TomTom « Terug naar discussie overzicht

TomTom februari 2019

3.056 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 149 150 151 152 153 » | Laatste
[verwijderd]
0
Nog twee:
Tasha Geurts | Product Manager | TomTom » speaking at MOVE
Natasha is a Product Manager on TomTom’s Navigation team, responsible for machine learning, predictions and recommendations. She joined TomTom in 2018 from Palantir, a silicon valley-based big-data company. Prior to Palantir, Natasha spent 4 years at Uber, where she was one of the company’s...

Alexander Kroller | Research Manager
TomTom
Alexander Kroller, Research Manager, TomTom
Alexander Kröller heads a research and innovation team in TomTom Navigation. He is responsible for internal bottom-up innovation initiatives, as well as joint research projects with external partners. His background is in algorithms, before joining TomTom four years ago he held a junior professorship in Algorithm Engineering.

Deze staat morgen op het Heiko Schilling om 11.45h (London)
[verwijderd]
0
quote:

VanillaSky schreef op 12 februari 2019 23:38:

Iedereen geeft hier wel regelmatig af op Taco maar zie dat ze erg over hem te spreken zijn, liefst 15,2% salarisverhoging!
Das zwijggeld!
boem!
0
[quote alias=VanillaSky id=11419235 date=201902121303]
[...]

1) Ik word er ook moe van dat jij elke tegenvaller recht praat bij TT. Je zit er al jaren falikant naast ook dit jaar weer zowel qua resultaat 2018 als jouw verwachte outlook 2019, zowel in omzet, resultaat als Opex. Geeft weinig voortschrijdend inzicht.

2) Graag zie ik van jou feiten/uitspraken dat wij het orderboek anders moeten interpreteren? Bij mijn weten geeft TT het orderboek tw de totale orderwaarde die zij binnen hebben weten te halen. Voor 2018 is dat meer dan 250mio - gezien het in stappen van 50mio gaat dus 250-300mio. Of het vervolges in 1 jaar of 10 jaar in de omzet loopt weten we niet echter als je jaarlijks omzetten van bijv 400mio wil hebben zal er ieder jaar 400mio aan geboekte orders moeten zijn anders kom je nooit op die omzet.

3) Vwb take rates zie ik ook geen harde feiten dat dit immer 'opgehoogd' moet worden. Ja TT heeft aangegeven voor de oude orderboeken te laag te hebben ingeschat maar ik neem aan dat zij ook voortschrijdend inzicht tonen. Of denk jij dat zij over bijv 10 jaar wanneer takerates 100% zijn nog immer rapporteren aan 25% takerate, dat zou héél vreemd en mogelijk zelfs strafbaar zijn.

Ben er wel klaar mee, tegen geluid word niet gewaardeerd dus het beste is gelijkgestemden opzoeken die op alles wat je voorrekent ja en amen roepen. Of je daar als belegger beter mee uit bent betwijfel ik, maar realiseer me steeds meer dat rendement voor jou niet belangrijk is.

[/quote.

Jij gaat er in de overtuiging van je eigen gelijk vanuit dat ik teleurgesteld zou moeten zijn over de cijferpresentatie 2018 met daarin de afgegeven outlook 2019.
Nou integendeel: Gegeven de underpromise en overdelivering die eigen is aan de door HG afgegeven outlooks ben ik zeer ingenomen met de bekendgemaakte cijfers.
Met name de verwijzing naar FCF was voor mij een openbaring.
Het is niet niks dat DE goeroe vwb BAH te weten Warren Buffett naar deze waardeparameter verwijst ten nadele van EBIT en EBITDA.

Om direct naar de feiten te gaan.
Outlook TT omzet 800 mio adj Eps 25 cent
Outlook VanillaSky omzet 775 mio en Ebit 26 mio
Outlook martinmartin omzet 875 mio en Ebit 78 mio
Realisatie omzet 861 mio met Ebit van 56 mio.

Gegeven de toegepaste stelselwijziging in 4q 2018 om Opex boven Capex te stellen waardoor 20 mio aan capex onder opex is verantwoord kan ik stellen dat ik reeds vorig jaar enig voortschrijdend inzicht heb getoond iets wat bij jou nog ernstig ontbrak.

Ook dit jaar vertoont de outlook weer alle eigenschapen van underpromise and overdelivering.
Ik geef hierbij mijn outlook gebaseerd op EBIT
Omzet Automotive 305 mio
Omzet Enterprise 150 mio
Omzet Consumer 270 mio

Totaal omzet 725 mio tegen marge ad 73,75 geeft brutowinst van 535 mio

Opex R&D 290 mio, Amortization 100 mio, Marketing 20 mio, General 125 mio geeft totale Opex van 535 mio.
Ebit van half jaar TTT zorgt voor EBIT in 2019 van 25 mio.

Ik hoop dat er ook bij jou enige sprake is van voortschrijdend inzicht en zie daarom met belangstelling uit naar outlook 2019 EBIT.

Vwb orderboeken en take-rates verwijs ik je graag naar datgene wat daarover door TT over bekend is gemaakt.
Orderboek zijn de voorgecalculeerde bedragen rekening houdend met take-rates van de in dat jaar afgesloten contracten gedurende de onderhavige contractsperiode.
Bij facturering van orders vanuit het orderboek wordt 75 % verantwoordt als omzet en 25% wordt als deferred geboekt.
Het is TT gebleken, dat de take-rates op een hoger nivo liggen dan waarmee gerekend is bij de bepaling van het orderboek(eerste correctie daarvan heeft plaatsgevonden in 2018.
De gemiddelde contractsduur is allesbepalend voor de te verantwoorden omzet.
Bij een gemiddelde duur van 4 jaar geeft een orderboek van 400 mio 75% van 100 mio is 75 mio aan omzet, terwijl dat bij een gemiddelde duur van 2 jaar 150 mio bedraagt.
HD-maps kennen anders dan SD-maps een contractsduur van 1 jaar.

Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar het getoonde "verlies" in de outlook hecht ik veel meer waarde aan de FCF omdat daarin het effect van uitstel omzet door gebruik te maken van Deferred en de investeringstoename in R&D door lagere Capex gedeeltelijk wordt geelimineerd.

Tot slotte de opmerking dat ik wel degelijk geinteresseerd ben in tegengeluiden maar dat ik die wel wil wegen en een plaatsje geven in mijn beeld van TT waar het te behalen rendement met TT bepalend is voor mijn acties.
Dat ik daar nog steeds alle vertrouwen in heb heeft mij doen besluiten om de huidige koersreactie aan te grijpen om mijn nominaal belang in TT veilig te stellen.

[verwijderd]
0
Feb 13 (Reuters) - Japanese map platform developer Dynamic Map Platform announced on Wednesday it plans to acquire Detroit-based map startup Ushr for up to $200 million in a bid to widen its geographical footprint in the burgeoning self driving cars market.

Dynamic Map Platform counts Japan'sToyota Motor, Nissan and Honda among its investors, while Ushr provides 3D mapping data to General Motors.

The move comes as the Japanese car makers seek to challenge Alphabet Inc'sGoogle and Chinese rivals in the mapping business.

Zit rechtop in bed. Een wake up call :)
keak
0
quote:

Kopjethee schreef op 13 februari 2019 07:40:

Feb 13 (Reuters) - Japanese map platform developer Dynamic Map Platform announced on Wednesday it plans to acquire Detroit-based map startup Ushr for up to $200 million in a bid to widen its geographical footprint in the burgeoning self driving cars market.

Dynamic Map Platform counts Japan'sToyota Motor, Nissan and Honda among its investors, while Ushr provides 3D mapping data to General Motors.

The move comes as the Japanese car makers seek to challenge Alphabet Inc'sGoogle and Chinese rivals in the mapping business.

Zit rechtop in bed. Een wake up call :)
Challenge google and chinese rivals!!! Geen Tomtom genoemd!!
keak
0
Energy
0
Je kan denken aan baidu. Bij tt is de data in relatief veilige handen en dat is bij google en Chinezen niet het geval.

quote:

keak schreef op 13 februari 2019 07:52:

[...]

Challenge google and chinese rivals!!! Geen Tomtom genoemd!!
pwijsneus
0
apollo
1
BASF en BAYER kopen
2
TomTom stuurt belegger doolhof in
============================

Jim Tehupuring - dinsdag, 12 februari 2019
Begin deze eeuw was het revolutionair: een kastje in de auto dat je precies vertelde hoe je moest rijden. Massaal plakten we navigatiekastjes op onze voorruit. TomTom ging voorop met de TomTom GO en domineerde de markt.

Dat ging zelfs zover dat de bedrijfsnaam TomTom altijd nog synoniem staat voor het apparaatje dat je een enkele keer nog wel eens aan een voorruit ziet bungelen. TomTom is beursgenoteerd en ook aandelen TomTom bungelen er maar wat bij.

Hoe anders was dat in de jaren na de beursgang. Omzetten en winsten explodeerden en groeiden tientallen procent per jaar. Op de top in 2007 koerste het aandeel ruim €60. TomTom maakte dat jaar €318 miljoen winst en had een beurswaarde van €7 miljard. Het management blaakte van het zelfvertrouwen en kocht in al haar opportunisme kaartenmaker TeleAtlas voor bijna €3 miljard na een biedingsstrijd met concurrent Garmin.

Vanaf dat moment raakte TomTom het spoor bijster. Nog geen 1,5 jaar later noteerden de aandelen €3. Er volgde een shift van kastjes naar navigatiesoftware voor de automotive-sector, probeerde iets met sporthorloges en TomTom zette (met het onderdeel Telematics) fleetmanagementsoftware in de markt. Dat bood potentie en sinds 2015 beleg ik in TomTom. De koers fluctueerde tussen €6 en €12, maar de rit bleef onstuimig.

Recent kreeg het aandeel een boost nadat het management besloot om Telematics te verkopen. Opbrengst: €910 miljoen wat neerkomt op €3,90 per aandeel. Ook met het banksaldo van TomTom gaat het goed: €252 miljoen wat neerkomt op €1,08 per aandeel. Alleen de liquide middelen vertegenwoordigen dus al €5 per aandeel. Toch zakte de koers deze week weg tot €7 wat betekent dat beleggers aan de overblijvende activiteiten van TomTom nauwelijks waarde toedichten. En daar maakt het management het zelf ook naar.

Tijdens de analistencall woensdag werd door de CFO onhandig gegoocheld met nieuwe kostenallocties, vooral geïnvesteerd in en de omzetverwachting verlaagd.

TomTom is niet alleen uitgenavigeerd, het management lijkt eveneens de weg kwijt. En dat zien beleggers helaas ook. Het aandeel verloor deze week 10%. Gelukkig is dat het meest pijnlijk voor CEO Harrold Goddijn en zijn vrouw. Als grootste aandeelhouders zagen ze in een paar dagen dik €40 miljoen in rook opgaan. Hopelijk zet dat de blik weer op scherp.
[verwijderd]
0
Goedemorgen, zullen we voor de verandering en omdat het mag, vandaag eens een keer flink gaan stijgen!
TomTom strong buy, ......?!
[verwijderd]
0
Jaar2018, Waarom dit bericht van afgelopen weekend uit de Telegraaf herhalen met daarbij de datum van gisteren?!?
[verwijderd]
0
quote:

RickBreda schreef op 13 februari 2019 08:47:

Jaar2018, Waarom dit bericht van afgelopen weekend uit de Telegraaf herhalen met daarbij de datum van gisteren?!?
Hoor ik jou nu zeggen dat je niets mag herhalen?
[verwijderd]
1
[verwijderd]
0
quote:

Sunshine Band schreef op 13 februari 2019 08:59:

[...]

Hoor ik jou nu zeggen dat je niets mag herhalen?
Klopt, heb er gelijk maar weer overheen gegooid.
3.056 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 149 150 151 152 153 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 16:30
Koers 5,630
Verschil +0,110 (+1,99%)
Hoog 5,695
Laag 5,550
Volume 340.775
Volume gemiddeld 317.474
Volume gisteren 546.527

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront