Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tegenvallende industrie VS

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 15 februari 2019 11:04
    Wat mensen ook wel eens vergeten: als de spaarrente stijgt, stijgt ook de hypotheekrente. Veruit de meeste huiseigenaren hebben belang bij een lage rente, omdat hun hypotheek veel groter is dan hun spaarrekening. Maar mensen zien dat verband niet en willen een hoge spaarrente maar ook een lage hypotheekrente. Dat bestaat dus niet.

    En wat wij beleggers niet moeten vergeten is dat veel kleintjes een grote maken. Dat het land heel veel spaargeld heeft, zegt niet alles. Er zijn 17 miljoen Nederlanders. Als die allemaal €1000 op de spaarbank hebben, dan is dat 17 miljard. Dat lijkt veel, maar per persoon is het weinig. En er zijn rijken die veel meer spaargeld hebben, maar tegelijk ook veel beleggingen.

    Eigenlijk iedereen zou wat moeten sparen, ongeacht de rente, om geld achter de hand te hebben als er een onverwachte grote rekening komt. Dat is dus niet voor vermogensopbouw, maar als noodvoorziening. Voor als je wasmachine stuk gaat, als de pannen van je dak waaien en dat soort dingen. Maar met beleggen moet je pas beginnen als je die noodvoorziening hebt gespaard en je consumptieve schulden hebt afbetaald. Een bepaalde categorie mensen zal daar nooit aan toekomen. Die hebben daar gewoon het geld niet voor. Het is dus iets te gemakkelijk om te roepen dat als dat geld allemaal was belegd, we veel rijker zouden zijn. Kan, maar dan heb je meteen ook poep aan de knikker als mensen in de problemen komen omdat ze geld nodig hebben op het moment dat hun tracker toevallig even laag staat. En er was hun beloofd dat het veilig was.

    Natuurlijk heb je gelijk en is er veel onwetendheid. Maar er zijn ook meer dan voldoende informatiebronnen. Mensen weten die ook heel goed te vinden als het om voetbal gaat, dus waarom dan ineens niet als het om hun toekomst gaat. Je kan een paard wel naar de rivier brengen, maar je kan het niet dwingen te drinken. Als mensen het gewoon niet interesseert, dan houdt het op een gegeven moment wel gewoon op. En dan is het beter dat ze sparen dan dat ze helemaal niks doen. Ook al was beleggen nog beter geweest.
  2. forum rang 5 theo1 15 februari 2019 11:10
    En geknoei met opties en andere derivaten in producten voor de gewone man, daar ben ik niet voor. Het is gewoon niet doorzichtig genoeg en daardoor enorm fraudegevoelig. De consument, en ook de politiek begrijpt die dingen gewoon niet. En ik zou ook niet te veel gaan vertrouwen op toezichthouders, al helemaal niet als het van DNB moet komen. Voor je het weet heb je weer een woekerpolisschandaal en verschuilen alle autoriteiten zich achter onwetendheid en geheimhoudingsplicht. Massaproducten moet je gewoon zo simpel mogelijk houden, anders krijg je altijd gedoe.
  3. jarijn60 15 februari 2019 11:36
    Voor die huizen zijn beleggingsvastgoedfondsen. Maar dan zonder kantoren, bedrijven en helemaal geen winkels (veel leegstand).

    Maar aandelen blijven, op lange termijn, aantrekkelijk. Met een stabiele koers, relatief hoog dividend en diverse: nooit op 1 of 2 met het risico dat die net dalen. In een veilige sector, dus geen banken of metaal, want daar is teveel onzekerheid.
  4. forum rang 7 ffff 15 februari 2019 15:13
    Mooie bijdragen, Theo. Ik ben het helemaal met je eens en daar komt dan ook nog bij dat we eigenlijk blij moeten zijn dat er dan tenminste nog genoeg mensen zijn met wat spaargeld als je de voortdurende publicaties moet lezen over schulden, schuldsanering, voedselbanken, sinterklaasbanken, dierenvoedselbanken, begeleiding door gemeentelijke instanties van mensen met uitkeringen met schulden.

    Beleggen gebeurt in een jungle. Veel mensen kunnen er absoluut niet tegen als hun zuurverdiende spaarcenten belegd in : goedehuisvaderaandelen" toch….voor 99 procent verdampt.

    Die enorme spaarpotten zowel in Nederland als in België: Ik zie dat toch positief.

    Peter
  5. forum rang 5 theo1 15 februari 2019 15:36
    Wat ik later nog bedacht: vermogens zijn extreem scheef verdeeld. Dat geldt natuurlijk ook voor spaargeld. Je hebt een hoop scharrelaars die samen best wel wat hebben, maar er zijn ook Brenninkmeijers en Fentener van Vlissingens die per persoon al snel meerder miljoenen aan spaargeld hebben. Zodra het over vermogen gaat, zijn gemiddelden nikszeggend, omdat de verdeling te scheef is. Je kan beter naar de mediaan kijken, die geeft beter weer wat de situatie van de gewone man is. De spaarpotten zijn misschien enorm, maar het overgrote deel van de inhoud is van een toch maar vrij kleine groep mensen.

    Ik heb daar trouwens zelf nog eens naar gekeken op de site van het CBS. Met wat puzzelen is daar veel uit te halen. Veruit de meeste Nederlanders hebben vooral een eigen huis in diverse stadia van afbetaling en daarnaast niet zo gek veel vermogen. Een paar duizend euro spaargeld is al best wel wat. Als je überhaupt aandelen hebt, zit je al snel dik boven de modale Nederlander. Er is zelfs een behoorlijke groep met een negatief vermogen.
  6. forum rang 6 Ronald Engels 16 februari 2019 02:32
    Theo1 en Weert=No1,

    Beleggen in Hoog Dividend Fondsen en maandelijks extra inleggen, longterm zeer winstgevend gewoon bij de bank.

    Volgens Einstein is Dividend op Dividend het "achtste" wereldwonder.

    Doe dit sinds de geboorte voor mijn kleinkind, die zo al aardig wat spaargeld begint te krijgen, doet het zelfs beter als haar ouders.

    M.v.g
  7. [verwijderd] 16 februari 2019 17:51
    Voor elke richting is een bijpassend produkt, da's eigenlijk heel simpel. Long en short zijn de hoofdzaken daarin, ook heel simpel. Andere smaken zijn er niet, en andere produkten dan dat ook niet, maar loop je toch tegen iets anders aan blijft het iets om de long kant dan wel de short kant mee te bedienen, en da's dan gewoon een kwestie van goed lezen… Maar betwijfel of de doorsnee belegger dat soort tegenkomt, ze zijn vaak gerelateerd aan US rente, niet echt het pakkie an voor de belegger!..
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links