’s even doortrappen, maar als je bovenop bent, ben je blij.”

BAM is nog niet ‘boven’. De winstgevendheid van het beursgenoteerde bouwbedrijf moet omhoog, de risico’s beter beteugeld. Van Wingerden is ongeduldig. “Welk cijfer hij BAM geeft voor 2018? Een zeven. Wat zou het moeten zijn? Boven de acht, negen, die kant moet het echt op.”

De nieuwe zeesluis in aanbouw. Foto: Topview Luchtfotografie

Waar gaat het mis?
“Te grote risico’s bij contracten van Rijkswaterstaat, zoals de Zeesluis van IJmuiden. Ik zeg weleens: Als de Deltawerken een pps-project was, dan bestonden al die bedrijven die daarbij betrokken waren niet meer. Dat project ging ook twee of drie keer over de kop. Of we terug moeten naar de tijd dat de overheid alles voorschreef? Nee, dat ook niet, maar alles aan de markt overlaten, kan ook niet. Dat is een giftige cocktail gebleken met veel ongelukken.”
Via15

Vijf voor twaalf. Richting nieuwjaar. Nog altijd zijn er risicovolle projecten. Onlangs nog haakte BAM af bij de Via15 (verlengde A15 en tolbrug). Weer een project van bijna een miljard. Weer linke soep, beschouwt Van Wingerden, die zijn handen niet nog eens wil branden aan zeesluisslippertjes. En hij verklaart zich nader:

“De bouwtijd van twee jaar is wat ons betreft erg kort. Dat zou een jaar langer moeten zijn. En het feit dat wij rekening moeten houden met een eventuele hoogwaterstand van de IJssel en een overstroming, gaat ons ook te ver. Wij leven in een tijd dat kerst warmer is dan Pasen. Alle statistieken liggen overhoop. Hoe moeten we dan als bouwbedrijf voorspellen wanneer de uiterwaarden gaan overstromen? In combinatie met de omvang, de complexiteit en de bouwtijd zeiden wij: dit moeten we niet doen.”
De forecast

Fatsoenlijk, koninklijk en toch ook weer niet onkreukbaar. Zo stelt de man die Nico de Vries in 2014 opvolgde, zich op. Hij is een echte Bammer. Werkt er al zeker 30 jaar.

“2018 een rotjaar? Nee. Of ik overwogen heb om op te stappen bij BAM? Nee. Er waren ook ook tevreden klanten en prachtige projecten zoals de Erasmus Rotterdam. En de forecast ziet er ook best aardig uit: rond de twee procent.”

En neem nou dat stadion van Karlsruhe. Net gegund. “BAM bouwt graag voetbalstadions, dit is de zoveelste in een tijdje. Laatst dacht ik nog terug aan het stadion in Johannesburg dat wij ook bouwden, waar het Nederlands Elftal in 2010 de WK-finale speelde. Helaas verloren.”
Hoogtepunt

Het gaat over bouwen. Over fietsen. Over fietsen naar de zeesluis op een “goed fietsje.” Het kwam er nog niet van. Over hoe hij intens meeleefde toen het eerste caisson, qua grootte vergelijkbaar met een flatgebouw van 70 bij 25 meter lang, werd afgezonken. Elke ochtend kreeg hij een update van hoeveel centimeter.

“Een dieptepunt was een hoogtepunt, want als het lukt, ben je blij en trots, vooral op de mensen die het doen.”

Hij rolde toevallig in de civiele techniek en wil er maar mee aangeven: de waarheid is nooit eenzijdig. Zelden gaat het uitsluitend goed of fout. Zoals het lot bepaalde dat hij aan het roer kwam te staan bij ‘s lands grootste bouwbedrijf. “Ik lag niet in de wieg te dromen: ik ga de bouwwereld in”
De zeesluis en de 64 miljoen van de minister

De minister van Infrastructuur en Waterstaat maakte onlangs bekend dat ze 64 miljoen euro extra heeft gereserveerd voor de zeesluis van IJmuiden. Goed nieuws voor BAM? Van Wingerden is nog niet heel enthousiast. “Het is namelijk onduidelijk of daar ook iets voor ons bij zit. Maar we zijn wel in goed gesprek met Rijkswaterstaat.”

Hij benadrukt dat de sfeer op het werk goed is. Het verlies van BAM en VolkerWessels op het project bedraagt al meer dan 200 miljoen euro. Wie nou precies verantwoordelijk is voor de ontwerpfout is volgens Van Wingerden nog altijd niet duidelijk?

“Daar doe ik geen uitspraken over. Feit is dat wij, VolkerWessels, externe partijen en Rijkswaterstaat, de mogelijke breekkans door torsie over het hoofd hebben gezien. Of het BAM nu weer kan overkomen? Met de wijsheid van nu acht ik de kans dat het zo fout gaat, een stuk kleiner.”

Is dat eigenlijk moeilijk, praten over de zeesluis en de parkeergarage? “Nee, niet moeilijk. Ik praat alleen liever ergens anders over.”
Kleine bouwwerkjes

Dat gebeurt dan ook. “Mijn vader maakte kleine bouwwerkjes, hij was tandarts. Of ik daar over nagedacht heb? Ja heel kort, haha.”

Hij prijst zich een gelukkig mens. Of zijn dochter en zoon, die net als hun vader studeren aan de TU Delft, nou de bouw ingaan of niet. “Dat weet ik niet. Ik hoef ze nergens van te overtuigen. Ze gaan hun eigen weg.”

Hij ook. Overall gezien is hij tevreden, al is hij niet zo gauw tevreden. Ondanks de parkeergarage, ondanks de zeesluis.

“Omdat twintigduizend man keihard aan het werk zijn geweest. Daar word ik blij van.”

De eerste uitzending van Cobouw TV met daarin Rob van Wingerden is volgende week te zien via de website van Cobouw.


OnoMatopee
0
nog even:

Portret van een BAM’er: over giftige cocktails, oliebollen en fietsen naar de zeesluis

bouwbreed Premium 2914
Portret van een BAM’er: over giftige cocktails, oliebollen en fietsen naar de zeesluis

Als kind speelde hij altijd met lego. Had hij die al uren betaald gekregen, dan hoefde hij nooit meer te werken. Was getekend, Rob van Wingerden, ceo van ’s lands grootste bouwbedrijf. Het was een turbulent jaar voor de tandartszoon: “Giftige cocktails bederven ons feestje. We leven in een tijd dat kerst warmer is dan Pasen. Hoe moeten we dan als bouwbedrijf voorspellen wanneer de uiterwaarden gaan overstromen?”

Zonder aarzeling reist Rob van Wingerden in zijn Tesla af naar de kersverse televisiestudio in Alphen aan den Rijn. De allereerste uitzending van Cobouw TV, die vlak voor kerst te zien is, staat in het teken van het afgelopen bouwjaar en kijkt vooruit naar volgend jaar.

Wie anders dan de BAM-directeur moet je als hoofdgast vragen. Vuistdikke kranten en films kun je vullen met BAM-herinneringen uit 2018. Er was de zeesluis in IJmuiden en de afwikkeling van de instorting van de parkeergarage in Eindhoven.
Cobouw TV

Nieuws, bouwstellingen, interviews en een kijkje in de bouwput. Of te wel, Cobouw TV.

Rob van Wingerden was de eerste hoofdgast. Hij blikt uitgebreid terug op het afgelopen jaar, vertelt over zijn jeugd en hobby’s en gaat in op stellingen zoals: ik word nooit CEO van VolkerWessels, al krijg ik het dubbele betaald… Cobouw TV is vanaf volgende week te zien op de website van Cobouw.

“Impactvol”, noemt Van Wingerden dit soort projecten en aanbestedingen. Het gaat over de plassen en scheuren die er al dagen lagen, over de oorzaak die nog altijd vragen oproept.
Verstoppen

“Valt BAM iets te verwijten? Wat er in Eindhoven is gebeurd, is groter dan BAM en groter dan de parkeergarage”, reageert Van Wingerden.

“Het heeft met de techniek van de vloeren te maken, met de manier van met elkaar omgaan, en hoe partijen tot een selectie komen, met de versnippering in de sector…” “Maar laat duidelijk zijn. Wij zijn daar onderdeel van. Ik verstop me nergens achter.”

Hij belooft beterschap, BAM belooft beterschap en is daar al mee begonnen.

“Voor elke aanbesteding willen we duidelijk hebben wie verantwoordelijk is voor de constructieve veiligheid. Als wij dat zelf niet zijn, gaan we checken wie wel. En als we het niet kunnen vaststellen, gaan we niet tenderen. Was dat bij de parkeergarage voldoende duidelijk? Achteraf gezien niet.”
Geleerden

Voor de draaiende camera’s zijn er wel meer nieuwswaardige uitspraken te noteren. Haast terloops zegt Van Wingerden dat de in het verleden vaker geopperde hoofdconstructeur bij wet geregeld moet worden. “Of dat nieuws is? Ja dat is nieuw.” Ook de verschillen tussen de diverse onderzoeksrapporten (TNO, Hageman, Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV) komen voorbij.

“Opmerkelijk”, beschouwt de BAM-topman. “Ik denk dat de geleerden daar nog over doorpraten. De OVV heeft namelijk ook een partij ingehuurd. Het gaat hier dus om de interpretatie van onderzoeken. Het sleutelwoord bij TNO en Hageman is hechting tussen twee platen, het sleutelwoord bij de OVV is draaiing. Maar die twee zijn niet los van elkaar te zien.”
Op de bank

Hij stelt zich ook kwetsbaar op. Vertelt waar hij was toen de parkeergarage bij Eindhoven Airport instortte. “Thuis op de bank, het was half acht ’s avonds toen ik een berichtje kreeg. Dit is verschrikkelijk, dacht ik. Dit is in Nederland, dacht ik. Toen dacht ik; Hé, dit is BAM. Dat komt dan wel binnen.”

OnoMatopee
0
herhaling:

13 December, 2018 By David Price

Bam Construct is understood to have been chosen to deliver a new office and hotel development in Manchester.

The appointment is expected to be confirmed in mid-January.

Client Ask Real Estate has picked the firm for the 17-storey building in the south of Manchester city centre.

Office space will occupy most of the bottom 11-storeys, with some of the space being used for commercial units. A hotel with 205 bedrooms will be spread across the upper storeys.

Plans for the development have been recommended for approval ahead of a planning committee meeting due to take place today.

The hotel is part of the wider 17-acre First Street development in Greater Manchester. A 279 apartment student accommodation and office are already open and a second office, called No 8, is scheduled to be completed by the end of 2018.

Bam Construct was also picked to deliver a 6,500 capacity car park at Manchester Airport earlier this year.
[verwijderd]
0
Bam wordt besproken in programma Zakendoen van BNR.
Terug te luisteren via gemist van BNR.
Datum 13-12-2018. Tijd instellen op 12:53 / 12:54.
BAM bovenaan lijst ING van Brexitgevoelige aandelen.
Lijst zelf niet kunnen vinden.

www.bnr.nl/player/archief/20181213125...
OnoMatopee
0
quote:

gokbelegger schreef op 13 december 2018 22:45:

Bam wordt besproken in programma Zakendoen van BNR.
Terug te luisteren via gemist van BNR.
Datum 13-12-2018. Tijd instellen op 12:53 / 12:54.
BAM bovenaan lijst ING van Brexitgevoelige aandelen.
Lijst zelf niet kunnen vinden.

www.bnr.nl/player/archief/20181213125...
zie

OnoMatopee 13 dec 2018 om 14:20
bambricks
0
quote:

OnoMatopee schreef op 13 december 2018 22:27:

herhaling:

13 December, 2018 By David Price

Bam Construct is understood to have been chosen to deliver a new office and hotel development in Manchester.

The appointment is expected to be confirmed in mid-January.

Client Ask Real Estate has picked the firm for the 17-storey building in the south of Manchester city centre.

Office space will occupy most of the bottom 11-storeys, with some of the space being used for commercial units. A hotel with 205 bedrooms will be spread across the upper storeys.

Plans for the development have been recommended for approval ahead of a planning committee meeting due to take place today.

The hotel is part of the wider 17-acre First Street development in Greater Manchester. A 279 apartment student accommodation and office are already open and a second office, called No 8, is scheduled to be completed by the end of 2018.

Bam Construct was also picked to deliver a 6,500 capacity car park at Manchester Airport earlier this year.
ONOM ontzettend bedankt voor al je bijdragen en je inzet omdit allemaal te plaatseen.
Doemebest
0
Met alle respect voor Van Wingerden, maar hij moest iets van t ondernemerschap van wijlen Dik Wessels hebben, die begon in 1961 als 15 jarige timmerman in n heel klein aannemers bedrijfje. Je mag waarschijnlijk een CEO niet vergelijken met een ondernemer, maar toch, de vent maakt de tent, daar is geen academische titel voor nodig.
boldie
0
quote:

Doemebest schreef op 13 december 2018 23:09:

Met alle respect voor Van Wingerden, maar hij moest iets van t ondernemerschap van wijlen Dik Wessels hebben, die begon in 1961 als 15 jarige timmerman in n heel klein aannemers bedrijfje. Je mag waarschijnlijk een CEO niet vergelijken met een ondernemer, maar toch, de vent maakt de tent, daar is geen academische titel voor nodig.
eerst van de beurs afhalen daarna terug brengen en vervolgens koers weer gehalveerd?wie denk je dat daar zijn zakken heeft gevuld.
Doemebest
0
quote:

boldie schreef op 13 december 2018 23:13:

[...]eerst van de beurs afhalen daarna terug brengen en vervolgens koers weer gehalveerd?wie denk je dat daar zijn zakken heeft gevuld.
Snap wel wat je bedoelt, maar hij heeft de boel niet bestolen, alleen gebruik gemaakt van de mogelijkheid omdat hij de toko ondergewaardeerd vond, hij had t bij leven misschien opnieuw gedaan. Denk niet dat de man zakkenvuller was, hij leefde sober en was genereus naar mensen die loyaal zijn. Was geen heilige hoor, maar sommige mensen halen er meer uit, kijk naar Ned eftal denk dat Koeman er altijd meer uithaalt dan bv Blind. Marges BAM en VW zullen waarschijnlijk nu ook meer gelijkwaardig worden.
Grtn en succes, wij moeten t voorlopig met Van W doen en VW zonder Dik.
[verwijderd]
0
quote:

OnoMatopee schreef op 13 december 2018 23:00:

[...]zie

OnoMatopee 13 dec 2018 om 14:20

Sorry, over het hoofd gezien.
Crockett
0
quote:

Doemebest schreef op 13 december 2018 23:09:

Met alle respect voor Van Wingerden, maar hij moest iets van t ondernemerschap van wijlen Dik Wessels hebben, die begon in 1961 als 15 jarige timmerman in n heel klein aannemers bedrijfje. Je mag waarschijnlijk een CEO niet vergelijken met een ondernemer, maar toch, de vent maakt de tent, daar is geen academische titel voor nodig.
Kan je toch niet vergelijken . Je slaat ook deze plank volledig mis
JVDP
0
quote:

Crockett schreef op 14 december 2018 08:13:

[...]

Kan je toch niet vergelijken . Je slaat ook deze plank volledig mis
Toch wel, Doemebest heeft zeer zeker een punt als hij de ondernemersgeest en het zakelijk instinct van Dik Wessels erbij haalt, zijn hoogste opleiding was LTS, maar commercieel zeer sterk.
Crockett
0
quote:

HenkdeV schreef op 13 december 2018 20:45:

[...]

Waarom?
We zullen het wel zien. Het moet over 2.65 wil het dagframe draaien, anders gewoon verder omlaag.
boldie
0
quote:

Crockett schreef op 14 december 2018 09:13:

[...]

We zullen het wel zien. Het moet over 2.65 wil het dagframe draaien, anders gewoon verder omlaag.
lijkt me redelijk kansloos op dit moment dus
HenkdeV
0
quote:

Jvdpee schreef op 14 december 2018 08:54:

[...]

Toch wel, Doemebest heeft zeer zeker een punt als hij de ondernemersgeest en het zakelijk instinct van Dik Wessels erbij haalt, zijn hoogste opleiding was LTS, maar commercieel zeer sterk.
Zie ook: Hennie van der Most.
HenkdeV
0
Duitse centrale bank verlaagt groeiramingen
Gepubliceerd op 14 dec 2018 om 09:05

BERLIJN (AFN) - De Duitse centrale bank heeft de economische groeiramingen voor de grootste Europese economie verlaagd. Dat bleek vrijdag. Ook de inflatieramingen werden aangepast.

De Bundesbank rekent nu voor dit jaar op een economische groei van 1,5 procent. Dat was eerder nog 2 procent. De prognose voor 2019 ging van 1,9 procent naar 1,6 procent. De groeiverwachting voor 2020 is nog steeds 1,6 procent.

De inflatie in Duitsland zal dit jaar uitkomen op 1,9 procent, van een eerder aangegeven 1,8 procent. De centrale bank rekent voor komend jaar op een inflatiepeil van 1,4 procent, van een eerder genoemde 1,7 procent, en voor 2020 op een niveau van 1,8 procent.
[verwijderd]
0
09:26:08 / 14-12-18 *DJ BAM bouwt 101 appartementen voor woningcorporatie Mitros
3.411 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 3,778
Verschil -0,016 (-0,42%)
Hoog 3,802
Laag 3,700
Volume 918.061
Volume gemiddeld 1.415.619
Volume gisteren 1.033.526

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront