Pharming « Terug naar discussie overzicht

Pharming maart 2019

11.255 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 ... 559 560 561 562 563 » | Laatste
[verwijderd]
2
De beste biotechs uit Nederland en België

Categorie: Update, Achtergronden, Watchlist
Door Paul Weeteling op 18 mrt 2019 om 11:35
De beste biotechs uit Nederland en België
Biotechaandelen zijn bij uitstek de plek voor actie op de beurs. Wij zetten de beste Nederlandse en Belgische biotechaandelen op een rij.

Van eigen bodem selecteren we Galapagos, Pharming en Kiadis. Uit België voegen we hier Argenx en Mithra aan toe. Naast het feit dat we over bijna al deze aandelen positief zijn, is het mooie dat er bijna geen overlap is in de betreffende onderzoeksgebieden.

Natuurlijke hefboom
Voordat we in de betreffende aandelen duiken, eerst een paar algemene woorden over dit soort bedrijven. Er zijn namelijk verschillende redenen voor de bovengemiddelde volatiliteit van biotechaandelen.

Ten eerste is de transparantie van dergelijke bedrijven vaak erg laag en is de potentie tegelijkertijd erg hoog. Dit zorgt eigenlijk al voor een natuurlijke hefboom op elk relevant nieuwsfeit.

Die lage transparantie komt voort uit het feit dat het voor beleggers ontzettend moeilijk valt in te schatten of een geneesmiddel uiteindelijk op de markt zal komen of niet. De onderzoeksresultaten zelf zijn doorgaans alleen te interpreteren door mensen uit de industrie en dan zijn er nog de goedkeuringsinstanties (zoals bijvoorbeeld de EMA) die zich al helemaal niet in de kaarten laten kijken.

Onderzoeksfases
Wel goed inzichtelijk zijn de kaspositie en de marktpotentie. Met name voor die kaspositie is toegang tot kapitaal erg belangrijk en dan gaat het in de regel om eigen vermogen. Vaak is juist die toegang tot kapitaal de reden voor een beursnotering zodat er op gepaste tijden, meestal na goed nieuws, geld kan worden opgehaald voor kostbaar onderzoek en commercialisatie.

Wat betreft de marktpotentie: zonder goedgekeurd product is alles uiteindelijk een stuk minder relevant. Een kandidaatgeneesmiddel met een enorme potentiële markt, maar met een minimale kans van slagen, zal dus zeer beperkt bijdragen aan de beurswaarde van het betreffende bedrijf.

Het gaat voor langetermijnbeleggers in eerste instantie dus vooral om de kans dat het product daadwerkelijk op de markt komt en om hoeveel tijd en cash er tussentijds nog nodig is om de onderzoeken af te ronden. In de regel worden er 3 onderzoeksfases onderscheiden met een pre-klinische fase daaraan voorafgaand en voortgaand onderzoek na commercialisatie:

Fase I
In ‘Fase I klinische studies’ wordt een experimenteel geneesmiddel, ook wel een ‘Investigational New Drug’, voor het eerst onderzocht bij menselijke (gezonde) proefpersonen. Het doel is met name om de veiligheid te onderzoeken. De dosering van het nieuwe geneesmiddel wordt geleidelijk verhoogd, zodat de onderzoeker de klinische respons op het geneesmiddel kan meten.

Fase II
Hier ligt de focus met name op effectiviteit, bijwerkingen en mogelijke risico's. De bepaling meest effectieve dosering en meest geschikte manier van toedienen (subcutaan, injectie etc.) worden onderzocht.

Fase III
Hier gaat het om onderzoek in grotere populatie voor aanvullende informatie. Onderzoek vindt dus vaak plaats met grote groepen proefpersonen die het potentiële medicijn dubbelblind toegediend krijgen: (zowel onderzoeker als patiënt weten niet of ze een placebo -nepmedicijn- of het echte middel toedienen of toegediend krijgen).

Tijd is alles
Vervolgens wordt er gekeken naar de potentiële toekomstige markt voor het medicijn en naar de mogelijk cashflow die daaruit voort kan komen en dan rolt er een beurskoers uit. Nieuws over onderzoeksresultaten of een samenwerkingsverband hebben vaak het meeste invloed op de koers. De kwartaalcijfers zijn een stuk minder belangrijk en dienen vooral om de cashburn te bepalen.

Omdat het regelmatig gaat om geneesmiddelen die mensenlevens kunnen redden of flink kunnen oprekken, is de vraag haast gegarandeerd mits het iets toevoegt aan bestaande geneesmiddelen.

Verder speelt de toenemende vergrijzing de sector ook in de kaart. De biotechsector zal dus louter aan belang winnen. Voor beleggers zaak de juiste aandelen te selecteren en hiervan te profiteren. Tegelijkertijd draagt u ook bij aan de ontwikkeling van levensreddende medicijnen: een mooie bijvangst.

Galapagos: positief
Over naar de selectie aandelen, te beginnen met het kroonjuweel van de Nederlandse biotechaandelen: Galapagos. Galapagos is het grootste en wellicht meest geliefde biotechaandeel van het Damrak.

Dit aandeel kent een roerige historie waarin ceo Onno van de Stolpe een belangrijke rol heeft gespeeld. Het bedrijf heeft echter nog geen enkel product op de markt gebracht en de waarde is dus volledig gebaseerd op de productpijplijn en de kaspositie.

De productpijplijn bestaat onder andere uit het kandidaatgeneesmiddel filgotinib voor reumatoïde artritis (RA), ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa (CU) die allen zijn gepartnerd met de Amerikaanse farmaceut Gilead.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie
Afbeelding: de toekomst van Galapagos van biotech naar biopharmabedrijf.

Verder beschikt het bedrijf over een netto kaspositie van €24 per aandeel. Die is nodig om de sterk oplopende ontwikkelingskosten van kandidaatgeneemiddelen die het bedrijf zelf ontwikkelt te financieren.

Filgotinib is momenteel veruit het belangrijkste kandidaatgeneesmiddel uit de pijplijn, dankzij de gunstige kans op commercialisatie van één of meerdere indicaties in combinatie met de potentiële omzet en sterke partnering. Een groot deel van de beurswaarde is hier dus op gebaseerd.

We focussen daarom vooral op filgotinib dat de omzet op gang moet brengen vanaf medio 2020. De laatste fase III onderzoeksresultaten voor RA worden binnenkort verwacht. Een volledige analyse van Galapagos vindt u hier.

Pharming: positief
In tegenstelling tot Galapagos draait Pharming wel al harde omzet en winst (€0,04 per aandeel). Het bedrijf biedt Ruconest, een geneesmiddel voor erfelijk angio-oedeem, wereldwijd aan.

Vooralsnog mag men Ruconest alleen aanbieden voor acute aanvallen, maar het bedrijf is ook bezig goedkeuring te verkrijgen voor preventief gebruik. Die goedkeuring werd al eerder verwacht, maar de Amerikaanse toezichthouder FDA ging niet direct akkoord. Tegelijkertijd ontwikkelt het bedrijf andere gebruiksvriendelijkere toedieningsmethodes.

pharming
Afbeelding: omzet ontwikkeling Pharming viel tegen in het vierde kwartaal van vorig jaar.

De markt voor erfelijk angio-oedeem verplaatst zich richting preventief gebruik, dus het is erg belangrijk dat Pharming deze goedkeuring uiteindelijk krijgt. Desondanks wist het bedrijf vorig jaar voor het eerst zwarte cijfers te schrijven.

Het laatste kwartaal viel de omzetontwikkeling wel wat tegen, maar Pharming verwacht dit jaar de omzet op te voeren ten opzichte van boekjaar 2018. Verder zitten er nog kandidaatgeneesmiddelen voor de ziekte van Pompe en van Fabry in de pijplijn, maar deze bevinden zich nog in de vroeg klinische fase.

Voor de laatste update over Pharming klikt u hier.
Lunten
0
[verwijderd]
0
quote:

Aliassssss schreef op 19 maart 2019 12:31:

[...]

Die van mij kost over de €100,00

Wel draadloos Rapoo
O, inmiddels ook niet meer .....gehalveerd in prijs .....waar heb ik dat meer gezien ? ;)
A3aan
0
quote:

twopence schreef op 19 maart 2019 12:01:

Er zou een verbod voor vandaag moeten komen om onder de € 0,84 te verkopen.
Waarom? Dan zou ik nooit meer kunnen kopen.
mexico1990
0
quote:

jakhals schreef op 1 maart 2019 09:01:

Het wordt vandaag een 50 miljoen omzet dagje, met een mooie afsluiter van de week, om dan rustig aan naar de 1,20 door te stijgen tot 7 maart.
nou nee rustig dalen richting 0,80
Natal
0
quote:

Aliassssss schreef op 19 maart 2019 12:31:

[...]

Die van mij kost over de €100,00

Wel draadloos Rapoo
Duur! Is het een fijn toetsenbord?
[verwijderd]
0
quote:

mexico1990 schreef op 19 maart 2019 12:45:

[...]

nou nee rustig dalen richting 0,80
Wat heeft Trump nou gezegd ?
[verwijderd]
0
quote:

BioTics schreef op 19 maart 2019 12:48:

[...]

Duur! Is het een fijn toetsenbord?
Ja, alles top ....ik mis alleen af en toe de toetsenbordverlichting
A3aan
0
quote:

Aliassssss schreef op 19 maart 2019 12:16:

Het zal mij niet verbazen als Pharming ingelijfd gaat worden door Galapagos .......(voor een appel en een ei)
Die jongens daar zijn niet gek. Gaan nooit huidige koerswaarde (ca 500 miljoen) betalen voor een tent die ooit misschien netto 5 centen winst per aandeel gaat maken. 100 miljoen is dan al te veel.
alles-niks
0
four70
0
Ronald J
0
quote:

four60 schreef op 19 maart 2019 13:09:

die de vries is toch een regelrechte ramp voor dit bedrijf. hij heeft nu volop de kans gehad dit te bewijzen. helaas keert te tij niet.
de vries ik smeek u: 'rot op u kunt het gewoonweg niet'.
Dhr. de Vries is niet de beheerder van uw aandelen portefeuille. Als je er geen vertrouwen in hebt zou ik in een ander aandeel gaan zitten. Ik denk zelf dat Dhr. de Vries het wel goed doet. Een biotech bedrijf wat winst maakt zie je niet heel vaak. Dus, wat mij betreft, Dhr. de Vries, ga zo door...!!
[verwijderd]
0
quote:

four60 schreef op 19 maart 2019 13:09:

die de vries is toch een regelrechte ramp voor dit bedrijf. hij heeft nu volop de kans gehad dit te bewijzen. helaas keert te tij niet.
de vries ik smeek u: 'rot op u kunt het gewoonweg niet'.
Omdat je het zo vriendelijk vraagt, denk ik dat hij dat wel zal doen.
[verwijderd]
0
quote:

Aliassssss schreef op 19 maart 2019 12:16:

Het zal mij niet verbazen als Pharming ingelijfd gaat worden door Galapagos .......(voor een appel en een ei)
Hoe is de financiële positie van Galapagos met meerdere medicijnen in onderzoek danwel bijna goedkeuring? Waar denk jij dat Galapagos geld vandaan kan toveren om bijvoorbeeld Pharming over te nemen? Welke reden zou Galapagos kunnen hebben een bedrijf als Pharming over te willen nemen?

Niets meer dan een gooi in de ruimte zonder enige vorm van onderbouwing dus.
[verwijderd]
0
Aflossing van de wacht?
Of is er een extra versterking voor De Monitor ingezet ?

Edit: F60 wil waarschijnlijk zelf een helpend handje bieden. ;))
[verwijderd]
1
U hebt gelijk dat dhr.de Vries al lang iets van zich had moeten laten horen maar deze taal en verwijt is echt werkelijk heel erg voor woorden, daar distantieer ik me van !
[verwijderd]
0
quote:

Geen nieuws schreef op 19 maart 2019 13:19:

U hebt gelijk dat dhr.de Vries al lang iets van zich had moeten laten horen maar deze taal en verwijt is echt werkelijk heel erg voor woorden, daar distantieer ik me van !
AB
[verwijderd]
0
quote:

A3aantje schreef op 19 maart 2019 12:53:

[...]

Die jongens daar zijn niet gek. Gaan nooit huidige koerswaarde (ca 500 miljoen) betalen voor een tent die ooit misschien netto 5 centen winst per aandeel gaat maken. 100 miljoen is dan al te veel.
Ja, dat klopt voor eenieder die net zo kortzichtig is.......

Galapagos heeft veel meer voet aan de grond in de US .......dus goedkeuring voor preventief zullen zij er zo doorheen loodsen .....en dan wordt de omzet opeens heeel anders....
11.255 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 ... 559 560 561 562 563 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 0,905
Verschil -0,004 (-0,39%)
Hoog 0,917
Laag 0,893
Volume 6.519.524
Volume gemiddeld 6.865.849
Volume gisteren 4.300.077

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront