Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Aanslag in Utrecht

50 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
[verwijderd]
0
De politie meldt dinsdag dat er geen relatie is tussen de hoofdverdachte van de aanslag en de slachtoffers.

De drie dodelijke slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 jaar en 49 jaar uit Utrecht.
Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond, een 20-jarige vrouw uit Utrecht een 74-jarige man uit de Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein.

Hij heeft dus gewoon 6 willekeurige mensen neergeschoten waarvan er 3 zijn overleden. Waarom journalisten massaal bij moskeeën voor de deur gingen staan is mij nog een raadsel.

josti5
0
DeZwarteRidder
0
Internetbankieren nekt tramschutter Utrecht

Door John van den Heuvel
Updated 3 min geleden
24 min geleden in BINNENLAND

UTRECHT - Een puik staaltje financieel rechercheren blijkt Gökmen T. gisteren fataal te zijn geworden. De aanslagpleger van Turkse afkomst maakte kort nadat hij in Utrecht drie mensen vermoordde, met een van een vriend geleende telefoon via telebankieren een geldbedrag over.

De mobiele telefoon waarmee de opmerkelijke transactie werd uitgevoerd kon worden uitgepeild en zo kwam de recherche gistermiddag achter de verblijfplaats van T.. Hier werd hij aan het begin van de avond door een arrestatieteam overmeesterd. Dit hebben bronnen dicht bij het onderzoek bevestigd.

Oud telefoonnummer

De recherche kon gisteren - nadat eerst de identiteit van de aanslagpleger werd vastgesteld – in eerste instantie alleen een oud telefoonnummer van T. achterhalen. Dat nummer leidde niet tot bruikbare gegevens over zijn verblijfplaats. Ook naspeuringen bij vrienden en familie hadden geen enkel resultaat. Intussen nam de dreiging op meer aanslagen door T. toe.

Bekijk ook:
OM gaat nog steeds uit van terroristisch motief Gökmen T.

Vanwege deze enorme risico’s besloot de politie ook live de bankgegevens van de verdachte te monitoren. Dit is een in politiekringen zeer uitzonderlijke stap, die slechts bij uitzondering wordt genomen.

Bekijk ook:
’Ineens kwam hij aanrennen met pistool omhoog’

Kort na de aanslag bleek T. via een onbekende mobiele telefoon te hebben ingelogd op zijn bankaccount en geld te hebben overgemaakt. De transactie kon direct worden gekoppeld aan het nummer van een mobiele telefoon, dat toen dankzij een spoedmachtiging van een rechter-commissaris via speciale apparatuur kon worden uitgepeild.

Bekijk ook:
Vader verdachte Utrecht: hij moet boeten

De telefoon bleek eigendom van een bekende van T. Het digitale spoor leidde naar het adres waar T. verbleef. Even na zes uur gisteravond deed een team van de Dienst Speciale Interventies een inval en arresteerde T.

Bekijk ook:
Schutter Gökmen T. kwam 1 maart vrij na belofte

Inmiddels is ook meer duidelijk waarom politie en openbaar ministerie vanaf de aanslag tot op heden ernstig rekening houden met een terroristisch motief en andere motieven minder waarschijnlijk achten. In een in de vluchtauto teruggevonden briefje beschrijft T. niet alleen in naam van Allah te hebben gehandeld maar groet hij ook zijn ‘moslimbroeders.’

Salafistisch

Dat gegeven gecombineerd met de banden die de broer en vader van T. hebben met Salafistische moslimbewegingen, doen politie en openbaar ministerie nog steeds vasthouden aan een terreuraanslag. Een conflict in de relationele sfeer, zoals eerwraak , is veel onwaarschijnlijker aangezien er geen enkele relatie is vastgesteld tussen de verdachte en de slachtoffers.
Leefloon
0
nl.wikipedia.org/wiki/Three_strikes-w... kan, iets minder agressief en met relatief zwaardere misdrijven dan in de VS ( www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/... ), waarbij de zwaardere sanctie het terugsturen naar een land van herkomst kan zijn. Omdat dat soms kan. Om het geduld van een rechtsstaat niet oneindig op de proef te stellen, maar je toch het "recht" hebt om enkele fouten te begaan.
Leefloon
0
"Wraak" op de maatschappij sluit ik nog niet uit, want voor pure terreur is het een beetje knullig. Onhandige plek (honderd meter verderop minder getuigen en hulp dan op een druk kruispunt met hoog gebouw ernaast), et cetera.

Misschien is het goede nieuws dat een slachtoffer ws. niet recent in een rechtbank tegen een van verkrachting verdachte heeft getuigd.
haas
0
Het is niet de eerste keer dat Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, met de politie in aanraking komt. Hij heeft een fors strafblad en zat kort geleden nog vast.

Het begon allemaal in 2012, toen Gökmen T. door de politie is geregistreerd voor een inbraak in een vrachtwagen in Best. In 2013 schoot hij met een vuurwapen op een flat in Kanaleneiland.

In 2014 pleegde Gökmen T. winkeldiefstal, waarna hij in datzelfde jaar heeft gespuugd en gedreigd naar een agent. Nog voordat dat jaar kon eindigen, is hij nog eens rijdend onder invloed van alcohol gepakt.

In 2015 vernielde de hoofdverdachte nog een politiecel waarna hij tot twee weken geleden terecht stond voor een verkrachtingszaak in 2017.

Steeds meer mensen vragen zich af hoe Gökmen T. ondanks zo’n strafblad snel op vrije voeten kon komen. In de Tweede Kamer ontstonden dinsdag ook hevige discussies over de handelswijze van de betreffende instanties.

Geen terreur

De oom van de tramschutter, Mahmut T., laat weten dat de kans dat er terroristische motieven zijn zeer klein is. “Gezien zijn levensstijl is de kans daarop klein”, liet hij aan een grote Turkse nieuwsdienst weten.

De ex van Gökmen T. zei in een interview dat de dader geen terrorist is, maar een psychopaat die niets te maken heeft met een geloof. “Ik waarschuwde de politie hierover.”
haas
1
quote:

henk38 schreef op 19 maart 2019 23:49:

Wat vindt de dader van onze westerse cultuur.
www.youtube.com/watch?v=oAJvvNisnjw
Er wordt m.n. door politieke en andere partijen afgegeven op afkomst evt dader
Maar imo, is dit mede ,en meer het gevolg van het feit dat de rechtbanken in NL te weinig financiele middelen hebben/ernstige tekorten aan rechters etc.
Gevangenissen worden ingekort met middelen etc.
Kortom: steeds maar bezuinigen op "nutsfuncties"in de samenleving: zgn marktwerking is "in"
Processen duren te lang, te goedgezind/teveel vertrouwen naar evt daders zoals bij gevalletje Utrecht.

PS: de veiligheidsdiensten/politie hebben bij het gevalletje Utrecht laten zien dat ze nog wel wat in hun mars hebben:)
[verwijderd]
0
quote:

haas schreef op 20 maart 2019 08:43:

[...]

Er wordt m.n. door politieke en andere partijen afgegeven op afkomst evt dader
Maar imo, is dit mede ,en meer het gevolg van het feit dat de rechtbanken in NL te weinig financiele middelen hebben/ernstige tekorten aan rechters etc.
Gevangenissen worden ingekort met middelen etc.
Kortom: steeds maar bezuinigen op "nutsfuncties"in de samenleving: zgn marktwerking is "in"
Processen duren te lang, te goedgezind/teveel vertrouwen naar evt daders zoals bij gevalletje Utrecht.

PS: de veiligheidsdiensten/politie hebben bij het gevalletje Utrecht laten zien dat ze nog wel wat in hun mars hebben:)
Het probleem is veel groter en ligt veel dieper dan het te kort aan rechters.
DeZwarteRidder
0

Gökmen Tanis bekent schietpartij in tram in Utrecht
Gökmen Tanis heeft de dodelijke schietpartij maandagochtend op het 24 Oktoberplein in Utrecht bekend. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. Hij zegt alleen gehandeld te hebben.
Roeland Franck 22-03-19, 15:10 Laatste update: 16:11

De rechter-commissaris verlengde vandaag zijn voorarrest met de maximale termijn van veertien dagen. Het OM verdenkt hem van meervoudige moord met een terroristisch oogmerk. Tot nu toe is niets gebleken van een relatie tussen de schutter en zijn slachtoffers. Hij doodde in en rond een tram drie mensen en verwondde er vijf met een pistool.

Daarnaast is vanochtend de eerder aangehouden 40-jarige man heengezonden. Deze man werd dinsdag aangehouden, omdat Tanis in zijn woning is aangehouden. De afgelopen dagen is diepgaand onderzocht of de man enige betrokkenheid heeft gehad bij het schietincident of dat hij daarbij op enige wijze behulpzaam is geweest. Daar is geen bewijs voor gevonden en de 40-jarige is dan ook geen verdachte meer.

De man zelf wil geen contact met de media en mijdt voorlopig zijn woning aan de Oudenoord, zegt zijn advocaat Dundar Gürses. ,,Mijn cliënt is erg geschrokken.”

Op de dag van de schietpartij hield de politie ook twee broers aan (van 23 en 27 jaar). Zij werden gisteren op vrije voeten gesteld. De twee bleken niets met de zaak te maken te hebben.

Misdaadverslaggever Victor Schildkamp geeft in De Ochtend Show to go uitleg over het leven van Gökmen Tanis. Bekijk de video:
50 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,67  -9,40  -1,06%  18:05
 Germany40^ 17.777,00 -1,38%
 BEL 20 3.796,92 -1,47%
 Europe50^ 4.931,62 -1,06%
 US30^ 37.832,73 +0,36%
 Nasd100^ 17.733,04 +0,22%
 US500^ 5.057,49 -0,07%
 Japan225^ 38.498,62 -0,51%
 Gold spot 2.390,73 +0,32%
 EUR/USD 1,0620 -0,05%
 WTI 84,82 -0,28%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Avantium +5,13%
FASTNED +2,27%
Air France-KLM +2,00%
DSM FIRMENICH AG +1,84%
CM.COM +1,69%

Dalers

ArcelorMittal -6,90%
Aperam -6,68%
JUST EAT TAKE... -4,85%
SBM Offshore -4,17%
RANDSTAD NV -3,69%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront