Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Pharming, Buffett en AF-KLM

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. Nuchtertransparant 27 februari 2019 09:37
    Die 700 miljoen investeren in een van de grotere vervuilers op CO2 gebied is wel helemaal consistent met de klimaatplannen natuurlijk. Heel begrijpelijk voor mensen die straks een warmtepomp moeten installeren op eigen kosten. Wat een stel idioten bij elkaar daar in Den Haag. Meer invloed met een kleine 13% van de aandelen. Wat blijft die overheid toch zoeken in bedrijfsbelangen ?! Helemaal een luchtvaartmaatschappij ! What is next ? Ik zou zeggen een 13% belang in BMW om zeker te stellen dat de productie van de Mini en X1 niet meer uit Born verdwijnen. Een 13% belang in Thyssen om Tata in IJmuiden veilig stellen. Die KLM toestellen vliegen er dagelijks over naar de landingsbaan en beetje CO2 extra erbij moet kunnen. Zitten we gelijk helemaal groen in drie CO2 vriendelijke bedrijven ! Groot feest. Don't get me wrong ik heb niets met dat klimaatplan maar hier raakt de burger toch helemaal op los.
  2. Bonost 27 februari 2019 09:46
    Wel een onderbouwing van AJK, maar of dat de goede is? Daar kan natuurlijk altijd over worden gepraat. Ons kabinet staat voor economische groei en zal er alles aan doen om Schiphol meer vliegbewegingen toe te staan en daarmee te waarborgen dat KLM economisch kan groeien. Dat is in het voordeel van AF-KLM. Dus wees blij met zo'n aandeelhouder.
  3. Blèèhhh 27 februari 2019 09:47
    NL overheid haalt nu gewoon 14% vd aandelen permanent uit de handel, samen met die van de Franse overheid dus 28% die inderdaad niet meer bewegen. De overgebleven aandelen liggen bij investeerders die in een bedrijf investeren waar twee overheden een dikke vinger in de pap hebben en waar dus bij elk besluit twee landen en het bestuur eerst moeten polderen voor ze iets kunnen doorvoeren. Ik denk geen commercieeldenkend bedrijf nu aandelen AF KLM wil aanhouden en dat dit de sell off van vandaag is... Daarna is het weer aanmr market en partijeen die nog op winst stan zullen wellich tverzilveren, partijeen die op verlies staan wellich twachten en hopen op beter, maar per saldo zie ik KLM terug dalen naar de gemiddeldes van afgelopen jaar
  4. forum rang 5 theo1 27 februari 2019 10:24
    AJ denkt als een belegger. Dit is voor de overheid geen investering om geld aan te verdienen, niet direct althans. Dit is een strategische investering. Het belang van de overheid is dat Schiphol goede (zakelijke) vliegverbindingen houdt en dat niet alles naar Parijs wordt gehaald. Dat is in het belang van Nederland. Dividend en koerswinst zijn in dit verband geen issue.

    Ze kopen nu 14%. Na 2 jaar krijgen ze dubbel stemrecht dus dan hebben ze zo ongeveer 28% stemrecht (iets minder omdat andere aandeelhouders, zoals de Franse staat ook dubbel stemrecht hebben). Daarmee hebben ze effectief een veto op strategische beslissingen en ik denk dat het de overheid daarom te doen is. Als de Fransen gaan proberen om vluchten naar Parijs te halen, of KLM uit te kleden, dan gaan ze het heel moeilijk krijgen om daar een meerderheid voor te vinden in de AVA.

    Voor externe aandeelhouders zonder strategische belangen is AF-KLM hoe dan ook geen serieuze belegging, hooguit een handelsobject. Daar verandert niks aan. Je hebt nu wel twee grootaandeelhouders met beiden een effectief veto die vooral een hoop niet-commerciële belangen hebben (banen, zoveel mogelijk bestemmingen open houden, vluchten naar Franse koloniën, Suriname en de Antillen behouden, ook als die verliesgevend zijn), dus dat maakt het alleen maar minder geschikt als lange termijn belegging.
  5. Miele Bauknecht 27 februari 2019 10:46
    Deze VVD en dus de regering wil koste wat het kost deze zwaar vervuilende industrie in stand houden. Niet alleen door allerlei subsidies (oa op kerosine), zodat iedereen voor een tientje een ticket kan kopen om met z'n reet op het strand van ibiza te liggen, en door het telkens toestaan van onzinnige uitbreiding van schiphol zodat Amsterdam zo langzamerhand onleefbaar is geworden door stank en lawaaioverlast, maar nu ook door directe aandelenaankopen van een een of andere verlieslatende franse vliegmaatschappij. Het argument is dan steeds de allesbepalende hubfunctie. Wat moeten we met een hubfunctie? Volkomen eens met @nuchtertransparant
  6. [verwijderd] 27 februari 2019 11:12
    Niet zo somberen, dat aandeel Air France-KLM is volgens haar grafiek nog niet uitgetaxied, staat klaar voor een beweging omhoog. Neem dat mee voordat afscheid wordt genomen, en ze werkelijk in reverse gaat.. De onzin van nieuws haalt het niet bij wat te zien is in een grafiek..
  7. forum rang 5 theo1 27 februari 2019 11:23
    bla bla VVD bla bla CO2 bla bla

    Nog even langzaam en duidelijk.

    Ze willen op Schiphol vooral zakelijke vluchten. Vandaar ook die poging om de vakantievluchten naar Lelystad te verbannen. Natuurlijk is dat verprutst, maar dat was het idee. Zal jij wel een complot in zien, maar ik zie vooral incompetentie.

    Die zakelijke vluchten zijn goed voor de Nederlandse economie. Als zakenlui naar New York moeten om een contract te sluiten, of naar China om in te kopen, willen ze ook aan deze kant een vliegveld in de buurt om daar te komen. Het is duur om mensen met een salaris in de miljoenen eerst nog een halve dag in de trein te laten zitten omdat we hier zo nodig de klimaatheiligen uit moeten hangen. Dus dan verplaatsen ze hun hoofdkantoren wel naar een plek waar wél een vliegveld is met de nodige zakelijk relevante bestemmingen.

    En dat mensen voor een redelijk bedrag op vakantie willen naar een plek met een goede kans op mooi weer, kan ik ze niet kwalijk nemen. Dat wil ik ook. En dan hebben we even schijt aan het klimaat. Net zoals we schijt hebben aan zielige dieren als we kunnen kiezen tussen een kipfilet van €3 en een zelfde kipfilet van €5. Zo werkt dat nu eenmaal.

    En dat Amsterdam onleefbaar is. Tja. Dat is maar hoe je het ziet. Vergeleken met Sao Paulo valt het best mee en daar wonen heel wat meer mensen en die houden het ook vol. En niemand is verplicht om in Amsterdam te wonen. In Winterswijk staan ook huizen en daar is het rustig.
  8. [verwijderd] 27 februari 2019 17:53
    Volgens mij kocht Oprah dat belang in 2015 rond de 7,-,-.....ging >100% omhoog toen bekend werd dat ze dat belang had genomen. Ook heeft ze boven de 60-70 een deel verkocht.....sterkte zal ze vermoedelijk niet nodig hebben. Hoewel van 100 naar 20 is voor niemand leuk. Wat een rit zeg.
  9. @iPlof 27 februari 2019 21:40
    Wanneer gaan Rutte en zijn matties Ahold Delhaize kopen van ons geld?
    Het schijnt dat de belgen wel eens andere ideeën hebben dan de Nederlanders.
    Ook Shell, Unibail en Unilever moeten nu gekocht worden natuurlijk.
    Stel je voor dat nog meer commercieel bedrijven geen Rutte aan tafel hebben gevraagd voor hun toekomstplannen, ook die kunnen binnenkort een vijandig bod met geleend geld van de NL staat verwachten.
  10. @iPlof 27 februari 2019 21:51
    AF KLM is idd dood geld. Bij de eerste beste tegenwind zal het aandeel veel sneller neerstorten dan de prijsvechters die gewoon veel flexibeler zijn.
    Maarde gemiddelde Nederlander, politicus en blijkbaar ook belegger vindt het allemaal prachtig, die denkt in Nederland vd Frankrijk alsof het een voetbalwedstrijd betreft.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links