Pharming « Terug naar discussie overzicht

Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 26 27 28 29 30 » | Laatste
voda
0
Morgen, deze maar bestellen? :-)

De snelste Italiaanse sportwagen is elektrisch

De snelste sportwagen ooit in Italië gebouwd is een elektrische auto. De Pininfarina Battista werd vandaag op de autoshow in Genève gepresenteerd. Het is de eerste auto van Automobili Pininfarina en met zijn 1.900 pk vestigt de nieuwe fabriek meteen een Italiaans record.

Erik Kouwenhoven 05-03-19, 19:50

De auto trekt in twee seconden op naar 100 kilometer per uur. De sportwagen kan meer dan 400 kilometer per uur rijden, maar de afstand die het voertuig kan afleggen is door de accu beperkt tot circa 450 kilometer, meldde de BBC vanaf de Autosalon in de Zwitserse stad.

© Pininfarina
Zoals vrijwel alle moderne auto’s is de Pininfarina Battista het product van een internationale onderneming. Het beroemde Italiaanse ontwerphuis Pininfarina, gesticht door ontwerper en carrosseriebouwer Battista Farina (1893-1966), is gekocht door het Indiase conglomeraat Mahindra Group. Het worden waarschijnlijk 150 exemplaren van de rond de 2 miljoen euro per stuk.

Voor foto's en video, zie link:

www.ad.nl/auto/de-snelste-italiaanse-...
Bijlage:
voda
0
Video: Tijdperk optimisme voorbij

(ABM FN-Dow Jones) Fidelity International houdt jaarlijks een enquête onder zijn 165 aandelen- en obligatie-analisten, die op hun beurt met zo'n 16.000 bedrijven contact onderhouden. Grethe Schepers, Director of Research Multi Asset van Fidelity International, presenteert de resultaten van het onderzoek. Het tijdperk van het optimisme lijkt voorbij. Schepers licht toe.

www.youtube.com/watch?v=CP7aHr4znzw

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bent u een beursjunk? Pas dan op, want ook beleggen is verslavend

16 MAART 2019 OM 12:00

Ach ja, op een spaarrekening wordt uw geld minder waard, maar dat kan op de beursvloer natuurlijk óók. Zeker als u verslaafd bent.

Onlangs hoorden we het woord weer eens vallen: ‘beursjunk’. Niet als grappig kroegwoordje, maar in een serieuze context, namelijk de persoon die verslaafd raakt aan beleggen. Dat kan, zo lezen we op de website van Jellinek. Quote belde heel kort met de kliniek.

‘Het is inderdaad een bekende verslaving bij ons’, zegt Tom Bart. ‘Belegverslaafden zijn eigenlijk net gokverslaafden. Ze zijn niet zozeer hongerig naar rijkdom, het gaat vooral om de korte kick van het winnen. Het bekende dopamineshotje. Dan vergeten ze vaak dat ze al veel geld hebben verloren.’

Of je daadwerkelijk verslaafd bent aan het beursspel is volgens Bart pas in een laat stadium te zeggen. ‘Het is een gedragsverslaving, dus je hebt geen last van afkickverschijnselen zoals rillen of zweten als je een dagje niet belegt. Daarbij komen de patiënten er vaak pas achter als ze grote schulden hebben opgebouwd.’

Bart onderkent dat beleggen steeds makkelijker wordt door toegankelijke apps en online platforms. ‘Een casino heeft een zwarte lijst, maar de digitale beursvloer blijft – zolang je niet fraudeert - toegankelijk. Wellicht is het een idee om extra drempels op te voeren voor verslaafden.’

Mocht u zich tijdens dit stukje achter de oren krabben: lichte belegzorgen zijn op te lossen met online zelfhulp; voor de zwaardere gevallen staat een behandeling van zes weken. Heeft hij tot slot zelf nog een belegtip? Hij zal de verslaafden misschien vaak over dit-of-dat aandeel hebben horen vloeken. Hij slalomt professioneel om dit flauwe grapje heen. ‘Wacht niet tot je schulden hebt. Wie weet maak je eens een mooie klapper, maar als verslaafde verlies je het altijd.’

www.quotenet.nl/Nieuws/Bent-u-een-beu...

voda
0
Een alternatief voor de scooter? :-)

Deze motorfiets kiest binnen een minuut het luchtruim

VIDEO
Een Frans bedrijf heeft een vliegende motorfiets onthuld. Deze week werd de eerste demovlucht getoond.

Erik Kouwenhoven 19-03-19, 05:00 Laatste update: 07:27

De Lazareth LMV 496 is het geesteskind van de Franse ontwerper Ludovic Lazareth en zijn team. Het prototype wordt liefkozend ‘La Moto Volante’ (de vliegende motorfiets) genoemd. Op de weg rijdt de LMV elektrisch, om op te stijgen maakt ‘ie gebruik van vier turbines die op kerosine lopen. Het prototype in de video is nog voorzien van een verbrandingsmotor.

De creatie is volgens het bedrijf de allereerste motorfiets ter wereld die kan worden omgevormd tot een quadcopter. Lazareth beweert dat de LMV 496 met een druk op de knop in ongeveer 60 seconden kan worden getransformeerd van een rijdende motorfiets naar een vliegtuig.

De Moto Volante maakt gebruik van straalturbines in de naaf van elk van zijn vier wielen. Deze kantelen horizontaal om het voertuig de lucht in te krijgen. De Moto Volante staat in oktober op de elektronicahandelsbeurs Gitex in Dubai en is te koop vanaf 496.000 euro.

Voor video, zie link

www.ad.nl/auto/deze-motorfiets-kiest-...

youtu.be/v5YBVZZOEd8?t=1
voda
0
Primeur: twee mensen met meer dan 100.000.000.000 dollar

RTL Z 3 uur geleden

© Getty De twee rijksten ter wereld: Bill Gates (l) en Jeff Bezos (r).

Als je een feestje moet organiseren voor de allerrijksten ter wereld ben je goedkoop uit. De club van mensen met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar bestaat sinds deze week uit twee leden: Amazonbaas Jeff Bezos en Microsoftoprichter Bill Gates.

Voor je beeld hoeveel geld dat is: het staat gelijk aan de omvang van de hele economie van landen als Angola en Ecuador.

Voor het eerst met z'n twee
Niet eerder waren er twee zogenoemde hectomiljardairs op aarde, blijkt uit de Billionaires Index van persbureau Bloomberg. Jeff Bezos is al een tijdje de rijkste man op onze planeet, ooit. Toen hij zijn eerste stappen richting dat fortuin zette was het Bill Gates die de lijst van allerrijksten aanvoerde. Nu vormen ze samen de club der rijksten.

Omgerekend naar euro's heeft Bezos overigens een eenmansclub, hij zit bovenop een zak met ruim 131 miljard euro (150 miljard dollar). Gates moet het doen met slechts een kleine 90 miljard euro (101 miljard dollar).
Imperium gegroeid
Bezos verdiende zijn geld met techbedrijf Amazon. Oorspronkelijk was dat een webshop voor boeken, maar in de laatste jaren is het Amazonimperium steeds verder uitgebreid, zoals met supermarktketen Whole Foods, een online apotheek en een streamingdienst.

Als liefhebberij kocht Bezos in 2013 de Amerikaanse krant The Washington Post, waar hij nu uitgever van is. Die hobby kostte hem 250 miljoen dollar.
Gates verdiende zijn fortuin met Microsoft, dat vooral in de jaren '90 de wereld veroverde met het alom aanwezige besturingssysteem Windows en browser Internet Explorer. De laatste jaren maakt hij vooral naam als filantroop en geeft hij veel geld weg aan zelfgekozen goede doelen.

Hectomiljardairsclub, maar voor hoe lang?
De hectomiljardairsclub is door die vrijgevigheid niet zo toekomstbestendig, schrijft Bloomberg. Gates heeft aangekondigd de helft van zijn vermogen weg te geven (wat overigens nog niet zo makkelijk is). Bezos op zijn beurt in een scheiding verwikkeld. Zijn aanstaande ex maakt aanspraak op een groot deel van zijn vermogen.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/pr...
voda
0
Dit is wel een hele vroege 1 april grap! :-)

Update: Chinese hypotheek van Van Bruggen bestaat niet

(ABM FN-Dow Jones) Van Bruggen Adviesgroep gaat geen spotgoedkope hypotheek van een Chinese bank aanbieden. Een bericht van die strekking is een 1 april grap, erkende directeur Michiel Meijer tegen ABM Financial News.

Volgens een bericht op de website van de adviesgroep zou een Chinese bank een goedkope hypotheek gaan aanbieden met een rente die 1 procent lager lag dan de markttarieven voor vaste looptijden van 10 en 20 jaar. De Chinese bank zou niet hoeven voldoen aan de kapitaaleisen voor Europese banken.

In een eerder gesprek met ABM Financial News bevestigde directeur Meijer nog de juistheid van het bericht, maar na aanvullende vragen erkende hij dat het een grap betreft.

Update van eerder gepubliceerd bericht: 'Chinese bank lanceert spotgoedkope aflossingsvrije hypotheek', om informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kan ik dadelijk nog sneller plaatsen. :-)


Nóg sneller internet (ziggo)

Beste meneer Van Der Bilt

Plezier heeft snelheid nodig. Daarom krijgt u er in april 25% internetsnelheid bij. Downloaden gaat straks met 250Mbit/s en uploaden met 25Mbit/s. Hoeft u zelf niets voor te doen, we regelen het. En u krijgt een seintje als het zover is.
voda
0
Shortselling is even gehaat als riskant

Waarom nog shortsellen? De beleggingsstrategie levert vooral hatelijke reacties op en blijkt bovendien uiterst riskant. “Het verlies is potentieel onbeperkt.”

Joost Ramaer
Geplaatst op 19 apr 2019 om 13:00

Cees Smit mocht zichzelf graag de koning van de shortselling in Nederland noemen. Maar door wat hem overkwam in 2000-2002 is hij toch wat voorzichtiger geworden. In de aanloop naar de dotcomcrash was Smit naar eigen zeggen supernegatief over IT-aandelen.

De latere oprichter en CEO van internet broker Today’s werkte in die tijd bij Rabo Securities. Bovendien had hij een veelgelezen column op IEX.nl. “Ik ging short in aandelen als KPNQwest en Versatel en schreef daar ook regelmatig over,” herinnert Smit zich.

“Ik vond die aandelen toen veel te duur.” Tijdens de crash kreeg hij gelijk. Sommige gedupeerde beleggers zagen Smit als de kwade genius achter de ondergang van de telecommers. “Ik ontving doodsbedreigingen, telefonisch of als commentaar onder mijn IEX-column.”

Roofdieren van de savanne
Het zal een schrale troost voor hem zijn, maar Smit stond niet alleen. Shorters hebben een slechte naam in Europa. Net als private equity-beleggers krijgen zij geregeld nog de schuld van alles wat er is misgegaan tijdens en na de kredietcrisis.

Shortsellers denken alleen maar aan hun eigen gewin en hebben geen enkel oog voor de belangen van aandeelhouders, laat staan van werknemers en toeleveranciers van de bedrijven waarvan zij de aandelen shorten.

Maar de morele verontwaardiging gaat nog een stuk verder. Shortsellers zouden blackmailers zijn die de beurskoers van bedrijven naar beneden manipuleren om de managers te dwingen tot iets waar ze geen zin in hebben: een uitverkoop van het tafelzilver of uitlevering van de onderneming aan een ongewenste overnemer.

Onzin, vindt Smit nog steeds. “Shortsellers zijn als de roofdieren van de savanne,” zegt hij. “Ze elimineren de zwakste dieren uit de kuddes. En ze zorgen voor meer liquiditeit in de markt. Ze vervullen een nuttige rol.” Maar ja, voegt hij daar spijtig aan toe: “De meesten zien ons als hyena’s, niet als leeuwen.”

"Shortsellers zijn als de roofdieren van de savanne. Ze elimineren de zwakste dieren uit de kuddes"

Vaarwel rendement
Twee Haagse beleggers gooiden onlangs olie op het anti-shortselling-vuur. In een interview met het FD deden Iwan Vink en Andreas van den Brink uit de doeken dat en waarom hun hedgefonds Wincap met shorten was gestopt.

Shortsellen heeft ons weinig voldoening opgeleverd luidde de kop boven het artikel. Luisteren naar conference-calls van slechte managers kostte vooral energie,” vertelde het duo. “Als we iets onderschat hebben aan shortsellen,” aldus Vink, “is dat hoe weinig persoonlijke en financiële voldoening het oplevert.”

Ook voor de beleggers in Wincap had Vink kunnen aanvullen. De afgelopen vijf jaar boekte het fonds volgens zijn twee managers jaarlijks gemiddeld 21% rendement op zijn longposities, moor toedoen van de shorts verschrompelde het totale rendement gemiddeld tussen de 4% en 5% per jaar en sloeg het de laatste twee jaar zelfs om in verliezen van 3,2% in 2017 en 14% in 2018.

Leren van fouten
Vink en Van den Brink hebben Wincap inmiddels omgebouwd van een hedgefonds tot een long only-ondernemersfonds. Waarom zij zo lang doorgingen met shorten terwijl de resultaten van meet af aan slecht waren, willen zij niet aan IEXProfs vertellen.

“Het is voor ons belangrijk onze investeerders eerst eens een goed rendement te geven in plaats van in de media te verschijnen,” laat Vink per e-mail weten. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Nederlandse beleggers kunnen wel wat van hen leren.

Dagelijks gereedschap
Short selling is niet per se goed of fout. Er zijn alleen slechte en goede shortsellers. Systematisch short gaan is namelijk een kostbare en hoog riskante kunst, vertelt econoom Lukas Daalder, inmiddels alweer een tijdje Chief Investment Strategist Nederland van het BlackRock Investment Institute.

Met een totaal beheerd vermogen van bijna zes biljoen dollar wereldwijd is BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld. “Wij hebben talloze producten en beleggingsteams in huis, passief en actief,” zegt Daalder. “Shortselling behoort hier tot het dagelijkse gereedschap.”

BlackRock duikt dan ook regelmatig op in het AFM-Register Netto Shortposities in Nederlandse beursfondsen, onder de namen van diverse dochters. De BlackRock Institutional Trust Company meldde op 6 februari een short positie van 0,7% in Boskalis, BlackRock Investment Management op 9 januari een short van 0,9% in Altice.

Neutrale positie
Shorters hebben meldplicht zodra hun shortpositie in een beursfonds gelijk wordt aan 0,5% van het geplaatste kapitaal en bij iedere 0,1 procentpunt daarbovenop. Netto wil zeggen: de shortpositie na aftrek van een eventuele bijbehorende longpositie.

Het AFM-register zegt niets over de motieven van shorters. Er zijn ook geen harde data over de omvang van shortselling in Nederland, in euro’s noch in procenten van de totale handel in aandelen. Maar aannemelijk is wel dat het in de meeste gevallen gaat om neutraal.

“Om het afdekken van een positie of een risico,” legt Daalder uit. “Je koopt bijvoorbeeld aandelen Royal Dutch Shell, omdat je denkt dat die in koers zullen stijgen, en zet daar een putoptie RDS tegen dezelfde koers tegenaan voor het geval ze toch dalen.”

Brakke toko
Per saldo heffen long en short elkaar dan op. Zo’n 100-100-positie heet marktneutraal. Maar er zijn verschillende smaken in longshort-hedges. 130-30 kan ook.” Een netto-shortpositie kan dus zowel duiden op een neutrale variant als op wat de Angelsaksen zo fraai conviction noemen.

Een belegger is er heilig van overtuigd dat onderneming A een brakke toko is met een waardeloos management en geeft daar luid en duidelijk blijk van door het aandeel A te shorten, zonder long spiegelbeeld. Denk aan Cees Smit met Versatel en KPNQwest.

Onbeperkt verlies
Een recentere, zeer geruchtmakende kruistocht was die van de Amerikaanse hedgefondskoning Bill Ackman tegen Herbalife, een maker van voedingssupplementen. In december 2012 publiceerde Ackmans hedgefonds Pershing Square een analyse waarin hij Herbalife een piramidespel noemde.

Zo zeker was hij van zijn zaak dat hij het aandeel Herbalife bijna vijf jaar lang bleef shorten. Ackman maakte zich inderdaad schuldig aan vormen van chantage: Pershing Square verspreidde misleidende informatie, betaalde mensen om tegen Herbalife te demonstreren en zette regelgevers en toezichthouders onder druk om het bedrijf hard aan te pakken.

Toch bleef de beurskoers van Herbalife stijgen. Pershing verloor honderden miljoenen dollars en gooide in november 2017 de handdoek in de ring. “Mensen denken vaak dat shorten een gratis gokspel is,” zegt Daalder. “Het tegendeel is het geval. Als je aandeel A short omdat je verwacht dat de koers van tien naar nul zal gaan, is je winst maximaal tien. Maar aandeel A kan ook stijgen naar 90, of 120. Je verlies is potentieel onbeperkt.”

"Je verlies is potentieel onbeperkt”
voda
0
Deel 2:

Exploderende koers
Om te kunnen shorten moet je aandelen lenen én beloven ze op een vooraf bepaald moment in de nabije toekomst daadwerkelijk te leveren. Als je aandeel A dan moet kopen op 90 in plaats van bijna nul, lijd je een enorm verlies. Soms zijn het de shorters zelf die zo’n koerssprong veroorzaken.

“Dat gebeurde bijvoorbeeld toen Porsche een overval deed op Volkswagen,” vertelt Daalder. “Het aandeel was massaal geshort. Toen de shorters moesten leveren, waren er domweg veel te weinig aandelen Volkswagen te koop. De koers explodeerde.”

Dit heet een short squeeze en is een bron van uitbundig leedvermaak voor de vele shorthaters wanneer het zich voordoet. Zie daar de risico’s. En dan zijn er nog de kosten. “Een soort rente voor het lenen, plus een schaarstevergoeding,” legt Daalder uit.

Indirect shorten
De laatste varieert met de beschikbaarheid van het geshorte aandeel. “Normaal betaal je drie basispunten, maar dat kan enorm oplopen.” Daar komt nog iets bij, vult Cees Smit aan: “Keren aandelen dividend uit terwijl jij ze hebt geleend, dan moet je dat doorstorten naar de uitlener.”

Kosten en risico’s zijn wel te beperken door indirect te shorten: via derivaten, niet door de aandelen zelf te lenen. Neutrale shorters gebruiken die route vaak. Stoere jongens met conviction als Bill Ackman vinden dat natuurlijk maar half werk.

Tot zo ver de kosten en risico’s voor de shorter zelf. Het maatschappelijk risico van shortselling is in Nederland al beperkt. Dat schuilt vooral in naked short selling : aandelen shorten zonder ze daadwerkelijk te lenen, laat staan dat je ze straks kunt leveren.

Maatschappelijk nut
De kredietcrisis werd nog erger doordat naked shortsellers in groten getale niet aan hun verplichtingen konden voldoen, reden voor de Amerikanen om deze vorm in 2008 te verbieden. Ook in Nederland is shortselling alleen toegestaan “als men aannemelijk kan maken dat de verkochte aandelen daadwerkelijk geleverd kunnen worden,” aldus de AFM-website.

“Deze locale rule verplicht een regeling met een derde partij,” bijvoorbeeld een contract dat het lenen en de levering van de aandelen vastlegt. Nu nog wat meer aandacht voor het maatschappelijk nut van shortselling, bepleit Lukas Daalder.

“Voor mij weegt dat zwaarder dan de negatieve aspecten. Shorters zorgen voor extra liquiditeit in de markt, inderdaad, maar ook voor discovery : Shorts vestigen vaak aandacht op bedrijven waar echt iets grondig mee mis is.” Het meest spectaculaire voorbeeld is Carson Black met zijn onderzoeksbureau Muddy Waters.

Bedrijven met een luchtje
Journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money publiceerde onlangs een interview waarin deze Amerikaan zijn opmerkelijke werkwijze uit de doeken doet. Black doet zeer grondig onderzoek naar beursfondsen waar naar zijn mening een luchtje aan zit, vooral in China.

Zo laat hij drones dagenlang boven fabriekscomplexen cirkelen om te filmen hoeveel vrachtwagens de poort in- en uitrijden. De vaak vernietigende resultaten vat hij samen in rapporten. Op de dag van publicatie short hij het betreffende aandeel.

Black verdiende er grote bedragen mee. Zoals met China Huishan Dairy, waarmee FrieslandCampina een joint venture begon. Black ontmaskerde Huishan eind 2016 als een frauduleuze lege huls. Friesland Campina verloor “tientallen miljoenen euro’s,” aldus Follow the Money.

Nieuwe conviction
Cees Smits meest recente short was in RELX, het oude Elsevier. “Een veel te duur beursfonds dat opereert in een krimpende markt. Kijk alleen maar naar de enorme discounts die je op congressen kunt krijgen.”

Zijn favoriete shortvehikel was jarenlang Today’s Actief Fonds Offensief, maar dat is in november gestopt. “Ik was heel fanatiek in dat fonds, had daar vorig najaar bijvoorbeeld grote shorts op Apple en Amazon.”

Maar Conviction Cees vindt wel weer een nieuwe uitlaatklep voor zijn passie.

Offshort op Beursplein 5: de shorties en hun Nederlandse targets
Offshort. Dat is de nieuwe naam die opkomt voor de dienstverleners in de wereld van de fossiele brandstoffen als je kijkt naar het AFM-Register netto shortposities. Nederlandse beursfondsen als SBM Offshore en Boskalis zijn populair bij de shorties. Maar hun onbetwiste favoriet is Fugro.

Tussen 1 en 23 maart j.l.werd maar liefst 10,12% van het aandelenkapitaal van dit wereldwijd opererende ingenieursbureau geshort (zie het lijstje hieronder). Uit conviction, omdat beleggers Fugro een duurzame wanpresteerder vinden? Of als simpele hedge, bijvoorbeeld tegen een positie long Fugro elders in de portefeuille?

De AFM laat weten er geen zicht op te hebben of de posities in het register een neutraal of een wat offensiever karakter hebben. Zelf weet Fugro iets meer. “Naar schatting een derde” van alle shorts “wordt gehouden door beleggers in onze convertible bonds”, schrijft woordvoerder Edward Legierse in een e-mail. “Zo hedgen zij hun potentiële toekomstige longpositie.”

Cowboys
Die 3,34 procentpunt is dus neutraal van aard. Maar het offensieve restant van 6,8 procentpunt noemt Legierse “inderdaad al geruime tijd zeer fors”. Fugro heeft “een zeer langdurige en diepe crisis in de olie- en gasmarkt achter de rug, waardoor onze resultaten enorm onder druk hebben gestaan”, schrijft hij.

“We hebben inmiddels de weg omhoog teruggevonden; de resultaten over 2018 waren beduidend beter. Maar verdere verbetering is noodzakelijk.” Fugro heeft daarvoor een Path to Profitable Growth -strategie uitgezet. “Wij vinden het belangrijk om onze gerealiseerde resultaten en strategie zo goed mogelijk uit te leggen,” aldus Legierse.

“We staan dan ook open voor en onderhouden contact met beleggers in het algemeen. Dus ook met hedgefondsen of beleggers in convertible bonds, hoewel zij zeker niet de meerderheid vormen bij onze investor meetings .” Cowboys evenmin: de meeste actieve shortsellers in Nederland maken een serieuze indruk.

Short Fugro
Marshall Wace bijvoorbeeld (voor 1,5% short Fugro) is een 22 jaar oude “toonaangevende wereld wijde beheerder van alternatieve beleggingen met als specialiteit long/short aandelen”, aldus de website van dit bedrijf met kantoren in New York, Londen en Hongkong.

De firma is vooral trots op zijn in eigen huis ontwikkelde beheers- en handels systemen, met veelzeggende namen als MW TOPS Alpha Capture System. Minstens twee zijn kwantitatieve beleggers: WorldQuant (0,79% short Fugro) en Systematica Investments (1,1% short Fugro).

De oprichter en CEO van Systematica is een vrouw: Leda Braga. De grootste shortie Fugro (2,2%), AHL Partners, behoort tot de Man Group, de Britse familie van hedgefondsen die de Man Booker Prize sponsort, de literaire Oscar van het Engelse taalgebied. Quants en alternative asset managers zijn schaarse, duurbetaalde specialisten. Al deze bedrijven werken dan ook vooral of uitsluitend voor institutionele beleggers.

Die zijn doorgaans veel beter geïnformeerd dan particulieren en dat kan ook slecht nieuws zijn voor beursfondsen als Fugro. Maar het zijn in elk geval geen grillige gokkers. En hoe kritisch ze ook zijn, de dialoog met hen zal hoe dan ook een beschaafd verloop hebben.

Meest geshorte Nederlandse beursfondsen*
Fugro 10,12%
Wereldhave 9,59%
AMG Advanced Metallurgical Group 8,33%
PostNL 5,13%
BE Semiconductor Industries 2,30%
Altice 2,25%
Boskalis 2,20%
SBM Offshore 1,98%
Pharming 1,83%
BAM 1,69%
* (1 t/m 23 maart 2019 - in % geplaatst kapitaal)

www.iexprofs.nl/Feature/477464/aandel...
voda
0
Gaat Pharming hierin mee?

Video: AEX richting 700 punten

(ABM FN-Dow Jones) Volgens analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets bouwt de AEX momentum op voor een doorbraak richting de 700 punten en wellicht hoger. De rode draad in de technische analyse van Van den Akker blijft dat de aandelenmarkt aan de vooravond staat van een ongekende stijging. Van den Akker aan het woord.

www.youtube.com/watch?v=P0yX0rpHPd4

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Video: Diversificatie portefeuille noodzaak

(ABM FN-Dow Jones) Grethe Schepers, Director of Research Multi Asset van Fidelity International, merkt op dat de aandelenmarkten, na het sterke herstel van de afgelopen maanden, de onrust van het vierde kwartaal bijna lijken te zijn vergeten. Desondanks zijn beleggers voorzichtiger aan het worden. Dit is volgens Schepers terecht, aangezien er inderdaad meer risico's op de loer liggen. Hoe je hier tegen te dekken? Schepers legt uit.

www.youtube.com/watch?v=8NFl7Q4EoDY

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
lucas D
0
Trump optimistisch over snelle deal met China. 14:53
WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat de Verenigde Staten een deal gaan sluiten met China "als het juiste moment daar is". "Het gaat gebeuren en veel sneller dan mensen denken'', schreef hij op Twitter.
Trump liet via zijn favoriete sociale medium ook weten dat een deal alleen logisch is, als het een "geweldige deal is voor de VS''. Op die manier kan dat land namelijk wat "van de enorme achterstand goedmaken op China die we sinds de belachelijk eenzijdige oprichting van de wereldhandelsorganisatie WTO hebben opgelopen".
Een dag eerder had Trump tijdens een diner in het Witte Huis al laten weten dat hij het gevoel heeft dat het handelsoverleg "succesvol gaat verlopen'' als hij zijn Chinese collega Xi Jinping over enkele weken ontmoet bij de G20-top in Japan.
Ook van Chinese zijde kwamen positieve geluiden. Zo sprak topdiplomaat Wang Yi onder meer van een win-win-situatie die mogelijk is als "beide kanten slim genoeg zijn om aan elkaars eisen te voldoen''.
De Amerikanen verhoogden afgelopen week heffingen op zo'n 200 miljard dollar aan Chinese goederen en overwegen nog eens invoertarieven op zo'n 300 miljard dollar aan producten. De Chinezen sloegen terug door importtarieven op zo'n 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen per 1 juni te verhogen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
voda
0
Kom op Sijmen de Vries, hier is een goed voorbeeld!

'Ben Smith koopt pluk aandelen Air France-KLM'

Gepubliceerd op 14 mei 2019 om 18:13 | Views: 169

Air France-KLM 17:36
8,34 +0,11 (+1,36%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Topman van Air France-KLM Ben Smith heeft naar verluidt een pluk aandelen van de luchtvaartcombinatie gekocht. Dat meldde nieuwssite WanSquare dinsdag, zonder te zeggen waar de informatie vandaan komt.

Het gaat om een aankoop van 50.000 aandelen van Air France-KLM voor een prijs van 8,61 euro per aandeel. Met de totale aanschaf is een bedrag van 430.670 euro gemoeid. Smith zou de aandelen op de Franse beurs hebben gekocht.

De aankoop staat volgens WanSquare los van de variabele beloningen van de topman.
voda
0
Leven op Mars kan, maar eerst de maandenlange reis overleven

WAT ZEGT DE WETENSCHAPHet klinkt als sciencefiction, leven op Mars, maar toch geloven steeds meer deskundigen erin. Hoe realistisch is het eigenlijk?

Kaj van Arkel < 12-05-19, 14:00

In de niet zo verre toekomst wonen we op Mars. Tenminste, als het aan de excentrieke zakenman Elon Musk ligt. De veelbesproken baas van Tesla en SpaceX wil over tien jaar aardse kolonisten op de rode planeet zetten.

„Theoretisch is het mogelijk, maar er zijn nog heel wat hordes te nemen’’, zegt Angelo Vermeulen, bioloog en ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft. Vermeulen nam in 2013 deel aan een Marssimulatie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op Hawaii. Hij verbleef met vijf andere ‘astronauten’ vier maanden in een onderzoeksstation in de Mauna Loa-vulkaan, een terrein dat veel overeenkomsten vertoont met Mars.

De eerste horde is de ellenlange reis naar de rode planeet. Die duurt namelijk zes tot negen maanden. „Astronauten zijn nog nooit zo lang en intens blootgesteld aan ruimtestraling. Daartegen kunnen we ze ook maar beperkt beschermen, want radiatieschilden maken met hun gewicht het ruimteschip een stuk zwaarder.”

Doodziek
Daarnaast heerst in de ruimte gewichtloosheid. Door het ontbreken van zwaartekracht hoeft het lichaam minder hard te werken, waardoor verlies van bot- en spiermassa plaatsvindt. „Sommige van die medische problemen kun je compenseren met sportoefeningen, maar er zijn meer oplossingen nodig. Anders loop je het risico om met een stel doodzieke astronauten op Mars te arriveren.’’

Eenmaal op de rode planeet is de vraag hoe daar te overleven. Vermeulen verwacht dat de eerste marsmannen en vrouwen zullen overnachten in hun ruimteschip. Permanente behuizing komt waarschijnlijk onder het oppervlak van Mars te liggen om de bewoners te beschermen tegen dodelijke zonne- en ruimtestraling. De planeet heeft in tegenstelling tot aarde een dunne atmosfeer en zwak magnetisch veld, waardoor er weinig kosmische straling wordt tegengehouden.

© REUTERS
Verstikking
Ook belangrijk is zuurstof. Op Mars is geen lucht om in te ademen. Maar de planeet heeft wel grote ondergrondse watervoorraden. Handig om de dorst te lessen en om verstikking te voorkomen. „Water kun je namelijk splitsen en omvormen tot zuurstof en waterstof’’, zegt Vermeulen.

Waterstof komt van pas als brandstof. Bijvoorbeeld voor ruimtewagentjes waarmee de omgeving verkend kan worden of voor ruimteschepen die verder het heelal intrekken. „Mars heeft behoorlijk wat zwaartekracht, waardoor er relatief veel brandstof nodig is om de planeet te verlaten.’’

Wanneer zien we de eerste mens op Mars? Volgens Vermeulen gaat dat nog wel even duren. „Er zijn plannen genoeg, maar het budget ontbreekt. Er is veel geld nodig om bestaande problemen uit de weg te ruimen. De meeste ruimtevaartorganisaties richten zich nu op de maan.’’

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft het geluid van de wind op Mars wereldkundig gemaakt. Het geluid is opgenomen met supergevoelige sensoren in Marsverkenner InSight die eind november met succes op de rode planeet landde.

Hoe klinkt dat? Je hoort het in onderstaande video...

www.ad.nl/dossier-wat-zegt-de-wetensc...
voda
1
Diabetespatiënten voeren actie voor vergoeding felbegeerde huidsensor: ‘Bittere noodzaak’

Twee diabetespatiënten hebben massaal steun gekregen van lotgenoten en artsen. Vanmiddag overhandigen zij 46.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer, in de hoop dat een speciale glucosemeter ‘eindelijk’ wordt vergoed. Het apparaatje zorgt voor minder hypo’s, ziekmeldingen op het werk en ziekenhuisopnames.

Hanneke van Houwelingen 04-06-19, 12:15

Nu wordt het hulpmiddel alleen vergoed voor een paar duizend volwassenen en kinderen met diabetes type 1. Onterecht, vinden de initiatiefnemers. Volgens hen hebben alle patiënten met diabetes type 1, zo’n 120.000 Nederlanders, hier baat bij.

De glucosemeter, genaamd Freestyle Libre, maakt nare vingerprikken overbodig. De bloedsuiker wordt elke vijf minuten gemeten via een huidsensor op de bovenarm. De waardes worden doorgestuurd naar de smartphone, waardoor de gebruiker via een grafiek ziet of zijn bloedsuiker aan het stijgen of dalen is. Bij een schommeling gaat een alarm af. De patiënt moet dan bijvoorbeeld insuline bijspuiten of iets eten.

Bittere noodzaak
,,De glucosemeter is geen gadget, maar bittere noodzaak‘’, zegt één van de initiatiefnemers Loes Heijmans (35). De Limburgse heeft zelf ook diabetes type 1, wat inhoudt dat haar lichaam geen insuline aanmaakt – de stof die suiker in het lichaam afbreekt. En dat is gevaarlijk. Als de bloedsuikerspiegel van een diabetespatiënt te laag is (een hypo), kan dat leiden tot duizeligheid of flauwvallen. In het ergste geval kan de patiënt in coma raken of overlijden.

Toen Heijmans zwanger wilde worden, gaf het ziekenhuis haar een huidsensor. ,,Voorheen prikte ik tien tot twaalf keer in mijn vinger om mijn bloedsuiker te controleren, maar dit bleef een momentopname. Soms moest ik tijdens het sporten afhaken omdat ik duizelig of futloos werd. De glucosemeter daarentegen houdt een trend bij, waardoor ik minder snel verrast wordt door een hypo.”

De glucosemeter meet elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel via een huidsensor op de bovenarm. Via zijn smartphone ziet de patiënt of zijn glucosewaardes aan het stijgen of dalen zijn.
De glucosemeter meet elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel via een huidsensor op de bovenarm. Via zijn smartphone ziet de patiënt of zijn glucosewaardes aan het stijgen of dalen zijn. © Abbott
Onderzoek
Heijmans is niet de enige. Recent onderzoek onder 700 diabetespatiënten wees uit dat driekwart van de gebruikers minder hypo’s ervaart, zich minder vaak ziek meldt of in het ziekenhuis belandt, wanneer zij de huidsensor dragen. Hun glucosewaarden waren stabieler. Het onderzoek werd uitgevoerd door Diabetescentrum Isala in Zwolle, Diabetesvereniging Nederland, Zilveren Kruis en stichting BIDON.

De 46.000 handtekeningen worden vanmiddag aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), die eind deze maand een overleg over het basispakket heeft. De huidsensor kost jaarlijks zo’n 1600 euro. De ouderwetse methode met vingerprikken is drie keer zo goedkoop. In omliggende landen worden de glucosesensor al jaren vergoed.

www.ad.nl/binnenland/diabetespatiente...
lucas D
0
'Partijen in rij voor Altice-belang Portugal'

Door ANP Producties

Lissabon - Verschillende partijen zouden zich bij Altice Europe hebben gemeld voor een belang in het Portugese glasvezelnetwerk van het kabel- en telecombedrijf. Eén van de partijen die een finaal bod zou hebben gedaan is investeerder Antin Infrastructure, zo meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

Altice Europe zou een ??belang in zijn Portugese glasvezelnetwerkactiviteiten via een veilingproces willen verkopen. Het aan de Amsterdam genoteerde bedrijf heeft geld nodig om zijn schuldenberg te verkleinen. Daarnaast zoekt het partners om investeringen mogelijk te maken.

De bieders zouden de waarde van de het Portugese glasvezelnetwerk hebben geraamd op 3 miljard tot 4 miljard euro. Dat is minder dan de 5 miljard euro die Altice voor ogen had. Altice heeft overigens formeel nog niet gemeld dat het een belang van de hand doet. Het bedrijf zegt de opties voor zijn Portugese activiteiten te onderzoeken.

www.telegraaf.nl/financieel/874266778...
voda
0
Niet alleen hier dalen de volumes!

Handelsvolumes Euronext dalen opnieuw

(ABM FN-Dow Jones) De handelsvolumes van contante effecten op Euronext lagen in mei opnieuw flink lager dan een jaar geleden. Dit maakte de Europese beursorganisatie woensdag nabeurs bekend.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van aandelen, obligaties en warrants noteerde op jaarbasis 14 procent lager op 7.336 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume 1,0 procent lager.

De gemiddelde dagwaarde van verhandelde ETF's daalde ten opzichte van een jaar eerder met 14 procent. Vergeleken met april steeg dit volume echter met 27 procent.

Het dagvolume van derivaten daalde op jaarbasis 11 procent. Opties en futures op aandelenindices stegen in volume 13 procent, op individuele aandelen daalden ze 27 procent. Over de eerste vijf maanden van het jaar ligt het gemiddelde dagvolume aan derivaten op Euronext 3 procent lager dan vorig jaar.

Op de valutamarkt van Euronext FX, voorheen bekend als FastMatch, was het dagvolume in maart 23 procent minder dan een jaar eerder, maar 8 procent hoger dan in april.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Het is te hopen dat Pharming zijn zaken beter op orde heeft! :-)

Euronext zet Oranjewoud op strafbankje

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Euronext NV
63,50 0,65 1,03 % Euronext Paris
Oranjewoud
6,20 0,15 2,48 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Euronext heeft het aandeel Oranjewoud op het strafbankje geplaatst. Dat maakte de beursorganisatie woensdag nabeurs bekend.

Reden voor de maatregel, die twee dagen geleden werd aangekondigd, is dat Oranjewoud niet voldeed aan de verplichting om tijdig een door de accountant gecontroleerd jaarverslag te publiceren.

Door een bedrijf op het zogeheten strafbankje te plaatsen waarschuwt de beursorganisatie beleggers voor mogelijke problemen bij het aandeel.

Oranjewoud meldde eind mei de accountant geen handtekening onder het jaarverslag had willen zetten, na de inval van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst in februari bij dochteronderneming Strukton. De fiscale rechercheurs waren op zoek naar een transactie in Saoedi-Arabië.

Het bedrijf zei eind mei te verwachten dat het op korte termijn het jaarverslag kan publiceren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
lucas D
0
STOCKWATCH ING halveert koersdoel Aperam
AMSTERDAM (AFN) - Het koersdoel voor het aandeel Aperam is door analisten van ING gehalveerd. Het advies op het roestvrijstaalbedrijf blijft daarbij hold. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van de bank over het bedrijf, naar aanleiding van een wijziging in de primaire analist die het fonds volgt.
De richtprijs voor Aperam gaat naar 25 euro. Dat was eerder nog 50 euro. ING noemt Aperam een solide presteerder in de Europese sector voor roestvrij staal. Wel zijn de vooruitzichten volgens de kenners "breekbaar", onder meer vanwege een wat sombere macro-economische prognose voor Europa en de aanhoudende dreiging van goedkopere import. Wel benadrukken ze de sterke balans en het attractieve beleid om kapitaal uit te keren aan aandeelhouders.
Het aandeel Aperam stond vrijdag omstreeks 10.05 uur 0,3 procent hoger op 21,77 euro.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
Bekijk koersdetails van Aperam
586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 16:35
Koers 0,880
Verschil +0,012 (+1,38%)
Hoog 0,889
Laag 0,869
Volume 6.774.278
Volume gemiddeld 6.873.112
Volume gisteren 37.599.271

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront