Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Italië is het echte probleem in Europa

2.175 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 ... 105 106 107 108 109 » | Laatste
objectief
0
quote:

Bangizwe schreef op 11 augustus 2019 15:31:

Ik zeg niet dat ik beter ben, ik zeg gewoon dat Europa een stuk afrika zal worden. Met alles er op en er aan.
Dat is dan prietpraat, want Afrika bestaat uit tientallen landen die allemaal anders zijn. Je moet al jaren rondgetoerd hebben aldaar om iets algemeens over Afrika te zeggen. Ik ben niet in alle Europese landen geweest en zeker niet in die Afrikaanse dus vergelijken kan ik niet. (en jij waarschijnlijk ook niet)
Chiddix
0
Zag Salvini in zwembroek en blote body tijdens een campagne op Sicilie waar Italiaanse vakantiegangers zaten. Hij maakt er werk van in het bolwerk van de Vijfsterrenbeweging.
Maar Conte(huidige premier) is een gevaar voor Salvini indien hij meedoet met de volgende verkiezingen. Hij zal Salvini schade kunnen toebrengen. Er ging een bericht, dat Conte Eurocommissaris zou kunnen worden. Men reageerde met, dit bericht heeft Salvini verzonnen.
Chiddix
0
De NOS heeft een artikel waarin geopperd wordt, dat Salvini in eigen voet gaat schieten met een motie van wantrouwen tegen de regering Conte waar hijzelf deel van uitmaakt.
De president kan namelijk besluiten een tijdelijke regering van de Vijfsterrenbeweging en PD(oud-premier Renzi) te vormen die bv 2 jaar kan aanblijven.
Dan is het gevaar Salvini bezworen voor Europa en de migranten. Men denkt , dat Salvini uit de euro wil stappen. Dat is maar de vraag.
Voorts wordt gezegd , dat Salvini zijn populariteit wil gaan verzilveren door de regering op te blazen. Nu was er wel wat meer aan de hand dan populariteit verzilveren. Onenigheid tussen de Vijfsterrenbeweging en Lega over de HSL Noord-Italie-Frankrijk etc
Maar kan het helemaal volgen als men Salvini en Boris Johnson(VK) de voet dwars zet. Populisme is de vijand van de Europese regering. Brussel ziet ze liever vandaag vertrekken dan morgen.
Chiddix
0
De stemming in de Senaat is een week uitgesteld. Volgende week hoopt Salvini het kabinet op te blazen. Of hij hiermee zijn doel bereikt , is lang niet zeker.
De president beslist over wat erna. Hij heeft de bevoegdheid een tijdelijke regering aan te stellen tot aan het eind van de vastgestelde huidige regeerperiode Conte.
Als dat gebeurt met bv de Vijfsterrenbeweging en PD, staat Salvini buitenspel voor de duur van twee jaar.
voda
0
Beleggers zetten Italiaanse tienjaarsrente licht hoger in aanloop naar toespraak Conte

Beleggers lijken dinsdag ietwat angstig voor de toespraak die premier Giuseppe Conte vanmiddag houdt in de senaat. Mogelijk kondigt hij daar de val van de regering aan.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte trekt dinsdagmiddag naar het Italiaanse parlement.REUTERS

Ongeveer een half uur voor de belangrijke toespraak van Conte staat de rente op de Italiaanse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar één basispunt hoger op 1,44%. Daarmee is de Italiaanse rente een uitzondering op de Europese kapitaalmarkten. In ongeveer alle andere landen gaan de rentes dinsdag een paar basispunten omlaag.

Vervroegde verkiezingen?

Conte moet in de toespraak duidelijkheid geven over de vraag of de huidige regering doorgaat. Sinds vicepremier en leider van coalitiepartij Lega Matteo Salvini twee weken geleden de samenwerking met de Vijfsterrenbeweging (M5S) stopte, zit Italië in een politieke impasse.

Als Conte het ontslag van de regering indient, volgen er mogelijk nieuwe verkiezingen. Die moet president Sergio Matarella dan uitschrijven.

fd.nl/beurs/1313289/beleggers-zetten-...
voda
0
voda
0
Italiaanse premier Conte haalt hard uit naar Salvini en biedt ontslag aan
De regering die bij haar aantreden vooral tegen was – tegen de gevestigde orde, tegen migranten, tegen het regime van de financiële markten en tegen de EU – heeft zich na veertien maanden regeren ook definitief tegen zichzelf gekeerd. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdagmiddag zijn ontslag aangekondigd in het parlement.

Jarl van der Ploeg20 augustus 2019, 16:03

Premier Giuseppe Conte spreekt dinsdagmiddag de Italiaanse parlement toe. Beeld AP
Met een toespraak waarin hij ongekend hard uithaalde naar zijn vicepremier Matteo Salvini van de rechts-nationalistische Lega, en die om de haverklap werd onderbroken door gefluit, getier of juist applaus, maakte hij een einde aan de eerste volledig populistische regering van West-Europa. Hij verweet Salvini zijn eigenbelang boven dat van de staat te plaatsen. Dat hij zwijgt over de mogelijke financiering van zijn partij door de Russische regering en dat Italië geen politici moet willen die volledige regeringsmacht nastreven, zoals hij dat doet. Volgens Conte heeft Salvini zijn land voor schut gezet op het internationale podium. Hij zei dat Salvini overmatig gebruik maakt van religieuze symbolen op sociale media, dat hij sowieso te veel tijd op sociale media doorbrengt in plaats van in het parlement, en dat Salvini de afgelopen maanden consequent andere ministers voor de voet heeft gelopen. Het is vanwege Matteo Salvini, zo zei Conte, dat deze overheid hier eindigt.

Dat betekent dat president Sergio Mattarella vanaf woensdag bij alle fractievoorzitters zal moeten peilen of er animo is voor een nieuwe regering op basis van de huidige zetelaantallen. Lukt dat niet, dan komen er nog deze herfst nieuwe verkiezingen.

Salvini wil nieuwe verkiezingen
De Italiaanse regeringscoalitie, een samenwerking tussen de Lega van Salvini en de anti-establishmentpartij de Vijfsterrenbeweging van Luigi di Maio, stond eigenlijk al weken op omvallen. Toch barstte de bom pas anderhalve week geleden echt. Bij een stemming over een hogesnelheidstrein stemde de Lega voor, maar de Vijfsterrenbeweging tegen, waarna Salvini zei dat hij er genoeg van had. Hij wilde niet langer deel uitmaken van een kabinet dat enkel ruzie maakte en eiste nieuwe verkiezingen.

Hij deed dat niet zomaar: nieuwe verkiezingen zouden voor Salvini zeer voordelig kunnen uitpakken. Bij de verkiezingen van vorig jaar haalde hij 17 procent van de stemmen. Inmiddels kan hij volgens de peilingen op wel 38 procent rekenen. Dat lijkt ruim voldoende om het 66e Italiaanse kabinet in 73 jaar te mogen leiden.

Vreemde bedpartners
Of er inderdaad nieuwe verkiezingen komen, is echter zeer de vraag. Tot vorige week leek het weliswaar onmogelijk dat er op basis van de huidige zetelaantallen een nieuwe regering kon worden gevormd, maar de afgelopen dagen groeiden opeens de Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse Democratische Partij (PD) naar elkaar toe.

Dat zijn op papier twee onwaarschijnlijke bedpartners – de leiders van beide partijen weigerden tot voor kort met elkaar om tafel te zitten en beschuldigden elkaar onder andere van smaad, nepotisme, het publiceren van nepnieuws en zelfs betrokkenheid bij een pedofielennetwerk – maar de twee lijken zich inmiddels te realiseren dat ze elkaar nodig hebben. Bij nieuwe verkiezingen dreigt de Vijfsterrenbeweging meer dan de helft van haar zetels te verliezen en de PD vreest de gevolgen van een regering onder Salvini, die volgens hen desastreus zou kunnen uitpakken voor de Italiaanse economie en de rol van Italië binnen de Europese Unie.

Negatieve gevolgen voor economie
Of het de Vijfsterrenbeweging en de PD lukt een regering te vormen of niet, het vallen van deze regering komt hoe dan ook op een ongewenst moment. Zo moet er 27 september gestemd worden over een conceptbegroting voor 2020 opdat deze half oktober in Brussel kan worden ingeleverd. Als er in die begroting niet 23 miljard euro extra wordt bezuinigd, zal het Italiaanse btw-tarief in januari automatisch verhoogd worden van 22 naar 25 procent – een klap voor veel ondernemers die echter lastig te voorkomen lijkt zonder stabiele regering.

De rente op de staatsschuld van Italië, na Griekenland de hoogste binnen de eurozone, steeg het afgelopen jaar aanzienlijk door de vrijwel aanhoudende politieke onzekerheid. De Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore berekende maandag dat het land, sinds deze regering aantrad, vijf miljard euro extra aan renteaflossingen kwijt was.

ZELFS VOOR ITALIË IS DEZE POLITIEKE CRISIS EXTREEM
De grote vraag is: wat gaat er na vandaag gebeuren? Wordt de populaire Matteo Salvini de nieuwe leider van het land of komt een andere Matteo bovendrijven?

Anderhalve week geleden, na het uitbreken van de politieke crisis, leek de veelbesproken leider van de rechts-nationalistische Lega nog af te stevenen op het premierschap.

www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
Chiddix
0
quote:

voda schreef op 20 augustus 2019 16:19:

*Italiaanse premier Conte dient ontslag in; regeringscoalitie Lega en 5Sterren gevallen
Salvini kreeg gisteren in de Senaat een vracht modder over zich heen van premier Conte. Conte zei, de zondebok is Salvini. Hij blies de regering op om zelf premier te worden.
Speelt misschien een rol maar Conte gaat voorbij aan een belangrijke kwestie. De HSL tussen Noord-Italie en Frankrijk. In de Senaat werd dit goedgekeurd maar coalitiepartner Vijfsterrenbeweging stemde tegen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen bij Salvini.
De president is nu aan zet wat er moet gebeuren. Heel politiek correct Europa hoopt, dat Salvini op een zijspoor gezet wordt en nieuwe verkiezingen pas over twee jaar zullen worden gehouden.
Men(?) roept om een cordon sanitaire , een tijdelijke regering van Vijfsterrenbeweging en PD(partij van ex premier Renzi), om het gevaar Salvini de kop in te drukken.
Chiddix
0
Leonard Pfeiffer, een schrijver die in Italie woont zegt, dat Salvini fascistoide trekjes vertoont. Salvini treedt graag op in uniformen van de ordediensten. Een echte fascist wil hij hem niet noemen. Dat is dan weer een meevaller.
voda
0
Bedrijf Berlusconi beticht Vivendi van lekken

Gepubliceerd op 22 aug 2019 om 12:27 | Views: 0

ROME (AFN) - Mediaset, het mediabedrijf van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, heeft bij de marktwaakhond van Italië een klacht ingediend tegen grootaandeelhouder Vivendi. Die laatste partij is volgens ingewijden tegen plannen van Mediaset voor een fusie van onderdelen. Mediaset beschuldigt Vivendi er nu van anoniem informatie te lekken naar de media om de beurskoers van het bedrijf te beïnvloeden.

Mediaset wil zijn Italiaanse activiteiten en een meerderheidsbelang in Spaanse activiteiten samenvoegen in een nieuw bedrijf, dat op papier in Nederland zou zijn gevestigd. Dat zou schaalvoordelen opleveren in de strijd met mediareuzen als Disney en Netflix. Tegelijkertijd vergroot de administratieve ommezwaai de macht van de familie Berlusconi, zo klinkt het bij critici. Onder andere Vivendi zou dan aan invloed moeten inleveren.

Aandeelhouders mogen in september stemmen over de fusie. Het steekt Mediaset dat persbureau Bloomberg deze week op basis van ingewijden meldde dat Vivendi tegen het voorstel zal stemmen, zonder dat de firma met een officiële reactie op de geruchten kwam. Mediaset eist nu dat Vivendi, dat een belang van circa 29 procent heeft, openlijk kleur bekent.
voda
0
Conte mag nieuwe Italiaanse kabinet formeren
Gepubliceerd op 29 aug 2019 om 10:45 | Views: 0 | Onderwerpen: Italië

Artikel
Reacties
ROME (AFN/RTR) - Giuseppe Conte kan verder regeren als premier en mag een nieuw kabinet in Italië formeren. President Sergio Mattarela heeft hem daar donderdag officieel opdracht voor gegeven. Het nieuwe kabinet wordt mogelijk doordat de partijen PD en Vijfsterrenbeweging (M5S) het eens werden om onder de partijloze Conte een coalitie te vormen.

Conte stond eerder aan het hoofd van de coalitie van M5S en de Lega. Die laatste partij beëindigde de samenwerking en stuurde aan op nieuwe verkiezingen. Daarop gingen M5S en PD praten over een mogelijke samenwerking om dat te voorkomen.
Chiddix
0
Een tegenvaller voor Salvini. Men zet hem buitenspel. Dat risico zat erin. In Brussel viert men feest. NGO schepen zijn bevrijd van een lastpost die hen de doorgang versperde. PD is een socialistische partij en uiteraard vriend van Timmermans. Salvini zal 2 jaar in de wachtkamer moeten plaatsnemen voor er nieuwe verkiezingen zijn. Al weet je het nooit in Italie.
voda
0
Italiaanse industrie krimpt opnieuw

(ABM FN-Dow Jones) De activiteit in de Italiaanse industrie is in augustus iets minder hard gekrompen. Dit bleek maandag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex steeg van 48,5 in juli naar 48,7 afgelopen maand.

Een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Groei Italiaanse dienstensector vertraagt

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector is in augustus minder snel gegroeid. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse dienstensector daalde van 51,7 in juli naar 50,6 afgelopen maand.

Eerder deze week werd al bekend dat de Italiaanse industrie in augustus minder hard kromp. De inkoopmanagersindex steeg van 48,5 in juli naar 48,7 afgelopen maand.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
donderdag 12 september 2019 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter
Het zuiden van Italië is één van armste gebieden in Europa. Het gebied loopt al 100 jaar lang leeg. Ondanks vele beloftes vertrekken duizenden traditionele bewoners naar de steden. Zij nemen zo de kansen en toekomst van Zuid-Italië en Sicilië met zich mee.

Jonge Sicilianen trekken weer naar het Noorden
Afspelen
00:00

00:00
Verstreken tijd00:00
09:01
Hoe ziet het er nu uit in gebieden als Sicilië? Waarom kiezen jongeren steeds minder vaak voor om te blijven? Bureau Buitenland-correspondent Angelo van Schaik bezocht Sicilië en ging in gesprek met huidige en oud-bewoners.

"Niemand komt investeren in een gebied met slechte infrastructuur", vertelt een Siciliaan. De hoop op verbetering is gevestigd op de nieuwe regering, die moet voorkomen dat de economie van Zuid-Italië weer in een recessie komt.

Ontwikkelingsmogelijkheden
www.nporadio1.nl/buitenland/18598-zui...
voda
1
Griekse en Italiaanse rentes dalen na ECB-besluit

Beleggers stuurden koersen donderdag flink heen en weer, maar uiteindelijk overheerste een relatief kalme reactie op het beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Vooral de rentes op Zuid-Europese staatsobligaties zakten aanzienlijk, terwijl aandelenbeurzen op het continent licht hoger sloten.

Vooral opmerkelijk was het grote verschil in beweging tussen de rentes op staatsobligaties van Noord- en Zuid-Europese landen. In een eerste reactie op het besluit van de centrale bank om de depositorente verder te verlagen en het opkoopprogramma (QE) voor onbepaalde duur te herstarten, daalden de rentes over een breed front. Daarna waren het vooral de Duitse en Nederlandse rentes die weer flink optrokken en dus minder populair werden bij beleggers. Bij obligaties stijgen de rentes als de koersen dalen.

De Italiaanse en Griekse rentes bleven meer dan tien basispunten lager, waarmee bijvoorbeeld de spread tussen de Italiaanse en Duitse staatsschuld 15 basispunten daalde en naar 1,37% ging. De beweging in deze angstbarometer betekent dat beleggers een minder grote risico-opslag eisen voor de Italiaanse staatslening in vergelijking met de relatief veiligere Duitse tienjaarslening.

Het opnieuw opkopen van obligaties is 'gunstig voor landen als Italië en Spanje', concludeert obligatiebelegger Amir Saleem van Achmea Investment Management. De ECB treedt opnieuw de markt binnen als grote koper van staatsobligaties en zal dus ook de relatief risicovollere Zuid-Europese staatsobligaties aanschaffen.

Daar komt nog eens bovenop dat Zuid-Europese landen, meer dan Noord-Europese, profiteren van het nieuwe two-tiersysteem van de centrale bank. Over een deel van het geld dat ze willen stallen bij de ECB hoeven landen geen depositotarief van 0,5% te betalen. Over het algemeen hebben Zuid-Europese banken minder overtollig geld liggen dan Noord-Europese banken.

De voornaamste marktbewegingen waren al te zien toen ECB-voorzitter Mario Draghi halverwege juni op een conferentie in het Portugese Sintra hintte op meer stimuleringsmaatregelen, meent Saleem. 'Nu zie je die QE-premie voor Zuid-Europese landen verder wordt ingeprijsd, maar dit is eigenlijk allemaal zoals verwacht.'

Beurzen op dreef
Ook aandelenbeleggers leken niet van hun stuk, maar waren eerder goedgeluimd. Beleggers stuurden de Europabrede mand aandelen Stoxx 600, die geldt als richtlijn in de financiële markten, twee tienden van een procent hoger. Ook de Amsterdamse AEX-index sloot de dag 0,3% hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen goed van start. De Dow Jones-index staat zelfs dichtbij een nieuw record. Ook berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump het invoeren van importheffingen op Chinese goederen wil uitstellen, zette de koersen hoger.

De stimuleringsmaatregelen van centrale banken zijn in theorie goed nieuws voor aandelenbeleggers. Lagere rentes impliceren lagere rendementen op obligaties. Dat duwt beleggers richting andere beleggingscategorieën zoals aandelen.

'HELE sterke dollar'
Toch was niet iedereen blij met de zet van de ECB. Nog voor voorzitter Mario Draghi aan zijn persconferentie was begonnen, twitterde Trump dat Draghi de euro te verzwakt ten koste van de 'HELE sterke' dollar. Het zou nadelig uitwerken voor de Amerikaanse export. Draghi ontkende echter in zijn persconferentie tegenover de internationale media dat zijn maatregelen waren ingegeven door valuta-politiek.

Ook beleggers leken het niet helemaal eens met Trump. Vlak na het ECB-besluit stond de munt weliswaar acht tienden van een procent lager, maar bij het sluiten van de Europese beurzen won de euro een halve procent tegenover de dollar en noteerde $1,1065.

fd.nl/beurs/1316570/griekse-en-italia...
voda
0
Italiaanse inflatie omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Italië zijn in september sterker dan verwacht gedaald. Dit bleek maandag uit voorlopige cijfers van statistiekbureau Istat.

Op maandbasis daalden de Italiaanse consumentenprijzen met 0,5 procent ten opzichte van een maand eerder, waar een daling met 0,1 procent was voorspeld. In augustus stegen ze nog met 0,5 procent.

De inflatie op jaarbasis bedroeg in september 0,4 procent. Dat was in augustus 0,5 procent. Vooraf werd een prijsstijging van 0,6 procent op jaarbasis voorspeld.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Italiaanse industrie krimpt harder

(ABM FN-Dow Jones) De activiteit in de Italiaanse industrie is in september harder gekrompen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex daalde van 48,7 in augustus naar 47,8 afgelopen maand. Daarmee was de krimp het sterkst in een half jaar.

Een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Generali mikt op kleinere overnames

Gepubliceerd op 2 okt 2019 om 12:56 | Views: 0

MILAAN (AFN/BLOOMBERG) - De Italiaanse verzekeraar Generali wil zijn activiteiten op termijn uitbreiden. Volgens topman Philip Donnet van de grootste verzekeraar van Italië mikt het bedrijf op overnames van middelgrote verzekeraars en vermogensbeheerders in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Volgens Donnet is de oorlogskas met zeker 3 miljard euro gevuld. Hij gelooft niet in grote deals, ook met het oog op risicomanagement en regelgeving. Donnet benadrukt dat de huidige rentestanden met name door kleinere bedrijven in de sector wordt gevoeld, omdat zij het met de lage niveaus volgens hem minder lang kunnen uitzingen in vergelijking met grotere spelers.

Generali nam onlangs schadeverzekeraar Seguradoras Unidas en dienstverlener AdvanceCare over voor een bedrag van 600 miljoen euro. "Na deze deal hebben we nog zeker 3 miljard euro om te investeren in groei", aldus Donnet. Hij benadrukte dat overnames de groei een impuls kunnen geven, maar alleen als het bedrijf ook succesvol is in termen van groei op eigen kracht.
2.175 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 ... 105 106 107 108 109 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.040,90 -0,26%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.978,14 -0,24%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.318,79 +0,12%
 EUR/USD 1,0713 +0,14%
 WTI 82,88 -0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront