BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM februari 2019

2.458 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 ... 119 120 121 122 123 » | Laatste
M_Kaka
0
BAM is nu opgelucht dat het aanbesteding Zuidasdok verloor

Met een goed humeur staat ceo Rob van Wingerden van BAM woensdag de pers te woord na de publicatie van de jaarcijfers over 2018. Analisten zijn positief over de 'sterke set' resultaten en over de 'solide afsluiting' van het jaar bij het grootste bouwconcern van Nederland. De koers van het aandeel staat 6% hoger. De marge is mooi op 2,1% uitgekomen en heel belangrijk: er zijn dit keer geen bleeders.

Buiten schijnt de zon over de kantoren van de Zuidas, binnen bladert Van Wingerden trots door afbeeldingen in zijn presentatie. 'Allemaal mooie projecten. Hier Antarctica, waar we bij de Britse onderzoeksbasis Rothera een nieuwe kademuur bouwen. Dat test de logistieke planning tot het uiterste. Er mag geen schroef of onderdeel worden vergeten, anders ben je weken onderweg.'
Het kan verkeren. Verderop aan de Zuidas, bij de bouw van het Zuidasdok zijn bouwers Hochtief, Fluor en Heijmans en opdrachtgever Rijkswaterstaat minder gelukkig. Zij zijn al in de ontwerpfase tegen vertraging aangelopen. Waar zij discussies voeren over wijzigingen, verantwoordelijkheden en de daarmee samenhangende kosten, lijkt BAM zijn hoofdpijndossier - de zeesluis in IJmuiden - verteerd te hebben.

'Er zit goede voortgang in. De risico's zijn verder beperkt en de onderhandelingen met de banken over de financiering zijn ver gevorderd', aldus Van Wingerden. 'Ergens deze maand hervatten zij hun betalingen.' Vorig jaar draaiden de banken de geldkraan dicht vanwege de problemen bij het project dat BAM bij elkaar al €106,7 mln kostte.

Twee jaar geleden was u wat bitter dat u de bouw van het Zuidasdok niet had gewonnen. Hoe kijkt u daar nu tegenaan? Opgelucht?

'Achteraf heb ik de neiging om ja te zeggen. Ik ben blij dat we daar niet in zitten. Het is een enorm contract met enorme risico's. Gevoelsmatig zeg ik nu prima, laat maar gaan. Het huidige beeld over het Zuidasdok past in het al langer durende proces hoe we in de bouw de verhouding tussen risico's en beloning weer goed moeten krijgen. Als die balans ontbreekt, nemen wij niet meer deel aan een project, zoals bij de verlenging van de A15 bij Nijmegen.'

Waarom verloopt het veranderingsproces zo moeilijk?

'Eerst wil ik zeggen dat we niet de schuld moeten geven aan de contractvorm. Publiek-private contracten zoals DBFM (waarbij de bouwer het ontwerp, bouw, financiering en langjarig onderhoud doet, red.) zijn heel belangrijk om de sector efficiënter te laten werken en een beter product te krijgen. Als een weg of gebouw voor de hele levenscyclus wordt ontworpen, kan een bouwer tijdens de bouw al duurdere en betere materialen gebruiken en de kosten daarvan terugverdienen in de onderhoudsfase. Deze projecten zijn belangrijk, maar de risicoverdeling moet goed zijn.'

Wat is dan de oplossing? Een gezamenlijke risicopot van opdrachtgever en opdrachtnemer?

'Dat is een optie. Een andere mogelijkheid is om een knip te zetten tussen het ontwerp en de bouw. Dan kan eerst het ontwerp nagekeken worden om uit te sluiten of er een ontwerpfout in zit. Daarna kun je de kosten berekenen. Een andere optie is om eerder in de aanbesteding een bouwer te selecteren, waarna het plan samen met de opdrachtgever verder wordt ontwikkeld. Risico's op overstromingen, zoals die bij de A15 bij de bouwers werden neergelegd, horen daarnaast bij de opdrachtgever. Ten slotte zijn de tenderkosten extreem hoog (bij de verloren aanbesteding voor het Zuidasdok bedroegen die €17 mln, red.). Als je dan een geringe vergoeding krijgt, levert dat een giftige cocktail op. Er ontstaat een mechanisme om met het minimale aan ontwerpkosten toch de opdracht te winnen. Prijs speelt nu een te grote rol in het proces.'
U en andere bouwers zeggen dit al jaren, maar wordt het het ook opgepikt?
'Mijn gevoel is nu van wel. Niemand is blij hoe het met de zeesluis in IJmuiden is gegaan. Wij, andere grote bouwbedrijven en Bouwend Nederland gaan binnenkort in gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om over de problematiek te spreken. Er is nu momentum. En als we kennis van grote civiele projecten in de Nederlandse weg en waterbouw willen behouden, zal het ook anders moeten.'

Moet dit ook bij de eerste echt grote aanbestedingen die zijn opgepakt, bijvoorbeeld bij de aanpak van de Ring Utrecht of de verbreding van de A27 van Houten naar Hooipolder?

'Ja. Ik vind dat we vanaf hier elke mogelijkheid moeten pakken om het anders te doen

dootje
0
dootje
0
Margeverbetering 42% (2,7:1,9). Koersstijging 14% t.o.v. publicatiedatum Q1-Q3. Dus er moet nog 28% bij.
Helaas is het niet zo simpel.
RIZ
0
quote:

HenkdeV schreef op 20 februari 2019 17:42:

Topdag voor BAM (en voor mezelf), op de hoogste koers van de dag gesloten.
En het zal mij worst wezen wat Heijmans en VW hebben gedaan, die aandelen heb ik namelijk niet (meer). Wel mooi trouwens voor die aandeelhouders, het is ze gegund.

Morgen wordt weer een belangrijke dag voor BAM, kunnen ze de stijging voortzetten, of moet er weer wat ingeleverd worden. En zo valt er iedere dag wel wat te beleven op de beurs.
Dit dagverloop had jij toch wel zien aankomen Henk? Ondanks dat je de cijfers weinig verrassend vond?

bartbas
0
Mvdhoorn schreef op 20 feb 2019 om 17:41:

Exacte datum is nog niet bekend.
Verwachting is Ex dividend in April en uitbetaling in Mei
dividendinfo.nl/bam

jaarvergadering is woensdag 17 april. dan moet aandeelhoudersvergadering akkoord gaan met dividendvoorstel. ex dividend is meestal volgende dag of de daaropvolgende dag van de aandeelhouders vergadering. Uitbetaling is meestal 2 tot 6weken later. Datum nu nog niet bekend.
unisex
0
www.eurobench.com/Beursnieuws/ANP-200...

Zijn er meer mensen die bij deze kop aan BAM en de adviezen en rol van ING de afgelopen tijd moesten denken, hahaha?
DeHardeWerker
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 20 februari 2019 09:29:

Die 3.50 van mij hedenochtend kon nog wel eens waarheid worden
Ooit wel ja.
HenkdeV
0
quote:

RIZ schreef op 20 februari 2019 21:22:

[...]

Dit dagverloop had jij toch wel zien aankomen Henk? Ondanks dat je de cijfers weinig verrassend vond?

Ik heb vanmorgen (al vroeg) gezegd dat de omzet en de winst mij niet tegen vielen, maar dat ik er niet van ondersteboven viel. Daar was ik trouwens niet de enige in. Ook ben ik niet onder de indruk van de margeverwachting die BAM heeft afgegeven voor 2019 (tussen de 2% en de 4%). Ook het bedrag dat er uiteindelijk helemaal onder aan de streep (28 miljoen geloof ik), na alle plussen en minnen, is overgebleven vind ik niet indrukwekkend.

Verder heb ik aangegeven dat ik hoopte dat de koers (uit opluchting) wat zou aantrekken (paar procent zeg maar). Die koers is duidelijk meer aangetrokken dan ik vanmorgen had verwacht. En daar kan ik alleen maar blij om zijn. Voor mij is trouwens cruciaal wat er morgen met de koers van BAM gaat gebeuren.

Let vooral ook nog even op wat ik vanmorgen aan mijn mening heb toegevoegd: Voor wat het waard is.

Welterusten.

[verwijderd]
0
Als je nou net als afgelopen dag niet te veel verwacht, HdV, dan volgt er wellicht nóg een mooie dag.
Laat je verraden als je na je omloop van 10 km achter de computer neerploft.
HenkdeV
0
quote:

Crusader schreef op 21 februari 2019 00:51:

Als je nou net als afgelopen dag niet te veel verwacht, HdV, dan volgt er wellicht nóg een mooie dag.
Laat je verraden als je na je omloop van 10 km achter de computer neerploft.
Laat je verraden:-). Ik laat mij liever verrassen. Er moet namelijk nog veel gebeuren bij BAM en met de koers van BAM.
Putrided
2
Jonge Jonge Jonge Jonge.
Vandaag IEX:

Geen afboekingen, maar een magere omzet verwachting......
Geen afboekingen? Helaas zeg, wat jammer nou toch......
Magere omzetverwachting? Van 6.5 naar 7.2 miljard verwacht voor 2019.....Dat is 10% hoger!!!!
Hoeveel moet het zijn om magere in zeer goed (wat het is) te veranderen.
Tijd voor een correctie moderator!
Hahaha met een 2.7% marge over het laatste kwartaal en een verdere verbetering van het rendement van laten we conservatief zeggen, 3%, dan gaat de winst over 2019 geschat rond de 230 miljoen worden.
En de heren Shorters, instituten, en klaarblijkelijk IEX columnisten maar hopen dat dit niet opgepikt wordt door de media en kleinere investeerders.....Na jah.....
Bouwer BAM (+7,1%) mogen we natuurlijk niet vergeten. Zo vaak komt het nou ook niet voor dat het bedrijf na het rapporteren van de cijfers in de plus staat. Samengevat: hogere marges, geen afboekingen, maar een magere omzetverwachting.
Collega VolkerWessels (+9,9%) spuit omhoog, omdat het aandeel door Morgan Stanley op de kooplijst is gezet. Natuurlijk helpen de goede cijfers van BAM ook mee.
Bij Heijmans (+10,6%) hebben ze er zin in zeg. Morgen publiceert de bouwer de jaarcijfers.
Putrided
0
Dit gaat zich vertalen in een winstuitkering van rond de 25ct volgend jaar.....
Lekker.....
Tartessos
0
Het roer is bij BAM volledig omgegaan.
Alles is gericht op omzet, winst (marge) en MINIMALE risico’s !!!

Dat laatste ben ik vooral blij mee. BAM geeft mij vertrouwen.

Mooie dag vandaag.
HenkdeV
0
quote:

Putrided schreef op 21 februari 2019 07:44:

Jonge Jonge Jonge Jonge.
Vandaag IEX:

Geen afboekingen, maar een magere omzet verwachting......
Geen afboekingen? Helaas zeg, wat jammer nou toch......
Magere omzetverwachting? Van 6.5 naar 7.2 miljard verwacht voor 2019.....Dat is 10% hoger!!!!
Hoeveel moet het zijn om magere in zeer goed (wat het is) te veranderen.
Tijd voor een correctie moderator!
Hahaha met een 2.7% marge over het laatste kwartaal en een verdere verbetering van het rendement van laten we conservatief zeggen, 3%, dan gaat de winst over 2019 geschat rond de 230 miljoen worden.
En de heren Shorters, instituten, en klaarblijkelijk IEX columnisten maar hopen dat dit niet opgepikt wordt door de media en kleinere investeerders.....Na jah.....
Bouwer BAM (+7,1%) mogen we natuurlijk niet vergeten. Zo vaak komt het nou ook niet voor dat het bedrijf na het rapporteren van de cijfers in de plus staat. Samengevat: hogere marges, geen afboekingen, maar een magere omzetverwachting.
Collega VolkerWessels (+9,9%) spuit omhoog, omdat het aandeel door Morgan Stanley op de kooplijst is gezet. Natuurlijk helpen de goede cijfers van BAM ook mee.
Bij Heijmans (+10,6%) hebben ze er zin in zeg. Morgen publiceert de bouwer de jaarcijfers.
Over 2017 was de omzet 6,5 miljard en over 2018 7,2 miljard.
Over 2019 streeft BAM naar een een vergelijkbare omzet als in 2018.
Dat is net even anders dan dat jij het hier weergeeft.
TanteBetsy
0
quote:

Tartessos schreef op 21 februari 2019 07:51:

Orderboek gezien?
Wordt zeker omhoog vandaag ...
Kan je een link naar het orderboek plaatsen?
Wrong Bet
0
quote:

OnoMatopee schreef op 20 februari 2019 17:48:

SFM UK Management LLP Koninklijke BAM Groep N.V. NL0000337319 1.21 19 feb 2019
verminderd van 1,51%
Deze partij is flink op zijn bek gegaan gisteren. Verkeerd gegokt jongens. Zou maar snel de rest gaan afbouwen. We gaan eerder richting de 4,- dan 3,- :)
bambricks
0
quote:

TanteBetsy schreef op 21 februari 2019 08:09:

[...]Kan je een link naar het orderboek plaatsen?
12,8 Miljard euro. Zonder de tunnel zit niet in de cijfers.Dat is dus veel meer jarige omzet. Dat de jaaromzet 7.2 Miljard blijft daar geloof ik niet in . Verwacht minimaal 7,5 Miljard omzet.
2.458 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 ... 119 120 121 122 123 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 3,788
Verschil -0,042 (-1,10%)
Hoog 3,814
Laag 3,758
Volume 577.058
Volume gemiddeld 1.424.137
Volume gisteren 705.352

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront