IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kwart stellen ruziet over geld. Zó kun je dit voorkomen

Een kwart van de Nederlandse stellen maakt ruzie over geld, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Nibud. Wat kun je doen om onenigheid te voorkomen?

De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigingen, aldus het Nibud-rapport Geld en relatie 2019. Het gaat hierbij niet alleen om de vraag óf de broekriem moet worden aangetrokken, maar ook over de manier waarop. Ook het bestedingspatroon is vaak reden om de degens te kruisen.

Persoonlijk budgetadvies

Heb je discussies over de uitgaven, dan kan het Nibud Persoonlijk Budgetadvies van pas komen. Met deze tool kun je je uitgaven vergelijken met andere Nederlandse huishoudens en zie je aan welke posten je bovengemiddeld geld uitgeeft. Ook krijg je daar tips hoe je verstandiger met je geld kunt omgaan.

Check ook: 7 dingen om op te besparen zodat je meer overhoudt voor later

Taken eerlijker verdeeld dan vroeger

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer stellen de financiën samen doen dan twaalf jaar geleden. 30% verdeelt de financiële taken fifty fifty. In 2007 was dat nog maar 13%.

Bij 67% van de stellen neemt een van beiden het leeuwendeel van de taken op zich, tegen 77% in 2007.

Eigen rekening of en/of?

Dat de financiën meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, blijkt ook uit een toenemende populariteit van en/of-rekeningen. Maar liefst 79% van de stellen heeft inmiddels een gezamenlijke betaalrekening. Deze wordt vooral gebruikt om meubels, witgoed en de dagelijkse boodschappen van te betalen.

De helft van deze stellen heeft daarnaast nog een privérekening. Slechts 20% van alle echtparen heeft uitsluitend een privérekening. Deze wordt vooral gebruikt om de mobiele telefoon, kleding, cadeaus en de zorgverzekering van te betalen.

Inkomsten en uitgaven verdelen of alles op één hoop?

De meeste stellen (61%) kiezen ervoor om alle inkomsten op één hoop te gooien: wel zo makkelijk.

De rest maakt een verdeling. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je ervoor kiezen om ieder de helft van de gezamenlijke uitgaven te laten betalen. 15% van de stellen doet dit. Verdient de ene partner meer dan de ander, dan kan dat evenwel voor scheve gezichten zorgen.

In dat geval kun je ook een andere verdeling afspreken, waarbij bijvoorbeeld de minst verdienende partner een derde van het inkomen naar de en/of-rekening stort en de ander een hoger percentage.

Een andere optie is ieder naar rato te laten bijdragen aan de uitgaven. Hiervoor kiest 12% van de stellen.

Minder geliefd is de constructie waarbij ieder hetzelfde bedrag overhoudt voor privéuitgaven en de rest naar de en/of-rekening gaat. Stellen die hiervoor kiezen ervaren dit als het minst eerlijk, zo wijst het Nibud-onderzoek uit.

Het Nibud adviseert om een verdeling van de inkomsten en uitgaven te maken, maar ze laat in het midden welke optie het meest verstandig is. "Probeer uit te vinden waar je je beiden het prettigst bij voelt", licht woordvoerder Karin Radstaak toe. "Alles op één hoop gooien is makkelijk, maar voelt niet voor iedereen eerlijk."

Meer afspraken

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat stellen meer afspraken over hun financiën maken dan twaalf jaar geleden. 57% maakt afspraken over geldzaken, zoals de vraag wie wat betaalt, het uitgavenpatroon en hoeveel er gespaard moet worden. Slechts 3% heeft geen regels rondom de financiën afgesproken. In 20017 was dat nog 10%.

Het Nibud vindt het verstandig om wél afspraken te maken. Maar volgens Karin Radstaak is het hierbij wel van belang om er rekening mee te houden dat je allebei verschillend in elkaar zit. "Vaak zie je in je gezin al dat de kinderen verschillend met geld omgaan: de een spaart veel, terwijl de ander het geld laat rollen. Ook binnen de relatie kun je van elkaar verschillen. Probeer een beetje rekening met elkaar te houden en het eens te worden over het bestedingspatroon."

Geld en relatie-test

Om partners inzicht te geven in hun onderlinge verschillen en overeenkomsten op het gebied van geld, heeft het Nibud de Geld en relatie-test ontwikkeld. Hiermee kun je aan de hand van enkele vragen zien waarin je van elkaar verschilt en krijg je advies hoe je met deze verschillen kan omgaan.

Ga elke maand om de tafel

Het Nibud raadt aan om de financiële bijzonderheden maandelijks met elkaar te bespreken. "Denk bijvoorbeeld aan een huurverhoging of een verhoging van de contributie van de sportclub", licht Radstaak toe.

Daarnaast is het volgens haar sowieso verstandig om regelmatig samen de inkomsten en uitgaven te bespreken en te kijken of er bepaalde posten zijn waarop bezuinigd kan worden.

Praten over geldzaken helpt om misverstanden te voorkomen en om verstandiger beslissingen te nemen; twee weten immers meer dan één. Maar het zorgt er ook voor dat je allebei op de hoogte bent van het financiële reilen en zeilen van het gezin. Dat is van cruciaal belang als een van beide partners wegvalt.

Om die reden adviseert Radstaak ook om de inloggegevens van de gezamenlijke bankrekening te delen. "Als er iets gebeurt, kunnen de geldzaken gewoon doorlopen."

"Maak er een gewoonte van om geldzaken met elkaar te bespreken", zegt ze tot besluit. "Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn."

Lees ook: Zo haal je het beste rendement uit je vakantiegeld

 



 

 

 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›