Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.407 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
voda
0
ECB meldt hack website

(ABM FN-Dow Jones) Door een hack liggen gegevens van nieuwsbriefabonnees van een website van de Europese Centrale Bank mogelijk op straat. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend.

Er werden geen interne systemen of marktgevoelige data geraakt door de inbraak, stelde de centrale bank.

Het gaat om de website Banks' Integrated Reporting Dictionary (BIRD), die door een externe aanbieder wordt gehost. Door de hack zijn mogelijk de contactgegevens onthuld van 481 abonnees van de nieuwsbrief van de website. De wachtwoorden zijn niet onthuld.

De centrale bank zegt contact te zullen opnemen met de abonnees en heeft de externe website voorlopig platgelegd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Uitgebrand huis in Dordrecht is verkocht voor 86.000 euro

Het uitgebrande huis in de Vossiusstraat in Dordrecht, dat aandacht trok nadat het was aangeboden op makelaarssite Funda, is verkocht. Het pand is voor 86.000 euro gewisseld van eigenaar.

Niels Dekker 15-08-19, 13:19 Laatste update: 13:25

De woning was door de bewoonster te koop gezet, omdat ze in financiële nood zat. ,,Vaak zie je dat dit soort woningen door handelaren wordt opgekocht”, wist makelaar Ard Maters na de opvallende plaatsing te vertellen. ,,Die kunnen het dan opknappen.”

Lees ook
Dit is het verhaal achter het verbrande huis op Funda

De koper is een 54-jarige Dordtenaar. Hij moet het pand ‘helemaal opknappen’ om het überhaupt weer bewoonbaar te krijgen.

Sporen van brandstichting
De politie vond bij onderzoek na de brand sporen van brandstichting en kwam bij de ex van de bewoonster uit als opdrachtgever voor het misdrijf. De man zit vast en moet zich later voor de rechter verantwoorden. Hij probeerde de verkoop van de woning, waarvan hij mede-eigenaar was, tevergeefs te voorkomen.

Eerder zijn twee medeverdachten al veroordeeld voor hun rol in de brand, waarbij de bewoners met de schrik vrij kwamen.

Met foto's, zie link

www.ad.nl/dordrecht/uitgebrand-huis-i...
voda
0
'Vermogen beleggingsinstellingen naar record'

Gepubliceerd op 16 aug 2019 om 10:37 | Views: 793

AMSTERDAM (AFN) - Het vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is nog nooit zo hoog geweest als in het tweede kwartaal. Het totale vermogen steeg vooral door goede rendementen op aandelen en boekwinsten op deelnemingen in bedrijven, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Ook werd er meer geld ingelegd.

Het totale beheerde vermogen steeg met ruim 17 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal en kwam uit op 924,4 miljard euro. De waardestijgingen van beleggingen waren daarbij goed voor 12,3 miljard euro van die toename. Dat rendement was volgens de centrale bank in lijn met de rendementen op beursgraadmeters als de AEX. Er werd 818 miljoen euro extra ingelegd bij de beleggingsinstellingen.
voda
0
Staat kan uitkijken naar superdividend van half miljard van de Volksbank

De Volksbank heeft de Nederlandse Staat een superdividend in het vooruitzicht gesteld. Het financiële concern, de moeder van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, is veel te sterk gekapitaliseerd en wil de extra ruimte die de buffer biedt, gefaseerd teruggeven aan de aandeelhouder. Het gaat naar schatting om een half miljard euro.

'Er staat nog niks vast', stelt bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers. 'Het kapitaal dat naar verwachting duurzaam boven de minimumdoelstellingen bevindt, is beschikbaar voort uitkering, onder voorbehoud van goedkeuring van toezichthouder de Europese Centrale Bank.'

De Volksbank heeft een kernkapitaalratio van 37,1%. Uitgaande van de nieuwe boekhoudregels Basel IV — die overigens pas in 2027 ingaan — zou dit percentage zakken naar ongeveer 25%, wat niet minder dan tweeënhalf keer hoger is dan wat van de staatsbank geëist wordt. Het percentage is bovendien ruim boven de eigen doelstelling van meer dan 19% in 2020.

Voor de bank is het heel belangrijk om ernstige crisissituaties en de impact van toekomstige regelgeving, probleemloos op te vangen. Nu de instelling er goed voor staat, kan volgens Oostendorp het overtollige kapitaal terug naar de aandeelhouder. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de opgetrokken leverageratio. Die is overigens met 5,3% flink hoger dan de recent opgetrokken doelstelling van 4,75%.

Dividend

De Volksbank is sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in handen van de Nederlandse staat. Die injecteerde €1,2 mrd aan kapitaal in de organisatie. Aanvankelijk gebruikte de bank dat geld om de activiteiten op de rails te krijgen en werd de gemaakte winst geherinvesteerd. Maar inmiddels keert de bank jaarlijks 60% van de winst uit als dividend. Bij elkaar heeft de Staat ondertussen alweer €400 mln mogen ontvangen.

Tijdens de nationalisatie werd met de Europese Commissie afgesproken dat de Volksbank op termijn verzelfstandigd zou worden. Eind vorig jaar concludeerde minister Wopke Hoekstra van Financiën dat de bank aardig op weg is, maar nog niet klaar om op eigen benen te staan. In de tweede helft van dit jaar zal NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in financiële instellingen beheert, met een nieuwe voortgangsrapportage komen.

fd.nl/economie-politiek/1312795/staat...
hirshi
1
"...Ik ben niet dol op mensen die meewaaien met alle modieuze winden. Meekletsen met al die nieuwe puriteinen. Vreselijk, die tendens dat er niks meer mag. Niet roken, niet drinken, geen vlees, geen adem meer halen. De dictatuur van Femke Halsema en haar Groen Niks.

En niemand durft wat te zeggen, want dan gaat je kop eraf. Nou, ik ben toch bijna dood, denk ik dan, dus bij deze: ik vind het belachelijk en beangstigend. Ook universiteiten doen eraan mee. Vroeger waren dat bastions van vrijheid, tegenwoordig kampen van orthodoxie. Strengheid en rigiditeit. Daar huizen de nieuwe zedenpredikers, imams en dominees. Een andere mening wordt niet getolereerd. Je ziet ook dat jongeren voor een deel niet meer gewend zijn aan debatteren of zelf weerwoord te geven. Als zij worden tegengesproken moeten ze eerst een half uur knuffelen met een troosthond om op adem te komen. Van een andere mening. Met zo’n labrador die overal begrip voor heeft. Kortom: vrijheid van meningsuiting bestaat dus niet in Nederland. Schrap dat maar uit onze identiteit....".

Schrijver Lévi Weemoedt in het AD.
josti5
0
Dat ziet Lévi Weemoedt scherp :-)

IEX is wat dit onderwerp betreft treffend: of het nu Trump, Lazio, pensioen of wat dan ook betreft...
DeZwarteRidder
0
Chinese nepfabriek opende shortseller de ogen

Een van 's werelds bekendste hedgefondsbazen Carson Block maakte deze maand een nieuw slachtoffer: het Britse bedrijf Burford Capital. In China leerde de ceo van Muddy Waters Research overal vragen bij te stellen.
Carson Block

In 2007 probeerde Carson Block nog wat bij te verdienen als co-auteur van het felgele boekje Doing Business in China for Dummies. Twaalf jaar later is hij uitgegroeid tot een van de succesvolste hedgefondsbazen ter wereld. Deze maand nog zorgde een kritisch rapport van zijn hand voor de ineenstorting van de beurskoers van het Britse bedrijf Burford Capital.

Wellicht heeft hij het te danken aan zijn uitstapje als schrijver van instructieboeken, maar Block weet hoe hij een boodschap moet overbrengen. De campagne tegen Burford was illustratief: op Twitter kondigde zijn bedrijf Muddy Waters Research een dag van tevoren aan dat het een nieuw 'boekhoudschandaal' op het spoor was bij een bedrijf 'dat mogelijk insolvabel is en wellicht te maken zal krijgen met geldgebrek'. Beleggers 'zijn in de zevende hemel over dit bedrijf', aldus Block. 'Wij niet'.
Shortseller

Blocks bedrijf Muddy Waters Research is een zogenoemde shortseller, oftewel een beleggingsfirma die geld probeert te verdienen aan dalende beurskoersen. Dat kan door de aandelen van een bedrijf te 'shorten': het verkopen van geleende stukken, in de hoop die stukken later tegen een lagere koers terug te kunnen kopen. Het is het type belegger dat de beurs gezond houdt door slechte bedrijven op te sporen, maar dat ook controversieel is, omdat shortsellers er soms keihard ingaan. Block is daarop geen uitzondering.

Burford Capital, dat zijn geld verdient met de financiering van rechtszaken, kan daarover meepraten. Nadat de eerste tweet de spanning flink had opgebouwd, sloeg het rapport de volgende dag in als een bom. 'Burford is een slecht bedrijf vermomd als een goed bedrijf', aldus Muddy Waters. Het bedrijf had zich jarenlang in 'Enron-eske ondoorzichtigheid' gehuld - Enron is de favoriete vergelijking van shortsellers - en zou een beroerd ondernemingsbestuur combineren met een wankele financiële basis en opgepoetste resultaten.

Het Britse bedrijf weersprak de aantijgingen, en in hoeverre Block gelijk heeft moet nog blijken, maar de shortseller heeft het gewenste effect al bereikt. De beurswaarde van Burford BUR£p782,00-2,62% is met de helft ingezakt.
Bedrijven ontmaskeren

De aantijgingen komen dan ook niet zomaar van iemand. 'Samen met Jim Chanos (van shortseller Kynikos Associates, red.) behoort Carson Block tot de beste shortsellers ter wereld', zegt Richard Dingemans van het Nederlandse hedgefonds Pelargos Capital. 'In populaire media worden ze vaak afgeschilderd als snelle jongens die met vage of valse beschuldigingen snel willen profiteren van koersdalingen, maar niets is minder waar. Ze behoeden beleggers en de maatschappij juist voor grotere verliezen door frauderende bedrijven te ontmaskeren. Ik zou Block als integer en zorgvuldig beschrijven.'

Ook Etienne Platte van Pelargos' branchegenoot Antaurus roemt de rol van Muddy Waters bij het blootleggen van bedrijven die de zaken willens en wetens anders proberen voor te stellen dan ze zijn. 'Maar Carson Block doet dat op een zeer verbale manier, en zonder hoor en wederhoor. Hij maakt zo veel lawaai op de dag van publicatie dat een bedrijf bij voorbaat kansloos is.'

Goedgelovige vader

In de 43 jaar sinds zijn geboorte in New Jersey heeft Block in ieder geval een reputatie opgebouwd dat in zijn voordeel werkt. Zijn vader was een aandelenanalist die, in de woorden van the Financial Times, zo goedgelovig was dat diens tiplijst door een vriend werd gebruikt om ideeën op te doen voor shortposities.

www.fd.nl
DeZwarteRidder
0
2)
Bedrijven ontmaskeren

De aantijgingen komen dan ook niet zomaar van iemand. 'Samen met Jim Chanos (van shortseller Kynikos Associates, red.) behoort Carson Block tot de beste shortsellers ter wereld', zegt Richard Dingemans van het Nederlandse hedgefonds Pelargos Capital. 'In populaire media worden ze vaak afgeschilderd als snelle jongens die met vage of valse beschuldigingen snel willen profiteren van koersdalingen, maar niets is minder waar. Ze behoeden beleggers en de maatschappij juist voor grotere verliezen door frauderende bedrijven te ontmaskeren. Ik zou Block als integer en zorgvuldig beschrijven.'

Ook Etienne Platte van Pelargos' branchegenoot Antaurus roemt de rol van Muddy Waters bij het blootleggen van bedrijven die de zaken willens en wetens anders proberen voor te stellen dan ze zijn. 'Maar Carson Block doet dat op een zeer verbale manier, en zonder hoor en wederhoor. Hij maakt zo veel lawaai op de dag van publicatie dat een bedrijf bij voorbaat kansloos is.'
Goedgelovige vader

In de 43 jaar sinds zijn geboorte in New Jersey heeft Block in ieder geval een reputatie opgebouwd dat in zijn voordeel werkt. Zijn vader was een aandelenanalist die, in de woorden van the Financial Times, zo goedgelovig was dat diens tiplijst door een vriend werd gebruikt om ideeën op te doen voor shortposities.

Na een mislukt avontuur in China kwam Block rond de eeuwwisseling bij zijn vader te werken. In een interview met Real Vision beschrijft hij die fase als 'een periode van ontgoocheling', omdat veel bedrijven hun beleggers, in zijn ervaring, simpelweg aan het voorliegen waren. Maar hij ontdekte er wel dat het ontwijken van rampzalige beleggingen hem beter afging dan de zoektocht naar de volgende Apple of Amazon.
Zakelijke mores China

Toch bleef China trekken. De ontluikende economie en de opkomende middenklasse boden er een kans op een enorme klapper, die hij probeerde te maken met zijn eigen opslagbedrijf Love Box Storage. Het werd een mislukking, maar wel een die hem in contact bracht met de veelal twijfelachtige zakelijke mores in het land. Dat bleek niet alleen handige bagage bij het schrijven van Doing Business in China for Dummies.

In 2010 legde zijn vader namelijk de documentatie voor van het Chinese bedrijf Orient Paper. 'Ik ging op bezoek bij de fabriek en zag dat ze een Potemkin-fabriek hadden opgetuigd, een bekende truc waarbij een fabriek voor een dag wordt gehuurd om er westerse investeerders in rond te leiden', vertelde hij aan Real Vision. 'Dat is een van de manieren waarop China mijn ontwikkeling als belegger heeft gevormd. Ik leerde er in meerdere dimensies te denken. Dat je altijd overal vragen bij moet stellen en sceptisch moet zijn over wat je ogen je vertellen.'
'Een soort therapie'

Block schreef een rapport dat de beurskoers van Orient Paper halveerde. 'Veel meer dan waarop ik had gerekend', aldus de man die in zijn vrije tijd graag naar gangsterrap uit de jaren negentig luistert. Het maakte hem zo bang dat hij China vijf weken lang ontvluchtte.

Toch werd het de basis van Muddy Waters Research, dat in 2012 zijn reputatie echt vestigde door de fraude bij het in Canada genoteerde bosbouwbedrijf Sino-Forest Corp bloot te leggen. 'Het was aanvankelijk een soort therapie voor me, om die gasten te ontmaskeren die denken dat de regels niet op hen van toepassing zijn. En ik besefte dat ik er een redelijke boterham mee kon verdienen.'

Inmiddels is Muddy Waters een van de bekendste shortsellers ter wereld. Nog altijd werkt hij volgens de regel die bij Orient Paper werd geleerd, aldus Block. Een campagne is een gevecht waarbij een van de twee partijen ten onder zal gaan; het bedrijf of Blocks reputatie. 'Dat moet je accepteren en je moet bereid zijn er zo hard in te gaan als nodig is.'

Daar kan Burford Capital nu over meepraten.
DeZwarteRidder
0
'Disney blies jarenlang omzetten op'

Gepubliceerd op 19 aug 2019 om 22:25 | Views: 585

NEW YORK (AFN) - Entertainmentconcern Walt Disney zou jarenlang hebben gelogen over behaalde omzetten. Een klokkenluider zou de Amerikaanse beurswaakhond SEC hebben verteld over de vermeende onjuiste opbrengsten, schrijft website Marketwatch.

De klokkenluider, Sandra Kuba, was als accountant in dienst van de onderneming. Zij werd in 2017 ontslagen na 18 jaar voor Disney te hebben gewerkt. Ze beweert onder meer dat financieel medewerkers van pretparken en resorts stelselmatig inkomsten overdreven. Er zouden ook tekortkomingen in de boekhoudsoftware zijn, waardoor manipulaties onopgemerkt bleven. In boekjaar 2008-2009 zouden de opbrengsten van Disney mogelijk met maar liefst 6 miljard dollar zijn overschat.

Kuba zou bij de SEC hebben aangeklopt, omdat haar opmerkingen binnen Disney geen gehoor vonden. Een paar weken na haar eerste bezoek werd ze door Disney de laan uit gestuurd. Een woordvoerder van de SEC wilde niet tegen Marketwatch reageren. Disney ontkende de beschuldigingen.
voda
0
Saoedische kroonprins ontwerpt geautomatiseerde futuristische stad

Kroonprins Mohammed bin Salman wil Saoedie Arabië omvormen tot een moderne economie. Voor $500 mrd bouwt hij aan een fantasiestad.

Sharma is een kustgebied in het noordwesten van Saoedi-Arabië, zo onherbergzaam dat een adviesbureau er maar twee natuurlijke hulpbronnen kan ontwaren: zonlicht en ‘een eindeloze hoeveelheid zout water’. Maar toen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn helikopter hier een paar jaar geleden aan de grond zette, zag hij geen woestenij. Hij zag de toekomst: hij vatte het plan op om hier voor vijfhonderd miljard dollar een nieuwe stad uit de grond te stampen.

Aan de kale kust van dit 25.000 vierkante kilometer grote, rotsachtige woestijngebied moet de leefbaarste stadstaat ter wereld verrijzen, met de bestbetaalde banen ter wereld om ‘de knapste koppen en grootste talenten ter wereld’ te lokken. Die gaan dan met vliegende robottaxi’s naar hun werk terwijl robots hun huis schoonmaken. Een stad die Silicon Valley overtreft in technologie, Hollywood in entertainment en de Franse Rivièra in vakantiegevoel. Met bovendien een project om mensen sterker te maken door middel van genetische manipulatie.

Al deze ideeën worden uiteengezet in vertrouwelijke documenten van de adviesbureaus Boston Consulting Group, McKinsey en Oliver Wyman, die The Wall Street Journal heeft ingezien en besproken met betrokkenen bij dit zogenaamde project Neom (een samentrekking van het Griekse woord voor ‘nieuw’ en het Arabisch voor ‘toekomst’).

De adviseurs die Mohammed bin Salman (kortweg MBS) voor de verwezenlijking van zijn fantasiestad heeft ingeschakeld, hebben een dure mix gebrouwen van sciencefictiontaal en zakelijke modekreten, gelardeerd met wat minder verkwikkelijke feiten: de gedwongen verhuizing van lokale stammen.

En een door advocatenkantoor Latham & Watkins ontwikkeld en ‘onafhankelijk’ genoemd rechtsstelsel waarin de rechters direct verantwoording afleggen aan de koning en rechtspreken op basis van de sharia, de islamitische wetgeving. ‘Het moet een geautomatiseerde stad worden waarin we alles kunnen zien', was volgens de documenten een eis van de door MBS geleide bestuursraad. Een stad ‘waar een computer melding kan maken van misdaden zonder dat er aangifte hoeft te worden gedaan, en waar alle burgers gevolgd kunnen worden'.

Blik naar buiten

Neom is het middelpunt van Bin Salmans poging om een in zichzelf gekeerd en volledig van olie afhankelijk koninkrijk om te vormen tot een land met de blik naar buiten en een gediversifieerde economie. MBS wil dat Saoedi-Arabië zijn olie-opbrengsten niet langer allemaal in het buitenland uitgeeft, maar zelf goederen en diensten gaat produceren die de Saoedi’s nu nog van ver weg halen. Hij wil met Neom een gebied ter grootte van Massachusetts (iets kleiner dan België, red.) omtoveren tot een economische regio met autofabrieken, ziekenhuizen, technologiebedrijven en vakantieoorden, en zo de binnenlandse bestedingen in het land opkrikken.

Dat hij met dit plan liever vijfhonderd miljard aan zo’n volledig nieuw te bouwen stad uitgeeft dan dit geld in bestaande steden te investeren, is niet alleen een kenmerk van Bin Salmans enorme ambitie, maar ook van de langdurige problemen waarmee het land kampt. Buitenlandse bedrijven willen er allang niet meer investeren vanwege de ondoorzichtige rechtspraak, de corruptie en de maatschappelijke beperkingen, zoals het alcoholverbod en de afhankelijke positie van vrouwen, die toestemming van een mannelijk familielid nodig hebben om te mogen reizen. MBS heeft gemerkt dat deze verschijnselen zo diepgeworteld zijn dat het makkelijker is om een totaal nieuwe stad te ontwikkelen dan de bestaande steden te hervormen.

Maar voor het bouwen van Neom is geld nodig dat Saoedi-Arabië niet heeft. Het land heeft de laatste tijd een begrotingstekort en MBS heeft zijn geld in ongewisse investeringen gestopt.

De grote inbreng van buitenlandse adviesbureaus onthult nog een ander diepgeworteld probleem. Saoedi-Arabië is een jong land dat pas in 1957 zijn eerste universiteit kreeg en daardoor altijd gebrek had aan kennis op het gebied van planning, techniek en management. Vandaar dat het aanklopt bij buitenlandse deskundigen zoals McKinsey, dat al meer dan veertig jaar in Saoedi-Arabië actief is.

Binnen de Saoedische overheid zijn er mensen – onder wie MBS zelf, volgens mensen die hem onlangs hebben gesproken – die zich afvragen of de westerse adviseurs niet meer betaald krijgen dan ze waard zijn. Ook zou de haalbaarheid van nogal wat doelstellingen twijfelachtig zijn. Zo moeten ‘werk- of stressgerelateerde ziekten’ in Neom volledig worden uitgebannen en moeten inwoners er werk kunnen vinden bij internetstart-ups of bedrijven zoals Amazon. Die probeert men volgens de documenten te lokken met gratis energie en gesubsidieerde arbeid.

Ondanks de ligging in de woestijn moeten er in Neom allerlei boerenmarkten komen. De hitte moet worden getemperd door wolken te ‘zaaien’ en zo kunstmatig regen op te wekken. En in een stad met het ‘hoogste bnp per hoofd van de bevolking’ willen bewoners volgens de documenten graag lekker buiten de deur eten, dus Neom streeft naar ‘het hoogste aantal sterrenrestaurants per inwoner ter wereld’. Om de veiligheid te garanderen, worden de Saoedische inlichtingendiensten in staat gesteld iedereen te volgen met behulp van camera’s, drones en gezichtsherkenningstechnologie.

voda
0
Deel 2:

Alcohol

Een verrassend element is een voorstel om alcohol toe te staan. Het geplande gebied omvat ook aangekochte grond op Jordaans en Egyptisch grondgebied, zodat de stadstaat in wezen als afzonderlijk land zou functioneren. Dat stelt MBS in staat vol te houden dat westerse normen zoals drinken en ongesluierde vrouwen niet worden geïntroduceerd in het land van de islamitische heilige steden Mekka en Medina.

Meer dan 20.000 mensen die al generaties lang in dit gebied wonen, moeten ter wille van Neom verhuizen. Sommige bewoners kunnen blijven als ze worden omgeschoold en vaardigheden opdoen die in Neom van pas komen, aldus het bestuur.

Grijze vlek

Neom zou een jaar of vier geleden zijn ontstaan, kort nadat Bin Salmans vader koning werd. De prins zat te broeden op manieren om de economie van zijn land te hervormen. Hij haalde Google Earth erbij en zag volgens een zegsman dat de noordwesthoek van het land nog een grijze vlek was. Hij vloog erheen en trof er een gebied waar de temperatuur in de zomer richting de 40 graden gaat, terwijl er ’s winters op de omringende bergen sneeuw ligt. In een Neom-bestuursvergadering in 2017 maakte MBS zijn ambities duidelijk: de prins 'ziet Neom als de grootste stad ter wereld in bbp en wilde begrijpen wat hij kan bereiken met een investering van maximaal 500 miljard USD', volgens de planningsdocumenten.

Met de Egyptische president regelde MBS de aankoop van twee onbewoonde eilandjes ten behoeve van een brug over de Rode Zee, wat protesten van duizenden Egyptenaren uitlokte. Hij liet ook onderzoeken hoe de Israëlische regering op Neom zou reageren. Die zou volgens een ingewijde hebben laten weten dat Israëlische bedrijven technologie aan Saoedi-Arabië kunnen leveren voor het project.

Rechtstelsel

Een andere uitdaging is hoe het rechtsstelsel van deze nieuwe stad eruit moet zien. De ondoorzichtige, onvoorspelbare en op de islam gebaseerde rechtspraak van Saoedi-Arabië zou volgens Latham buitenlandse investeerders afschrikken, zo is in de documenten te lezen. Het advocatenkantoor oppert daarom een nieuw rechtsstelsel waarin alle rechters worden benoemd door – en verantwoording afleggen aan – de koning en zich net als andere Saoedische rechters baseren op de sharia. ‘De wetgeving in Neom zal berusten op de beste vormen van economisch en bedrijfsrecht en op de feedback van potentiële investeerders en bewoners', aldus Neom in een verklaring.

De bouw van Neom is al begonnen. ‘Ik wil dat het zand daar licht geeft', moet MBS hebben gezegd. Elke nacht, zo hield hij zijn ondergeschikten voor, moet een vloot drones de illusie van een wassende maan creëren, van sikkel naar halve en volle maan. Adviesbureau Boston Consulting Group heeft voorgesteld in samenwerking met de Nasa te komen tot een nepmaan die ‘de grootste ter wereld’ zou zijn.

Justin Scheck, Rory Jones en Summer Said zijn redacteuren van The Wall Street Journal. Vertaler: Frank Lekens

fd.nl/achtergrond/1313001/kroonprins-...
voda
0
Kentekenseries al na vier jaar 'op'

Bij elke nieuwe bolide een nieuwe cijferlettercombinatie op de kentekenplaat. Dat lijkt de norm tegenwoordig. Afgelopen maandag werd een nieuwe cijferlettercombinatie ingevoerd voor personenauto's. De vorige kentekenserie ging vierenhalf jaar mee. Ook de voorgaande twee series haalden het vijfjarig jubileum niet. Ook de nieuwe combinatie lijkt die mijlpaal niet te gaan halen. De oorzaak: de verkoop van nieuwe voertuigen ligt hoger dan enkele decennia geleden.

De nieuwe cijferlettercombinatie (een letter, drie cijfers en twee letters) moet volgens de instantie die ze registreert, de RDW, voldoende zijn voor ongeveer 2,7 miljoen kentekenuitgiften. Dat is inclusief gereserveerde combinaties voor bedrijfsauto's, motoren en brommers. Met een gelijkblijvende autoverkoop in 2018, bijna 450.000 stuks, kan de huidige serie ruim vier jaar meegaan voordat op de elfde serie wordt overgegaan.

De serie met cijferlettercombinaties ging in Nederland in 1951 van start. Destijds was de RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer, verantwoordelijk voor de uitgifte. Het begon met blauwe kentekenborden met witte cijfers en letters. Vanaf 1978 werd dat een geel nummerbord met zwarte cijfers en letters. Sinds februari 2000 wordt het zogenoemde GAIK-nummerbord op de auto geschroefd. Die wordt voorzien van een unieke code en links op de plaat het EU-logo en de landcode NL.

Ook voor 1951 waren er kentekenplaten. Nederland was in 1898 zelfs het derde land in de wereld, na Frankrijk en Duitsland, dat een nummerbord invoerde voor auto's. In 1906 werd de systematiek omgezet naar provinciale nummerborden. Pas in 1951 werd de huidige serie aan cijferlettercombinaties ingevoerd, gelijk met een landelijke registratie door de RWD. Dat laatste was onder meer wenselijk vanwege de inning van de motorrijtuigenbelasting.

De huidige cijferlettercombinatie is overigens al langer op de weg te vinden. Vanaf januari 2015 werden al kentekens uit deze serie uitgegeven voor brom- en snorfietsen. En twee maanden geleden werden bedrijfswagens met een gewicht tot 3500 kg al voorzien met dezelfde cijferlettercombinatie.

Voor inforgraphs, zie link.

fd.nl/economie-politiek/1313181/kente...
voda
0
Arbeidsongeschikten hebben het meest last van slaapproblemen

Arbeidsongeschikten en werklozen slapen het slechtst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een afgenomen gezondheidsenquête. Van de 25-plussers die aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn, zegt 58% een slechte nachtrust te hebben. Onder werklozen is dit 35%.

Van de mensen boven de 25 jaar had 24% in 2018 slaapproblemen. Dat komt neer op ongeveer 2,9 miljoen mensen.

Werkende mensen in Nederland slapen het best: van de mensen met betaald werk heeft 19% slaapproblemen. Dat ligt onder het landelijk gemiddelde.

Slecht humeur

Bij ruim 4 op de 10 van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Klachten zijn bijvoorbeeld een slecht humeur, verminderde concentratie of vergeetachtigheid.

Arbeidsongeschikten hebben ook meer last van deze klachten: van de slechte slapers die arbeidsongeschikt zijn zegt 81% door slechte nachten belemmerd te worden.

fd.nl/economie-politiek/1313090/arbei...
voda
0
Rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro is al verkocht (voor bijna de vraagprijs)

Het rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid dat vorige week landelijk veel aandacht kreeg omdat het te koop stond voor 1.450.000 euro is verkocht onder voorbehoud. Dat laat de makelaar desgevraagd weten. Het geaccepteerde bod zit niet ver van de vraagprijs.

Stefan ten Teije 19-08-19, 15:52 Laatste update: 17:40

Hoewel veel mensen die vraagprijs belachelijk vonden, dacht de koper daar blijkbaar anders over. Binnen twee weken was de deal al rond. De verkoopmakelaar wil niets over de koopprijs zeggen, omdat er nog wat voorwaarden moeten worden geregeld. ,,Maar het is iets minder dan de vraagprijs.”

Boze e-mails
Het huis is vrij recent opgeknapt met onder meer een vrij nieuwe keuken. Toch kon de prijs van krap 1,5 miljoen euro rekenen op schamperende reacties. © Funda/De Graaf

Het huis (te zien op Funda) is vanwege zijn gemiddelde omvang en uiterlijk een symbool geworden voor de gekte op de huizenmarkt, die met name in de hoofdstad voor verdringing en woningnood zorgt. Ook SP-wethouder Laurens Ivens, verantwoordelijk voor wonen, noemde de prijs van bijna 1,5 miljoen ‘absurd’. ,,Ik ben er behoorlijk van geschrokken. Het gros van de Amsterdammers kan dit natuurlijk nooit betalen. Ik maak me grote zorgen over de betaalbaarheid van woningen in onze stad.”

,,De reacties verbaasden me en ze zijn onterecht”, vindt de makelaar, die niet bij naam genoemd wil worden. ,,Ik heb ontzettend veel mails ontvangen van mensen uit het hele land die boos waren over de prijs. Ze noemden het onder meer ‘debiel’. Zij kennen de lokale markt blijkbaar niet goed, want dan hadden ze geweten dat het normaal is in deze buurt, vooral vanwege de gunstige ligging. Bovendien was de verkoopprijs niet anders geweest als we de ‘1' eraf hadden gehaald, zoals iemand suggereerde, en hij dus voor 450.000 euro te koop had gestaan. Dan waren de biedingen veel hoger geweest. Zo werkt de markt nu eenmaal.”

De makelaar denkt ook niet dat de landelijke aandacht tot een snellere koop heeft geleid. ,,Nee, er is een kleine club van misschien vijftien geïnteresseerde kopers voor zo'n huis actief op de huizenmarkt. Sommigen vallen af omdat ze toch iets anders hebben gevonden bijvoorbeeld, maar dit huis was zeker zo snel verkocht zonder de aandacht. Die vond ik over het algemeen niet prettig en had zelfs kopers kunnen afschrikken.”

Andere huizen in de buurt zijn voor vergelijkbare prijzen verkocht, blijkt uit kadastergegevens. Voor dit huis werd in 2001 nog 270.000 euro betaald. De makelaar wijst er echter op dat die transactie van moeder op dochter was en dat de marktprijs toen al hoger lag.

www.ad.nl/wonen/rijtjeshuis-van-1-5-m...
voda
0
Wassenaarders grijpen het vaakst naar de fles

Van de gemeenten in de Haagse regio drinken bewoners van Wassenaar het vaakst overmatig. Dat blijkt uit onderzoek van afkickkliniekwijzer.nl naar het aantal overmatige drinkers in Nederland.

Christy Dollen 20-08-19, 12:52

Westland volgt met 8 procent, Delft en Den Haag delen de derde plek met 7 procent. In maar liefst vier gemeenten, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer, drinkt 6 procent van de inwoners overmatig. In Pijnacker-Nootdorp is het overmatige alcoholgebruik het meest onder controle. Maar 5 procent van de bewoners grijpt meer dan regelmatig naar de fles.

Overmatig drankgebruik blijkt vooral veel voor te komen in ‘rijke’ (kust)gemeentes volgens het onderzoek.

In vergelijking met andere Nederlandse gemeentes, valt het drankgebruik in de Haagse regio nog mee. Zo wonen in Bergen (Noord-Holland) en Laren de meeste overmatige drinkers: 13 procent van de bewoners van achttien jaar en ouder drinkt daar meer dan gebruikelijk.

Voor infograph, zie link

www.ad.nl/den-haag/wassenaarders-grij...
voda
0
Technologiebedrijf WeTransfer haalt voor verdere expansie €35 mln op

WeTransfer, in 2009 begonnen als verzenddienst voor grote digitale bestanden, heeft in een nieuwe investeringsronde €35 mln opgehaald. Het geld is volgens WeTransfer afkomstig van private-quitybedrijf HPE Growth en investeerder Highland Europe. De laatste onderneming is minderheidsaandeelhouder van het Nederlandse technologiebedrijf.

Grote digitale bestanden

Met de recente investering denkt WeTransfer verder te kunnen uitbreiden en gemakkelijker nieuw talent te kunnen aantrekken. De Amsterdamse onderneming verlegde vorig jaar de aandacht naar digitale ondersteuning van creatieve talenten, met de overname van de apps Paper (voor digitaal schetsen) en Paste (voor digitale presentaties).

Daarmee koos WeTransfer nog nadrukkelijker zijn eigen pad op de verzendmarkt van grote digitale bestanden, waar het te maken heeft met spelers als Dropbox, Box, maar ook techgiganten als Apple en Microsoft.

WeTransfer is opgericht door Bas Beerens en Ronald Hans, die beter bekend is onder zijn bloggersnaam Nalden. In 2015 trad Highland Europe toe als minderheidsaandeelhouder, in ruil voor een kapitaalinjectie van $25 mln.

Muziek- en filmindustrie

Naast de hoofdvestiging in Amsterdam heeft het bedrijf een eigen kantoor in Los Angeles, waar het zich richt op de muziek- en filmindustrie. Met Paper en Paste zijn er teams in Seattle en New York bijgekomen. Het bedrijf heeft bijna 200 werknemers, van wie het overgrote deel in Amsterdam werkt.

Vanaf het begin heeft de verzenddienst een stevige positie in de creatieve sector, met reclamebureaus, fotografen, mediabedrijven en architecten als gebruikers, die vaak topzware bestanden moeten verzenden. Het Amsterdamse bedrijf zegt dat er wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers zijn, die elke maand tussen de een miljard en 1,5 miljard bestanden verzenden.

fd.nl/ondernemen/1313193/technologieb...
izdp
0
quote:

josti5 schreef op 20 augustus 2019 13:40:

Dat onderzoek zou IEX eens moeten doen onder haar forumleden :-)
Wat denk je josti?
Kunnen we er nog 1 nemen?
Ja zeg je altijd gelijk, makkelijker dan nee.
Maar je vrouw oei.
Ik drink die van jou wel op.
Veel veiliger voor je.
Hoef je ook niet zoveel te betalen.
Wat zeg je?
Ok, ik betaal alles wel.
Hé, wel thuis, doe voorzichtig, je hebt er 1 op.
izdp
0
French musician killed by bear in Canada
Julien Gauthier, 44, was on an expedition recording sounds of nature for his music.

Ja dank je de koekoek.
Muziek stelen zonder te betalen, daar kunnen beren echt niet tegen.
Hebben ze geen Brein voor nodig.
voda
0
Consument minder optimistisch

Gepubliceerd op 21 aug 2019 om 06:42 | Views: 26

DEN HAAG (AFN) - De stemming onder consumenten is in augustus verslechterd. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het oordeel over het economisch klimaat werd daarbij negatiever, terwijl de koopbereidheid juist iets verbeterde.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen kwam uit op 0, van 2 in juli. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is min 4. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd volgens het statistiekbureau bereikt in maart 2013 met min 41.

Consumenten werden een stuk pessimistischer over de economie in de komende twaalf maanden, zo merkt het CBS op. Ook zijn ze minder positief over de economie in de afgelopen twaalf maanden. Wat betreft koopbereidheid vinden consumenten de tijd voor een grote aankoop momenteel wat gunstiger. Maar over de financiële situatie in de komende twaalf maanden zijn ze wat minder positief dan in juli. Ook de verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verslechterde.

Het CBS kwam ook met gegevens over de huishoudelijke consumptie in juni naar buiten. In die maand bleken consumenten 1,7 procent meer te hebben besteed dan een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten.
3.407 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.319,01 +0,13%
 EUR/USD 1,0703 +0,01%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront