Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
voda
0
Biotechbedrijf Merus legt slepend conflict met Regeneron bij

Het Utrechtse biotechnologiebedrijf Merus MRUS$13,09+13,43% heeft een jaren oud juridisch conflict met de grotere Amerikaanse branchegenoot Regeneron Pharmaceuticals REGN$348,24-2,14% bijgelegd. De kern van het bereikte compromis is dat Regeneron voor $15 mln 600.000 aandelen koopt in Merus.

Merus doet onderzoek naar kanker.Foto: Reuters

Merus heeft dit donderdagavond bekendgemaakt na afloop van de aandelenhandel op de Amerikaanse beurzen. De aandelen in de Utrechtse onderneming zijn, net als die van Regeneron, genoteerd aan technologiebeurs Nasdaq. De prijs die de Amerikanen betalen, ligt met $25 per stuk 118% boven de slotkoers van donderdag van $11,49.

Strijd om patenten
De twee ondernemingen zijn verder overeengekomen dat ze elkaar patenten verlenen. De inzet van de juridische strijd, die was aangespannen door Regeneron, was een patent op een genetisch gemanipuleerde muis die menselijke antistoffen kan maken. Deze antistoffen spelen een grote rol bij de ontwikkeling van nieuwe, dure geneesmiddelen.

Lees ook
Strijd om patent kost biotechbedrijf Merus miljoenen

Ton Logtenberg, medeoprichter en topman van Merus, was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een nadere toelichting. In het persbericht noemt hij het compromis een 'positief resultaat'.

fd.nl/ondernemen/1283366/biotechbedri...
voda
0
Gaat Sijmen de Vries (Pharming) hier eigenlijk naar toe?

Galapagos geeft presentatie op 37ste jaarlijkse J.P. Morgan Healthcare Conference

Mechelen, Belgium; 21 December 2018, 22.01 CET - Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) neemt op 8 en 9 januari 2019 deel aan de 37ste jaarlijkse J.P. Morgan Healthcare Conference.

Onno van de Stolpe, CEO, zal een presentatie geven op woensdag 9 januari om 20u30 CET (11u30 Pacific time). De presentatie zal live worden uitgezonden en is toegankelijk via deze link:

jpmorgan.metameetings.net/events/heal... Een herhaling van de webcast blijft gedurende 90 dagen beschikbaar op de website van Galapagos (www.glpg.com).

(ingekort)
CW1884
0
quote:

voda schreef op 23 december 2018 12:11:

Gaat Sijmen de Vries (Pharming) hier eigenlijk naar toe?

Galapagos geeft presentatie op 37ste jaarlijkse J.P. Morgan Healthcare Conference ...
Ja Hans. Pharming is daar ook aanwezig. Is al op het forum voorbij gekomen.
voda
0
quote:

CW1884 schreef op 23 december 2018 13:17:

[...]
Ja Hans. Pharming is daar ook aanwezig. Is al op het forum voorbij gekomen.
Oke, bedankt, daar moet ik overheen gelezen hebben. Zag wel iets, maar dat was toch een eerdere conferentie?
voda
0
Mogelijke doorbraak: voor het eerst met hiv besmette cellen vernietigd

Wetenschappers hebben een potentiële doorbraak in de strijd tegen het hiv-virus aangekondigd. Onderzoekers aan het Institut Pasteur in Parijs beweren dat ze geïnfecteerde cellen voor het eerst met succes vernietigden. Dat meldden ze in hun studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Annick Wellens 22-12-18, 08:11
67
,,Hiv richt zich op cellen met een hoge metabolische activiteit en kaapt die energie om zo te vermenigvuldigen”, leggen de auteurs van de studie uit. ,,Door activiteitsremmers te introduceren in de cellen, worden ze vernietigd, net als het hiv-virus dat erin huist.”

De vernietiging van besmette cellen zorgt ervoor dat het virus zich niet langer kan vermenigvuldigen, waarmee aids voorkomen wordt. Voorlopig wordt hiv nog met anti-retrovirale geneesmiddelen behandeld, medicijnen die de patiënt levenslang moet innemen. Die remmen de vermenigvuldiging van het virus, maar kunnen het niet effectief uit het lichaam verwijderen. Het eindstadium van hiv is aids.

In vivo
Het onderzoek vond voorlopig plaats in een steriel laboratorium: ‘ex vivo’. Dat betekent dat wetenschappers besmette cellen manipuleerden en experimenteerden buiten het lichaam. Bij een volgende onderzoeksfase zullen de wetenschappers activiteitsremmers ‘in vivo’ proberen te introduceren. Pas dan kunnen concrete conclusies getrokken worden.

www.ad.nl/gezond/mogelijke-doorbraak-...
DeZwarteRidder
0
’Megadeal Nederlands biotechbedrijf loopt uit op flop’
1 uur geleden in FINANCIEEL

Een van de grootste deals uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechnologie dreigt te eindigen in een flop. Het Amerikaanse Amgen heeft de ontwikkeling van de cholesterolverlager van het Nederlandse Dezima gestaakt, zo meldt het FD.

Amgen nam Dezima drie jaar geleden over. De overnamesom bedroeg 300 miljoen dollar en kon oplopen tot omgerekend bijna 1,4 miljard euro als het kandidaat-medicijn van Dezima een succes werd. Maar Amgen blijkt de ontwikkeling van het Dezima-medicijn al een jaar geleden te hebben gestaakt. Amgen heeft geen toelichting gegeven op zijn besluit.

De verkoop van Dezima stond bekend als een van de grootste successen uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechnologiesector. Als de onderneming inderdaad 1,4 miljard euro had opgebracht, zou de verkoop de op twee na grootste deal zijn geweest met een Nederlands bedrijf dat medicijnen ontwikkelt.
voda
0
Miljardendeal van biotechbedrijf Dezima loopt uit op flop

Een van de grootste deals uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechnologie dreigt te eindigen in een flop. Het Amerikaanse Amgen heeft de ontwikkeling van de cholesterolverlager van het Nederlandse Dezima gestaakt.

Amgen nam Dezima drie jaar geleden over. De overnamesom bedroeg $300 mln en kon oplopen tot omgerekend bijna €1,4 mrd als het kandidaat-medicijn van Dezima een succes werd. Maar Amgen blijkt de ontwikkeling van het Dezima-medicijn al een jaar geleden te hebben gestaakt.

De kans is groot dat de cholesterolverlager nooit op de markt zal komen. De nabetalingen van ruim $1,2 mrd zijn nu ook uit het zicht voor de oud-aandeelhouders van Dezima. Amgen heeft geen toelichting gegeven op zijn besluit.

Een van de grootste successen
De verkoop van Dezima stond bekend als een van de grootste successen uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechsector. Als de onderneming inderdaad €1,4 mrd had opgebracht, zou de verkoop de op twee na grootste deal zijn geweest met een Nederlands bedrijf dat medicijnen ontwikkelt. Alleen met de verkoop van Acerta uit Oss en van Crucell uit Leiden waren grotere bedragen gemoeid.

Het besluit van Amgen is een tegenvaller voor Forbion, een grote Nederlandse investeringsmaatschappij die een meerderheidsbelang in Dezima had. Dezima had slechts een handjevol werknemers. Het bedrijf bestond vooral uit de rechten op een cholesterolverlager-in-ontwikkeling, die in Japan op de plank was beland. Het Nederlandse biotechbedrijf deed een positief verlopen onderzoek met het middel, dat in 2015 de interesse van Amgen wekte.

Dezima bestond vooral uit de rechten op een cholesterolverlager-in-ontwikkeling. Het Nederlandse biotechbedrijf deed een positief verlopen onderzoek met het middel, dat in 2015 de interesse van Amgen wekte.Foto: Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Bestrijding hart- en vaatziektes
Forbion geeft geen commentaar op het besluit van Amgen. De investeringsmaatschappij maakte maandag wel bekend dat een van haar bedrijven - Staten Biotech uit Nijmegen - in principe is verkocht aan Novo Nordisk, een Deens farmabedrijf. Met deze deal is een bedrag van maximaal €430 mln gemoeid. Ook in dit geval kunnen de aandeelhouders alleen een maximale opbrengst tegemoet zien als het belangrijkste medicijn van Staten met succes wordt geïntroduceerd.

Doorverkoop?
Amgen heeft nog wel hoop een deel van de geïnvesteerde $300 mln terug te verdienen. De Amerikanen zijn op zoek naar ander farmabedrijf dat de ontwikkeling van Dezima's cholesterolverlager weer wil oppakken. Tot nu toe is die zoektocht zonder resultaat gebleven.

Kort na de aangekondigde aankoop van Dezima ontstonden al twijfels over het toekomstperspectief voor het Nederlands-Japanse kandidaatsmedicijn. Een belangrijke aanleiding daarvoor was de beslissing van het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een vergelijkbaar middel.

Amgen stopte de ontwikkeling van het Dezima-medicijn nadat weer een ander Amerikaans farmaconcern - Merck & Co of MSD - had besloten geen geld meer te steken in zijn eigen variant van de cholesterolverlager. Door de beslissing van de concurrent verloor Amgen kennelijk ook de moed.

Weggegooid geld
De middelen van Dezima/Amgen, Eli Lilly en Merck & Co behoren tot de klasse van CETP-remmers. Deze cholesterolverlagers werd aanvankelijk een groot potentieel toegedicht, dat tot nu toe niet is waargemaakt. Al voor de deal van Amgen en Dezima hadden Pfizer en Roche grootschalige onderzoeksprogramma's met hun eigen CETP-remmers stilgelegd.

Het is niet voor het eerst dat de aankoop van een Nederlands biotechbedrijf uitloopt op een teleurstelling. In 2014 betaalde het Amerikaanse farmaconcern BioMarin $680 mln voor het Nederlandse bedrijf Prosensa. Dat bleek weggegooid geld toen toezichthouders niet overtuigd waren van de meerwaarde van Pronsesa's medicijn.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1282588/miljardendea...
voda
0
Voor Big Farma zijn zeperds als Dezima part of the deal

'Amgen is er trots op dat ze het voortouw neemt bij een opwindende nieuwe vorm van behandelingen van hart- en vaatziektes, een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen raakt.' Met die ronkende verklaring kondigde Amgen drie jaar geleden de overname aan van het kleine, onbekende Nederlandse biotechbedrijf Dezima.

$300 mln
De Amerikaanse farmaceut Amgen telde $300 mln neer voor de cholesterolverlager van het Nederlandse biotechbedrijf Dezima.

Het bedrijfje uit Naarden had positieve onderzoeksresultaten behaald met een nieuw soort cholesterolverlager. Amgen zag er wel toekomst in en telde $300 mln neer voor Dezima en zijn medicijn-in-ontwikkeling. De aandeelhouders van het biotechbedrijfje konden nog een nabetaling van $1,25 mrd tegemoet zien als de cholesterolverlager een commercieel succes zou opleveren.

Een vleugje Oranjegevoel
De totale dealwaarde van $1,55 mrd of €1,4 mrd maakte de verkoop van Dezima tot een van de grootste transacties uit de geschiedenis van de Nederlandse biotech. Het succes werd hier en daar gevierd met een vleugje Oranjegevoel. Nederland doet weer volop mee met de wereldwijde ontwikkeling van nieuwe medicijnen, concludeerde Rudy Dekeyser, de geestelijk vader van de veelgeprezen Vlaamse biotechsector.

Lees ook
Miljardendeal van biotechbedrijf Dezima loopt uit op flop

Helaas. Het succesverhaal en het bijbehorende miljardenbedrag blijken vooralsnog een illusie. Amgen heeft het vertrouwen in de nieuwe cholesterolverlager verloren en investeert niet meer in de verdere ontwikkeling van het medicijn. Het Amerikaanse farmaconcern moet de overnamesom van $300 mln als verloren beschouwen. En de voormalige aandeelhouders van Dezima kunnen vooralsnog fluiten naar de resterende $1,2 mrd.

Meer mislukkingen
De aankoop van Dezima is kortom geëindigd in een zeperd. Het is niet voor het eerst dat de overname van een Nederlands biotechbedrijf eindigt in een mislukking. Al snel na de overname van Prosensa uit Leiden kon het Amerikaanse concern Biomarin de aankoopsom van $680 mln afschrijven. Dat was onvermijdelijk, nadat Prosensa's medicijn tegen de Ziekte van Duchenne, een zeldzame spieraandoening, niet was goedgekeurd.

Ook Johnson & Johnson beleefde financieel gezien weinig plezier aan de overname eind 2010 van Crucell, op dat moment het bekendste Nederlandse biotechbedrijf. De Amerikanen betaalden omgerekend €1,75 mrd voor 82% van de aandelen. Dat was achteraf gezien veel te veel, want de vaccin-technologie van Crucell bleek nog lang niet rijp voor toepassing in de praktijk.

Grootste aankoop: Acerta voor $4 mrd
Gelukkig mislukt niet alles. De grootste aankoop dateert van eind 2015 en komt op naam van AstraZeneca, dat tot nu toe $4 mrd betaalde voor het biotechbedrijf Acerta uit Oss. Het bedrag kan nog met $3 mrd oplopen, als het belangrijkste medicijn van Acerta een commercieel succes oplevert. Een eerste stap is in ieder geval gezet: het middel tegen bloedkankers is in 2017 voor een eerste indicatie goedgekeurd, sneller dan verwacht.

Maar hebben de kopers van Dezima, Prosensa en Crucell zich dan in de luren laten leggen? Hadden Amgen, Biomarin en Johnson & Johnson deze zeperds kunnen voorzien?

Met de kennis van nu ongetwijfeld wel, maar de praktijk is anders. In de farmaceutische industrie zijn zeperds onvermijdelijk. Farmabedrijven moeten bereid zijn om grote risico's te nemen, willen ze medicijnen kunnen introduceren die echt verschil maken. De rechten op zulke geneesmiddelen zijn altijd duur als gevolg van de lange ontwikkelingstrajecten die ermee zijn gemoeid en de grote kans op mislukking.

Als Amgen kon aantonen
dat de cholesterolverlager patiënten wel degelijk kon helpen, lag een geweldige beloning in het verschiet

Amgen nam in het geval van Dezima zeker een risico. Concurrenten als Roche en Pfizer waren al eerder vastgelopen bij hun pogingen om soortgelijke nieuwe cholesterolverlagers te introduceren. Dat beloofde niet veel goeds. Anderzijds, als Amgen kon aantonen dat een nieuwe cholesterolverlager patiënten wel degelijk kon helpen, lag een geweldige beloning in het verschiet - juist omdat anderen hadden gefaald.

'Biodollars', een wat spottende term
Amgen deed ook wat veel farmabedrijven tegenwoordig doen. Het Amerikaanse concern betaalde slechts een voorschot van de 'totale dealwaarde' en beperkte daarmee het risico. Het resterende bedrag van de overnamesom - de nabetaling van $1,2 mrd - bestond uit zogenoemde 'biotechdollars', een wat spottende term waarin de illusie zit ingebakken.

Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos kan erover mee praten. Eerder dit jaar bleek dat het Amerikaanse AbbVie minder vaart wilde maken met de gezamenlijke ontwikkeling van een drievoudige combinatietherapie tegen taaislijmziekte. Beledigd staakte Galapagos de samenwerking. Het bedrijf moest vervolgens wel genoegen nemen met slechts een deel van 'totale dealwaarde' van $600 mln die AbbVie ooit in het vooruitzicht had gesteld.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1283087/voor-big-far...
voda
0
Sanofi krijgt FDA-goedkeuring voor middel tegen kinderziektes

(ABM FN) Sanofi en partner MSD hebben goedkeuring gekregen voor hun middel Vaxelis door de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA). Dit bleek uit een persbericht van de Franse farmaceut woensdagavond.

Het middel wordt gebruikt voor verschillende ziektes bij kinderen van jonger dan vijf jaar oud. Zo kan het ingezet worden tegen Difterie, Tetanus en Hepatitis B. Sanofi ontwikkelde het middel samen met partner MSD, ook gekend als Merck in Noord-Amerika.

Na 2020 zal het middel ten vroegste op de markt komen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Galapagos

Op het kooplijstje van de financieel journalist prijkt ook een oude bekende: Galapagos. Willemse heeft het aandeel zelf al sinds 2013 in portefeuille en blijft onverminderd enthousiast.

Galapagos is een groeiaandeel, wat enige risico's met zich meebrengt. Maar Willemse heeft er alle vertrouwen in dat het biotechbedrijf zijn groeiambities waar kan maken. "Het concern timmert hard aan de weg met Filgotinib, een middel tegen reuma. De testresultaten zijn goed; ook voor andere toepassingen."
De verwachtingen voor Filgotinib zijn hooggespannen: het bedrijf voorziet een piekomzet van 4 miljard dollar. Dat is geen verre toekomstmuziek, want Galapagos mikt erop het middel al in 2020 op de markt te brengen.

Maar er zitten nog meer producten in de pijplijn. Onlangs kreeg een behandeling tegen artrose van Galapagos van de Amerikaanse toezichthouder FDA de zogeheten fast track status, waardoor het versneld door het goedkeuringsproces kan.

Galapagos werkt ook aan een middel tegen taaislijmziekte, maar onlangs stootte het biotechbedrijf het onderzoek af naar AbbVie. Willemse is te spreken over die beslissing. "AbbVie neemt nu de kosten over, maar als er successen met het middel worden geboekt, ontvangt Galapagos wel royalties."

Rond het bedrijf hangt ook nog steeds een beetje overnamefantasie, gezien het belang van de Amerikaanse partner Gilead. Topman Onno van der Stolpe wil het bedrijf zelfstandig houden. "Maar er zijn nog steeds geruchten dat op een zeker moment een andere partij Galapagos wil inlijven", zegt Willemse. "Er is een kleine kans dat dit toch gebeurt."

www.belegger.nl/Column/289438/Kooplij...
voda
1
Aai, aai....

Uitgelicht: Galapagos ziet jaarwinst vervliegen

(ABM FN-Dow Jones) Voor Galapagos was 2018 een enerverend jaar en dat is terug te zien in de koersontwikkeling, die met de nodige pieken en dalen verliep.

Tot halverwege deze maand stond het Belgische-Nederlandse biotechbedrijf nog op een stijging van ruim 20 procent voor heel het jaar. In september was dat zelfs ruim 30 procent. Daar is nu, richting het eind van 2018, niets meer van over. Op jaarbasis lijkt het aandeel Galapagos inmiddels zelfs wat te gaan verliezen, met nog slechts een halve beursdag voor de boeg.

En dat terwijl 2018 zeker geen slecht jaar was voor Galapagos. Het bedrijf zette stappen met zijn ontstekingsremmer filgotinib en andere potentiële medicijnen. Bovendien werd in Amerika 300 miljoen dollar opgehaald met een aandelenuitgifte waarmee een toch al goed gevulde kas extra werd gespekt.

Maar er waren ook teleurstellingen. Zo leverde de ontwikkeling van therapieën tegen taaislijmziekte, of cystic fibrosis (CF), geen geweldige resultaten op en nam Galapagos daarom afscheid van dit CF-programma.

Taaislijmziekte programma naar AbbVie

Eind juni maakte Galapagos bekend dat de Amerikaanse farmareus AbbVie zich mogelijk terug zou trekken uit de samenwerking om potentiële behandelingen tegen taaislijmziekte te ontwikkelen.

Dat voelde als een flashback naar drie jaar eerder, toen AbbVie hetzelfde deed met filgotinib. CEO Onno van de Stolpe erkende dat de alliantie met het Amerikaanse bedrijf "niet echt lekker" verliep en dat er waarschijnlijk geen toekomst was voor de samenwerking.

In oktober kwam inderdaad een eind aan de CF-alliantie, toen Galapagos besloot het gehele programma over te dragen aan AbbVie voor 45 miljoen dollar en maximaal 200 miljoen dollar aan mijlpaalbetalingen en eventuele royalty's in de toekomst.

Een goede deal, concludeerde analist Peter Welford van Jefferies, omdat één van de onderzoeksstudies binnen het CF-programma teleurstellende resultaten had laten zien.

Op koers met filgotinib

Met ontstekingsremmer filgotinib boekte Galapagos dit jaar wel goede voortgang. Het bedrijf behaalde samen met zijn Amerikaanse partner Gilead Sciences alle belangrijke onderzoeksdoelen in een Fase 3 studie die het middel test als potentieel medicijn tegen reuma.

"Filgotinib werd over het algemeen goed verdragen in de FINCH 2 studie, zonder nieuwe veiligheidssignalen, en in lijn met eerdere onderzoeken met filgotinib. De behandelings-gerelateerde bijwerkingen en ernstige ongewenste voorvallen waren meestal mild of gematigd", zo stelde Galapagos in september. Volgens analist Welford van Jefferies, die filgotinib als een potentieel 'blockbuster' medicijn ziet, waren de onderzoeksresultaten boven verwachting en KBC Securities noemde deze "op alle fronten positief". Filgotinib kan volgens Jefferies een piekomzet van 6 miljard dollar halen.

Ondertussen zat de concurrentie ook niet stil. Zo was AbbVie de eerste die een aanvraag deed bij Amerikaanse en Europese toezichthouders voor het vermarkten van zijn eigen ontstekingsremmer upadacitinib. Verrassend is dat volgens analisten echter niet en het hoeft ook geen probleem te zijn voor Galapagos en Gilead.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is van mening dat de onderzoeksresultaten van filgotinib vooralsnog dusdanig goed zijn dat het middel vermoedelijk "best in class" wordt. In dat geval zijn artsen en patiënten vermoedelijk wel bereid om over te stappen van AbbVie's middel, dat naar verwachting dus eerder op de markt zal zijn, naar dat van Galapagos.

Andere onderzoeksstudies

Naast de ontwikkelingen rond filgotinib, zette Galapagos ook stappen met andere programma's. Het bedrijf startte een nieuwe studie met MOR106, een antilichaam tegen matige tot ernstige eczeem. Ook gaat het in de ontwikkeling van dit middel samenwerken met het Zwitserse Novartis. Dat betaalt voor alle commerciële rechten op de producten die uit de onderzoeken voortkomen 95 miljoen euro aan Galapagos en partner MorphoSys. De mijlpaalbetalingen kunnen daarbij oplopen tot maximaal 850 miljoen euro. De royalty's zouden tussen "de lage-10 en de lage-20 procent” liggen.

Verder kreeg Galapagos in de VS een zogenaamde fast track-status voor GLPG1972/S201086, een potentieel medicijn voor de behandeling van patiënten met artrose. Met deze fast track-status krijgt Galapagos mogelijk voorrang van de US Food and Drug Administration bij de beoordeling van een vergunningsaanvraag voor een New Drug Application. GLPG1972/S201086, dat Galapagos ontwikkelt in samenwerking met Servier, heeft het potentieel om als eerste medicijn het verloop van de ziekte artrose te veranderen.

Financiën prima op orde

Over de financiën hoefde Galapagos zich dit jaar zeker geen zorgen te maken. Naast de opbrengst uit de overdracht van het taaislijmziekteprogramma naar AbbVie en de aangekondigde samenwerking met Novartis, werd in september met succes 300 miljoen dollar opgehaald in de Verenigde Staten. Galapagos gaf bijna 2,6 miljoen zogenoemde American Depositary Shares, of ADS, uit tegen een prijs van 116,50 dollar per stuk.

Die opbrengst spekte een toch al goedgevulde kas van het bedrijf, wiens kaspositie eind september 2018 op ruim 1,3 miljard euro stond. Geld dat deels gebruikt kan worden om onderzoeksstudies binnen het longfibrose programma uit te voeren, volgens analisten van KBC Securities. In oktober startte Galapagos inderdaad een klinisch onderzoek met een tweede potentiële behandeling tegen deze longaandoening. Na GLPG1690, dat zich reeds in een Fase 3 onderzoek bevindt, wordt nu ook GLPG1205 getest. Het derde kandidaatmedicijn, GLPG3499 zit nog in een preklinische fase.

Wat brengt 2019?

In 2019 zal opnieuw veel worden gespeculeerd over een overname van Galapagos door een grote farmareus, zoals samenwerkingspartner Gilead, dat een belang heeft van ruim 12 procent. In 2019 krijgt Gilead een nieuwe topman die wellicht een poging gaat wagen.

Beschermd tegen een overname is Galapagos momenteel niet. Onder Belgische wetgeving kunnen aandeelhouders zich alleen verzetten tegen een overnamepoging wanneer ze een belang hebben van meer dan 10 procent. De andere grote aandeelhouder in Galapagos, Van Herk Investments, verkleinde zijn belang in november juist tot minder dan 10 procent; naar 9,91 procent.

Galapagos zelf zal ondertussen aan de weg blijven timmeren om de droom van topman Van de Stolpe waar te maken; uitgroeien tot een zelfstandig Europees farmaconcern, dat niet bezwijkt onder een overnamebod van een grote farmareus.

Het volgende richtpunt voor beleggers is een presentatie op de jaarlijkse JPMorgan Healthcare Conference, op 9 januari. Op 21 februari volgen de jaarcijfers van Galapagos.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Opvallende koerssprong Kiadis

(ABM FN-Dow Jones) De koers van Kiadis Pharma is woensdag aan een flinke klim bezig.

Rond elf uur vanochtend begon de koers te stijgen, en inmiddels noteert het aandeel 18,61 procent hoger op 9,05 euro.

Dit gebeurt bij redelijk hoge volumes in de afgelopen uren.

Beurskenners kunnen de koersstijging niet verklaren en Kiadis meldt zelf ook geen nieuws.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bristol-Myers Squibb neemt Celgene over

(ABM FN-Dow Jones) Bristol-Myers Squibb neemt biofarmaceut Celgene over voor circa 74 miljard dollar. Dit kondigden de twee bedrijven donderdag voorbeurs in een gemeenschappelijk persbericht aan.

De overnamesom wordt deels in contanten en deels in aandelen voldaan. Mits goedgekeurd, ontvangen de aandeelhouders van Celgene één aandeel Bristol-Myers Squibb en 50,00 dollar in contanten voor elk aandeel Celgene. Na de overname hebben de huidige aandeelhouders van Bristol-Myers een belang van 69 procent in de nieuwe onderneming, terwijl die van Celgene de resterende 31 procent bezitten.

De twee bedrijven menen zeer complementaire productportfolio's te hebben op het vlak van onder meer oncologie en immunologie. Lanceringen van nieuwe producten, die op de korte termijn zullen plaatsvinden, hebben een omzetpotentieel van circa 15 miljard dollar.

Bristol-Myers Squibb verwacht tegen 2022 voor circa 2,5 miljard dollar aan kostensynergieën te kunnen realiseren.

Daarbij zal de combinatie gunstig uitpakken voor de marges en de winstgevendheid.

De raden van bestuur van beide bedrijven hebben hun goedkeuring gegeven aan de nieuwe combinatie.

Het aandeel Bristol-Myers Squibb noteerde in de elektronische handel voorbeurs 15,4 procent lager, terwijl het aandeel Celgene 31,2 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Farmaconcern BMS koopt Celgene en wordt nog groter in kankerbestrijding

Het grote Amerikaanse farmaconcern Bristol-Myers Squibb (BMS) neemt zijn branchegenoot Celgene over voor een bedrag van $74 mrd, omgerekend €65 mrd. Het is een van de grootste overnames uit de geschiedenis van de farmaceutische industrie.

Een Chinese vrouw telefoneert voor het logo van Bristol-Myers Squibb in Shaoyang.Foto: Lv jianshe - Imaginechina

Door het samengaan van de twee bedrijven ontstaat een zeer sterke speler in met name geneesmiddelen tegen kanker. Het nieuwe bedrijf heeft negen zogenoemde 'kaskrakers', geneesmiddelen die goed zijn voor een jaaromzet van meer dan $1 mrd. BMS is vooral groot in immuuntherapie, een nieuwe klasse medicijnen die het natuurlijk afweermechanisme van de mens in staat stelt kankercellen op te ruimen.

Overnamepremie van ruim 50%
De aandeelhouders van Celgene ontvangen omgerekend $102,43 voor hun stukken, waarvan $50 in contanten. Dat komt neer op een overnamepremie van 53,7% bovenop de slotkoers van Celgene woensdag. De aandeelhouders hebben nog recht op een nabetaling van $9 per aandeel, als twee van de belangrijkste kandidaatsmedicijnen van Celgene de komende jaren worden goedgekeurd.

Aandeelhouders van BMS BMY$44,92-14,33% reageerden donderdag weinig enthousiast op de deal. Het aandeel verloor donderdag bij het begin van de Amerikaanse beurshandel circa 12%, kennelijk omdat aandeelhouders vrezen dat de overnameprijs voor Celgene CELG$81,63+22,49% te hoog is.

Celgene en BMS hadden lastig 2018
Zowel BMS als Celgene had afgelopen jaar een moeilijk tijd, waardoor hun aandelenkoersen onder druk stonden. Celgene verloor vorig jaar bijna 40% van zijn waarde. Beleggers waren ongerust, omdat Celgene niet beschikt over een duidelijke opvolger voor zijn best verkocht medicijn. Dit middel - Revlimid, tegen bloedkanker - krijgt de komende jaren te maken met concurrentie van goedkopere kopieën.

Om in dat hiaat te voorzien, nam Celgene nog maar een jaar geleden het biotechbedrijf Juno over voor een bedrag van $9 mrd. Juno ontwikkelt een zogenoemde CAR-T-therapie, een nieuwe baanbrekende celtherapie tegen kanker.
Vier 'Big Biotechs'

BMS stond al langer onder druk om zijn portfolio aan medicijnen uit te breiden. De onderneming heeft voor een van zijn belangrijkste medicijnen - de immuuntherapie Opdivo tegen kanker - te maken gekregen met sterke concurrentie van Merck & Co of MSD. Ook waren er tegenvallers bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Daardoor viel de naam van Bristol-Myers Squibb steeds vaker als een mogelijk overnamedoelwit.

Celgene is een relatief jong bedrijf, opgericht in 1986, dat bekend staat als een van de vier 'Big Biotechs'. Dat zijn biotechbedrijven die dankzij de succesvolle ontwikkeling van nieuwe medicijnen, veelal met biologische technieken, zelf zijn uitgegroeid tot farmabedrijven. De andere drie Big Biotechs zijn Amgen, Biogen en Gilead, alle drie ook Amerikaanse bedrijven. Eerder verloren de grote biotechbedrijven Genzyme en Genentech al hun zelfstandigheid.

Lees ook
Amerikaanse biotechbedrijven groeiden uit tot volwassen farmaconcerns

De geschiedenis van Bristol-Myers Squibb gaat meer dan 150 jaar terug. De huidige onderneming ontstond in 1989 door het samengaan van de twee bedrijven Bristol-Myers en Squibb. In de top-50 van grootste farmaceutische bedrijven staat BMS nu op de veertiende plaats. Celgene moest genoegen nemen met plaats twintig.

Overnames en fusies zijn in de farmaceutische industrie een terugkerend fenomeen, vooral doordat goed-verkochte medicijnen na verloop van tijd uit patent lopen en concurrenten goedkope kopieën mogen introduceren. Door overnames verzekeren de grote concerns zich van het eigendomsrecht op nieuwe gepatenteerde middelen, waarmee ze hun omzet en winstcijfers op peil kunnen houden.

Overnamegolf verwacht
Waarnemers hadden vorig jaar al een overnamegolf verwacht, mede doordat 'Big Farma' momenteel beschikt over grote hoeveelheden kasgeld. Het aantal mega-transacties bleef echter beperkt tot één: de overname van het Amerikaanse Shire door Takeda uit Japan ($62 mrd). Voor farmabedrijven kan het aantrekkelijk zijn om in 2019 alsnog toe te slaan, omdat de koersen van veel biotechbedrijven afgelopen maanden zijn gedaald.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1284133/bms-koopt-ce...
voda
0
Japans Itochu steekt €10 mln in Waals stamcellenbedrijf

Het Waalse biotechnologiebedrijf Promethera Biosciences, dat gespecialiseerd is in celtherapieën waarmee leverziekten kunnen worden bestreden, heeft een 'strategische investering' van €10 mln gekregen van het grote Japanse conglomeraat Itochu.

Promethera, dat het hoofdkantoor heeft in het Waalse Mont-Saint-Guibert en verder vanuit vestigingen in Tokio, Bazel en Durham in North Carolina opereert, heeft dit woensdag bekendgemaakt. De onderneming zegt bij elkaar nu €90 mln te hebben opgehaald. Tot de investeerders behoren een handvol Aziatische bedrijven en enkele Belgische biotechnologiefondsen. Het Waalse bedrijf is tien jaar geleden opgericht door de Waalse hoogleraar Étienne Sokal.

Itochu, met een jaaromzet van omgerekend zo'n €44 mrd, gaat Promethera ook helpen bij de activiteiten in Azië. Daarbij ontvangt het onder meer steun bij het onderzoek naar het zogeheten HepaStem-ontwikkelingsprogramma voor acute en chronische leverziekten van de Waalse onderneming.

Sokal, die ook chief marketing officer bij Promethera is, zegt met HepaStem en de samenwerking met Itochu een belangrijke vooruitgang te verwachten bij 'ons plan om de eerste op cellen gebaseerde behandeling voor ernstige chronische en acute leverziekten te ontwikkelen als een tastbaar alternatief voor levertransplantaties.'

fd.nl/ondernemen/1284051/japanse-itoc...
voda
0
Beursblik: Kiadis komt op stoom in VS

(ABM FN-Dow Jones) Kiadis Pharma kan de Amerikaanse voetafdruk uitbreiden na de benoemingen van twee belangrijke managementposities in Boston. Dit schreven analisten van KBC Securities vrijdag.

Amy Sullivan is benoemd tot senior vice-president corporate affairs. Sullivan is net als nieuwbakken financieel directeur Scott Holmes per 1 januari begonnen.

KBC Securities verwacht dat ATIR1010 sneller in Europa dan in Amerika op de markt zal komen, maar Amerika is wel de grootste markt voor dit product. In de VS zal de behandeling vermoedelijk in 2022 worden gelanceerd. Dit is afhankelijk van de resultaten van de lopende fase III-studie, waarvoor in de tweede helft van 2020 tussentijdse resultaten worden verwacht.

KBC Securities handhaafde het koopadvies op Kiadis met een koersdoel van 20,50 euro. Het aandeel steeg vrijdag 2,2 procent naar 9,01 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: Jefferies verlaagt koersdoel Kiadis

(ABM FN)Jefferies heeft het koersdoel voor Kiadis Pharma verlaagd van 25,00 naar 23,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. Dit bleek vrijdag uit een sectorrapport.

De koersdoelverlaging was volgens analist Philippa Gardner nodig nadat Kiadis in oktober vorig jaar 31 miljoen euro ophaalde met de uitgifte van 3,9 miljoen aandelen tegen een prijs van 8,00 euro per stuk. Hierdoor is Kiadis voorlopig voldoende gefinancierd, meent Jefferies.

Met de opbrengst wil Kiadis Fase 3 studies met ATIR101 in de VS, Canada en Europa financieren. ATIR101 is een middel om de risico's van stamceltransplantaties bij leukemiepatiënten te beperken.

Kiadis staat op de favorietenlijst van Jefferies, samen met onder meer Galapagos.

Gardner denkt dat Kiadis dit jaar positieve feedback zal krijgen van de Europese toezichthouder op de onderzoeksdata van de Fase II studie met ATIR101. Daarmee worden de risico's volgens de analist flink kleiner en kan Kiadis in de tweede helft van 2019 in Europa lanceren.

Voor een lancering in Amerika is het vermoedelijk wachten tot 2022, denkt Gardner, die op een piekomzet van 480 miljoen dollar mikt, uitgaande van een marktpenetratie in de VS en Europa van 20 procent.

Het aandeel Kiadis Pharma sloot donderdag op 8,82 euro en steeg vrijdag kort na opening 4,9 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
6.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 ... 318 319 320 321 322 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 0,881
Verschil +0,013 (+1,50%)
Hoog 0,889
Laag 0,869
Volume 8.926.686
Volume gemiddeld 6.873.112
Volume gisteren 37.599.271

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront