Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Van dip naar up en weer in drup

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 15 augustus 2019 12:59
    MOEDIG, Arend Jan om hier " en publique" van te voren te vertellen wat U gaat doen op een dag als deze....

    Je zit in ieder geval "voordeliger dan ik gedaan heb, want iets meer dan de helft van de liquiditeit is afgelopen weken ingezet voor " diporders" en dat was dus, achteraf gezien. te vroeg.

    Maar zoals ervaren beleggers weten: Achteraf weten ze het allemaal zo goed uit te leggen, maar toen de AEX rond de 582 stond nog geen maand geleden toen hoorde je ze ook niet.

    Enfin, omdat ik altijd zo waardeer wanneer mensen hun nek uitsteken en gewoon vertellen wat ze gaan doen, wacht ik met de resterende liquiditeit dan toch nog maar een poosje. Met het risico dat de rest van de liquiditeit onaangeroerd blijft als de beurs rond deze koersen blijft sukkelen en anders toch bijkopen als er weer eens een twintig punten zijn afgegaan.

    Met een speciaal geval in deze wereld die zich nu ook al met de luchthavenbezetting in Hongkong gaat bemoeien en DAAR dan zijn beleid weer op af gaat stellen...… Mijn God, in wat voor wereld leven we en waar bemoeit die bemoeial zich toch overal in deze wereld mee.

    Peter
  2. Bonost 15 augustus 2019 13:18
    "De EU-landen hervormen niet en voeren geen andere fiscale politiek. En nu mag de ECB de rommel wéér opdweilen."

    Naast een poging van de Nederlandse regering heb je alleen de landen die worden gedwongen door Europa te saneren. Misschien moet Europa meer dwingend worden. De gevolgen zijn namelijk wel zichtbaar. De landen die enigszins hervormd hebben, daar gaat het in ieder geval beter dan de landen die dat niet hebben gedaan of niet hoefden te doen (het laatste zie Duitsland).
  3. forum rang 5 Bart Meerdink 15 augustus 2019 14:09
    "Hier een voorbeeldje. Mooi betoog van Coen en kort en ik ben het aardig met hem eens. De ECB krijgt overal de schuld van in de EU. De bank heeft haar werk gedaan, Brussel heeft eerder verzaakt. De EU-landen hervormen niet en voeren geen andere fiscale politiek. En nu mag de ECB de rommel wéér opdweilen."

    In het artikel van Coen Teulings staat: "De wereld wordt de laatste 30 jaar overspoeld door een stortvloed van besparingen uit Japan, China en de eurozone. In die delen van de wereld spaart de uitzonderlijk grote leeftijdsgroep van 45 tot 70 jaar voor zijn pensioen. Deze stortvloed van besparingen drukt de reële rente wereldwijd onder nul. Japan loopt qua demografie 15 jaar op ons voor. Wat daar de afgelopen 15 jaar is gebeurd staat ons nog te wachten. De reële rente blijft dus nog jaren laag. Alleen zo kunnen vraag en aanbod op de kapitaalmarkt met elkaar in evenwicht worden gebracht. De gedachte dat er een soort natuurlijke reële rentevoet van 4% is, vindt geen enkele grond in de economische theorie."

    Er zou dus structureel (pensioen-opbouw van na-oorlogse generaties) een uitzonderlijk hoge vraag naar obligaties zijn, hetgeen de prijs daarvan opdrijft en dus de rente omlaag drukt.

    MAAR, hoe is dit te rijmen het het op ongekend grote schaal wegkopen van diezelfde schaarse obligaties door Draghi? Dat vergroot toch het probleem enorm? En dan ook nog de DNB die onze pensioenfondsen verplicht om die duur gemaakte obligaties aan te kopen. Maar de reële economie genereert gewoon haar rendementen (alleen het al dividend is veel meer dan wat je aan rente krijgt), los van die demografische ontwikkeling. Dat is relevant voor onze pensioen-opbouw (voor zover we in die aandelen mogen beleggen!)

    Volgens mij zijn ze daar bij de ECB en bij De Nederlandse Bank als een kip zonder kop bezig. Dat blijkt overigens ook uit het uitblijven van de beoogde effecten van het beleid. Als het probleem een hoge vraag naar obligaties is, dan moet je het aanbod van obligaties verruimen, niet verkrappen. Misschien zouden landen als Duitsland en Nederland dus ook inderdaad meer moeten lenen bv. om te investeren in een duurzame toekomst voor onze aarde.

    Overigens, AJK schrijft: "De ECB krijgt overal de schuld van in de EU. De bank heeft haar werk gedaan, Brussel heeft eerder verzaakt. De EU-landen hervormen niet en voeren geen andere fiscale politiek. En nu mag de ECB de rommel wéér opdweilen."

    Merkwaardig dat er nooit bij gezet wordt wélke hervormingen dan. Ik heb het eerder al even proberen te vinden. Dit document (Draghi in okt'17): www.ecb.europa.eu/press/key/date/2017... gaat daarover. Dit gaat over het opruimen van inefficiënties die een rem vormen op de economische activiteit. Maar helpt dat tegen de negatieve rentes die blijkbaar veroorzaakt worden door een te hoge vraag naar obligaties? Nee, hervormingen kunnen wel de productiviteit verhogen. Mooi, maar dat is niet echt het probleem (misschien nog wel van Zuid- en Oost-Europa).
  4. forum rang 5 theo1 15 augustus 2019 14:58
    quote:

    ffff schreef op 15 augustus 2019 12:59:

    [...]
    Maar zoals ervaren beleggers weten: Achteraf weten ze het allemaal zo goed uit te leggen, maar toen de AEX rond de 582 stond nog geen maand geleden toen hoorde je ze ook niet.

    [...]
    Peter
    Behalve dan al die lieden die ALTIJD een recessie cq totale ineenstorting voorspellen.
  5. forum rang 5 theo1 15 augustus 2019 15:21
    @Bart Meerdink:

    Coen Teulings loopt dat al een hele tijd te roepen. Zijn theorie is dat er te veel vraag is naar obligaties en dus vindt hij dat overheden veel meer geld moeten lenen om op die manier genoeg aanbod van obligaties te creëren. Dat zal dan voor een hogere rentestand zorgen. Daar zit logica achter natuurlijk. Dat zou dan vooral moeten gebeuren door landen met "te lage" schulden, zoals Duitsland en Nederland, natuurlijk niet door Griekenland en Italië. Die hebben hun best al gedaan.

    Volgens mij maakt Teulings zich niet zoveel zorgen over wat dat doet met de begrotingen van vergrijzende landen. De combinatie van hoge schulden en stijgende rente kan killing zijn voor de cashflow. Maar daar zal hij ook wel een theorie over hebben.

    Zijn verhaal staat natuurlijk haaks op het Nederlandse en Duitse denken dat schuld per definitie slecht is. En ook op het ECB en BoJ beleid. Die proberen namelijk niet om de rente op te laten lopen, maar om inflatie te forceren, wat tot nu toe alleen nog maar lukt door belastingen te verhogen. Ze proberen die inflatie te creëren door cash in de economie te pluggen en dat doen ze door die obligaties op te kopen. Als nu die overheden hun plicht zouden doen: veel geld lenen en dat uitgeven aan nuttige dingen, zou de ECB niet obligaties op hoeven te kopen en waren beide problemen opgelost: meer aanbod van obligaties en meer cash in omloop omdat de overheid het geleende geld meteen weer uitgeeft.

    Het hele verhaal klinkt best plausibel. Natuurlijk is er geen "natuurlijk" renteniveau waar je "vanzelf" weer heen gaat. Maar ik zie wel wat praktische probleempjes:
    1- wat als het geld dat die overheden lenen niet productief wordt geïnvesteerd, maar wordt verkwist of in een corruptie-circuit verdwijnt? Het vergt nogal wat van de politiek en de integriteit van de ambtenarij als de geldpotten zo voor het grijpen staan. Het grote risico is dat er vooral prestige-objecten en snelwegen naar nergens worden neergekwakt.
    2- wat als de rente wat te veel oploopt en de rentebetalingen op de vergrootte staatsschuld de begroting verpletteren?
    3- wat als al die vergrijzende mensen klaar zijn met sparen en hun spaargeld beginnen uit te geven? Dan komt dat enorme stuwmeer aan spaargeld op de markt en is er een enorm overschot aan obligaties. Dan moet de overheid dat weer opdweilen door de staatsschuld af te lossen, maar met welk geld?
    4- ik zie de politieke haalbaarheid niet. Het sentiment is "schuld is slecht" en dat is heel sterk. Duitsland heeft zelfs in de grondwet staan dat er geen begrotingstekort mag zijn.
    5- wat is nog de basis onder de euro als je alle remmen op schulden maken loslaat? Volgens mij is de bodem dan van karton en is de waarde van de euro dan alleen nog gebaseerd op geloof. Dat is erg gevaarlijk aangezien duidelijk is dat de verschillende Europese volkeren nul komma nul solidariteit voor elkaar voelen. Ze proberen systematisch iemand anders met de pijn achter te laten.
  6. [verwijderd] 15 augustus 2019 15:38
    quote:

    Snelle Jaapie schreef op 15 augustus 2019 13:24:

    AEX volgende week naar 500?

    Denk het niet.

    AEX wordt beinvloedt door paar zwaargewichten, ASML, Shell, Heineken, Unilever, ING.

    Zij moeten flink naar beneden knallen, want de overige hebben hun beurswaarde flink zien verdampen.

    Deze zwaargewichten drukken hun stempel op koersverloop van de AEX.

    Ik zie geen paniek op deze zwaargewichten.

    We gaan gewoon up, zodra alles is ingedaald en beleggers rustig hun portfolio bestuderen, inzake

    Bijkopen of nieuwe strategische stukken kopen.

  7. Vaak wel 15 augustus 2019 15:41


    Misschien zouden landen als Duitsland en Nederland dus ook inderdaad meer moeten lenen bv. om te investeren in een duurzame toekomst voor onze aarde.
    __________
    __________
    Dat zouden ze moeten doen inderdaad. Het psychologische effect daarvan is misschien wel net zo sterk als het financiële effect. Ons gasnetwerk in Nederland is minimaal 15 miljard euro waard. Het aanpassen voor waterstofgas kost 150 à 750miljoen euro. De Noordzee staat over een tijdje vol windmolens. Boorplatforms en eilandjes gebruiken om waterstof te maken b.v groene stroom. Vanaf daar naar Groningen. Onze gasprovincie met 60 jaar ervaring. En vandaar naar de rest van Nederland en eventueel buurlanden. Het netwerk ligt er al. Het tanken van auto's en vrachtwagens etc kan niet moeilijk te regelen zijn met ons uitgebreide gasnetwerk.

    Zorg ook voor een landelijk 5G netwerk. IOT bedrijven en andere hightech zijn er afhankelijk van. Duitsland schijnt nu al flink op Nederland achter te lopen dus als wij straks 5G hebben kiezen Britse bedrijven, ivm de Brexit, straks voor Nederland.

    Vanwege de Brexit, het gratis lenen voor Nederland ( vanwege ons begrotingsoverschot en lage schuld hebben we die negatieve rente) en de vele wind op de Noordzee ( een van de meest windrijkste gebieden op aarde) hebben we een prachtige kans om nog welvarender én duurzamer te worden dan ooit tevoren. En om het noorden is te voorzien van flink wat bedrijvigheid. Dat ontlast ook nog is de woningnood, het fileleed endergelijke in het westen. Spreiding.
  8. Vaak wel 15 augustus 2019 16:01
    Goed stuk van je Theo!

    Je hebt groot gelijk met je praktische probleempjes. Het belangrijkste is dat de overheid met plannen komt a la waterstofeconomie. Groningen is er klaar voor( al 60 jaar ervaring met alles wat met gas te maken heeft én veel bedrijven zijn daar waterstof toepassingen aan het bedenken en testen), de waterstof ketel bestaat( remeha), de waterstof auto, bus etc ook.

    Tegenlicht heeft een goed programma over waterstof. Kijktip.

    Als burgers, bedrijven en ambtenaren vertrouwen hebben in de overheidsplannen dan zal de recessie in Nederland minder toeslaan hier dan elders( temeer omdat we nu al een van de beste zijn), komen nog meer brexit bedrijven naar ons toe, blijven bedrijven produceren en investeren, consumenten consumeren etc.

    Spaargeld. Als je als oudere je hele leven gespaard hebt dan blijf je zuinig en spaarzaam. Dat geld gaat grotendeels , met een warme of koude hand, naar de kinderen en kleinkinderen. Die stoppen het grotendeels in hun huis. Want die blijven prijzig. Hopelijk gaan de komende generaties wat meer beleggen dan sparen. Elke periode van tien jaar, de afgelopen 400 jaar, kent een rendement van 7%. Dus jong beginnen en vasthouden. Mijn kids , de oudste is 12 jaar, beleggen al. Net als ik als kind. En er op mijn 18e dan ook genoeg van af wist om het zelf te gaan doen. Met steeds wat grotere bedragen en spreiden natuurlijk.

    Als we met zijn allen meer gaan beleggen hebben we in de toekomst geen pensioen probleem. Wel spreiden en ook wat winst nemen bij all time highs.
  9. forum rang 5 theo1 15 augustus 2019 16:54
    quote:

    Arie40 schreef op 15 augustus 2019 15:41:

    [...]
    Vanaf daar naar Groningen. Onze gasprovincie met 60 jaar ervaring. En vandaar naar de rest van Nederland en eventueel buurlanden. Het netwerk ligt er al. Het tanken van auto's en vrachtwagens etc kan niet moeilijk te regelen zijn met ons uitgebreide gasnetwerk.
    [..]
    Zullen ze blij mee zijn in Groningen. Zijn ze net (hopelijk) van die aardbevingen door de gaswinning af, wil jij daar een enorme bom onder de grond leggen. Waterstof is explosief, dat is één van de grote technische uitdagingen die daar aan zitten. Een klein lek in zo'n pijp en de hele boel ontploft. Je kan waterstof omzetten in ethanol (meende ik) voor transport en opslag en voor gebruik weer terug omzetten naar waterstof, maar dat kost je aardig wat rendement. De techniek is er nog niet klaar voor om op wat grotere schaal met waterstof te werken.
  10. forum rang 7 ffff 15 augustus 2019 17:46
    Lezenswaardige postings hierboven van Theo, Bart en Arie.

    Genoeg stof om rustig over na te denken. Ik wil echter alleen, wellicht uit emotionele gronden, reageren op de laatste posting van Theo.

    Hier ben ik het ( natuurlijk ) totaal, maar dan ook totaal mee oneens.

    Ter verduidelijking: Een mens in onze moderne wereld bouwt geen vermogen op met al ultiem doel een voldoende pensioenvermogen te hebben. Dat vind ik klinkklare onzin.

    Een ondernemend en verantwoordelijk mens die al..... schrik niet op zijn 40 ste dik en breed met pensioen had kunnen gaan en toch blijft ondernemen doet dat uiteraard niet meer voor zichzelf, zijn vrouw, maar....tja waarvoor....

    DAT mag iedereen zelf invullen: De erfgenamen, goede doelen, de zonder enige twijfel zwaar nivellerende Overheid middels erfbelastingen. Het is stuk voor stuk, ieder onderdeel, een keuze. Maar pakweg 25 jaar doorwerken, doorploeteren en dat vermogen nog niet eens voor jezelf, hoeft absoluut niet verkeerd te zijn.

    Integendeel: dat vermogen kan tientallen jaren heel goed geïnvesteerd zijn geweest in talrijke werkopleverende bedrijven. Waardoor de werknemers daarvan weer profiteerden, want anders had hun bedrijf nooit bestaan als anderen maar eerder ermee gestopt waren en dus op pensioen gegaan.

    Theo, goed bedoeld: Je post hier regelmatig fantastische postings, maar je allerlaatste posting vond ik echt totaal verkeerd.

    Peter
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links