Fugro « Terug naar discussie overzicht

Fugro 2019

11.210 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 ... 557 558 559 560 561 » | Laatste
Dicall69
0
quote:

bekeken schreef op 9 mei 2019 18:05:

Vijf wijzigingen in het short register:
AHL van 2.04% naar 1.77% (-0.27%)
Citadel Advisors van 1.01% naar 0.81% (-0.20%)
Citadel Europe van 2.84% naar 2.46% (-0.38%)
HBK van 1.83% naar 1.70% (-0.13%)
Marshall Wace van 4.07% naar 4.16% (+0.09%)

Afgezien van Marshall Wace zat de schrik er dus even goed in bij de andere vier. Zijn blijkbaar toch bang dat Boskalis actie gaat ondernemen.

Reden tot echte paniek lijkt mij echt er in te komen op 31 juli als de halfjaarresultaten gepresenteerd gaan worden in deze fase bij de huidige koers van Fugro wordt ons de kans geboden om onze posities nogmaals fors uit te breiden en ik ga dat wederom zeker niet nalaten zou de koers nog ietwat dalen.
Ben bereid mijn positie nog èènmaal te verdubbelen en dan is Fugro mijn grootste positie in mijn porto, ondanks dat ik er nu al stevig inzit ik blijf erbij op deze koers, denk ik is de kans op een buitengewoon rendement op termijn groter dan niet !!!
bartvde
0
het zal van het algehele beurssentiment afhangen Dical

aan bedrijven zoals besi en arcelor zie je dat de cyclus op zijn einde loopt

in een neergaande beurs zijn zwakke broeders als Fugro extra de klos
Dicall69
0
quote:

bartvde schreef op 9 mei 2019 18:35:

het zal van het algehele beurssentiment afhangen Dical

aan bedrijven zoals besi en arcelor zie je dat de cyclus op zijn einde loopt

in een neergaande beurs zijn zwakke broeders als Fugro extra de klos
Vorig jaar dacht ik tussen september en december bij DSM, Heineken, Galapagos, ASMI, SBM, Besi, VolkerWessels en Arcadis ook waar gaat dit heen, maar mijn geduld heeft geleid tot een ongekend rendement, wat ik nu in PostNL en Fugro aan het verdelen ben, dus ik ben de laatste die zich druk om shorters maakt op de huidige koersen bij menig aandeel wat meer geduld hebben gaat uiteindelijk niet verkeerd uitpakken !!!
Dicall69
0
quote:

bartvde schreef op 9 mei 2019 18:47:

gelukkig heb je een goede roze bril Dical haha
Gezien het ogenschijnlijke verlies in mijn porto voor december 2018, zag ik net zoveel als Stevie Wonder met een zonnebril, maar als je fundamenteel sterke aandelen kiest is de kans op herstel altijd aanwezig gewoon je geduld behouden en rationeel blijven denken het enige dat natuurlijk lastig blijft is de duur van herstel zeker als je daar niet op voorbereid bent, maar na bijna 23 jaar beleggen heb ik daar zeker ook mijn strategie in weten aan te passen !!!
Dat basis van beleggen op termijn, betekent te weten het blijft niet alleen maar dalen en stijgen en de fundamentele en cyclische aandelen bieden veel meer strategische kansen om te beleggen/ speculeren !!!
roloff
0
quote:

Dicall69 schreef op 9 mei 2019 18:16:

[...]

Reden tot echte paniek lijkt mij echt er in te komen op 31 juli als de halfjaarresultaten gepresenteerd gaan worden in deze fase bij de huidige koers van Fugro wordt ons de kans geboden om onze posities nogmaals fors uit te breiden en ik ga dat wederom zeker niet nalaten zou de koers nog ietwat dalen.
Ben bereid mijn positie nog èènmaal te verdubbelen en dan is Fugro mijn grootste positie in mijn porto, ondanks dat ik er nu al stevig inzit ik blijf erbij op deze koers, denk ik is de kans op een buitengewoon rendement op termijn groter dan niet !!!
@Dicall69,

Met alle respect maar je bent wel erg ´verliefd´ op 1 aandeel ... (roze bril dan wel verblind).
Dicall69
0
quote:

roloff schreef op 9 mei 2019 19:19:

[...]@Dicall69,

Met alle respect maar je bent wel erg ´verliefd´ op 1 aandeel ... (roze bril dan wel verblind).
Heb een behoorlijke spreiding maar na mijn posities te hebben verkopen in reeds genoemde aandelen zal ik mijn porto weer moeten aanvullen, ASMI, DSM en Galapagos volledig verkocht en deze vervangen door nu Fugro en PostNL, reserves aangehouden om bij een verdere daling van de aankoopkoers nog wat naar beneden te kunnen middelen, alhoewel ik al zeer content ben om nog op de huidige koersen te hebben kunnen kopen, (met dank natuurlijk in dit geval aan Trump en zijn oplaaien van de handelsoorlog) terwijl ik dat over het algemeen minder positief zie in mijn porto.

Uitlatingen met een roze bril en andere gevoelsmatige manieren van speculeren/ beleggen, zoals hopen, het kan nog verder dalen, als dit of dat hanteer ik niet bij het nemen van een positie.
Ik bepaal zelf aan de hand van beschikbare feitelijke info, sentiment, futures, signalen, macro-economische, grondstofprijzen, algeheel sentiment en nog heel wat meer, wanneer ik een positie neem en niet omdat shorters en iedereen iets heel anders willen ventileren !!!


Je bent helemaal alleen verantwoordelijk, hoe jij met jou geld omgaat en of ik nu verlies of winst heb ik zal mijn reageren op iemand daar nooit door laten lijden, want het is mijn eigen keuze geweest de risico te dragen en de èèn doet het naar eer en geweten en de ander probeert dit op een schofterige en respectloze manier naar anderen toe door anderen als verkeerd neer te zetten, steek je energie in verliezen om te buigen en op een strategische manier de winsten hoe klein dan ook de verliezen te compenseren en te overtreffen dan ben je heel wat gelukkiger iemand, maar helaas hebberigheid op korte termijn doen velen de das om, terwijl als je gewoon eens heel eenvoudig zou nadenken dat € 50,- tot € 100,- netto per dag verdienen op een jaar een aanzienlijk bedrag is en voor de gemiddelde Nederlander/ burger toch een buitengewone aanvulling is of zeg ik nu iets volkomen vreemds ......
Brimily
0
Beursgenoten vanmiddag
Hoewel de resultaten dus zeker enigszins teleurstelden, zijn wij van mening dat de afstraffing van het aandeel op de beurs buiten proporties is. Ondanks de tegenvallende winstgevendheid steeg de omzet en verbeterde de orderportefeuille. Daarnaast heeft Fugro niets veranderd aan de verwachtingen voor de rest van dit jaar. Naar eigen zegen zal dit jaar, na een traditioneel zwak eerste kwartaal, de winstgevendheid verbeteren, de schuldratio afnemen, de omzet blijven stijgen en het orderboek blijven groeien.

De zorgen die beleggers hebben over de convenanten hebben we uitgeplozen. De convenanten geven op het eerste gezicht nog steeds een groene vlag maar we zijn verder in de toekomst gaan kijken en dan stuiten we op een tweetal converteerbare obligaties. Leningen die bij een gunstige koersontwikkeling van het aandeel mogelijkerwijs zullen worden omgezet in nieuwe aandelen.

De eerste lening (ter waarde van € 190 miljoen) loopt tot 2021 en heeft een conversiekoers van €19,44. De tweede lening loopt tot november 2024 en heeft een conversiekoers van €14,94.

In de recente kwartaalupdate kwantificeert de groep haar schulden niet, maar in de jaarstukken over 2018 stonden deze nog ter waarde van respectievelijk € 167,506 miljoen (afgerond €168 miljoen) en € 84,887 miljoen (afgerond €85 miljoen) in de boeken. Gecombineerd betekent dit €252,392 miljoen (afgerond €253 miljoen). Zouden we de converteerbare obligaties als schuld meenemen (de banken rekenen deze voor de ratio berekeningen niet mee!) dan stond er eind 2018 voor €506 miljoen uit.
Brimily
0
En nog stukje

Over geheel 2018 realiseerde de groep een ebitda-resultaat van €118 miljoen. De schuldratio bedroeg eind 2018 derhalve 2,2x (netto schuld/ebitda: €253 miljoen/ €118 miljoen) wat ruimschoots binnen de afspraken met de banken was. Het lijkt erop dat short sellers ervan uitgaan dat de converteerbare obligatie, welke in 2021 afloopt, niet in aandelen omgezet gaat worden aangezien de conversiekoers (€19,44) fors boven de huidige koers ligt. Mocht de groep gedwongen worden om deze lening in bankschuld om te zetten dan zou de schuldratio uitkomen op maximaal 2,9x (€253 miljoen + €85 miljoen / €118 miljoen) ervan uitgaande dat de groep in staat zal blijken om de komende jaren het ebitda-resultaat over 2018 minimaal te evenaren.

Gaan we ervan uit dat de groep gedwongen wordt om beide convertibles in bankschuld om te zetten dan zou de groep in ernstig zwaar weer terecht komen aangezien de ratio zou uitkomen op maximaal 4,3x (€506 miljoen / €118 miljoen) ervan uitgaande dat de groep in staat zal blijken om de komende jaren het ebitda-resultaat over 2018 minimaal te evenaren. Beursgenoten blijft echter van mening dat de groep de komende kwartalen fors zal moeten kunnen profiteren van een ingezet marktherstel. Uit deze berekening blijkt dat de groep weinig ruimte heeft om fouten te maken en dat een mogelijke recessie of forse daling van de olieprijs de druk op management ernstig zal doen toenemen.

In november van vorig jaar gaf topman Heine de nieuwe langere termijn doelstellingen van de groep af. Voor de periode 2021-2023 wordt gestreefd naar en rendement op het geïnvesteerd vermogen van 10% - 15%, een vrije kasstroom van 4% - 7% (van de omzet), een ebit-marge van 8% - 12% en een schuldratio van minder dan 1,5.

Overname

Juist deze week liet Boskalis weten dat de deur voor een overname van Fugro door haar wel dicht was, maar niet op slot…

Beursgenoten kan zich (nog steeds) vinden in zowel de verwachtingen voor dit jaar, als in de doelstellingen voor de jaren daarna. Gezien de groei in het orderboek (6,9% en 8,7%) verwachten we dat de groep de komende kwartalen fors zal profiteren van een betere bezetting van haar materieel. In het verleden heeft de groep vaak bewezen in een dergelijke situatie zogenaamde ‘operationele leverage’ te kunnen laten zien. Hieronder wordt een situatie verstaan waarbij de winstontwikkeling beduidend sneller gaat dan de omzetgroei.

Wij handhaven ons koopadvies en wachten met veel interesse de ‘traditioneel sterkere’ resultaten van de volgende kwartalen af. Het moge wel duidelijk zijn dat het hier een fonds betreft met een bovengemiddeld risicoprofiel maar het verleden heeft uitgewezen dat dergelijke aandelen vaak de grootste rendementen opleveren als de vereiste winstgroei daadwerkelijk door komt.
IQ
0
Roeptoetert hij ( Geert ) al drie jaar met koersdoel 26€ vorig jaar.

Handelen in aandelen is altijd risicovol.
bartvde
0
goede analyse van Geert

kan dus ook compleet mislopen met die schuldratio als ze niet deliveren
bartvde
0
maar klopt het sommetje van Geert wel? In 2021 loopt toch 190 miljoen af?

In October 2016, Fugro issued EUR 190 million in subordinated convertible bonds, maturing in 2021

waarom rekent hij met 85 erbij dan?

€253 miljoen + €85 miljoen / €118 miljoen

moet dat niet zijn: 253 + 190 / 118 = 3,75 ?

maar Geert snapt het zeer waarschijnlijk beter dan ik :)
kan iemand het uitleggen?
Brimily
1
Vragen aan Fugro ceo public relations, ook van Geert

1) Waarom is het eerste kwartaal ‘traditioneel zwak’, zoals CEO Mark Heine in de trading update aangaf?

“Dat is weer- gerelateerd. Niet alleen hier in Europa, maar ook in veel andere regio’s in de wereld zijn de weersomstandigheden voor met name werkzaamheden op zee in het vierde, maar vooral het eerste kwartaal, doorgaans niet optimaal. Traditioneel zijn dan ook het tweede en derde kwartaal het drukste en meest winstgevend bij Fugro.”

2) De verliezen van de divisie Seabed Geosolutions werden vooral veroorzaakt door problemen in de Gulf of Mexico en het Midden-Oosten. Wat verwacht u van deze divisie voor de rest van het jaar?

“In de Gulf of Mexico betrof het technische problemen met het plaatsen van de sensoren op de zeebodem en de vertraging die daardoor is ontstaan. In het Midden-Oosten zijn er issues bij onze partner die het onshore deel voor zijn rekening neemt. Aangezien het een zogenaamd ‘shared project’ is, delen wij daar helaas in mee.

Het project in de Gulf of Mexico is inmiddels afgerond en het project in het Midden-Oosten zal binnenkort worden afgerond. Gedragen door betere resultaten in de rest van het jaar, nu beide bovengenoemde projecten bijna zijn afgerond, verwachten wij voor heel 2019 een verbetering van de resultaten ten opzichte van 2018.”

3) En waarom vielen de resultaten van de Marine Asset Integrity activiteiten tegen?

“Dit zijn zogenaamde ‘laat cyclische’ activiteiten. Het gaat om het ondersteunen van onze klanten bij het optimaal onderhouden van hun infrastructuur offshore. Hier duurt het herstel van de olie- en gasactiviteiten langer dan bij onze Marine Site Characterisation activiteiten (het in kaart brengen van locaties voor nieuwe offshore windparken of olie- en gaswinning), waarbij het herstel zich sinds begin 2018 duidelijk aftekent.

Ook bij Marine Asset Integrity verwachten wij uit de downturn te komen, maar wel op een later tijdstip. We denken dat we inmiddels ‘op de bodem’ zitten en dat het herstel vanaf nu vorm zal krijgen. Dat zal wel iets geleidelijker verlopen dan bij de site characterisation activiteiten.”

4) Hoewel de schuldratio naar 2,8 is opgelopen en daarmee weer dicht bij de 3,0 in de bankconvenanten ligt, heeft deze volgens CFO Paul Verhagen ‘gepiekt in het eerste kwartaal’. Hoe denkt Fugro de schuldratio weer omlaag te brengen?

“Zoals aangegeven in onze outlook voor 2019, verwachten wij over heel 2019 een verbetering van de winstgevendheid ten opzichte van 2018, gedragen door een verbetering van de marge van al onze activiteiten. Daarnaast verwachten wij eveneens een positieve vrije kasstroom.”

5) De eerste van de twee achtergestelde converteerbare obligaties expireert op 26 oktober 2021, weet u al hoe u die gaat herfinancieren?

“Daar kijken we momenteel naar, dus meer details kunnen we daar nu nog niet over geven.” (Deze vraag is cruciaal en behandelen wij bij de conclusie)

6) De afgelopen vier kwartalen groeide de omzet weliswaar met respectievelijk 30%, 29%, 15% en 9%, maar was er tegelijkertijd wel sprake een dalende trend. Waar ligt dat aan?

“Onze middellange termijndoelstellingen gaan uit van zo’n 5% á 10% omzetgroei per jaar; niet de 19% van 2018. Wij hadden dus ook nooit verwacht dat de omzetgroei in een dergelijk tempo zou aanhouden.”

7) Mochten die vooruitzichten verslechteren: hoe bent u tegen een eventuele downturn bewapend?

“Wij hebben inmiddels een beter gespreide portefeuille dan voorheen. Vandaag de dag bestaat ruim 40% van onze omzet uit diensten aan andere klanten dan de olie- en gasindustrie, waaronder met name de sectoren hernieuwbare energie en infrastructuur.”
bartvde
0
““Daar kijken we momenteel naar, dus meer details kunnen we daar nu nog niet over geven.” (Deze vraag is cruciaal en behandelen wij bij de conclusie)”

daar zullen de shorters wel al lijntjes over hebben open staan
JvH
1
quote:

Brimily schreef op 10 mei 2019 08:09:

dan is dat voorkennis toch ?
Een emissie is toch sowieso redelijk voor de hand liggend, alleen hadden ze die natuurlijk bij een koers van 11 euro moeten aankondigen.
itwm
0
Vandaag weer naar de 8. Als Amerika geen roet in het eten gooit, gaan we dan volgende week richting de 9.
[verwijderd]
0
quote:

itwm schreef op 10 mei 2019 09:09:

Vandaag weer naar de 8. Als Amerika geen roet in het eten gooit, gaan we dan volgende week richting de 9.
Dat is handig dat jij dat weet!
Waar koop je zo'n glazenbol?
[verwijderd]
3
quote:

pielsje schreef op 9 mei 2019 17:45:

[...]

Een maandje?
Dat is net zolang als jij lid bent?

Nou meid!
Daarom 1 maandje, en geen 2 maanden.

Je krijgt de gouden uitroepteken, voor de slimste opmerkingen hier.

11.210 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 ... 557 558 559 560 561 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 14:02
Koers 23,600
Verschil -0,580 (-2,40%)
Hoog 23,900
Laag 23,580
Volume 112.325
Volume gemiddeld 386.797
Volume gisteren 461.941

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront