Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Toch winst voor Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, herstellend van eerdere verliezen na een bericht over mogelijk uitstel van Amerikaanse importheffingen voor Europese auto's en gemengd economisch nieuws uit de VS.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 378,06 punten. De Duitse DAX steeg 0,9 procent. De Franse CAC 40 won 0,64 procent en de Britse FTSE 100 kon 0,8 procent bijschrijven.

De beurs kreeg een impuls van een bericht van persbureau Bloomberg, dat de Amerikaanse regering het besluit om wel of niet importheffingen in te voeren op auto’s mogelijk met zes maanden uitstelt. Dit biedt respijt voor Europese en Japanse autofabrikanten, die veel auto’s naar Amerika verschepen.

Het bericht nam zorgen weg dat president Donald Trump niet alleen de handelsoorlog met China zou laten escaleren, maar ook zand in de raderen zou gooien van de handel met Europa en Japan.

Economisch nieuws uit de VS was gemengd. Een duidelijke meevaller was de Empire State index, die een indicatie geeft van de industrie in de regio New York. De index steeg van 10,1 in april naar 17,8 in mei, terwijl economen rekenden op een daling tot 8,0 punten.

De omzet van Amerikaanse winkels viel juist wat tegen. Wel was de daling kleiner dan in maart. Verder bleek de industriële productie in de VS in april te zijn gedaald, waar een pas op de plaats was voorspeld.

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,4 procent, bleek eerder woensdag. Geen reden voor paniek dus, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING woensdag.

‘s Ochtends werd de beurs gedrukt door een afkoeling van de Chinese industrie, waar de groei van 5,4 procent in april achterbleef bij de verwachte 6,6 procent. In maart was dat nog 8,5 procent. De Chinese detailhandelsomzet vertraagde ook, tot 7,2 procent groei, van 8,7 procent in maart.

De olieprijs steeg, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent hoger op 62,12 dollar, terwijl voor een juli-future Brent bijna 72 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 1 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1204 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1205 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1210 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten deden het goed in Frankfurt en Parijs, na berichten dat de regering Trump de aangekondigde importheffingen op auto's vermoedelijk zes maanden uitstelt. De heffingen zouden slecht vallen in de Europese Unie en Japan, die veel auto's naar Amerika verschepen.
Daimler en BMW werden 3 procent meer waard en Peugeot en FiatChrysler anderhalf procent.

Banken stonden in de belangstelling na kwartaalcijfers.

Credit Agricole boekte in het eerste kwartaal van 2019 een licht lagere nettowinst, terwijl de inkomsten vlak bleken. Het aanndeel verloor 2,6 procent. ABN AMRO zag de winst zoals verwacht onder druk staan en noteerde in de ochtendhandel lager maar bij nadere beschouwing werden beleggers toch positiever. Het aandeel werd 1,1 procent meer waard.

Ageas verloor 1,1 procent in Brussel na kwartaalcijfers die onder de verwachting uitkwamen. KBC Securities noemde de cijfers in het algemeen wel sterk, vooral in Azië.

RWE sloot 2,6 rocent hoger. De aangepaste winst steeg en het energiebedrijf bevestigde zijn prognoses voor het boekjaar. Sectorgenoot E.ON verloor juist 5,3 procent in Frankfurt.

TUI zag in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar de verliezen oplopen, omdat Pasen laat in het jaar viel en er te veel aanbod van reizen was in Spanje. Over het hele jaar verwacht TUI een daling van de aangepaste EBITA met 17 procent, mogelijk zelfs 26 procent als de problemen met de Boeing 737 MAX vliegtuigen langer aanhouden.

Kingfisher eindigde 3,6 procent lager. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal een omzetgroei van 0,4 procent bekend. De Franse activiteiten bleven voor druk zorgen.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index stond rond het slot van de Europese beurzen 0,5 procent hoger op 25.663 punten. De S&P500 steeg 0,6 procent tot 2.852punten en de Nasdaq index werd 0,9 procent opgestuwd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak vindt gemakkelijk weer de weg omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een lagere opening en uiteindelijk toch duidelijk hoger gesloten.

De AEX index sloot 1,1 procent hoger op 559,15 punten. De Midkap-index steeg 0,5 procent en de Smallcap Index werd 0,6 procent duurder.

De beurs startte weifelend, na resultaten van verzekeraar NN Group die geflatteerd leken, maar rond het middaguur begonnen de koersen op te lopen, zonder duidelijke aanleiding, constateerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Hij noemde het "een beetje apart" dat de AEX zo makkelijk weer door het niveau van 555 punten heen stootte, na de beweegijkheid van de laatste dagen. "Ik had gedacht dat het moeilijker zou gaan."

Schutte wees op beter dan verwachte cijfers van Walmart die rond het middaguur uitkwamen, maar betwijfelde of de Amerikaanse retailreus de aanleiding was voor het herstel.

Wellicht bouwden beleggers voort op een verwachte handelsdeal met China. "Maar om daar nou op te bouwen. Bij elke volgende tweet kan het weer omkeren", zei Schutte, verwijzend naar de veelvuldige commentaren over het onderwerp van de Amerikaanse president Donald Trump in de sociale media. Een bericht dat Amerikaanse importtarieven op Europese auto's worden uitgesteld, zorgde woensdag al voor enige gerustheid bij Europese beleggers.

Goede economische cijfers uit de VS leverden in de middag geen echte beweging op in de index. De Philly Fed index steeg in mei sterker dan verwacht, wat woensdag ook al het geval was voor de Empire State index. Ook werden er meer woningen in aanbouw genomen en waren er minder aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in april is gedaald tot 3,3 procent, wat uitzonderlijk laag is. Verder liep de inflatie in Italië in april licht op.

De euro daalde tegenover de dollar tot 1,11874. De olieprijzen stegen met ruim twee procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen woog olie- en gasreus Royal Dutch Shell nauwelijks op de index met een koersdaling van 0,2 procent, ondanks een ex-dividend notering. Met hulp van de hogere olieprijs werd het uitgekeerde dividend alweer bijna geheel ingelopen op donderdag, merkte Schutte op.

Ook staalfonds ArcelorMittal keerde dividend uit. Het aandeel beperkte de koersdaling tot 0,6 procent. Brancheorganisatie Eurofer sloeg alarm over de Europese staalsector, die kampt met grotere importvolumes, volatiele ertsprijzen en stijgende CO2-heffingen. Een dergelijke "perfecte storm" kan de sector in een diepe crisis brengen, meent de belangenbehartiger.

DSM en Philips gingen aan kop met koerswinsten van 2,6 en 2,5 procent. Zakenbank UBS denkt dat het speciaalchemiebedrijf de eigen doelen voor het resultaat dit jaar zal overtreffen.

NN Group herstelde van een negatieve ontvangst op kwartaalresultaten en sloot 0,8 procent hoger. ING noemde de cijfers degelijk, maar minder sterk dan de hoofdpunten deden vermoeden. KBC Securities verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren. Het koersdoel ging van 42,00 naar 41,00 euro. Sectorgenoot Aegon sloot bijna 2 procent hoger.

ING won 1,6 procent tot 10,25 euro, nadat het aandeel eerder op de dag onder de 10 euro werd geduwd. Volgens Schutte was er vrees bij beleggers dat ING de Duitse Commerzbank zou willen overnemen. Die bank is nu nog veel minder rendabel dan ING. De Duitse bondskanselier Merkel liet zich tijdens een persconferentie met de Nederlandse premier Mark Rutte niet uit over de mogelijke fusie.

SBM Offshore sloot 0,8 procent hoger na cijfers die volgens ING conform de verwachting waren. Analist Quirijn Mulder ziet veel belangstelling voor het Fast4Ward-concept van SBM als oplossing om te werken in diepwater.

Koploper in de AMX was kunstmestproducent OCI, dat 4,6 procent won.

Lampenspecialist Signify verloor 4 procent door een ex-dividend-notering, terwijl rivaal Osram Licht in Frankfurt juist een spurt omhoog liet zien, na een bericht van Reuters dat de overnamegesprekken met Bain Capital en Carlyle niet dood zijn.

Onder de kleinere aandelen eindigde Pharming 4,6 procent hoger. Eerder op de dag stonden nog sterkere stijgingen op de borden. Het biotechbedrijf was in het eerste kwartaal opnieuw winstgevend. "Dit is een echt volksaandeel, met gelovers die blijven handelen in het aandeel", zei Schutte. Hij noemde de omzetten indrukwekkend.

VolkerWessels sloot licht hoger. Het bouwbedrijf liet de omzet afgelopen kwartaal oplopen naar 1.374 miljoen euro, beduidend meer dan de 1.250 miljoen euro waarop ING vooraf rekende. "Een solide kwartaal", oordeelde ING.

Lokaal maakte AND een klapper. Het aandeel van de digitale kaartenmaker steeg maar liefst 73 procent tot 3,34 euro na een sterke omzetstijging in het eerste kwartaal, terwijl de operationele kosten juist fors daalden. Vier jaar geleden was het aandeel overigens nog drie keer zo veel waard.

Euronext kreeg goedkeuring van zijn aandeelhouders voor de overname van Oslo Bors en sloot 4,2 procent hoger. De nettowinst van het beursbedrijf daalde in het eerste kwartaal op jaarbasis met bijna 7 procent en de operationele winst ging met 3 procent omlaag.

DPA en Probiodrug overtuigden niet met hun trading updates en leverden respectievelijk 3 en 2,5 procent in.

Het aandeel van de kersverse landskampioen Ajax daalde 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen lieten winsten van ruim een procent zien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,3 procent tot 382,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,7 procent op 12.310,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 5.448,11 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent hoger op 7.353,51 punten.

De Europese aandelenmarkten schommelden donderdag gedurende de handelsdag tussen winst en verlies, meedeinend op de nieuwsstroom over de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een besluit over de invoering van importheffingen op auto's met zes maanden uitgesteld.

Daarnaast kondigde Trump bij decreet een noodsituatie af om het gebruik te beperken van apparatuur uit landen die als "buitenlandse tegenstanders" worden beschouwd. De maatregel wordt gezien als een poging om het Chinese Huawei verder onder druk te zetten.

Marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group zei dat de nieuwsstroom rond Trump over het handelsconflict met China vrijwel volledig de richting van markten wereldwijd bepaalt.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in maart is gedaald tot 22,5 miljard euro, van 26,9 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. De export steeg met 3,1 procent, terwijl de import met 6,0 procent toenam.

Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in Italië in april op jaarbasis zijn gestegen met 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1874. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1206 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1200 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Bouygues heeft de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar zien oplopen, maar ook rode cijfers geschreven door een verlies bij het onderdeel Alstom. Bouygues blijft voor dit jaar rekenen op een verbetering van de winstgevendheid en een vrije kasstroom van 300 miljoen euro bij Bouygues Telecom. Binnen twee jaar moet de kasstroom voor de groep naar 1 miljard euro zijn opgelopen na aftrek van kosten voor schulden, belastingen en rentelasten. Het aandeel steeg 1,4 procent.

NN Group heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst zien stijgen, maar de solvabiliteit daalde. De verzekeraar bracht de kosten in het afgelopen kwartaal met 20 miljoen euro terug. NN steeg 0,8 procent.

Shell verloor donderdag 0,2 procent nadat het aandeel ex-dividend noteerde.

Het Finse Kone kijkt naar een overnamebod ter waarde van 14 miljard euro op de liftdivisie van Thyssenkrupp. Dit meldde persbureau Reuters woensdagavond op basis van vier bronnen. Kone won 5,0 procent. Thyssenkrupp steeg 5,3 procent.

Nestlé is exclusieve onderhandelingen gestart om zijn huidverzorgingstak te verkopen aan een consortium dat wordt geleid door de private equity firma EQT Partners en een dochteronderneming van Abu Dhabi Investment Authority voor een mogelijk prijskaartje van 10,2 miljard Zwitserse frank. Nestlé kreeg er donderdag 1,8 procent bij.

Thomas Cook verloor bijna 14,7 procent in Londen. De Britse reisorganisatie leed in de eerste zes maanden van zijn lopende boekjaar een fors verlies en ook de omzet liep terug.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent hoger op 2.886,44 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 557,91 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Europa-breed drukte de voortdurende handelsperikelen tussen de Verenigde, China, maar ook de EU op het sentiment. De handelsperikelen domineerden ook donderdag de nieuwsstroom, nadat de Amerikaanse president Donald Trump per decreet de noodsituatie afkondigde en het gebruik inperkte van apparatuur uit landen die als "buitenlandse tegenstanders" worden beschouwd.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei donderdag dat Washington "waarschijnlijk" opnieuw in Beijing zal aanschuiven om de handelsbesprekingen voort te zetten. Beijing zei echter van niets te weten.

Trump heeft inmiddels zijn besluit over importheffingen op auto's met 180 dagen uitgesteld, zoals de markt ook verwachtte. Volgens The Wall Street Journal blijven de onderhandelingen met Japan en Europa doorgaan.

"Het gaat de laatste dagen op en af", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Alles draait om de handelsbesprekingen en één tweet op opmerking van één van de partijen kan het tij op de beurs volledig doen keren", zei Schutte. Volgens hem verwerkte de markt vrijdag opmerkingen vanuit Beijing dat zij gezien het gebrek aan progressie het nut niet inzien van een hervatting van de handelsbesprekingen. "Het lijkt er dus vooralsnog helemaal niet op dat de gesprekken voortgezet worden", zei Schutte.

Rond Brexit was het de afgelopen weken rustig, terwijl de Britse premier Theresa May onderhandelde met Labour leider Jeremy Corbyn over een deal waarmee het uittredingsakkoord kon worden geaccepteerd door het Lagerhuis voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Vrijdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen May en Corbyn zijn geklapt. Dit vergroot de kans op een harde Brexit.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de inflatie in de eurozone in april is uitgekomen op 1,7 procent, terwijl de bouwproductie in maart op maandbasis daalde, maar op jaarbasis flink toenam.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de index voor het consumentenvertrouwen in mei is gestegen 97,2 naar 102,4, terwijl de index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in april tevens verder zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1158. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1180 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1172 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 2,0 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen, Ahold Delhaize en ASMl met winsten van elk 0,7 procent.

De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 3,8 procent. Randstad daalde 1,9 procent, terwijl Wolters Kluwer 1,5 procent verloor.

Philips daalde 1,4 procent. Philips wordt net als Johnson & Johnson, Siemens en GE genoemd in een smeergeldzaak in Brazilië, waarnaar de Amerikaanse FBI onderzoek doet. "Het klopt dat wij samen met 30 andere bedrijven worden onderzocht", bevestigde een woordvoerder van Philips tegen ABM Financial News. Volgens de zegsman betreft het een oude zaak, waarvan ook al melding is gemaakt in de laatste halfjaarcijfers

In de Midcap ging Flow Traders aan kop met een winst van 2,1 procent, terwijl Intertrust 1,3 procent steeg en TKH 1,1 procent won.

Takeaway.com daalde 4,6 procent. Amazon is een belangrijke aandeelhouder geworden van Deliveroo. Hoewel dit volgens ING slecht voor het sentiment is, zal de impact op Takeaway beperkt zijn. Volgens ING was Deliveroo altijd al goed gekapitaliseerd, net als Uber Eats. "Desondanks konden beide bedrijven geen fatsoenlijk marktaandeel winnen in Nederland." De analisten wijzen op de lancering van Scoober door Takeaway, waarmee het bedrijf "de deur voor concurrenten" in het slot gooide.

Jefferies haalde het aandeel PostNL van de kooplijst en halveerde het koersdoel ruimschoots van 4,50 naar 2,00 euro. De verwachtingen voor de korte termijn zijn volgens analist David Kerstens met 20 tot 30 procent verlaagd als gevolg van een vertraging die PostNL oploopt met zijn kostenbesparingsprogramma. Daarbij is het afwachten of de overname van Sandd slaagt en moeten beleggers er rekening mee houden dat er twee jaar lang geen dividend zal worden uitgekeerd, onder meer vanwege hogere pensioenkosten en investeringen. Het aandeel verloor 2,4 procent.

In de AScX won ForFarmers 5,1 procent en Ordina 0,1 procent. NIBC verhoogde het koersdoel voor Ordina licht van 2,30 naar 2,40 euro. Alfen steeg 2,8 procent en Kiadis Pharma won 0,7 procent. Sif verloor 2,2 procent, terwijl Kendrion 1,9 procent inleverde.

Heijmans daalde 1,8 procent, ondanks een nieuw onderhoudscontract voor de Hanzehogeschool Groningen. Pharming leed 1,9 procent verlies.

Na de koerssprong van maar liefst 73 procent op donderdag, verloor het aandeel AND vrijdag 8,7 procent.

Een kwartaalupdate van Curetis, aanvankelijk nog positief ontvangen, leverde uiteindelijk een koersverlies op van 6,6 procent. RoodMicrotec daalde 5,1 procent. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2019 is geen verrassing volgens NIBC. RoodMicrotec verwacht nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien, en voorziet een omzet in 2020 van 16 miljoen tot 18 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.878,17 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX houdt goed stand ondanks oplaaiende handelsoorlog

(ABM FN-Dow Jones) De AEX was deze week opnieuw in de ban van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China maar hield toch stond. Op een slot van 557,91 punten vrijdag, steeg de Amsterdamse hoofdindex 1,3 procent op weekbasis. Vorige week sloot de hoofdgraadmeter op 550,87 punten.

De afgelopen weken laaide de handelsoorlog weer in alle hevigheid op, nadat de Verenigde Staten de importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhoogden van 10 naar 25 procent. Daarbovenop wil de Amerikaanse president Donald Trump ook nog eens 325 miljard aan overige goederen uit China belasten met dit tarief.

Beijing sloeg deze week terug met een hoger importtarief op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Ondanks de "redelijk verlopen" gesprekken vorige week in Washington is er volgens investment manager Simon Wiersma van ING weinig vooruitgang geboekt.

"Het lijkt erop dat de kansen op een snel handelsakkoord zijn verkeken en we te maken krijgen met meer volatiliteit op de markten", aldus Wiersma. "Zolang de economie redelijk goed blijft draaien en de centrale banken de geldkraan open houden, maken we ons geen grote zorgen." De investment manager denkt dat de koersdalingen weer kansen bieden voor beleggers.

Duidelijk is dat de VS de druk vol op de ketel houdt bij China. Zo tekende Trump deze week een decreet waarmee een verbod kan worden ingesteld op netwerkapparatuur en diensten van buitenlandse concurrenten, zoals Huawei, waarvan de Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat het zijn apparatuur gebruikt voor spionageactiviteiten.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin verklaarde deze week dat Washington "waarschijnlijk" opnieuw in Beijing zal aanschuiven om de handelsbesprekingen voort te zetten. Het Chinese ministerie van handel liet echter weten geen weet te hebben van een hervatting van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een handelsakkoord.

Omdat de onderhandelingen met China nog geen akkoord hebben opgeleverd, denken analisten van UBS dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigementen van importheffingen op Europese auto’s niet zal doorzetten.

Voorlopig is dat ook het geval. Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat hogere importtarieven op auto's en auto-onderdelen met 180 dagen worden uitgesteld.

De handelsbesprekingen met Europa en China zitten nog in een eerste fase en er is meer tijd nodig om mogelijke deals te sluiten voordat tarieven als pressiemiddel worden gebruikt.

Duitse economie groeit weer

De Duitse economie krabbelde in het eerste kwartaal weer wat op. De groeimotor van de eurozone haperde eind vorig jaar nog met een krimp in het derde kwartaal en nulgroei in de drie maanden erna. In de periode januari tot en met maart trok de economie aan met een kwartaalgroei van 0,4 procent.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING duidt de groei erop dat de paniek over de Duitse economie overdreven is. "Maar er is nog altijd geen ruimte of tijd voor zelfgenoegzaamheid", waarschuwde Brzeski.

Economen van KBC wezen erop dat de groeicijfers weinig impact hadden op de financiële markten. "Dat de Duitse economie in het eerste kwartaal de weg naar groei teruggevonden heeft, werd in Europa aanvankelijk ook onder de mat van de gestegen handelskoorts geschoven."

Brexit terug op de radar

Rond Brexit was het de afgelopen weken rustig, terwijl de Britse premier Theresa May onderhandelde met Labour leider Jeremy Corbyn over een deal waarmee het uittredingsakkoord kon worden geaccepteerd door het Lagerhuis voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt.

Vrijdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen May en Corbyn zijn geklapt.Dit vergroot de kans op een harde Brexit.

Het Britse pond leverde vrijdag ten opzichte van de dollar bijna een half procent in op 1,2740. "Nu het einde van May in zicht lijkt, gaan markten over een opvolger nadenken. Dat zou weleens Boris Johnson kunnen zijn. De valutamarkten zijn daar niet gerust op", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

De euro leverde ruim een half procent in en dook onder de 1,12 dollar. Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO is er ook weinig reden om op dit moment positief te worden over de euro. "De macro-economische cijfers zijn teleurstellend terwijl politieke ontwikkelingen in Italië en een aantal naderende verkiezingen zoals die voor het Europese Parlement op 23 mei en België op 26 mei ook niet uitnodigen om positief te worden", aldus Boele.

Olie duurder door geopolitieke dreiging

Olie steeg zo'n 2 procent op weekbasis. De OPEC en het Internationaal Energieagentschap publiceerden hun maandelijkse rapporten over de ontwikkelingen op de oliemarkt. Verder speelden naast het handelsconflict vooral geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten een rol, nadat twee Saoedische olietankers vorig weekend werden aangevallen in de Straat van Hormuz in de Perzische Golf en Saoedische olievelden met drones werden aangevallen.

Het IEA voorspelde in zijn maandrapport dat de vraag naar olie dit jaar minder sterk groeit dan eerder gedacht. De OPEC sprak in zijn maandrapportage van een dalende productie, met name in Iran vanwege Amerikaanse sancties.

Verder bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week gestegen.

Volgende week

In Nederland is het cijferseizoen over zijn hoogtepunt. Lucas Bols opent volgende week de boeken en verder staan er vooral jaarvergaderingen gepland, zoals die van ASMI, Adyen, Royal Dutch Shell, ASR Nederland, Pharming en Van Lanschot Kempen. Intertrust, Aegon en Van Lanschot Kempen noteren volgende week op respectievelijk maandag, dinsdag en vrijdag ex-dividend.

Het buitenlandse cijferseizoen zit er ook al weer bijna op. Volgende week kan de markt aan de slag met resultaten van grote Amerikaanse winkelketens als Home Depot, Target en Best Buy.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor groeicijfers uit Japan en Duitsland. Verder staan er een aantal samengestelde inkoopmanagersindices op het programma uit Japan, de eurozone en de VS. De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank geven notulen vrij van hun meest recente beleidsvergaderingen.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was DSM, dat op weekbasis 5,1 procent steeg. Analisten van UBS wezen op de positieve geluiden die het speciaalchemiebedrijf liet horen tijdens een roadshow en voorspellen dat DSM zijn eigen outlook kan overtreffen dit jaar.

ArcelorMittal bungelde onderaan. Op weekbasis daalde het aandeel 10 procent, na een ex-dividend notering. Verder sloeg brancheorganisatie Eurofer alarm over de Europese staalsector, die kampt met grotere importvolumes, volatiele ertsprijzen en stijgende CO2-heffingen. Een dergelijke "perfecte storm" kan de sector in een diepe crisis brengen, meent de belangenbehartiger.

In de hoofdindex daalde ABN AMRO met 0,4 procent na het openen van de boeken. De bank maakte flink minder winst, maar dat was ook voorzien. "Geen geweldig resultaat", oordeelde KBC Securities dan ook. Analisten van Jefferies stelden dat beleggers vooral uitkijken naar de kapitaalverwachtingen. ABN AMRO wil tegen het einde van het jaar met nieuwe doelstellingen komen, na een beoordeling van de interne modellen.

voda
0
Deel 2:

Sectorgenoot ING Groep verloor 3,1 procent. De geluiden dat ING samen met enkele andere banken, waaronder het Italiaanse UniCredit jaagt op het Duitse Commerzbank worden steeds sterker.

NN Group kwam met degelijke resultaten, volgens analist Albert Ploegh van ING, maar de cijfers waren niet zo sterk als ze op het eerste gezicht leken. KBC Securities was niet overtuigd en haalde het aandeel van de verzekeraar van zijn kooplijst. Het koersdoel ging ook omlaag. Op weekbasis verloor de verzekeraar 0,8 procent.

Philips leverde 2 procent in ten opzichte van afgelopen week. Het concern wordt genoemd in een smeergeldzaak in Brazilië, waarnaar de Amerikaanse FBI onderzoek doet. Volgens een zegsman betreft het een oude zaak, waarvan ook al melding is gemaakt in de laatste halfjaarcijfers.

Air France-KLM stond onder druk in de Midcap en verloor 2,4 procent. Bernstein verlaagde het advies van Market perform naar Underperform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 10,00 naar 7,00 euro. Na de cijfers van de luchtvaartmaatschappij is volgens Bernstein de vraag of dit het moment is om short te gaan op Air France-KLM. "Ons antwoord is ja", aldus analist Daniel Roeska.

PostNL zag de beurswaarde verder afnemen en leverde op weekbasis 5,8 procent in. Jefferies haalde het aandeel, dat vorige week al 19,5 procent verloor, van zijn kooplijst, terwijl KBC Securities het koersdoel verlaagde.

Fugro voerde de Midcap aan en steeg 4,5 procent op weekbasis.

Fagron eindigde net niet bovenaan in de lijst met kleinere fondsen. Op weekbasis steeg het aandeel 4,3 procent, waar ForFarmers vrijdag nog langszij kwam en 5 procent won. De specialist in magistrale bereidingen maakte bekend het Mexicaanse Cedrosa over te nemen. Volgens ING past deze kleine maar interessante overname in de buy-and-build strategie van het bedrijf.

Pharming won op weekbasis 0,5 procent. In het eerste kwartaal steeg de omzet uit de verkoop van Ruconest, hoewel iets minder dan de drie maanden ervoor. De winstgevendheid verbeterde verder. Pharming rekent in de rest van het jaar op hogere inkomsten uit Ruconest en elk kwartaal een voortgaande positieve nettowinst gedurende het jaar.

VolkerWessels verloor 3,1 procent na cijfers. De bouwer zag de omzet afgelopen kwartaal op jaarbasis oplopen van 1.230 miljoen naar 1.374 miljoen euro. Dat was beduidend meer dan de 1.250 miljoen euro waarop ING vooraf rekende. "Een solide kwartaal", oordeelde ING. Wel moest opnieuw worden afgeschreven op het Zeesluisproject IJmuiden.

Lokaal maakte AND een klapper. Het aandeel steeg liefst 74,3 procent na een trading update. In het eerste kwartaal steeg de omzet sterk terwijl de operationele kosten juist fors daalden.

SnowWorld steeg 12,2 procent nadat de exploitant van overdekte skihallen de resultaten in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar zag aantrekken.

Euronext presteerde in het eerste kwartaal redelijk conform verwachting, concludeerde ING uit de cijfers. Ook ligt de beursuitbater op koers met het behalen van zijn kostenbesparingsdoelen, aldus de analisten. Ook mag Euronext door met de overname van de Noorse effectenbeurs Oslo Børs VPS, nadat het Noorse ministerie van financiën daar toestemming voor gaf. Het aandeel steeg op weekbasis 5,6 procent.

RoodMicrotec verloor 9,7 procent. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2019 is geen verrassing volgens analisten van NIBC. Toch verwacht het bedrijf nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien en voorziet het een omzet in 2020 van 16 miljoen tot 18 miljoen euro.

De kersverse landskampioen Ajax daalde op weekbasis 8,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. A
voda
0
ASML trekt AEX omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is de nieuwe handelsweek negatief begonnen. De Amsterdamse hoofdindex daalde maandag 1,2 procent op een slot van 551,37 punten. De AMX verloor 1,5 procent.

De aandacht blijft uitgaan naar de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Google zou van plan zijn om de Android-licentie van Huawei in te trekken nu het Chinese bedrijf op de zwarte lijst staat in de VS. Ook andere bedrijven, waaronder Qualcomm en Infineon zouden niet langer met Huawei willen samenwerken.

Het nieuws zette maandag forse druk op toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie, zoals ASML en Besi. De escalerende handelsspanningen door de Amerikaanse ban op Huawei spelen de halfgeleiderindustrie niet in de kaart, merkten analisten van NIBC op.

Ondertussen lijken de handelsbesprekingen tussen Beijing en Washington in een impasse beland waardoor een spoedige deal lijkt uitgesloten.

"Totdat president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping elkaar eind juni bij de G20-vergadering in Japan zullen treffen, blijven markten waarschijnlijk nerveus", verwacht investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Hij wijst daarbij op de impact die de tweets van Trump hebben. Die leiden tot heftige koersbewegingen. "Mijn advies is: probeer daar doorheen te kijken. Het is zaak om als belegger de hoofdlijnen niet uit het oog te verliezen", aldus Wiersma.

De macro-economische agenda was maandag weinig gevuld. De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat was verrassend want economen rekenden op een lichte krimp. Op jaarbasis groeide de derde economie van de wereld met 2,1 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 trok de Japanse economie verder aan.

Verder bleken de Duitse producentenprijzen in april in een hoger tempo gestegen. De PPI index steeg met 2,5 procent op jaarbasis. In maart was dit 2,4 procent. De lopende rekening in de eurozone kende in maart een lager overschot dan in februari, van 25 miljard euro.

De Bundesbank schetste in zijn maandrapport de verwachting dat de groei in de grootste economie in de eurozone in het tweede kwartaal zal stagneren. Met name de industrie komt verder onder druk te staan, verwacht de Duitse centrale bank.

De Amerikaanse economische kalender was maandag vrij leeg. De nationale activiteitsindex van de Chicago Fed toonde in de maand april een groei beneden de trend. De index daalde tot -0,45.

Later in de week belooft het drukker te worden op economisch vlak en is er voor beleggers weer iets anders om zich op te focussen dan alleen de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank publiceren op respectievelijk woensdag en donderdag de notulen van hun meest recente monetaire beleidsvergadering. Beide centrale banken lieten de rente ongemoeid en houden dit naar verwachting nog geruime tijd vol. Voor de Fed geldt dat de markt zal letten of er in de verslaglegging mogelijk wordt gehint op renteverlagingen.

Oliekartel OPEC lijkt dichter bij een akkoord om de huidige productiedoelen te verlengen tot aan het eind van het jaar. Volgende maand zal het oliekartel in Wenen definitief de knoop doorhakken. De olieprijs steeg maandag ongeveer een procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot licht hoger op 1,1170.

Stijgers en dalers

Er waren maandag nauwelijks stijgers in de AEX en de winsten die er waren bleven beperkt. Koploper was KPN, dat 1,8 procent steeg. Het telecombedrijf maakte bekend dat het zijn dataleverancier NLDC verkoopt aan een investeringsfonds van DWS. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

De scherpste verliezen waren er maandag voor de techfondsen. ASML leverde 6,3 procent in.

Besi verloor in de Midcap 5,4 procent en ASM International daalde 3,2 procent. Berenberg verhoogde maandag het koersdoel voor ASMI van 57,00 naar 65,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. De analisten verwachten dat het marktaandeel in ALD in 2019 zal herstellen dankzij de hoge investeringen in foundry en logic.

PostNL blijft ondertussen ook onder druk staan. Maandag leverde het aandeel 3,3 procent in. Op maandbasis heeft het postbedrijf inmiddels bijna 29 procent aan beurswaarde in moeten leveren. Intertrust verloor 1,8 procent, mede door een ex-dividendnotering. Air France-KLM daalde 2,7 procent na een zwakke cijferpublicatie van concurrent Ryanair.

SBM Offshore voerde de lijst in de AMX aan met een koerswinst van 1,8 procent. Wereldhave maakte bekend Matthijs Storm te willen benoemen tot nieuwe CEO. Het aandeel sloot 0,5 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen sloot B&S Group 1,9 procent lager. De omzet groeide in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 19,8 procent naar 425,9 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de groei 17,0 procent en de autonome groei kwam uit op 8,6 procent. Morgan Stanley zag weinig verrassingen in de cijfers van B&S.

Kiadis Pharma was koploper onder de kleinere fondsen en schreef 2,3 procent aan beurswaarde bij. Brunel leverde 4,5 procent in door een ex-dividendnotering.

Lokaal viel AND op. Na de flinke winst afgelopen week, toen de beurswaarde met ruim 74 procent steeg, leverde het aandeel maandag dik 10 procent in.

Esperite is door Euronext op de vingers getikt met een noteringsmaatregel omdat het concern nog geen jaarcijfers over 2018 heeft bekendgemaakt. Het aandeel verloor ruim 12 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de indexen op Wall Street lager. De S&P 500 leverde 0,6 procent in en de Nasdaq verloor zelfs 1,3 procent. Ook in New York waren techfondsen de gebeten hond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Techfondsen onderuit op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag flink in het rood gesloten. De Stoxx Europe 600 index verloor 1,1 procent tot 377,46 punten. De Duitse DAX daalde 1,6 procent op een slot van 12.041,29 punten, de Franse CAC 40 leverde 1,5 procent in tot 5.358,39 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,5 procent lager op een slotstand van 7.310,88 punten.

Opvallend was verder de fikse daling van de Italiaanse beurs. De MIB index verloor 2,7 procent omdat een groot aantal bedrijven ex-dividend noteerde.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group houdt de marktvolatiliteit aan vanwege al het gespeculeer in de handelsconflicten tussen de VS en andere landen en dan primair China.

Daar waar de druk vol op de ketel staat bij China, lijkt de VS tegenover Europa vooralsnog wat coulanter. Vorige week werden importheffingen op auto's en auto-onderdelen met 180 dagen uitgesteld. Brancheorganisatie ACEA herhaalde maandag dat men tegen elke vorm van handelsrestricties is.

De macro-economische agenda was maandag weinig gevuld. De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat was verrassend want economen rekenden op een lichte krimp. Op jaarbasis groeide de derde economie van de wereld met 2,1 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 trok de Japanse economie verder aan.

Verder bleken de Duitse producentenprijzen in april in een hoger tempo gestegen. De PPI index steeg met 2,5 procent op jaarbasis. In maart was dit 2,4 procent. De lopende rekening in de eurozone kende in maart een lager overschot dan in februari, van 25 miljard euro.

De Bundesbank schetste in zijn maandrapport de verwachting dat de groei in de grootste economie in de eurozone in het tweede kwartaal zal stagneren. Met name de industrie komt verder onder druk te staan, verwacht de Duitse centrale bank.

Oliekartel OPEC lijkt dichter bij een akkoord om de huidige productiedoelen te verlengen tot aan het eind van het jaar. Volgende maand zal het oliekartel in Wenen definitief de knoop doorhakken. Olie werd maandag een procent duurder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1170.

Bedrijfsnieuws

Google doet Huawei in de ban nu het Chinese bedrijf op de zwarte lijst is gezet in de VS. Europa volgt, waarbij het Duitse Infineon zijn leveringen aan Huawei ook zou willen stilleggen. Dat is door het bedrijf niet bevestigd.

Het aandeel van het Duitse elektronicabedrijf verloor maandag 4,8 procent aan beurswaarde. In Parijs daalde STMicroelectronics 9,1 procent en ASML leverde in Amsterdam 6,3 procent in.

Ryanair behaalde in zijn afgelopen boekjaar een lagere winst en ook de outlook stelde teleur. Het aandeel werd flink verkocht en de beurswaarde daalde met 4,7 procent. Concurrenten easyJet en Air France-KLM leverden achtereenvolgens 3,4 en 2,7 procent in.

Reisorganisatie Thomas Cook stond fors onder druk en leverde bijna 13 procent in. Analisten twijfelen over de financiële gezondheid van het bedrijf.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde Wall Street lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent tot 540,49 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

Op weekbasis verloor de AEX 1,2 procent, terwijl de sterindex op maandbasis 5,4 daalde.

Europa-breed stonden de beurzen vrijdag onder druk, nadat dreigementen aan het adres van Mexico door Washington voor een grimmiger handelsklimaat zorgden. De Amerikanen willen dat Mexico zich inspant om de migrantenstroom naar de Verenigde Staten te stoppen op straffe van verhoogde importtarieven.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij is de grote vraag nu wie er als volgende het handelsdispuut ingetrokken zal worden. De kans is volgens hem groot dat Europa de volgende is die aan de beurt is. "Mexico kwam als een verrassing", aldus Schutte. De meest recente ontwikkelingen op het handelsvlak hebben er volgens de beleggingsadviseur met name toe geleid dat de markt nu een vertraging van de economische groei in de tweede helft van het jaar is gaan inprijzen.

"Over de hele linie worden momenteel verliezen geboekt", zei Schutte. "Er is momenteel geen sector die wordt ontzien. Zelfs defensieve fondsen staan momenteel onder druk", voegde hij toe. Op macro-economisch vlak wordt het komende handelsweek volgens Schutte druk. Naast een reeks inkoopmanagersindices ligt het zwaartepunt volgens hem bij het Amerikaanse banenrapport op vrijdag en het ECB-rentebesluit op donderdag,

De markt kreeg vrijdag voorbeurs teleurstellende data uit China te verwerken. De Chinese industrie is in mei weer gekrompen, terwijl de dienstensector in het zelfde tempo bleef doorgroeien. De inkoopmanagersindex voor de fabrieksindustrie daalde van 50,1 in april naar 49,4 in mei. De index voor de dienstensector bleef daarentegen onveranderd op 54,3.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in april op jaarbasis met 4,0 procent gestegen, terwijl op maandbasis sprake was van een daling met 2,0 procent. Consumentenprijzen stegen in Duitsland in mei op maand- en jaarbasis met achtereenvolgens 0,2 procent en 1,4 procent.

De Italiaanse economie groeide in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 0,1 procent. Op jaarbasis kromp de economie met 0,1 procent. Italiaanse consumentenprijzen stegen in mei op maand- en jaarbasis met respectievelijk 0,1 procent en 0,9 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de persoonlijke inkomens in Amerika in april met 0,5 procent zijn gestegen, terwijl de persoonlijke uitgaven met 0,3 procent toenamen. De PCE kernprijsindex bedroeg in april op maand- en jaarbasis respectievelijk 0,3 procent en 1,5 procent.

Het consumentenvertrouwen is in mei gestegen. De vertrouwensindex steeg van 97,2 naar 100,0 in mei. Een voorlopig cijfer duidde nog op een indexniveau van 102,4 in mei.

De euro/dollar noteerde op 1,1151. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1137 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1130 op de borden.

De olieprijs noteerde tot 3,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 0,9 procent, gevolgd door Vopak en Unibail-Rodamco met winsten van achtereenvolgens 0,6 procent en 0,3 procent. Adyen steeg 0,3 procent.

NN Group daalde 5,9 procent, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Heineken daalde 3,0 procent, terwijl Randstad 1,9 procent daalde.

In de Midkap ging Flow Traders aan kop met een winst van 1,8 procent. PostNL noteerde 1,7 procent hoger en BAM won 0,9 procent. TomTom bungelde met een verlies van 3,4 procent onderaan. ASMI daalde 2,3 procent, terwijl OCI 2,1 procent verloor.

Bij de kleinere fondsen nam Acomo het voortouw met een winst van 1,1 procent, gevolgd door VolkerWessels met een winst van 0,3 procent en Binck, dat 0,2 procent won.

Kiadis gaf 3,68 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 7,50 euro per stuk en haalde daarmee bijna 28 miljoen euro op. Jefferies heeft vrijdag het koersdoel voor Kiadis verhoogd van 16,00 naar 17,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Volgens analiste Philippa Gardner geeft de emissie Kiadis financiële ruimte tot ongeveer eind 2020 en ondersteunt deze tevens de lancering van ATIR101 in Europa. Het aandeel daalde 17,6 procent. Daarmee was het concern de sterkste daler onder de kleinere fondsen.

Sif verloor 3,1 procent, terwijl Pharming 2,6 procent daalde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.768,45 punten. De Dow Jones index daalde 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen flink lager gesloten

(ABM FN) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten nu de dreigementen aan het adres van Mexico van de zijde van Washington voor een grimmiger handelsklimaat zorgden. De Amerikanen willen dat Mexico zich inspant om de migrantenstroom naar de Verenigde Staten te stoppen op straffe van verhoogde importtarieven.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vrijdag, de laatste handelsdag van mei, 0,8 procent lager op 369,16 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,5 procent op 11.726,84 punten. De Franse CAC 40 tekende een verlies op van 0,8 procent met een stand van 5.207,63 punten. De Britse FTSE daalde vrijdag ook met 0,8 procent naar 7.161,71 punten.

"De Europese aandelenmarkten tekenden het eerste maandverlies op van het jaar, nog voordat president Trump met importtarieven kwam op alle Mexicaanse importgoederen, die plotseling werden aangekondigd", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Hewson merkte op dat het nog geen twee weken geleden is dat de Verenigde Staten een akkoord sloten met Canada en Mexico om alle tarieven op aluminium en staal te laten vallen. Bovendien overwegen de VS ook nog tarieven op Japanse en Europese auto's.

"De gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur hebben alles op stelten gezet en geven beleggers de nodige onzekerheid over de betrouwbaarheid en integriteit van de Verenigde Staten als handelspartner", aldus Hewson.

Hierdoor blijft het nog maar de vraag hoe integer een mogelijke toekomstige deal met de Europese Unie of China is, als Trump zomaar kan besluiten om de deal weer op te heffen. "Het inzetten van handelstarieven als een economisch wapen, geeft een verschrikkelijk signaal af en het is geen verrassing dat beleggers massaal op de verkoopknop drukken", aldus Hewson, wijzend op het laagste niveau voor de DAX sinds 1 april dit jaar.

In elk geval blijft het zicht op een snelle handelsovereenkomst volgens de marktvorser "verder weg dan ooit", nadat China een eigen zwarte lijst wil opstellen met "onbetrouwbare bedrijven" na de ban op Huawei.

Eerder deze week werd al duidelijk dat China overweegt de export van zeldzame aardmetalen aan banden te leggen. Die zijn nodig voor de productie van onder andere mobiele toepassingen en niet zo snel in de benodigde volumes elders te verkrijgen.

De kans dat de ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping tijdens de G20-top in Japan een doorbraak oplevert, is klein. Dit schreef South China Morning Post vrijdag.

"Maar [een doorbraak] zal niet eenvoudig zijn, omdat het momenteel erg moeilijk is voor het Amerikaanse kamp om een krachtige en systematische correctie te doen van de fouten van Trump", aldus Dai Xianlong, een voormalige Chinese directeur van de Chinese centrale bank.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers een reeks cijfers te verwerken.

De officiële inkoopmanagersindex voor de Chinese maakindustrie daalde van 50,1 in april naar 49,4 in mei. Het cijfer was lager dan de doorsnee voorspelling van 49,9 van economen die waren geraadpleegd door de Wall Street Journal.

Wconoom Bernard Keppenne van CBC merkte op dat de recente escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China zijn tol begint te eisen. Een deelindex voor de nieuwe export, een indicator die laat zien hoe de buitenlandse vraag naar Chinese producten is, daalde flink, van 49,2 naar 46,5. Kepenne benadrukt dat de Huawei-zaak in de toekomst een nog grotere impact zou kunnen hebben op de export.

De Duitse detailhandelsverkopen in april, gecorrigeerd voor inflatie, zijn toegenomen met 4,0 procent op jaarbasis. Daarbij werd geprofiteerd van de timing van Pasen, aldus het statistiekbureau. De Duitser inflatie daalde van 2,0 naar 1,4 procent. In Italië was er aan daling van 1,1 naar 0,9 procent.

Olie noteerde vrijdag tot 7 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1162. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1134 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1137 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De verliezen werden in het Europese speelveld breed gedragen, waardoor plussen erg schaars waren. In Frankfurt bijvoorbeeld stonden alle hoofdfondsen op verlies met Wirecard als negatieve blikvanger. Het Duitse betaalbedrijf leverde 8,7 procent in, nadat het in een artikel van Handelsblatt werd genoemd. Er zou door het betaalbedrijf mogelijk te weinig controle op klanten zijn geweest, waardoor fraudeurs hun kans schoon zagen.

In Parijs was er alleen een stijging weggelegd voor Sodexo dat 0,4 procent steeg, en in Londen noteerden zeven fondsen een hogere koers op dagbasis, aangevoerd door Whitbread dat 1,8 procent steeg.

Whitbread, eigenaar van onder andere Premier Inn-hotels, wil via een tendersysteem 2 miljard Britse pond aan zijn aandeelhouders retourneren, na de verkoop van Costa Coffee aan Coca-Cola.

CEO Mike Manley van Fiat Chrysler heeft op 28 mei voor meer dan 3 miljoen euro aandelen in zijn eigen bedrijf verkocht. De koers daalde vrijdag met 4,8 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten gingen de Amerikaanse beurzen lager.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX krabbelt op

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de maand juni nog niet overtuigend begonnen. De AEX sloot maandag vlak op 540,72 punten. Wel wist de Amsterdamse beurs op te krabbelen na de opening van Wall Street.

Momenteel wordt het sentiment gedomineerd door de handelsoorlogen die de Verenigde Staten voert met China en Mexico.

"Dat zal de komende weken waarschijnlijk nog wel zo blijven", verwacht investmentmanager Simon Wiersma van ING. "Pas eind deze maand staat een ontmoeting tussen de presidenten Trump en Xi op de agenda. Misschien dat de spanning dan iets kan afnemen. Zoals gezegd, overheerst nu vooral de angst voor de gevolgen van de handelsoorlog voor de wereldeconomie."

De aandacht ging verder ook uit naar de inkoopmanagersindexen, die een goed beeld geven van de groei-ontwikkelingen in de komende maanden.

De industrie in de eurozone als geheel zag de bedrijvigheid sterker krimpen in mei. "Bedrijven trekken de broekriem aan", zei econoom Chris Williamson van Markit. Dat betekent minder uitgeven en minder personeel in dienst nemen.

In het Verenigd Koninkrijk viel de index zelfs terug van 53,1 naar 49,4. Analist Naeem Aslam van ThinkMarkets kwalificeerde dit cijfer als een recessie-alarm.

Grootste punten van zorg voor econoom Williamson zijn de handelsoorlog, Brexit, de algehele geopolitieke onzekerheid wereldwijd en een teruglopende vraag naar auto's.

In de Verenigde Staten was het economische plaatje in mei nauwelijks beter. Zowel de inkoopmanagerindex van Markit als die van ISM toonde een daling. Met 50,5 kwam de index zoals Markit die bijhoudt zelfs op het laagste niveau uit in bijna tien jaar en dichter bij de grens tussen groei en krimp.

"De nieuwe orders dalen in een tempo dat we sinds 2009 niet meer zagen waardoor een toenemend aantal bedrijven in de productie en het personeelsbestand moet snijden", aldus econoom Williamson die verwacht dat de maakindustrie druk blijft zetten op de economische groei.

De euro steeg na de zwakke Amerikaanse macrodata en verhandelde rond het slot in Amsterdam op 1,1207. Een vat olie werd maandag nog goedkoper nadat de prijs vorige week fors daalde.

Stijgers en dalers

In de AEX bleven de winsten redelijk beperkt. DSM was koploper met een stijging van 2,2 procent.

De grootste daler was Adyen, dat 2,3 procent liet gaan. Aegon volgde met een verlies van 1,6 procent. De dalende Amerikaanse rente raakt Aegon, legde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO uit.

Randstad verloor 1,5 procent. Analisten van ING denken dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans negatief zal uitpakken voor Randstad. Doel van de wet is om het gat tussen permanente en tijdelijke contracten te dichten. ING verwacht dat tijdelijke arbeidskrachten hierdoor duurder zullen worden. Daardoor zullen tijdelijke contracten wellicht sneller worden omgezet in een vast contract.

In de Midkap wist OCI 2,6 procent te winnen, maar bleven de winsten verder beperkt tot minder dan een procent. Het merendeel van de AMX-fondsen sloot in het rood, waarbij Wereldhave onderaan stond met een verlies van 3,7 procent.

Onder de kleinere aandelen waren er nauwelijks stijgers. Wessanen eindigde 1,1 procent hoger en Kiadis Pharma won 0,8 procent.

Lucas Bols daalde 1,0 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel van 19,50 naar 18,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.

Het aandeel Euronext sloot 2,2 procent lager. UBS verhoogde het koersdoel voor de beursuitbater van 52,50 naar 59,50 euro na de overname van Oslo Børs, maar handhaafde desalniettemin het verkoopadvies op het aandeel.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam noteerden de indexen op Wall Street verdeeld. De S&P 500 steeg 0,1 procent, de Dow Jones index won 0,2 procent en de Nasdaq daalde 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 370,49 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 11.792,81 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.241,46 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.184,80 punten.

De aandelenmarkten daalden maandag in eerste instantie in lijn met de obligatierendementen, terwijl beleggers de impact van de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump om tarieven te implementeren op de import uit Mexico. Winsten op Wall Street trokken de Europese beurzen gedurende de tweede helft van de handelsdag in positief terrein.

Trump haalde zondag opnieuw via Twitter uit richting Mexico, in aanloop naar een bijeenkomst vandaag tussen de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross en de Mexicaanse minister van economie Graciela Marquez.

Daarnaast lijkt Trump zijn peilen nu te richten op India. Persbureau Bloomberg meldde dat Washington India niet langer officieel als een ontwikkelingsland beschouwd. waardoor de tax-free-status van bijna 2000 producten die India exporteert naar de Verenigde Staten dreigt te vervallen.

Wat het handelsdispuut met China betreft zei Beijing in een rapport niet terug te deinzen voor "belangrijke principekwesties" en dat men niet van plan is toe te geven aan de druk vanuit de VS. Wel staat Beijing open voor verdere gesprekken.

De handelsspanningen tussen de VS en China, en de VS en Mexico, blijven hoog dus de opwaartse beweging van de aandelenmarkten vanmiddag lijkt vooral een kortstondige opluchtingsrally te zijn, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt maandag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken. De economische activiteit in de eurozone is in april in een iets sterker tempo gekrompen dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex van de industrie daalde van 47,9 in april naar 47,7 afgelopen maand.

De separate indices lieten een verdeeld beeld zien. De Duitse industrie is in mei gekrompen, terwijl de Franse industrie in mei een lichte groei liet zien. De activiteit in de Italiaanse industrie is in mei minder hard teruggelopen, terwijl de Spaanse industrie nipt groeide en de Britse industrie kromp.

De euro/dollar noteerde op 1,1207. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1168 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1167 op de borden.

Olie noteerde 0,4 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Europese banken zag hun aandelen maandag opnieuw kelderen, onder invloed van de recente daling van de toch al lage rendementen op Europese staatsleningen. Het aandeel Deutsche Bank zakte met 1,7 procent naar een nieuwe dieptepunt onder de 6 euro per aandeel. Ook ING verloor 1,0 procent.

Afgelopen weekend kwam de ECB met de waarschuwing dat de rendementen op bankaandelen de komende jaren blijven tegenvallen. "Ik kan geen reden bedenken om te investeren in Europese banken op dit moment", zei Chris Garsten van fondsbeheerder Waverton Investment Management.

Ook verzekeraars zoals Axa en Aegon verloren terrein. Axa verloor 1,4 procent en Aegon daalde 1,6 procent.

Kier Group kelderde na een winstwaarschuwing. Het Britse bouwbedrijf ziet volumedruk en liet weten dat de onderliggende operationele winst fors lager zal zijn dan eerder werd verwacht. Het aandeel verloor ruim 40,0 procent.

Het Duitse halfgeleiderconcern Infineon ging stevig onderuit op het nieuws dat het bedrijf een bod van 9 miljard dollar doet op Cypress Semiconductor. Het aandeel daalde 7,5 procent in Frankfurt. Ook in de VS zaten de halfgeleidersfondsen de laatste tijd al in de hoek waar de klappen vallen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.756,48 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX hoger op hoop

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een kleine plus gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent naar 541,15 punten.

"Technisch was de markt wat oversold en aan het begin van de maand heb je altijd wat inflow van fondsen", merkte vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep op.

Analist Corne van Zeijl van Actiam zag de markten stijgen op "hoop". Hoop dat er uit de G20-top einde van de maand in Japan een oplossing komt voor het handelsconflict tussen de VS en China en hoop dat er later dit jaar een Amerikaanse renteverlaging volgt.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voedde de hoop hierop, nadat de Australische centrale bank vannacht al de trekker overhaalde.

"We weten niet hoe of wanneer de [handels]kwesties opgelost zullen zijn. We houden de gevolgen voor de Amerikaanse economie nauwlettend in de gaten en, zoals altijd, zullen we passend reageren om de groei te ondersteunen, met een sterke arbeidsmarkt en een inflatie dicht bij de 2 procent als doelstelling", zei Powell tijdens een speech.

"Powell zegt dat hij open staat voor renteverlagingen vanwege mogelijke economische schade door de handelsoorlog. En zo krijgt Trump toch zijn zin", aldus analist Van Zeijl.

Maandagavond zei voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed al dat de Fed de rente wellicht snel zal moeten verlagen om de neerwaartse economische risico's die de handelsoorlog met zich meebrengt tegen te gaan.

Donderdag is de beurt aan de Europese Centrale Bank. Marktanalist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management vindt het voorbarig om al van een renteverlaging te spreken. Dat zal niet voor de zomer gebeuren, meent hij. Maar het is zeker dat er voorlopig geen renteverhoging komt, voegde de analist toe.

De inflatie in de eurozone daalde in mei naar 1,2 procent. Een maand eerder was dit nog 1,7 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, liep terug van 1,3 procent in april naar 0,8 procent in mei. Ook de werkloosheid daalde, naar 7,6 procent, het laagste niveau sinds augustus 2008.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1238. Olie werd circa een half procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Aegon en ArcelorMittal, fondsen die de laatste tijd juist vaak de kop van Jut waren, de grootse stijgers met winsten van respectievelijk 4,0 en 4,1 procent. ABN AMRO waarschuwde dinsdag dat margedruk voor staalfabrikanten vermoedelijk zal aanhouden. De staalprijs is momenteel laag als gevolg van een zwakke vraag en ABN AMRO verwacht dat die voorlopig ook zwak blijft, gezien het aanstaande zomerseizoen. Wel is de bank te spreken over de pogingen van de Europese Commissie om de Europese staalmarkt te beschermen tegen dumping van goedkoop buitenlands staal

ING en ABN AMRO deden ook goede zaken met winsten van 4,0 en 3,3 procent.

Daar stond Adyen tegenover met een koersdaling van 2,0 procent. De defensieve aandelen RELX en Wolters Kluwer verloren 1,9 en 1,2 procent. Philips leverde 1,3 procent in. Volgens Reuters maakt Philips onderdeel uit van een onderzoek door de Amerikaanse SEC naar het betalen van smeergeld in China. Philips zei tegen ABM Financial News niet op de hoogte te zijn van een dergelijk onderzoek.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 0,4 procent. Shell liet voorafgaand aan een tweedaagse managementbijeenkomst weten meer te zullen investeren, maar ook meer ruimte te hebben om aandeelhouders te belonen. Tussen 2021 en 2015 is er vermoedelijk 125 miljard dollar beschikbaar om te laten terugvloeien naar aandeelhouders, waarbij het dividend vermoedelijk in 2020 zal worden verhoogd. Daarbij zal Shell vanaf 2021 ongeveer 30 miljard dollar per jaar investeren.

Die hogere investeringen worden volgens RBC negatief opgepakt door de markt. Toch vindt Berenberg de aandeelhoudersbeloning die Shell in het vooruitzicht stelt aantrekkelijk, ondanks die investeringen.

In de Midkap was Wereldhave een uitblinker met een koerswinst van 4,3 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een rapport van Goldman Sachs waarin het verkoopadvies voor Wereldhave werd ingetrokken en het koersdoel werd verhoogd van 21,60 naar 22,00 euro.

Verder wonnen Fugro en Aperam 4,8 procent.

TomTom daalde 0,5 procent en Takeaway.com werd 1,0 procent goedkoper.

In de AScX waren de bouwers de getapte jongens met winsten van 2,0 en 1,6 procent. Brunel steeg 1,8 procent.

Wessanen en Accell gingen 1,5 procent lager.

Lokaal spoot Esperite omhoog met 27,7 procent bij vijfmaal het gebruikelijke dagvolume. Esperite wil met dochterbedrijf Jouvene gepersonaliseerde behandeling mogelijk maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van zusterbedrijven CryoSave en Genoma Swiss Biotechnology. Esperite wil met het nieuwe dochterbedrijf "de juiste behandeling voor de juiste persoon op het juiste moment" bieden.

Curetis won 4,6 procent. Curetis maakt tussen 20 en 24 juni in San Francisco nieuwe onderzoeksdata bekend voor zijn behandelingsmethoden tegen longontstekingen. Dit gebeurt tijdens de ASM Microbe Conference.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten wonnen de Amerikaanse hoofdgraadmeters 1,5 tot 2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 372,67 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,5 procent op 11.971,17 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 5.268,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7.214,29 punten.

"Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China blijft boven de markt hangen en hoewel de spanningen voortduren, weerhield dit beleggers er niet van om terug te keren naar de aandelenmarkten", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. "Financiële markten bewegen niet in een recht lijn, dus het herstel was geen verrassing, maar de vuurproef is of de markten kunnen voortbouwen op de winsten van gisteren", voegde hij daaraan toe.

De Europese aandelenmarkten schudden dinsdag een negatieve Aziatische handelssessie van zich af, die het resultaat was van de zorgen over de wereldwijde economische groei en de verkoopgolf in techfondsen in de Verenigde Staten.

Het monetair beleid van centrale banken was dinsdag een punt van focus, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell de hoop in de markt voedde dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente gaat verlagen, terwijl de centrale bank van Australië de rente verlaagde met 0,25 procentpunt naar 1,25 procent.

Powell zei dinsdag dat de centrale bank de gevolgen van de handelsconflicten op de economische vooruitzichten goed in de gaten houdt en "passend" te reageren om de groei te ondersteunen. James Bullard, voorzitter van de St. Louis-Fed, zei maandag tijdens een speech in Chicago dat de Federal Reserve mogelijk binnenkort de rente moet verlagen vanwege de lage inflatie en de impact die de voortslepende handelsoorlogen op de economie hebben.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in Europa bekend dat de inflatie in de eurozone in mei is vertraagd ten opzichte van de voorgaande maand. De consumentenprijzen liepen in mei op jaarbasis met 1,2 procent op, tegen 1,7 procent een maand eerder.

Aanstaande donderdag staat het rentebesluit van de ECB op de agenda. "Nu de inflatie verder wegschuift van het streefcijfer van 2 procent, terwijl de Duitse werkloosheid stijgt en de economische groei lijkt te wankelen, lijkt een meer gematigde Draghi waarschijnlijk", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "De grote vraag voor eurohandelaren is hoe mild Draghi zal zijn. Als zijn commentaar nog milder is dat de recente opmerkingen van de Federal Reserve kan de euro zijn winsten ten opzichte van de dollar vergroten", voegde hij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,1238. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1273 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1240 op de borden.

De olieprijs noteerde dinsdag tot 0,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen won 3,3 procent, nadat de autoproducent details bekendmaakte van de geplande beursgang van zijn bedrijfswagentak.

De subindex technologie van de Stoxx 600 noteerde dinsdag 0,2 procent lager, na de verkoopgolf van Amerikaanse techfondsen.

De Franse gameontwikkelaar Ubisoft Entertainment daalde 3,3 procent, nadat de oprichters voor circa 14,4 miljoen euro aan aandelen verkochten.

In Frankfurt viel de koersstijging op van BASF, dat 5,6 procent steeg. Het aandeel ThyssenKrupp liep met 5,1 procent op. Ook in Parijs was er veel belangstelling aan de koopzijde voor metaalgerelateerde ondernemingen, getuige de koersstijging voor het aandeel ArcelorMittal van 4,1 procent.

Philips, Siemens en GE zijn volgens Reuters onderwerp van een onderzoek door de Amerikaanse SEC naar smeergeldbetalingen in China bij de verkoop van medische apparatuur. Philips daalde 1,3 procent, terwijl Siemens 2,0 procent won.

Het Deense Bang & Olufsen ging maar liefst 16,7 procent onderuit na een outlookverlaging. De fabrikant van luxe TV's en geluidsdragers rekent op zowel een lagere omzet als minder winst dan aanvankelijk ingeschat.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,5 procent hoger op 2.788,09 punten. De Dow Jones index steeg 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sorteert voor op renteverlaging

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag in het groen geëindigd. De AEX sloot 0,5 procent hoger op 543,64 punten.

Daarmee lijkt de markt voor te sorteren op de mogelijkheid dat de Federal Reserve de rente later dit jaar zal verlagen. Voorzitter Jerome Powell zinspeelde dinsdag al op een mogelijke renteverlaging en ook andere Fed-leden drukken zich activistischer uit. Powell benadrukte tijdens een toespraak dat de Fed een passend beleid zal voeren om te anticiperen op de mogelijke economische gevolgen van een handelsoorlog.

Woensdagavond publiceert de Amerikaanse centrale bank zijn Beige Book over de toestand van de economie, dat mede bepalend zal zijn voor het rentebesluit over twee weken. Vanmiddag verscheen al een cijfer dat enig idee geeft over de staat van de Amerikaanse economie: het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Het rapport viel fors tegen. De werkgelegenheid groeide met slechts 27.000 banen, het traagste tempo in negen jaar, waar een groei van 173.000 was voorzien.

Dit is koren op de molen van de duiven binnen de Fed, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank. De marktanalist plaatst de groei van 27.000 wel tegen de achtergrond van 271.000 banen die er in april al bijkwamen. Hij sluit niet uit dat veel bedrijven hun personeelsbeleid hebben aangepast nu China en de Verenigde Staten nog altijd geen handelsakkoord op tafel hebben kunnen krijgen.

De terugval in mei kan voor de monetaire beleidsmakers een nieuw argument zijn om het rentebeleid aan te passen, aldus Marey.

Of het daadwerkelijk tot een renteverlaging komt, is volgens investment manager Simon Wiersma van ING nog onzeker. Toch gaat hij er van uit dat centrale banken "eerder de geldkraan zullen opendraaien dan dichtdraaien".

Verder was er woensdag aandacht voor inkoopmanagersindices van de mondiale dienstensectoren. In China en Japan groeide de sector minder hard in mei, terwijl in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk juist sprake was van een iets sterkere groei. In de Verenigde Staten bleek het beeld over de dienstensector in mei verdeeld. Volgens ISM was er sprake van een sterkere groei terwijl Markit de index juist dichter in de buurt zag komen van een krimp.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit duiden de cijfers in de eurozone op een "bescheiden" economische groei van 0,2 procent in het tweede kwartaal. Hij heeft weinig zicht op verbetering op korte termijn. De zwakke inkoopmanagersdata uit de VS dragen volgens de econoom bij aan het zorgwekkende beeld over de staat van de Amerikaanse economie.

De macro-economische agenda voor donderdag is niet uitgebreid maar bevat wel belangrijke items, waaronder een definitief groeicijfer over het eerste kwartaal in de eurozone en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Wijzigingen worden niet verwacht.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe ziet een rente-aanpassing dan ook steeds verder verschuiven richting het eind van volgend jaar, "wat de euro/dollar verder richting de 1,10 kan doen bewegen."

Bij het rentebesluit donderdag kijkt de analist van Monex vooral naar mogelijke details over de aangekondigde doelgerichte langetermijnherfinancieringsoperaties, de zogeheten TLTRO's.

"Niet omdat dit programma zelf gigantisch veel impact heeft op de geldhoeveelheid, maar meer omdat er een signaalfunctie van uitgaat voor toekomstig ECB-beleid. Gegeven dat er weinig goed nieuws is vanuit de eurozone recentelijk, kan een vrijgevig TLTRO-beleid worden verwacht", aldus Hordijk.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1252.

De olieprijs daalde met liefst 4 procent nadat het wekelijkse olievoorradenrapport uit de VS liet zien dat zowel de olie- en benzinevoorraden, als ook de voorraden stookolie afgelopen week fors zijn toegenomen.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden de meeste fondsen hoger. Koploper was KPN, dat 2,3 procent steeg. Ook Wolters Kluwer en RELX deden het goed met winsten van respectievelijk 1,6 en 1,7 procent.

Financials stonden onder druk nu het erop lijkt dat de rentes nog langer laag blijven of mogelijk zelfs verlaagd worden in de nabije toekomst. ING Groep, Aegon, ASR, NN Group en ABN AMRO verloren allen ongeveer een procent.

Cyclische aandelen waren ook niet in trek. ArcelorMittal verloor 2,5 procent in de AEX en Aperam 1,7 procent in de AMX. Aan de oliesector gerelateerde fondsen zakten weg in het spoor van de olieprijzen. SBM Offshore daalde 1,3 procent en Fugro verloor 1,4 procent. Royal Dutch Shell beperkte de schade en steeg 0,3 procent.

In de Midcap was de stemming verder overwegend positief. OCI steeg 3,3 procent en TomTom won 2,5 procent. Bij een gebrek aan volatiliteit daalde Flow Traders 1,0 procent.

Altice Europe steeg 0,1 procent. Volgens Bloomberg hebben verschillende partijen belangstelling voor de Portugese activiteiten van de kabelaar, maar dreigt de prijs flink lager uit te vallen dan Altice hoopte. Daarom gaat de verkoop mogelijk niet door.

Onder de kleine fondsen waren er weinig dalers. Kendrion sloot de rij met een verlies van 2,0 procent. NSI ging aan kop in de AScX en steeg 1,8 procent.

Heijmans haalde twee nieuwe opdrachten binnen voor net geen 100 miljoen euro. Toch verlaagde KBC Securities het koersdoel van 13,25 naar 11,50 euro. De toenemende wereldwijde macro-economische onzekerheid, die ook de concurrentie treft, wordt volgens Cuypers nog eens versterkt door het recente nieuws over het beëindigde Wintrackproject en de problemen bij het Zuidasdok. Het aandeel won 0,7 procent.

Lokaal viel de winst van 8,7 procent van het aandeel Avantium op. Holland Colours steeg 4,2 procent na het publiceren van de cijfers over boekjaar 2018/2019. De winst en omzet stegen. Daarnaast werd het dividend verhoogd.

Marel, dat vrijdag een notering op het Amsterdamse Damrak krijgt, heeft de prijsvork voor zijn emissie aangescherpt. Dit maakte de IJslandse onderneming woensdag bekend. De prijsvork is nu 3,65 tot 3,75 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam noteerden de indexen op Wall Street hoger. De S&P 500 steeg 0,4 procent, de Dow Jones index won 0,5 procent en de Nasdaq steeg 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen beperken winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten, al liep de winst terug na een zwak Amerikaans banenrapport. Ook vrees voor een clash tussen Italië en Brussel stak de kop weer op.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent hoger op 374,08 punten. De Duitse DAX steeg een bescheiden 0,1 procent tot 11.980,81 punten. De Franse CAC 40 klom 0,5 procent naar 5.292,00 punten. De Britse FTSE hield het bij een winst van 0,1 procent naar 7.220,22 punten.

"Handelaren schrokken van een waardeloos banenrapport van ADP", zei David Madden van CMC Markets. Daarnaast kondigde de EU aan dat disciplinaire maatregelen nodig zijn tegen Italië vanwege de hoge schuld die het eurozoneland heeft. Er wordt een procedure in gang gezet die kan leiden tot een forse boete voor te hoge begrotingstekorten in Italië. De Italiaanse beursindex FTSE MIB daalde 0,4 procent.

Ford kreeg een kartelboete in China. Dat herinnerde beleggers eraan dat Amerikaanse autobouwers veel last kunnen krijgen van een escalerende handelsoorlog met deze grote afzetmarkt.

De markten begonnen de dag opgewekt na de winsten die Wall Street dinsdag boekte. Fed-voorzitter Jerome Powell zei dinsdag dat de centrale bank de oplopende spanning in de mondiale handelsoorlog volgt en gepaste stappen zal nemen om economische groei te handhaven. Beleggers hoorden een renteverlaging aankomen, bedoeld om investeringen te stimuleren. Niet alle analisten waren trouwens zo zeker dat een lagere rente de problemen oplost die ontstaan door protectionisme op de wereldmarkt.

In de middag viel de Amerikaanse banengroei flink tegen, met 27.000 extra banen in mei, waar de markt 173.000 had voorzien.

De Wereldbank verlaagde zijn groeiraming voor de wereldeconomie dit jaar naar 2,6 procent, waar eerder werd gerekend op 2,9 procent. De internationale stromen van handel en investeringen daalden sneller dan verwacht in de eerste helft van dit jaar.

Inkoopcijfers van Markit en ISM voor de Amerikaanse dienstensector spraken elkaar tegen: Markit meldde een tragere groei in mei, terwijl ISM juist een versnelling rapporteerde. Er waren dalingen voorspeld. In het eurogebied was de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in mei wel beter dan voorzien. In de ochtend bleek al dat de de Japanse dienstensector is in mei iets minder snel groeide, terwijl de Chinese groei zelfs sterk vertraagde.

Verrassend was verder dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met bijna 7 miljoen vaten stegen, waar een daling was verwacht. De olieprijs ging daarop onderuit en stond 2,5 procent lager op 52,11 dollar in New York.

Donderdag volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Economen van Bank of America sluiten niet uit dat de ECB het moment waarop de rente voor het eerst omhoog zou kunnen met drie maanden vooruit schuift tot het einde van het eerste kwartaal van 2020.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1271. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1261 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1257 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bayer verloor 1,5 procent. Het chemieconcern kreeg een nieuwe schadeclaim voor het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, waardoor een tuinman in Australië longkanker zou hebben gekregen. Bayer kocht de fabrikant van het middel in 2018 voor 63 miljard dollar, maar moet kan nu mogelijk miljarden aan schadeclaims tegemoet zien.

Autofabrikanten stonden onder druk, wellicht ook door de Chinese boete voor Ford. Volkswagen leverde 1,2 procent in, Fiat Chrysler 1,3 procent. Renault heeft meer tijd nodig om een fusievoorstel van Fiat Chrysler te beoordelen. De koers van het aandeel Renault daalde 0,7 procent in Parijs.

Fabrikanten van luxe-artikelen waren in trek. LVMH won 2,5 procent. Kering eindigde met een plusje van 0,6 procent.

Voestalpine boekte afgelopen boekjaar meer omzet, maar minder winst. Het staalbedrijf verlaagde zijn dividend van 1,40 naar 1,10 euro en werkt aan stabilisering van het operationeel resultaat. Vooral de volumedoelstellingen in Amerika zijn een uitdaging. Het aandeel daalde 2 procent.

Veel financials behoorden in Europa tot de dalers. Lagere rentes, of voorlopig geen hogere rentes, zetten druk op de inkomsten. Deutsche Bank verloor 1,2 procent. De bank zag zijn aandelenkoers maandag tot het laagste niveau ooit dalen. Toch raken obligatiebeleggers niet in paniek. De financieringskosten van de getroubleerde bankreus bleken afgelopen week te zijn gedaald.

Volkswagen meldde dat het tot 4 miljard euro wil investeren in digitalisering in de komende vier jaar. Hierdoor zouden tot 4.000 banen kunnen verdwijnen bij de autofabrikant. Het aandeel verloor 1,5 procent.

In Frankrijk steeg het aandeel Worldline 7 procent. In Frankfurt was Wirecard in trek. Het aandeel won 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag hoger rond het sluiten van de Europese markten. De S&P 500 index noteerde 0,4 procent hoger, de Nasdaq won 0,5 procent en de Dow Jones-index steeg 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX stijgt nipt ondanks koersval na rentebesluit ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag fractioneel hoger gesloten, nadat de opgebouwde winsten werden prijsgegeven na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De AEX eindigde 0,1 procent hoger op een slot van 544,32 punten.

De ECB liet de rente vandaag, zoals verwacht, ongemoeid. De centrale bank zei donderdag dat de basisrentetarieven van de ECB "ten minste de gehele eerste helft van 2020" op hun huidige niveau zullen blijven, en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn.

Eerder ging de ECB er nog van uit dat de rentes ten minste tot en met eind 2019 op het huidige niveau zouden blijven.

De verlenging van de forward guidance was niet iets waarop de markt vandaag al had voorgesorteerd, zei marktanalist Bas van Geffen Rabobank. Hij rekende hier pas in september op.

Maar de markt ging er al wel van uit dat de basisrentetarieven tot "ruim na medio 2020" op hun huidige niveau zullen blijven, benadrukte de analist. Dus echt een verrassing was de aanpassing van de forward guidance nu ook weer niet.

Wel kan de markt volgens de analist denken "dat dit een eerste stapje naar meer is".

De basisprijs op de TLTRO III van 10 basispunten bovenop het gemiddelde tarief van de basisherfinancieringstransacties van het Eurosysteem gedurende de looptijd van de desbetreffende TLTRO, die de ECB vandaag noemde, "is iets duurder dan verwacht". Rabobank rekende, net als de meeste banken, volgens Van Geffen op een nulopslag.

"Een kleine penalty op het gebruik", was zijn conclusie. Wellicht toch om het gebruik wat te ontmoedigen, denkt de analist van Rabobank.

Al met al klonk Draghi vanmiddag "duidelijk wat minder dovish dan verwacht", aldus Van Geffen, daarbij wijzend op de euro/dollar. Maar wellicht dat de markt ook te veel verlangde.

"Onze afdronk van de persconferentie is namelijk wel dat de ECB nu duidelijk plannen aan het maken is voor het geval de neerwaartse risico's werkelijkheid worden", zei de analist. De kans op nieuwe maatregelen is, afhankelijk van de economische ontwikkelingen, wel toegenomen volgens Rabobank. "Zowel verlaging van de deposito rente als QE2 kunnen hierbij niet worden uitgesloten."

De euro/dollar handelde donderdag aan het einde van de handelsdag op 1,1269. Het muntpaar begon de dag nog rond 1,1223.

Verder blijft er aandacht voor de mondiale handelsperikelen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde vanochtend China nog eens en zei ook Mexico haast te maken in de onderhandelingen.

De VS "krijgen al 25 procent op 250 miljard dollar en ik kan daar nog tenminste 300 miljard dollar bovenop doen", zei Trump richting China.

China zei donderdag niet te zwichten voor de dreigementen van de Verenigde Staten. Hoewel een handelsoorlog volgens China alleen maar verliezers kent, terwijl Washington lijkt uit te gaan van een zero-sum game, zal Beijing niet bang zijn om terug te vechten.

Als de VS aansturen op een escalatie en meer en hogere importheffingen doorvoeren, dan zal China de noodzakelijke tegenmaatregelen nemen.

En naast China kreeg ook Mexico een waarschuwing van Trump. Er zou volgens de president namelijk "iets behoorlijk dramatisch" kunnen gebeuren in de komende dagen tijdens de onderhandelingen van de VS met zijn buurland.

Trump meent dat er veel progressie is, maar dat het tijd is dat Mexico zijn verantwoordelijkheid gaat nemen.

Olie werd nipt goedkoper.

Stijgers en dalers

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell ging aan kop en werd 1,1 procent duurder en Wolters Kluwer steeg een procent.

De banken ING en ABN AMRO werden 0,9 en 1,3 procent goedkoper. Het vooruitzicht van lage rentes op langere termijn helpt financiële waarden momenteel niet. Een koopadvies van JPMorgan zette ING aanvankelijk nog hoger, maar geruchten dat er op hoog niveau tussen Nederland en Duitsland wordt gesproken over een fusie tussen ING en Commerzbank zette het aandeel onder druk.

In een reactie zei analist Corne van Zeijl van Actiam dat het "zoenoffer" om het hoofdkantoor in Duitsland te plaatsen vermoedelijk goed wordt ontvangen in Berlijn. "Hebben ze toch hun nationale kampioen, ook al is die geïmporteerd".

Toch vindt Van Zeijl een digitale bank "die slecht lopende kantoren [van Commerzbank]" overneemt, een slecht idee. En een Duits hoofdkantoor is voor zowel de belegger in ING als voor de Nederlander een teleurstelling, vindt hij.

Toch was er vandaag ook fanmail voor ING. JPMorgan zette het advies voor het aandeel op Overwogen, wat gepaard ging met een kleine koersdoelverlaging. Ook voor ABN AMRO ging het koersdoel omlaag.

ArcelorMittal daalde 1,8 procent en Unibail-Rodamco-Westfield werd 2,4 procent goedkoper. Het vastgoedfonds heeft een obligatie ter waarde van 750 miljoen dollar geprijsd. Het betreft een tienjarige obligatie met een vaste coupon van 3,50 procent.

In de Midkap was TKH koploper met een koerswinst van 4,6 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten verhoogde Kempen het koersdoel met 2 euro naar 64,00 euro. Kempen heeft TKH op de kooplijst.

Daarentegen daalde PostNL 1,7 procent en werd Besi, dat een analistendag hield, 1,6 procent goedkoper. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen was het verhaal aanvankelijk "vrij bearish" en zal een herstel nog even op zich laten wachten, waarbij de situatie wellicht ook nog wat slechter wordt dan die nu is. Maar voor de langere termijn bleef Versteeg enthousiast.

Altice Europa was met een daling van 1,8 procent de grootste verliezer in de AMX.

In de AScX was Nedap de uitblinker met een koerswinst van 2,8 procent. VolkerWessels werd 2,4 procent duurder.

Kiadis en Pharming waren met verliezen van 1,7 procent de sterkste dalers.

Lokaal daalde Avantium 5,6 procent. De plannen voor een nieuwe fabriek werden gepresteerd, maar nu BASF is afgehaakt, wordt die wel een stuk kleiner dan aanvankelijk gedacht.

Stern won 5,8 procent. De volumes lagen ruim boven het gewone daggemiddelde. Geert Schaaij van Beursgenoten tipte het aandeel, dat spoedig dividend uitkeert. "Wij mikken erop dat het dividend direct voor een stuk kan worden ingelopen en dan kan het aandeel een mooie trade zijn", aldus Schaaij.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven donderdag vooralsnog dicht bij huis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen niet blij met Draghi

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag weggezakt na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het bijbehorende persmoment van voorzitter Mario Draghi.

Na een positieve ochtendsessie leverden de indexen in. De Stoxx Europe 600 index eindigde fractioneel in het rood op 374,01 punten. De Duitse DAX leverde 0,2 procent in op een slot van 11.953,14 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,3 procent lager op 5.278,43 punten. De Britse FTSE 100 steeg 0,6 procent tot 7.259,85 punten.

Het draaide voor de Europese beurzen donderdag vooral om het rentebesluit van de ECB. De belangrijkste rentestanden werden gehandhaafd, hetgeen ook was voorzien. Waar de markt niet op had gerekend was het aanpassen van de forward guidance. De ECB gaat er nu van uit dat de basisrentetarieven niet voor de tweede helft van 2020 omhoog gaan. Eerder lag die grens op eind dit jaar.

Iets anders waarmee de centrale bank beleggers overviel waren de voorwaarden van de TLTRO's. Die bleken voor banken minder gunstig dan gedacht.

Al met al bleek de ECB minder mild dan gehoopt, was de conclusie van marktkenners.

"De rente die banken betalen onder het LTRO-programma wordt tien basispunten boven de ECB-depositorente gezet, hetgeen minder genereus is dan verwacht. Ook kwam in de rente-aankondiging naar voren dat de ECB in de eerste helft van 2020 de rente “op haar huidige niveau” houdt. Dit betekent dat de renteverlagingen waar markten op speculeerden in ieder geval volgens de ECB voorlopig van de baan zijn", concludeerde analist Bart Hordijk van Monex Europe.

"Het is opmerkelijk dat de normaal terughoudende ECB het aandurft om het beleid 'hawkish' af te ronden, ondanks de vele risico’s die de eurozone omringen", stelde de marktvorser, die de euro dan ook zag stijgen in plaats van dalen. De Europese munt verhandelde rond het slot op 1,1269 dollar. Donderdagochtend noteerde het muntpaar nog rond 1,1223.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de Duitse fabrieksorders in april verder zijn aangetrokken en dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal met 0,4 procent is gegroeid. In het vierde kwartaal van vorig jaar was nog sprake van een groei van 0,2 procent. Dat de groei in het valutablok aantrekt, wordt ook gereflecteerd in de nieuwe groeiramingen van de ECB, die voor 2019 rekenen op een iets sterkere groei.

De olieprijs schommelde donderdag tussen lichte stijgingen en dalingen maar bleef wel boven de 51,00 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden stonden in heel Europa onder druk nu de rentes in Europa nog langer laag zullen blijven. Deutsche Bank daalde 2,9 procent, Sociéte Générale 0,5 procent en BNP Paribas 1,7 procent.

ING Groep en Commerzbank leverden respectievelijk 0,9 en 1,3 procent in. De twee banken konden donderdag op extra aandacht rekenen vanwege de berichten dat Berlijn toch kijkt naar een eventuele fusie van de twee banken. De Duitse overheid is grootaandeelhouder van Commerzbank.

Crédit Agricole daalde 1,7 procent. De Franse bank maakte bekend dat het de winst de komende jaren wil opvoeren, onder meer door in de kosten te snijden en te investeren in digitale dienstverlening.

Auto-aandelen bewogen op het nieuws dat de fusiegesprekken tussen Fiat Chrysler en Renault zijn stukgelopen. Fiat trok het overnamebod op zijn Franse concurrent in omdat Renaults partner Nissan de deal ziet zitten. De Franse minister van begrotingszaken zei donderdag echter dat Renault en Fiat de komende weken alsnog weer om tafel kunnen.

Het aandeel Renault daalde 6,4 procent, terwijl Fiat 0,1 procent steeg. Concurrent Peugeot sloot vlak. Andere autobouwers, zoals BMW en Daimler leverden ruim een procent in.

De Franse producent van sterke dranken Rémy Cointreau boekte in het afgelopen jaar meer winst en zag de marge verbeteren. Beleggers waren minder enthousiast want het aandeel verloor 3,1 procent.

Aviva werd 0,7 procent duurder. De Britse verzekeraar gaat zijn binnenlandse levens- en schadeverzekeringen apart beheren. De verzekeraar wil de kosten met 300 miljoen Britse pond per jaar verminderen, onder andere door besparingen bij de centrale organisatie, minder uitbestedingen en lagere advieskosten. Daarbij verdwijnen ongeveer 1.800 banen in drie jaar tijd, op een totaal van zo'n 30.000

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street verdeeld. De Dow Jones index en de S&P 500 stegen licht terwijl de Nasdaq iets verloor.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,1 procent tot 550,24 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Europa-breed putten de Europese beurzen hoop uit de groeiende verwachting dat de Verenigde Staten en Mexico tot een vergelijk zullen komen over de immigratiekwestie, waardoor Washington af zal zien van importtarieven op Mexicaanse goederen. Daarnaast ondersteunt de verwachting dat de Federal Reserve de rente weldra zal verlagen het sentiment, wat werd onderstreept door een tegenvallend Amerikaans banenrapport.

Uit de meest recente data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in mei is gestegen met 75.000. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 180.000 banen. De werkloosheid noteerde ongewijzigd, zoals verwacht, op 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon steeg in mei met 0,22 procent, ofwel 0,06 dollar, naar 27,83 dollar terwijl de arbeidsparticipatie 62,8 procent bedroeg.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat de handelsdag enthousiast begon, waarna sprake was van een kleine dip na publicatie van het Amerikaans banenrapport, maar de opwaartse trend toch weer werd hervat, vanwege de door het rapport stijgende verwachting dat de Federal Reserve de rente dit jaar zal verlagen. Daarnaast stemt de toenadering tussen de VS en Mexico tot hoop, zei Schutte.

"De correctie op de aandelenmarkten is gestopt door zalvende woorden van de centrale banken. Beleggers verwachten nu dat Jerome Powell van de Federal Reserve de rente dit jaar nog gaat verlagen. Dit legt mogelijk een bodem onder de markten. De ECB toont zich ook bereid tot ingrijpen en kondigde een nieuwe ronde aan bankensteun te gaan starten. De Europese banken kunnen vanaf september bij de ECB aankloppen voor deze goedkope leningen", aldus beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker Lynx. "Toch liggen er ook gevaren om de hoek. Trump blijft onvoorspelbaar en de handelsoorlog kan een grote invloed op de economische groei hebben", voegde hij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse productie in april is gekrompen. De gemiddelde dagproductie was in april 1,2 procent lager op jaarbasis, terwijl de productie op maandbasis daalde met 0,6 procent.

De Duitse industrie heeft in april op maandbasis 1,9 procent minder geproduceerd. Op jaarbasis daalde de productie met 1,8 procent. De Duitse export daalde in april op maandbasis met 3,7 procent, terwijl de import met 1,3 procent daalde, wat resulteerde in een handelsoverschot van 17,9 miljard euro.

De industriële productie in Frankrijk is in april op maandbasis gestegen met 0,4 procent, terwijl deze op jaarbasis met 0,4 procent steeg.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten tevens het nieuws dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in april op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,8 procent en 7,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1337. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1267 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1274 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,3 procent hoger. De OPEC en Rusland zouden van plan zijn hun productie-afspraken te verlengen, meldde Bloomberg.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door de Nederlandse verzekeraars.

ASR steeg 5,8 procent. Concurrent NN Group volgde met een winst van 4,5 procent en Aegon werd 2,4 procent duurder. De sector speelde zich in de kijker nadat NN de schadepoot van Vivat overnam, samen met Athora dat de levenstak van Vivat inlijft.

"Met de overname wordt NN marktleider in het niet-leven segment, exclusief zorgverzekeringen, in Nederland", aldus ING. KBC Securities meent dat NN een goede zaak doet.

Dat ASR de overname aan zich voorbij ziet gaan, is volgens ING een signaal dat de verzekeraar discipline opbrengt en zich niet gek laat maken door een te hoge prijs te bieden. Dat is goed, meent de analist, hoewel de overname wel waarde zou toevoegen. Maar er zijn in Nederland nog voldoende kansen om overnames te doen, zowel in het segment leven als in niet-leven.

Galapagos was met een verlies van 0,6 procent de enige daler van de sterindex. ING en ABN AMRO wonnen achtereenvolgens 0,5 procent en 0,1 procent, terwijl ASML 2,3 procent steeg.

In de Midcap ging Wereldhave met een winst van 3,7 procent aan kop, gevolgd door Basic-Fit met een winst van 3,4 procent.

TKH wist de opwaartse trend van een dag eerder vast te houden. Donderdag won TKH ook al 4,6 procent, na een positief rapport van Kempen. Vrijdag kwam daar nog eens 3,4 procent bovenop.

ASMI steeg 1,8 procent. Van het krappe handjevol dalers ging Altice Europe met een verlies van 2,0 procent voorop. Fugro daalde 1,5 procent, terwijl Air France-KLM 1,1 procent daalde. PostNL was met een verlies van 0,1 procent de enige overige daler.

Onder de kleinere aandelen deden de bouwers het goed met een koerswinst van 3,8 procent voor VolkerWessels en 2,8 procent voor Heijmans.

B&S Group was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler. Pharming verloor 0,7 procent en Alfen daalde 1,2 procent.

De eerste notering van het IJslandse Marel op het Damrak is vooralsnog een succes. Er werden 100 miljoen aandelen naar de markt gebracht voor 3,70 euro per aandeel. Het aandeel sloot vrijdag op 3,90 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent hoger op 2.875,35 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen rekenen op verruimingsgezinde centrale banken

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa kleurden vrijdag groen. De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,9 procent hoger op 377,48 punten. De Duitse DAX steeg 0,8 procent op een slot van 12.045,38 punten, de Franse CAC 40 sloot zelfs 1,6 procent hoger op 5.364,05 punten en de Britse FTSE 100 won 1,0 procent tot 7.331,94 punten.

Op weekbasis wonnen de pan-Europese Stoxx 600 en de DAX bijna drie procent. Daarmee lijken de markten voor te sorteren op de mogelijkheid dat de grote centrale banken zich noodgedwongen verruimingsgezind op moeten stellen vanwege de economische impact van de handelsoorlogen.

Terwijl de Verenigde Staten en China elkaar bestoken met importsancties en er nog geen zicht is op een handelsdeal, overlegt Washington met Mexico over de immigratieproblematiek aan de grens. Wanneer Mexico niet met een oplossing komt, dan dreigt de Amerikaanse president Trump met importacties. Die zouden maandag al in moeten gaan.

Ondertussen hapert de Amerikaanse arbeidsmarkt en in het verlengde daarvan de economie in de VS. Nadat het ADP_rapport eerder deze week al zwak was, bleek vrijdag ook het officiële arbeidsmarktrapport flink tegen te vallen. Er kwamen in mei slechts 75.000 bij, waar er zeker 100.000 meer waren voorzien.

Dat voedt de hoop dat de Fed zal ingrijpen, ook omdat voorzitter Jerome Powell deze week aangaf dat de centrale bank inderdaad actie zal ondernemen wanneer de Amerikaanse economie hierom vraagt.

"De markt is op deze boodschap gedoken en rekent er nu op dat de rente in september wordt verlaagd. Dat drijft aandelen omhoog", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

Donderdag stonden de aandelenmarkten in Europa nog onder druk, omdat de Europese Centrale Bank zich juist minder 'dovish' opstelde dan verwacht. En dat terwijl ook de ECB de rentes voorlopig zeker niet gaat verhogen. Dit dreef de euro flink op ten opzichte van de dollar. Vrijdag rond het slot noteerde het muntpaar op 1,1337, wat een stijging van circa 1,5 procent op weekbasis markeerde.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor Duitse cijfers. De groeimotor van de eurozone lijkt het tweede kwartaal slecht begonnen. Zowel de industriële productie als de handel daalden in april. En dit voedt de zorgen dat Duitsland niet in staat is om het groeitempo uit het eerste kwartaal vast te houden.

"Laten we duidelijk zijn, dit is een verschrikkelijke start van het tweede kwartaal voor Duitsland", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

Olie noteerde vrijdag ruim twee procent hoger. De OPEC en Rusland zouden van plan zijn hun productie-afspraken te verlengen.

Bedrijfsnieuws

Athora koopt Vivat en verkoopt de schadeverzekeringen door naar NN Group voor 416 miljoen euro in contanten. De koers van het aandeel NN Group noteerde vrijdag 4,5 procent hoger. ASR Nederland, dat misgreep, won zelfs 5,8 procent.

Europese concurrenten als Aviva en AXA stegen respectievelijk 0,8 en 1,4 procent.

Sanofi werd 4,4 procent duurder. Paul Hudson, CEO van Novartis Pharmaceuticals, zal Olivier Brandicourt opvolgen als nieuwe topman.

Oliefondsen profiteerden van het herstel in de olieprijzen. Royal Dutch Shell won vrijdag 1,0 procent, BP steeg 1,5 procent en Total ging 1,2 procent omhoog.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden ook de indexen op Wall Street flink hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront