Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
voda
0
Kiadis: vertraging EU-goedkeuring ATIR101

Gepubliceerd op 28 jun 2019 om 18:41 | Views: 0

Kiadis Pharma 17:35
7,62 -0,13 (-1,61%)

AMSTERDAM (AFN) - Kiadis Pharma rekent op vertraging voor het oordeel over zijn middel ATIR101 door het Europees medicijnagentschap EMA dat gaat over menselijk gebruik van medicijnen. Daardoor loopt de geplande marktintroductie van het middel voor gebruik bij beenmergtransplantaties bij leukemiepatiënten in de Europese Unie vertraging op.

Kiadis had eerder gerekend op goedkeuring voor het einde van dit jaar. De biotechnoloog is bezig met het aanvragen van goedkeuring voor ATIR101, het belangrijkste middel van het bedrijf, en is daarover in gesprek met het EMA. Er wordt nu verwacht dat in 2020 mogelijk voorwaardelijk groen licht van de toezichthouder komt.

Verder zei Kiadis dat de inschrijving van patiënten voor de wereldwijde fase 3-studie met ATIR101 volgens schema verloopt voor afronding in 2021, ter ondersteuning voor mogelijke goedkeuring in de Verenigde Staten.
voda
0
Beursblik: NIBC zet Kiadis op verkooplijst

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Kiadis Pharma NV
5,945 -1,67 -21,93 % Euronext Amsterdam

(ABM FN) NIBC heeft maandag het advies voor Kiadis Pharma verlaagd van Neutraal naar Verkopen en stelde eveneens het koersdoel neerwaarts bij van 8,00 naar 5,00 euro.

Volgens analist Dylan van Haaften zal de onzekerheid rond ATIR101 fundamenteel zijn in aanloop naar de mogelijke goedkeuring ervan in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast blijft het volgens de analist nog maar de vraag of Kiadis wel goedkeuring zal krijgen voor ATIR101. Van Haaften schat de kans op goedkeuring nu in op 45 procent. Dit was eerder nog 90 procent.

Eind vorige week werd bekend dat Kiadis langer moet wachten op de eventuele goedkeuring voor zijn behandeling ATIR101 door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

De toezichthouder zal voor het besluit een bijeenkomst met een adviesgroep met medische experts houden. "Een vertraging van 1,5 jaar en een grotere onzekerheid rond de vragen die de adviesgroep zal stellen, zorgen ervoor dat de beslissing van de toezichthouder niet alleen belangrijk is voor een Europese goedkeuring, maar voor ATIR101 als geheel", aldus Van Haaften.

Er was vanochtend nog geen koers voor Kiadis beschikbaar. Een openingsindicatie duidt op een verlies van 23 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Esperite stevig in het rood

Gepubliceerd op 1 jul 2019 om 06:40 | Views: 2.457

Esperite 12:21
0,07 -0,01 (-14,12%)

AMSTERDAM (AFN) - Stamcelbedrijf Esperite heeft in de eerste zes maanden van vorig jaar een flink verlies in de boeken gezet. Ook de omzet ging naar beneden, door ongunstige marktomstandigheden voor de stamcelactiviteiten.

De halfjaarresultaten werden met een flinke vertraging geleverd. Dat kwam onder meer omdat boekenonderzoek rond de mogelijke verkoop van onderdeel CryoSave aan een Poolse branchegenoot veel aandacht opeiste. Polski Bank Komórek Macierzystych trok zich recent volledig terug uit de deal, omdat de commissarissen van die onderneming zich er niet in konden vinden. Beurshuis Euronext plaatste Esperite onlangs op het strafbankje.

Esperite zette in de periode tot en met eind juni 2018 een verlies van 8,9 miljoen euro in de boeken. Dat was een jaar eerder nog een verlies van bijna 3 miljoen euro. Het operationeel resultaat kwam uit op bijna 5,7 miljoen euro negatief, van bijna 5,6 miljoen euro negatief een jaar terug. Naast ongunstige marktomstandigheden drukten ook afschrijvingen en financieringskosten op het resultaat. De operationele uitgaven bedroegen in de periode 7,9 miljoen euro.

Topman Frédéric Amar heeft een deel van zijn lening omgezet in aandelen en investeerder L1 Capital blijft de onderneming financieren.
voda
0
Beleggers happig op lening RR Mechatronics

Gepubliceerd op 1 jul 2019 om 16:11 | Views: 26

AMSTERDAM (AFN) - RR Mechatronics heeft voldoende inschrijvingen ontvangen voor zijn 8 procent achtergestelde obligatielening met een looptijd van 5 jaar via de NPEX-effectenbeurs. Beleggers schreven zich volgens het medisch technologiebedrijf in razendsnel tempo in voor een totaalbedrag van 1,5 miljoen euro.

Het is de tweede keer dat het bedrijf succesvol een emissie doet via de NPEX-effectenbeurs. Vorig jaar haalde RR Mechatronics 3,5 miljoen euro op. Met de recente opbrengst wil de onderneming uit het Noord-Hollandse Zwaag de ontwikkeling versnellen van de medische technologie op het gebied van In-Vitro diagnostiek in het segment hematologie (bloed).

Sinds de focus op hematologie vanaf 2014 is de omzet van de onderneming verdubbeld. Afgelopen jaar gingen de opbrengsten met ruim 10 procent omhoog. Ook de winstgevendheid steeg, ondanks op groei gerichte investeringen. RR Mechatronics rekent erop dat de vraag naar de diagnostische meet- en analyseapparatuur van bloed de komende jaren sterk zal groeien.
voda
0
10 biotechaandelen voor de lange termijn

Door Belegger.nl op 27 jun 2019 om 08:00 | Views: 7.028

In de afgelopen tien jaar leverde de SPDR S&P Biotech ETF, die posities inneemt in meer dan 100 biotechaandelen, bijna twee keer meer op dan de S&P 500-index. Voor beleggers die op zoek zijn naar een manier om de markt op de lange termijn te verslaan, zijn biotechaandelen een redelijk goede optie.

Sommigen zijn terughoudend ten aanzien van biotechaandelen. Die houding komt gedeeltelijk voort uit het feit dat honderden kleine biotechbedrijven niet rendabel zijn en geen goedgekeurde producten hebben. Maar er zijn ook aardig wat grote bedrijven die aanzienlijke winsten genereren en meerdere geneesmiddelen op de markt hebben.

De tien grootste biotechs genereren samen meer dan 50 miljard dollar aan jaarwinsten en ruim 200 miljard dollar aan omzet. The Motley Fool zette op een rij wat beleggers moeten weten over deze grootste biotechaandelen.

Wat is biotech precies?
Technisch gesproken is een biotech een bedrijf dat biologische medicijnen ontwikkelt. Deze biologische geneesmiddelen zijn grote, complexe moleculen die in een levend organisme worden vervaardigd.

Elk bedrijf dat biologische medicijnen ontwikkelt, kan een biotech worden genoemd. Omdat biologische geneesmiddelen zeer effectief zijn gebleken in het behandelen van veel ziekten, hebben de meeste grote farmaceutische bedrijven nu biologische geneesmiddelen in hun portefeuilles en pijplijnen. Maar doorgaans worden deze grote farmaceutische bedrijven niet tot de biotechbedrijven gerekend.

De twee best verkopende geneesmiddelen van Johnson & Johnson bijvoorbeeld, Remicade en Stelara, zijn biologisch. Het farmaceutische concern wordt echter geen biotechbedrijf genoemd omdat het de meerderheid van zijn inkomsten haalt uit andere bronnen.

Gilead Sciences daarentegen wordt vaak wel gecategoriseerd als een biotechaandeel ondanks dat het bedrijf de meeste inkomsten haalt uit niet-biologische geneesmiddelen. Het woord biotech werd in het verleden echter vaak gebruikt om een kleine geneesmiddelenproducent te beschrijven die geen groot farmaceutisch bedrijf was. En voor een groot deel van zijn bestaan was Gilead inderdaad een relatief kleine ontwikkelaar van medicijnen.

De grens tussen een farmaceutisch concern en een biotechbedrijf is dus niet altijd even duidelijk. Voor de ranglijst van de grootste biotechaandelen gebruikte The Motley Fool twee criteria. Ten eerste wordt elk aandeel dat is opgenomen in de SPDR S&P Biotech ETF geteld als een biotechaandeel. Ten tweede wordt elk groot farmaceutisch concern dat meer dan de helft van zijn totale inkomsten uit biologische geneesmiddelen haalt, als een biotechaandeel beschouwd.

1. Roche Holdings
Het Zwitserse Roche Holdings is met een marktwaarde van 237 miljard dollar het grootste bedrijf in de lijst. In 2017 waren vier van 's werelds best verkochte tien biologische geneesmiddelen door Roche op de markt gebracht. De verkoop van een aantal van die succesmedicijnen neemt nu echter af wegens concurrentie van zogenoemde biosimilar-medicijnen, qua werking vergelijkbaar met het origineel waarvan het patent is verlopen.

Roche heeft echter ook verschillende biologische geneesmiddelen waarvan de verkoop stijgt. Voorbeelden zijn het medicijn Perjeta tegen borstkanker, Ocrevus bij multiple sclerose en kankergeneesmiddel Tecentriq.

Het bedrijf heeft daarnaast een robuuste pijplijn. Roche hoopt goedkeuring te krijgen voor nieuwe toepassingen van verschillende van zijn bestaande geneesmiddelen, met name Tecentriq. De pijplijn omvat ook een aantal veelbelovende nieuwe geneesmiddelen gericht op de behandeling van kanker, ontstekingsziekten en zeldzame ziekten.

2. Novo Nordisk
Novo Nordisk, dat een marktwaarde heeft van 119 miljard dollar, haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit zijn middelen voor mensen met diabetes. De producten van het bedrijf zijn onder andere goed verkopende insulineproducten als Tresiba en NovoRapid. Het snelst opkomende product van Novo Nordisk is Ozempic, ook een middel voor behandeling van diabetes type 2. Ook het obesitasmedicijn Saxenda laat een sterk verkoopmomentum zien en de medicijnen voor hemofilie en groeistoornissen dragen eveneens aanzienlijk bij aan de omzet.

De pijplijn van Novo Nordisk lijkt echter niet al te indrukwekkend. Het bedrijf heeft slechts twee kandidaatgeneesmiddelen in een laat stadium van klinisch onderzoek. Ozempic wordt geëvalueerd voor de behandeling van diabetes en Somapacitan bevindt zich in de derde fase van klinische onderzoeken voor de behandeling van groeistoornissen.

Verschillende nieuwe geneesmiddelen voor diabetes, obesitas en zeldzame ziekten zijn nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, maar zouden veelbelovend kunnen zijn in de toekomst.

3. AbbVie
AbbVie staat met een marktwaarde van 116 miljard dollar op de derde plaats. Het concern kwalificeert zich vooral dankzij zijn biologische immuunresponsonderdrukker Humira als een biotechaandeel. In 2018 was Humira het best verkopende medicijn ter wereld en genereerde het middel 61% van de totale inkomsten van AbbVie. De verkoop van het medicijn loopt echter terug, omdat Humira concurrentie ondervindt in Europa.

Het goede nieuws is dat AbbVie verschillende producten heeft om de dalende verkoop van Humira te compenseren. Imbruvica staat bovenaan de lijst. EvaluatePharma schat de omzet van AbbVie's kankergeneesmiddel op 9,5 miljard dollar in 2024.

4. Amgen
Amgen, dat een marktwaarde heeft van 113 miljard dollar, heeft momenteel zeven zeer succesvolle medicijnen. Het probleem is echter dat de verkoop van vier van deze geneesmiddelen, Enbrel, Neulasta, Epogen en Aranesp, onder druk staat door concurrentie van nieuwe rivalen.

De verkoop van osteoporosemedicijn Prolia blijft echter stijgen en Kyprolis, een medicijn voor de ziekte van Kahler, zou de volgende kaskraker van Amgen kunnen worden. Het bedrijf heeft ook hoge verwachtingen van het cholesterolgeneesmiddel Repatha, leukemie-medicijn Blincyto en migraine-medicijn Aimovig, dat Amgen samen met Novartis op de markt brengt.

5. Eli Lilly
Eli Lilly wordt meegerekend als biotechaandeel omdat meer dan helft van de totale omzet van het bedrijf afkomstig is van biologische geneesmiddelen. De bestverkopende middelen van Eli Lilly, dat een marktwaarde heeft van 107 miljard dollar, zijn de diabetes-, kanker- en immunotherapieën van het bedrijf.

De rijzende sterren van Eli Lilly zijn bloedsuikerverlager Trulicity, insulineproduct Basaglar, borstkankermedicijn Verzenio en psoriasismiddel Taltz. Het nieuwe medicijn tegen migraine Emgaliteit zou de volgende hit voor Eli Lilly moeten zijn. Het concern heeft ook een stevige pijplijn met 18 kandidaatmedicijnen.

6. Gilead Sciences
Gilead Sciences was een pionier in de behandeling van hiv en is met zes succesvolle hiv-medicijnen in 2018 nog altijd marktleider. En Biktarvy lijkt het best verkochte hiv-medicijn aller tijden te worden.

Maar Gilead is niet alleen gericht op hiv. Het middel tegen het hepatitis C-virus blijft jaarlijks miljarden dollars aan inkomsten genereren, hoewel de omzet is gedaald omdat Gilead en zijn belangrijkste rivaal AbbVie strijden om steeds minder nieuwe patiënten. Gilead is ook leider in gentherapie met Yescarta, een medicijn dat het in handen kreeg door de overname van Kite Pharma in 2017. De marktwaarde van Gilead bedraagt 88 miljard dollar.
voda
0
Deel 2:

7. Celgene
Het vlaggenschip van Celgene is op dit moment Revlimid. Dit middel voor mensen met bloedkanker is momenteel verantwoordelijk voor meer dan 60% van de totale inkomsten van het biotechbedrijf. Revlimid zal echter vanaf 2022 de concurrentie moeten aangaan met generieke medicijnen.

Naast Revlimid heeft Celgene nog een aantal andere succesverhalen, zoals multipel myeloommedicijn Pomalyst, auto-immuunmedicijn Otezla en kankergeneesmiddel Abraxane. Celgenes pijplijn zit daarnaast vol met potentiële blockbusters. Celgene zal echter niet lang zelfstandig blijven. Het bedrijf wordt overgenomen door het farmaceutische concern Bristol-Myers Squibb. De marktwaarde van Celgene bedraagt 66 miljard dollar.

8. Vertex Pharmaceuticals
Vertex Pharmaceuticals domineert de markt voor de behandeling van cystic fibrosis (CF), een zeldzame ziekte die ernstige schade aan de longen en andere organen kan veroorzaken. De CF-geneesmiddelen van Vertex - Kaly deco, Orkambi en Symdeko - waren in 2018 goed voor een gezamenlijke omzet van meer dan 3 miljard dollar.

Vertex werkt daarnaast aan een nieuw CF-medicijn en verwacht in 2020 goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse en Europese toezichthouders voor een combinatiebehandeling met drie medicijnen. Deze combinatie zal, indien toegelaten, de groep patiënten die in aanmerking komen voor behandeling met Vertex-geneesmiddelen met 75% uitbreiden.

Vertex werkt ook samen met CRISPR Therapeutics om gentherapieën te ontwikkelen die gericht zijn op zeldzame bloedstoornissen, bèta-thalassemie en sikkelcelziekte. Ook heeft het bedrijf Exonics Therapeutics overgenomen en bevat de pijplijn van Vertex een veelbelovende pijnstiller. Vertex heeft een beurswaarde van 47 miljard dollar.

9. Biogen
Biogen heeft een marktwaarde van 46 miljard dollar en is dankzij zijn medicijnen voor de behandeling van multiple sclerose (MS) uitgegroeid tot een top-biotechbedrijf. De grootste aanjager van de groei voor Biogen is nu Spinraza, een geneesmiddel tegen spinale musculaire atrofie (SMA). Die groei kan echter in gevaar komen nu de Amerikaanse toezichthouder de SMA-gentherapie Zolgensma van Novartis heeft toegelaten.

Biogen hoopte flink te scoren met aducanumab, een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer, maar het medicijn dat ooit veelbelovend was, faalde in de eindfase van het klinische onderzoek. Dat laat Biogen achter met vier kandidaatmedicijnen in de pijplijn, waaronder nog een tegen de ziekte van Alzheimer.

10. Regeneron Pharmaceuticals
Regeneron Pharmaceuticals is met een marktwaarde van 34 miljard dollar het kleinste bedrijf op de lijst. Regeneron dankt zijn succes aan Eylea, een medicijn tegen achteruitgang van het netvlies, dat nog altijd goed is voor meer dan 60% van de totale omzet van het bedrijf.

De samenwerking met Sanofi heeft ook diverse succesproducten opgeleverd voor Regeneron. Eczeemmedicijn Dupixent is tot nu toe het meest geslaagde geneesmiddel uit de samenwerking. Daarnaast wordt er veel verwacht van kankergeneesmiddel Libtayo. De pijplijn van Regeneron omvat zeven kandidaatmedicijnen.

Risico's voor grote biotechaandelen
Elk van deze tien grote biotechaandelen kent risico's. Er is altijd de mogelijkheid van klinische mislukkingen. Daarnaast concurreren de meeste producten van de ondernemingen op dit moment met rivaliserende medicijnen die al op de markt zijn en kampen bedrijven als AbbVie, Celgene en Roche al met biosimilar of generieke concurrentie.

Er is ook de mogelijkheid dat hervormingen van de gezondheidszorg in de VS deze aandelen schaden. Politici van beide grote partijen willen de hoge prijzen voor geneesmiddelen aanpakken.

Desondanks zijn deze tien grote biotechaandelen niet zo riskant als kleine vaak zijn. Ze genereren allemaal aanzienlijke inkomsten en winsten die kunnen worden gebruikt om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of om strategische overnames te doen. Op de lange termijn worden deze grote spelers dus nog groter.

Lees ook: 3 biotechaandelen met enorm winstpotentieel

www.belegger.nl/Column/481550/10-biot...
voda
0
Curetis naar conferenties in Duitsland en VS

Gepubliceerd op 2 jul 2019 om 08:30 | Views: 1.065

AMSTERDAM (AFN) - Biotechbedrijf Curetis neemt in augustus en september deel aan vijf conferenties in de Verenigde Staten en Duitsland. De ontwikkelaar van diagnosesystemen geeft daar presentaties en praat beleggers één op één bij.

Op de bijeenkomst van de Southwestern Association for Clinical Microbiology in Oklahoma geeft Curetis ook uitleg over het gebruik van de LRT-cartridge voor zijn diagnosesysteem Unyvero. Die cartridge werd in april 2018 goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder voor het vaststellen van longontstekingen. Verder is Curetis aanwezig op conferenties in New York, Anaheim en München.
Snookeraar
0
DEN HAAG - Patiënten die het reumamedicijn tociliuzumab (RoActemra) gebruiken lopen een hoger risico op ernstige leverschade, waaronder acuut leverfalen. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van een analyse van klinische gegevens.
De medicijnautoriteit adviseert patiënten om onmiddellijk medische hulp in te schakelen bij symptomen van leverschade, zoals misselijkheid, braken, buikpijn of een gelige huid of ogen. Zorgverleners krijgen het advies om de leverfunctie bij gebruikers van dit medicijn regelmatig te controleren.
Farmaceut Roche heeft zorgverleners op de hoogte gebracht van de risico’s van het medicijn.

Het medicijn wordt 3200 tot 3500 keer per jaar voorgeschreven aan ongeveer 60.000 patiënten. De betreffende patiënten zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Of en hoeveel patiënten leverschade hebben opgelopen is onbekend.

www.telegraaf.nl/nieuws/209505267/waa...
voda
0
Fuji gaat fabriek in Tilburg bouwen om farma-industrie te bedienen

Fujifilm Manufacturing Europe krijgt er in Tilburg een fabriek bij. Het Japanse bedrijf bouwt er een fabriek voor de ontwikkeling en productie van zogenoemde celkweekmedia voor de biofarmaceutische industrie. Dat zijn poeders en vloeistoffen waarin cellen kunnen voor geweekt voor klinische testen en celtherapie.

Het concern heeft al dergelijke fabrieken in de Verenigde Staten en in Japan zelf. Deze nieuwe fabriek moet vooral de Europese markt gaan bedienen. Een bestaande fabriek in Tilburg wordt daartoe volledig omgebouwd. Tilburg is al één van de grootste productielocaties van Fujifilm buiten Japan.

De keuze van Fuji voor Tilburg voor zijn nieuwe celkweekfabriek is een opsteker voor het fabriek in Noord-Brabant. Die heeft de afgelopen decennia al de productie van fotorolletjes zien verdwijnen en worstelt nu als producent van offsetplaten voor de grafische industrie met een zeer moeilijke markt. De site in Tilburg maakt ook hoogwaardig kleurenfotopapier, waarmee wel goede resultaten worden geboekt.

'Product met een toekomst'
Ceo Peter Struik van Fujifilm Manufacturing Europe is blij met het besluit. 'We gaan hier een product maken met een toekomstvisie', zegt hij met trots over de aankomende celkweekmediafabriek.

Ceo Peter StruikFoto: Fujifilm Manufacturing Europe

'De biofarmaceutische markt groeit met hoge snelheid. Wij moeten kunnen voldoen aan de Europese, maar ook aan de wereldwijde vraag. De celkweekmedia worden geleverd aan de farmaceutische industrie. Die is constant op zoek naar nieuwe testmethoden, om vaccins te testen en voor de ontwikkeling van nieuwe celtherapieën.'

Productiestart 2e helft 2021
Fujifilm is al met de voorbereidingen voor de bouw begonnen. In de tweede helft van 2021 start de productie, zo is de verwachting. Struik verwacht dat de nieuwe fabriek 50 à 70 banen gaat opleveren. 'We starten met tweeploegendiensten.'

De nieuwe fabriek maakt deel uit van Fujifilm Irvine Scientific. Fuji nam dat bedrijf, oorspronkelijk Amerikaans, over in juni 2018. Het was al sinds 1987 in Japanse handen (JXTG Nippon Oil & Energy Corporation). De fabriek in Tilburg wordt ongeveer even groot als die in de VS. Die in Japan is kleiner. Fujifilm Irvine is goed voor meer dan 1 miljoen kilo droge poeder per jaar.

Moeilijke markt voor offsetplaten
Het bedrijf heeft zich afgelopen decennia opnieuw moeten uitvinden na het nagenoeg verdwijnen van de markt voor fotorolletjes. Fuji maakt in Tilburg nu offsetplaten voor de grafische industrie en hoogwaardig kleurenfotopapier voor fotoboekleveranciers als Albelli, Hema en CeWe. Laatstgenoemde activiteit, goed voor 40% van de omzet in Tilburg, 'gaat nog steeds heel erg goed', aldus Struik.

De offsetplaatmarkt is 'moeilijk', door afnemende vraag als gevolg van digitalisering en scherpe concurrentie, vooral vanuit China. Dit jaar sluit Fuji in Tilburg een productielijn, waarbij 111 banen verdwijnen en 80 vaste werknemers. 'Twintig van hen hebben het bedrijf al verlaten', aldus Struik. Nu beslaat de offsetplatenactiviteit nog 55% van de omzet.

Membranenproductie ontwikkelt zich traag
Een nieuwe activiteit, waarmee Fuji in Tilburg in 2015 startte - de productie van membranen voor filter- en zuiveringsprocessen in de olie-, gas- en waterindustrie - ontwikkelt zich 'relatief langzaam'. Struik registreert 'lichte groei, met name in de watersector.' Maar de omzet beslaat nog steeds minder dan 5% van het totaal.

De Fuji-site in Tilburg telt zo'n 800 werknemers, inclusief die voor het Europees hoofdkantoor werken. Fujifilm Manufacturing Europe telt 645 werknemers en behaalde vorig boekjaar (dat eind maart eindigde) een omzet van €645 mln, met een nettoresultaat van €7,8 mln.

fd.nl/ondernemen/1307124/fuji-in-tilb...
voda
0
Nieuw Europees patent voor dochter Curetis

Gepubliceerd op 4 jul 2019 om 08:26 | Views: 0

Curetis 03 jul
0,67 0,00 (0,00%)

WENEN (AFN) - Ares Genetics, een dochteronderneming van Curetis, heeft een patent gekregen van het Europees Octrooibureau. Volgens het bedrijf gaat het om een belangrijk patent voor het voorspellen van resistentie op basis van DNA-testen.

Het patent is het eerste patent dat werd verleend uit een reeks van elf gelijk gestructureerde patentaanvragen voor verschillende oplossingen. Deze waren aanvankelijk door Siemens ingediend. De betreffende GEAR database-activiteiten zijn pas sinds 2016 onderdeel van Ares Genetics. Database GEAR vormt tegenwoordig de kern van de eigen database ARESdb.
voda
1
Deel 2;

'Om hun effectiviteit te maximaliseren wil je antibiotica liefst zo lang mogelijk op de plank houden', vertelt Caroline Doornebos, medisch directeur van MSD (in de VS en Canada bekend als Merck). 'Dat betekent wel dat je ze vaak moet weggooien omdat de datum van verval is overschreden. Vanuit dat inzicht is in het Verenigd Koninkrijk de verkoop van antibiotica losgekoppeld van de ontwikkeling ervan. Het is zoals de brandweer: je betaalt ervoor, in de hoop dat je ze nooit nodig zal hebben.'

Flinke zak geld

Er is duidelijk sprake van marktfalen als het over antibiotica gaat, zegt Jeremy Knox, beleidsadviseur van de Britse liefdadigheidsorganisatie Wellcome Trust. 'Er moeten meer prikkels komen voor farmabedrijven om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.'

Daarvoor zijn er grosso modo twee oplossingen. De eerste is om R&D aan te moedigen met subsidies en belastingvoordelen, de tweede werkt met beloningen. Bedrijven die een medicijn hebben ontwikkeld dat aan de doelstellingen voldoet, krijgen dan een flinke zak geld.

Dat kan bijvoorbeeld met een wedstrijd, een model dat de Californische non-profitorganisatie XPrize gebruikt. Technologiepioniers die als eerste een bepaalde mijlpaal bereiken krijgen daarvoor een beloning die tot enkele tientallen miljoenen dollars kan oplopen. Denk bijvoorbeeld aan experimenten in de ruimtevaart, of oplossingen voor het klimaatprobleem.

Lage rendementen

Het rendement op uitgaven aan R&D bij Big Farma is in 2018 gedaald tot een schamele 1,9%, leert onderzoek van Deloitte. Het traject dat aan goedkeuring van één nieuw medicijn vooraf gaat, kost volgens de consultant inmiddels circa $2,2 mrd, bijna dubbel zo veel als in 2010.

De vraag is dan ook of een prijsvraag daar verandering in kan brengen? Doornebos vindt het in elk geval 'een heel creatief idee', en zegt dat MSD een prijsvraag zeker zou bestuderen.

Knox denkt dat het sowieso beter is om met een 'lumpsum' te werken dan met een jackpot. 'Als een bedrijf erin slaagt om een bepaald geneesmiddel op de markt te brengen, krijgt het dan bijvoorbeeld één miljard. Maar ook de tweede en derde die erin slagen krijgen die vergoeding.'

$2,2 mrd
Het traject dat aan goedkeuring van een medicijn vooraf gaat kost circa $2,2 mrd

Wie gaat dat prijzengeld op tafel leggen? De Europese Unie kan er geld voor uittrekken, net zoals de Verenigde Staten en andere rijke landen. Andere kandidaten zijn internationale instellingen zoals de Wereldbank. Dan zijn er nog filantropen en liefdadigheidsinstellingen, zoals Wellcome Trust en de Bill & Melinda Gates Foundation.

De rol van filantropische organisaties blijft beperkt, meent Knox. 'Wij kunnen in een zeer vroeg stadium heel risicovol onderzoek financieren naar nieuwe geneesmiddelen, iets wat voor overheden veel moeilijker ligt. Wellcome Trust spendeert $150 mln over een periode van vijf jaar aan onderzoek naar antibiotica dat in een heel prille fase zit. Maar dat is een eind verwijderd van de bedragen die nodig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Daarvoor zijn overheden nodig.'

Dat vindt ook Doornebos. 'Het is aan hen om een ander bekostigingsmodel uit te werken dat bedrijven stimuleert om vaccins en antimicrobiële middelen te ontwikkelen. Idealiter gebeurt dat op internationaal niveau, zoals de EU.'

Gaat er iets gebeuren, en snel genoeg? Knox noemt zichzelf voorzichtig optimistisch. 'Overheden beseffen steeds meer dat ze hier iets aan moeten doen, maar erkennen niet altijd de urgentie daarvan. De klokt tikt. Als nieuwe antibiotica uitblijven, stevenen we af op een ernstige crisis.'

fd.nl/achtergrond/1300482/dringend-ge...
voda
1
Dringend gezocht: nieuwe antibiotica

Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bacteriële infecties kost veel geld en brengt weinig op. Farmabedrijven prikkelen met subsidies of beloningen kan helpen nieuwe antibiotica op de markt te krijgen.

Farmabedrijven krijgen het dikwijls hard te verduren. Zo klaagde Zorginstituut Nederland vorig jaar dat ze onverantwoord hoge prijzen vragen voor hun medicijnen. Het sprak daarbij zelfs van 'chantage'. In de Verenigde Staten krijgt Purdue Pharma het verwijt dat het met de pijnstiller OxyContin doelbewust een verslavingsepidemie heeft gecreëerd.

In het kort

Er is grote behoefte aan nieuwe antibiotica.
Het ontwikkelen van deze geneesmiddelen is duur, en commercieel onaantrekkelijk.
Daarom zijn andere prikkels nodig om farmabedrijven aan te moedigen dat toch te doen.
Een van de mogelijkheden is het uitschrijven van een prijsvraag.

Hoewel er ongetwijfeld uitwassen zijn, bestaan er ook voorbeelden waar de industrie veel beter uit naar voren komt. Een daarvan heeft te maken met onchocerciasis, de meest voorkomende soort blindheid als gevolg van infecties. De ziekte komt vooral voor in gebieden ten zuiden van de Sahara.

In 1987, twaalf jaar nadat ivermectine was ontdekt, besloot farmabedrijf MSD om het antiparasitaire geneesmiddel zo veel en zolang als nodig weg te geven aan landen om de ziekte onder controle te krijgen. Het programma bereikt jaarlijks 300 miljoen mensen. Sinds 1987 hebben er al meer dan 2,7 miljard behandelingen plaatsgevonden.

Dat raakt evenwel een teer punt. Farmabedrijven kunnen niet al hun medicijnen gratis of onder de kostprijs weggeven. Vanuit commercieel oogpunt is het soms ook niet interessant genoeg om onderzoek te financieren naar bepaalde ziektes, omdat potentiële patiënten in landen wonen die de te ontwikkelen geneesmiddelen toch niet zullen kunnen betalen.

Onbehandelbare ziektes

Hoe krijg je farmabedrijven toch zover om commercieel onaantrekkelijke geneesmiddelen te ontwikkelen? Die vraag figureert in een recent rapport van IACG, een agentschap van de Verenigde Naties dat zich buigt over infecties die steeds resistenter zijn tegen bestaande geneesmiddelen.

Elk jaar sterven minstens 700.000 mensen aan dergelijke ziektes, waarvan 230.000 aan tuberculose. De VN spreekt van 'alarmerende niveaus van resistentie in zowel arme als rijke landen, met als gevolg dat veelvoorkomende ziektes onbehandelbaar aan het worden zijn, en het gevaarlijker is om medische procedures uit te voeren die levens redden'.

Het helpt daarbij zeker niet dat we antimicrobiële medicijnen zoals antibiotica en antivirale middelen vaak te veel en verkeerd gebruiken. In de Oeso-landen zijn tot 35% van de infecties die mensen treffen resistent tegen de medicijnen die nu beschikbaar zijn. In armere landen is dat tot 90%.

10 miljoen doden

Er is geen tijd te verliezen, waarschuwt het IACG. 'Tenzij de wereld snel in actie komt, zal antimicrobiële resistentie binnen een generatie rampzalige gevolgen hebben.' Tegen 2050 kunnen er dan volgens een studie van de Wereldbank jaarlijks tot 10 miljoen doden vallen.

Lage-inkomenslanden betalen vooral die tol, maar ook dichter bij huis is de schade niet gering. Als er niets gebeurt om het tij te keren, zullen er in de rijke landen in de komende dertig jaar 2,4 miljoen mensen overlijden door deze resistentie, schat de Oeso. De economische schade daarvan kan groot zijn, omdat het de zorgkosten fors doet stijgen.

De behandeling van resistente infecties is lastig en duur. IACG spreekt van 'een jaarlijkse economische schade die vergelijkbaar is met de schokken van de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009, maar dan zonder dat er een einde in zicht is'.

Lege pijplijn

Het IACG roept op om meer te investeren en innoveren in nieuwe antibiotica. 'In de jaren tachtig waren er nog 25 grote farmabedrijven met onderzoeksprogramma's voor dergelijke geneesmiddelen, vandaag zijn er daar maar vier van over', stelt Drive-AB, een Europees publiek-privaat consortium dat onderzoek wil stimuleren naar antibiotica. 'Er is een gebrek aan innovatie in antibiotica, en wat er nu in de pijplijn zit zal waarschijnlijk niet volstaan om alle ernstige vormen van infecties aan te pakken die we nu beginnen te zien.'

De redenen daarvoor zijn simpel. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) zijn hoog, terwijl de kansen op succes laag zijn. Bovendien verdienen farmabedrijven niet veel aan nieuwe antibiotica, omdat die spaarzaam voorgeschreven zullen worden, juist om te voorkomen dat de ziekteverwekkers opnieuw resistent worden, en patiënten ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld een middel tegen cholesterol niet lang hoeven te kopen.
voda
1
Miljoeneninvestering in nieuwe reactor Petten

Het kabinet heeft financiers gevonden voor een nieuwe isotopenreactor in Petten. Die moet in 2025 open zijn. Honderdduizenden kankerpatiënten van over de hele wereld zijn hiermee geholpen.

Peet Vogels 05-07-19, 03:00

Bruno Bruins, de verantwoordelijk minister voor de bouw van de reactor, licht de Tweede Kamer vandaag in over zijn plannen. De kosten voor de bouw van de nieuwe Pallas-reactor worden geschat op 600 tot 800 miljoen euro. Tot nu toe hebben het rijk en de provincie Noord-Holland, waar Petten ligt, elk reeds 40 miljoen euro in de ontwikkeling van de nieuwe reactor gestoken.

De huidige reactor is al zestig jaar oud en nodig aan vervanging toe. De bouw van een nieuwe isotopenreactor in Petten speelt reeds sinds 2003. ,,De bestaande reactor heeft haar uiterste houdbaarheidsdatum bijna bereikt’’, zegt Marcel Stokkel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. ,,De kans op storingen van de reactor wordt steeds groter. Als de productie stilvalt hebben we direct een groot probleem. Daarom moet een nieuwe reactor in 2025 in bedrijf zijn.’’

ADVERTISING

inRead invented by Teads
Serieus
Volgens Bruins verlopen de gesprekken met private partijen om in de nieuwe reactor te investeren, zeer hoopvol. ,,Er is serieuze belangstelling’’, zegt de bewindsman desgevraagd. ,,Ik verwacht dat de onderhandelingen volgend jaar kunnen worden afgerond. Dan kan in 2021 met de bouw worden begonnen.’’

Petten is al zestig jaar een begrip in de wereld van nucleaire isotopen met een marktaandeel van 30 tot 35 procent. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten behandeld of gediagnosticeerd met isotopen uit Petten. In Nederland gaat het om ruim 400.000 behandelingen per jaar.

Isotopen worden gebruikt om bepaalde vormen van kanker te bestrijden door van binnenuit tumoren te bestralen. Daarnaast worden ze ingezet voor diagnostiek. Met medische isotopen kan de werking van organen worden bekeken.

Werkgelegenheid
Op dit moment is het cluster rond Petten goed voor 1500 banen. Er is groeiende belangstelling van farmaceutische bedrijven zich ook in de regio te vestigen. Dat heeft ook te maken met de komst van het Europees Agentschap voor Medicijnen naar Amsterdam, geeft Bruins aan. ,,Amsterdam meldt een daverende belangstelling vanuit de farmaceutische industrie zich hier te vestigen.” Met de nieuwe reactor zal de werkgelegenheid gaan toenemen, verwachten betrokken partijen.

,,Alle seinen staan op groen”, zegt de minister en dat is voor haar reden om nu haast te maken met dit langlopende dossier. ,,We hebben echt goud in handen met de Pallas-reactor.’’

www.ad.nl/binnenland/miljoeneninveste...
voda
0
MorphoSys neemt belang in Vivoryon

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Vivoryon Therapeutics AG
5,85 0,41 7,54 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) MorphoSys zal een belang nemen in Vivoryon Therapeutics, voorheen bekend als Probiodrug, in ruil voor een exclusieve optie op een kankerbehandeling. Dit maakte Vivoryon maandagavond bekend.

MorphoSys zal later dit jaar tijdens een kapitaalronde een minderheidsbelang in Vivoryon nemen ter waarde van maximaal 15 miljoen euro.

Daarvoor krijgt MorphoSys een optie op een licentie voor QPCTL-remmers van het in Amsterdam genoteerde biotechbedrijf.

Indien deze optie wordt uitgeoefend dan kan Vivoryon een vergoeding tegemoet zien, terwijl het ook in aanmerking komt voor mijlpaalbetalingen en royalties.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bayer wil diergeneestak afsplitsen - media

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Bayer AG
59,80 -0,23 -0,38 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
Bayer AG
59,75 -0,23 -0,38 % Gruppo Borsa Italiana
Elanco Animal Health Inc
$ 33,88 0,51 1,53 % NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Bayer heeft Elanco benaderd voor een mogelijke fusie van hun diergeneestakken. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van een drietal bronnen.

Analisten zouden de diergeneestak van Bayer waarderen op 6 tot 7 miljard euro.

Overigens zou Bayer geen volledige verkoop nastreven, maar wel een belang willen houden.

Elanco is een afsplitsing van Eli Lilly.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Biotechbedrijf Paques boekt kleine winst

Het biotechnologisch bedrijf Paques, gevestigd in het Friese Balk, heeft vorig jaar een beter resultaat geboekt dan de twee jaar ervoor. Het familiebedrijf, dat reactoren met micro-organismen verkoopt voor de zuivering van water en gas, boekte in 2018 een hogere omzet en nettowinst. Dat blijkt uit de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening 2018.

'Zoals verwacht', stelt ceo Stephan Bocken in een toelichting. 'De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in onze productie in groeiregio's: India, Noord-Amerika en in Maleisië en Thailand. Dat kostte veel geld - niet alleen investeringen in installaties, maar ook in personeel en opleidingen - maar het betaalt zich terug in meer omzet en hogere winst.'

Omzet voor 95% in buitenland
Paques heeft over 2018 een nettowinst geboekt van €1,3 mln tegen een verlies van €300.000 een jaar eerder. De omzet klom met 15% tot €95,4 mln. Ten opzichte van 2016 lag de omzet 36% hoger en was de nettowinst bijna anderhalf keer zo hoog. Het bedrijf verkoopt vooral installaties met bacteriën die kunnen leven in een anaerobe omgeving (zuurstofloos). Deze anaerobe bacteriën zetten organische verontreinigingen om in biogas, een duurzame brandstof.

Pacues medewerkers aan het werk in het testlab in Balk. Foto: Jasper Juinen

Klanten van Paques zijn de voedingsindustrie, de chemie, farmacie, de pulp- en papierindustrie, brouwerijen en de olie- en gassector. Het bedrijf telt 419 vaste banen, waarvan 279 in het buitenland. Het realiseert 95% van zijn omzet in het buitenland, waarvan 60% in Azië en 17% in Noord- en Zuid-Amerika.

Familie Paques voor viervijfde eigenaar
Paques is nog steeds - voor viervijfde - in handen van de familie Paques: van Jos Paques (70), zoon van oprichter Johan Paques, en zijn kinderen. 'Jos Paques draagt nu zijn eigendom over', aldus ceo Bocken.

Johan Paques startte het bedrijf in 1960 als silobouwer en schakelde in de jaren zeventig over op de bouw van mestvergisters. In de jaren tachtig stapte hij over op de productie van zuiveringsreactoren met micro-organismen voor organisch vervuild water.

Eenvijfde van het bedrijf is nog steeds eigendom van Susanne Klatten, één van de rijkste vrouwen van Duitsland en lid van de Duitse BMW-familie Quandt. Haar beleggingsbedrijf Skion belegt in bedrijven met duurzame technologie.

fd.nl/ondernemen/1308079/biotechbedri...
voda
0
J&J krijgt nieuwe proces om miljoenenboete

Gepubliceerd op 10 jul 2019 om 20:54 | Views: 481

LOS ANGELES (AFN/BLOOMBERG) - Medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) krijgt een nieuw proces in een zaak over talkpoeder. Eerder werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 417 miljoen dollar aan een vrouw omdat ze baarmoederhalskanker zou hebben gekregen door gebruik van het poeder. Het hof van beroep ging niet in die eerdere beslissing mee.

Volgens de rechtbank in Los Angeles is er sprake van tegenstrijdig bewijsmateriaal met betrekking tot de claim. J&J zelf heeft altijd geroepen dat het poeder niet de oorzaak kan zijn van de baarmoederhalskanker.

Een jury stelde de vrouw eerder in het gelijk en oordeelde dat J&J beter had moeten waarschuwen voor de risico's van babypoeder. Het bedrijf verloor al meerdere zaken om het poeder en moest al honderden miljoenen dollars ophoesten. Duizenden consumenten hebben claims ingediend.
voda
0
Beursblik: KBC Securities verlaagt advies Kiadis

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Kiadis Pharma NV
5,52 -0,055 -0,99 % Euronext Amsterdam

(ABM FN) KBC Securities heeft het advies voor Kiadis Pharma verlaagd van Kopen naar Accumuleren, terwijl het koersdoel fors neerwaarts werd bijgesteld van 20,50 naar 10,50 euro.

Analist Lenny Van Steenhuyse merkte op dat de medische behoefte om klinische resultaten voor hematopoietische stamceltransplantaties (HSCT) te verbeteren hoog blijft, maar dat het sentiment rond bijkomende HSCT-therapieën op een dieptepunt zit, nadat het Italiaanse biotechbedrijf MolMed er niet in geslaagd is om de voorwaardelijke goedkeuring voor zijn genetisch gebouwde T-celtherapie Zalmoxis te verzilveren.

Hoewel het klinische datapakket van Kiadis volgens Van Steenhuyse superieur blijft aan dat van MolMed, neemt hij een meer conservatieve houding aan ten aanzien van de vooruitzichten van ATIR101 op het gebied van regelgeving. Als gevolg van de grotere onzekerheid over de voorwaardelijke goedkeuring van ATIR101 door de markt in de EU, de verschuiving van potentiële commercialiseringstermijnen, de aanzienlijke verwatering van het aandeel en de stijgende kosten van de schuldenlast, verlaagde KBC het koersdoel en het advies.

Het aandeel Kiadis Pharma koerste vrijdagochtend 0,4 procent lager op 5,56 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nederlands biotechbedrijf wijkt uit naar Canada

Het Nederlandse biotechbedrijf Orca Therapeutics wijkt voor een belangrijk medisch onderzoek uit naar Canada, omdat de Nederlandse regelgeving volgens de onderneming te veel belemmeringen opwerpt. 'Het is ongelooflijk frustrerend', zegt Kees Groen, ceo van Orca Therapeutics.

Ceo Kees Groen Foto: Orca Therapeutics

Orca Therapeutics ontwikkelt een gentherapie tegen prostaatkanker. Bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, klagen al langer dat de wet- en regelgeving rond gentherapie in Nederland veel meer beperkingen opwerpt dan in andere Europese landen. Dat is volgens de bedrijven in toenemende mate een probleem, omdat gentherapie momenteel een doorbraak beleeft.

Strenge milieutoets in Nederland
In Canada kreeg Orca onlangs groen licht voor het testen van zijn gentherapie op 24 patiënten, een maand na het indienen van de aanvraag. Dat proces had in Nederland volgens Groen zeker een jaar geduurd. 'En dan nog was het ongewis geweest of we ook echt toestemming hadden gekregen.'

Lees ook
Nederland loopt investeringen voor gentherapie mis

Gentherapie maakt het mogelijk nieuwe genetisch materiaal in te brengen bij patiënten, meestal om een 'defect' gen te repareren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde virussen. In Nederland is een strenge milieutoets van kracht, omdat de gemodificeerde virussen in theorie in het milieu terecht kunnen komen en daar ongewenste effecten zouden kunnen veroorzaken.

Uniqure al eerder weg
Overheden in andere Westerse landen' menen dat er nauwelijks sprake is van een risico op 'besmetting' en kennen daarom een relatief eenvoudige milieucontrole. Het Nederlandse biotechbedrijf Uniqure verplaatste al eerder een groot deel van zijn activiteiten van Amsterdam naar de Verenigde Staten, mede vanwege de strikte wet- en regelgeving in Nederland.

Uniqure geldt als een koploper in gentherapie. Het bedrijf heeft een beurswaarde van meer dan €2 mrd. Orca Therapeutics is veel kleiner. De onderneming uit Den Bosch komt voort uit onderzoek bij het kankercentrum van het VUmc. Om zijn patiëntenonderzoek te financieren, haalde het bedrijf vorig jaar enkele miljoenen euro's op bij vermogende particulieren.

'Tenenkrommend'
'Tenenkrommend' noemt Tweede-Kamerlid Arne Weverling van de VVD de beslissing van Orca Therapeutics om zijn onderzoek in Canada voort te zetten. Volgens hem zet Nederland 'zichzelf op achterstand', met de complexe procedures rond gentherapie. 'Bedrijven zullen misschien niet meteen uit Nederland verhuizen, maar ze gaan wel in andere landen nieuwe vestigingen opzetten. Daardoor holt het Nederlandse systeem zichzelf uit.'

Weverling ijverde eerder dit jaar in de Tweede Kamer voor versoepeling van de Nederlandse wet- en regelgeving rond gentherapie. De Kamer nam deze maand ook een motie van hem aan waarin de regering wordt gevraagd 'zoveel mogelijk haast te maken' met de verbetering van het vergunningensysteem rond gentherapie. De motie kreeg de steun van vrijwel de hele Kamer.

Gemengde reacties
In de sector van farmaceutische bedrijven is gemengd gereageerd op de oproep van de Tweede Kamer om de regelgeving te verbeteren. De brancheorganisaties HollandBio en de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen spreken van goed nieuws. 'De ernst van de situatie is nu wel tot de politiek doorgedrongen', aldus Annemiek Verkamman van Holland Bio.

Bij anderen overheerst echter teleurstelling. Marcel Kenter van het Paul Janssen Futurelab in Leiden vreest dat er weinig terecht komt van beloofde vereenvoudiging van de procedures en dat bedrijven blijven uitwijken naar het buitenland. 'Dat is tamelijk schandalig.' Volgens Kenter had de Kamer moeten aandringen op het aanpassen van de regelgeving, zodat de strenge toets op 'besmetting in het milieu' was komen te vervallen.

fd.nl/ondernemen/1308479/nederlands-b...
voda
0
Schattig en uniek! Beagle-puppy heeft vachtvlek in de vorm van een jong hondje op haar rug

Hazel, een negen weken oud Beagle-puppy uit het Engelse graafschap Yorkshire, is in een paar dagen via sociale media wereldberoemd geworden omdat het schattige viervoetertje op haar vacht een vlek heeft in de vorm van een jong hondje. ,,Een puppy met een puppy-tatoeage”, noemt haar baasje Shannon Austin (31) het hondje.

Tom Tates 12-07-19, 13:52 Laatste update: 13:55

Het aaibare viervoetertje kwam volgens Austin zonder de puppy op haar rug ter wereld. ,,Het waren eerst afzonderlijke vlekjes, maar die zijn langzaam maar zeker naar elkaar toegegroeid. Ik zag pas deze week dat ze één geheel zijn geworden en nu een vlek vormen die wat mij betreft als twee druppels water op Hazel zelf lijkt.

Niet in dezelfde kleuren, maar haar ‘tatoeage‘ zou zomaar een beagle kunnen zijn”, laat ze weten op het eigen Instagramaccount van de puppy, dat inmiddels als ‘viraal huisdier’ bijna alle Britse kranten heeft gehaald. Austin kan wel lachen om alle aandacht. ,,Ik snap het wel. Ons lieve beagle-baby'tje is vanwege haar bijzondere tekening niks anders dan uniek.”

www.ad.nl/bizar/schattig-en-uniek-bea...
Bijlage:
3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:35
Koers 27,560
Verschil +0,220 (+0,80%)
Hoog 27,600
Laag 27,180
Volume 52.063
Volume gemiddeld 80.194
Volume gisteren 66.099

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront