Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: -4,4%

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. ketalanka 2 augustus 2019 20:46
    Die 9% lijkt naar hedendaagse standaarden van rente onder 0 natuurlijk prachtig. Maar in 1990 stond de rente ook rond de 9% - met andere woorden: had je de 30 jarige staatslening toen gekocht, dan was je net zo goed af geweest (en had je de inkomsten teruggeinvesteerd dan had je het door de alsmaar dalende rentes nog beter gedaan)....
  2. forum rang 6 rene66 3 augustus 2019 01:47
    Het is een hele vreemde periode op dit moment om te beleggen en ik doe dit al een flinke tijd. Het is allemaal een beetje onwerkelijk aan het worden. Rente wereldwijd is laag en zal naar verwachting nog meer naar beneden gaan. De Bank of Japan koopt aandelen in en ik zou er niet van staan te kijken als de ECB dit ook gaat doen dit jaar of volgend jaar.

    De gezonde bedrijven gaan niet meer investeren door de lage rente, zombie bedrijven gaan onder tussen vrolijk verder. Particulieren met spaargeld zijn de dupe van de lage rentestand, er wordt zelfs voorzichtig al gesproken over negatieve rentes voor particulieren, veel bedrijven betalen dit al, de Nederlandse pensioenfondsen worden door de ECB elk jaar als het ware geplunderd, de pensioenen verdampen langzamerhand. Lage hypotheekrentes en daardoor hoge huizenprijzen, voor banken zoals ING verdwijnt een flink deel van het verdienmodel. Om die reden kan ik mij ook voorstellen dat Hamers niet blij is. De fiscus in Nederland gaat ondertussen vrolijk verder om vermogen flink te belasten, waardoor mensen als het ware gedwongen worden om te beleggen en dus risico's te lopen. Het is een aaneenschakeling van bubbels die wordt opgebouwd. Die bubbels worden niet opgebouwd door de inwoners van Nederland, maar door de ECB met goedkeuring van de Nederlandse overheid.

    De enige reden voor de aanhoudende lage rentes die ik kan bedenken is dat de inwoners van de rijke Noordelijke landen de rekening betalen voor de inwoners van de Zuidelijke landen. Op het moment dat de rente wordt verhoogd naar 2 procent gaat de helft van de Euro landen failliet en ploft het Euro systeem. De Zuidelijke landen, waaronder Frankrijk en Italië voelen geen enkele dwang om te hervormen en de lage rentes moeten om die reden alleen maar laag blijven. Ik heb al vaker op IEX aangegeven dat de Euro en EU twee heel grote dure fouten zijn geweest.

    Bij een gezonde economie hoort een gezonde rente. Als een systeem goed functioneert zoals het in Nederland voor 2002 heel lang heeft gedaan, hoor je rente te krijgen als je geld uitleen. Horen bedrijven voor geld rente te betalen. De rente kan fluctueren, soms kan het 3% zijn, soms 9%, maar rente 0% of zelfs negatief is geen gezond teken.

    Een gemeenschappelijke munt kan alleen functioneren als landen gelijk zijn, dat was niet zo en dat zal niet gaan gebeuren. Dat is inmiddels wel gebleken. Op 1 januari 2002 begonnen wij met de Euro met mooie verhalen en een gouden toekomst. Dankzij de EU en Euro zouden wij één gemeenschappelijke markt krijgen, in de tijd van de EEG was die gemeenschappelijke markt er ook al en werd gewoon gewerkt met wisselkoersen. Dat wordt tegenwoordig gewoon verzwegen.

    Wij zijn inmiddels in augustus 2019 en het hele kaartenhuis lijkt heel langzamerhand in elkaar te vallen. De rente is al jaren bijna op nul niveau, het ene opkoopprogramma na het andere, met de economie in de Eurolanden gaat het slecht, zekers in vergelijk met de economie in de VS. Als wordt gekeken naar de beurs in de Eurolanden dan is dat ook gewoon heel slecht te noemen in vergelijk met de beurs in de VS in de afgelopen 10 jaar.

    Ik zag op Yahoo Finance een goeroe die vertelde met droge ogen dat Duitse obligaties gewild zijn omdat Duitsland kredietwaardig is, ondanks het feit dat het economisch daar ook niet goed gaat op dit moment. Hij vertelde dat financiële markten er toch rekening mee houden dat de Euro vroeg of laat zou verdwijnen omdat de Euro niet functioneert. Bij het omzetten van obligaties zouden de Duitse obligaties worden omgezet in Marken en die zijn veel meer waard dan bijvoorbeeld Euro obligaties die worden omgezet in Franken of Lires.

    Het is wellicht onwerkelijk om te denken dat de euro zichzelf opblaast, maar wij leven in heel gekke tijden. Uiteraard zal de ECB er alles aan doen om de euro te laten overleven, dat hebben wij eerder gehoord van Draghi, maar ik zou er van staan te kijken of dat gaat lukken op termijn. Aanleiding van een euro crisis zou kunnen zijn als de economie in de EU in elkaar stort, wellicht door de handelsperikelen tussen de VS en China, dat er een flinke crisis gaat komen. Dat mensen voor spaargeld aan banken 1 tot 2% moeten gaan betalen, dat pensioenfondsen jaarlijks moeten korten met 2 tot 3% per jaar, bovenop de kortingen die er al gaan komen. Het lijken wellicht onwerkelijke dingen, maar ik sluit eerlijk gezegd niets uit.

    Ik zit persoonlijk niet te wachten en ik denk niemand op een hoop ellende in Europa of wereldwijd, maar eerlijk gezegd zit ik er weleens over na te denken. Ik snap nog steeds niet dat de verantwoordelijke politici in de Noordelijke landen er zo een rommeltje van hebben weten te maken en nog steeds in een ontkenningsfase zitten. Om die reden stond ik er van te kijken dat ING topman Hamers vandaag hard uithaalde richting ECB.

    De grote vraag is en blijft wat je ermee kan doen als belegger zijnde. Van de ene kant weinig maar van de andere kant zou je er toch over na moeten denken. Zelf heb ik een flink deel van mijn portefeuille in de VS zitten (ondanks alle perikelen met Trump), een kleiner deel in Nederland in kwaliteitsaandelen (en niet in banken ed) en als je echt vermogen heb ook denken aan onroerend goed.

    Ik ben benieuwd hoe andere IEX-ers hierover denken.
  3. Mac147 3 augustus 2019 07:03
    @Rene: interessante totaalbespiegeling, en dat zo vroeg in de morgen! :-)
    Mogen we de Euro hebben, maar door het politiek uiteenlopende samenraapsel dat we als EU zijn, rest ons vaak niets anders dan naar links en rechts te kijken... en ondertussen zelf individueel proberen te redden wat er te redden valt, risico's te spreiden en kansen te (proberen te) identificeren! Of dat nou in aandelen zit of andere vehikels van waarde...het geluid van negatieve particuliere rente heb ik ook gehoord... maar misschien is dat wel een poging om draagvlak af te dwingen in de markt... in dat geval hadden we er beter niet over geschreven ;-).... fijn weekend
  4. I need a dollar 3 augustus 2019 10:24
    @rene, goede bespiegeling van wat er aan de hand is en wat er zou kunnen gebeuren.
    Zelf denk ik dat de EU met een vertraging het beleid van de VS volgt. De VS begon ook 1 a 2 jaar eerder met extreem stutten van het financiële systeem toen de crisis er was, de rente in de VS is pas een jaar wat opgelopen (even los van de kleine daling recent) en de EU zal dit binnen nu en 1 jaar ook moeten gaan doen.

    Maar het klopt zeker dat er een bubbel aan het vormen is en er is alleen maar een trigger nodig om deze lek te prikken (Iran/noord Korea/Trumps vs de rest van de wereld/Brexit, wie zal zeggen wat)

    Vraag is dus wat je kan doen als belegger, ik doe al een tijd het volgende:
    * cash is king, ik heb alle aandelen in de plus verkocht, voor ander zoek ik een geschikt verkoopmoment.
    * met een relatief klein bedrag probeer ik af en toe een extreem afgestraft Fonds op te pikken en profiteer van een herstelbeweging en stap dan weer uit. Alleen bedrijven die ik ook op de langere termijn zou willen hebben als de bubbel zou barsten.
    * goud en zilver overweeg ik.
    * veel geïnvesteerd in afbouwen / herstructureren hypotheek, waardoor ik nu met extreem lage kosten voor mijn huis zit. Ook wil ik nog zonnepanelen; geld investeren in zaken die uiteindelijk geen risico in zich hebben. Als je meer geld hebt zou je ook een vakantiehuis kunnen kopen en die verhuren bv, blijf dus voorlopig weg uit de beurs!
    * ik ben er klaar voor als de ballon leeg gaat lopen, dan ga ik vol voor alle goede bedrijven die toekomst hebben.

    @rene, VS is ook een bubbel zie maar de angstaanjagende staatsschuld iemand gaat er ooit voor opdraaien.

  5. [verwijderd] 3 augustus 2019 12:46
    Het rolde er al uit enige tijd geleden dat 2/3 aug. een dieptepunt zou zijn, slechts tijdens de correcties omhoog kon nog wat verdient worden. Maar een belegger is niet zo van de correcties omhoog, laat staan van Fibonacci in tijd waarmee 2/3 aug. bepaald kon worden, en nu zitten er een aantal met de gebakken peren ja…
  6. forum rang 7 wiegveld 3 augustus 2019 16:47
    Er zijn op dit moment bijna geen alternatieven voor aandelen als het om rendement gaat. Als je wat banger bent zou ik in aandelen investeren, die op de consument gericht zijn of op de rijke consument, ondanks de handelsoorlog. Nestle, Unilever, LVMH, Procter and Gamble, etc. Hebben altijd leuk dividend.
    Denk dat Nestle een van de best presterende aandelen van 2019 is. Oa. Door de verkoop van delen van het bedrijf onder druk boze aandeelhouder.
    In mijn optiek is nu bv. Ook Kering ( Gucci etc.) erg afgestraft en dus bijkoopbaar.
    Verder is het volgens mij goed investeren in tegenwicht tegen de aandelen. De US bonds, die hebben nog wel een positieve rente maar ook die is dalend. Ikzelf zit al jarenlang in de ishares 20y Barclays (TLT) en een vergelijkbare in Amsterdam genoteerd vehikel, de 7-10 year US bond ETF.
    Maandelijks ontvang ik een uitkering op de TLT, die gelijkstaat met ongeveer 2,4% en door alle handelsellende is de koers ook van 122 naar 136 dollar gestegen.
    TLT mag alleen niet meer gekocht worden in de EU door domme regeltjes.
    Ik zie in de dollar eerder een positief risico dan een negatief. maar spreiden js altijd nodig.

    Tot slot zou ik speculatief bij en verkopen in aandelen als Beyond Meat, Zoom, Guanrdant Health.
    Met een buy sell etc. strategie levert dat de kers op de taart op.

  7. forum rang 6 rene66 4 augustus 2019 11:42
    @Mac147, @I need a dollar en @wiegveld, hartelijk bedankt voor jullie reacties en dus ideeën, inzichten en mogelijkheden tav wat te doen. Ik ga de komende tijd verder nadenken over mijn strategie, maar dat je moet eigenlijk constant doen.

    De komende maanden en jaar geven mogelijk meer richting aan waar wij heen gaan. De schuldenberg is inderdaad een tikkende tijdbom, waarvan niemand weet wanneer die afgaat. Op korte termijn ben ik benieuwd waar de ECB mee gaat komen, escaleert de handelsoorlog verder en of komt er toch een deal of een wapenstilstand, hoe snel gaat t met de onderzoeken in de VS tav de grote techbedrijven en wat komt daaruit qua regulering en dergelijke. Ook het hele verkiezingscircus in de VS zal wel van invloed zijn op de beurs, vooral de maand voor de verkiezing wordt spannend voor beleggers. Nog een prettige zondag gewenst.
  8. TA=verlies 5 augustus 2019 08:24
    @ rene: Mooie samenvatting van je, ben het in grote lijnen eens met je visie.
    Ik zelf koop fysiek edelmetaal. Zou niet in cash gaan zitten vanwege de enorme schuldenberg. Om die ooit weg te poetsen heb je hyperinflatie nodig lijkt me, dat is iig voor mij de reden om in edelmetaal te zitten. Indien er voldoende kapitaal is, lijkt me ondanks de hoge prijzen onroerendgoed een goede investering.
    Succes de komende tijd!
  9. forum rang 8 het zwaard 5 augustus 2019 09:41
    Prijs van onroerend goed ligt waanzinnig hoog. Of het dan nu nog het moment is om het te kopen betwijfel ik. Wie is er nog in staat om het te kopen vraag ik mij dan. Wie heeft nog zoveel geld? En zullen de arme Europese Staatskassen niet geneigd zijn om het dure onroerend goed te belasten? Waar moeten ze in godsnaam het geld nog anders gaan zoeken?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links