Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terugblik: Bitcoin, het beste jaar ooit?

Terugblik: Bitcoin, het beste jaar ooit?

Terwijl in Nederland na een prachtige zomer en herfst de nachtvorst haar intrede doet, heeft cryptoland een zware winter moeten doorstaan. 2018 gaat de boeken in als het jaar waarin de bubbel knapte. Of althans, zo leek het.

Waar de koers van bitcoin op 1 januari 2018 op $12.000 stond, staat deze in de laatste weken van het jaar rond de $4000. Begin 2018 maakte bitcoin haar laatste opwaartse stuiptrekking om daarna in een oneindig lijkende downtrend terecht te komen. Deze downtrend is nog steeds niet opwaarts doorbroken. Het was berenmarkt ten top.

2018 was ook het jaar waarin de koersen van vele altcoins hard daalden, zelfs nog harder dan de koers van bitcoin. Los van de koers, zijn er veel meer hoogte- en dieptepunten die besproken moeten worden. Daarom doe ik eens gek en bespreek ik in deze column niet de technische analyse, maar de belangrijkste cryptogebeurtenissen van 2018.

Regulering

De cowboymarkt van 2017 zorgde voor een rode vlag bij toezichthouders. Na vele waarschuwingen van het AFM en de Amerikaanse toezichthouder was men er wel klaar mee. Maar reguleren van crypto’s is makkelijker gezegd dan gedaan.

Eerst definiëren dan pas reguleren. Dat is wat er op de planning stond voor 2018. Dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Waar men eerst probeerde uit te vogelen welke coin of token in welk vakje valt (security, asset, store of value, betaalmiddel, utility etc.), wordt er nu in Amerika geopperd om een eigen regelgeving voor crypto’s toe te passen.

Inmiddels wordt er nagedacht over een wereldwijde regelgeving, onder andere voor belasting omtrent crypto’s. Ieder land doet dit nu op een andere manier.

Banken

Ook banken en centrale banken zagen tal van mogelijkheden in crypto’s. Niet alleen was 2018 het jaar waarin de banken en Centrale Banken onderzoek deden naar blockchain en onderdelen hiervan (Distributed Ledger Technology).

Ook startte de ene na de andere bank een trading desk en werden er plannen gesmeed om crypto’s aan klanten te kunnen aanbieden. Goldman Sachs, Morgan Stanley en zelfs JP Morgen – ja, u leest het goed – gingen overstag.

Van nieuw naar gewoon

De samenwerking tussen gewone financiële producten en cryptocurrencies werd in 2018 werkelijkheid. Er werden plannen gesmeed om de ongereguleerde crypto’s te koppelen aan producten die wij in ons huidige systeem reeds kennen, om zo de weg naar institutioneel geld vrij te maken.

Er werden dit jaar tientallen aanvragen ingediend omtrent ETF’s bij de SEC. In augustus werd de ETF van de Winklevoss broers, die al sinds 2013 een bitcoin-ETF proberen te lanceren, afgekeurd.

Ook verplaatste de Amerikaanse toezichthouder andere ETF-aanvragen, waaronder die van Van Eck. Tot op heden is er nog steeds geen uitspraak geweest op de aanvragen en dit zal naar verwachting begin 2019 plaatsvinden. Ook de voorlopige lancering van BAKKT, een Amerikaans platform voor bitcoin futures is uitgesteld tot volgend jaar.

Van gewoon naar nieuw

Niet alleen bestaande producten werden ingezet om crypto’s aan te kunnen bieden. Het onderliggende protocol werd ook ingezet om bestaande producten te vervangen. 2018 was daarom ook echt het jaar van de Security Token Offering (STO).

Middels een STO kunnen aandelen, opties en obligaties aangeboden worden met behulp van blockchain. Dit maakt het voor ieder bedrijf mogelijk om vanaf 200.000 euro al een digitale beursgang te doen, wat het voor kleinere bedrijven makkelijker maakt.

Het beste jaar ooit

Los van de koers was er niet veel te klagen. Volgens Armin van Bitcoin, één van de bekendste bitcoiners, was 2018 het beste jaar voor bitcoin ooit! Hij doelt hierbij op de fundamenten van bitcoin.

Een van de dingen die hij benoemt is de de komst van het lang verwachte Lightning Network. De livegang hiervan was voor veel bitcoiners een hoogtepunt. Het is qua schaal op dit moment nog niet waar men het wil hebben. De mogelijkheid om kleine transacties te doen met verwaarloosbare transactiekosten bestaat al wel.

Waarde en prijs

Los van de prijs is er dus in 2018 niet zo veel veranderd. Het fundament van bitcoin is alleen maar steviger geworden. Ondanks dat koppelen non believers graag hun gelijk aan de koers van bitcoin. Er valt daar wel wat voor te zeggen. Het waren overigens de believers die in 2017 hetzelfde deden, maar dan andersom.

Ik hecht hier zelf niet zo veel waarde aan. Het zit hem mijns inziens niet in de prijs, ondanks dat ik een passie heb voor grafieken. Ik poog vaak de gelijkenis te maken tussen prijs en waarde vanuit de visie van de Oostenrijkse School, maar dan net ietsje anders.

Tot op heden vond ik het vrij lastig om dit uiteen te zetten. Tot ik gisteren de Tweet van Eric Voorhees tegen kwam, waarin hij met slechts 1 zin, de spijker op zijn kop sloeg. Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven.

Bedankt!

Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor het lezen van, input geven voor, en corrigeren van mijn columns. Ik ben er dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds ontzettend dankbaar voor, dat ik mijn passie in 2018 met jullie heb mogen delen.

Op dat er nog vele lijntjes getrokken mogen worden. Tot volgend jaar!

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Rubicon 27 december 2018 14:45
    Columns over alternatieve "assets", zoals deze, zijn altijd wel aardig om te lezen. Hoewel ik naast beleggen wel eens speculeer, is Crypto voor mij geen optie. Geen idee hoe ik de waarde hiervan moet beoordelen. Ik begrijp dan ook niets van die quote van Voorhees. Hoezo increase of value steadily over time? Welke onderliggende waarde en welke factoren bepalen dan overmijdelijke groei?

    Niet meer dan een aardige sounbite zonder fundament.

  2. msg959 27 december 2018 20:34
    quote:

    Helvan'18 schreef op 27 december 2018 19:37:

    Was natuurlijk 2017, 2018 was enkel dalend, vanaf de top die in 2017 gezet was..
    Als je terugblikt doe het dan ook goed, was dus gewoon het slechtste jaar ooit!
    Zoals madelon al stelt zijn er heel wat factoren waarom dit een prima bitcoin jaar was. Heb je het artikel eigenlijk wel gelezen?

    Alleen de wisselkoers daalde dit jaar. Verder was dit een stuk rustiger jaar dan vorig jaar, waarin nog veel onzekerheden speelden.
  3. Sir Cryptalot 27 december 2018 20:48
    quote:

    Klecram schreef op 27 december 2018 14:45:

    Columns over alternatieve "assets", zoals deze, zijn altijd wel aardig om te lezen. Hoewel ik naast beleggen wel eens speculeer, is Crypto voor mij geen optie. Geen idee hoe ik de waarde hiervan moet beoordelen. Ik begrijp dan ook niets van die quote van Voorhees. Hoezo increase of value steadily over time? Welke onderliggende waarde en welke factoren bepalen dan overmijdelijke groei?

    Niet meer dan een aardige sounbite zonder fundament.

    Ik denk dat je Value moet vervangen voor Trust. De basis voor elke munt. Hoe langer btc bestaat hoe meer vertrouwen er ontstaat dat deze blijft bestaan, dus vermoedelijk ook meer waarde. Mijn ijkdatum staat nu op 01-01-2023, dan ga ik misschien wat doen met wat ik in mijn wallet heb staan (marginaal gokje).
  4. Snuggerst 27 december 2018 22:51
    quote:

    msg959 schreef op 27 december 2018 20:34:

    [...]

    Zoals madelon al stelt zijn er heel wat factoren waarom dit een prima bitcoin jaar was. Heb je het artikel eigenlijk wel gelezen?

    Alleen de wisselkoers daalde dit jaar. Verder was dit een stuk rustiger jaar dan vorig jaar, waarin nog veel onzekerheden speelden.
    Nee, lees amper de artikelen zelf, de kop moet al voldoende zijn!.. Prima betekent voor mij koersstijging, die verliep in 2017 geweldig, tot ca.$20.000. Heel 2018 is die koers er niet geweest, was enkel dalende. Dus wat is prima, 2017 of 2018?..
  5. don55555 28 december 2018 12:00
    het einde is nabij. Nog knap dat hij al bijna 10 jaar bestaat. De enige nuttige functie (nl alternatief voor geld) die het had kunnen hebben (maar nooit gehad heeft) is door de extreme koersschommelingen en de hoge transactiekosten verloren gegaan. De winkels en e.d. accepteerden al vrijwel geen bitcoins maar doen dat nu helemaal niet meer. Het is nu nog wachten tot de meeste believers begrijpen dat het nooit meer wat wordt en hun verlies nemen. Wat overigens niet uitsluit dat de onbekenden achter de schermen die dit in de markt hebben gezet de koersen nog een keer proberen te manipuleren en daarmee weer enige koersgekte bij de gokkers/believers los maken,maar dat zal moeilijk zijn want iedere significante stijging zal veel aanbod opleveren van al die mensen die aan het einde zitten van deze elektronische kettingbrief. De komende jaren zakt hij daarom naar 0. Een nuttige aanwending is er na 10 jaar nog niet voor.
  6. Twijfels 29 december 2018 15:41
    quote:

    don55555 schreef op 28 december 2018 12:00:

    het einde is nabij. Nog knap dat hij al bijna 10 jaar bestaat. De enige nuttige functie (nl alternatief voor geld) die het had kunnen hebben (maar nooit gehad heeft) is door de extreme koersschommelingen en de hoge transactiekosten verloren gegaan. De winkels en e.d. accepteerden al vrijwel geen bitcoins maar doen dat nu helemaal niet meer. Het is nu nog wachten tot de meeste believers begrijpen dat het nooit meer wat wordt en hun verlies nemen. Wat overigens niet uitsluit dat de onbekenden achter de schermen die dit in de markt hebben gezet de koersen nog een keer proberen te manipuleren en daarmee weer enige koersgekte bij de gokkers/believers los maken,maar dat zal moeilijk zijn want iedere significante stijging zal veel aanbod opleveren van al die mensen die aan het einde zitten van deze elektronische kettingbrief. De komende jaren zakt hij daarom naar 0. Een nuttige aanwending is er na 10 jaar nog niet voor.
    Denk ik ook. En het vergelijk met goud slaat nergens op. De waarde van bitcoin is per direct 0 op het moment dat het netwerk ophoud te bestaan omdat het zich niet meer loopt om te minen. Of omdat minen even niet meer kan/mag. Dus alleen zolang het netwerk draait heeft het waarde. Niet zoals bij goud, nadat er energie in gestopt is om het te minen, voor eeuwig. En goud is niet even te kopieren. Bitcoin wel. Dus per definitie geen goede opslag van waarde.
  7. [verwijderd] 29 december 2018 23:19
    Als de ETF's in 2019 goedgekeurd worden, dan kan het herstel van de cryptos beginnen en wellicht een cycli ontstaan als de beurzen. Wat de 100% "standaard" beleggers onders ons betreft, kan in 2019 een zware crash voor zn kiezen krijgen (ja, vreemd genoeg niet alleen cryptos kunnen crashen, maar ook de aandelen die u zo goed begrijpt met zijn overduidelijke onderliggende waarde). Er wordt zoveel extra geld door de ECB bij gedrukt en de markt in gepompt, rente is bijna 0 waardoor we meer dan ooit hebben geleend. Wat voor redmiddel heeft europa nog als de beurs in een neerwaartse spiraal terecht komt? Wellicht vastgoed (vliegvelden, havens, etc) en bedrijven laten opkopen door VS, China en rusland?
    Yep, vooral cryptos mijden (is och gebakken lucht) en waardevaste aandelen kopen in 2019. Wordt een top jaar!!
  8. [verwijderd] 30 december 2018 10:51
    quote:

    Twijfels schreef op 29 december 2018 15:41:

    [...]

    Denk ik ook. En het vergelijk met goud slaat nergens op. De waarde van bitcoin is per direct 0 op het moment dat het netwerk ophoud te bestaan omdat het zich niet meer loopt om te minen. Of omdat minen even niet meer kan/mag. Dus alleen zolang het netwerk draait heeft het waarde. Niet zoals bij goud, nadat er energie in gestopt is om het te minen, voor eeuwig. En goud is niet even te kopieren. Bitcoin wel. Dus per definitie geen goede opslag van waarde.
    Het netwerk kan niet ophouden.
    Bitcoin blijft bestaan zolang er ergens op de weereld een computer aandtaat met internet

  9. [verwijderd] 30 december 2018 12:19
    quote:

    Twijfels schreef op 29 december 2018 15:41:

    [...]

    Denk ik ook. En het vergelijk met goud slaat nergens op. De waarde van bitcoin is per direct 0 op het moment dat het netwerk ophoud te bestaan omdat het zich niet meer loopt om te minen. Of omdat minen even niet meer kan/mag. Dus alleen zolang het netwerk draait heeft het waarde. Niet zoals bij goud, nadat er energie in gestopt is om het te minen, voor eeuwig. En goud is niet even te kopieren. Bitcoin wel. Dus per definitie geen goede opslag van waarde.
    Minen past zich automatisch aan naar hoeveelheid miners.
    Hoe meer miners hoe moeilijker minen.
    Minder miners = goedkoper te minen.
    Op een gegeven moment kun je zelfs weer je laptop van zolder halen en laten minen.

    Punt van minen is dat er gemiddeld elke 10 minuten een nieuwe block wordt gevormd.

    Je kunt minen verder niet verbieden.
    Met een vpn weet niemand dat je aan het minen ben.
    Daarnaast kun je ook een servertje neerzetten in de kaaimaneilanden als het hier niet meer mag.

    Als ik een ijzerblok met goudverf bedek, is het dan ook goud?
    Het ziet er hetzelfde uit toch?
    Alebei een gouden kleurtje?
    Waarom heeft de ene waarde en de ander niet?
    En waarom is Bitcoin veel meer waard dan de kopiecoins zoals bitcoin cash?
  10. Snuggerst 30 december 2018 17:43
    Je kunt minen tot je een ons weegt maar de prijs van Bitcoin zal er niet van omhoog gaan, sterker nog die is dalende…
    Het enige wat overblijft hieraan is een waardevolle manier van betalen, of zelfs ruilen, de blockchain techniek. Heeft het Bitcoin gebeuren toch nog iets goeds opgeleverd! Al zullen sommigen het anders zien, diegeen die zwaar verlies hebben geleden...
  11. [verwijderd] 30 december 2018 18:33
    quote:

    Helvan'18 schreef op 30 december 2018 17:43:

    Je kunt minen tot je een ons weegt maar de prijs van Bitcoin zal er niet van omhoog gaan, sterker nog die is dalende…
    Het enige wat overblijft hieraan is een waardevolle manier van betalen, of zelfs ruilen, de blockchain techniek. Heeft het Bitcoin gebeuren toch nog iets goeds opgeleverd! Al zullen sommigen het anders zien, diegeen die zwaar verlies hebben geleden...
    Ben je er nog zo een?
    Die denkt dat blockchain en bitcoin 2 andere dingen zijn..

    Zolang je niet snapt dat bitcoin de meest zuivere implementatie van een blockchain is, dan snap het nog niet.

    Overigens zijn degenen die “zwaar verlies” hebben geleden, enkel beperkt tot de mensen die vorig jaar september zijn ingestapt.
    De rest staat nog op zware winst.
  12. forum rang 6 Fred 62 31 december 2018 19:29
    quote:

    Sean Davis schreef op 30 december 2018 18:33:

    [...]

    Overigens zijn degenen die “zwaar verlies” hebben geleden, enkel beperkt tot de mensen die vorig jaar september zijn ingestapt.
    De rest staat nog op zware winst.

    Gelul,

    Iemand die een Bitcoin heeft gekocht op € 10,- en niet heeft verkocht op € 18.000,- +
    heeft dit jaar gewoon dik verlies en diegene zal zichzelf ook voor de kop slaan omdat
    hij/zij niet heeft verkocht op de top.
    Als ze die Bitcoin nog een tijdje vasthouden zijn ze ook gewoon terug bij af.

    Heb je eindelijk de mogelijkheid gehad om wat centjes te verdienen aan een piramidespel
    vergeet je de boel te cashen.

    Fijne jaarwisseling.

    Fred
58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links